Sever proti Juhu alebo Žilinčania sa bavia futbalom.

Toto športové podujatie bude oslavovať už štvrtý rok života. Mesto Žilina ho rozbiehalo v spolupráci s ŠK Juventus Závodie – povedal nám organizátor podujatia Peter Zánický. Ako všetky začiatky aj tieto sa rodili ťažko, hlavne prvý ročník bol na hlavách len dvoch ľudí. Minulý rok do podujatia vstúpila aj spoločnosť KIA MOTORS nakoľko sa akcia konala počas Majstrovstiev sveta vo futbale, kde sponzorské zastúpenia mala aj táto spoločnosť. Preto sme mali možnosť sledovať zápas Slovenskej republiky s Paraguajom na veľkoplošnej obrazovke zásluhou tejto spoločnosti. Škoda, že sme „netrafili“ zápas s Talianskom, to by bola na Námestí Andreja Hlinku lepšia nálada – povzdychol si Peter Zánický. Spoločnosť KIA MOTORS oslovilo naše podujatie a aj tento rok vstúpila do podujatia ako generálny partner podujatia. Futbalové zápolenie začne štvrtok 8. septembra v ranných hodinách a ukončené bude nasledujúci deň v podvečerných hodinách.

Aj keď nepatrím k aktívnym futbalistom uvedomujem si, že futbal je fenomén a preto Mesto Žilina organizuje práve takéto zápolenie. Veď do lopty vie kopnúť každé dieťa a dá sa hrať až do pokročilého veku. Minulý rok sa zúčastnilo turnaja viac ako 110 družstiev, čo predstavuje v pohybe viac ako 1000 žilinčanov a to v iných športoch sa podarí len výnimočne – pokračuje svoje rozprávanie Peter Zánický. Aj tento rok rozdelíme mesto symbolicky na dve časti SEVER a JUH. Je to tradičné zápolenie a góly všetkých zápasov sa sčítavajú. Po dvoch dňoch môžeme skóre zápasu rátať v stovkách. Duel začnú materské škôlky, pokračovať budú základné a stredné školy a poobedňajší čas patrí hlavne firmám, úradom a partiám. Každé družstvo odohrá jeden zápas a aby sme sa vyhli nejakým debaklom, každé družstvo je zaradené podľa výkonnosti do jedného z troch košov. Preto sa nemôže stať, aby aktívny futbalisti zohrali zápas napríklad s firmou, ktorá si ide zahrať len aby „vyvetrali svoje hlavy po práci“. Organizátori pripravujú aj sprievodné akcie ako futbalový radar, sumo futbal, maľovanie na tvár a iné atrakcie.

Družstvá štartujú na podujatí bez vstupných poplatkov.
Prihlasovací formulár záujemci nájdu na „Sever proti juhu“ a s prihlasovaním by sa mali poponáhľať nakoľko družstiev pribúda a v septembri sa skôr stmieva a tak nemôžeme hrať do neskorých večerných hodín.
„Rozpis zápasov“