Poďakovanie

Mesto Žilina ďakuje všetkým organizátorom a spoluorganizátorom, ktorí sa podieľali na napĺňaní trojmesačného programového cyklu Žilinského kultúrneho leta za prípravu a realizáciu jedinečných podujatí – festivalov, koncertov, divadelných predstavení, remeselných trhov, výstav, športových podujatí a ďalších aktivít, ktoré obohatili a spríjemnili letný kultúrny život v meste.
Ďakujem všetkým účinkujúcim za jedinečné umelecké zážitky a tiež technickému a obslužnému personálu, ktorý jednotlivé podujatia zabezpečoval.
Ďakujeme všetkým obyvateľom a návštevníkom Žiliny, ktorí navštívili tieto podujatia a po celý čas vytvárali priaznivú a priateľskú atmosféru.
Ďakujeme aj všetkým partnerom a mediálnym partnerom, ktorí podporili Žilinské kultúrne leto a vyjadrili tak svoju spolupatričnosť a záujem na rozvoji kultúrneho života Žiliny.

Tešíme sa na stretnutie a spoluprácu s Vami pri realizácii ďalších zaujímavých podujatí v meste Žilina

Jašidielňa 2010 v znamení DETEKTÍVKY

Ak máte radi detektívky, pátranie po neznámych veciach a nečakané rozuzlenia, túžite sa premeniť na Poirota, Sherloka Holmesa či iných zvedavých pátračov a popritom si nájsť nových priateľov, neváhajte a príďte v dňoch 6. 7. a 8. septembra do Žiliny na 21. ročník JAŠIDIELNE – medzinárodný festival tvorivosti a fantázie pre mladých ľudí s postihnutím i bez postihnutia. Trojdňový festival je opäť bohatý svojim programom, už tradične nebudú chýbať tvorivé dielne, priateľské stretnutia, rôzne vystúpenia a koncerty.

Začnime školský rok veselo

Mesto Žilina pozýva všetkých malých i veľkých školákov i škôlkárov na divadelné predstavenie veselej rozprávky JANKO HRAŠKO v podaní Divadla COMMEDIA Poprad.
Predstavenie sa uskutoční v piatok 3. septembra 2010 o 15.00 h na Mariánskom námestí v Žiline a je súčasťou Žilinského kultúrneho leta. Vstup je voľný.

Festival Mladí v meste 2010

Občiansko-demokratická mládež, Student Leaders a Mesto Žilina Vás pozývajú na druhý ročník všestranne zameraného umeleckého festivalu s názvom Mladí v meste 2010.
Podujatie organizované mladými Žilinčanmi nie len, ale hlavne pre mladých Žilinčanov sa koná v sobotu 4. septembra 2010 od 13:00 na Mariánskom námestí v Žiline. Súčasťou akcie bude prezentácia umeleckej tvorby žilinskej mládeže na poli hudby, divadla, tanca, fotografie, maľby a diskusné fórum na tému „Umenie a politika: nonsens, či realita?“. Vyvrcholením celej akcie bude večerný koncert kapiel Chiméra a Puding pani Elvisovej a predstavenie známych improvizátorov – 3T – Tri tvorivé tvory.

Kinobus po prvýkrát prekročí hranice

Špecifická prehliadka, kde diváci odchádzajú na víkend dvoma festivalovými autobusmi objavovať staré kiná v okolí Žiliny, je tento rok dramaturgicky prepojená témou Hranica. Jej súčasťou budú nielen filmy na hrane, adrenalínové zážitky a nechemické experimenty, ale tiež geografické prekročenie hraníc Slovenska. Šiesty ročník nielen filmového festivalu Kinobus navštívi v termíne 3. – 5. septembra 2010 päť obcí slovensko-poľsko-českého rozhrania na trase Žilina – Milówka (Pl) – Bystřice (Cz) – Staškov – Skalité.

Úpravy v programe

Na tejto stránke môžete sledovať aktualizácie v programe.

  • Improfest – koná sa v jeden deň, 10.9.2010 – zmena, pôvodne mal byť festival dvojdňový 10. a 11.9.
  • koncert Revival Michala Tučného plánovaný 27.8.2010 o 20.00h je zrušený zo zdravotných dôvodov

Nočná prehliadka mesta

s prekvapením alebo Kto sa bojí, nesmie do mesta…

Ako vyzerá mesto pod rúškom noci? Čo ukrýva tajomné ticho? Ožijú povesti, legendy a tajomné bytosti?
Pozývame vás na 1. nočnú prehliadku mesta Žiliny, ktorá sa uskutoční 14. 8. 2010 o 22.00 hod.

Na čo sa môžete tešiť?
Informácie o „stredovekej Žiline“, povesti, zaujímavosti (stredoveká hygiena a móda, spoločenský a intímny život, medicína a liečiteľstvo, školstvo a vzdelávanie v stredoveku…), prekvapenie.

Symbióza vzácnych nálezov a stredovekej hudby na radnici

Mesto Žilina pripravilo v spolupráci so Zborom Žilincov na pôde starej radnice jedinečnú výstavu približujúcu unikátne reštaurátorské a archeologické nálezy v objekte Kostola sv. Štefana kráľa v Žiline – časť Dolné Rudiny, ktorý je najstaršou sakrálnou stavbou na území mesta a zároveň patrí aj k najstarším kostolom na celom širšom území severozápadného Slovenska. Autorom výstavy je akad. maliar Jozef Dorica, odborne spolupracovali Mgr. Jozef Moravčík, Ing. Miroslav Pfliegel a Mgr. Peter Štánsky. Výstava pozostáva zo 14 panelov a dopĺňajú ju archeologické exponáty zapožičané zo zbierok Považského múzea v Žiline. Vernisáž výstavy sa koná v stredu 4. augusta 2010 o 17.00 hod. a jej súčasťou je aj koncert známej hudobnej skupiny produkujúcej dobovú hudbu – MUSA LUDENS z Bratislavy. Výstava potrvá do 16. septembra. Jej organizátori pripravujú v septembri pre školskú mládež aj ponuku odborných prednášok k danej téme s autorom výstavy.

Stredoveký deň III

V roku 2010 sa bude konať v poradí už tretí ročník Stredovekého dňa, podujatia, ktoré si už získalo svoje miesto v rámci Žilinského kultúrneho leta. Žilina patrí k mestám s bohatou historickou tradíciou. Vznikla v stredoveku a už od samého počiatku zaznamenávala dynamický rozvoj vo všetkých oblastiach. Z toho dôvodu je potrebné občanom Žiliny, a nielen im, pripomínať históriu ich mesta a poukazovať populárnou formou i na významné udalosti, ktorá sa v meste odohrávali, alebo len jednoducho ukázať, ako to mohlo v stredoveku vyzerať. Historickým jadrom Žiliny je Mariánske námestie. V tejto podobe existuje už od 13. storočia, a preto nie je náhoda, že sa Stredoveký deň odohráva práve tu.

Obrie figúrky a šach naslepo na Mariánskom námestí

Na Mariánskom námestí sa v piatok 6. 8. 2010 stretnú registrovaní i neregistrovaní šachisti, aby v rámci Žilinského kultúrneho leta zohrali partiu 3. ročníka ŠACHu V MESTE (od 13.00 do 18.00 h). Organizátormi festivalu sú Mesto Žilina, Centrum voľného času Spektrum, TJ Mladosť Žilina a Mestské divadlo Žilina. Od 2. 8. – 6. 8. 2010 sú od 14.00 do 19.00 h verejnosti k dispozícii obrie šachy.

Fest Anča ocenila najlepších

Žilina sa stala už po tretíkrát miestom medzinárodného festivalu animovaného filmu Fest Anča. V kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie a v kine Centrum sa počas troch dní zišlo viac ako 700 divákov, aby si pozrelo 331 filmov. V nedeľu na záverečnom ceremoniáli v Sále S2 boli vyhlásení víťazi hlavnej medzinárodnej súťaže Anča Award a diváckej súťaže TAKMER.

Letenky do Paríža za historický kostým na Stredovekom dni

Turnaj rytierov na koňoch i šľachtické súboje spestria tretí ročník Stredovekého dňa, ktorý sa uskutoční 13. augusta v Žiline. Obyvatelia i návštevníci mesta uvidia stredovek v drsnej realite prostredníctvom ukážok mučenia, agresívneho spôsobu šermu a záverečného naháňania templárov. Nebude chýbať ani zábava v štýle stredoveku v podaní množstva súborov, hercov a umelcov. „Stredoveký deň je už tradičnou akciou Žilinského kultúrneho leta, tento rok sa uskutoční symbolicky v piatok trinásteho a venovaný bude pôsobeniu templárov v okolí Žiliny. Podujatie spestrí súťaž, v ktorej môže vyhrať každý, kto príde v historickom kostýme na námestie a nebude účinkujúcim. Zo všetkých kostýmov divákov bude vyžrebovaný víťaz o atraktívne letenky do Paríža pre dve osoby a vyhrať bude možné aj ďalšie zaujímavé ceny,“ povedal primátor Ivan Harman.

Žilinská radnica pozýva malých i veľkých do rozprávky

Ôsmi rezbári zo Slovenskej a Českej republiky predstavujú svoj remeselný i umelecký fortieľ prostredníctvom svojich rozprávkových plastík v priestoroch starej radnice v Žiline. Ak si nájdete čas a zavítate na radnicu v týždni od 26. do 30. júla v čase od 10. do 17.hodiny, môžete sa pozdraviť s veselými postavičkami valachov – Kubka a Maťka a ich verného psíka, majstrami všetkých remesiel Pata a Mata (známych z populárnej rozprávky A je to!) či veselého zbojníka Rumpľa. Pozdravia vás Bob a Bobek ukrytý v klobúku a menších možno trošku vyľaká obávaný drak. Môžete nazrieť aj do tajomného mestečka, či stromu, v ktorom sa ukrýva čudesný duch. Výstava popri plastikách mapuje prostredníctvom fotoobjektívu Miroslava Štalmacha päťdňovú prácu rezbárov na žilinskom Mariánskom námestí počas rezbárskeho sympózia, ktoré výstave predchádzalo. Garantom výstavy je Mesto Žilina a Región Beskydy. Vernisáž výstavy sa uskutoční v pondelok 26. júla o 17.hod. a je určená širokej verejnosti. Po skončení výstavy poputujú rozprávkové plastiky do areálov žilinských materských a základných škôl, ktorých žiaci i pedagógovia si najlepšie počínali pri tvorbe nadrozmerných originálnych panákov z PET fliaš a vyslúžili si najväčší obdiv a uznanie.

Animovaný víkend s Fest Ančou

Presne uprostred letných prázdnin od 30. júla do 1. augusta 2010 sa kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie vďaka medzinárodnému festivalu animovaného filmu Fest Anča stane animovaným svetom.

Do Žiliny privezie Fest Anča filmy naozaj pre všetkých. Od krátkych až po celovečerné, detských až po máličko šteklivé animáky s hviezdičkou, či videoklipov, skrátka všetko, čo sa čo i len trochu obtrelo o animáciu.
Novinkou tohto ročníka sú projekcie v žilinskom kine Centrum. Tam sa môžete tešiť na celovečerné filmy, z ktorých spomenieme napríklad Strach(y) z tmy, Mary a Max, Trio z Bellevile, či skvelý český animovaný film Jednej noci v jednom meste. Z celovečerákov sa určite oplatí nezmeškať premiéru španielskej snímky Animal Crisis. Tú však diváci neuvidia v kine Centrum, ale na Stanici.

Jánošíkove dni 2010

Blížiaci sa 48. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej sa uskutoční v dňoch 29. júla  – 1. augusta 2010. Od roku 1991 má toto podujatie medzinárodný charakter a za ten čas sa v obci predstavilo niekoľko tisíc účinkujúcich z vyše 30 krajín sveta. Dňa 22. 4. 2010 si Terchová pripomenula 430. výročie prvej písomnej zmienky a túto skutočnosť bude, prirodzene, reflektovať aj „terchovský štátny sviatok“ zvaný Jánošíkove dni.

 

Kiosk hľadá odvážneho diváka

Minulý rok vypredal festival Kiosk všetky predstavenia. Aj sálu, v ktorej je stopäťdesiat miest. Rovnaké ambície majú aj organizátori 3. ročníka prehliadky slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény, ktorej program sa začne v piatok v priestoroch kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie.

„Tvorcovia slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény sa neboja riskovať a hľadať nové výrazové prostriedky. Zaoberajú sa často aktuálnymi a ľudsky akútnymi témami. Myslím si preto, že sa dokážu priblížiť k súčasnému divákovi, najmä k mladým ľuďom, ktorí v ich predstaveniach môžu nájsť vlastnú výpoveď,“ povedala dramaturgička festivalu Martina Filinová.

Poznáte žilinského hlásnika Ondreja?

V júli a v auguste ho môžete každý piatok a sobotu večer stretnúť v centre mesta. Vybavený lampášom a trúbou z kravského rohu obchádza valy mesta a Žilinčanom i návštevníkom mesta praje pekný večer i dobrú noc. Býva so svojou manželkou Dorotou v Burianovej veži. Dorota je emancipovaná žena, preto sem-tam svojho manžela zastúpi. Môže sa tiež stať, že v niektorý večer ich stretnete v meste obidvoch.

Budú vás informovať o akciách, ktoré sú súčasťou Žilinského kultúrneho leta a prostredníctvom autentických scénok vám priblížia históriu mesta. Tak ako tomu bolo v minulosti, hlásnik si splní aj svoju strážnu povinnosť, nebude však konkurovať Mestskej polícii..

Separujte všetko s panáčikom PETKO

Združenie Región Beskydy pod záštitou primátora Žiliny a predsedu združenia Ivana Harmana vyhlásilo I. ročník priestorovej tvorby a súťaže s environmentálnou tematikou Separujte všetko s panáčikom PETKO v rámci projektu Čaro rozprávky v dreve zakliate. „Drevené postavy vytvorené umelcami na tohtoročnom rezbárskom sympóziu budú skrášľovať areály škôl, ktoré vyhrajú v súťaži o najkrajšieho panáka PETKA vytvoreného z PET-fliaš. Súčasne každá jedna škola, ktorá sa do súťaže zapojila, bude odmenená. Aj toto je spôsob motivácie detí k recyklácii a triedeniu komunálneho odpadu,“ uviedol primátor Ivan Harman. Práce detí sú vystavené v dňoch 14. – 23. júla 2010 od 8.00 do 18.00 h na Mestskom úrade v Žiline, kde v rovnakom čase prebieha aj hlasovanie. Výhercovia budú známi na slávnostnom ukončení medzinárodného rezbárskeho sympózia 23. júla o 16.45 h na Mariánskom nám. v Žiline.

Čaro rozprávky v dreve zakliate

Mariánske námestie sa v dňoch 19. až 23. 7. 2010 zmení na rezbársku dielňu, v ktorej budú 8 umelci zo slovenskej a moravskej časti Beskýd vytvárať pod holým nebom drevené plastiky na podujatí Čaro rozprávky v dreve zakliate, ktoré sa koná v rámci Žilinského kultúrneho leta. „Je to akcia, ktorá opäť prinesie tradičné remeslá a tradičných ľudových remeselníkov priamo na žilinské námestie, čím sa určite zatraktívni verejný priestor v meste pre turistov ale aj pre domácich Žilinčanov. Je to akcia, ktorá má tradične veľký úspech, rezbári priamo na námestí vyrábajú umelecké predmety,“ uviedol primátor Ivan Harman. Medzinárodné rezbárske sympózium organizuje Euroregión Beskydy a Mesto Žilina vďaka mikroprojektu, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu mikroprojektov spravovaného Trenčianskym samosprávnym krajom. Výstava plastík a fotografií z medzinárodného rezbárskeho sympózia sa uskutoční 26. – 30. júla 2010 v čase od 12.00 – 17.00 h na Starej radnici v Žiline. Vstup je voľný. Vernisáž výstavy bude 26. júla o 17.00 h.

Letný maratón kultúrnych podujatí pokračuje

Žilinské kultúrne leto, ktorého hlavnými organizátormi sú Mesto Žilina, Mestské divadlo a ďalšie žilinské inštitúcie a združenia, ponúka maratón podujatí až do polovice septembra. Informácie ku všetkým podujatiam sú uverejnené na stránke www.kulturneleto.eu.

Podujatia Žilinského kultúrneho leta tvoria pestrú paletu koncertov, výstav, divadelných predstavení, festivalov, turnajov. Priestor je venovaný detskému i dospelému divákovi, folklóru, populárnej i vážnej hudbe, divadlu, improvizácii, remeselnému či bojovému umeniu, ale napríklad aj dobrodružstvu.

Dadanova tlačiareň a biskup Ruppeldt

V priestoroch žilinskej radnice sú od 28. júna do 16. júla sprístupnené výstavy Dadanova tlačiareň a Čestný občan mesta Žilina – biskup Fedor Ruppeldt. Obe výstavy realizuje Mesto Žilina v spolupráci so Slovenskou národnou knižnicou v Martine v rámci programu osláv 400. výročia Žilinskej synody. Vstup na výstavy je voľný (pracovné dni 12.00 – 17.00).

Svätojánska noc spojí v Žiline divadlo a hudbu

Už po siedmy raz ožije centrum Žiliny a budova Mestského divadla Žilina rôznymi divadelnými formami a žánrami. Pravidelne v predposledný júnový týždeň sa v uliciach mesta koná medzinárodný festival otvoreného divadla, ktorého hlavným organizátorom je Mestské divadlo Žilina. Žilinská svätojánska noc je jedinečným stretnutím popredných divadelníkov a divadelných súborov zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Festival je však aj stretnutím s netradičným divadlom a divadelným vítaním letného slnovratu. Aj 23. júna tohto roku divadlo vykročí z kamenných stánkov na ulicu, do otvoreného a priameho kontaktu nielen s divadelným divákom, ale každým okoloidúcim.

Námestie sa opäť zmení na futbalové ihrisko

Centrum Žiliny ožije futbalom. Na Námestí Andreja Hlinku sa 20. – 22. júna 2010 uskutoční tretí ročník podujatia Žilinčania sa bavia futbalom – Sever proti Juhu. Futbalový nonstop zápas je určený pre všetkých – školy, úrady, firmy, podnikateľov i partie. Hrať sa bude na mantinelovom ihrisku s umelou trávou. „O podujatie, ktoré sa nám pred dvomi rokmi úspešne podarilo uviesť do života mesta, je medzi Žilinčanmi stále väčší záujem. Tento raz bude navyše spestrené možnosťou v priamom prenose sledovať na námestí aj našu reprezentáciu na majstrovstvách sveta,“ povedal primátor Ivan Harman. Futbalový zápas Slovensko – Paraguaj z Juhoafrickej republiky si priaznivci tohto športu budú môcť pozrieť na veľkoplošnej obrazovke 20. júna od 13:30 h.

Žilinská priehrada sa zmení na bojisko

Podujatie s názvom Bitka o Žilinskú priehradu pripravilo Mesto Žilina, U Boot Club a Ponorkový klub Žilina. Uskutoční sa 19. 6. 2010 od 13:00 do 15:00 h v Mojšovej Lúčke/Zátoke. Diváci uvidia obrie modely lodí, ponoriek i lietadiel. V sprievodnom programe od 11:00 do 13:00 h predstavia ukážky práce K-7 Psovodi – záchranári SR, mestskí policajti, justičná stráž, polícia, záchranná brigáda HaZZ, výsadkári, nebudú chýbať ani atrakcie pre deti a bohatá tombola. Súbežne sa v tento deň uskutoční na priehrade podujatie Žilinská in line korčuľa.

Otvorenie turistickej sezóny - „bežkovanie“ v lesoparku

Turistická informačná kancelária (TIK) mesta Žilina pozýva všetkých priaznivcov turizmu na symbolické Otvorenie turistickej sezóny v Žiline, ktoré sa uskutoční 13. júna 2010 (nedeľa) od 14.00 do 17.00 h v žilinskom lesoparku Chrasť. „V tomto roku budeme otvárať turistickú sezónu v športovom duchu. Na sever Slovenska prinášame pomerne neznámu športovú aktivitu – nordic walking, ktorá je však v Českej republike a v Rakúsku mimoriadne obľúbená,“ uviedla Alena Reháková, riaditeľka TIK. „Od roku 2007 sa snažíme v Žiline budovať infraštruktúru turizmu a obohacovať ju aj o tzv. zážitkovú turistiku. Po prehliadkach podzemia mesta, po nedávno uvedenom hlásnikovi Ondrejovi, je tu aktuálne podujatie, ktoré obľúbenej voľnočasovej lokalite, lesoparku Chrasť, dodáva ďalší rozmer. Všetkých srdečne pozývame na otvorenie letnej turistickej sezóny,“ uviedol primátor Ivan Harman.

Žilinské kultúrne leto - pestrá paleta zábavy a oddychu

Pestrú paletu zábavy a oddychu pripravilo v rámci Žilinského kultúrneho leta Mesto Žilina.
„S otvorením turistickej sezóny sa začína aj Žilinské kultúrne leto. K zaužívaným kultúrnym akciám z minulosti pribudli pred pár rokmi novinky, z ktorých sa medzičasom stala tradícia. Sú to navštevované a medzi Žilinčanmi veľmi obľúbené podujatia ako napríklad Rezbárske sympózium na Mariánskom námestí, ktoré pripomína v minulosti v okolí Žiliny veľmi rozšírené rezbárske remeslo a umenie,“ povedal primátor Ivan Harman. Tradičnou akciou sa stal aj festival animovaných filmov Fest Anča, nebude chýbať Žilinský šachový festival či Stredoveký deň a novinkou je podujatie Bitka o Žilinskú priehradu.