IV. Stredoveký deň

Na genézu podujatia IV. Stredovekého dňa, ale aj ďalšie smerovanie sme sa opýtali autora myšlienky stredovekých dní Mariána Mrvu.

Kedy vznikla myšlienka organizovať Stredoveký deň?
Myšlienka samotná je pomerne staršieho dátumu, už v súvislosti s prípravou a sprístupnením hradu Strečno som tvoril program Hradných slávností. Stále mi však hlavou vŕtala myšlienka organizovať niečo podobné i v meste Žiline. Dôvod bol jednoduchý. Žilina bola významným stredovekým mestom a hrala pomerne významnú úlohu vo vtedajšom štáte. A tak sa zrodila myšlienka v Žiline organizovať Stredoveký deň.

Aký je cieľ podujatia?
Cieľom bolo nielen priblížiť bohatú históriu mesta pútavou a príťažlivou formou, ale dôležitá je i otázka výchovy a hrdosti na svoje mesto a jeho bohatú históriu. Žilina sa skutočne vo svojich dejinách nemá za čo hanbiť a forma príťažlivého podujatia môže plniť i výchovnú úlohu. Predošlé tri ročníky ukázali, že tomu tak skutočne je.

Konajú sa podobné akcie aj v iných mestách na Slovensku?
Podobných podujatí venovaných stredoveku je na Slovensku veľa, ale konajú sa predovšetkým na hradoch, v zámkoch a kaštieľoch. Mestských podujatí je málo a žilinský je špecifický tým, že má ambície stať sa celoslovenským festivalom stredoveku v meste. Veď kde inde, ak nie v Žiline. Žilina je jediným mestom na Slovensku, ktorá má po všetkých štyroch stranách námestia tzv. laubne. Námestie má štvorcový pôdorys prakticky v tej istej podobe, aký bol v stredoveku. Žilina sa stala významným obchodným a remeselným centrom, ale bola i mestom prechodu armád a bojov.

Čo prinesie tento ročník?
Jedná sa o štvrtý ročník podujatia, ktorý si za túto pomerne krátku dobu získal svoje pevné miesto nielen v kultúrnom lete Žiliny, ale i Slovenska. Stovky ohlasov po každom ročníku nás utvrdzujú v tom, že organizovať podobné podujatie v Žiline bolo správnym krokom. Štvrtý ročník je venovaný 690. výročiu udelenia výsad mestu Žilina. Spomíname si na 12. júl 1321, kedy mesto získalo právo míľové, právo rybolovu a ďalšie výsady. Vďaka tejto listine si žilinskí remeselníci a mesto ako také upevnili hospodárske postavenie v rámci severozápadného Slovenska.

Ako vnímate budúcnosť podujatia?
Pravdou je, že keď som prišiel s myšlienkou organizovať Stredoveký deň v Žiline, nedúfal som v tak rýchly úspech akcie. Vytvorili sme päťročný horizont podujatí, ktoré mali vrcholiť piatym ročníkom v roku 2012, kedy si Žilina pripomína 700 rokov od prvej písomnej zmienky o Žiline ako meste. Mala to byť skúška, či si podujatie nájde svojho diváka a svoje miesto v kultúrnom živote Žiliny. Preto bol cieľ pomerne krátkodobý. Ak by sa podujatie osvedčilo, tak som pripravil aj variantu druhú s jeho trvalým pokračovaním každoročne v auguste uprostred letnej turistickej sezóny. August bol zvolený preto, že podujatie bolo od samého počiatku robené pre zviditeľnenie Žiliny v oblasti cestovného ruchu a turizmu všeobecne. Domnievam sa, že Stredoveký deň bude pokračovať i vďaka pochopeniu súčasného primátora mesta, pána Chomu. Už to, že sa v neľahkej situácii podarilo mestu nájsť prostriedky a sponzorov pre organizovanie štvrtého ročníka napĺňa mňa i členov občianskeho združenia FACTA NON VERBA optimizmom. Koniec koncov 700. výročie Žiliny ako mesta je osobitým dôvodom, aby toto podujatie nielen pokračovalo, ale naopak sa presadilo ako celovíkendové podujatie, čo bola moja pôvodná myšlienka s tým, že by sa presunulo i do okolia mesta. Vznikol by skutočný stredoveký festival, jediný svojho druhu na Slovensku. Žilina by tak bola opäť niečím výnimočná.


Sochárske sympózium – Od rezbárstva k soche

Jedným zo súčasných žilinských výtvarníkov a zároveň účastníkov Sochárskeho sympózia je aj Marek Ryboň. Opýtali sme sa ho na jeho názor.

Prečo ste prijali pozvanie na Sochárske sympózium ?
Pretože je to moje odborné zameranie a práca s 3D objektmi je veľký rozhovor. Tiež je to pre mňa vítané ,lebo som Žilinčan a reprezentoval som mesto Žilina v Číne.

Čo si myslíte o transformácii tradičného rezbárstva na sochárske, ktorého sa zúčastnia súčasní výtvarníci ?
Myslím si, že je to akcelerácia vpred a tiež prezentácia výtvarníkov v plenéri a možnosť vidieť realitu nadčasovosti.

Čo pre vás znamená drevo ako materiál ?
Je to najrozmanitejšia matéria našej planéty a tiež samozrejme tohto regiónu, keď si predstavíme, že aj u našich predkov sa človek narodil v drevenici, hojdal sa v kolíske, jedol drevenou lyžicou z dreveného taniera a ohrieval sa samotným drevom.

Sympózia sa zúčastnia aj výtvarníci Jozef Mundier, Jaro Gaňa, Miroslav Pallo, Martin Šenigla. Prečo práve oni ?
Pretože majú skúsenosti v oblasti tvorby objektov a sympózií.

Ako si do budúcna predstavujete vývoj sympózia ?
Určite je to cesta, ktorá by sa mala opakovať každý rok a časom rozvinúť aj na charakter medzinárodného sympózia, kde by sme mohli pozývať výtvarníkov partnerských miest mesta Žilina a tým prispieť k lepším kultúrnym a tiež partnerským vzťahom. Viem si predstaviť, že v budúcnosti by sochy z týchto sympózií mohli stáť v centre mesta Žilina a tak by sa samotné mesto dostalo na jednu z najvýznamnejších kultúrnych mét.

Sympózium bude prebiehať v dvoch lokalitách. Od 1. do 2. augusta bude možné vidieť prácu výtvarníkov v mestskej časti Lesopark. Od 3. do 5. augusta bude možné ich prácu obdivovať priamo na Mariánskom námestí. Všetky diela budú po dokončení ozvláštňovať a dopĺňať novovybudovaný náučný chodník v Lesoparku. 4. augusta v rámci Sochárskeho sympózia vystúpi folklórny súbor Rozsutec s čriepkami jeho celovečerného programu Rezbárov divotvorný sen.


Deň Európskej kultúry – hudba, divadlo i ochutnávky tradičnej kuchyne

Mesto Žilina v spolupráci s partnerskými mestami z Českej republiky, Srbska, Poľska pripravili na 19. augusta bohatý kultúrny program, ktorý otvoria najsilnejší muži zo šiestich krajín Európy. Od 14,00 hod. budú na Námestí Andreja Hlinku bojovať o Pohár Slovanov.

Mariánske námestie bude patriť hudbe a divadlu. Predstavenie pre najmenších Kašpárek pripravilo Loutkové divadlo V Boudě z Plzně, ktoré funguje od roku 1928 ako neprofesionálny súbor a predstaví sa aj hrou pre dospelých Don Šajn. Divadelný repertoár vyvrcholí hrou Túlavého divadla Hamlet, alebo Nález lebky pod režijným vedením Jakuba Nvotu. Túlavé divadlo je slobodná skupina hercov, režisérov, autorov, hudobníkov a komediantov, ktorí sa pomaly presúvajú divadlami a námestiami, kde hrajú svoje divadlo.

Trochu tradičných balkánskych ľudových rytmov zaznie v podaní vyslancom Akademickej spoločnosti pre pestovanie hudby Gusle zo srbskej Kikindy. Z celkového počtu 550 členov tejto spoločnosti, ktorá udržiav hudobné tradície sa predstaví 15 členný súbor. Spoločnosť bola založená v roku 1876 a funguje bez prestania až po dnes.

Prahu budú reprezentovať speváci Iva Hajnová, Pavel Roth a čerstvá držiteľka Českého slávika v kategórii Objav roku 2010 Markéta Konvičková a kapela No Talking. Záver bude patriť opäť Plzni a modernému jazzu a fusionu so svojráznou melodikou a spontánnou improvizáciou v podaní skupiny Jan Dolejš Jazz trio. Úlohy moderátora sa zhostí Zdeněk Vrba ( Praha ).

Festival partnerských miest – DEŇ EURÓPSKEJ KULTÚRY je nielen prehliadka kultúrnych odlišností, ale aj ochutnávka tradičných pokrmov jednotlivých krajín.

Prechádzku po zastúpených krajinách začneme tradičnou poľskou polievkou ŽUREK. Pokračovať budeme hlavným chodom od našich západných susedov. Smotanová harmónia v tradičnej českej kuchyni – to je SVIEČKOVÁ NA SMOTANE. Na dezert si odskočíme do Srbska na TEKVICOVÝ KOLÁČ. Keby niekto z návštevníkov festivalu po tejto gastronomickej prechádzke stále pociťoval hlad, môže sa „doraziť“ pri stánku so slovenskou špecialitou – HARUĽOU.

Dobrú chuť


Európski siláci opäť v Žiline

Mesto Žilina v spolupráci s Asociáciou silných mužov pripravuje už 3. ročník Európskeho pohára silných mužov a to v rámci Žilinského kultúrneho leta 2011, ktorý sa uskutoční v piatok 19. augusta 2011 na Námestí Andreja Hlinku.

O podujatí sme sa porozprávali s jedným z organizátorov podujatia Milanom Gabrhelom, prezidentom Európskej asociácie silných mužov.

Prečo súťaž silákov práve v Žiline?

V prvom rade je to na základe výbornej spolupráce s mestom Žilina. V slovenských mestách organizujeme Česko-slovenský pohár respektíve Slovenský pohár silných mužov. Mesto Žilina sme oslovili o spoluprácu na podujatí vyššieho rangu a to európskeho poháru. Keďže je každoročne veľký záujem divákov o podujatie práve vo vašom meste, sme radi, že takáto súťaž bude práve v Žiline. Veď na Slovensku sa koná len jedno väčšie podujatie a to svetový pohár v Košiciach.

Na koho sa môžu Žilinčania tešiť?

Tento rok má podujatie názov Pohár Slovanov a pozvanie prijalo 20 silákov zo Slovenska a zahraničia. Najväčším ťahákom bude šiesty najsilnejší muž sveta Ukrajinec Konstatntin Ilyin. V dobrej forme by sa mal predstaviť aj minuloročný víťaz Čech Jiří Žaloudek a majstri svojich krajín Slovinec Gregor Stegnar a Poliak Bartolomej Bak. Veľkou neznámou budú pre nás dvaja Bulhari Plamen Tscvetanov a Nikolay Domuschiev. Domácim želiezkom v ohni bude Braňo Golier, ale aj ďalší Slováci si budú chcieť urobiť meno a potvrdiť miestenku na septembrový svetový pohár.

Aké disciplíny čakajú na silákov?

Pripravené sú atraktívne disciplíny ako priťahovanie kamióna, dvíhanie betónových gúľ, nosenie erbu mesta Žilina, Conanovo koleso, či mŕtvy ťah autom. Celkovo by malo byť 7 disciplín. Finálové disciplíny absolvujú už len najlepší siláci.

Čo povedať na záver?

V prvom rade pozývame Žilinčanov na toto atraktívne podujatie. Vstup na podujatie je voľný. Pripravená bude aj tribúna na sedenie a divácke súťaže. Začiatok súťaží je stanovený na piatok 19. augusta od 14.00 hod na Námestí Andreja Hlinku. Predpokladaný záver je o 18.00 hod.

Organizátor súťaže Mesto Žilina a Asociácia silných mužov Slovensko, Generálny partner Kia Motors, hlavný partner Stavebná mechanizácia Žilina, partneri Pivovar Černá Hora, Hotel Grand, Pizzéria Nesita, Regalsistém. Mediálny partneri: Žilinský Večerník, Rádio Zet, Žilinská televízia, Patriot.


Šach v meste

Na záver prázdnin, 26.8. 2011 je naplánovaný v rámci Žilinského kultúrneho leta „ Žilinský šachový festival“ . Počas festivalu vystúpia hudobní hostia V8 band a Miroslav Jankech band.

Pár slov k organizácii a možnostiach prihlásiť sa nám povedala pani Darina Vaneková z Centra voľného času Spektrum.

Na aké varianty šachovej hry sa môžu návštevníci tešiť ?
„Žilinský šachový festival“ (ŽŠF) je predstavenie viac variant šachu. Je to bleskový šach, rapid šach, simultánka, šach na slepo, a pre najmenších máme pripravené veľké (podľa nich obrie) šachy. Hrať sa bude na Mariánskom námestí . Dopoludnia si môžu návštevníci mesta zahrať voľne, od 13.00 – 14.00 hod. začína prezentácia hráčov na jednotlivé turnaje. Poďme si predstaviť jednotlivé druhy šachov.

Vedeli by ste priblížiť spôsob jednotlivých hier a možnosti prihlásenia sa verejnosti ?

Bleskový šach – hovorovo označovaný ako blitzky je variant šachu pri ktorom majú hráči pridelený kratší časový limit na rozmýšľanie. (10–5–3 alebo 1 minútu.) My budeme hrať 2×5 min. na 11 kôl. Zároveň je tento turnaj vyhlásený ako „Majstrovstvá okresu Žilina v bleskovom šachu“. Hráči sa môžu prihlásiť na adrese: vypo2003@yahoo.co.uk , príp. na tel.: 0903 146568 Doporučujeme prihlásiť sa dopredu, nakoľko v minulom roku pre veľký záujem sme nemohli vziať do turnaja všetkých záujemcov. Turnaj nie je vekovo obmedzený.

Rapid šach – je partia rýchleho šachu, pri ktorej sa musia všetky ťahy vykonať v pridelenom čase (najmenej 15min. ale najviac 60 min.) Hráči nemusia zaznamenávať ťahy. Na ŽŠF je určený čas 2×15 min. na 5 kôl. Prihlásiť sa môžu deti do 13 rokov (nar. 1998 a mladší) na tel. 0903 146568, alebo priamo na Mariánskom námestí 26.8. 2011

Simultánka – je forma šachovej exhibície, pri ktorej silný šachový hráč (majster alebo veľmajster) hrá súčasne s viacerými súpermi. V Žiline bude hrať simultánku medzinárodný majster Ing. Salai Ladislav. Záujemci o hru sa môžu prihlásiť priamo na Mariánskom námestí v deň konania akcie.

Šach na slepo – je špeciálny variant šachu, ktorý hrajú silní šachoví hráči. Tu je dôležitá maximálna sústredenosť na hru. Hráč hrajúci na slepo hrá bez šachovnice so zaviazanými očami. Informácie o ťahoch si hráči odovzdávajú iba ústne pomocou šachovej notácie. Pre divákov je postavená veľká šachovnica, na ktorej vykonáva ťahy poverený pomocník.

Aký je záujem o toto podujatie ?

Žilinský šachový festival sa už stáva tradičnou akciou Žilinského kultúrneho leta. Do dnešného dňa máme prihlásených hráčov zo Žiliny a okolia (Kysuca, Čadca, Bytča, Liptov) ale i z Česka. Dúfame že akcia sa vydarí a počasie nám vydrží ako to bolo i po minulé roky.


DH Fatranka

Park SNP ožije dychovkou

V rámci Žilinského kultúrneho leta majú priaznivci dychovej hudby možnosť vypočuť si repertoár DH Fatranka. Súbor bude hrať 24. augusta v Sade SNP. O úspechoch a plánoch DH Fatranka sme sa rozprávali s jej vedúcim, Mgr. Martinom Oboňom.

Koľko rokov ako súbor existujete ?
Dychová hudba FATRANKA si v tomto roku pripomína 30. výročie od svojho založenia, čo je v živote človeka už poriadny kus cesty. V našom prípade to je poriadne hrubá kniha, ktorej stránky sú popísané tými najrozmanitejšími životnými príbehmi muzikantov, ktorých sa za toto obdobie v súbore vystriedalo viac ako dosť. Menovite spomeniem Mgr. Pavla Bienika, jeho prvého dirigenta. Samozrejme, na to by bolo treba celú samostatnú kapitolu.

Aké úspechy DH Fatranka považujete za najcennejšie ?
Súbor za toto obdobie účinkoval na rôznych podujatiach, či už súťažných, alebo najrôznejších prehliadkach dychových hudieb, tak doma ako aj v zahraničí. Za všetky spomeniem jeho úspešné vystúpenie v anglickom meste Oldham( 1996 ), alebo účinkovanie v našom družobnom meste belgickom Essene ( 2003 ). Súbor má za sebou aj úspechy v účinkovaní na súťažných podujatiach. Za všetky spomeniem umiestnenie v striebornom pásme na súťažnej prehliadke MDH v Lednických Rovniach( 1999 ), alebo získanie ceny za osobitý umelecký prínos na súťažnej prehliadke VDO v poľskom meste Bielsko-Biala( 2009 ). Samozrejme okrem takýchto podujatí sú to každoročné vystúpenia v rámci kultúrneho hudobného leta, či už u nás v Žiline, alebo blízkych Rajeckých Tepliciach. Naše umenie mohli ľudia obdivovať snáď v každom kúpeľnom meste na Slovensku.

Ako je to s vaším repertoárom ?
Repertoár sa snažíme každý rok prispôsobovať čo najširšej skupine poslucháčov, nezabúdame na našich seniorov, ktorí stále tvoria našu najväčšiu skupinu priaznivcov. Tu spomeniem stále večne zelené melódie, ktoré sú v našom repertoári pod názvom „Nestarnúce melódie“ (Lístoček z brezy, Rád polku mám alebo Diridonda), ale nezabúdame ani na mladšiu generáciu, ktorej sme v našom repertoári venovali tiež miesto. Z hrávaných skladieb spomeniem Zmes evergreenov nestarnúcej skupiny BEATLES, úpravy skladieb našich , ale aj zahraničných interpretov populárnej hudby Heleny Vondráčkovej, Karla Gotta a iných. Nechýbajú ani úpravy skladieb pre sólové nástroje, keďže v našich radoch máme aj výborných muzikantov sólistov. Spomeniem napr. Valčík pre dva klarinety od Adama Hudeca.

Aké sú plány do budúcnosti ? V súčasnosti má súbor 15 členov z toho traja speváci. Pre kapelu sú vždy tým najväčším ocenením a zadosťučinením ohlasy a reakcie poslucháčov, ktorí na naše koncerty chodia a sú zároveň aj tým najlepším meradlom našej kvality a práce. V tomto roku v septembri nám vyjde v poradí druhé CD pod názvom „ Za krásny úsmev“, ktoré je tiež tak trochu zavŕšením našej niekoľko ročnej práce. Samozrejme len my vieme s akými problémami sme sa museli potýkať, kým uzrelo svetlo sveta, ale o to väčšiu radosť budeme mať, keď zistíme, že hudba ktorú hráme má tú moc rozdávať ľuďom radosť do ich príbytkov a sŕdc. A je jedno, či nás budú počúvať doma pri rádiu, alebo na našom koncerte.