Jazz Fest Žilina - septembrová nádielka džezu

Prvý ročník dvojdňového festivalu Jazz Fest Žilina predstaví štyri džezové ansámble. Na svoje si prídu milovníci tradičného džezu, rovnako aj nadšenci súčasného európskeho džezu a priestor dostanú i dva džezové orchestre. Festival začína vo veľkej sále žilinského konzervatória v piatok 26. septembra a organizuje ho Mesto Žilina v spolupráci s Občianskym združením GIG.

Sever proti Juhu

Už po 7. krát mesto Žilina v spolupráci s Nadáciou Pontis a KIA motors Slovakia usporiadali podujatie Sever proti Juhu alebo Žilinčania sa bavia futbalom. Futbalové zápolenie pre základné školy, stredné školy, partie, úrady sa uskutočnilo v dňoch 4. až 5. septembra 2014 na pieskovom ihrisku na Námestí Andreja Hlinku.

Podujatia sa zúčastnilo 50 futbalových tímov a odohralo sa 25 zápasov. Viac sa darilo južanom, keď zvíťazili nad severom 104:74 a upravili skóre na 3:4 v prospech Severu, ktorý zvíťazil v minulom ročníku podujatia.

Film DETI uvedú osobne tvorcovia a herci na špeciálnej predpremiére v Žiline

Prvý hraný film jedného z najoceňovanejších a najúspešnejších slovenských dokumentaristov Jara Vojteka, DETI , odštartuje svoju púť k divákom už pred oficiálnou slovenskou premiérou. Tvorcovia a herci filmu sa vydajú na špeciálne týždňové predpremiérové turné po siedmich mestách. Snímku, ktorá pôsobivo zobrazuje rôzne podoby vzťahu rodičov a detí, a v ktorej účinkujú herci i neherci z celého Slovenska, predstavia osobne 16. septembra 2014 v Stanici Žilina – Záriečie!

Žilinčania sa opäť budú baviť futbalom na pieskovom ihrisku

Mesto Žilina Vás pozýva na 7. ročník podujatia Sever proti Juhu alebo Žilinčania sa bavia futbalom, do ktorého sa môžu zapojiť školy, kluby, úrady, organizácie firmy i partie. Podujatie bude prebiehať od štvrtka 4. septembra do piatka 5. septembra 2014 na Námestí Andreja Hlinku. V prípade veľkého záujmu sa futbalový turnaj uskutoční už v poobedňajších hodinách v stredu 3. septembra 2014. Po minuloročnom zápase Severu proti Juhu je skóre 4:2. v prospech severnej časti Žiliny. Generálnym partnerom podujatia je spoločnosť Kia Motors Slovakia s.r.o. a Nadácia Pontis.

koncert Kapely amerického vojenského letectva v Európe

Mesto Žilina Vás pozýva na koncert Kapely amerického vojenského letectva v Európe (The United States Air Forces in Europe Band), ktorý sa uskutoční pod záštitou primátora mesta Žilina Igora Chomu vo štvrtok 28. augusta 2014 o 18.00 hod. na Mariánskom námestí.

Filmy, šport, remeslá a mnoho ďalšieho

Program Žilinského kultúrneho leta 2014 ponúka ďalšie podujatia pre všetky generácie. Najbližšie sú pre záujemcov pripravené filmy Letného kina, Hudobná streda s dychovou hudbou, Ľudové umelecké remeslá a ukážky vojenských bitiek s použitím modelov tankov, ponoriek a lietadiel na Vodnom diele Žilina.

BITKA O LOĎ BISMARCK, BITKA O MESTO BASTOGNE

Na vodnej hladine Žilinskej priehrady sa odohrá európska premiéra Boja o Loď Bismarck,tento krát v merít ku 1:50. Model je dlhý 5 m široký 80 cm a váži na vode 220 kg. Po prvý krát od skutočnej udalosti,ktorá sa odohrala v roku 1941 sa pokúsime oživiť súboj lietadiel a lodí s Bismarckom.

Večerný beh, európska kultúra a silní muži

Maratón kultúry a umenia pod názvom Žilinské kultúrne leto 2014 má pred sebou ďalší mesiac plný zaujímavých podujatí. Počas prvého augustového víkendu sa bude v Žiline okrem tradičného Letného kina konať Žilinský večerný beh a na Mariánskom námestí vystúpi Martin Bies a jeho Flamenco clan. V zrenovovanom altánku v Sade SNP v rámci Hudobnej stredy divákom zahrá Dychová hudba Dubňanka a v piatok sa môžu obyvatelia a návštevníci mesta Žilina tešiť na Deň európskej kultúry – festival partnerských miest Žiliny i na Európsky pohár silných mužov.

Bažant Kinematograf, KioSK a dychová hudba

Žilinské kultúrne leto 2014 prináša ďalší týždeň plný filmovej, divadelnej a hudobnej zábavy. Lákadlom posledného júlového týždňa bude Bažant Kinematograf, ktorý tento rok zaháji už svoju dvanástu sezónu. Filmy sa okrem Mariánskeho námestia budú premietať aj na Námestí Andreja Hlinku v rámci Letného kina. Divadelní nadšenci sa môžu tešiť na festival nového slovenského divadla a tanca KioSK. V zrenovovanom altánku v Sade SNP v rámci Hudobnej stredy vystúpi Dychová hudba Predmierčanka.

Bažant Kinematograf v Žiline už od tohto piatku

Bažant Kinematograf zavíta do Žiliny od piatku 25. do utorka 29. júla a svojím výnimočným filmovým programom bude spríjemňovať večery na Mariánskom námestí.

Remeselníci si otvoria svoje dielne priamo v centre Žiliny

Mesto Žilina pripravilo v rámci Žilinského kultúrneho leta 2014 predstavenie remeselných zručností s názvom „Tvorivé remeselné dielne“. Žilinčania, ale aj návštevníci mesta si môžu od 21. do 24. júla 2014 na Mariánskom námestí v Žiline pozrieť šikovné ruky remeselníkov, ktorí udržiavajú tradície našich predkov. Podujatie sa uskutoční aj vďaka podpore Nadačného fondu Kia Motors Slovakia v Nadácii Pontis.

Milí Žilinčania a vážení návštevníci nášho mesta,

každoročné podujatie kultúrne leto sa stalo neodmysliteľnou súčasťou letných mesiacov v Žiline. Pre domácich aj turistov predstavuje možnosť, ako stráviť horúce letné dni a večery v peknom prostredí centra mesta pod holým nebom. Bohatý program kultúrneho leta umocní uvoľnenú atmosféru prázdnin a spríjemní posedenia s priateľmi na letných terasách.