Trabantem až na konec světa –prednáška

Cestovateľovi Danu Přibánovi a jeho partii nestačilo, že dokázali nemožné, keď prešli trabantom Afriku a natočili o tom nezávislý film. Rozhodli sa vypraviť na ešte náročnejšiu cestu. 21.124 kilometrov naprieč Južnou Amerikou až na koniec sveta. A aby to nebolo príliš jednoduché, tentokrát nešli len Trabantom. Zostava snov v medzinárodnom tíme Čechov, Slovákov a Poliakov patrí podľa Dana „buď do blázince, nebo na šrotiště.” Dva Trabanty, poľský Fiat a Jawa 250 z roku 1957, sa miesto toho vydávajú v ústrety tomu najnáročnejšiemu, čo sa dá v Južnej Amerike nájsť amazonský prales, päťtisícové priesmyky Ánd, púšte, či oceán. Táto šialená jazda rozhodne nie je bezstarostná, je ale fascinujúca a zábavná.


KioSK

Témou 7. ročníka festivalu nového slovenského divadla a tanca KioSK je sebareflexia. Do najhlbších končín seba samého sa pozrú len tí najodvážnejší, ktorí budú počas štyroch dní hosťami asketickej, aj honosnej výstavy divadla. Radikálne svoja, provokujúca ∞ divadla D'Epog versus Bakkheia – opulentné bakchantie od vyzývavého Petra Šavela. Nervná, hysterická Krajina nepokosených lúk a nekonečná Nekonečná inštalácia Jozefa Fručeka. Alebo len ukričaná, detsky nepokojná divadelná opera o tichu 2' 16'' a pol: Vesmírna odysea. Desať performancií od Slovákov žijúcich doma, či v zahraničí, ponúkne množstvo protichodných pohľadov na divadlo, seba, divákov. Široko koncipovaný sprievodný program ukáže na nejasné hranice divadla, jeho možnosti, presahy a sebadeštrukciu. Odborné diskusie zas prepoja pohľad divadla, divákov a tvorcov. A samotný festival prepojí všetkých – bez rozdielu generácie, obsahu, či formy, len s potrebou odvahy. Podrobne na www.kioskfestival.sk.


Bažant Kinematograf

Mariánske námestie/začiatok 21.30 hod.

Bažant Kinematograf otvorí tento rok svoju dvanástu sezónu! Dva tradičné filmové retro autobusy zavítajú aj do Žiliny, kde sa bude v dňoch 25. – 29. 7. 2014 na Mariánskom námestí pri svetle hviezd premietať 5 filmov. Príďte sa pozrieť na politickú frašku KANDIDÁT či trpkú komédiu z obdobia najťažšej normalizácie EŠTEBÁK. Vo filme FAIR PLAY z 80-tych rokov sa predstaví mladá šprintérka, ktorej matka tajne podáva steroidy a dúfa, že sa jej podarí kvalifikovať na olympiádu a emigrovať. Film OKRESNÍ PŘEBOR rozoberá dilemu muža, pre ktorého je futbal najdôležitejšou vecou v živote. Premietanie filmov zavŕši netradičná komédia TIGRE V MESTE, ktorá nám rozpovie príbeh o hľadaní spriaznenej duše v tomto absurdnom svete.

  • 25.7. – KANDIDÁT
  • 26.7. – EŠTEBÁK
  • 27.7. – FAIR PLAY
  • 28.7. – OKRESNÝ PREBOR
  • 29.7. – TIGRE V MESTE

Viac info o programe na: www.kinematograf.sk


U zdi

Divadlo Continuo pripravilo nové pouličné predstavenie “U zdi”. V tomto pouličnom projekte je kladený dôraz na vertikálnosť, výraznú hudbu a jedinečnosť scénografie. Stena znamená pre ľudstvo významný symbol. Je súčasne tým, čo nás ochraňuje, rovnako ako aj tým, čo nás oddeľuje, vymedzuje, aj tým, čo nám bráni a prekáža. Okrem toho, že nás chráni pred vonkajším, cudzím, nebezpečným či len nepríjemných, môže byť i prekážkou v našej ceste. Ceste za neznámym a nepoznaným, ale napriek tomu tak dôležitým. Divadlo Continuo je medzinárodná nezávislá divadelná skupina vedená režisérom a umeleckým vedúcim Pavlem Štouračem. Od roku 1995 skupina sídli a tvorí v malej dedine Malovice 25 km od Českých Budějovic v priestoroch bývalej hospodárskej usadlosti pomenovanej Švestkový Dvůr.

www.continuo.cz


Ľudové umelecké remeslá 2014

Mesto Žilina a OZ Tradičné ľudové umelecké remeslá vás pozývajú na medzinárodné stretnutie ľudových remeselníkov na Mariánske námestie v Žiline. Ľudové umelecké remeslá je kultúrne podujatie, na ktorom sa prezentujú tradičné ľudové remeslá a remeselníci zo Slovenska i zo zahraničia, ako sú keramikári, drotári, rezbári, kováči, korytári, čipkárky, tkáčky, košikári, kaligrafi, šperkári, sklári, medovnikári, zvonkári, výrobcovia kraslíc, ľudových hudobných nástrojov, sviečok a mnohí iní. Súčasťou je kultúrny program, v ktorom vystupujú folklórne a spevácke súbory. Podujatie organizuje občianske združenie: Tradičné ľudové umelecké remeslá.

www.ludoveremesla.org


Garmin Žilinský triatlon

16. ročník triatlonových pretekov na Vodnom diele Žilina sa uskutoční už tradične tretí augustový víkend. Prípravy na pretek Garmin Žilinský Triatlon 2014 sú v plnom prúde. Minulý rok bolo podujatie rozšírené o preteky v kros triatlone a po úspešnej premiére sa organizátori rozhodli zaradiť ho aj v tomto roku. Podujatie je zaradené do Slovenského pohára 2014 a súčasne bude Majstrovstvami SR v krátkom triatlone a Akademickými majstrovstvami SR v šprint triatlone.

www.zilinskytriatlon.nereus.sk


Bitka o Atlantik

V tomto roku opäť usporiada Ponorkový klub o.z. Žilina už 5. ročník Bitky o Atlantik, v ktorom sa strhne námorná, letecká a ponorková bitka. Spoločne s Žilinským Tankovým klubom usporiada aj 2. ročník tankovej Bitky o Bastogne. Bitka o Atlantik sa v tomto roku predstaví už po piatykrát. Opäť pôjde o strhujúci súboj nemeckých ponoriek s konvojom lodí, prepravujúcich tovar, zbrane a potraviny do Anglicka v roku 1943. Oblohu nad konvojom chránia spojenecké lietadlá, ktoré napádajú nemeckí stíhači.

www.randa.sk/ponorkovy-klub/


Bitka o mesto Bastogne

Diváci si budú môcť pozrieť ukážku bitky o mesto Bastogne s použitím modelov tankov a lietadiel. Bitka sa odohráva na jeseň roku 1944, kedy sa Nemecko pokúsilo poslednýkrát zvrátiť blížiaci sa koniec a zabrániť vstupu spojeneckých jednotiek na svoje územie. Skupina amerických výsadkárov zadržala obrovskú tankovú presilu pi belgickom meste Bastogne. Nemcom sa nepodarilo prebiť k zásobám pohonných hmôt a streliva a tak ich osud bol spečatený. Bitka prinesie divákom množstvo pyrotechnických efektov, pričom jej dej sa odohráva pred kulisami verne znázorňujúcimi mestečko Bastogne.

www.randa.sk/ponorkovy-klub/


Finále Beachvolejbalovej ligy

Zavŕšenie turnaja plážovej ligy priamo v centre mesta na Námestí A. Hlinku.


Jašidielňa

Jašidielňa je medzinárodný festival tvorivosti a fantázie, trojdňové stretnutie a vzájomná inšpirácia ľudí s postihnutím, študentov, majstrov tvorivých dielní, umelcov a širokej verejnosti. Krstnou mamou Jašidielne je Soňa Holúbková. Prvý ročník sa uskutočnil v roku 1990 a organizuje ho nadácia Krajina harmónie, ktorá tiež organizuje festivaly, tvorivé dielne, klubové večery, záujmové krúžky, víkendové stretnutia a výmeny mládeže pre mentálne, zmyslovo, citovo a telesne postihnutých, pre ľudí, ktorí pracujú s postihnutými ľuďmi, pre dobrovoľníkov a širokú verejnosť. 25. ročník tohto festivalu sa bude niesť v duchu príbehov, ktoré rozprávala Šahrazád kráľovi Šahrijárovi, a ktoré jej zachránili život. Každý z nás bude môcť počas Jašidielne nakresliť, zaspievať, zahrať, zatancovať či zaspievať svoj príbeh.

www.nkh.sk


Kinobus

Cestovanie autobusmi s divákmi po starých vidieckych kinosálach, oživovanie starých, niekedy zabudnutých a zrušených, inokedy ešte stále funkčných dedinských kinosál, ktoré prežili v pamäti národa – to je Kinobus. Kinobus sa tento rok vydá na cestu za starými kinosálami už po jedenásty raz. Presne pred toľkými rokmi totiž vznikla myšlienka tohto obľúbeného filmového festivalu ako ho poznáme dnes. Každý rok sa preto naštartuje autobus, zvaný kinobus, aby všetkých milovníkov filmov a cestovania previezol na miesta, ktoré už dávno ako kiná neslúžia.

www.kinobus.sk


Dni žilinského vidieka 2014

Tento rok sa bude konať 6. ročník Dní žilinského vidieka – odborného a kultúrneho podujatia, ktoré bude zahŕňať prehliadky tradičných potravinárskych špecialít, ľudového umenia a remesiel. V utorok 23. septembra sa bude na Úrade Žilinského samosprávneho kraja, Komenského 48, konať odborný seminár venovaný podpore rozvoja vidieka, na ktorom budú svoje skúsenosti s marketingom miestneho produktu prezentovať nielen domáci výrobcovia, ale aj cezhraniční partneri z Českej republiky a Poľska. V stredu 24. septembra bude podujatie pokračovať programom pre širokú verejnosť na Mariánskom námestí v čase od 9.00 – 18.00. Srdečne pozývame všetkých občanov a návštevníkov Žilinského kraja.


Crazy Rafty 2014

Tento rok sa bude konať už jubilejný desiaty ročník tejto najvýznamnejšej vodáckej akcie na severe Slovenska. TJ Sokol Žilina každý rok usporadúva netradičné raftové preteky, ktorých sa môže zúčastniť každý, kto má zmysel pre humor a kto sa nebojí vody. Prebiehajú vždy na konci septembra s krásnym počasím, ktoré pritiahne vždy množstvo pretekárov i divákov. Stretávajú sa tu známe tváre, dochádza k nadväzovaniu kontaktov a k obnoveniu tých starých. To je na tejto akcii to najkrajšie. Samozrejme aj športové výkony zasluhujú veľký obdiv.

www.tjsokol.eu