Hoity-Toity skate cup 2011 (Žilina)

Highfive.sk, 24.09.2011, organizuje skateboardovú súťaž s názvom Hoity-Totiy skate cup 2011 v Žilinskom skateparku, ktorý sa nachádza pri vodnom diele Žilina. Ide už o tretí ročník tohto eventu a je súčasťou slovenského skateboardového pohára.

Po zmene finálneho kola SSP na iný dátum, sme sa rozhodli ho obsadiť! Teš sa na super skateboarding, pohodu na akcii a pár nezvyčajných zaujímavostí ktoré na skate akciách len tak nenájdeš.

Žilinské dni zdravia 2011 s veľkou účasťou

Mesto Žilina, ako hlavný organizátor, úspešne uzatvorilo 8. ročník Žilinských dní zdravia, ktoré prebiehali v dňoch 15. – 16. septembra 2011 na Námestí Andreja Hlinku. Všetky podujatia tohtoročných Žilinských dní zdravia sa uskutočnili v duchu hesla: „Pohyb, ako súčasť životného štýlu“. Významnou súčasťou bola verejnosti už známa Primátorská kvapka krvi, ktorej sa zúčastnil aj primátor mesta Žilina Igor Choma.

Využite voľné dni pre Žilinské dni zdravia

Zdravie, krásu a vitalitu Vám predstaví už 8. ročník Žilinských dní zdravia, ktoré sa konajú 15. a 16. septembra na Námestí Andreja Hlinku v Žiline. Hlavným cieľom tohoročných Žilinských dní zdravia je prilákať k pohybu čo najviac obyvateľov všetkých vekových kategórií a inšpirovať ľudí k pohybovým aktivitám v zmysle hesla: „Pohyb, ako súčasť životného štýlu“. Žilinské dni zdravia sú súčasťou Žilinského kultúrneho leta 2011.

IN MIMINO VERITAS

Občianske združenie Návrat Vás pozýva na otvorenie putovnej výstavy umeleckých fotografií Martina Dubovského, ktoré sa uskutoční v stredu 07. 09. 2011 o 15.00 v pri­estoroch Mestského úradu v Žiline.
Výstava sa uskutoční v rámci projektu „In mimino veritas – nepijem na jeho zdravie“, ktorého cieľom je poukázať na zodpovedný prístup k rodičovstvu v čase pred narodením dieťaťa a na nebezpečenstvo vplyvu alkoholu na vyvíjajúci sa plod – vznik fetálneho alkoholového syndrómu (FAS).

Sever proti Juhu alebo Žilinčania sa bavia futbalom.

Toto športové podujatie bude oslavovať už štvrtý rok života. Mesto Žilina ho rozbiehalo v spolupráci s ŠK Juventus Závodie – povedal nám organizátor podujatia Peter Zánický. Ako všetky začiatky aj tieto sa rodili ťažko, hlavne prvý ročník bol na hlavách len dvoch ľudí. Minulý rok do podujatia vstúpila aj spoločnosť KIA MOTORS nakoľko sa akcia konala počas Majstrovstiev sveta vo futbale, kde sponzorské zastúpenia mala aj táto spoločnosť. Preto sme mali možnosť sledovať zápas Slovenskej republiky s Paraguajom na veľkoplošnej obrazovke zásluhou tejto spoločnosti. Škoda, že sme „netrafili“ zápas s Talianskom, to by bola na Námestí Andreja Hlinku lepšia nálada – povzdychol si Peter Zánický. Spoločnosť KIA MOTORS oslovilo naše podujatie a aj tento rok vstúpila do podujatia ako generálny partner podujatia. Futbalové zápolenie začne štvrtok 8. septembra v ranných hodinách a ukončené bude nasledujúci deň v podvečerných hodinách.

GARAGEFEST 2011

V dňoch 2. a 3. septembra sa uskutoční prvý festival amatérskych kapiel GARAGEFEST 2011v Mestskom divadle. Hlavnými organizátormi sú Lucka Randová, členovia Žilinského mládežníckeho parlamentu a mesto Žilina. Hlavná organizátorka Lucka Randová nám o festivale povedala: „Tento festival je zameraný na podporu talentovaných mladých ľudí, na ich seba rozvíjanie a podporu ich zdravého sebavedomia. Taktiež chceme touto cestou poukázať na túto skupinu ľudí (punkeri, metalisti, rockeri) aby sme tak odbúrali časté predsudky okolia.

Záverečná – divadlo a hudba ukončia prázdniny

Posledný víkend pre nástupom do školy bude patriť mládeži, ktorá sa po dvoch mesiacoch prázdnin vracia do školských lavíc. Žilinské kultúrne leto otvorí program vystúpením divadla 3T o 18,00 hod. na Mariánskom námestí. 3T teda divadelno – improvizačná skupina troch hercov, ktorí si užívajú adrenalín na javisku. Tvoria ho Juraj „Šoko“ Tabaček, Lukáš „Pucho“ Puchovský a Stano Staško. Zoskupenie vzniklo v decembri 2004 v Žiline. Improvizácii sa však venujú už od roku 1997. Žilina je pre ich vystúpenia prioritná a majú tu veľkú divácku podporu.

Finále plážovej ligy

Mesto Žilina Vás pozýva na FINÁLE PLÁŽOVEJ LIGY v beachvolleyballe, ktorá je vyvrcholením celej série turnajov. V našom meste je novinkou, no teší sa veľkej obľube a zúčastnilo sa jej takmer 200 súťažiacich. Spomedzi piatich základných turnajov konaných počas leta sa vo FINALE predstaví len najlepších 32 dvojíc spolu v A aj B kategórii. V kategórii A sa predstavia hráči, ktorí sa aktívne venujú volejbalu aj v súčasnosti. Kategória B patrí najlepším amatérskym dvojiciam plážovej ligy.

Bitka o Atlantik

Akcia sa uskutoční na Žilinskej priehrade, Obec Mojšová Lúčka pri Pizzerii La rose.

Na základe úspechu, ktorý mala v minulom roku akcia Bitka o Žilinskú priehradu, keď prišlo 20 000 divákov, sme sa rozhodli usporiadať druhý ročník pod názvom Bitka o Atlantik. Tohtoročná akcia bude o súboji Konvoja lodí s ponorkami, ktoré boli organizované do vlčích svoriek a takto potápali spojenecké plavidlá.

Park SNP ožije dychovkou

V rámci Žilinského kultúrneho leta majú priaznivci dychovej hudby možnosť vypočuť si repertoár DH Fatranka. Súbor bude hrať 24. augusta v Sade SNP. O úspechoch a plánoch DH Fatranka sme sa rozprávali s jej vedúcim, Mgr. Martinom Oboňom.

Šach v meste

Na záver prázdnin, 26.8. 2011 je naplánovaný v rámci Žilinského kultúrneho leta „ Žilinský šachový festival“ . Počas festivalu vystúpia hudobní hostia V8 band a Miroslav Jankech band. Pár slov k organizácii a možnostiach prihlásiť sa nám povedala pani Darina Vaneková z Centra voľného času Spektrum.

Európski siláci opäť v Žiline

Mesto Žilina v spolupráci s Asociáciou silných mužov pripravuje už 3. ročník Európskeho pohára silných mužov a to v rámci Žilinského kultúrneho leta 2011, ktorý sa uskutoční v piatok 19. augusta 2011 na Námestí Andreja Hlinku.

O podujatí sme sa porozprávali s jedným z organizátorov podujatia Milanom Gabrhelom, prezidentom Európskej asociácie silných mužov.

Deň Európskej kultúry – hudba, divadlo i ochutnávky tradičnej kuchyne

Mesto Žilina v spolupráci s partnerskými mestami z Českej republiky, Srbska, Poľska pripravili na 19. augusta bohatý kultúrny program, ktorý otvoria najsilnejší muži zo šiestich krajín Európy. Od 14,00 hod. budú na Námestí Andreja Hlinku bojovať o Pohár Slovanov. Mariánske námestie bude patriť hudbe a divadlu. Predstavenie pre najmenších Kašpárek pripravilo Loutkové divadlo V Boudě z Plzně, ktoré funguje od roku 1928 ako neprofesionálny súbor a predstaví sa aj hrou pre dospelých Don Šajn. Divadelný repertoár vyvrcholí hrou Túlavého divadla Hamlet, alebo Nález lebky pod režijným vedením Jakuba Nvotu. Túlavé divadlo je slobodná skupina hercov, režisérov, autorov, hudobníkov a komediantov, ktorí sa pomaly presúvajú divadlami a námestiami, kde hrajú svoje divadlo.

UMELCI NA HRADE STREČNO

Súčasťou Žilinského kultúrneho leta je akcia Umelci na hrade Strečno, na ktorú Vás pozýva Súkromná stredná umelecká škola v Žiline, ktorá pokračuje v tradícii organizovania podujatí aj počas prázdnin a mimo priestorov školy.V sobotu 13. augusta sa uskutoční už 2. ročník otvorenej maliarskej školy v areáli hradu Strečno. V spolupráci s Považským múzeom budú mať návštevníci všetkých vekových kategórii možnosť zdokonaliť si svoje výtvarné schopnosti pod vedením profesionálnych výtvarníkov ,pedagógov a študentov umeleckej školy.

Nevšedný Don Quijote

Žilinské kultúrne leto pripravilo v tomto roku pre milovníkov divadla a Boleslava Polívku nevšedné divadelné predstavenie. Nevšedné je priestorom, aj spracovaním témy. Mesto Žilina v spolupráci s Považským múzeom v priestoroch Budatínskeho parku privíta Divadlo Klauniky Brno a predstaví autorskú inscenáciu Don Quijote de la Ancha, ktorú má divadlo v repertoári už od roku 1988 ( réžia pán Boleslav Polívka ). Toto predstavenie za minulého režimu s humorom a nadsádzkou presadzovalo vieru v ľudské ideály a povznášalo ducha nad ťažobou reality.

Od rezbárstva k soche

V dňoch 1. – 5. augusta sa otvorí mesto Žilina fantázii súčasných sochárov. Transformácia tradičného rezbárstva si dáva za cieľ ukázať prácu súčasných výtvarníkov, predstaviť ich tvorbu a zároveň vytvoriť priestor na tvorbu diel, ktoré budú z väčšej časti aj funkčne dotvárať intravilán mesta. Rezbárske sympózium sa v tomto roku posunie do prítomnosti.

Dychová hudba DUBŇANKA

Do programu Žilinského kultúrneho leta 2011 sú zaradené aj hudobné vystúpenia, ktoré sú žánrovo odlišné. Jedným zo súborov, ktoré sme zaradili v tomto roku patrí aj Dychová hudba Dubňanka. Za svojej 25 ročnej existencie uskutočnila množstvo kvalitných profesionálnych vystúpení, čo vyplýva z obsadenia kapely – 8 profesionálnych hudobníkov. Žánrovo sa orientujú na svižnú dychovú hudbu, ale aj populárne skladby, slovenské evergreeny a tradičný jazz.. Dubňanka vystúpi v Sade SNP ( altánok ) dňa 30. júla o 17, 00 hod.

KioSk nezávislého divadla a tanca 2011

Súčasťou programu ŽKL od 22. do 27. 7. je KioSK nezávislého divadla a tanca – festival odvážneho diváka, ktorý už štvrtý rok prináša prehliadku vybraných aktuálnych produkcií slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény. Dramaturgia festivalu opäť ponúkne aktuálne inscenácie, ktoré originálnou a objavnou formou spracúvajú súčasné témy. KioSK prináša program pre náročného diváka spojený s letnou atmosférou, neformálnymi stretnutiami a tvorivými workshopmi.

Letný Bažant Kinematograf 2011

Po roku sa opäť stáva súčasťou Žilinského kultúrneho leta Letný Bažant Kinematograf, ktorý v spolupráci s Manna s.r.o. organizuje mesto Žilina. Je to prehliadka najúspešnejších filmov českej a slovenskej filmovej produkcie za rok 2010. Kinematograf ponúkne od 28. júla do 31. júla každý večer umelecký zážitok pre všetkých priaznivcov filmu.

CESTOVATELSKÉ LETNÉ KINO - Trabantom naprieč Afrikou

V rámci Žilinského kultúrneho leta sa 26. 7. o 21, 00 hod. na Mariánskom námestí predstaví so svojím filmom a pútavým rozprávaním o cestovateľských skúsenostiach novinár, šéfredaktor časopisu VTM Science a v neposlednej rade aj režisér Dan Přibáň. Cestovateľ podnikol veľkú dobrodružnú cestu naprieč Afrikou za volantom auta z dôb, keď automobil nebol niečím obyčajným.

Žilinské kultúrne leto

Od začiatku leta prebieha program Žilinského kultúrneho leta, ktorý spolu s partnermi, pripravilo mesto Žilina. Pestrú paletu programu otvoril Festival animovaného filmu – Festanča 2011. V roku 2011 však bude filmových zážitkov na našich námestiach pripravených oveľa viac. Od 15. júla vysiela svoj filmový program Telka v meste, pripravené je podujatie Cestovateľské kino a pre milovníkov filmových maratónov štartuje svoj štvordňový program Bažant kinematograf. Z hudobnej produkcie bude možné vidieť ĽS Rozsutec, skupiny Arzén, 3Drive, Kasava, DH Fatranka, Dubňanka, Old Modem, Zlesapočujem a sú pripravené aj Jazzové piatky. V programe má svoje miesto KioSK, Divadlo Klauniky Brno a divadelné improvizácie 3T, ktoré majú tradične vysokú návštevnosť.