ÚVOD DO DETSKÉHO LETA V KNIŽNICI

1.7.2021 / 14.00 hod. / Literárny park za Krajskou knižnicou v Žiline

Od našich knihovníkov sa dozviete, čo všetko vás bude v knižnici čakať počas celého leta. Predstavíme sa vám a stručne povieme, čo všetko sme si pre vás pripravili. Nudiť sa určite v knižnici nebudete!


FEST ANČA

1.7. – 4.7.2021 / medzinárodný festival animovaných filmov

Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka. Každoročne sa koná v Novej Synagóge v Žiline a v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie. Cieľom festivalu je prezentovať súčasné progresívne animované filmy spolu s tým najlepším z histórie žánru. Festival sa snaží zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať svoje publikum o rôznych podobách animácie.

Festival každoročne zahŕňa medzinárodnú súťaž animovaných krátkych filmov a hudobných videí, ale aj tematické a špeciálne fokusované filmové sekcie. Fest Anča ponúka počas štyroch dní prednášky, premietania pre deti a množstvo ďalších sprievodných podujatí.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča prinesie na Slovensko aj toto leto výber toho najkvalitnejšieho a najzaujímavejšieho zo slovenskej a svetovej animácie. Tento rok však s jednou veľkou zmenou: 14. Fest Anča sa odohrá primárne ako online festival. Hoci nakoniec otvorí svoje brány pre obmedzené množstvo divákov aj naživo v Žiline, prvý raz v histórii prinesie plnohodnotný filmový program svojim divákom primárne prostredníctvom ich počítačov. Fest Anča 2021 sa uskutoční od 1. do 4. júla s možnosťou streamovať filmy až do nedele 11. júla. V aktuálnom ročníku zažiari silným programom kombinujúcim animáciu s inými formami umenia, kvalitnou dramaturgiou ale aj hviezdnym zložením súťažných porôt.


MALÉ DEJINY UMENIA / Maliarstvo a umenie impresionistov

Rosenfeldov palác
6.7.2021 / o 14.00 hod. / Tvorivé dielne pre deti

Účasť podmienená prihlásením.
Maliari impresionisti nemaľujú realitu, ktorá je pred nimi, ale iba dojem, ktorý z tejto reality majú. Vo svojich dielach sa pokúšajú zachytiť okamžitú atmosféru danej chvíle v závislosti na osvetlení. Pri pozorovaní motívu sa pokúšajú sústrediť iba na farby, na charakter tvarov a ich rozmiestnenie. Dávajú dôraz na zmyslové vnemy, nálady, hru svetla a tieňov, mozaiku farieb, neurčité kontúry, neopakovateľné chvíle a okamihy duševného rozpoloženia. Zistili, že svetlom sa mení vzhľad vecí, že aj svetlo má svoje vlastné farebné hodnoty, že slnečné svetlo môže veciam ich farbu a tvar brať, takže sa pevné kontúry strácajú. Najoddanejšie študoval a týmto javom sa venoval Claude Monet. Zachytenie prchavých svetelných efektov vyžadovalo rýchlu robotu.
A my si zachytíme prchavé okamihy na plátna a vyskúšame si, aké je to byť pravým impresionistom.

Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 13.45 hod.).

Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás!

Zdroj: www.vytvarnavychova.sk/…presionizmus
Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 
Rosenfeldov palác
6.7.2021 / o 17.00 hod. / Prednáška / Dana Doricová

Účasť podmienená prihlásením.

Impresionizmus je umelecký smer, ktorý sa zrodil v roku 1874. Išlo o rozhodnutie niekoľko francúzskych umelcov, ktorých diela neboli prijaté na oficiálny pražský Salón, samostatne zorganizovať výstavu. Impresionizmus nadväzuje na realizmus, s ktorým má mnoho spoločných prvkov. Predstavitelia tohto smeru sa usilovali podať obraz krajiny alebo predmetu tak, ako sa javí nášmu oku v určitom okamihu.
Impresionizmus vznikol ako reakcia na kresbu v ateliéroch. Impresionisti ich opúšťajú a častým motívom je prírodná scenéria a scény z veľkomestského života. Odmietajú hľadať ideálnu krásu, ale naopak chcú zachytiť prirodzenú krásu. Maľujú nádherné parížske bulváre, novozriadené zábavné podniky, moderné oceľové konštrukcie nádražných hál, spoločné výlety rodín či priateľov do prírody, pikniky. Na ich obrazoch je znázornený spoločenský život z prostredia tanečných zábav, kaviarní, divadiel, koncertov a ďalších kultúrnych akcií.
Viac o impresionizme a umelcoch, ktorí sú pre tento umelecký štýl typickí, bude prednášať Mgr. Dana Doricová.
Dana Doricová je historička umenia, kurátorka a vysokoškolská pedagogička.
Venovala sa a venuje výstavám a publikovaniu o kresbe (celoslovenské výstavy kresby v PGU v Žiline, medzinárodné bienále kresby v Plzni, výstavy v NG Praha, MG Brno, GMB Bratislava, výstavy v Česku, Maďarsku, Poľsku, Nemecku), slovenskému umeniu 20. storočia i v súčasnosti (výstavy v PGU, na Slovensku a v zahraničí (Maďarsko, Poľsko, Slovinsko, Rumunsko, medzi nimi výstava Maľba a socha súčasnosti v Československu, Paríž 1988).
Venuje sa aj keramickej tvorbe (Jitka Petrikovičová, Anna Horváthová, keramické sympóziá v Beladiciach). Od roku 1978 je kurátorkou medzinárodného trienále Ekoplagát, publikuje o ekologických témach vo výtvarnom umení, najmä plagáte.
Zakladala PGU v Žiline a pracovala v nej, od roku 1995 prednášala dejiny umenia na katedre VŠVU a na PF ŽU (dnes KU) v Ružomberku a na Univerzite 3.veku ŽU v Žiline. Bola kurátorkou Galérie VARIAS v Žiline.
Je autorkou alebo spoluautorkou viacerých monografických publikácií (Ladislav Berger, Mária Čorejová, Anna Horváthová, Jan Rajlich, publikačne spracovala tvorbu Jitky Petrikovičovej).

Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 17.45 hod.).
Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás!

Zdroj: www.vytvarnavychova.sk/…presionizmus

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
V spolupráci so Štúdiom Mestského divadla Žilina o.z.

 
Rosenfeldov palác
6.7.2021 / o 18.45 hod. / Workshop / Andrej Mazúr

Účasť podmienená prihlásením.

Aj dospelí majú možnosť pozerať na svet očami impresionistov. Vyskúšajú si ako zachytiť prchavý okamih pod vedením Mgr. art. Andreja Mazúra, učiteľa na Súkromnej škole umeleckého priemyslu v Žiline.
Andrej Mazúr študoval na Strednej umeleckej škole v Kremnici 1998–2002, 2002–2008, VŠVU v Bratislave, odbor voľnej grafiky a ilustrácie ( Prof. Dušan Kállay)
V tvorbe sa venuje ilustrácií, voľným grafickým technikám, leptu, suchej ihle, serigrafi, linorytu. V grafických listoch sa často vracia ku kresťanskej ikonografii a symbolike.
Žije a tvorí v Žiline, kde sa venuje i pedagogickej činnosti na Súkromnej škole umeleckého priemyslu.

Diela impresionistov sa vyznačujú uvoľnenou maľbou, svetlou farebnosťou a náhodne pôsobiacimi obrazovými výjavmi. Farby sa nemiešajú na palete, ale až na plátne (používali sa farby priamo z tuby, ktoré boli v tej dobe novinkou a umelci boli ohromení jej praktickosťou). Maliar robí veľmi krátke ťahy štetcom. Typické impresionistické obrazy sú tvorené nemiešanou farbou. Prevažujú jasné, žiarivé a čisté farby, vylúčená je čierna. Týmto nanášaním vznikol štruktúrovaný povrch, ktorý ich odlišuje od výtvarných diel predchodcov.
Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.30 hod.).
Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.

Tešíme sa na Vás

Zdroj: www.vytvarnavychova.sk/…presionizmus

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
V spolupráci so Štúdiom Mestského divadla Žilina o.z.


MALÉ DEJINY UMENIA / Maliarstvo a umenie impresionistov

Rosenfeldov palác
7.7.2021 / o 20.00 hod. / Premietanie – Tajomní impresionisti (r. Daniele Pini , 2020)

Ako impresionisti vnímali svet? Aké techniky, farby a svetlo používali na zachytenie reality? A ako je možné, že stačilo len pár rokov, aby sa z prehliadaných diel stali klenoty cenené na celom svete? Nielen na tieto otázky odpovedá dokumentárny film Tajomní impresionisti. Film na doteraz verejnosti neprístupných obrazoch zo súkromných zbierok odhaľuje tajomstvo umelcov, akými boli Manet, Monet, Cézanne, Sisley alebo Signac, ale aj menej známi predstavitelia impresionizmu ako Caillebotte či Berthe Morisot. Súčasťou filmu je samotný príbeh unikátnej výstavy s osobitným zameraním na Palazzo Bonaparte, fascinujúce miesto, ktoré týmto prvýkrát otvorilo svoje brány verejnosti.

trailer: www.aerovod.cz/…mpresioniste

Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.45 hod.).
Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.

Tešíme sa na Vás!


KLUB U KNIHULKY / Príbeh o dvoch dáždovkách o Marte a Jonatánovi

12.7.2021 / 10.00 hod. / Krajská knižnica v Žiline

Príbeh hovorí o dôležitom cite v našom živote, o láske a zároveň deťom ukazuje, že deliť sa s ostatnými môže byť veľmi príjemné.

Podujatie pre deti vo veku od 0+ a ich rodičov, spoločne si čítame a rozvíjame predčitateľské kompetencie našich najmenších. Celým programom nás sprevádza bábka (dievčatko „Knihuľka“) , s ktorou deti učíme nielen pesničky, básničky, ale precvičujeme aj motoriku detí a mnoho vecí, ktoré využijú v budúcnosti pri nácviku čítania.


MALÉ DEJINY UMENIA / Sochárstvo očami Rodina

Rosenfeldov palác
12.7.2021 / o 14.00 hod. / Tvorivé dielne pre deti

Kto bol Auguste Rodin?
Auguste Rodin bol sochár, ktorého dielo malo obrovský vplyv na moderné umenie. Na rozdiel od mnohých slávnych umelcov sa Rodin presadil až vo svojich 40 rokoch. Počas dospievania rozvíjal svoj tvorivý talent a neskôr pracoval takmer dve desaťročia v dekoratívnom umení.
Nakoniec vytesal kontroverzné dielo „The Vanquished“ (premenované na „The Age of Bronze“) vystavené v roku 1877. Medzi Rodinove najviac chválené diela patrí „The Bates of Hell“, pamätník rôznych vyrezávaných postáv, ktorý obsahuje aj „The Thinker“ ( 1880) a „The Kiss“ (1882). Rodin už nežil, aby dokončil zložitý kúsok; zomrel 17. novembra 1917 vo francúzskom Meudone.

S deťmi sa staneme umeleckými sochármi a vyskúšame si aké je to tvoriť sochy z hliny!

Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 13.45 hod.).
Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
V spolupráci so Štúdiom Mestského divadla Žilina o.z.

 
Rosenfeldov palác
12.7.2021 / o 17.00 hod. / Prednáška / Viera Bartková

Účasť podmienená prihlásením.
O francúzskom sochárovi Augustovi Rodinovi bude prednášať Mgr. Viera Bartková, PhD.,
absolvovala štúdium estetiky, slovenského jazyka a vedy o výtvarnom umení na Filozofickej fakulte UK v Bratislave a študijné pobyty na univerzitách v Budapešti, Padove a Ríme. Doktorandské štúdium ukončila na Katedre kulturológie. Od roku 2014 pôsobí ako odborná asistentka a didaktička estetickej výchovy na Katedre estetiky. Popri výskume so zameraním na problematiku interdiscipli­nárnych a interkultúrnych vzťahov v umení sa venuje divadelnej kritike a na Univerzite tretieho veku vedie kurz z dejín divadla a drámy pre seniorov. Organizačne sa podieľala na produkcii DIES ACADEMICUS – prehliadka tvorivých aktivít študentov FIF UK v Bratislave a festivalu Cap á l'Est v Banskej Štiavnici. Ako členka OZ Univerzál sa pokúša o rekonštrukciu a vytvorenie akademického kultúrneho centra UniverSaal (priestory bývalej koniarne) na FiF UK. Zabezpečuje výuku kurzov Dejiny výtvarného umenia, Estetika výtvarného umenia, Dejiny slovenského výtvarného umenia, Výtvarné dielo a galéria, Analýza výtvarného diela, Didaktika estetickej výchovy a realizuje predmet Exkurzia z dejín výtvarného umenia.
Najvýznamnejšie príspevky: Dvojaká morálka aktu (2009); Reflexia výtvarnej kultúry v slovenskom národnom obrodení (2012); Ján Kollár – medzi umením, ideológiou a obrazotvornosťou (2013); Etnografické motívy v maľbe 19. storočia (2015); Rímske pramene (2015); Umelci zo Slovenska a okruh dánskych umelcov v Ríme (2015). La cultura artistica nel XIX secolo: artisti provenienti dalla Slovacchia a Roma – ricerca archivistica (2017); Seniorsky divák a súčasné divadlo (2018); V neistých časoch naprieč umením: divadelné aktivity Vladimíra Wagnera (2019).

Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 16.45 hod.).
Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás!

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
V spolupráci so Štúdiom Mestského divadla Žilina o.z.

MALÉ DEJINY UMENIA / Sochárstvo očami Rodina

Rosenfeldov palác
13.7.2021 / o 18.45 hod. / Workshop / Juraj Schikor

Účasť podmienená prihlásením.

Priestorový a vizuálny umelec Mgr. art. Juraj Schikor.
Juraj Schikor je absolventom Akadémie umení FVU v Banskej Bystrici, kde študoval v ateliéri Socha a aplikované médiá u doc. Juraja Saparu. Vo svojej tvorbe sa zameriava na vnímanie diela divákom. Často pracuje s vplyvom aktívnej účasti diváka, ktorý dielo uvádza do stavu premeny tak, že sa postupne vytráca z viditeľného, či hmatateľného sveta do roviny spomienok. Zaoberá sa generovaním údajov na kvantovej úrovni, pomocou elektrických generátorov náhodných čísel vizuálne zachytáva kolektívne vedomie diváka. Založil neziskovú organizáciu UMno, ktorej projektom je Rozkvet Gallery, objekt ateliérov a galérie zastrešujúci súčasných mladých umelcov a umelkyne v Banskej Bystrici. Jeho prepojenie vedy, techniky a umenia a ich vzájomného ovplyvňovania nás pôsobivo uvádza do stavu rozjímania, ale aj pochopenia komplexity a hĺbky výskumu, ktorým si poctivo prechádza.

Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.30 hod.).
Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás!

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
V spolupráci so Štúdiom Mestského divadla Žilina o.z.


MALÉ DEJINY UMENIA / Sochárstvo očami Rodina

Rosenfeldov palác
14.7.2021 / o 20.00 hod. / Premietanie – Klimt & Schiele – Erós a Psyché (r. Michele Mally , 2018)

Rok 1918 nepriniesol len koniec svetovej vojny, ale aj úmrtie preslávených maliarov Gustava Klimta a Egona Schieleho. Oba dva sú synonymom „zlatej éry“ Viedne a obaja spôsobili vo výtvarnom svete revolúciu.
O ich obrovskom talente, snoch, ale aj škandáloch a posadnutosti rozpráva dokument Klimt & Schiele – Eros a Psyché. Snímka divákov prevedie najslávnejšími kultúrnymi priestormi rakúskej metropoly – galériami Albertina, Belvedere, priestormi umelecko-historického múzea, Múzea Leopoldovcov alebo Múzea Sigmunda Freuda.
Filmom sprevádza: Lorenzo Richelmy

Trailer: https://aerovod.cz/…ros-a-psyche

Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.45 hod.).
Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás!


STREETBALL PROTI RAKOVINE 2021

17.7.2021 / Areál Športovej haly na Bôriku

STREETBALL PROTI RAKOVINE je sériou streetballových turnajov, ktoré sú spojené myšlienkou podpory boja proti rakovine a rozvoja streetballu (3×3 basketbalu) v regióne Žilinského kraja a na Slovensku.

STREETBALL PROTI RAKOVINE 2021 je dvanástym ročníkom projektu, ktorý sa snaží každý rok pritiahnuť k streetballu čo najviac aktívnych účastníkov. V roku 2013 sa z jediného turnaja konaného od roku 2010 v Žiline stala séria streetballových turnajov konajúcich sa v okolí Žiliny, pričom prvý turnaj série – žilinský STREETBALL PROTI RAKOVINE – sa počtom súťažiacich družstiev stal v rokoch 2013, 2015, 2016 i 2017 o­pakovane najväčším turnajom svojho druhu konaným na Slovensku.

Hlavným cieľom projektu je spojiť protirakovinovú osvetu a prevenciu so športom, rozhýbať streetballom, čo najviac ľudí bez rozdielu veku a popri tom upriamiť ich pozornosť na celospoločenský problém, ktorým je rakovina.

Výťažok zo série je každoročne venovaný žilinskej pobočke Ligy proti rakovine a darované finančné prostriedky sú použité na zlepšenie podmienok pre pacientov onkologických ambulancií FNsP Žilina.


MALÉ DEJINY UMENIA / Ready made a Duchamp

Rosenfeldov palác
19.7.2021 / o 14.00 hod. / Tvorivé dielne pre deti

Účasť podmienená prihlásením.

Duchamp, ktorý hľadal alternatívu k reprezentácii objektov vo farbe, začal prezentovať samotné objekty ako umenie. Vybral hromadne vyrábané, komerčne dostupné, často úžitkové predmety, označil ich za umenie a dal im tituly „Readymades“, ako ich nazýval, narušil storočia myslenia o úlohe umelca ako zručného tvorcu originálnych ručne vyrábaných predmetov. Namiesto toho Duchamp tvrdil: „Bežný predmet [by mohol byť] povýšený na dôstojnosť umeleckého diela iba výberom umelca.“
Aj my si na tvorivej dielni vyrobíme vlastný „Readymades“, za obeť nám môže padnúť napríklad stolička, či umývadlo.
Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 13.45 hod.).

Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás!

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
V spolupráci so Štúdiom Mestského divadla Žilina o.z.


MALÉ DEJINY UMENIA / Ready made a Duchamp

Rosenfeldov palác
20.7.2021 / o 17.00 hod. / Prednáška / doc. Mgr. Jozef Cseres, PhD.

Účasť podmienená prihlásením.

Jozef Cseres (1961, Nové Zámky) prednáša estetiku a filozofiu umenia na Filozofickej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. Venuje sa problémom reprezentácie a symbolizmu v umení, intermédiám a hraničným žánrom umenia. Je autorom niekoľkých kníh a množstva štúdií, esejí, recenzií a prekladov. Žije a tvorí v Brne, Česká republika.

Prednáška Ready made Duchamp osvetľuje radikálnu odluku umenia od estetiky a konceptualizáciu umeleckého aktu a diela v tvorbe francúzsko-amerického výtvarníka Marcela Duchampa (1887–1968), čo z neho robí jednu z najvýznamnejších osobností umenia 20. storočia.

Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.45 hod.).

Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás!

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
V spolupráci so Štúdiom Mestského divadla Žilina o.z.

 
Rosenfeldov palác
20.7.2021 / o 18.45 hod. / Workshop / Daniela Mládenková

Účasť podmienená prihlásením.

Readymade tiež popieral predstavu, že umenie musí byť krásne.
Duchamp tvrdil, že si vybral predmety každodennej potreby „na základe reakcie vizuálnej ľahostajnosti pri súčasnej úplnej absencii dobrého alebo zlého vkusu…“ Duchamp tým pripravil pôdu pre konceptuálne umenie – dielo „v“ služba mysle “, na rozdiel od čisto„ sietnicového “umenia, určeného iba na potešenie oka.

Workshop pre dospelých povedie Mgr. Art. Daniela Mládeková ,učiteľka pre umelecké vzdelávanie na Súkromnej škole umeleckého priemyslu v Žiline.

Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.30 hod.).

Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás!

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
V spolupráci so Štúdiom Mestského divadla Žilina o.z.


MALÉ DEJINY UMENIA / Ready made a Duchamp

Rosenfeldov palác
21.7.2021 / o 20.00 hod. / Premietanie – Camille Claudel 1915 (Bruno Dumont, 2013)

Ku koncu svojej kariéry trpela sochárka Camille Claudel zdanlivou duševnou poruchou. Prestávala veriť vo svoje umelecké schopnosti a svojho bývalého milenca, Augusta Rodina, vinila z toho, že jej urobil zo života peklo. Hoci ju jej rodina pre jej bezpečie a dobro umiestnila do blázinca na predmestí Avignonu, Camille sa snažila presvedčiť doktora, že je duševne úplne zdravá. V zúfalej túžbe po slobode a stretnutí so svojím milovaným bratom ubieha jej život za múrmi liečebne.
Réžia: Bruno Dumont
Scenár: Bruno Dumont
Kamera: Guillaume Deffontaines
Hrajú: Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Emmanuel Kauffman, Marion Keller, Christiane Blum, Alexandra Lucas, Jessica Errero

Trailer: www.video.pmgstatic.com/…1_ed67a4.mp4

Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.45 hod.).

Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás!


PETR STANICKÝ / JAN BERDYCH

VERNISÁŽ Oba2
22.7.2021 / 17.30 hod. / Rosenfeldov palác

Výstava bude pozostávať z dvoch výrazných vizuálnych umelcov, ktorí lapidárnym vizuálnym gestom vyjadrujú svoj postoj k človeku, miestu a svetu okolo. Jedinečné a prvé stretnutie dvoch výtvarných pohľadov.


DNI POĽSKEJ KULTÚRY

24.7.2021 / Budatínsky hrad

Prezentácia poľskej kultúry, jedla a zvykov v areáli Budatínskeho hradu. Organizátorom podujatia je občianske združenie Polonus, spoluorganizátorom Považské múzeum

www.pmza.sk


MALÉ DEJINY UMENIA / Abstraktné umenie a psychologický význam farieb

Rosenfeldov palác
26.7.2021 / o 14.00 hod. / Tvorivé dielne pre deti

Účasť podmienená prihlásením.

Či to vnímame alebo nie, farby na nás majú značný vplyv. Svetlé, pastelové farby nás upokojujú, tmavé alebo pestré farby nás napĺňajú energiou. Človek poznal vplyv farieb na psychiku už v staroveku a niektoré farby považoval za magické. Mŕtveho napríklad natreli červenou farbou, aby ožil. Starí Číňania našli súvislosť medzi farbami a chuťami. Zistili, že ľudia, ktorí majú radi modrú farbu, si jedlo poriadne osolia, tí, ktorí majú radi zelenú, obľubujú aj sladkosti a ľudia, ktorí dávajú prednosť fialovej, majú z chutí najradšej horkú. Kto má rád červenú farbu, určite má rád aj silné, výrazné chute. Psychológovia, zaoberajúci sa s touto tematikou počas svojich výskumov vytvorili celú škálu farebných testov, pretože každý si vyberie alebo odmietne nejakú farbu. Náchylnosť k nejakej farbe alebo jej zamietnutie sú ako symboly snov: pre každého je charakteristické niečo iné.

Na tvorivej dielni si s deťmi prejdeme ako na nás jednotlivé farby vplývajú a čo si majú predstaviť pod pojmom abstraktné umenie.
Spoločne si tak vytvoríme vlastnú abstrakciu a možno tak v sebe objavíme nového Kandinského či Pollocka.

Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 13.45 hod.).

Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás!

Zdroj: www.ad1.sk/…eb-a-tvarov/

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
V spolupráci so Štúdiom Mestského divadla Žilina o.z.


MALÉ DEJINY UMENIA / Abstraktné umenie a psychologický význam farieb

Rosenfeldov palác
27.7.2021 / o 17.00 hod. / Prednáška / Daniela Čarná

Účasť podmienená prihlásením.

Pôsobenie vybraných základných farieb
Farby a ich symbolika nás sprevádzajú každý deň. Do značnej miery sú závislé od kultúry, v ktorej sa človek narodil a v ktorej žije. Farbami a ich vlastnosťami sa zaoberá niekoľko vedných odborov vrátane psychológie a lekárstva. Ich vplyvom na človeka sa zaoberali už dávne kultúry, napr. harmonické prostredie v súvislosti s farbami skúmali už starí Číňania v učení feng šuej a dodnes sa používajú ich zásady i pri stavbe moderných budov. Farebné spektrum je široké. Všeobecne môžeme farby deliť na teplé (červená, žltá, oranžová) alebo studené (odtiene modrej, zelenej). Každá z nich má i svoju symboliku, napríklad červená je farbou života a energie, žltá optimizmu, zelená prírody, biela predstavuje ideál a čistotu, čierna a tmavošedá je farbou smútku, stresu a negácie. Každý z nás má nejaké farby radšej a cíti sa v nich lepšie.

Svetom abstraktného umenia a psychologickým významom farieb nás prevedie Mgr. Daniela Čarná PhD., galerijná pedagogička a kurátorka súčasného výtvarného umenia.
Študovala dejiny umenia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, doktorát absolvovala na Filozofickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave. Počas rokov 2002 až 2014 pôsobila v Galérii mesta Bratislavy, kde založila Oddelenie galerijnej pedagogiky. Venuje sa sprostredkovaniu vizuálneho umenia rôznym cieľovým skupinám. Je kurátorkou desiatok tematických a monografických výstav. Autorsky realizuje vzdelávacie programy, o. i. celoslovenský program pre školy – Umenie zblízka a školenia pre pedagógov. Je členkou Slovenskej sekcie Medzinárodnej asociácie kritikov AICA. Publikuje v časopisoch Prostor Zlín, Ateliér, Jazdec, Profil, Flash Art a je autorkou monografií Igora Kalného, Michala Kerna, Barbory Kožíkovej-Lichej a kníh o umení pre deti Po stopách umenia a Nakresli si ovečku (s Luciou Kotvanovou). V roku 2007 sa umiestnila vo finále Ceny Oskara Čepana Extra za výstavu Z mesta von (2007). Spolu s Luciou Kotvanovou získali ocenenie Rady galérií Slovenska – Biela Kocka v kategórii Edukačný projekt za projekt Detský mediátor (2017) a za projekt Mediátori na výstave Ilony Németh: Eastern Sugar (2018).

Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 16.45 hod.).

Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás!

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
V spolupráci so Štúdiom Mestského divadla Žilina o.z.

 
Rosenfeldov palác
27.7.2021 / o 18.45 hod. / Workshop / Pavla Lazárková

Účasť podmienená prihlásením.

Pavla Lazárková Trizuljaková je dcérou významného slovenského sochára Alexandra Trizuljaka. Narodila sa v Bratislave, kde aj študovala na Strednej umelecko-priemyselnej škole. Pokračovala v Prahe na Vysokej škole umelecko-priemyselnej. Štúdium si doplnila na Teologickej fakulte v Bratislave, doktorát získala na Trnavskej univerzite v odbore teória dejín umenia. Špecializuje sa na textilné výtvarníctvo, návrhárstvu sa venuje hlavne v oblasti liturgického dizajnu. Dva roky po škole pracovala ako reštaurátorka v keramickej dielni, neskôr vyučovala na súkromnej strednej umeleckej škole v Bratislave. V roku 2002 sa vydala a presťahovala na sever Slovenska. V súčasnosti učí na súkromnej strednej umeleckej škole v Žiline. Žije s manželom v Ochodnici na Kysuciach.

Oblečiete si čiernu a hneď máte smutnejšiu náladu ? Cítite sa v žltej izbe úzkostlivo ? Prebúdza vo vás modrá farba pocit uvoľnenia a relaxácie ? Pomocou farieb môžete poslať pozitívnu aj negatívnu správu, podporiť predaj, upokojiť dav alebo dokonca zlepšiť svoj športový výkon.
Grafici, umelci, interiéroví dizajnéri ale aj marketéri už dlho chápu ako môžu rôzne farby výrazne ovplyvniť náladu, pocity a emócie. Farby sú taktiež mocným komunikačným nástrojom a môžu byť používané k zmene fyziologických reakcií. Niektoré farby sú totižto spojované so zvýšeným krvným tlakom, únavou očí, či zvýšenom metabolizme.
Aj napriek všeobecnému nedostatku záujmu výskumu v tejto oblasti sa poňatie psychológie farieb stalo horúcou témou v marketingu, umení, dizajne a rôznych ďalších oblastiach. Veľa zistení z tejto oblasti, nie je oficiálne potvrdených, ale odborníci urobili prinajmenšom niekoľko dôležitých objavov a vyjadrení, o psychológii farieb a vplyve, aký má na nálady, pocity a správanie.
Naše pocity ohľadom farieb sú samozrejme často hlboko osobné, či predchádzajú zvykom našej kultúry. V našej krajine biela farba symbolizuje čistotu a nevinnosť na východe sa spája so smútkom či smrťou. Preto sa na farebné škály treba pozerať z viacerých uhlov pohľadu.

Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.30 hod.).

Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás!

Zdroj: www.ageprana.eu/…na-psychiku/

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
V spolupráci so Štúdiom Mestského divadla Žilina o.z.


MALÉ DEJINY UMENIA / Abstraktné umenie a psychologický význam farieb

Rosenfeldov palác
28.7.2021 / o 20.00 hod. / Premietanie – Vizionár Modigliani (r. Valeria Parisi, 2020)

Dokumentárny snímok Vizionár Modigliani pripomína sto rokov od úmrtia výtvarného génia, ktorý prekonal všetky legendy a stereotypy. Od jeho koreňov v Livorne, kde sa zrodilo hnutie Macchiaioli, cez Paríž, ktorá bola centrom moderny a kde sa stretával s takými talenty svojej doby, akými boli Pablo Picasso či Constantin Brâncuşi, až po hlboký vzťah s múzou Jeanne Hébuternovou. Príbeh Amedea Modiglianiho je mimoriadnym príbehom výnimočného avantgardného umelca, veľkého buriča, a ešte väčšieho bohéma, ktorého diela balansujú na pomedzí primitivizmu a talianskej renesancie.

Trailer: www.aerovod.cz/…r-modigliani

Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.45 hod.).

Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás!


Kiosk festival – festival nezávislého slovenského divadla a tanca

29.7.2021 – 1.8.2021

Festival Kiosk je prehliadkou aktuálnych produkcií slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény. Zameriava sa na presahové, novátorské a autorské projekty, ktoré originálnou a objavnou formou riešia aktuálne obsahy. Koná sa vždy v posledný júlový víkend a do Žiliny prináša okrem aktuálnych produkcií z tvorby Slovákov a Sloveniek pôsobiacich doma i v zahraničí, aj workshopy, diskusie, koncerty, exkurzie, site – specific intervencie a na mieru šité projekty. V roku 2021 sa bude v Žiline konať už 14. ročník.


ROTARY NIGHT RUN & INLINE

30.7.2021 / Vodné dielo Žilina

Športové podujatie pre celú rodinu, konajúce sa na Vodnom diele. Organizátori pripravili bežecké trate pre deti od 3 do 15 rokov a 8,2km trať pre bežcov.

Program:
17.15 Inline polmaratón (SIP) a Detský inline (7 km)
18.30 Detský beh (300 m, 700 m, 1 400 m)
19.30 Večerný beh (8.2 km)
www.inlineclubzilina.sk


ZA POKLADMI SLOVENSKA

31.7.2021 / Budatínsky hrad
1.8.2021 / Hrad Strečno

Skupina mladých ľudí prejde za 30 dní 100 hradov a prinesie 200 príbehov. Hľadajú poklady, ktoré nám v hradoch zanechali predchádzajúce generácie, ale aj poklady súčasné – ľudí, ktorí inšpirujú svojimi projektami a umením. Poslednú júlovú sobotu navštívia Budatínsky hrad. Organizátorom podujatia je občianske združenie Cakumprásk, spoluorganizátorom Považské múzeum. Viac informácií na facebook stránke Za pokladmi Slovenska.


AKO DIEVČATKO ELLA OBJAVÍ SVET NA GAZDOVSTVE

2.8.2021 / 10.00 hod. / Krajská knižnica v Žiline

Deti spoločne s dievčatkom z knihy Ella objavujú svet na gazdovstve a spoznajú zvieratká, ktoré na ňom žijú. Podujatie pre deti vo veku od 0+ a ich rodičov, spoločne si čítame a rozvíjame predčitateľské kompetencie našich najmenších. Celým programom nás sprevádza bábka (dievčatko „Knihuľka“) , s ktorou deti učíme nielen pesničky, básničky, ale precvičujeme aj motoriku detí a mnoho vecí, ktoré využijú v budúcnosti pri nácviku čítania.


ZÁHADY KNIŽNICE NA KONCI ULICE

2.8.2021 / 10.00 hod. / Rosenfeldov palác

Spisovatelia čítajú deťom.

Kristína Baluchová sa narodila 5. apríla 1983 v Kežmarku. V tomto podtatranskom meste strávila svoje detstvo a absolvovala osemročné gymnázium (Gymnázium P. O. Hviezdoslava) so zameraním na živé jazyky. Na Filozofickej fakulte UCM v Trnave vyštudovala jednoodborovú psychológiu. Počas štúdia pracovala päť rokov ako letuška v dnes už neexistujúcej leteckej spoločnosti. Po promócii pracovala v oblasti personálneho manažmentu, získala skúsenosti aj v psychológii, no zamerala sa najmä na oblasť sociálnej inklúzie. Ukončila psychoterapeutický výcvik (kognitívno-behaviorálny smer) a zapojila sa do charitatívnych projektov v Keni a v Bangladéši. Krátky čas pobudla v budhistickom kláštore v Nepále.
V roku 2011 založila občianske združenie P(l)uto, ktoré sa zameriavalo na opätovné začleňovanie ľudí so špeciálnymi potrebami do spoločnosti a sociálnu inklúziu. Niekoľko rokov žila v Spojených arabských emirátoch, kde sa jej narodila aj prvá dcérka. Momentálne žije v Bratislave, pracuje aj ako redaktorka. V rámci materskej „dovolenky“ (starostlivosti o dcéry Vilmu a Jasmínku) sa naďalej venuje písaniu. Okrem vášne pre písanie a čítanie, ako aj motivovanie okolia k čítaniu, rada cestuje, cvičí jogu a absolvuje desiatky čítačiek pre najmenších čitateľov po celom Slovensku.
Kristína Baluchová je autorka troch románov pre dospelých, dvoch zbierok poézie a série príbehov z leteckého prostredia „Kapitán Padák“, ktorá prináša veselé i napínavé čítanie pre deti a mládež. Do jej portfólia pribudla tento rok kniha „Záhady knižnice na konci ulice“, ktorá je venovaná deťom od 6 rokov.

Záhada knižnice na konci ulice (2021)
V knižnici na konci ulice sa udialo niečo veľmi čudné: jedného dňa zmizli v knihách všetky písmená, stratili sa slová… knihy ostali úplne prázdne! Tri duchaplné knihovníčky Kveta, Beta a Veta však dostali i zvláštny odkaz. Napísaný bol na papierovom lietadielku, ktoré pristálo v knižnici a z ktorého je jasné, že knihy niekto naozaj zaklial. Kuchárske knihy, rozprávky i učebnice zívajú prázdnotou a situácia je vážna. Veď čo by sme si počali bez kníh? Na pomoc prichádzajú malí čitatelia Martin a Dorotka, ktorí sa pustia do usilovného pátrania. Popri ňom si všetci uvedomia, aká sila sa naozaj skrýva v čítaní. Knihu ilustrovala Hedviga Gutierrez, napísanie a vydanie diela podporil Fond na podporu umenia

Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 9.45 hod.).

Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás!


SLOVENSKÝ POHÁR FREESTYLE BMX

7.8.2021 / Skatepark na Oravskej
8.8.2021 / Hlinená dráha v Lesoparku pri Hájovni

V Žiline vyrástol jeden z najväčších betónových skateparkov na Slovensku a ukázala sa silná lokálna komunita, ktorá bude s mestom Žilina organizovať dve kolá, na ktorých sa odjazdia všetky freestyle kategórie, takže okrem streetu aj PARK a DIRT na zaujímavých lokálnych dirtoch v lese.

www.safbmx.sk/…21-prve-info


ČÍTANIE V ZÁHRADE

Rozprávky pre moje kvety
9.8.2021 / 14.00 hod. / Rosenfeldov palác

Spisovatelia čítajú deťom.

Máte radi kvety? Učíte svoje deti, že sú najkrajším darom pre tých, ktorí sú vám blízki? A tušíte zároveň, že sú najmilším spoločníkom, ktorému sa môžete so všetkým zdôveriť? Nikdy neprezradia vaše tajomstvá – mlčky stoja vo vázach, či v črepníkoch, alebo v záhonoch na záhrade a počúvajú vás. … Občas aj čosi zašumia. … listami, okvetím. … Chcú vás utešiť, poláskať svojou krásou, povedať, že vás chápu.

Spisovateľka Zuzana Kuglerová vás o tom presvedčí v útlej knižke Rozprávky pre moje kvety, v ktorej sa rozpráva so svojimi kvetmi. Kniha je rozdelená na dve časti – Príbehy pre moje kvety a Rozprávky o záhrade. Príbehy, pretkané filozofickým posolstvom, nesú v sebe autorkin nevšedný pohľad na svet a medziľudské vzťahy. Sú určené pre deti od 10 rokov.

Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 13.45 hod.).

Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás!


RAJECKÁ ANČA

14.8.2021 / Múzeum dopravy Rajecké Teplice

Obľúbená jazda historickým vlakom spojená s návštevou Múzea dopravy v Rajeckých Tepliciach. Organizátorom podujatia je Považské múzeum.

www.pmza.sk


ŽILINSKÝ TRIATLONOVÝ FESTIVAL

14.8. – 15.8.2021 / Vodné dielo Žilina

Žilinský triatlon napíše v tomto roku už svoju 23.kapitolu. Triatlonové preteky sú pripravené pre širokú verejnosť, pre všetky vekové a výkonnostné kategórie. Vrcholom podujatia budú Majstrovstvá Slovenska v krátkom triatlone a Slovenský pohár v šprint triatlone.

www.zilinskytriatlon.nereus.sk


DRAČIE DNI

14.8. – 15.8.2021 / 10.00 a 15.00 hod. / Budatínsky hrad

Dračia sága už počas tohto leta precestuje hrady a zámky po celom Slovensku. Návštevníci prežijú príbehy plné napätia a fantázie, v ktorých sa dobro stretne v zápase so zlom. Rozprávka je pod patronátom dobrého kráľa – herca Marka Igondu a sprevádzať ňou budú aj ďalšie známe tváre z obrazovky. Vstupy sú o 10.00 a 15.00, počet ľudí je obmedzený. Organizátorom podujatia je občianske združenie Smoleničan, spoluorganizátorom Považské múzeum.

www.draciedni.sk


ČÍTANIE V ZÁHRADE

Mimi a Líza
16.8.2021 / 14.00 hod. / Rosenfeldov palác

Spisovatelia čítajú deťom.

Jedna má oči stále zatvorené a druhá ich má dokorán.
Každá pozerá, ale spolu vidia.

„V mojom meste sú všelijaké domy. Tehlové, kamenné, betónové. Niektoré sú hladké, iné majú zasa hrboľaté steny. Sú vysoké. Viem to, pretože vtáčiky, čo čvirikajú na strechách, počujem dosť slabo.“ Takto hovorí Mimi, ktorá žije vo svete za zavretými očami. No jej svet vôbec nie je nudný a čiernobiely. Spolu s neposednou Lízou spoznávajú susedov a prežívajú dobrodružstvá, kde zrak zrazu nie je taký dôležitý.
Knižka vznikla podľa rovnomenného animovaného seriálu, ktorý vysielala RTVS počas vianočných sviatkov 2013.
Príbehy Mimi a Lízy ilustrovali Katarína Kerekesová, Boris Šíma, Ivana Šebestová a sú vhodné pre deti od 6 rokov.

Kniha získala ocenenie v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska 2013 v kategórii „literatúra pre deti a mládež“. A na kremnických gagoch 2015 získala trojica autoriek ocenenie v kategórii literárne a žurnalistické diela.
Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 13.45 hod.).

Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás!


Cesta do nemožna

(r. Noro Držiak, Slovensko, Česko, 2019, 90 min.) – dobrodružný trikový film
18.8.2021 / 21.00 hod. / Mariánske námestie

Réžia: Noro Držiak
Scenár: Michal Baláž, Michael Kaboš, Noro Držiak
Kamera: Michael Kaboš
Hudba: Vladimír Martinka
Strih: Michal Kondrla
Hrajú: Tomáš Mischura, Petr Vaněk, Jana Stryková, Kristína Svarinská, Jana Oľhová, Judit Bárdos, Marek Ťapák, Ján Greššo a ďalší.

Milan Rastislav Štefánik bol intelektuál, vedec, vynálezca, astronóm, národný hrdina aj milovník žien a bonviván. No bol aj prvým Slovákom, ktorý podnikol cestu okolo sveta, viac ráz zdolal Mont Blanc a prežil zostrelenie lietadla počas prvej svetovej vojny. Pred 100 rokmi všetci považovali jeho sny za utópiu, ale on sa nebál vykročiť do neznáma a uskutočniť svoj sen o oslobodení vlastného národa. Jeho životné osudy sa zdajú byť až neuveriteľné, veď to všetko dokázal jediný človek s podlomeným zdravím, pochádzajúci z najchudobnejších pomerov. Cesta do nemožna ako prvý slovenský film s množstvom náročných trikov rozpráva s vtipom o skutočných udalostiach a Štefánikových dobrodružstvách. Odhaľuje neznáme momenty plné drám, emócií a humoru, ako ich zažil a mohol zažiť sám M. R. Štefánik na dobrodružnej ceste svetom a životom. Veselý aj vážny film o odvahe, snoch, lietaní a slovenskom hrdinovi, ako ste ho ešte nevideli.

www.kinematograf.sk/…-do-nemozna/


Bourák

(r. Ondřej Trojan, Česko, Slovensko, 2020, 110 min.) – komédia
19.8.2021 / 21.00 hod. / Mariánske námestie

Réžia: Ondřej Trojan
Scenár: Petr Jarchovský, Evita Naušová
Kamera: Tomáš Sysel
Hudba: Roman Holý
Strih: Vladimír Barák
Hrajú: Ivan Trojan, Veronika Marková, Kristýna Boková, Jiří Macháček, Petra Nesvačilová, Alena Pajtinková, Kateřina Winterová, Ady Hajdu, Jaromír Dulava, Kryštof Hádek, Petra Polnišová, Milan Ondrík a ďalší.

Komédia zo súčasnosti – trochu čierna, trochu gangsterka, plná skvelej hudby a skvelých hercov.
Jej príbeh sa točí okolo osemnásťročnej Kamily (Veronika Marková), ktorá je úplne zúfalá. Žije v meste, kde zdochol pes, práve prišla o prácu a má plné zuby svojich nedospelých rodičov. Jej otec (Ivan Trojan), večný pubertiak, kšeftuje s vrakmi áut a chodí tancovať rock´n´roll s babenkou, čo vyzerá ako zo starého amerického katalógu na podprsenky (Alena Pajtinková). Rezignovanú matku (Kristýna Boková) balí lokálny gangster (Jiří Macháček), ktorému padol biznis, pretože mesto zakázalo hracie automaty. Kamila sa však nevzdáva a rozhodne sa o svoju rodinu a šťastie zabojovať. Len musí presvedčiť mamu, aby otcovi konečne pristrihla jeho „vypelichané krídelká“! Tvorivé duo – režisér Ondřej Trojan a scenárista Petr Jarchovský – opäť spojili sily, aby podobne ako v prípade legendárneho Občianskeho preukazu priniesli divákom nezabudnuteľný filmový zážitok. Ponúkajú absurdné situácie s romantikou a rokenrolové vypaľováky so zamilovanými slaďákmi v podaní najlepšej kapely, akú si viete predstaviť.

www.kinematograf.sk/filmy/bourak/


3Bobule

(r. Martin Kopp, Česko, 2020, 100 min.) – komédia
20.8.2021 / 21.00 hod. / Mariánske námestie

Réžia: Martin Kopp
Scenár: Matěj Podzimek, Tomáš Vávra
Kamera: Jan Filip
Hudba: Jan P. Muchov
Strih: Libor Merta
Hrajú: Tereza Ramba, Kryštof Hádek, Lukáš Langmajer, Marian Roden, Miroslav Táborský, Branislav Deák, Michal Isteník, Radim Novák a ďalší.

Honza (Kryštof Hádek) a Klára (Tereza Ramba) sa po niekoľkých spoločných zberoch úrody stali rodičmi roztopašných dvojčiat a majiteľmi vinárstva. Keďže im však každodenné starosti prerástli cez hlavu a v manželstve im to veľmi neklape, žijú oddelene…Takto sa začína príbeh renesancie ich lásky v prekrásnom kraji na juhu Moravy, práve v čase, keď prichádza rozhodujúce obdobie vinárskeho roka – vinobranie. Ale to nie je všetko. Honza s Klárou popri manželstve musia riešiť aj krádeže vo viniciach, Klára navyše bojuje s predsudkami okolia, že ako žena nemôže robiť kvalitné víno a neprekročí tieň svojho otca. Honza sa po rokoch stretne s neodbytným kumpánom Jirkom (Lukáš Langmajer), ktorý mu chce pomáhať so zberom úrody, no pri tom zamlčí, že uteká pred dlhmi a že svojho pubertálneho syna tak trocha uniesol. Jirkova prítomnosť však vnesie do života všetkých vítaný i nevítaný rozruch a začína sa séria komických omylov a nedorozumení… Tretie pokračovanie letného filmového kinohitu.

www.kinematograf.sk/filmy/3bobule/


Šarlatán

(r. Agnieszka Holland, Česko, Írsko, Poľsko, Slovensko, 2020, 118 min.) – životopisný, dráma
21.8.2021 / 21.00 hod. / Mariánske námestie

Réžia: Agnieszka Holland
Scenár: Marek Epstein
Kamera: Martin Štrba
Hudba: Antoni Komasa-Łazarkiewicz
Strih: Pavel Hrdlička ml.
Hrajú: Ivan Trojan, Josef Trojan, Juraj Loj, Jaroslava Pokorná, Martin Myšička, Miroslav Hanuš, Jiří Černý, Tomáš Jeřábek, JanBudař, Martin Sitta, Jan Vlasák, Daniela Voráčková, František Trojan, Jana Oľhová, Kamil Švejda, Václav Kopta a ďalší.

Strhujúca životopisná dráma inšpirovaná skutočným príbehom výnimočného muža obdareného liečiteľskými schopnosťami. Jej predobrazom sa stal liečiteľ Jan Mikolášek, na ktorého sa v priebehu niekoľkých desaťročí obracali s prosbou o pomoc státisíce ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev vrátane najvýznamnejších osobností politického a kultúrneho života. Mikolášek bol človek bez odborného lekárskeho vzdelania, ale s nevšedným a nevysvetliteľným nadaním diagnostikovať a pomocou byliniek liečiť choroby, s ktorými si ani doktori nevedeli rady. Jeho mimoriadne schopnosti však boli vykúpené bojom s vlastnými démonmi. Šarlatán odráža odveký boj dobra a zla, lásky a nenávisti, viery a zrady. To všetko v jednom človeku na pozadí dobových udalostí. Film mal svetovú premiéru na 70. Berlinale, na konte má množstvo medzinárodných ocenení a na udeľovaní cien Český lev získal päť sošiek vrátane kategórií za najlepší celovečerný film i najlepšiu réžiu. V hlavnej úlohe Jana Mikoláška sa predstaví Ivan Trojan, ktorého mladšiu verziu stvárnil jeho syn Josef. Trojanovým rovnocenným partnerom je slovenský herec Juraj Loj v úlohe asistenta Františka.

www.kinematograf.sk/filmy/sarlatan/


Meky

(r. Šimon Šafránek, Slovensko, Česko, 2020, 80 min.) – dokumentárny
22.8.2021 / 21.00 hod. / Mariánske námestie

Réžia: Šimon Šafránek
Scenár: Jan Vedral, Šimon Šafránek
Kamera: Martin Žiaran
Strih: Šimon Hájek
Účinkujú: Miro Žbirka, Ján Lehotský, Kamil Peteraj, Laco Lučenič, Kateřina Žbirková, Petr Horák, Marika Gombitová (a.z.) a ďalší.

Nemoderný chalan z Abbey Road, ktorého piesne si spievajú všetci, ale jeho skutočný príbeh pozná málokto. To je Meky Žbirka. Unikátny dokumentárny portrét ho predstavuje ako večného gentlemana a skvelého spoločníka, ktorý miluje Beatles a z ktorého sála dobrá nálada. Jeho život je pritom plný nečakaných peripetií a rozhodnutí, ktoré často znamenali opustiť všetko, čo dovtedy mal. Čo teda prežil muž, ktorý napísal piesne Biely kvet, Atlantída, Múr našich lások, 22 dní, Co bolí, to přebolí, Nespáľme to krásne v nás, Denisa, S tebou je kríž, Katka, Prvá, Len s ňou, Možno sa ti zdá a ďalšie? Jeho skutočný život sa podobá skvelej piesni, má strhujúci príbeh, tempo, emócie aj prekvapenia. Energický filmový portrét predstavuje populárneho speváka otvorene, úprimne, z tesnej blízkosti, v nečakaných súvislostiach a s humorom. Rozpráva o úplnej oddanosti hudbe, o viere vo vlastnú cestu, ktorá bola často iná, než mu všetci odporúčali. Ale aj o tom, ako sa dajú s eleganciou prekonávať veľké spoločenské revolúcie i životné zvraty.

www.kinematograf.sk/…meky-zbirka/


ČÍTANIE V ZÁHRADE

Hlboko morské rozprávky
23.8.2021 / 14.00 hod. / Rosenfeldov palác

Spisovatelia čítajú deťom.

Kniha získala cenu ministerstva kultúry sr autorovi za vynikajúce ilustrácie v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska 2013. Kniha získala ocenenie v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska 2013 v kategórii „Literatúra pre deti a mládež“.

Predstav si vodný svet pod morskou hladinou. Ako v hrnci plnom dobre posolenej planktónovej polievky tam plávajú ryby, chobotnice, medúzy, morské panny, kôrovce, ulitníky, obrovské cicavce, ponorky a jeden či dva batyskafy. A úplne dole, morské dno.
Na dne tej najhlbšej priekopy, v hĺbke viac ako desaťtisíc metrov, na severnom okraji Tichého oceánu, tam, kde sa už nedostane slnečný lúč, potápač, ponorka a dokonca ani japonské lovkyne perál – tak tam už nie je vôbec nič.
I keď – nie je to celkom tak. Aj v tej najtemnejšej a najstudenšej temnote sa dá nájsť nejaký život. Na dne tej najhlbšej priekopy totiž žije jedna ryba.
Okrem lenivej ryby Biby s polámanými zubami obýva tento rozprávkový svet aj jej kamarát had Rado, ktorému sa stále kazí lampáš a ďalšie tajomné svetielkujúce živočíchy. Spolu hľadajú nový domov, či morské sklo, spolu poriadajú podmorské veselice, odháňajú ponorky.
Cez ich veselé príhody môžeme spolu s nimi spoznať aj ten skutočný hlbokomorský svet.

Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 13.45 hod.).

Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:
– pri vstupe mať na sebe rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy. Preukázanie sa testom už nie je potrebné.
Tešíme sa na Vás!


HORY A MESTO

Festival horského filmu a dobrodružstva
24.8. – 26.8.2021 / Stanica Žilina–Záriečie

Festival Hory a mesto Žilina už tradične prinesie výber toho najlepšieho a najzaujímavejšieho zo svetovej produkcie outdoorových filmov.


FINÁLE ŽILINSKEJ BEACHVOLEJBALOVEJ LIGY

28.8. – 29.8.2021 / Pivárska Bašta RMUT

Žilinská beachvolejbalová liga 2021 je séria turnajov v plážovom volejbale, kde majú hráči možnosť na jednotlivých turnajoch zbierať body na jej najväčší športový sviatok – finále plážovej ligy. Turnajov sa môže zúčastniť ktokoľvek. Súťaží sa v troch kategóriách: A – Profíci, B – Amatéri, C – Začiatočníci. Zavŕšenie turnaja plážovej ligy sa uskutoční na plážových ihriskách pri Pivárskej Bašte RMUT.


PASEKANIE

29.8.2021 / Hrad Strečno

V stredovekej dedine Paseka pod hradom Strečno sa bude konať 5. ročník podujatia, na ktorom návštevníci uvidia, ako sa žilo a bojovalo v období včasného stredoveku. Organizátorom podujatia je skupina oživenej histórie Utgardar, IPV Žilina a Považské múzeum.

www.pmza.sk


Community run 4

3.9.2021 / 16.00 hod. / ZŠ Martinská

AKAZA organizuje pre všetkých nadšencov behu už štvrtý ročník Community run, ktorý je určený pre malých ale aj veľkých bežcov. Hlavnou myšlienkou podujatia je spojiť rodičov a deti prostredníctvom športových disciplín a tvorivých workshopov. V treťom ročníku budú pripravené detské behy v kategóriách 4–15 rokov a detské štafetové behy.

www.akaza.sk/community-run


SLNKO NA SKALÁCH

Outdoorový festival
8.9. – 9.9.2021 / Sála mestského úradu v Žiline
10.9. – 12.9.2021 / Kemp Slnečné skaly

Outdoorový festival Slnko na skalách sa u Žilinčanov teší čoraz väčšej obľube a v tomto roku pôjde už o jeho 7.ročník. Druhý septembrový týždeň sa na podujatí predstavia vodáci, horolezci, jaskyniari, horskí cyklisti a viacerí iní vyznávači extrémnych športov.


PRIVIAZANÍ NA KÔL OKAMIHU

9.9.2021 / 19.00 hod. / Stanica Žilina–Záriečie

Tanečné predstavenie s autorskou hudbou, skomponovanou z viac alebo menej rozpoznateľných organických a geofonických zvukov z prírody. Tanečníci reagujú na vibrácie týchto zvukov, vytvárajú telá, ktoré môžeme vnímať ako ľudské či neľudské alebo ako oboje zároveň – ako zvieracie, ako stroj alebo ako niečo medzi nimi.


ŽILINSKÝ MESTSKÝ POLMARATÓN

15.9.2021 / Námestie Andreja Hlinku

Žilina sa radí mesta s početnou bežeckou komunitou. Koniec letného obdobia v tomto roku prináša už 7.ročník tradičného Žilinského mestského polmaratónu. Štartuješ na Námestí Andreja Hlinku a súťažiť môžeš v kategóriách kolobežka, detské behy, 5km, 10,6 km a polmaratón. Registrácia prebieha online, čím skôr sa prihlásiť, tým viac ušetríš na štartovnom.

www.polmaraton.zilina.run/


ŽILINSKÝ LITERÁRNY FESTIVAL

16.9. – 18.9.2021 / 18. ročník

18.ročník Žilinského literárneho festivalu sa uskutoční 16.17.18.9 2021 v No­vej Synagóge v Žiline.
Témou tohtoročného ročníka bude literárna reflexia Sphéry diela Juraja Gábora, ktoré vypĺňa centrálny priestor synagógy.
V programe máme ambíciu v Žiline predstaviť veľa skvelých súčasných spisovateliek a spisovateľov, a to nielen zo Slovenska, ale aj z okolitých krajín Poľsko, Maďarsko a Česko.

www.zlf.sk


NOC LITERATÚRY

22.9.2021

Súčasní autori na netradičných miestach v podaní známych osobností. Podujatia sa každoročne v rovnakom čase zúčastňujú mnohé európske aj mimoeurópske mestá.


ŽILINA ŽIJE

24.9.2021 / Nová synagóga Žilina

Mestský multikultúrny festival bohatý na koncerty, umenie, diskusie, prednášky, streetfood.


FIGA

24.9. – 26.9.2021 / Námestie A. Hlinku / festival inej gastronómie

“Festival inej gastronómie” (skrátene FIGA) je miestom stretnutia pre všetkých milovníkov kvalitnej pouličnej kuchyne a iných zaujímavých food trendov. A nielen to, preto sledovať novinky ohľadom podujatia sa určite oplatí.

www.facebook.com/figafest/