Primátorský deň - zmena

vzhľadom k nepriaznivej predpovedi počasia na piatok 7. októbra 2016, kedy sa bude konať Primátorský deň, dovoľujeme si vás informovať o zmene programu:

Zmenený program:
• Športové podujatie Beh pre najmenších sa pre nepriaznivé klimatické podmienky presúva na iný termín, ktorý bude vopred oznámený.
• Žilinský kapustný deň sa presúva z Mariánskeho námestia na nádvorie divadla v čase od 11.00 hod. Vstup na nádvorie bude možný cez bočnú bránu a divadlo.
• Program ľudových súborov bude v štúdiu mestského divadla v Žiline. Vstup bude sprístupnený z nádvoria divadla.
• Hudobný program Primátorského dňa bude prebiehať v hlavnej sále Mestského divadla v Žiline v nezmenenom čase.

Nezmenený program:
• 9.00 hod. – tlačová konferencia mesta Žilina na radnici s primátorom Igorom Chomom,
• 9.00, 10.30 a 13.00 hod. – prehliadky radnice a mestského úradu pre verejnosť a žiakov základných škôl,
• 9.30 a 15.30 – prehliadky Rosenfeldovho paláca,
• 10.00, 11.00, 14.00 a 15.00 hod. – prehliadky Burianovej veže,
• 14.00 hod. – zasadnutie žilinského mládežníckeho parlamentu na radnici za účasti primátora,
• 15.00 hod. – zasadnutie Rady seniorov na radnici za účasti primátora,
• 17.00 hod. – verejná diskusia v Rosenfeldovom paláci na tému: Márny boj s vizuálnym smogom.

Všetkých srdečne pozývame!

Primátorský deň ukončí Žilinské kultúrne leto 2016

na záver Žilinského kultúrneho leta 2016 si vás dovoľujeme pozvať na 3. ročník Primátorského dňa, ktorý sa uskutoční v piatok 7. októbra 2016. Pre Žilinčanov a návštevníkov nášho mesta je pripravený bohatý program:

• 9.00 hod. – tlačová konferencia mesta Žilina na radnici s primátorom Igorom Chomom,
• 9.00, 10.30 a 13.00 hod. – prehliadky radnice a mestského úradu pre verejnosť a žiakov základných škôl,
• 9.30 a 15.30 – prehliadky Rosenfeldovho paláca,
• 10.00, 11.00, 14.00 a 15.00 hod. – prehliadky Burianovej veže,
• 14.00 hod. – zasadnutie žilinského mládežníckeho parlamentu na radnici za účasti primátora,
• 15.00 hod. – zasadnutie Rady seniorov na radnici za účasti primátora,
• 17.00 hod. – verejná diskusia v Rosenfeldovom paláci na tému: Márny boj s vizuálnym smogom.

Žilina bude hostiť jazzových hudobníkov z celého sveta

Žilina International Jazz Contest je jedinečná medzinárodná džezová súťaž, ktorá priláka do Žiliny mladých hudobníkov z celého sveta. Finále druhého ročníka súťaže sa uskutoční v dňoch 27. a 28. septembra 2016 v sále žilinského konzervatória, kde sa predstavia jej 4 finalisti.

Festival seniorov

už na budúci týždeň si vás dovoľujeme pozvať na Festival seniorov, ktorý sa bude konať v piatok 30. septembra 2016 na Mariánskom námestí.

Pre návštevníkov je pripravený bohatý kultúrny a spoločenský program, ktorý sa začne už o 13.00 hod. a bude pokračovať do podvečerných hodín.

Žilinské kultúrne leto 2016 pokračuje aj v mesiaci september

preto si vás dovoľujeme pozvať na nasledujúce podujatia, ktoré sme pripravili pre verejnosť:

• Vo štvrtok 22. a v piatok 23. septembra sa na Námestí Andreja Hlinku uskutočnia tradičné Žilinské dni zdravia. Zároveň sa môžete zapojiť do Primátorskej kvapky krvi organizovanej v spolupráci s Národnou transfúznou službou.

• Nenechajte si ujsť ani 8. ročník Žilinskej plaveckej štafety, ktorá sa na Mestskej krytej plavárni uskutoční vo štvrtok 22. septembra od 6.00 do 20.00 hod.

ŽILINA INTERNATIONAL JAZZ CONTEST 2016

27. – 28. septembra 2016

27/9/2016 – 17:00 Thorsten Skringer – Saxofónový workshop 27/9/2016 – 19:00 Aga Derlak Trio (PL) Floris Kappeyne Trio (NL)

28/9/2016 – 19:00 ADAM JARZMIK QUINTET (PL) Zoltán Rugovics Trio (HU/AT/UA)

Deň otvorených dverí DPMŽ

Mesto Žilina a Dopravný podnik mesta Žiliny s.r.o. pozývajú Žilinčanov, návštevníkov, nadšencov a ostatných záujemcov v sobotu dňa 10. septembra 2016 od 13.00 hod. do 17.00 hod. na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční v priestoroch trolejbusového depa na Kvačalovej ulici č. 2 v Žiline. Deň otvorených dverí je podujatie, ktoré dáva priestor spoznať, čo všetko súvisí s poskytovaním služieb mestskej hromadnej dopravy a popritom absolvovať zaujímavé činnosti, ktoré počas bežnej prevádzky nie je možné zažiť.

Ľudové umelecké remeslá

Mesto Žilina a OZ Tradičné ľudové umelecké remeslá Vás opäť pozývajú na medzinárodné stretnutie ľudových remeselníkov na Mariánske námestie v Žiline. Ľudové umelecké remeslá je kultúrne podujatie, na ktorom sa prezentujú tradičné ľudové remeslá a remeselníci zo Slovenska i zahraničia. Svoje umenie predstavia napríklad drotári, rezbári, keramikári, kováči, výrobcovia kraslíc, ľudových hudobných nástrojov a mnohí ďalší. Súčasťou je samozrejme kultúrny program, kde vystúpia folklórne a spevácke súbory. Podujatie organizuje občianske združenie Tradičné ľudové umelecké remeslá.

Bubbleday

Deň bublín je najväčšie bublinové podujatie organizované dobrovoľníkmi vo viacerých mestách na Slovensku i v zahraničí. Jeho myšlienkou je darovať v jeden deň radosť, nadšenie a úsmev na námestiach alebo iných verejných priestranstvách miest a obcí. Tento rok ide o jeho tretie narodeniny so špeciálnou myšlienkou, ktorou je: Bubble day for everyone – Deň bublín pre každého, čo znamená, že chceme podujatie sprístupniť tým, ktorí sa ho nemôžu zúčastniť, a naopak priblížiť ho viacerým vekovým kategóriám, pretože vek je iba formalita a bubliny sú ten najkrajší spôsob ako ľudí spojiť a dať im možnosť zaspomínať na krásne časy detstva.

Oldtimer Rallye Tatry 2016 aj v Žiline

Dovoľujeme si vás pozvať na podujatie „Oldtimer Rallye Tatry 2016“, ktoré sa koná v rámci Žilinského kultúrneho leta 2016. Dňa 25. augusta 2016 o 16.00 hod. sa vám na Mariánskom námestí v Žiline predstavia historické vozidlá.

IX. Stredoveký deň

Mesto Žilina a Občianske združenie FACTA NON VERBA srdečne pozývajú priaznivcov čias dávno minulých na IX. Stredoveký deň, ktorý sa bude konať na Mariánskom námestí už tento piatok 12. augusta od 13.00 hod. do 23.00 hod. Ústrednou ideou tohto dňa je bitka pri Moháči, ktorá síce priamo nesúvisí s dejinami nášho mesta, ale mala na Žilinu ako i celé Uhorsko obrovský vplyv. Podujatie podporila Nadácia Kia Motors Slovakia.

Najsilnejší muži Európy budú súťažiť v Žiline na Námestí Andreja Hlinku

Mesto Žilina a Slovenská asociácia silných mužov pozývajú všetkých na súťaž najsilnejších mužov Európy, ktorá sa uskutoční v piatok 5. augusta 2016 v rámci Žilinského kultúrneho leta 2016. Tradičné podujatie – Pohár Slovanov v divácky atraktívnych disciplínach sa uskutoční v centre mesta na Námestí Andreja Hlinku od 14.00 hod. Podujatie podporila Nadácia Kia Motors Slovakia.

Deň európskej kultúry 2016

Mesto Žilina Vás pozýva na Deň európskej kultúry 2016, ktorý sa uskutoční v piatok 5. augusta 2016 od 14.30 hod. na Mariánskom námestí. Tohtoročný medzinárodný festival predstaví kultúru a umenie viacerých partnerských miest Žiliny, medzi ktoré patria Mestská časť Praha 15, Frýdek-Místek, Plzeň, Třinec (Česká republika), Kikinda (Srbsko) a Bielsko-Biala (Poľsko). Súčasťou podujatia bude aj ochutnávka tradičných jedál partnerských krajín.

18. ročník M KREO Žilinského Triatlonu

13. – 14. augusta 2016 sa uskutoční tradične v lokalite Vodného diela Žilina v poradí už 18. ročník M KREO Žilinského Triatlonu. „Bolesť prebolí, hrdosť zostane“. Tento slogan asi najlepšie vystihuje to, o čom triatlon je. Vyznávači aj fanúšikovia, všetci triatlonoví nadšenci majú možnosť absolvovať v krásnom prostredí žilinského Vodného diela atraktívne triatlonové preteky určené ako pre výkonnostných športovcov, ktorí denne v bazéne, na bicykli, alebo na bežeckých tratiach absolvujú desiatky kilometrov, tak aj pre širokú verejnosť túžiacu predovšetkým prekonať samých seba.

SKvelý fest Žilina

SKvelý fest je séria podujatí, ktorých hlavným cieľom je prezentácia kvalitnej, ale z rádií menej známej slovenskej hudby. Toto leto vo svojej hudobno-divadelnej podobe s širším programom zavítal do Strečna a v menšom formáte sa v rámci Žilinského kultúrneho leta po roku opäť vracia aj do Žiliny.

To najlepšie v programe divadelného festivalu Kiosk

Prehliadka nového slovenského divadla a tanca Kiosk sa koná v Žiline už po deviatykrát. Tento rok sa uskutoční v termíne 28. – 31. júla v kultúrnom centre Stanica a ďalších priestoroch v meste. Z množstva predstavení v programe pre vás organizátori vybrali tie, ktoré by ste si rozhodne nemali nechať ujsť.

ŽILBA CUP 2016

Srdečne Vás pozývame na prvý ročník kultúrno-športového podujatia s názvom ŽilBa cup, ktoré sa uskutoční v sobotu 23. júla 2016 od 8:00 v Žiline v areáli Základnej školy Bánová.

Žilinčania športujú

Mesto Žilina v spolupráci s trénermi a inštruktormi športovo-relaxačného areálu eXtreme park Žilina pri Vodnom diele Žilina, pripravili pre matky s deťmi, seniorov a mládež letné športové aktivity. Využite bezplatný vstup, ktorý je podmienený trvalým pobytom v meste Žilina. Každý záujemca sa pred cvičením prihlási na recepcii eXtreme parku.

Nenechajte si ujsť tieto podujatia Žilinského kultúrneho leta

Žilinské kultúrne leto odštartovalo Medzinárodným festivalom animácie – Fest Anča, Mariánskym letom a Hudobnou stredou. Najbližšie sú pripravené tieto podujatia: Večer swingu a swing workshop – Swing Wings, ďalej premietanie filmov v rámci Bažant Kinematografu na Mariánskom námestí a Brazílsky týždeň v eXtreme parku na Vodnom diele Žilina.

Slávni režiséri predstavia na Fest Anči svoje najlepšie filmy

ŽILINA SLOVAKIA. Pojem bratia Quayovci znamená vo filmovom svete veľa. Veď nie náhodou o nich minulý rok natočil krátky dokument Quay holywoodsky režisér Christopher Nolan. Následne v kinách uviedli 70-minútovú projekciu krátkych filmov z produkcie bratov Quayovcov aj s Nolanovým dokumentom pod názvom The Quay Brothers in 35 mm. Ojedinelý kreatívny tandem príde na Medzinárodný festival animácie Fest Anča, ktorý sa koná 29. júna – 3. júla na Slovensku v meste Žilina.

Začína Žilinské kultúrne leto 2016 s programom pre všetky generácie

Aj v tomto roku bude mať Žilinské kultúrne leto bohatý program, ktorý pre návštevníkov všetkých vekových kategórií pripravilo mesto Žilina. Zaujímavé hudobné, tanečné a historické podujatia budú prebiehať najmä na Mariánskom námestí, na Námestí Andreja Hlinku a v Sade SNP. Do programu sa zapojili aj Stanica Žilina-Záriečie, Mestská krytá plaváreň Žilina, eXtreme park na Vodnom diele Žilina a Konzervatórium Žilina. Podujatia podporila Nadácia Kia Motors Slovakia.