Film DETI uvedú osobne tvorcovia a herci na špeciálnej predpremiére v Žiline

Prvý hraný film jedného z najoceňovanejších a najúspešnejších slovenských dokumentaristov Jara Vojteka, DETI , odštartuje svoju púť k divákom už pred oficiálnou slovenskou premiérou. Tvorcovia a herci filmu sa vydajú na špeciálne týždňové predpremiérové turné po siedmich mestách. Snímku, ktorá pôsobivo zobrazuje rôzne podoby vzťahu rodičov a detí, a v ktorej účinkujú herci i neherci z celého Slovenska, predstavia osobne 16. septembra 2014 v Stanici Žilina – Záriečie!

„Každú zo štyroch poviedok filmu DETI – Syn, Maratón, Kanárik, Otec – sme nakrúcali v inom ročnom období a na rôznych lokáciách po celom Slovensku. Predpremiérové uvedenia sú našim poďakovaním účinkujúcim a ľuďom, ktorí nám pomohli v regiónoch,“ vysvetlil producent filmu DETI Mátyás Prikler z produkčnej spoločnosti MPhilms.

Prvý hraný film oceňovaného dokumentaristu Jara Vojteka autenticky zobrazuje pokrivené rodinné vzťahy aj fakt, že s najbližšími sme si najbližší, aj keď to niekedy nezvládame.

„Chcel som hovoriť o rôznych podobách vzťahov, preto som zvolil štyri príbehy. Zamýšľam sa napríklad nad vzťahom chorého chlapca, uzavretého vo svojom svete a jeho otca, ktorý sa mu napriek snahe nedokáže priblížiť, alebo sa snažím zachytiť citlivý svet dieťaťa, ktorý je surovo narušený necitlivým výsmechom otčima,“ povedal Jaro Vojtek, ktorý je divákom známy svojimi dokumentárnymi filmami My zdes, Hranica či Cigáni idú do volieb.

Každá zo štyroch poviedok sa odohráva v inom ročnom období a navzájom tak vytvárajú vrstevnatú mozaiku vzťahov, v ktorých sa odrážajú nádeje i sklamania.

Od 25. septembra vstúpia DETI do kinodistribúcie.

www.filmdeti.sk, www.facebook.com/filmchildren

Premiéra v SR: 25. 9. 2014
Žáner: dráma
Produkcia: MPhilms
Koprodukcia: Duracfilm, Rozhlas a televízia Slovenska
Hrajú: Éva Bandor, János Gosztonyi, Vlado Zboroň, Roman Bubla, Martin Horváth, Richard Felix, Arnold Nagy a ďalší
Réžia: Jaro Vojtek / Scenár: Marek Leščák / Kamera: Tomáš Stanek ASK /Strih: Maroš Šlapeta / Hudba: Michal Nejtek / Zvuk: Dušan Kozák / Pomocná réžia: Juraj Baláž / Produkcia: Martina Agricolová / Koproducent: Pavlína Kalandrová / Producent: Mátyás Prikler

JARO VOJTEK

V rokoch 1994–1998 vyštudoval na VŠMU v Bratislave odbor réžia dokumentárneho filmu u Dušana Hanáka. Jeho dlhometrážny debut My zdes (2005) bol uvedený na MFF Karlovy Vary a na ďalších festivaloch, kde získal množstvo ocenení, napr. v roku 2006 Hlavnú cenu na MFF dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svět v Prahe. V roku 2009 mal premiéru jeho druhý dlhometrážny dokument Hranica, ktorý vyhral na MFDF Jihlava cenu Medzi moři za najlepší východoeurópsky dokumentárny film a bol uvedený aj v prestížnej sekcii Spektrum na MFF Rotterdam. Jeho ostatný dokument Cigáni idú do volieb (2012) bol uvedený na medzinárodných festivaloch vo varšave, Jakarte či Minsku, získal Zvláštnu cena poroty Silver Eye na MFDF Jihlava. Je držiteľom ocenenia Krištáľové Krídlo za audiovizuálnu tvorbu za rok 2012.