Cestovateľské letné kino 2011

26. júl | 21.00 hod. | Mariánske námestie

Súčasťou Žilinského kultúrneho leta je Cestovateľské letné kino, ktoré v spolupráci s CK SATURN organizuje mesto Žilina. Cestovateľské kino 2011 bude patriť režisérovi Danovi Přibáňovi, ktorý zdokumentoval svoju cestu vo filme Trabantom naprieč Afrikou a osobne film uvedie. Dan Přibáň ( 33 ) je milovníkom ozubených koliesok, novinár, šéfredaktor časopisu VTM Science, nadšený cestovateľ, filmár a otec trojročnej Anežky – vynálezkyne trabantích mien. Je zakladateľom o. s. UnderFilm a nezávislej filmovej spoločnosti Klok TV. Okrem expedície Trans national trabant 2007 a Trans trabant Afrika 2009 bol členom a organizátorom expedícií do zabudnutých častí líbyjskej púšte, do Kurdistanu a na bájnu horu Ararat, Európou nepočítajúc. K filmu Trabantom naprieč Afrikou hovorí : Na začiatku 21. storočia sú autá všade. Nie je problém vyraziť takpovediac kamkoľvek. Je to ale ešte dobrodružstvo objavovania ? Dá sa bez GPS a ABS stále nachádzať nepoznané ? My sme verili, že sa dá. Stačí málo – vrátiť sa na začiatok. Ponúknuť veľkú cestu s malou technikou. Za volantom auta z dôb, keď automobil nebol niečím obyčajným, je cestovanie iné. Film Trabantom naprieč Afrikou, nevšedné a pútavé rozprávanie režiséra filmu Dana Přibáňa si môžete prísť pozrieť na Mariánske námestie v utorok 26. 7. 2011 o 21,00 hod.

Rozhovor si môžete stiahnuť tu: Vasilova-Priban.mp3.


Letný Bažant Kinematograf 2011

28. júl – 31. júl | 21.30 hod. | Mariánske námestie

Milovníci dobrých filmov slovenskej a českej produkcie si už zvykli na tradičnú súčasť Žilinského kultúrneho leta Letný Bažant Kinematograf 2011. V tomto roku to bude opäť prehliadka úspešných titulov najmä českej produkcie, ktoré Kinematograf ponúkne ne Mariánskom námestí od 28. do 31. 7. od 21, 30 hod. 28. júla začína premietanie filmom Nejvěčší z Čechủ ( ČR 2010 ) režiséra Roberta Sedláčka o starostiach úspešných umelcov, ktorí síce dostali ocenenia, ale to, čo im chýba, je divák. Dej filmu Nesvadbovo ( ČR / SR 2010 ), ktorý môžete vidieť 29. júla vsadila režisérka Erika Hníková na východné Slovensko do obce Zemplínske Hámre. Režisérka dokumentu sa rozhodla pýtať sa ľudí, prečo nikdy nemali vzťah a prečo sú sami. Otázka je, či vám po úsmevných scénach zostane v mysli aj pocit smútku z toho, že išlo o skutočné príbehy, skutočných ľudí. Dá sa predpokladať, že film Občiansky preukaz ( ČR / SR 2010 ) režiséra Ondreja Trojana priláka na námestie milovníkov témy obdobia socializmu a mnohí z divákov sa v pamäti vrátia do polovice sedemdesiatych rokov. Doby máničiek, esenbákov, popíjaniu lahváčov, či neodmysliteľného fajčenia bétečiek. Dobu, ktorá sa ťažko žila, dnes odstupom troch dekád, už všetci vnímame „zdravo smiešne “. Kinematograf končí 31. júla filmom Kuky sa vracia ( ČR 2010 ) režiséra Jana Svěráka. Film pre malých i veľkých ponúka dobrodružný rodinný príbeh, v ktorom hlavnú rolu preberajú hrdinovia zo sveta detskej predstavivosti. Vo fantázii šesťročného Ondra začína ožívať jeho ružový plyšový medvedík, ktorý putuje divokou prírodou, poznáva zvláštne tvory a chce sa vrátiť späť na svoju poličku do detskej izby. Je to jedinečné dielo, ktoré netradične kombinuje hraný a animovaný príbeh. Prajem Vám krásny filmový zážitok.


KioSK nezávislého divadla a tanca 2011

Festival odvážneho diváka

28. júl – 31. júl | Stanica Žilina – Záriečie

Workshopy KioSK
Pohľadom tela / piatok – streda, 22. – 27. 7.
Výtvarno-divadelné detské letné sympózium / sobota – streda, 23. – 27. 7.

KioSK je festival odvážneho diváka. KioSK je prehliadkou vybraných aktuálnych produkcií slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény. KioSK prináša program pre náročného diváka spojený s letnou atmosférou, neformálnymi stretnutiami, tvorivými workshopmi, párty v záhrade, či stanovačkou. Dramaturgia štvrtého ročníka opäť ponúkne aktuálne inscenácie, ktoré originálnou a objavnou formou spracúvajú súčasné témy.

KioSK je festival odvážneho diváka. KioSK je prehliadkou vybraných aktuálnych produkcií slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény. KioSK prináša program pre náročného diváka spojený s letnou atmosférou, neformálnymi stretnutiami, tvorivými workshopmi, párty v záhrade, či stanovačkou. Dramaturgia štvrtého ročníka opäť ponúkne aktuálne inscenácie, ktoré originálnou a objavnou formou spracúvajú súčasné témy.

Novinkou je udelenie ocenenia za najzaujímavejšiu prácu so svetlom a scénou. Diskusné fóra otvorené pre tvorcov aj verejnosť sa preto budú venovať najmä dvom témam: svetelný dizajn a fyzickosť v súčasnom divadle. Špecifikom KioSKu 2011 sú jednak netradičné divadelné formy, ale aj improvizačné večery umelcov, kde v komunikácii s divákom, hudbou, či priestorom predvedú svoje improvizačné a performatívne schopnosti. Program festivalu doplnia filmové projekcie, cyklojazda za legendami, ranné diskusné fóra a pracovné stretnutia. Chýbať nebude ani obľúbený gastro-kiosk sestier Šrámkových.

Tanečno-pohybový workshop Pohľadom tela bude skúmať, ako dnes vnímať tanec, s divadelnou teoretičkou Ninou Vangeli sa budeme zaoberať fyzickosťou v súčasnom divadle. Detské letné sympózium tentokrát umožní deťom vyskúšať si tvorbu scénografie a divadelného predstavenia pod vedením odborných lektorov Toma Cillera a Báry Herchlovej.

Permanentka: 13,– EUR/ 10,– EUR


Pony Express – Pošta s vôňou konského potu

14. august | 16.00 – 17.00 hod. | Mariánske námestie

Každého, kto má rád westerny, kone a atmosféru divokého západu isto poteší správa, že v nedeľu 14. 8. 2011 bude Žilinou prechádzať Pony Express. Je to už 12. ročník štafetovej prepravy pošty na koňoch podľa historického Pony Expressu, ktorý vznikol v USA ( 1860 – 1861 ). Vďaka zriadeniu poštového úradu sa Pony Express zastaví aj v Žiline, na Mariánskom námestí v čase od 16, 00 do 17, 00.

História:
PONY EXPRESS bol spustený v mesiaci apríl 1860, ako najrýchlejší spôsob prepravy pošty z východného pobrežia Spojených štátov na západ a späť. Celková dĺžka trasy bola cez 4 000 míľ. V tom čase existoval jediný rýchly dopravný prostriedok – kôň. Na cestách preskúmaných hľadačmi ciest zriadila spoločnosť Pony Express sieť opevnených staníc vybavených koňmi na striedanie a ozbrojenými strážcami. Zbor starostlivo vybraných jazdcov jazdil v službe bez zbraní. Ich hmotnosť nahradila prepravovaná pošta. Jazdci museli dokonale poznať pridelený úsek a zdolať ho za každej dennej či nočnej doby a za každého počasia.
Keď v októbri 1861, telegraf preklenul štáty únie, nad Pony Expressom zaznel umieráčik a postupne zanikol. Aj napriek pomerne krátkej dobe činnosti sa ale stal legendou amerického západu, na ktorú sú Američania dodnes hrdí.

Súčasnosť Pony Expressu v Európe:
Myšlienka spomienkovej jazdy podľa vzoru historického Pony Expressu vznikla v r. 1985 v Čechách. Postupne sa pripájali Ďalšie krajiny, ako Nemecko, Rakúsko, Poľsko, Slovensko a Holandsko. Celková dĺžka trasy európskeho Pony Expressu je viac ako 3 600 km Na Slovensku sa v priebehu dvanástich rokov podarilo vybudovať kompletnú trasu Košice – Žilina – Bumbálka (hraničný prechod s ČR). V roku 2010 bola vytvorená hviezdicová trasa Bratislava – Žilina. V súčasnosti absolvujú jazdci na Slovensku viac ako 580 km, pričom jazda je rozdelená na cca 20 km úseky a nonstop jazda trvá dva a pol dňa. Pošta sa na trati zastaví len v mieste poštového úradu na dobu nevyhnutnú k triedeniu pošty. Takýto poštový úrad bude otvorený aj 14.8.2011 na Mariánskom námestí v Žiline. Tu si záujemcovia budú môcť podať riadne ofrankovanú poštu. Tá bude označená pečiatkou príslušného poštového úradu Pony Expresu a adresátovi bude doručená „POŠTA S VÔŇOU KONSKÉHO POTU“.


UMELCI NA HRADE STREČNO

13. august | Areál Hradu Strečno

Súčasťou Žilinského kultúrneho leta je akcia Umelci na hrade Strečno, na ktorú Vás pozýva Súkromná stredná umelecká škola v Žiline, ktorá pokračuje v tradícii organizovania podujatí aj počas prázdnin a mimo priestorov školy. V sobotu 13. augusta sa uskutoční už 2. ročník otvorenej maliarskej školy v areáli hradu Strečno. V spolupráci s Považským múzeom budú mať návštevníci všetkých vekových kategórii možnosť zdokonaliť si svoje výtvarné schopnosti pod vedením profesionálnych výtvarníkov ,pedagógov a študentov umeleckej školy.

Témou tohto ročníka je maľovanie na kamene s podtitulom „oživovanie kamienkov“. Vytvorené umelecké diela budú ako suveníry pripomínať všetkým zúčastneným príjemné chvíle prežité v krásnom prostredí. Počas celej akcie je v podhradí pripravený bohatý sprievodný program pre deti a pre všetkých široký výber občerstvenia v bufete U Draka. Súkromná stredná umelecká škola v Žiline už tretím rokom vzdeláva svojich študentov vo výtvarných študijných odboroch propagačné výtvarníctvo a grafika , priemyselný dizajn a grafický a priestorový dizajn. Novinkou budúceho školského roka je príprava ďalšieho študijného odboru – fotografický dizajn. Všetkých pozývame stráviť príjemné popoludnie v spoločnosti tvorivých mladých ľudí na hrade Strečno

www.skolaumenia.sk


Jaši City 2011

**22. medzinárodný festival tvorivosti a fantázie Jašidielňa 2011 **

5., 6., 7. september 2011 | Žilina

Hlavným poslaním nadácie je vytvárať podmienky pre spoločné aktivity ludí s postihnutím aj bez postihnutia a podporovať všetkých, aby našli svoje miesto v komunite.

• organizujeme festivaly, tvorivé dielne, klubové večery, záujmové krúžky,
• víkendové stretnutia, výmeny mládeže,
• pre mentálne, zmyslovo, citovo a telesne postihnutých ľudí
• pre ľudí, ktorí pracujú s postihnutými ľudmi
• pre dobrovolníkov
                               • pre širokú verejnosť

Pondelok 5.9.2011
10.00 – 12.00 – hry v meste veselé aj smutné námestia v centre mesta
10.30 – 12.00 – profil na jednu stranu – skúsenosti z Čiech malá zasadačka mestský úrad
14.00 – 16.00 – vítačka – stretnutie všetkých účastníkov a umelcov dom odborov kinosála
16.30 – 18.00 – dobrí susedia – skúsenosti z Veľkej Británie malá zasadačka mestský úrad
17.00 – 18.00 – veselé hry v meste pokračujú námestia v centre mesta
19.00 – 20.00 – pán Mrkvička krstí knihu Martina Barčíka Mariánske námestie
20.00 – 22.00 – verejný koncert brnenskej skupiny Homoguru Mariánske námestie

Utorok 6.9.2011
09.30 – 12.10 – tvorivé dielne I – III– námestia mesta, sady a balustráda
13.30 – 14.30 – Popolvár pozdravuje Jaši City Mariánske námestie
15.00 – 17.40 – tvorivé dielne IV – VI.
19.00 – 22.00 – jaši city pre mesto / Balkansambel / Mariánske námestie

Streda 7.9.2011
09.30 – 10.30 – city naše každodenné – prezentácia účastníkov Mariánske námestie
10.30 – 12.00 – rozlúčka s festivalom Slovak Young Swing Generation Mariánske námestie
13.00 – 16.00 – výstava 13. komanta – Makovického dom
14.00 – 15.00 – divadelné predstavenie Popolvár Predmestská ulica záhrada