Žilina Beskydy 2026: Diskusia “Budúcnosť animovaného priemyslu na Slovensku” v rámci Fest Anča 2021

1.7.2021 / Rosenfeldov palác

Katarína Kerekesová, zakladajúca členka medzinárodného združenia CEE Animation a autorka animovaných seriálov Websterovci a Mimi a Líza, Juraj Krasnohorský, úspešný filmový producent a riaditeľ CEE Animation Workshop a Martin Smatana, ktorý bude počas leta natáčať aj v priestoroch Žilinskej univerzity svoj nový animovaný film, budú spoločne diskutovať o budúcnosti a možnostiach rozvoja animovaného priemyslu na Slovensku.


ŽILINA BESKYDY 2026

2.7.2021 / 18.00 / Horný val 67 (nádvorie)
Vernisáž výstavy “Mestské Zásahy Žilina 2026”

Výstava Zásahy Žilina 2026 prináša zbierku návrhov laickej aj odbornej verejnosti na zlepšenie verejného priestoru a kultúrnej infraštruktúry mesta Žilina. Návrhy sú výstupom z projektu Mestské zásahy, ktorý hľadá nefungujúce miesta vo verejnom priestore, pomenúva ich nedostatky, objavuje ich nevyužitý potenciál a hľadá im kreatívne a dostupné riešenia.
Výstavu organizuje mesto Žilina v spolupráci s Útvarom hlavného architekta, fakultou architektúry a designu FAD STU a architektonickým štúdiom Atrium, v rámci kandidatúry na Európske hlavné mesto kultúry Žilina-Beskydy 2026.
Výstava potrvá do konca júla. Návštevné hodiny sú každý pracovný deň od 9:00 do 18:00.


Detské divadlo na Studničkách Kapor na scéne – SNEHULIENKA

7.7.2021 / 17.00 hod. / Sad na Studničkách

Žilinská divadelno-improvizačná trojica „Kapor na scéne“ sa venuje humorným autorským predstaveniam pre všetky vekové kategórie (0–99). Nielen pre tých najmenších (deti MŠ a 1. stupňa ZŠ) sú určené ich originálne zábavno-poučné rozprávky (bránica si ponatriasajú aj prítomní dospelí :). Vo svojich netradičných verziách rozprávok si vtipnou a nenútenou formou s deťmi pripomínajú základné návyky slušného správania, zdravého životného štýlu, dopravnej výchovy a pomáhajú tiež budovať pozitívny vzťah k prírode a zvieratám.


Z BURIANKY DO BÁBOK

7.7.2021 a 4.8.2021 / o 10.00 a 14.00 hod. / Burianova veža

Legenda o Burianovej veži a čarovné podkrovie plné bábok bude čakať na svojich detských návštevníkov v stredu 7. júla o 10.00 alebo 14.00 hod. Na podujatie je potrebné sa vopred objednať prostredníctvom Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina.


O PSÍČKOVI A MAČIČKE

14.7.2021 / 17.00 hod. / Sad na Studničkách

Žilinská divadelno-improvizačná trojica „Kapor na scéne“ sa venuje humorným autorským predstaveniam pre všetky vekové kategórie (0–99). Nielen pre tých najmenších (deti MŠ a 1. stupňa ZŠ) sú určené ich originálne zábavno-poučné rozprávky (bránicu si ponatriasajú aj prítomní dospelí :). Vo svojich netradičných verziách rozprávok si vtipnou a nenútenou formou s deťmi pripomínajú základné návyky slušného správania, zdravého životného štýlu, dopravnej výchovy a pomáhajú tiež budovať pozitívny vzťah k prírode a zvieratám.


ZÁKUTIA ŽILINSKEJ RADNICE

16.7.2021 / 15.00 hod. / Radnica

Historická budova žilinskej starej radnice patrí k najhodnotnejším reprezentatívnym a kultúrnym pamiatkam mesta Žilina. Zúčastnite sa prezentácie o histórií tejto významnej budovy s Mgr. Petrom Štanským a Jozefom Feilerom pri príležitosti 640. výročia Privilégia pre Slovákov a 700. výročia prvého mestského privilégia.


TVORIVÉ REMESELNÉ DIELNE

19.7. – 23.7. 2021 / 10.00 – 18.00 hod. / Mariánske námestie

V rámci Žilinského kultúrneho leta si opäť môžu malí aj veľkí vyskúšať svoje remeselné zručnosti v „Tvorivých remeselných dielňach“ na Mariánskom námestí. Umeleckí remeselníci vám priblížia prácu so šúpolím, cínom, voskom, hlinou i výrobu kozmetiky z byliniek. Zaujímavosťou bude brúsenie kraslíc či plstenie. Odmenou pre účastníkov bude vlastnoručne vyrobený suvenír.


Silák MAX a jeho show

21.7.2021 / 17.00 hod. / Sad na Studničkách

Interaktívna rozprávková komédia – trvanie cca 1 hod, Roman Mihálka a Peter Szutyányi o meraní sily s najväčším silákom sveta, súťaživosti a poriadnej zábave. Príďte sa zabaviť!


Z BURIANKY DO LORETY

21.7.2021 / o 11.00 a 16.00 hod. / Burianova veža

Komentované prehliadky dvoch dominánt Žiliny, pri ktorých spoznáte históriu Burianovej veže a následne Loretánskej kaplnky, ktorá je pristavená do barokového Kostola sv. Barbory. Na prehliadku je potrebné sa vopred objednať prostredníctvom Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina.


 

TAK TI TREBA! festival humoru

24.7.2021 / 15.00 – 21.00 hod. / Mariánske námestie

Festival humoru TAK TI TREBA! Je úplne nový formát podujatia, ktorým chceme potešiť hlavne deti, ale na svoje si prídu všetky vekové kategórie. Žongléri, klauni, kaukliari či cirkusanti, kapely, hudba smiech, Červené Nosy Clowndoktors.

PROGRAM:
15:00 Vintage Cirkus: Cirkus-Kus + Funny Fellows + otvorenie festivalu
16:00 SrandaBanda – komediálna rodinná show
16:45 Šašo Gumo – veselá žonglérska show
17:30 Klaunský boybänd – koncert zdravotných klaunov
18:15 Teáter Komika – „Silák Max a jeho šou“
19:00 Pavol Seriš – „Pri kase“
19:30 VLASTAmiláMUZIKA – koncert
20:15 Funny Fellows – koncert

Sprievodný program:
14:30 – 15:30 Teáter Komika (Chodúľové shoppingovanie)
16:00 – 17:00 Motýle na chodúľoch
17:00 – 18:00 Najvyšší Kaukliari
17:00 – 19:00 Cirkus-kus (klauni + škola žonglovania)
18:00 – 19:00 Motýle na chodúľoch
19:00 – 20:00 Najvyšší Kaukliari
 
15:00 Vintage Cirkus / Hudobno-akrobatická show (Cirkus-kus + Funny Fellows)
“Vintage cirkus“ je jedinečné spojenie artistov z „CirKus-Kusu“ a „Funny Fellows – old time bandu“, ktorí pre vás pripravili rozmarný dobový cirkus plný akrobatických kúskov a žonglovania.
Výrečný principál uvedie šikovné žonglérky Elinu, Enriketu a majstra Havraniniho, nebojácne akrobatky TrapezHelu a La Levitu, siláka Erika a neposedného Andrea Bradetieriho, ktorý má o koliesko viac.

www.cirkuskus.sk/vintage-cirkus/

 
16:00 SrandaBanda / Bruchovravecká show
Sranda Banda show je komediálna rodinná show, v ktorej sa miešajú krásne bábky, výborná bruchovravecká technika a trefný multivrstvový humor. Neinfantilné energické divadlo je popretkávané gagmi tak, aby pobavilo celú rodinu.
Show je absolútne unikátna a nikde inde v Čechách a na Slovensku ju neuvidíte.

www.srandabanda.sk

 
16:45 Šašo Gumo / žonglérska show
Veselá žonglérska show plná lietajúcich predmetov, loptičiek, kuželiek, niekedy aj detí.
Nikto nevie, čo Gumo vymyslí a čím všetkým nás prekvapí. Je to veľký šibal, potmehúd i beťár!
Šašo Gumo je členom cirkusantskej „rodiny“ združenia Kaukliar z Banskej Bystrice.
 
17:30 Boybänd – Červený Nos Clowndoctors / koncert zdravotných klaunov
Pavel Mihaľák / doktor Dodo Cikaj– spev, kontrabas
Ján Morávek / doktor Koala – spev, gitara, ukulele
Boris Bačik / doktor Trúbka – spev, klávesy
Filip Lenárth / doktor Zlatko Bažant – spev, gitara, ukulele

Ich skalpelom je humor, ich fonendoskopom je empatia. Zdravotní klauni !
Prostredníctvom klaunského umenia prinášajú radosť a smiech tým, ktorí to potrebujú.
Pravidelne rozveseľujú hospitalizované deti na rôznych oddeleniach nemocníc po celom Slovensku a navštevujú aj seniorov v mnohých Centrách sociálnych služieb.
OZ Červený Nos Clowndoctors pôsobí na Slovenku od roku 2004 a aktuálne v ňom pôsobí viac ako 60 profesionálnych zdravotných klaunov.

www.cervenynos.sk

Ako vznikol klaunský Boybänd?
Počas pandémie sa na čas presunuli aj (zdravotní) klauni do online priestoru… A tak aj vo virtuálnom priestore robili to, čo im ide najlepšie – prinášali dôvod na úsmev.
Okrem krátkych videí a online klauniád (pre deti a seniorov), zložili a naspievali niekoľko pesničiek pre potešenie (d)ucha.
Štyria klaunskí doktori, ktorí sú aj talentovanými muzikantmi, spojili svoje hlasy a hudobné nástroje a „z domu“ vypustili do sveta niekoľko videoklipov… Napr. pesničku „Vlasy“ o karanténnom strihaní : https://www.youtube.com/watch?…
Koncert tejto klaunskej kapely môžete zažiť „lajf“ jedine na festivale Tak ti treba!
 
18:15 Teáter Komika – „Silák Max a jeho šou“ / Interaktívna rozprávková komédia pre deti a rodičov
Účinkujú : Roman Mihálka, Peter Suťo Szutyányi
Neveríte, že niekto môže byť najrýchlejší, najsilnejší, najobratnejší, najšikovnejší, dokonca aj najkrajší a možno býva vo vedľajšom vchode (vo vedľajšej ulici/dedine)? Je to Silák MAX.
Trúfate si zmerať sily so silákom? Tak neváhajte a do toho!
MAX je najrýchlejším plavcom na suchu, je neprekonateľným pin-pongistom s giga loptičkou, je najvýraznejším cyklistom na stacionárnom bicykli, je najpresnejším v hode papučou do televízora, je jednoducho jednotka vo všetkých možných aj nemožných disciplínach.
Program Siláka Maxa je plný neočakávaných odhalení a má silné povzbudzujúce účinky.
 
19:00 Pavol Seriš – „Pri kase“ / Komédia jedného herca o človeku v obchode
Účinkuje : Pavol Seriš
Režijná spolupráca : Adam Steinbauer
Autorská komédia jedného herca z prostredia supermarketov, hypermarketov, megamarketov a gigamarketov. Paródia na dnešnú konzumnú spoločnosť vychádzajúca ako z reálneho, tak z absurdného základu. Zmes stand-up comedy a pohybového herectva zo sveta obchodu, bez návštevy ktorého si pomaly nevieme predstaviť ani deň.
Inscenácia získala Cenu diváka na 31. ročníku festivalu netradičných divadiel Kopřiva 2017, Česko.
 
19:30 VLASTAmiláMUZIKA / Koncert
Zuzana Burianová – spev
Peter Vaňouček – klávesy
Marek Pastírik – saxofón
Matej Vrábeľ – kontrabas
Jakub Kaprál – bicie

Temperamentná speváčka a tanečníčka Zuzka „VLASTA“ Burianová + všestranní a talentovaní MUZIKAnti, ktorí spolu ladia nielen hudobne, ale aj zmyslom pre humor…
Toto unikátne muzikantské spojenie zažiješ len na festivale humoru v Žiline, Tak ti treba prísť !
 
20:15 Funny Fellows / Koncert „old-time bandu“
Roman Féder – trúbka, husle, spev
Pavol Ivičič – akordeón, vokál
Marek Berky – klarinet, tenor saxofón, vokál
Daniel Valášek – tuba
Milan Ruček – bicie

Najveselší koncert s prvkami humoru a kabaretu. Zaznejú slávne, ale aj zabudnuté hudobné melódie v dobovom prevedení. Divákov určite potešia skladby ako napr. Sladké máš ústa, Život je jen náhoda, Jaj Zuzka, Zuzička, Meckie Messer, Caravan, Bie mir mist du schon.
A bránicu rozochvejú aj veselé historky výrečného kapelníka (Romana Fédera) zo života s nadhľadom.
 
Moderátori:
Lukáš „Pucho“ Púchovský / Herec, improvizátor (3T)
a
Miška Pastorková – Závodná / Moderátorka, herečka, zdravotná klaunka (Červený Nos Clowndoctors)


Kúzelník Wolf a Sranda Banda

28.7.2021 / 17.00 hod. / Sad na Studničkách

Veselá skupina zvierat Vás istotne ohúri svojimi gagmi, kúzlami a komickými situáciami.
Pripravte sa, priatelia, valí sa na Vás tornádo! Sranda Banda show je komediálna Family show, v ktorej sa miešajú krásne bábky, výborná bruchovravecká technika a trefný multivrstvový humor. Neinfantilné energické divadlo je popretkávané gagmi tak, aby pobavilo celú rodinu. Show je absolútne unikátna a nikde inde v Čechách a na Slovensku ju neuvidíte.


VEČERNÁ PREHLIADKA BURIANOVEJ VEŽE

30.7.2021 / 17.30 až 20.00 hod. / Burianova veža

Príďte si v piatok podvečer vychutnať výhľad na centrum mesta a na malebné panorámy okolitých pohorí zo 46 metrov vysokej renesančnej zvonice. Počet miest je obmedzený, preto prosíme o rezerváciu vopred prostredníctvom Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina.


Prasiatko PiGi a jeho dobrodružstvá

4.8.2021 / 17.00 hod. / Sad na Studničkách

O nespokojnom prasiatku so svojim osudom a hľadaní šťastia. Rozprávková komédia so skvelým koncom a nie len pre deti. trvanie cca 1 hod. hrajú Roman Mihálka a Peter Szutyányi.


STREDOVEKÝ DEŇ

6.8.2021 / Mariánske námestie

Neodmysliteľnou súčasťou Žilinského kultúrneho leta je už desať rokov podujatie pod názvom Stredoveký deň. Na začiatku 14. storočia je Uhorsko rozpoltené mocenskými bojmi medzi vysoko postavenými šľachticmi (magnátmi) ako napríklad Matuš Čák alebo Omodej Aba a kráľovskou korunou. Staré šľachtické rody vďaka zásluhám pri obrane územia pred Mongolskými vpádmi ovládajú široké územia. Tito magnáti s nevôľou vnímali rozpínajúcu sa moc miest a snažili sa ich udržať pod svojou nadvládou alebo si ich podrobiť. Mestá ako Žilina snažiac zachovať si svoju samostatnosť hľadali spojencov a jedným z riešení bolo stať sa “slobodným kráľovským mestom”

Napäté prostredie v Uhorsku vrcholí v roku 1321 po smrti Matúša Čaká prichádza na územie severného Uhorska kráľ Karol Robert z rodu Anjou. Podmaňuje si pod “moc koruny” celé Trenčianske panstvo pod, ktoré spadala aj stredoveká Žilina. Matúšovu smrť využíva žilinská mestská rada a na čele s voleným richtárom doručia žiadosť o mestské výsady pre mesto Žilina priamo panovníkovi do vojenského tábora pod Trenčiansky hrad….

Stane sa Žilina kráľovským mestom ? Prerastú spory medzi nemeckým a slovanským obyvateľstvom v otvorený konflikt ?

Žilina sa chce svojmu panovníkovi predviesť a tak sa môžete tešiť na stredoveké remeslá ako kováč, obuvník, brašnár, hrnčiar, a mnoho iných. Budete svedkami pravej kráľovskej zábavy a turnaja pre kráľovský dvor, môžete si vyskúšať streľbu z luku či stredovekých katapultov, nebudú chýbať sokoliari či temné večerne šermiarske prekvapenie.

Program:
12.00 Otvorenie podujatia
13.00 Dvor zázrakov
14.00 Sokoliari
15.00 Slávnostný sprievod a udelenie privilégií mestu Žilina
16.00 Stredoveká hudba
17.00 Peší panský turnaj pre rozptýlenie kráľa
18.00 Ukážka účinnosti lukostreľby
19.00 Stredoveké palné zbrane a Mestská domobrana
20.00 Bitka – spor slovenských a nemeckých Žilincov
21.00 Očistec
21.30 Fakľový sprievod

Ďalej zažijete: stredoveký tábor, jarmok, hygiena, stredoveká kuchyňa, scénky, potýčky, remeselná ulička s množstvom ukážok stredovekých remesiel

Účinkujúci: Cech Terra de Selinan, Sokoliari Horus, Galiard, Agentúra Hec tor, Vres, Kompánia z Turca, Vir Fortis, Via Casa, Argenti, Via Castrum, Das freie Militär, Schatmansdorf, Berezum, Spolok svätého Šebastiana

Uvedené časové údaje sú orientačné. / Zmena programu vyhradená. / Námet, scenár a dramaturgia: Filip Višňovský. Na Stredovekom dni dochádza k streľbe, a preto sa účasť neodporúča malým deťom, občanom s citlivejším sluchom a zvieratám.


VRBA-WETZLER MEMORIAL & ŽILINA BESKYDY 2026

7.8.2021 / 20.00 hod. / Nová synagóga

Útek dvoch hrdinov z tábora Auschwitz-Birkenau a správa, ktorú následne spísali v Žiline, má v dejinách zásadný význam. Riskovali životy, aby sa pokúsili zachrániť tisíce Židov pred istou smrťou. Živý memoriál je venovaný týmto dvom hrdinom a je spojený s koncertom Miroslav Tóth & Dystopic Requiem Quartet: BLACK ANGELS SONGS.
Black Angels Songs je hudobné dielo so silným príbehom od slovenského skladateľa Miroslava Tótha. Skladba je venovaná Vojtechovi a Barbore Gálovcom, rodičom Fedora a Egona Gála a je pripomienkou ľudských tragédií z obdobia fašizmu. Jej premiéra zaznela 14. marca v T3 – kultúrnom prostriedku v Bratislave


Dobrodružná cesta

11.8.2021 / 17.00 hod. / Sad na Studničkách

Interaktívne predstavenie, v ktorom sa diváci stávajú jeho súčasťou. Preto je vždy iné, nové a plné prekvapení.
Izabela Miernestratená je cestovateľka celou dušou. Na svojich potulkách svetom zažíva všakovaké dobrodružstvá, stretá nezvyčajné tvory a prekonáva nebezpečné prekážky. Dospelí aj deti, naberte odvahu a vydajte sa na ďalšiu dobrodružnú cestu!


PRECHÁDZKA PO SADE NA STUDNIČKÁCH

13.8.2021 / 15.00 hod. / Sad na Studničkách

Pokračujeme v minuloročných potulkách po spoznávaní významných miest v meste. 13. augusta o 15.00 hod. si spoločne s Mgr. Petrom Štanským a Jozefom Feilerom priblížime históriu územia, parku a vodného zdroja Sadu na Studničkách. Vedeli ste, že názov dostal podľa prameňa, z ktorého kedysi Žilinčania brávali vodu?


Nemožné je možné, alebo skvelá zábava so šaškom Romanom

18.8.2021 / 17.00 hod. / Sad na Studničkách

hrajú: Roman Mihálka. Interaktívna hra s deťmi a rodičmi medzi rozprávkami, v kúzlach a hudbičkou


Sranda Banda + MINIDISKO

25.8.2021 / 17.00 hod. / Sad na Studničkách

Veselá skupina zvierat Vás istotne ohúri svojimi gagmi, kúzlami a komickými situáciami.
Pripravte sa, priatelia, valí sa na Vás tornádo! Sranda Banda show je komediálna Family show, v ktorej sa miešajú krásne bábky, výborná bruchovravecká technika a trefný multivrstvový humor. Neinfantilné energické divadlo je popretkávané gagmi tak, aby pobavilo celú rodinu. Show je absolútne unikátna a nikde inde v Čechách a na Slovensku ju neuvidíte.


DOŽINKY

26.8. – 27.8.2021 / Mariánske námestie

Dožinkové slávnosti boli odjakživa spojené s oslavou žatvy, ukončením roľníckych prác a magickými úkonmi, ktorých cieľom bolo zabezpečiť hojnosť všetkým aj na budúci rok. Dodnes sú symbolom vďačnosti, hojnosti, veľkých osláv, dobrej nálady a tradície. Organizátori, Mesto Žilina a FS Rozsutec, sa rozhodli túto myšlienku oživiť a priniesť ju priamo do centra mesta.
Návštevníci sa počas 2 dní festivalu tešiť na bohatý kultúrny program, krojovaný sprievod mestom, a ľudové výrobky od rôznych remeselníkov.
Neváhajte a príďte si spoločne s priateľmi a rodinou spestriť koniec leta touto prémiovou atmosférou. Vstup na festival je voľný.


VEČERNÁ PREHLIADKA BURIANOVEJ VEŽE

27.8.2021 / od 17.30 do 20.00 hod. / Burianova veža

Príďte si v piatok podvečer vychutnať výhľad na centrum mesta a na malebné panorámy okolitých pohorí zo 46 metrov vysokej renesančnej zvonice. Počet miest je obmedzený, preto prosíme o rezerváciu vopred prostredníctvom Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina.


BEH NA DUBEŇ

29.8.2021 / ZŠ Budatín

Všetci nadšenci behu sa môžu zapojiť do jubilejného 10. ročníka Behu na Dubeň, s technicky náročnou, ale o to krajšou bežeckou traťou v prírode s krásnym výhľadom na Žilinu. Prezentácia od 9.00 hod. pred ZŠ Slovenských dobrovoľníkov, Budatín.

www.janrun.sk


ROZLÚČKA S LETOM

Rozlúčka s letom, ktorá sa mala konať 1.9.2021 v Ži­linskom lesoparku, sa z dôvodu nepriaznivej predpovede počasia presúva. V prípade vyhovujúceho počasia a aktuálnej pandemickej situácie v mesiaci september, bude nový termín podujatia oznámený na stránke mesta a cez oficiálne sociálne siete mesta Žilina.

1.9.2021 / Lesopark Chrasť

Pozývame na hudobnú rozlúčku s letom v žilinskom lesoparku! Deti sa môžu vyšantiť na detskom ihrisku s lanovkou a trampolínami. Nebudú chýbať super atrakcie ako skákací hrad, lanové prekážky, maľovanie na tvár, balóny a samozrejme koncert.


Burza žilinských športových klubov

3.9.2021 / 15.00 – 18.00 hod. / Námestie Andreja Hlinku

Tretí ročník podujatia, na ktorom žilinské športové kluby predstavujú svoju činnosť, úspechy a tréningové cviky. Cieľom je vytvorenie priateľského puta medzi športovými klubmi, pritiahnutie nových, najmladších členov, ktorí na konci prázdnin premýšľajú, ktorý šport by bol pre nich ten najlepší.


ŽILINČANIA SA BAVIA FUTBALOM

9.9. – 10.9.2021 / Námestie Andreja Hlinku

Mesto Žilina pozýva na tradičný futbalový festival Žilinčania sa bavia futbalom, ktorý je rozdelený na dva dni. Námestie Andreja Hlinku v Žiline opäť ožije futbalom, sily si medzi sebou zmerajú športové kolektívy, partie, študenti a žiaci v pomyselne rozdelených mužstvách Severu a Juhu, pričom rozhodujúce je skóre na konci hracieho dňa. V roku 2021 sa bude hrať na umelom hokejbalovom povrchu, pričom v exhibícii svoje majstrovstvo predstavia aj legendy slovenského hokejbalu.


KULTÚRNE FÓRUM BESKYDY

9.9.2021 / Mestské divadlo Žilina / Žilina Beskydy 2026

Kultúrne fórum plné prezentácií, projektov a networkingu s kľúčovými partnermi regiónu Beskdy. Na kultúrnom fóre prebehne prezentácia a komunikácia kultúrnych aktivít a projektov v rámci kandidatúry Žiliny na európske hlavné mesto kultúry v roku 2026. Prezentovaná bude aj nová kultúrna stratégia mesta Žilina – Kreatívna Žilina 2035. Účastníci sa budú môcť zúčastniť workshopov a expertných panelových diskusií na témy cezhraničnej spolupráce, rozvoj turizmu, spolupráca so súkromným sektorom, hodnotenie v kultúre a rozvoj publika.


DEŇ ZDRAVIA

PODUJATIE ZRUŠENÉ!!!
16.9.2021 / Námestie Andreja Hlinku

Aj tento rok sa Námestí Andreja Hlinku uskutoční 15. ročník podujatia zameraného na zdravie človeka s názvom Žilinský deň zdravia. Počas dňa organizátori osvetovou činnosťou upozorňujú na civilizačné choroby a ponúkajú zdravú alternatívu života s cieľom vzbudiť záujem verejnosti o jej uplatňovanie v každodennom živote.


ŽILINSKÁ PLAVECKÁ ŠTAFETA

16.9.2021 / Mestská krytá plaváreň

13.ročník tradičného podujatia Žilinská plavecká štafeta, ktorá bude opäť o prekonávaní rekordov. Cieľom akcie je zaplávať v uvedený deň čo najviac kilometrov, bez ohľadu na dosiahnutý čas. Naše mesto v posledných štyroch ročníkoch zvíťazilo medzi slovenskými mestami. Bude z toho pokračovanie zlatej tradície?


FESTIVAL SENIOROV & KAPUSTNÝ DEŇ

30.9.2021 / Mariánske námestie

Festival seniorov vznikol 4. októbra 2008. Dnes vidieť radosť na tvárach vystupujúcich, s akým oduševnením a radosťou spievajú, tancujú, recitujú. Heslo festivalu, tak priliehavé veku seniorov “neseďme doma nečinne, ale poďme a podajme ruku priateľovi a spolu si pomôžme“ ich posilňuje, povzbudzuje a dodáva im chuť do ďalšieho života.


Beh pre najmenších

1.10.2021 / Sad SNP

Pre najmladších žiakov prvého stupňa základných škôl budú pripravené v Sade SNP bežecké preteky o pohár primátora mesta. Podujatie tradične otvára Školskú športovú ligu mesta Žilina, ktorá prebieha počas celého školského roka.