Verejná diskusia v Rosenfeldovom paláci

V rámci Primátorského dňa prebehne diskusia na tému “Mestská pamiatková rezervácia – Mariánske námestie – minulosť, súčasnosť a budúcnosť“. Diskutujúcimi budú Martina Magová, Miroslav Pfliegel a Vladimír Majtan.

Primátorsky deň v Žiline bude plný kultúry, otvorených dverí aj diskusie

Budúci týždeň v piatok 6. októbra sa žilinská samospráva ešte viac sprístupní verejnosti. Mesto Žilina pozýva občanov všetkých generácií na Primátorský deň, ktorý ponúkne bohatý program. Môžete si prezrieť radnicu, Burianovu vežu či Rosenfeldov palác.

Festival seniorov aj v tomto roku prinesie do Žiliny bohatý program

Mesto Žilina v spolupráci s Radou seniorov mesta Žilina a Senior klubom Priatelia vás pozývajú na Festival seniorov, ktorý sa bude konať na Mariánskom námestí v piatok 29. septembra 2017. Na festivale vystúpia tanečné, hudobné a spevácke súbory nielen zo Žiliny, ale aj z iných miest. Prostredníctvom hudby, spevu, tanca, ľudových krojov, výstavy ručných prác a tradičnej kuchyne starých mám predstavia účastníci festivalu život aktívnych seniorov. Motto tohtoročného festivalu znie: „Aj keď starneme, spievať a tancovať neprestaneme“.

Festival Žilina žije sľubuje skvelý zážitok

Žilinské kluby koncom septembra ožijú hudbou. Druhý ročník festivalu Žilina žije prináša program zložený z vystúpení najlepších lokálnych interpretov aj zaujímavých headlinerov. Návštevníkov v centre mesta čakajú koncerty, diskusia aj afterparty.

Outdoorový festival SLNKO NA SKALÁCH

Srdečne vás pozývame na zaujímavé podujatie s nezameniteľnou atmosférou a dobrým programom. Outdoorový festival SLNKO NA SKALÁCH prinesie premietanie filmov a krátkych videí, ktoré budú spojené s diskusiami ich autorov.

6. – 7. septembra 2017 — Mestský úrad Žilina
8. – 10. septembra 2017 — Kemp Slnečné skaly Poluvsie pri Žiline

Medzinárodné stretnutie ľudových remeselníkov v Žiline

Občianske združenie Tradičné ľudové umelecké remeslá, Mesto Žilina a Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravili už 5. ročník prezentácie tradičných ľudových umeleckých remesiel zo Slovenska i zo zahraničia. Svoje zručnosti predvedú remeselníci 25. – 26. augusta 2017 na Mariánskom námestí v Žiline.

Pohár Slovanov prilákal do Žiliny 12 silákov zo slovanských krajín

Pohár Slovanov pozná svojho majiteľa. V piatok 4. augusta hostila Žilina už 9. ročník súťaže silných mužov, ktorí sa predviedli vo viacerých náročných disciplínach. Na podujatí sa zúčastnilo 12 silákov zo slovanských krajín. Víťazom sa po zdolaní všetkých súťažných disciplín stal Čech Čestmír Šíma.

M KREO ŽILINSKÝ TRIATLON

Súčasťou Žilinského kultúrneho leta 2017 je aj 19. ročník Majstrovstiev Slovenskej republiky v krátkom triatlone M KREO ŽILINSKÝ TRIATLON, ktorý sa uskutoční tradične v lokalite Vodného diela Žilina v termíne 19. – 20. augusta 2017.

Stredoveký deň nám pripomenie pôsobenie husitov na Slovensku i v Žiline

Mesto Žilina a Občianske združenie FACTA NON VERBA srdečne pozývajú priaznivcov čias dávno minulých na X. Stredoveký deň, ktorý sa bude konať pod záštitou primátora Igora Chomu na Mariánskom námestí v piatok 11. augusta od 13.00 hod. do 22.00 hod. Jubilejný ročník nás zavedie do 15. storočia a pripomenieme si pôsobenie husitov na Slovensku i v Žiline.

Pohár Slovanov

Srdečne vás pozývame na súťaž najsilnejších mužov Európy, ktorá sa uskutoční v piatok 4. augusta 2017 v rámci Žilinského kultúrneho leta 2017. Tradičné podujatie – Pohár Slovanov sa bude aj tento rok konať v centre mesta na Námestí Andreja Hlinku od 14.00 hod.

Posledný júlový týždeň vás v Žiline čakajú tieto kultúrne podujatia

Žilinské kultúrne leto pokračuje a najbližšie dni na vás čakajú ďalšie kultúrne podujatia. Od pondelka budú na Mariánskom námestí prebiehať Tvorivé remeselné diele a v piatok 28. júla budete mať možnosť zabaviť sa na akcii Skvelý fest. V Rosenfeldovom paláci prebiehajú výstavy, ktoré potrvajú až do polovice septembra a letné večery vám spríjemní Letné kino na Námestí Andreja Hlinku či v Stanici Zárečie.

ŽILINA INTERNATIONAL JAZZ CONTEST

Už po tretí rok vyhlásilo mesto Žilina medzinárodnú džezovú súťaž pre hudobníkov do 30 rokov, ŽILINA INTERNATIONAL JAZZ CONTEST. Tento rok sa do súťaže prihlásilo 31 hudobníkov zoskupených v 9 kapelách z krajín USA, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Nemecko, Maďarsko, Rakúsko, Česká Republika, Bosna a Hercegovina, Izrael a Thajsko.

Upozornenie na zmenu programu

Milí priaznivci kultúrneho leta,

dovoľujem si vás pozvať už túto sobotu 15. júla 2017 na Mariánske námestie, kde sa predstavia: La3no Cubano a Bubnová show Rytmika – Drumstas.

Zároveň upozorňujem na zmenu programu: začiatok hudobného vystúpenia sa z technických príčin posúva z 18.00 hod. na 20.00 hod. Za porozumenie ďakujeme.

Tvorivé remeselné dielne

Mesto Žilina pripravilo v rámci Žilinského kultúrneho leta 2017 opäť predstavenie remeselných zručností s názvom „Tvorivé remeselné dielne“, ktoré sa bude konať na Mariánskom námestí od 24. júla do 28. júla 2017.

Umeleckí remeselníci vám priblížia prácu so šúpolím, cínom, voskom, hlinou i výrobu kozmetiky z byliniek. Zaujímavosťou bude brúsenie kraslíc či plstenie. Príďte si vyskúšať svoju zručnosť a odneste si domov vlastnoručne vyrobený suvenír.

Odštartovalo Žilinské kultúrne leto 2017

Aj v tomto roku bude mať Žilinské kultúrne leto bohatý program, ktorý pre návštevníkov všetkých vekových kategórií pripravilo mesto Žilina. Zaujímavé hudobné, tanečné a historické podujatia budú prebiehať najmä na Mariánskom námestí, na Námestí Andreja Hlinku a v Sade SNP.

Žilinské kultúrne leto odštartoval v pondelok 26. júna medzinárodný festival animácie filmov – Fest Anča, ktorý potrvá do 2. júla. Ako jediný na Slovensku prináša každý rok krátke a celovečerné animované filmy pre dospelého diváka, ako aj pre deti. Opäť budete mať možnosť v Žiline stretnúť filmárov, hudobníkov či umelcov, ktorí patria k špičke súčasného tvorivého sveta

Hviezdy animovaného filmu prichádzajú do Žiliny

Pútavé, hravé, novátorské, dôvtipné, zábavné. Tieto a mnohé ďalšie prívlastky definujú filmy, workshopy, ale aj koncerty, ktoré vo svojom programe každý rok ponúka Medzinárodný festival animácie Fest Anča. V dňoch od 29. júna do 2. júla oslávi už svoje desiate narodeniny.

Opäť budete môcť stretnúť filmárov, hudobníkov či umelcov, ktorí patria k špičke súčasného tvorivého sveta. Príde sem kráľ animovaného hororu, držiteľ prestížneho ocenenia BAFTA, Robert Morgan.