Tvorivé remeselné dielne

Na Mariánskom námestí budete mať možnosť nielen vidieť ukážky práce tradičných remeselníkov, ale každý návštevník si bude môcť otestovať svoju zručnosť a odniesť si domov vlastnoručne vyrobený suvenír ako spomienku na Žilinské kultúrne leto. Dozviete sa viac o technike maľovania na hodváb, brúsenia kraslíc alebo o výrobe postavičiek z kukuričného šúpolia a výrobky si zároveň budete môcť zakúpiť. Podujatie organizuje Mesto Žilina v spolupráci s o.z. Tovarišstvo.


Deň Európskej kultúry

Deň európskej kultúry – festival partnerských miest Žiliny na Mariánskom námestí. Tohtoročný 6. medzinárodný festival predstaví kultúru a umenie viacerých partnerských miest mesta Žilina, medzi ktoré patria Mestská časť Praha 15, Plzeň, Frýdek-Místek (Česko), Bielsko-Biala (Poľsko) a Kikinda (Srbsko). Partnerské mestá prispejú do programu vystúpeniami skupín, ktoré do Žiliny prinesú hudbu z bližších aj vzdialenejších končín. Deň európskej kultúry ponúkne aj tento rok paletu koncertov, tanca i divadelných predstavení. Záujemcovia môžu tiež ochutnať rozličné tradičné kulinárske špeciality z partnerských mi­est.

Program:

  • 15.30: otvorenie – primátor Igor Choma a hostia z partnerských mi­est
  • 15.40: Folklórny súbor z Wegierskej Gorki – folklórny súbor z Poľska
  • 16.50: Schovanky
  • 18.00: ZGREDYBILLIES
  • 19.30: WADDA

Sprievodný program: ochutnávka národných špecialít partnerských miest (Žilinský klub kuchárov a cukrárov SZKC www.facebook.com/…rov/timeline, OZ Polonus www.polonus.sk, Ryba Žilina www.rybaza.sk )


Európsky pohár silných mužov – Pohár Slovanov

Mesto Žilina a Slovenská asociácia silných mužov pozývajú všetkých na 6. ročník Európskeho pohára silných mužov, ktorý sa aj tento rok uskutoční v centre mesta na Námestí Andreja Hlinku. Európsky pohár silných mužov, ktorého víťaz si odnesie hlavnú cenu Stredoeurópsky pohár, bude súčasťou Žilinského kultúrneho leta 2014. Podujatia sa zúčastňujú najsilnejší muži Európy zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Srbska, Poľska a Bosny a Hercegoviny, pričom súťažia vo viacerých disciplínach: dvíhanie áut a betónových gúľ, nosenie slovanského meča a iných súťaží. Pre divákov je pripravený aj sprievodný program.

Ako naznačuje názov, ide o podujatie, na ktorom závodia siláci zo Slovanských krajín, ktorých bolo celkom 13: Slovensko, Česká republika, Slovinsko, Poľsko, Ukrajina, Bosna a Hercegovina, Bielorusko, Rusko, Srbsko, Chorvátsko, Bulharsko, Macedónsko a Čierna Hora. Práve borci z týchto štátov by mali zavítať aj do Žiliny a víťaz tak získa pohár Slovanov! V posledných rokoch dominovali poliaci a z víťazstva sa radoval napríklad Mateuzs Baron alebo Krzysztof Radzikowski.

Tento rok pozvanie prijali:

  • Jozsef Tomaszewski z Poľska
  • Konstantin Ilyin z Ukrajiny, ktorý už zvíťazil v jednom ročníku pohára
  • Nemanja Tasič zo Srbska, ktorý sa zlepšuje zo súťaže na súťaž
  • Lukáš Svoboda a Radek Paták z Českej republiky
  • najsilnejších Slovákov v Žiline bude reprezentovať Igor Petrík.

Tešiť sa môžete na nasledujúce disciplíny:

  • zdvíhanie klady
  • mrtvé ťahy s autom
  • ťahanie kamióna
  • nosenie ohrady
  • dvíhanie betónových gulí.

Don Quijote de la Ancha

Divadlo Klauniky z Brna uvedie v Žiline svoju hru Don Quijote de la Ancha, ktorého premiéra sa konala v roku 1988 v Brne a s ktorou už niekoľko rokov navštevuje české a slovenské historické pamiatky. Svojráznemu spracovaniu osudov Dona Quijota a jeho verného služobníka Sanchu Panza nechýba humor, nadhľad, fantázia ani mystifikácia. Po formálnej stránke zvolil režijný poradca predstavenia, autor, mím, básnik telom a dušou Bolek Polívka cestu didaktickej klauniády. Celá hra je postavená na učení Jána Ámosa Komenského, a to prostredníctvom profesora španielčiny a vychovávateľky kominárskeho internátu Ancha, ktorí sa svojim divákom – študentom, snažia maximálne priblížiť postavu dômyselného rytiera Dona Quijota. Predstavenie je určené všetkým vekovým skupinám a je zároveň humorným prelínaním scén svetoznámeho románu Miguela de Cervantesa Saavedru s vyučovacou hodinou profesora španielčiny. Divadelná komédia divadla Klauniky Don Quijote de la Ancha v réžii Bolka Polívku sa predstaví divákom druhú augustovú nedeľu v Budatínskom par­ku.


Pony express

Jazda Pony Express sa organizuje každoročne na počesť historického Pony Express, ktorého jazdci na koňoch prepravovali poštové zásielky na území USA od apríla 1860 zo St. Joseph v Missouri do Sacramenta v Kalifornii na trase dlhej viac ako 3000 míľ. V Európe dnes trasa jazdy XP presahuje 3000 km, pričom smer jazdy sa každoročne mení a jazdci celú trasu absolvujú bez prerušenia zhruba za 9 dní. Tento rok Pony Express zavíta do Žiliny až v noci, poštový úrad však bude opäť zriadený na Mariánskom námestí v popoludňajších hodinách a deti aj dospelí tu budú môcť za sprievodného programu svoje zásielky odovzdať od 15 do 19 hodiny. Večer spestrí country hudba a tance.


Stredoveký deň

Mesto Žilina a Občianske združenie Facta non verbasrdečne pozývajú priaznivcov čias dávno minulých na VII. Stredoveký deň, ktorý sa bude konať pod záštitou primátora mesta Žilina Igora Chomu na Mariánskom námestí v piatok 15. augusta 2014. Tešiť sa môžete na stredoveké bitky, šerm, mučenie, upálenie bosorky, ohňovú show, zemný ohňostroj, stredovekú módnu prehliadku, tanec a na ďalšie ukážky spôsobu života v stredoveku. Autor myšlienky a organizátor podujatia Stredovekého dňa Marián Mrva sa od začiatku usiluje spojiť zábavnú formu ukážky stredovekého života s konkrétnou historickou udalosťou, ktorá sa v Žiline v stredoveku udiala.

Program:

  • 13.00 Otvorenie – Miro Kasprzyk
  • 13.20 Rozprávka O Šípkovej Rúženke
  • 14.00 Sokoliari Aquila – ukážky výcviku dravých vtákov
  • 14.30 Slávnostný sprievod od Radnice | Slávnostné zahájenie Stredovekého dňa primátorom mesta
  • 15.00 Rozprávka Lomidrevo
  • 15.35 Prvá stredoveká bitka
  • 16.10 Sokoliari Aquila – ukážky výcviku dravých vtákov
  • 16.45 Hereditas Patrum – stredoveká móda a tanec
  • 17.00 Divadielko – Príbehy z mučiarne
  • 17.25 Šermiarske vystúpenie
  • 17.45 Divadielko – Upálenie bosorky
  • 18.10 Druhá stredoveká bitka
  • 18.40 3 T – Improvizácia v minulosti
  • 19.45 Panoptikum hrózy – divadla na Vysokej Nohe
  • 20.00 Veľká stredoveká bitka
  • 20.45 Vir Fortis – ohňová show
  • 21.20 Arte Fuego – ohňová show
  • 21.40 Black Fire – ohňová show s fakírom
  • 22.15 Sprievod a záverečný zemný ohňostroj
  • 22.25 GYGY – rockový koncert
  • 23.00 Ukončenie programu

Sprievodný program: šašo Miro Kasprzyk, fotenie s dravcami, obliekanie do brnenia, streľba z luku, stredoveká kuchyňa, hudobníci, stredoveký bubeník, maľovanie na tvár, kolotoč, stredoveký jarmok a ochutnávka stredovekých jedál, scénky – stredoveký doktor Albrecht, Praviliam Tell, felčiarka Anna,Mestský sluha Jano Mitura a ďalšie atrakcie.

www.stredovekyden.sk


Záverečná

Rozlúčka s letnými prázdninami nielen pre žiakov a študentov, ale aj pre dospelých na Mariánskom námestí. Pred začiatkom školských povinností si tak môžete vychutnať atmosféru koncertov troch vystupujúcich skupín, ktoré hudobne spríjemnia posledný prázdninový víkend.


Beh na Dubeň

Všetci nadšenci behu sa môžu zapojiť do 3. ročníka behu na Dubeň s technicky náročnou, ale o to krajšou bežeckou traťou v prírode a krásnymi výhľadmi na mesto Žilina.

www.sport.zilina.sk


Sever proti Juhu

V roku 2008 prvý raz ožilo centrum mesta futbalom. Odvtedy sa na Námestí Andreja Hlinku na mantinelovom ihrisku s umelou trávou, prípadne na pieskovom ihrisku pravidelne počas dvoch dní konajú nonstop futbalové zápasy. Podujatia sa môže zúčastniť každý, kto sa zaregistruje v jednom z dvoch družstiev – Sever alebo Juh. Pre víťaza je pripravený putovný pohár. Minimálny počet hráčov pre každé družstvo je 4, hrá sa za každého počasia. Všetky podrobné informácie budú včas zverejnené na www.sport.zilina.sk.


Z Burianky do divadla

Prehliadky týchto dvoch významných historických budov sa budú konať v týždni od 8. do 14. 9. každý deň v časoch o 10.30 hod. a 14.30 hod.

Všetkých, ktorí majú záujem nahliadnuť do Burianovej veže či do zákulisia Mestského divadla a zároveň sa dozvedieť niečo viac o týchto dvoch významných historických budovách, srdečne pozývame na prehliadky pod názvom Z Burianky do divadla. Prehliadky sú určené nielen pre jednotlivcov a skupiny, ale i pre školy, je však potrebné vopred sa na ne prihlásiť v Turistickej informačnej kancelárii mesta Žilina, pretože počet miest je limitovaný.

Kontaktné údaje:
Adresa: Námestie A. Hlinku 9, 010 01, Žilina
Tel./Fax: +421 (0) 41 723 31 86
GSM: +421 (0)907 845 567
E-mail: info@tikzilina.eu


Dni zdravia

Mottom podujatia Žilinské dni zdravia je „Zdravie, krása a vitalita“. Podujatie sa pravidelne koná v centre Žiliny, na Námestí Andreja Hlinku. Počas dvoch dní organizátori osvetovou činnosťou upozorňujú na civilizačné choroby a ponúkajú zdravú alternatívu života s cieľom vzbudiť záujem verejnosti o jej uplatňovanie v každodennom živote. Súčasťou podujatia sú bezplatné zdravotné vyšetrenia, napr. meranie krvného tlaku, cholesterolu, meranie očného tlaku, hustoty kostí, hladiny cukru v krvi, analýza ľudského tela, dentálna hygiena a iné. Sprievodným programom sú ukážky rôznych druhov cvičení. Dozvieme sa viac o canisterapii, počas podujatia je možné darovať krv.


Plavecká štafeta

Žilinská plavecká štafeta patrí k podujatiam, na ktorom organizátori pripravujú pre účastníkov rôzne benefity v oblasti plávania. Inštruktori plávania napr. poradia a pomôžu odstrániť chyby v plaveckom štýle, zúčastnení si môžu dať bezplatne odmerať plavecký čas, krvný tlak a tuk. Inštruktori oboznámia záujemcov s technikou potápania či s vodným pólom. Podujatie má aj charitatívny rozmer. Cieľom akcie je zaplávať v uvedený deň čo najviac kilometrov bez ohľadu na dosiahnutý čas. Podujatia sa zúčastňujú základné školy, stredné školy, športové kluby a široká verejnosť. Každá škola dostane po skončení akcie ako odmenu diplom o počte preplávaných kilometrov.


Jazz Fest Žilina

Čakajú vás koncerty plné jazzu. Na festivale nebude chýbať Big Band Žilinského konzervatória, predstaví sa Vám tiež zoskupenie Kalman Oláh Visegrad Sextet, ktoré vzniklo spojením maďarského klaviristu Kalmána Oláha s vynikajúcimi maďarskými hudobníkmi a hrá jedinečný štýl moderného jazzu založeného na súčasnej klasickej hudbe 20. storočia. Súčasťou festivalu bude tiež Piotr Wojtašík Quartet. V zastúpení slovenských a českých popredných jazzmanov sa predstaví Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band“ . Ťažiskom repertoáru tohto big bandu sú skladby M. Jakabčica, ako aj jeho autorské aranžmány známych jazzových štandardov.


Festival seniorov

Festival seniorov je prezentáciou zdravého seniorského života prostredníctvom hudby, spevu, tanca, ľudových krojov, ručných prác a tradičnej kuchyne starých mám. Súčasťou festivalu je seniorská veselica. Na festivale sa zúčastňujú seniorské kluby nielen z blízkeho a širšieho okolia Žiliny, ale i zo zahraničia, vrátane folklórnych súborov, speváckych zborov, recitátorov a heligónkarov. Cieľom festivalu je dať priestor umeleckej tvorivosti a zručnosti seniorov a zapojiť ich touto cestou do aktívneho kultúrneho života, aby nestratili záujem o kultúrne a spoločenské dianie. Organizátormi podujatia sú mesto Žilina, denné centrum A. Kmeťa a Senior klub Priatelia.