Využite voľné dni pre Žilinské dni zdravia

Zdravie, krásu a vitalitu Vám predstaví už 8. ročník Žilinských dní zdravia, ktoré sa konajú 15. a 16. septembra na Námestí Andreja Hlinku v Žiline. Hlavným cieľom tohoročných Žilinských dní zdravia je prilákať k pohybu čo najviac obyvateľov všetkých vekových kategórií a inšpirovať ľudí k pohybovým aktivitám v zmysle hesla: „Pohyb, ako súčasť životného štýlu“. Žilinské dni zdravia sú súčasťou Žilinského kultúrneho leta 2011.

Darujte krv – Primátorská kvapka krvi na Námestí Andreja Hlinku alebo v ambulanciách všeobecných lekárov pre dospelých zdravotníckeho zariadenia Krankas. Nechajte si bezplatne vyšetriť zdravie. Využite možnosť zmerania dôležitých ukazovateľov zdravotného stavu. Vyskúšajte nové techniky, metódy a prístupy pre zlepšenie svojho zdravia a pre zdravý spôsob života. Spoznajte aj zaujímavý vplyv psov na zdravie ľudí – canisterapia v stánku neziskovej organizácie Zmysel života. Zaplávajte si na Mestskej krytej plavárni v Amatérskej súťaži alebo skúste Amatérsky turnaj vo vodnom póle. Posilňujte zadarmo v Mozolani Trainings Fitness clube Solinky. Počas celého dňa bude všetkým návštevníkom k dispozícii aj inštruktor, ktorý ich naučí správnej technike cvičenia. Môžete vyskúšať Detský aerobik s Bibou alebo Aerobic s Katkou. Korčuľujte v lete na ľade – voľný vstup na Žilinský zimný štadión (nová hala). Pobicyklujte sa na Vodnom diele alebo si zasúťažte na bicykloch a kolobežkách (pre materské školy) v Sade SNP. Zapojte sa aktívne do cvičenia zumby, pilatesu alebo tai chi.

Počas dvojdňových Žilinských dní zdravia sa uskutočnia ďalšie sprievodné akcie – k dispozícii bude dermatologická poradňa, odznejú zaujímavé prednášky organizácii, ktoré sa venujú udržiavaniu zdravého tela – napr. prednáška MUDr. Nikolety Javorkovej, PhD.: „Moderné prístroje pri očnom vyšetrení – sonografia a laserová tomografia“ (v malej zasadačke Mestského úradu v Žiline), ako aj prezentácie alternatívnych a neinvazívnych spôsobov vyšetrenia a liečby. Pozrite si aj niektorú z výstav: Vystúp z kruhu násilia – o problematike násilia páchaného na ženách v partnerských vzťahoch (na Mariánskom námestí) alebo Výber odbornej literatúry o zdravej výžive z fondu Krajskej knižnice v Žiline.

 
Mesto Žilina a Mestská krytá plaváreň pripravili v rámci 8. ročníka Žilinských dni zdravia Amatérsku plaveckú súťaž, Amatérsky turnaj vo vodnom póle, ako aj ukážky vodnej záchrany.

Amatérska plaveckú súťaž – 50 m voľný spôsob sa uskutoční vo štvrtok 15. septembra 2011 v čase od 10.00 – 12.00 hod. Amatérsky turnaj vo vodnom póle sa koná vo štvrtok 15. septembra 2011 v čase od 13.00 – 15.00 hod. Jednotlivé družstvá sa môžu do turnaja prihlásiť na www.plavarenzilina.sk.

Sprievodnými akciami štvrtkového programu na Mestskej plavárni budú Ukážky vodnej záchrany v časových odstupoch o 11.00, 14.00 a o 17.00 hod.

Žilinské dni zdravia nezabudli ani na milovníkov korčuľovania, pre ktorých je vo štvrtok 15. septembra 2011 pripravené Verejné korčuľovanie zdarma na Zimnom štadióne Žilina – DOXXbet Aréna (nová hala) v čase od 9.00 do 11.00 hod.

Veríme, že ľadová plocha priláka mnoho obyvateľov rôznych vekových kategórií k pohybu a bude inšpiráciou pre pohybové aktivity človeka, ktoré každodenne potrebuje pre svoj zdravý životný štýl.

 
Počas 8. ročníka Žilinských dní zdravia, ktoré sú súčasťou Žilinského kultúrneho leta 2011, sa v piatok 16. septembra 2011 uskutočnia aj viaceré prednášky a poradne organizácii, ktoré sa venujú udržiavaniu zdravého tela, ako aj prezentácie alternatívnych a neinvazívnych spôsobov vyšetrenia a liečby.

Odborný výklad MUDr. Nikolety Javorkovej, PhD., na tému „Moderné prístroje pri očnom vyšetrení – synografia a laserová tomografia“, bude prebiehať o 14.00 hod. v malej zasadačke Mestského úradu v Žiline.

Sprievodnou akciou je i prednáška Ing. Malvíny Kompánekovej na tému „Ako správne naštartovať metabolizmus“, ktorá sa uskutoční o 16.00 hod. v Krajskej knižnici v Žiline.

Bezplatné vyšetrenia zdravia
Kto ma záujem, môže sa dať bezplatne vyšetriť priamo na Námestí Andrej Hlinku 16. septembra.

Vyskúšajte nové techniky pre zlepšenie svojho zdravia
Na Námestí Andreja Hlinku bude vytvorený priestor, kde sa môžu návštevníci zoznámiť s rôznymi metódami, technikami a prístupmi k zdravému spôsobu života, môžu si z nich vybrať, vyskúšať si príp. sa nechať inšpirovať k tomu, čo by mohli urobiť pre zlepšenie svojho zdravia.

Vplyv psov na zdravie ľudí
Ak máte záujem dozvedieť sa viac o vplyve psov na zdravie ľudí a vyskúšať si ich činnosť v praxi, navštívte stánok neziskovej organizácie Zmysel života, ktorá sa profesionálne zaoberá canisterapiou a jej vplyvom na ľudí. Budú Vám poskytnuté informácie o práci a živote psov, ktorí sú využívaní pri aktivitách, terapii a edukácii s ich asistenciou. Pre deti sú pripravené zábavné činnosti. Nikto neodíde naprázdno.