Milí Žilinčania a návštevníci nášho mesta,

leto bude aj tento rok v Žiline pestré, plné zábavy a oddychu. Počas prázdninových mesiacov sú pre vás pripravené mnohé kultúrne či športové podujatia, ktoré spríjemnia letnú atmosféru v našom meste.

Program Žilinského kultúrneho leta 2021 myslí na všetky vekové kategórie či milovníkov rôznych hudobných a umeleckých žánrov. Okrem obľúbených podujatí, ako je Mariánske leto, Bažant Kinematograf či Tvorivé remeselné dielne, sú pripravené aj novinky, napríklad jednodňový festival humoru Tak ti treba. Aj v tomto roku na vás čakajú hodiny rannej jogy či výtvarné utorky pod vedením skúsených lektorov.

Stredy budú tradične patriť seniorom a deťom. Staršia generácia si každú stredu oddýchne pri počúvaní dychovej hudby v Sade SNP a naši najmenší si budú môcť vychutnať klasické rozprávky v podaní profesionálnych hercov v Sade na Studničkách.

Históriu dôb minulých priblíži návštevníkom podujatie Stredoveký deň a počas Tvorivých remeselných dielní si budete môcť vyskúšať tradičné remeslá našich predkov. Rovnako nebudú chýbať ani podujatia Žilinský deň zdravia, Festival seniorov či Primátorský deň. Nezabudli sme ani na priaznivcov športu, ktorí si môžu prísť zmerať svoje sily alebo len podporiť svojich favoritov na podujatia ako Beh na Dubeň, Žilinský mestský polmaratón či Žilinská plavecká štafeta.

Predošlé mesiace boli pre všetkých náročné, preto verím, že si každý z nás vychutná príjemné letné dni a načerpá novú energiu. Verím, že podujatia potešia malých i veľkých a každý si v nich nájde niečo zaujímavé. Prajem vám, aby ste si v našom krásnom meste užili so svojimi blízkymi a priateľmi príjemnú letnú atmosféru. Srdečne vás týmto pozývam na Žilinské kultúrne leto 2021.

Peter Fiabáne primátor mesta Žilina