Žilinčania sa opäť budú baviť futbalom na pieskovom ihrisku

Žilina 20. 8. 2014 – Mesto Žilina Vás pozýva na 7. ročník podujatia Sever proti Juhu alebo Žilinčania sa bavia futbalom, do ktorého sa môžu zapojiť školy, kluby, úrady, organizácie firmy i partie. Podujatie bude prebiehať od štvrtka 4. septembra do piatka 5. septembra 2014 na Námestí Andreja Hlinku. V prípade veľkého záujmu sa futbalový turnaj uskutoční už v poobedňajších hodinách v stredu 3. septembra 2014. Po minuloročnom zápase Severu proti Juhu je skóre 4:2. v prospech severnej časti Žiliny. Generálnym partnerom podujatia je spoločnosť Kia Motors Slovakia s.r.o. a Nadácia Pontis.

Pre každého účastníka bude pripravené občerstvenie a pamätné tielko. Prihlásené družstvo sa môže zapísať len na jeden futbalový zápas, ktorého dĺžka bude trvať 30 minút. Hrať sa bude na pieskovom ihrisku v zostave štyria hráči a brankár (striedanie hráčov je ľubovoľné). Prihlásenie na turnaj Sever proti juhu je zdarma!

Žilinčania sa bavia futbalom od roku 2008. Počas dvoch dní sa konajú futbalové zápasy na Námestí Andreja Hlinku na mantinelovom ihrisku s umelou trávou, prípadne na piesku. Na minuloročnom podujatí sa zúčastnilo 56 tímov zo Žiliny a okolia. Súčasťou turnaja budú detské atrakcie a ďalší sprievodný program.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Filmy, šport, remeslá a mnoho ďalšieho

Žilina 18. 8. 2014 – Program Žilinského kultúrneho leta 2014 ponúka ďalšie podujatia pre všetky generácie. Najbližšie sú pre záujemcov pripravené filmy Letného kina, Hudobná streda s dychovou hudbou, Ľudové umelecké remeslá a ukážky vojenských bitiek s použitím modelov tankov, ponoriek a lietadiel na Vodnom diele Žilina.

utorok 19. augusta
Sacro Gra | Letné kino na Stanici | 21.00 hod. | Stanica Žilina-Záriečie

streda 20. augusta
DH Predmierčanka | Hudobná streda | 16.30 hod. | Altánok v sade SNP

piatok 22. augusta
Ľudové umelecké remeslá 2014 | Mariánske nám.
Znamenia | Letné kino | 20.00 hod. | Nám. A. Hlinku

sobota 23. augusta
Ľudové umelecké remeslá 2014 | Mariánske nám.
Rodinka úžasných | Letné kino pre deti | 17.30 hod. | Nám. A. Hlinku
Znamenia | Letné kino | 20.00 hod. | Nám. A. Hlinku

nedeľa 24. augusta
Bitka o Atlantik a Bitka o mesto Bastogne | Vodné dielo Žilina

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Večerný beh, európska kultúra a silní muži

Žilina 31. 7. 2014 – Maratón kultúry a umenia pod názvom Žilinské kultúrne leto 2014 má pred sebou ďalší mesiac plný zaujímavých podujatí. Počas prvého augustového víkendu sa bude v Žiline okrem tradičného Letného kina konať Žilinský večerný beh a na Mariánskom námestí vystúpi Martin Bies a jeho Flamenco clan. V zrenovovanom altánku v Sade SNP v rámci Hudobnej stredy divákom zahrá Dychová hudba Dubňanka a v piatok sa môžu obyvatelia a návštevníci mesta Žilina tešiť na Deň európskej kultúry – festival partnerských miest Žiliny i na Európsky pohár silných mužov.

Žilinský večerný beh
V piatok 1. augusta o 20.00 hod. sa na Vodnom diele Žilina uskutoční atraktívny krosový beh okolo Váhu pod názvom „Žilinský večerný beh“. Bežať môžu deti do 15 rokov na trati dlhej 1 km a dospelí vo viacerých kategóriách na 8 kilometrovej trati. Podujatie nadväzuje na už tradičný Beh večernou Žilinou, ktorý sa koná každý štvrtok so štartom v Parku Ľudovíta Štúra. Beh sa v Žiline stáva čoraz populárnejším a v uliciach mesta a jeho okolí sa mu venuje čoraz viac mladých a starších bežcov i známych športovcov.

**Flamenco clan & Martin Bies **
V rámci Mariánskeho leta v sobotu 2. augusta o 19.30 hod. na Mariánskom námestí v Žiline dostane divákov do varu hudbou v rytme flamenco umelec a gitarista Martin Bies a & Flamenco Clan. Bratislavský rodák Martin Bies je známym umelcom doma aj v zahraničí a zároveň jediným interpretom flamenca. Doteraz účinkoval v predstaveniach Slovenského národného divadla a v súčasnosti prezentuje koncertné programy zostavené z vlastnej tvorby, ako aj ním aranžovaných skladieb najslávnejších gitaristov flamenca, ako aj syntézu flamenco gitary, spevu a tanca.

**Deň európskej kultúry a Európsky pohár silných mužov **
V piatok 8. augusta pozýva mesto Žilina návštevníkov na dve zaujímavé podujatia. Na Mariánskom námestí sa od 15.00 hod. uskutoční Deň európskej kultúry, ktorý predstaví kultúru, umenie a kuchyňu viacerých žilinských partnerských miest. Na Námestí Andreja Hlinku budú od 14.00 do 18.00 hod. súťažiť najsilnejší muži zo Slovenska a deviatich európskych krajín, ktorí si v divácky atraktívnych disciplínach zmerajú svoje sily a zabojujú o Pohár Slovanov.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Bažant Kinematograf, KioSK a dychová hudba

Žilina 25. 7. 2014 – Žilinské kultúrne leto 2014 prináša ďalší týždeň plný filmovej, divadelnej a hudobnej zábavy. Lákadlom posledného júlového týždňa bude Bažant Kinematograf, ktorý tento rok zaháji už svoju dvanástu sezónu. Filmy sa okrem Mariánskeho námestia budú premietať aj na Námestí Andreja Hlinku v rámci Letného kina. Divadelní nadšenci sa môžu tešiť na festival nového slovenského divadla a tanca KioSK. V zrenovovanom altánku v Sade SNP v rámci Hudobnej stredy vystúpi Dychová hudba Predmierčanka.

Bažant Kinematograf a Letné kino
Žilinčania a návštevníci nášho mesta si môžu v dňoch 25. – 29. júla na Mariánskom námestí pozrieť päť kvalitných filmov z tohtoročnej ponuky Bažant Kinematografu. V poradí už dvanásty ročník tohto jedinečného projektu kina na kolesách odštartuje v piatok svoju zastávku v Žiline politickou fraškou Kandidát. V sobotu si môžu diváci pozrieť trpkú komédiu z obdobia najťažšej normalizácie Eštebák a v nedeľu film z 80-tych rokov Fair Play. Ďalší deň sa bude premietať film Okresní přebor a v utorok sa kinematograf so žilinským publikom rozlúči netradičnou komédiou Tigre v meste. Na Námestí Andreja Hlinku sa bude počas víkendu premietať film Avengers: Pomstitelia a Letné kino pre deti predstaví animovaný film Autá. Letné kino na Stanici Žilina – Záriečie bude v utorok 29. júla o 21.00 hod. premietať film Vojdi do prázdna.

Kiosk
Od štvrtka 24. júla do nedele 27. júla sa v priestoroch Stanice Žilina – Záriečie uskutoční festival nového slovenského divadla a tanca KioSK. Témou v poradí už siedmeho ročníka festivalu je sebareflexia a počas štyroch dní sa divákom predstaví dvanásť zoskupení, útvarov a sólistov. Súčasťou festivalu je aj bohatý sprievodný program a odborné diskusie.

Dychová hudba Predmierčanka
V rámci Hudobnej stredy sa 30. júla o 16.30 hod. v zrenovovanom altánku Sadu SNP predstaví Dychová hudba Predmierčanka, ktorá so svojou viac ako 100-ročnou existenciou patrí medzi najstaršie malé dychové kapely v žilinskom regióne. Dychová hudba Predmierčanka svojou hudbou zaiste poteší fanúšikov dychovky v našom meste.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Remeselníci si otvoria svoje dielne priamo v centre Žiliny

Mesto Žilina pripravilo v rámci Žilinského kultúrneho leta 2014 predstavenie remeselných zručností s názvom „Tvorivé remeselné dielne“. Žilinčania, ale aj návštevníci mesta si môžu od 21. do 24. júla 2014 na Mariánskom námestí v Žiline pozrieť šikovné ruky remeselníkov, ktorí udržiavajú tradície našich predkov. Podujatie sa uskutoční aj vďaka podpore Nadačného fondu Kia Motors Slovakia v Nadácii Pontis.

Mesto Žilina a partneri podujatia „Tvorivé remeselné dielne“ Vás od 21. do 24. júla 2014 srdečne pozývajú na Mariánske námestie v Žiline, kde sa Vám v rámci programu Žilinského kultúrneho leta 2014 predstavia zruční remeselníci rôzneho druhu. Šikovné ruky rezbárov, šperkárov a hrnčiarov Vám predvedú, prečo mali remeslá našich praotcov zlaté dno. Atrakciou tohto podujatia bude aj možnosť vyskúšať si hrnčiarske zručnosti priamo na hrnčiarskom kruhu alebo vyrobiť suvenír zo šúpolia. Predstavia sa Vám aj cinári, ktorí počas stredoveku vyrábali predovšetkým kuchynský riad, džbány na pivo či víno alebo ozdobné svietniky a iné predmety do domácnosti. Nebude chýbať ani maľovanie na hodváb alebo brúsenie kraslíc, čo určite ocenia priaznivci výtvarného umenia.

„Historické centrum Žiliny sa počas týchto dní premení na remeselnícke centrum Horného Považia, na ktorom si pripomenieme dnes už vzácne zručnosti našich predkov. Návšteva tohto podujatia je jedinečnou príležitosťou vidieť umenie remeselníkov, ktorí si v minulosti svoje znalosti cenili a tajomstvo výroby si odovzdávali v rámci cechu, či rodiny. Verím, že návštevníci si tieto dni vychutnajú a so záujmom si pozrú predstavenie remesiel“, uviedol primátor mesta Žilina Igor Choma.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Žilinské kultúrne leto 2014 je tu!

V Žiline si počas letných mesiacov môžu domáci i návštevníci mesta vychutnať jedinečný program Žilinského kultúrneho leta 2014, ktoré sa stalo neodmysliteľnou súčasťou každoročne organizovaných podujatí Mesta Žilina. Čas dovoleniek a prázdnin obyvateľom spríjemní množstvo hudobných a tanečných vystúpení známych aj menej známych umelcov na Mariánskom námestí, Námestí Andreja Hlinku a taktiež v Sade SNP. Hlavným partnerom Žilinského kultúrneho leta 2014, ktoré prebieha v mesiacoch júl, august a september, je spoločnosť KIA Motors Slovakia s.r.o.

Žilinské kultúrne leto 2014 v tomto roku odštartoval Medzinárodný festival animovaného filmu Fest Anča, ktorý sa uskutočnil uplynulý víkend. Už 1. júla sa v Letnom kine na Stanici Žilina-Záriečie bude premietať film s názvom Po zotmení. V sobotu 5. júla 2014 o 19. 30 hod. vystúpi na Mariánskom námestí Katka Koščová a NEŘEZ. Slávnostné otvorenie altánku v Sade SNP po jeho renovácii sa uskutoční v utorok 15. júla 2014 o 16.00 hod., pred prvou Hudobnou stredou Žilinského kultúrneho leta 2014.

„V najbližších mesiacoch sme pripravili bohatý kultúrny a športový program. Podujatia sme sa snažili navrhnúť tak, aby si každý vybral to, čo mu je blízke. Verím, že aj vďaka Žilinskému kultúrnemu letu 2014 budú pre Vás prázdninové mesiace nezabudnuteľným zážitkom a mesto Žilina sa stane obľúbeným miestom na trávenie voľných chvíľ. Všetkých Žilinčanov i návštevníkov mesta srdečne pozývam na Žilinské kultúrne leto 2014 a zároveň prajem príjemné obohatenie oddychu počas leta,“ odkazuje primátor mesta Žilina Igor Choma.

V mesiaci júl sa okrem iných môžeme tešiť na Tvorivé remeselné dielne 2014, letný festival „iného“ slovenského divadla a odvážneho diváka KioSK, Bažant kinematograf a rôzne ďalšie podujatia. V auguste je pripravený 6. ročník medzinárodného festivalu s názvom Deň európskej kultúry, taktiež Európsky festival silných mužov a Stredoveký deň. V septembri sa budú Žilinčania baviť futbalom počas turnaja Sever proti Juhu. Nebudú chýbať ani Dni zdravia a Festival seniorov.

Program Žilinského kultúrneho leta 2014 si môžete stiahnuť tu »
Kulturne_leto_2014_pro­gram_A3_landsca­pe.pdf.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta