Katka Koščová a NEŘEŽ

Spoločné turné Katky Koščovej a českej folkovej legendy – kapely Neřež. Budú hrať a spievať všetky svoje najznámejšie pesničky, Katka zaspieva najmä pesničky Zuzany Navarovej.
Česká skupina Neřež vznikla ako voľné pokračovanie legendárnej formácie Nerez, ktorej jadro od začiatku 80. rokov tvoril autorský trojuholník Zuzana Navarová – Zdeněk Vřešťál – Vít Sázavský. V roku 2012 vychádza skupine Neřež spoločne s historicky prvou slovenskou
Superstar Katkou Koščovou záznam ich spoločného koncertu Vlakem na Kolín (Jiný břeh 2012). Od jesene 2012 do jesene 2013 odohrali Neřež s Katkou Koščovou viac ako 50 koncertov.
Katka Koščová ako finalistka a víťazka prvej série Superstar získala aj cenu Objav roka 2005. Pochádza z Prešova, v ktorom každoročne organizuje benefičný koncert s názvom Resuscitácia Prešov.

www.nerez.me | www.katkakosc.sk


DH Považská Veselka

Dychová hudba Považská Veselka vznikla v máji roku 2011 na podnet mladých hudobníkov z Plevníka-Drienového ako amatérske hudobné teleso za účelom uplatniť hráčske a individuálne schopnosti mladých ľudí z okolia Považskej Bystrice v hre na dychové nástroje. DH tvorí 13 hudobníkov a 4 speváci. Umeleckým vedúcim a kapelníkom je Peter Juris. Vekový priemer členov je 22 rokov. Za svoju krátku existenciu sme účinkovali na jarmokoch, hodoch, rodinných oslavách, zábavách, festivaloch na Slovensku ale aj v zahraničí. Repertoár DH tvoria predovšetkým ľudové a autorské piesne, no v značnej miere aj tanečná hudba, populárna hudba, sólové skladby, ako aj vlastné skladby a úpravy. V rozmanitom repertoári Považskej Veselky sa objavujú úpravy ľudových piesní, skladby významných českých, moravských a slovenských autorov, skladby začínajúcich autorov (Ľ. Kľúčik, J. Chúpek, P. Juris) ale i skladby iného žánru, ktoré sú určené predovšetkým pre sólové nástroje. Hráčska a umelecká spolupráca muzikantov z Považskej Veselky je neobvyklou ukážkou muzikantského cítenia, pochopenia a prezentovania slovenskej dychovky.

www.povazskaveselka.sk/sk/


Hanka Gregušová Jazz Band feat. Eric Wyatt

Hanka Gregušová je jeden z najpozoruhod­nejších speváckych zjavov na slovenskej scéne. Spievať začala v 15 rokoch a spočiatku sa pohybovala vo sfére popu a rocku. Čoraz častejšie ju však lákal svet soulu a jazzu, ktorý jej učaroval najmä počas jej pobytu v Spojených štátoch. Začala vystupovať v spoločnosti vynikajúcich jazzových hudobníkov. V Žiline vystúpi so špeciálnym hosťom z USA saxofonistom Ericom Wyattom, doprevádzať ich bude Ondrej Krajňák (klavír), Tomáš Baroš (kontrabas) a Marián Ševčík (bicie). Eric Wyatt vyrastal v Brooklyne a od svojich desiatich rokov v New Yorku. Erica do tajov jazzu zaučil jeho otec Charles Wyatt, hráč na saxofóne. Eric hrával s takými legendami jazzu, ako sú Thelonious Monk, Miles Davis Charlie Parker, John Coltrane, Wilbur Ware, Doug Watkins, Gilly Coggins Gary Bartz George Braith a mnohí ďalší. No najväčšmi jeho štýl a vášeň pre jazz ovplyvnil jeho krstný otec Sonny Rollins.

www.hankagregusova.com | www.reverbnation.com/…_2160348/bio


V8 band

V8 Band je „malý big band“ s dlhou históriou hrajúci swing, funky, rock'n'roll a latino. V8 Band vznikol v roku 1994. Počas dvadsiatich rokov sa zoskupenie formovalo nástrojovým obsadením a aj repertoárom, pôvodne hrajúcou ľudovky, repete a nejaký ten dixieland. Muzikantský vývoj V8 Bandu však pokračoval, až nakoniec zvíťazila láska k jazzu. Postupne deväťčlenný „malý big band“ do svojho aranžmánu pridal swingovú, funky, rock’n'roll, latino a tanečnú muziku. Dnes je to viac ako dvesto štandardov rôznych žánrov hudby od 20. rokov 20. storočia až po súčasnosť.

www.v8band.com


3Drive a Igor Cvacho

Skupina 3Drive vznikla v roku 2004 ako folkrockové zoskupenie hudobníkov okolo leadra Igora Cvacha. Po viacerých personálnych zmenách sa ustálilo súčasné zloženie: Igor Cvacho (gitara, fúkacia harmonika, spev), Ján „Sičko“ Sikora (gitara, spev), Jaro „Kajzo“ Kizek (basová gitara, spev) a Juraj „Woodoowood“ Sučík (perkusie, bicie). 3Drive hrajú vlastný repertoár postavený na vlastnej hudobnej interpretácii a umelecky náročnejších textoch. Štýlovo zapadajú do kategórie folkrock a blues. Autorom piesní je Igor Cvacho, ostatní členovia kapely sú skúsení hudobníci s viacročnou profesionálnou praxou.

www.igorcvacho.sk/3drive/


A29

Stredobodom záujmu kapely je ľudová pieseň rôznych regiónov Slovenska upravená v súčasnom štýle tzv. world music alebo ethno music. Inštrumentálne zloženie: klávesy, saxofón, klarinet, zobcové flauty, gitara, basgitara, bicie, africké perkusie djembe, turecké perkusie darbuka, tibetská miska, turecký strunový nástroj cura a iné. Skupina vznikla a pôsobila v akademickom prostredí ako jediná svojho druhu na Slovensku. V súčasnosti pôsobí pod vedením Martiny Krušinskej pri Súkromnom centre voľného času v Žiline.

bandzone.cz/a29?at=in­fo | www.a29.szm.com


DH Dubňanka

Dychová hudba Dubňanka počas svojej 27 ročnej existencie uskutočnila už množstvo profesionálnych vystúpení. Svojim žánrom sa orientuje na svižnú dychovú hudbu, ale aj populárne skladby, slovenské evergreeny a džez.


DH Predmierčanka

Dychová hudba je zaradená do kategórii malých dychových kapiel. Pravidelne sa zúčastňuje prehliadok a je členom ZDHS od roku 1990. V roku 2006 oslávila Predmierčanka svoje 100. výročie založenia. Pri tomto výročí si kapelník Anton Bajza želal, aby muzikanti zostali i naďalej verní tradíciam dychovky. Prianím každého muzikanta Predmierčanky je, aby dlho hrala krásnu hudbu, rozdávala potešenie a jej tóny zneli šťastím a radosťou.

predmiercanka­.webnode.cz/o-nas/


Flamenco clan & Martin Bies

Martin Bies sa narodil v Bratislave, ale korene jeho rodiny siahajú až do južného Španielska – Andalúzie. Martin Bies je jediným interpretom flamenca, ktorý doteraz účinkoval v predstaveniach Slovenského národného divadla v Bratislave. V rokoch 2003–2004 uskutočňuje, spolu s Flamenco Clanom a s formáciou Orient Trio(Lýbia-Sýria), sériu koncertov vrámci slovenského turné, prezentujúcich fúziu flamenca s arabskou tradičnou hudbou. V súčastnosti prezentuje koncertné programy zostavené z vlastnej tvorby, ako aj ním aranžovaných skladieb najslávnejších gitaristov flamenca, ako syntézu flamenco gitary, spevu a tanca. Martin Bies sa doteraz predstavil v Slovenskej a Českej republike, Španielsku, Izraeli, Nemecku, Rakúsku, Maďarsku a krátke záznamy z jeho vystupení odvysielali Dubai Tv, ORF, ČTV, STV, televízia Markíza, VTV, Slovenský rozhlas, rádio Okey a Rádio_FM.

www.martinbies-flamencoclan.sk


DH Fatranka

Počas svojej existencie sa Fatranka podieľala na propagácii a rozvoji dychovej hudby v regióne severného Slovenska i mimo neho. Svojou umeleckou úrovňou sa zaradila medzi popredné orchestre tejto kategórie v rámci Slovenska. Túto skutočnosť dokumentujú ohlasy a ocenenia na rôznych spoločenských podujatiach, ale aj hodnotenia odborných porôt na súťažiach a festivaloch doma i v zahraničí. Z úspechov spomenieme len niektoré, a to účasť na celoslovenskej súťaži dychových hudieb v Lednických Rovniach, festival Slovenské tango v Bardejove a každoročne usporadúvané promenádne koncerty v našich kúpeľných mestách. Veľmi úspešne si Fatranka počínala na zájazde v anglickom mestečku Saddlewordt, kde bola pozvaná ako hosť zo Slovenska v rámci súťaže dychových hudieb Anglicka. Veľmi úspešne spolupracujeme v rámci našich družobných vzťahov s belgickým mestom Essen.

www.fatranka.orchesterpb.sk


Schovanky

Dnešné Schovanky už nie sú tie sladko sa usmievajúce dievčatá z roku 1971 ani tie z roku 1982 s Věrou Martinovou. Všetky členky skupiny majú hudobné vzdelanie, v kapele vznikli prvé vlastné české pesničky, speváčky si píšu vlastné texty. Každý, kto počul Schovanky hrať naživo, môže potvrdiť, že ich pódiový zvuk sa od toho štúdiového prakticky neodlišuje. Už dlhšiu dobu sa repertoár Schovaniek neobmedzuje len na hudbu country, môžete si vypočuť aj hudbu Oldies či vianočné koledy pri vianočných koncertoch. Ako čisto dámska kapela sú Schovanky svojou kvalitou a profesionalitou na hudobnej scéne niečím úplne výnimočným.

www.schovanky.cz


ZGREDYBILLIES

Táto hudobná skupina vznikla z lásky k hudbe 50. rokov – inšpiráciu predstavovali takí speváci ako Elvis Presley či Johny Cash. Avšak skupina sa neorientuje len na piesne iných interpretov, v lete roku 2011 vydali album „Proszę Pani“ („Madam“) a s piesňou „Całe życie na kredycie“ (Celý život na dlh) z tohto albumu dokázali zabodovať v rebríčkoch poľských hitparád. Skupina Zgredybillies, to sú energické koncerty v štýle rock’n’roll, rythm and bluesa aj country. Skupinu tvoria: Andrzej Trojak – spev, harmonika; Remigiusz Hadka – gitara, spev; Artur Kudłacik – kontrabas, spev; Damian Drzymała – bicie, spev.

www.zgredybillies.pl


WADDA

WaddA je modern-rocková kapela zo Žiliny, ktorá vznikla koncom roku 2005. Svoj debutový album s názvom „Včera deň sa zrazu zbláznil“ vydala v roku 2010. V novembri 2012 vydáva kapela svoj druhý štúdiový album „LEN RAZ“. Na oboch albumoch sa nachádzajú piesne výhradne v slovenskom jazyku. Kapela hráva každoročne na festivaloch a v kluboch po celom Slovensku, ale aj v susednom Česku. Medzi najznámejšie SK/CZ festivaly, na ktorých sa chalani predviedli, patria „Topfest“a „Rock For People, ďalej Hodokvas, Orange Music festivaly, Cibuľa fest, Podhájska fest, Donovaly fest a mnoho ďalších. Za zmienku stojí aj to, že v roku 2011 sa kapela stala jedným z krstných otcov nového CD kapely DESMOD, ktorá im opätovne pokrstila ich najnovší album v januári 2013.

www.wadda.sk


Michal Tučný Revival Band

Celý koncert sa bude odohrávať 100% naživo a je spomienkou na veľkú osobnosť a nezabudnuteľnú legendu českej country hudby – Michala Tučného. V repertoári nechýbajú známe skladby ako Báječná ženská, Poslední kovboj, Snídaně v trávě, Prodavač a iné. Všetko je naštudované v originálnom prevedení, v pôvodných tóninách a aranžmánoch, vrátane vokálov. Všetci členovia sú skúsení muzikanti v modernej country hudbe.

www.michaltucnyrevival.cz


Blue – Time

Bluesovú náladu, ktorá vôbec nemusí byť nutne BLUE, teda smutná, obvykle skupina okorení niekoľkými číslami z repertoáru Olympicu, Katapultu, alebo Beatles. Príležitostne sa vracajú k začiatkom, ktoré boli v trojčlennom obsadení a zahrajú si pod názvom Blues Trio alebo B3 a potom to býva čistý blues-rockový nárez.

Žáner: blues, rock, blues-rock, oldies

Členovia kapely: Juraj Dubák Dubovec – basgitara, spev Braňo Hornung – akustická gitara, harmonika, spev Roman Foxo Liška – bicie, perkusie, spev Vladimír Trefný – gitara, harmonika, spev

www.bluetime.sk


Buty

Buty je česká populárna hudobná skupina, pôvodne z Ostravy, ktorá vznikla v roku 1986 zo skupín U238 a B komplex. Zakladajúcimi členmi sú Richard Kroczek a Radek Pastrňák. Čo sa týka hudby, mieša sa tu veľké množstvo hudobných štýlov (rock, folk, folklór rôznych etník, country, jazz, reggae a ďalšie) s nápaditými a vtipnými textami. Takže každý nový album sa líši od toho predchádzajúceho.

www.buty.borgo.cz


Billy Barman

Zostava kapely Billy Barman sa po svojich začiatkoch ustálila v zložení: Milly, Vanilly, Majster Šíše, Ajven Rajnér a Kuba Tvrďas. Prvým počinom kapely bolo vydanie eponymného promo EP Billy Barman na jar 2008 s titulným songom Introvert. Pesnička Stano z EP sa ihneď ocitla na kompilácii Rádia_FM. Zatiaľ čo videoklip k Introvertovi sa udomácnil v dramaturgii novovzniknutej hudobnej TV Musiq1, ako aj na internetových hudobných portáloch. Po sérii koncertov pre Musiq1 na jeseň 2008 nasledovalo vydarené slovenské turné s kapelou Swan Bride na jar 2009. Niekedy v tom čase vznikla myšlienka na spoluprácu so živým symfonickým orchestrom, resp. s jeho zmenšeninou. Skupine sa podarilo uloviť malé teleso až z ďalekého Bulharska. Išlo o Bogdan Mlčkov Orkestar, s ktorýcm kapela dala dohromady tri nové songy – Podskalický Ján, Ahmed, a Cigánska. Na jar 2010 kapela prešla Slovenskom počas turné so skupinou Para a pustila sa do práce na nových pesničkách.

www.billybarman.sk


Off

Kapela vznikla v máji 2012. O tejto zostave sa premýšľalo už dávno, ale k prvému kroku – jammovaniu došlo (na veľkú radosť a potešenie všetkých zúčastnených) až v máji toho roku :) Pracovný názov kapely bol RELAX. Asi najvystihujúcejší pre pohodu a náladu na spoločných skúškach. Veríme však, že aj názov OFF bude dokonale výstižný a zapamätateľný pre to, čo chceme s hudbou robiť – teda, zabávať (sa)… zakladajúci členovia kapely sú Jaro a Pažo, spolupracujúci na výchovno-motivačných projektoch pre študentov , pričom každý z členov sa môže pochváliť pestrou hudobnou históriou a aktivitami.

www.facebook.com/kapelaoff


US Air Forces in Europe Band – Kapela Amerických vzdušných síl v Európe

The United States Air Forces in Europe Band (USAFE) je Kapela Amerického vojenského letectva v Európe, ktorá reprezentuje americké letectvo na diplomatických, ceremoniálnych a medzinárodných stretnutiach na najvyššej úrovni. “Americkí ambasádori hudby” sídlia v Sembach Kaserne v Nemecku a vystupujú už viac ako 60 rokov. Počas tohto obdobia si kapela vybudovala rozsiahlu poslucháčsku základňu a zabáva vojenské a civilné publikum, tak v Európe, ako aj v juhozápadnej Ázii a v Afrike. Kapela USAFE je jednou z najstarších hudobných zoskupení Amerického vojenského letectva a je to jediné hudobné teleso vojenského letectva v Európe.

45-členná skupina je vytvorená z niekoľkých súborov ako sú: Concert Band, jazzové zoskupenie Check Six, populárne hudobné skupiny Touch ‘n Go a Direct Hit, Ceremonial/Marching Band, Five Star Brass Quintet, Winds Aloft Woodwind Quintet, Clarinet Quartet a The Wings of Dixie. Každá skupina je často na cestách a ročne absolvuje viac ako 300 vystúpení pre civilné a vojenské publikum.

Hudobný program kapely odráža rôznorodé štylistické dedičstvo americkej a európskej hudby a predstavuje výber, ktorý osloví každé publikum – počnúc od toho najlepšieho z americkej hudby z Broadwaya, Hollywoodu až po zvuky dixielandu z New Orleansu a big band jazzu, rovnako ako aj tradičné dychové skladby, pochody a vystúpenia vynikajúcich vokálnych a inštrumentálnych sólistov. Kapelu USAFE môžete počuť okrem živých koncertov pre viac ako 1,2 milióna ľudí ročne, aj v mnohých rozhlasových a televíznych vysielaniach, čím sa americká hudba dostáva k miliónom ľudí aj mimo amerického kontinentu.

www.usafeuropeband.af.mil