Cyklistické preteky Okolo Slovenska odštartujú v Žiline v stredu 16. septembra

Už o niekoľko dní vypukne na Slovensku najväčší cyklistický sviatok. Známe cyklistické mená sa stretnú na 64. ročníku medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska. O cenné body a dresy budú cyklisti bojovať na slovenských cestách od 16. do 19. septembra. Preteky odštartujú v Žiline, odkiaľ budú pokračovať cez Banskú Bystricu, Žiar nad Hronom, Topoľčianky až do Skalice. Fanúšikovia cyklistiky sa i tento rok môžu tešiť z kvalitného športového zážitku, keďže účasť na podujatí potvrdili známe cyklistické tímy. Vzhľadom na epidémiu koronavírusu budú počas pretekov platiť prísne hygienické pravidlá. Organizátori v spolupráci s partnermi pripravili viaceré opatrenia.

Preteky Okolo Slovenska odštartujú v stredu 16. septembra o 9.30 hod. na Vodnom diele v Žiline prvou etapou. Jej dĺžka je vyše 106-kilometrov a peletón prejde cez 20 miest a obcí. Počas etapy na veľkom kysucko-oravskom okruhu čaká cyklistov jedna rýchlostná prémia v Terchovej a štyri horské prémie v Sedle Lutiška, Oravskej Lesnej, Erdutskej priehybe a v Rovnej Holi. Cieľ etapy je naplánovaný o 12.30 hod. v Žiline, v mieste štartu na vodnom diele. Druhú časť prvej etapy otvorí popoludní o 16.00 hod. štart prvého pretekára, približne o 18.00 hod. by mal odštartovať posledný. Z dôvodu preventívnych opatrení nie je možné uskutočniť časovku v centre Žiliny, odohrá sa teda okolo vodného diela na východnom kraji mesta. Na časovke s dĺžkou vyše sedem kilometrov zo Žiliny s otočkou v obci Mojš nie sú pripravené žiadne rýchlostné ani vrchárske prémie. Druhá etapa, ktorá začne vo štvrtok 17. septembra o 13.30 hod. na žilinskom vodnom diele a povedie až do Banskej Bystrice je najdlhšia v aktuálnom ročníku. Pelotón čaká bezmála 210-kilometrov cez 39 miest a obcí. Pripravené sú tri rýchlostné prémie a až desať horských. Taktiež súboj o bodkovaný dres bude zaujímavý. Finiš približne o 17.30 hod. v Banskej Bystrici bude mierne do kopca na kockách.

„Veľmi sa teším, že Žilina je neodmysliteľnou súčasťou medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska. Podujatie opäť prinesie fanúšikom cyklistiky skvelé zážitky a momenty. Sám som aktívnym cyklistom a vo voľnom čase rád oddychujem na bicykli. Myslím, že aj podujatia takéhoto typu prispievajú k popularizácii lepších, ekologickejších foriem osobnej dopravy v našich mestách a my sme veľmi radi, že sa touto cestou vydala aj Žilina,“ podotkol primátor Peter Fiabáne.

Počas štyroch etáp Okolo Slovenska budú jazdci bojovať o štyri dresy. Najvzácnejšou trofejou bude žltý dres lídra celkového poradia. Dres víťaza bodovacej súťaže bude tento rok v zelenej, „saganovskej“ farbe, najlepší vrchár bude oblečený do červených bodiek a najlepší pretekár do 23 rokov získa biely dres. Pre domácich jazdcov je vypísaná súťaž o najlepšieho Slováka, ktorej víťaz si po každej etape prevezme na pódiu dres vo farbách slovenskej trikolóry. Po každej etape okrem časovky sa bude vyhodnocovať i najbojovnejší jazdec etapy, ktorý nasledujúci deň ponesie červené číslo. Na záver bude vyhodnotené najlepšie družstvo pretekov. Celkovo sa súťaží o ceny vo výške vyše 50-tisíc eur.

Aj keď pre kolíziu s termínom tohtoročného Tour de France musia slovenskí fanúšikovia oželieť účasť domáceho Petra Sagana a väčšiny víťazov minulého ročníka, i tentokrát sa na slovenských cestách predstavia jazdci svetovej kvality. Organizátori pripravili trať v celkovej dĺžke vyše 670-kilometrov cez 125 miest a obcí, počas ktorej sa cyklisti potrápia s 20 vrchárskymi a 10 rýchlostnými prémiami. Podľa predbežnej štartovnej listiny by pri obhajobe žltého dresu nemal chýbať jeho minuloročný víťaz Yves Lampaert z Deceuninck Quick Step. Belgičan okrem neho získal minulý rok aj tretie miesto na Paris Roubaix či druhé miesto na tohtosezónnej belgickej klasike Omploop Het Nieuwsblad Elite. Spolu s ním sa predstaví i novozélandský majster Shane Archbold či najvyššie postavený cyklista v rebríčkoch Francúz Florian Senechal. V zostave Bora-Hansgrohe prídu Oscar Gatto, Jay McCarthy či Martin Laas, ktorý v minulosti vybojoval pódium v Kórei a Japonsku.

Na domácej pôde nebudú chýbať ani aktuálny majster SR Juraj Sagan či Erik Baška. Veľmi dobrú sezónu zažíva aj jediný slovenský kontinentálny tím Dukla Banská Bystrica. V jej zostave sa predstaví čerstvý držiteľ žltého dresu jubilejného ročníka Okolo Srbska Martin Haring a mladý talentovaný jazdec, majster SR U23 a tiež bronzový medailista elitného šampionátu Lukáš Kubiš. Zaujímavosťou je, že Lukáš Kubiš je v aktuálnom rankingu UCI slovenská dvojka, hneď po Petrovi Saganovi. Spolu s nimi sa predstaví aj Marek Čanecký, Patrik Tybor, Ján Andrej Cully, Juraj Bellan a Pavol Rovder.

Preteky Okolo Slovenska obohatí v Žiline sprievodné podujatie s názvom Diapozitívna energia na kolesách, v rámci ktorého si bude môcť verejnosť vyskúšať cyklojazdu na trati s dĺžkou vyše sedem kilometrov pri vodnom diele v Žiline. Návštevníci sa na podujatí, ktorého partnerom je mesto Žilina, dozvedia viac informácií o prevencii a vzniku diabetu, k dispozícii bude aj meranie glykémie, špecializované poradenstvo s nutričnou terapeutkou či rady lekára – diabetológa. Aktivity sa budú konať 16. septembra od 10.00 do 16.30 hod. v eXtreme parku v Žiline. Predpokladaný štart cyklojazdy je o 14.00 hod.

Viac informácií nájdete na internetovej stránke: www.okoloslovenska.com.


Kultové anime o Hiroshime aj Švankmajerova Alenka v ríši divov – 13. Fest Anča predstavuje program celovečerných fil­mov

Fest Anča 2020 je tu už o necelé 2 týždne a preto je najvyšší čas začať s predstavovaním jej programu. Hoci je medzinárodný festival animácie zameraný primárne na krátkometrážnu tvorbu, tento rok opäť prinesie aj sekciu celovečerných animovaných filmov – a tá bude určite opäť patriť k tomu divácky najpríťažlivejšiemu z tohtoročného programu. Témou 13. ročníka festivalu je totiž mimoriadne aktuálne DEŇ PO a práve k tejto téme je koncipovaná aj dramaturgia celovečerných filmov na Fest Anči 2020.

Štyri dlhometrážne filmy v tohtoročnom výbere festivalu budú český polo-hraný polo-animovaný film Něco z Alenky (1988) Jana Švankmajera, anime legenda o zhodení atómovej bomby na Hiroshimu, kultový japonský film Bosý Gen (1983) a americké snímky nielen pre deti Železný obor (1999) a Rango (2011).

DEŇ PO štyrikrát inak

Jednoznačne “najviac v téme” sa spomedzi tohtoročných celovečerných filmov drží japonský Bosý Gen – kreslená snímka natočená podľa spomienok Keidžiho Nakazawu, ktorý v detstve prežil zhodenie atómovej bomby na mesto Hirošima. O svojich zážitkoch najprv napísal komiks I Saw It, ktorý vyšiel v roku 1972. Neskôr naň nadviazal manga sériou už pod názvom Bosý Gen / Barefoot Gen, na motívy ktorého neskôr vytvoril scenár pre celovečerný film. Protagonistami sú malý chlapec Gen a jeho rodina, ktorí žijú v Hiroshime koncom 2. svetovej vojny, pričom film zachytáva obdobie niekoľkých týždňov pred a po zhodení bomby. 6 august 1945 a jeho následky sú vo filme stvárnené v ikonickej farebnej a zjednodušujúcej manga estetike, očami dieťaťa, no za filmom je citeľné poznanie dospelého preživšieho jednej z najväčších tragédií v ľudských dejinách.

Iný pohľad na tému DEŇ PO prináša Švankmajerove Něco z Alenky z konca 80. rokov. Hraný film využívajúce Švankmajerove jedinečné bábkové a trikové techniky vznikol na motívy Alice v krajine zázrakov Lewisa Carrolla. Režisér si predlohu vybral preto, že s dovtedajšími filmovými spracovaniami sa necítil spokojný. Výsledkom jeho pohľadu na materiál je temný, takmer snový fantasy film s jedinečnou estetikou o zážitkoch za hranicou bežného. “Takéto putovanie mimo nášho sveta hrdinu aj diváka ovplyvňuje – naspäť sa vraciame zmenení a musíme sa inak vyrovnávať s realitou. A aj to je DEŇ PO,” vysvetľuje voľbu filmu programová riaditeľka Fest Anče Ivana Sujová. Něco z Alenky bol Švankmajerov dlhometrážny debut a na festivale vo francúzskom Annecy zaň v roku 1989, ktorý je považovaný aj za “animované oskary” zaň získal prvú cenu v celovečernej kategórii.

Ďalšie dva filmy z tohtoročnej dramaturgie Fest Anče – Rango a Železný obor – potom ponúkajú celkom odlišný, výrazne odľahčenejší pohľad na tému festivalu. V oboch prípadoch ide o americké produkcie a oba filmy sú vhodné pre detského aj dospelého diváka.

Železný obor je kresleným science fiction príbehom situovaným do čias studenej vojny. Vznikol v roku 1999 a témou aj spracovaním pôsobí mimoriadne nadčasovo – vďaka čomu v čase svojho vzniku, žiaľ, ostal nedocenený. Rozpráva o priateľstve chlapca s tridsaťmetrovým robotickým mimozemšťanom, ktorý pristál na Zemi. Vláda chce však návštevníka zničiť, a tak sa hlavný hrdina snaží svojho nového priateľa ochrániť, čo vedie k hlbšiemu poznaniu o priateľstve, obete, ľudskosti a jej nepochopení zoči voči cudziemu, čoho sa prirodzene bojíme. Film bol režijným debutom Brada Birda, ktorý neskôr natočil Ratatouille ale aj jeden z najúspešnejších a najoceňovanejších rodinných animákov, Rodinku Úžasných. Vo svojej dobe však Železný obor, napriek krásnej animácii a hviezdnemu obsadeniu (Vin Diesel, Jennifer Aniston a iní) nezažiaril – predbehol éru animovaných veľkofilmov, ktorá nadišla o pár rokov neskôr s rastúcim ohlasom štúdia Pixar krátko po roku 2000.

Rango z roku 2011 na druhú stranu zažil obrovský ohlas hneď po svojom uvedení a okrem kritického a kasového úspechu zažiaril aj na Oscaroch, kde sa stal najlepším animovaným celovečerných filmom roka. Na tému DEŇ PO pozerá cez príbeh domáceho chameleóna Ranga, ktorého náhoda dovedie do postapokalyptického westernového mestečka Špina sužovaného suchom a ekologickými katastrofami – a dostane sa na cestu hrdinu, ktorý mestečko a jeho obyvateľov zachráni. Režisér Gore Verbinski na seba upozornil začiatkom nultých rokov kultovým nadprirodzeným hororom Kruh a neskôr natočil tri pokračovania Pirátov z Karibiku. V Rangovi však paradoxne vytvoril film oslovujúci rovnako deti aj dospelých divákov.

Okrem celovečerných filmov prinesie 13. Fest Anča aj tradičný tematický fokus krátkych animovaných filmov kurátorovaný českou filmovou teoretičkou Eliškou Děckou, ktorý sa zameria na tému DEŇ PO z pohľadu globálnych a osobných apokalýps, strát a nových začiatkov cez humor, optimizmus a nadhľad. Súčasťou programu bude aj prehliadka súťažných a nesúťažných animovaných filmov, prednášky, koncerty, výstavy a workshopy.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka.
Každoročne sa koná v kultúrnom centre v Novej Synagóge v Žiline a v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie. Cieľom festivalu je prezentovať súčasné progresívne animované filmy spolu s tým najlepším z histórie žánru. Festival sa snaží zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať svoje publikum o rôznych podobách animácie.

Vstupenky v obmedzenom počte sú v predpredaji už teraz!

Medzinárodný festival animácie Fest Anča 2020 finančne podporil Audiovizuálny fond.
Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Festival bol finančne podporený z Fondu LITA.
Festival sa koná pod záštitou Ministerky kultúry Slovenskej republiky, pani Natálie Milanovej.
Záštitu nad konaním festivalu Fest Anča 2020 prevzal primátor mesta Žilina, pán Peter Fiabáne.

www.festanca.sk


Juraj Kollár PLATÓ

Kurátorka: Katarína Bajcurová
Miesto konania: Považská galéria umenia v Žiline / výstavné priestory na prvom poschodí
Vernisáž: štvrtok 23. júla 2020 o 17.00 hod.
Trvanie výstavy: 24. 7. – 6. 9. 2020

Juraj Kollár patrí v súčasnosti k najpôsobivejším zjavom na našej maliarskej scéne. Autorská výstava v Považskej galérii umenia v Žiline predstavuje výber z najnovšej tvorby, hlavné smery a trajektórie jeho tvorivého pohybu, ktorý nikdy nejde len jedným smerom. Prednedávnom radikálne transponoval svoj autorský koncept skladaných obrazov (krajiny videné cez sklobetónové steny) k objektovo chápanej maľbe, pričom na „maľovanie“ využíva rozmanité stavebné súčiastky. Pôvodne dvojdimenzionálne kompozície nadobúdajú novú objektovú fakticitu, vecnosť a priestorovosť. V maľovaných obrazoch Kollár využíva celú škálu zobrazení od hyperrealizmu až po zovšeobecnenie motívu do pravouhlej siete, rastru, časť prác zostáva čisto abstraktná. Vytrvalo skúma možnosti, ktoré mu maliarstvo ako také dáva, so všetkými svojimi tradíciami (ich popretím i rozvinutím), jeho výskumu sa týkajú odkrývania rozmanitých spôsobov zobrazenia a „prenosu“ reality do obrazu, ale predovšetkým jej subjektívneho vnímania, totálneho prežitia a pretransformovania do osobitého maliarskeho jazyka. Juraj Kollár útočí rovnako na zmysly, ako aj na intelekt diváka, búra naše zaužívané vnímanie reality, nabáda nás dívať sa a – vidieť – veci a náš svet inak, novým – zážitkovým – spôsobom. (Katarína Bajcurová)

Juraj Kollár (*1981, Nitra) študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (prof. Daniel Fischer, 1999 – 2003) a na Akadémii výtvarných umení v Prahe (prof. Zdeněk Beran, 2003 – 2005). Získal viacero domácich i medzinárodných ocenení (Cena Igora Kalného, Zlín, 2009; Celeste Prize, 3. cena, Berlín, 2009; VÚB Maľba roka, Bratislava, 2010). Mal viacero samostatných výstav: Buoy, Zahorian & Van Espen, Bratislava (2020); Strávený čas, Galéria 19, Bratislava; Prízemie, Galéria J. Koniarka, Trnava (2019); Obytná zóna, Stredoslovenská galéria, Banská Bystrica; Zázemie, Zahorian & Van Espen Gallery, Bratislava (2017), Reportovaná maľba, Galéria E. Zmetáka, Nové Zámky (2015); Luxurious Desert under the Sky of Paris, Zahorian & co Gallery, Bratislava; Thoughtful, Victoria ́s Gallery, Paríž (2014) a ďalšie. Spolupracuje so Zahorian & Van Espen Gallery (Bratislava, Praha) a Kubik Gallery (Porto, São Paulo). Jeho práce sú zastúpené vo verejných a súkromných zbierkach doma i v zahraničí, v Slovenskej národnej galérii, v Galérii mesta Bratislavy, v Národnej galérii v Prahe atď. Dlhší čas žil a maľoval v Paríži, v súčasnosti žije a tvorí v Bratislave. V roku 2020 mu vyšla knižná monografia Square One s úvodnou štúdiou Kataríny Bajcurovej a rozhovorom, ktorý viedla Eva Skopalová, autorom grafického dizajnu je Jan Šiller.

Realizáciu diel z verejných zdrojov formou štipendia podporil Fond na podporu umenia.

www.pgu.sk


Fest Anča 2020 prinesie nové začiatky a bližší pohľad na slovenskú animáciu

Medzinárodný festival animácie Fest Anča prináša tento rok už po 13. raz výber toho najlepšieho z domácej a zahraničnej animovanej tvorby. Za svoj tematický fokus si tento rok organizátori vybrali mimoriadne aktuálnu tému DEŇ PO. V rámci nej sa do programu dostali napríklad kultový japonský animovaný film o Hirošime Bosý Gen alebo debut Jana Švankmajera Něco z Alenky. Mimoriadny priestor venujú toho roku dramaturgovia aj pohľadu na domácu animačnú scénu. Fest Anča 2020 sa uskutoční 27. – 30. augusta 2020 v Žiline.

Deň po vo filmoch aj mimo nich

Nosná festivalová téma DEŇ PO je tento rok opäť spracovaná naprieč celým obsahom festivalu. Zaoberať sa ňou bude 6 špeciálnych fokusových sekcií, ktorých kurátorkou je druhý rok po sebe česká filmová teoretička Eliška Děcká. Ponesú názvy ako „Apokalyptické konce a nové začiatky“, „After-after Party“ alebo „Návraty prírody“ a zaradené sú v nich aj filmy slovenských animátorov Dávida Štumpfa (Woo-hoo!) alebo Matúša Vizára (Pandy). „Rozhodli sme sa, že sa v tematickom fokuse postavíme najrôznejším globálnym i osobným apokalypsám, stratám a novým začiatkom tvárou tvár: s humorom (aj keď často čiernym), optimizmom (hoci niekedy nepatričným) a hlavne s pokojom a nadhľadom, ktorý môže vychádzať ako z bohatej životnej múdrosti, tak i z do neba volajúci naivity,“ vysvetľuje Eliška Děcká vo svojom kurátorskom príhovore.

Na festivalovú tému sa napája aj výber celovečerných filmov. Tento rok nimi budú český polo-hraný polo-animovaný film Něco z Alenky (1988), dlhometrážny debut Jana Švankmajera, ktorý je variáciou na Alicu v krajine zázrakov a zároveň príbehom o osobnej premene v kontakte so silnými neobyčajnými skúsenosťami. Ďalej sa publiku predstaví japonská anime legenda Bosý Gen (1983), natočená podľa spomienok Keidžiho Nakazawu, ktorý v detstve prežil zhodenie atómovej bomby na mesto Hirošima. Program celovečerných filmov uzavrú dve americké snímky nielen pre deti – dlhodobo neprávom prehliadaný Iron Giant (1999) o stretnutí malého chlapca s mimozemským robotom a Oskarom ocenený Rango (2011) o domácom chameleónovi, ktorý sa nechtiac vydá na cestu hrdinu a rozhodne sa zachrániť ekologicky spustošené mestečko uprostred púšte.

Okolo témy DEŇ PO je koncipovaný aj sprievodný program a celá komunikácia 13. Fest Anče. V rámci programu sa budú môcť návštevníci zúčastniť napríklad workshopu výroby rúšok s umeleckým kolektívom Kundy Crew, tematická čítačka, prehliadky jedného zo žilinských krytov civilnej obrany alebo predstavenia českého divadla TV Estráda o hľadaní pohody a úniku na českom vidieku zoči voči klimatickou krízou sužovanej krajine.

Spustošená planéta a odchod z nej je aj motívom tohtoročnej festivalovej grafiky – tentokrát z dielne grafického dizajnéra Mareka Menkeho. Marek Menke je spolu s animátorom Marekom Jasaňom aj autorom festivalového spotu a vytvoril aj motívy festivalových suvenírov, ktoré tento rok vzniknú upcyclingom v špeciálnej spolupráci so second handom Textile House.

Spotlight pre Slovensko

Výrazná časť festivalového priestoru je tento rok venovaná špecificky slovenskej tvorbe. Festival na svojom trinástom ročníku privíta iba jedného hlavného hosťa – slovenské animátorské duo Ové Pictures, ktoré odprezentuje desať rokov svojho pôsobenia na scéne. Animátorky Veronika Obertová a Michaela Čopíková úspešne tvoria vlastné projekty, svoju prácu však prezentujú aj cez renomované zahraničné spolupráce. Za svoje filmy získali celý rad ocenení: od národnej filmovej ceny Slnko v sieti až po ceny zo zahraničných festivalov.

Silné domáce zastúpenie je tento rok opäť aj v oficiálnom festivalovom výbere – tak ako vlani, aj tento rok bolo možné z množstva prihlásených filmov vytvoriť súťažnú aj nesúťažnú slovenskú sekciu. V tej súťažnej sa objavujú mená ako napríklad Vanda Raýmanová a Michal Struss, Marta Prekopová a Michal Blaško, Lívia Suchá alebo Dávid Štumpf a Michaela Mihalyi. Poslední menovaní sa predstavia s filmom SH_T HAPPENS, s ktorý premiérovali vlani v Benátkach a získali aj nomináciu na festivale Sundance.

Domáca animácia sa navyše objaví aj v ďalších troch špeciálnych sekciách. Prvá z nich bude venovaná oceňovanej domácej sérii Tresky Plesky z dielne animátorky Veroniky Kocourkovej, druhá projektu Drobci Vandy Raýmanovrej, ktorej súčasťou bude aj tematický workshop pre deti. V treťom špeciále sa zas odprezentuje animovaná tvorba z pražského FAMU, v ktorej je výrazný presah na slovenskú tvorbu, keďže mnohí domáci animátori študujú práve na renomovanej pražskej filmovej škole.

Slovenská animácia dostane priestor aj formou dvoch výstav. Súčasťou festivalu budú tento rok Dreams of Eden mladej animátorky Kriss Sagan a výstava projektu Domased, ktorým českí a slovenskí animátori reagovali na korona krízu a nutnosť ostať na jar 2020 dlhšie doma. „Tohtoročný spotlight chceme využiť na odprezentovanie umelcov tvoriacich na Slovensku. Špeciálny priestor dáme mladým výrazným autorským osobnostiam,“ vysvetľuje riaditeľka festivalu Ivana Sujová.

Úspešný súťažný ročník

V súťažných filmových sekciách tento rok púta pozornosť množstvo prihlásených filmov na festival – organizátori ich dostali až rekordných 1650 zo 65 krajín sveta. Do programu sa ich dostalo najlepších 250. Za pozornosť medzi nimi stoja viaceré známe animátorské mená či niekdajší držitelia ocenení z predošlých ročníkov festivalu – medzi nimi napríklad Peter Millard, Max Hattler, Julia Ocker, Lena von Döhren, Milos Tomić či viaceré filmy z katalógu prestížnej distribučnej spoločnosti MIYU Distribution. Popri nich sa však do tohtoročného výberu filmov dostali aj originálne nové mená. „Fest Anča si dlhodobo zakladá na rôznorodosti a unikátnosti programu,“ hovorí riaditeľka festivalu Ivana Sujová.

Okrem toho je tento rok Fest Anča súčasťou dvoch špeciálnych kolaborácií – jedna z nich je s európskou platformou A.L.I.C.E. (Animation League for Increased Cooperation in Europe) a Ministerstvom kultúry SR a smeruje k rozvoju podpory animácie, ktorá v špeciálnej sekcii odprezentuje filmy zo zapojených krajín. Druhá spolupráca je s poľským festivalom animácie O!PLA, ktorý predvedie slovenskému publiku na Fest Anči výhercov ôsmeho ročníka festivalu.

Koncerty, party aj minikonferencia

Súčasťou festivalového programu bude, ako obvykle, okrem súťažných animovaných filmov aj industry program pre filmových profesionálov a bohatý nefilmový program – koncerty, party, workshopy, diskusie aj obľúbená Pecha Kucha Anča.

V nefilmovej časti programu čakajú tento rok napríklad live vystúpenia Isobutane v špeciálnej trojčlennej zostave, trnavského rappera Fvck_Kvlt alebo celkom nový projekt hudobníka Dominika Nováka známeho napríklad z Blackwood Incident, tentokrát pod názvom Katov Syn(th). DJ sety odohrajú už takmer stálica Fest Anče Stroon, DJka Tea Tralna, bratislavskí FLÄSH DJs a vychádzajúca hviezda domácej techno scény Kristie Kardio.

Fest Anča tento rok navyše spolupracuje s festivalom Sensorium, ktorý pre rok 2020 expanduje z Bratislavy aj do ďalších miest. Do Žiliny prinesie jednodňovú minikonferenciu o umení, dizajne vede a technológiách na tému Novej senzibility. Hlavnými hosťami bude novomediálne štúdio OUCHHH, ktoré svojou interdisciplinárnou expertízou skúma hranice vzťahov medzi architektúrou, umením, vedou a umelou inteligenciou, a slovenská ilustrátorka Ivana Palečková, ktorá je, okrem iného, autorkou identity niekoľkých úspešných ročníkov Fest Anče.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka. Každoročne sa koná v kultúrnych centrách Nová Synagóga a Stanica Žilina-Záriečie. Cieľom festivalu je prezentovať súčasné progresívne animované filmy spolu s tým najlepším z histórie žánru. Festival sa snaží zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať svoje publikum o rôznych podobách animácie.

Vstupenky v obmedzenom počte sú v predpredaji už teraz!

Medzinárodný festival animácie Fest Anča 2020 finančne podporil Audiovizuálny fond. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Festival bol finančne podporený z Fondu LITA. Záštitu nad konaním festivalu Fest Anča 2020 prevzal primátor mesta Žilina, pán Peter Fiabáne.

Viac informácií: www.festanca.sk


Žilinské kultúrne leto prináša do ulíc mesta pestrý kultúrny program

V najbližších mesiacoch sa do žilinských ulíc, parkov a na námestia opäť vráti kultúra. Už teraz sa môžete tešiť na rôzne kultúrne či športové podujatia, divadelné predstavenia, premietanie filmov pod holým nebom, hudobné koncerty či festivaly.

Program Žilinského kultúrneho leta je rozmanitý a myslí na všetky vekové kategórie či milovníkov rôznych hudobných i umeleckých žánrov. Okrem tradičných podujatí ako je Mariánske leto, Hudobné stredy s dychovou hudbou, Bažant Kinematograf, Tvorivé remeselné dielne, Deň zdravia či Finále beachvoleybalovej ligy, je pre Žilinčanov a návštevníkov mesta pripravený Žilinský rínok, hudobné koncerty Letné sláčiky v Parku Ľudovíta Štúra a festivaly FEST ANČA, Festival seniorov aj športové podujatie Žilinčania sa bavia futbalom. V tomto roku sú pre verejnosť taktiež pripravené hodiny rannej jogy a tai chi v parku, ako aj výtvarné workshopy.

„Výtvarné utorky v Sade SNP budú opäť viesť skúsení lektori. Power joga sa bude cvičiť v Parku Ľudovíta Štúra každý utorok a štvrtok v čase od 7.00 do 8.00 hod. V tomto roku pribudnú aj ďalšie hodiny jogy, a to každý pondelok a stredu v Lesoparku Chrasť v čase od 7.00 do 8.00 hod. Hodiny Taoistického Tai Chi ostávajú nezmenené, konať sa budú každú stredu a piatok od 7.00 do 8.00 hod. v Parku Ľudovíta Štúra,“ uviedla Ingrid Dolníková, vedúca odboru školstva, kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja Mestského úradu v Žiline. Výtvarné utorky pripravuje mesto v spolupráci so Súkromnou strednou umeleckou školou v Žiline. Na podujatie je potrebné sa prihlásiť a potvrdiť svoju účasť na oba e-maily: hancina@gmail.com a amazur37@gmail.com. Žilinské kultúrne leto myslí aj na najmenších. Novinkou tohtoročného programu sú divadelné predstavenia pre deti, ktoré nahradili detské kino. Sad na Studničkách sa každú stredu od 17.00 hod. premení na divadelné javisko a pre najmenších sú pripravené klasické rozprávky v podaní hercov z Divadla Kapor na scéne či Dvor Zázrakov.

„Veľkým lákadlom, najmä pre priaznivcov športu, budú viaceré športové podujatia. Okrem tradičných športových aktivít ako sú Beh na Dubeň, Žilinský mestský polmaratón či Žilinská plavecká štafeta, v tomto roku zavítajú do nášho mesta aj Cyklistické preteky okolo Slovenska. Časovka i prvé etapy pretekov preveria športovú zdatnosť jednotlivých súťažiacich,“ doplnila Ingrid Dolníková.

Program Žilinského kultúrneho leta štartuje zajtrajším koncertom dychovej hudby v Sade SNP o 16.30 hod. Návštevníkom sa predstaví Dychová hudba Fatranka. O 17.00 hod. je pre najmenších pripravené Detské divadlo v Sade na Studničkách s rozprávkou o Psíčkovi a Mačičke. Vo štvrtok 2. júla o 18.00 hod. zaplnia Park Ľudovíta Štúra tóny hudobného koncertu Letných sláčikov. V rámci Mariánskeho leta spríjemní návštevníkom piatkový večer na Mariánskom námestí hudobná skupina Funny Fellows.

„Teší ma, že aj napriek náročným predošlým mesiacom, sa nám podarilo na letné mesiace pripraviť bohatý kultúrny program, ktorý do ulíc mesta prinavráti život a zábavu. Verím, že pripravené podujatia potešia všetky vekové kategórie a každý si v nich nájde niečo zaujímavé. Pozývam všetkých Žilinčanov i návštevníkov nášho mesta, aby si prišli do Žiliny užiť neopakovateľnú atmosféru a prežili množstvo príjemných zážitkov,“ uzavrel primátor mesta Peter Fiabáne.