Trabantom naprieč Afrikou

Dan Přibáň

vedoucí expedice
35 let, milovník ozubených koleček, novinář, filmař a cestovatel. Jen s minimálním technickým vybavením obyčejným trabantem projel Afriku i Hedvábnou stezku a chystá se přejezd Latinské Ameriky. Zakladatel o. s. UnderFilm a nezávislé filmařské společnosti Klok TV. Kromě expedic Trans National Trabant byl členem a organizátorem expedic do zapomenutých částí Libyjské pouště, do Kurdistánu a na bájnou horu Ararat.

viac informácií na Trabant


Bažant kinematograf

O projekte a jeho začiatkoch
Letný Bažant Kinematograf (Bazant „Cinemas on Wheels“) je originálny kočovný (travelling) typ „open-air kina“, ktorý zasahuje celé Slovensko. Počas počas prázdninových mesiacov zastaví takmer v tridsiatich rôznych miestach a jeho predstavenia navštívi okolo 50 000 divákov. Bažant Kinematograf svoje predstavenia realizuje z dvoch štýlových retro-autobusov typu Škoda RTO, ktoré sú prispôsobené na profesionálnu kinoprojekciu. Premieta sa z autobusu na mobilné kino plátno, ktoré sa rozkladá približne dvadsať metrov pred autobusom. Diváci sedia vonku medzi autobusom a plátnom. Podľa technických dispozícií jednotlivých lokácií môže jedno premietanie vidieť až do 1300 divákov. Jednotlivé zastávky majú štyri – päť dní a večerná projekcia pozostáva z jedného krátkeho a jedného celovečerného českého alebo slovenského filmu. Všetky filmové projekcie sú pre divákov zdarma.

28.júl – Najväčší z Čechov
29.júl – Nesvadbovo
30.júl – Občiansky preukaz
31.júl – Kuky sa vracia


KioSK nezávislého divadla a tanca 2011

KioSK je letný festival odvážneho diváka. KioSK je prehliadkou vybraných aktuálnych produkcií slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény. KioSK prináša program pre náročného diváka spojený s letnou atmosférou, neformálnymi stretnutiami, tvorivými workshopmi, afterparty, stanovačkou…pretože KioSK sa koná vždy v júli a na Stanici – a tak je spojenie náročného divadla a neformálnej atmosféry na mieste.

viac informácií na Stanica KioSk


3 Drive

3 Drive hrajú vlastný repertoár postavený na kvalitnej hudobnej interpretácii a umelecky náročnejších textov. Štýlovo zapadajú do kategórie folkrock & blues.

viac informácií na Igor Cvacho


DH Dubňanka

Dechová hudba DUBŇANKA byla založena roku 1981 v Dolních Dubňanech u Moravského Krumlova.
Prvním kapelníkem se stal výborný muzikant Milan PETŘÍČEK. Pod jeho vedením si kapela brzy získala jméno a své posluchače nejenom v širokém okolí Moravského Krumlova, ale i v celém znojemském regionu.
Na pozici kapelníka se postupně vystřídali jeho synové – Milan (tenorista) a Petr (trumpetista). Po jejich úspěšném působení převzal tuto funkci na podzim roku 2001 další trumpetista Ing. Petr Kadaňka, který kapelu řídí dodnes.

viac informácií na DH Dubňanka


Divadlo Klauniky Brno

DIVADLO KLAUNIKY – založeno žáky Boleslava Polívky, Ing.Zdeňkem Mazáčem a PhDr. Zdeňkem Korčianem v roce 1986. Od roku 1990 první soukromá scéna humoru v bývalém Československu, studiová scéna Divadla Bolka Polívky. Autorské divadlo vyznačující se originálním inscenačním jazykem a vysokou improvizační schopností. Divadlo Klauniky je zájezdová scéna, která působí u nás i v zahraničí. Slavnou se stala zejména díky výjimečnému představení Don Quijote de la mAncha, které má téměř 4000 repríz a na repertoáru je nepřetržitě 22 let.

Důležitá ocenění (Don Quijote de la Mancha):

– cena na celostátním festivalu humoru a satiry
- cena na evropském festivalu uměleckých agentur
- ocenění na celostátních přehlídkách
- cena Zlatý Hašek pro hlavního představitele
- držitelé šerpovního řádu inchenioso idalgo
- cena „Král inšpirácie“

viac informácií na Divadlo Klauniky Brno


IV. Stredoveký deň

Myšlienka organizovať v Žiline podujatie s názvom Stredoveký deň nebola náhodná a skrsla mi v roku 2004. Žiaľ, ako to už býva, cesta od myšlienky k realizácii je vždy veľmi dlhá. Je to osud každého veľkého podujatia. Musí sa prekonať množstvo organizačných, technických, finančných a prípravných prác. Dôležitým cieľom pritom bolo, aby sa nejednalo len o jednoduchú ľudovú zábavu, ale aby obsahovala i ideu. Keďže Žilina je významné historické mesto s bohatými dejinami z obdobia stredoveku, nebol až taký problém skĺbiť zábavu a poučenie. Vznikol dlhodobý zámer každoročnej obmeny scenára podujatia. Dramaturgia musí každý rok vychádzať z konkrétnej historickej udalosti, ktorú je však potrebné fabulovať, aby sa akcia stala pútavou i pre širokú verejnosť. V prvom ročníku v roku 2008 bolo základnou myšlienkou inscenovať na Mariánskom námestí ukážky zo života stredovekého mesta. A prečo práve na Mariánskom námestí? Ponúka sa veľmi jednoduchá odpoveď. Mariánske námestie je skutočne stredoveký priestor a zároveň je slovenským unikátom.

viac informácií na Facta Non Verba
viac informácií na Stredoveký deň


Umelci na hrade Strečno

Témou tohto ročníka je maľovanie na kamene s podtitulom „oživovanie kamienkov“. Vytvorené umelecké diela budú ako suveníry pripomínať všetkým zúčastneným príjemné chvíle prežité v krásnom prostredí. Počas celej akcie je v podhradí pripravený bohatý sprievodný program pre deti a pre všetkých široký výber občerstvenia v bufete U Draka.
Súkromná stredná umelecká škola v Žiline už tretím rokom vzdeláva svojich študentov vo výtvarných študijných odboroch propagačné výtvarníctvo a grafika , priemyselný dizajn a grafický a priestorový dizajn. Novinkou budúceho školského roka je príprava ďalšieho študijného odboru – fotografický dizajn.

viac informácií na Škola umenia


Pony Express

Všetky informácie o Pony Express-e a ich trase nájdete na webe Pony Express
Materiál na o Pony Express-e na stiahnutie, Leták Pony Express


Európsky pohár silných mužov

SASIM bol založený 7.5.1999 ako združenie zastrešujúce činnosť ťažkých atlétov – silných mužov na Slovensku. Pri zrode SASIMu stál Ing. Milan Kálma, atypickými športmi nadšený podnikateľ, Milan Gabrhel, tréner a majiteľ fitnescentier, obaja z Trenčína a pretekár – silný muž Rastislav Ševcech z Dubodiela.

Prvá súťaž, ktorú usporiadal SASIM, sa konala cez letné prázdniny v centre Trenčína pred kultúrnym centrom ODA. Vysoká účasť divákov, ktorých prišlo prekvapujúco veľa utvrdila organizátorov v myšlienke pokračovať daným smerom. V roku 2000 sa do práce v asociácii aktívne zapojil Ing Jozef Čermák, ako manažér SASIMu. V roku 2007 vystriedal Ing Čermáka vo funkcii managera SASIMu najsilnejší Slovák za rok 2005 a 2006 Jan Křeháček.

viac informácií na SaSim
Rozhovor s jedným z organizátorov podujatia Milanom Gabrhelom, prezidentom Európskej asociácie silných mužov


DH Fatranka

V roku 2005 naša kapela absolvovala množstvo zaujímavých kultúrnych a hudobných podujatí, ktoré sa vždy niesli vo veľmi príjemnej atmosfére. Ohlasy publika na našu hudobnú produkciu boli vždy priaznivé. Myslím, že ohlasy poslucháčov sú tým najlepším meradlom kvality kapely. Samozrejme aj v tomto roku chceme zostať verní nášmu repertoáru. Toznamená, že sa chceme aj naďalej zameriavaťna tvorbu súčasných slovenských autorova aranžérov. V našom prípade sú toskladby z regiónu Považia a Turca (L. Wiesinger,A.Mar­tinák).
Nevyhýbame sa ani iným vzdialenejším regiónom, ba dokonca máme vo svojom repertoári aj skladby českých a moravských autorov ako sú Z. Gurský, M. Procházka, P. Svoboda a iných.

viac informácií na DH Fatranka


Bitka o Atlantik

Na základe úspechu, ktorý mala v minulom roku akcia Bitka o Žilinskú priehradu, keď prišlo 20 000 divákov, sme sa rozhodli usporiadať druhý ročník pod názvom Bitka o Atlantik. Tohtoročná akcia bude o súboji Konvoja lodí s ponorkami, ktoré boli organizované do vlčích svoriek a takto potápali spojenecké plavidlá. Táto akcia má niekoľko prvenstiev. Je po prvý krát uvedená na Slovensku a je raritou v celej Európe. V takomto rozsahu ju ešte nikto nepredviedol.

viac informácií na Ponorkový klub


3T

3T teda divadelno – improvizačná skupina troch hercov, ktorí si užívajú adrenalín na javisku. Tvoria ho Juraj „Šoko“ Tabaček, Lukáš „Pucho“ Puchovský a Stano Staško. Naše zoskupenie vzniklo v decembri 2004 v Žiline, kde pravidelne môžete zhliadnuť naše predstavenia. Improvizácii sa však venujeme už od roku 1997.
Môžete nás však vidieť aj v Bratislave, Trnave, Nitre, Trenčíne, Marine, Liptovskom Mikuláši, vo Zvolene, či Olomouci. V pláne máme navštíviť aj iné mestá. Možno to bude aj to vaše. Ak by ste chceli, aby sme vás prišli zabaviť kontaktujte nás. Ak to bude v našich silách radi prídeme.

viac informácií na 3T – Tri Tvorivé Tvory


Jan Dolejš Jazz trio

Jan Dolejš Jazz trio je projekt plzenského gitaristu známeho z kvintetu Jazzmistake. Záľuba v lichých rytmoch, neotřelých harmonických postupech, promyšlených kompozicích a improvizaci je zdrojem výhradně autorské tvorby v duchu moderního jazzu a fusion. Na basu hraje Marek Cába, na bicí Dušan Čermák.


Túlavé divadlo

Túlavé divadlo vzniklo na úsvite dejín. Chválil ho Homér, písal o ňom Sokrates. V Ríme sa Túlavé divadlo bilo ako lev, v stredoveku zase viac krát pre svoje myšlienky zahorelo. V renesancii objavilo istú perspektívu, ktorá mu dodala hĺbku. Z moderny ho ovplyvnilo najmä dada a Picasso, lebo ten ako jediný bol schopný načrtnúť štruktúru jeho humoru. Stravinskij sa k nemu vyjadril vo svojom 27. takte, Joyce hneď v doslove svojej knižky.

Súčasnosť priniesol do Túlavého divadla istý Aurel Zetocha z Paderoviec, ktorý v iluviálnej vrstve svojej chalupy našiel tajomný odkaz a odovzdal ho dvom študentom gymnázia Kamilovi Šiškovi a Jurajovi Novotovi. Tým sa začali písať moderné dejiny súboru.

viac informácií na Túlavé divadlo


Don Šajn

Tento klasický loutkářský kus vznikl v roce 1988 a dnes je možné jej zařadit mezi skutečné evergreeny divadla V Boudě.

Jedná se o opravdovou tragédii s odvážnými milostnými scénami určenou pouze silným povahám, proto je určena především mládeži a dospělým. Nemusíte mít nicméně strach, nezpůsobí újmu ani menším dětem, které ji zhlédnou společně se svými rodiči.Inscenace parafrázuje známý příběh o Donu Juanovi, velkém milovníku žen.

Ve hře se objeví 7 originálně pojatých drátových marionet odkrytě vedených pěti loutkoherci.
Celé představení trvá cca. 25 minut a je možné ho uvádět v interiéru i exteriéru.

viac informácií na Loutkové divadlo V Boudě


Markéta Konvičková a band

Čerstvá držitelka Českého slavíka – Objev roku 2010 a Objev roku hudebních cen televize Óčko Markéta Konvičková má na svém kontě první vydání debutového Cd „Na šňůře perel“, ze kterého se v rozhlasovém éteru objevily už 4 singly (Co hvězdám šeptají, To holky maj rády, Láska se nedá dělit třemi a Nenech mě čekat) a ty zabodovaly v CZ50 nejhranějších písní v České republice. K těmto písním natočila Markéta 4 videoklipy, které můžete vidět na hudební stanici Óčko, ale i internetových hudebních serverech.

V rádiích úspěšně rotovali i vánoční píseň „Vánoce na dlani" a duet s kapelou Citron „Už couvám“.

viac informácií na Markéta Konvičková


Iva Hajnová & Pavel Roth

Iva Hajnová

Vyštudovala spev na Konzervatóriu u profesoriek N.Urbánkovej a L.Nopovej. Koncom 80. rokov reprezentovala ČR na festivalu Intertalent a po krátkych epizódach v programoch s Pavlom Rothom, KTO i inými sa ustálila u sólového mikrofónu dámskej skupiny SCHOVANKY. V súčasnosti chystá tretie sólové CD. Od roku 2004 prijala ponuku Milana Dufka hosťovať so skupinou RANGERS. IVA HAJNOVÁ vystupuje tiež sama, ale môžete ju počuť i so skupinou SallyBand, bluegrassovym Graspektem, úžasným plesovým OH Bandom alebo s huslistkou Věrou Kočišovou (Schovanky). V máji 2005 spievala so skupinou Veget na 8. Evropskom bluegrassovom festivale v holandskom Voorthuizen. Začiatkom októbra 2010 vyšlo album duet s Pavlom Rothom. Titulní skladba albumu duet „Lůžko z trávy“ získala ZLATOU ČESKOU 12ku Českého rozhlasu.

Pavel Roth

Spevák, skladateľ a gitarista Pavel Roth (1955) pôsobil v niekoľkých pražských rockových kapelách a do poslucháčskeho povedomia sa výrazne zapísal ako interpret dodnes platných hitov 80 let, skladbami Zahrada ticha, Krásnější než růže Stále zasněná či Princezna. Keď v roku 1983 vyhral v národnom kole Intertalentu, ktoré bolo ako nominačná vstupenka pre medzinárodnú súťaž (spieval pesničku Krásnější než růže), všimol si jeho speváckeho talentu skladateľ, aranžér a dirigent Václav Zahradník, ktorý mladého interpreta získal pre „svoj“ Orchester Československé televízie, kde Pavel Roth pôsobil nejaký čas ako sólista.

Po rozpadu skupiny Rotor (1986) prijal Pavel Roth ponuku dvojice Karel Šíp – Jaroslav Uhlíř a vystupoval v ich zájazdových programoch Šaráda a Letí šíp na Hanou, kde sa o hudobnú zložku predstavení spravodlivo delil s Viktorom Sodomou a Karlom Kahovcem. Začiatko 90 rokov zavesil Pavel Roth muzikantskú profesiu na klinec a zdalo sa, že sa s hudobnou kariérou už definitívne rozžehnal.

Ale zázraky sa dejú!

Po 13ročnej pauze sa na hudobnú scénu totiž znovu vrátil. Začal znova vystupovať a v krátkej dobe vydal hneď dve cédečka. Najskôr disk Čáry lásky (2004), na ktorej naspieval najúspešnejšie skladby svojho doterajšej hudobnej kariéry. A zakrátko potom album Spal mě svou láskou (2006), ktoré už osciluje prevažne okolo Pavlovej autorskej tvorby. V súčasnej dobe vystupuje Pavel Roth s vlastním koncertným programom a aj spoločne so zpeváčkou Ivou Hajnovou. A práve táto spolupráca sa stala vítanou inšpiráciou pre vznik aktuálneho albumu duet Lůžko z trávy a teraz albumu Hořký otčenáš.


Zdeněk Vrba

Skúsený, flexibilný a hlavne univerzálny moderátor. Televíznym divákom známy napríklad zo súťaže Gladiátor na ČT 1, rozhlasovým poslucháčom z Nočného prúdu, ktorý založil a 11 rokov uvádzal na vlnách Českého rozhlasu 1 Rádiožurnálu a od 2.4. 2007 každú nedeľu od 22:00 hodín opäť uvádza na frekvencii 92,6 FM – Český rozhlas Regina.

V rádiích úspěšně rotovali i vánoční píseň „Vánoce na dlani" a duet s kapelou Citron „Už couvám“.

viac informácií na Zdeněk Vrba


Christmas

(glam-rock Žilina)

Slovenská štvorčlenná glam rocková kapela, ovplyvnená hair metalom 80tych rokov.
Do tohto štýlu miešajú terajšie prvky a im vlastné prísady. Týmto sa im podarilo priniesť glam rock na slovenské pódia v novom rozmere a postupne sa im otvárajú dvere Českej republiky a samotnej Európy.
Christmas sa vyznačujú neuveriteľnou energickou, ktorú počas koncertu prenášajú na divákov.


Bod omylu

(alternative-rock Žilina)

Predstavte si okamih, kedy stojíte pred osudovou dilemou. Ak sa vyberiete správnou cestou, v živote nájdeš šťastie. Keď sa však rozbehnete zlým smerom, nikdy neokúsite to, čo vám bolo ponúknuté. Rozhodnutie sa môže stať vaším víťazstvom, alebo BODOM OMYLU…
Kaple vznika v roku 2009,kedy sa k štyrom dlhoročným kamarátom a spolužiakom zo základky (Petrik,Fuzo,Bros­sko a Lukáš) pridal basák Šoški. Začali pomaly tvoriť vlastné veci a prvú akciu odohrali v apríli 2010 v klube Odpoj sa. V ich hudbe je cítiť,že odrástli na punkrocku a pop-punku, ale snažia sa posunúť ju niekam ďalej a tak dobívajú.


Stav Núdze

(punk-rock Bytča)

Začiatky kapely siahajú do roku 2005, od kedy ťahajú dlhú šnúru koncertov.


Comix

(alternative-rock Kysucké Nové Mesto)

Táto kapela vznikla v októbri 2010. Už 25.6. 2011 bleskovo odštartovala svoju kariéru na súťaži amatérskych kapiel kde získali ocenenie objav roka.


INCEPTUM

(metal – Žilina)

Kapela vznikla v Októbri 2010 prijatím posledného člena. Prvý koncert mala možnosť odohrať 15.01.2011.


DR.JJ

(grunge-rock Žilina)

Mladučká kapela, ktorá na pódiá prináša hudobný štýl grunge-rock.


HACKIES

(pop-punk Žilina)

Kapela ktorá hrá hudbu, ktorá ju baví a snažíme sa priniesť niečo nové do hudobného sveta. Svojím vystupovaním a charizmou vedia vykúzliť na telách fanúšikov poriadne zimomriavky a samozrejme úsmev na tvári.


NoXcuse

(rock-alternative)

Kapela s dlhoročnou pôsobnosťou. Môžete ju vidieť na výchovných koncertoch v mládežníckom klube Escape i na ďalekom severe. Táto kapela „vychovala“ už množstvo začiatočníckych kapiel, ktoré s obdivom a hrdosťou mohli vidieť na doskách námestia.


LeeFtail

(alternative-rock Žilina)

Táto Žilinská kapela vznikla na jeseň roku 2010, kedy hrala bez speváka. Na sklonku roku 2010 dostala kapela darček na Táto Žilinská kapela vznikla na jeseň roku 2010, kedy hrala bez speváka. Na sklonku roku 2010 dostala kapela darček na vianoce v podobe speváka a odvtedy sa pokúša o vlastnú tvorbu a zatiaľ mala možnosť raz koncertovať v máji 2011 na Hlinkovom námestí.