Archívny chlapec + Prune

2.7.2020 / o 19.00 hod. / Rosenfeldov palác

Archívny Chlapec sa s albumom Zapadákov vracia ku klasickému pesničkárstvu. Kolekcia intímnych piesní, ktoré sú postavené len na akustickej gitare a speve je doplnená o subtílny vokál českej speváčky Prune.
Vstup 3/2 €

www.rosenfeldovpalac.sk


Rastlinný SWAP /komunitná výmena rastlín/

3.7.2020 / o 17.00 hod. / Stanica Žilina-Záriečie

SWAP alebo inak výmena rastlín je určená pre každého, kto si chce rozšíriť zbierku izbových rastlín. Funguje to jednoducho: rastlinu môžete priniesť vcelku alebo ako zakorenený odrezok. Podľa toho, koľko rastlín prinesiete, toľko si môžete odniesť. Jedinou podmienkou je, aby rastlinka bola zdravá. Budeme radi, ak nám ku svojej rastlinke napíšete, ako sa o ňu má budúci majiteľ starať. Ak nemáte žiadnu rastlinu na výmenu, určite sa pre vás nejaká nájde. Vezmite si prosím nádobu (napríklad zaváraninovú fľašu), v ktorej si odnesiete svoj nový úlovok.

www.stanica.sk


Prezident Lourajder, Fvck_Kvlt /open-air koncert/

4.7.2020 / o 20.00 hod. / Stanica Žilina-Záriečie

V rámci druhej akcie pod značkou Rap Station zavíta do Žiliny maskovaný MC Prezident Lourajder so svojím stále aktuálnym albumom Nonstop. Chrbát mu bude už tradične kryť DJ Emil. Koncert doplní Fvck_Kvlt, člen trnavského punkového zoskupenia The Wilderness, ktorý nedávno vydal svoj trapový debut Kvlt Teachings.

www.stanica.sk


Experimentovanie s farbami

Letná tvorivá dielňa pre deti
6.7.2020, 13.7.2020, 20.7.2020 a 27.7.2020 / 14.00 – 16.00 hod. / Rosenfeldov palác

Pre deti máme pripravené farebné poobedie inšpirované známymi maliarmi. Aktivita má názov experimentovanie s farbami – Fľaky a škvrny , nebudú sa používať žiadne štetce, farby budeme liať priamo z pohárikov na plátno, plachtu uložené na zemi. Účasť podmienená prihlásením.

www.rosenfeldovpalac.sk


Detské výtvarné sympózium

letný tvorivý tábor
6. – 10.7.2020 / Stanica Žilina-Záriečie

Intenzívny týždeň letných Výtvariek s lektormi Stanice a Synagógy – Hankou, Simkou a Dušanom. Dielne voľne nadväzujú na celoročné dianie v našich ateliéroch a sú určené najmä deťom s aktívnym záujmom o umenie a výtvarné tvorenie. Aktivita je vhodná pre deti vo veku 5 – 8 rokov. Info a prihlasovanie: Mária Eliášová, maria@stanica.

www.stanica.sk


Záhady vesmíru

pre deti vo veku od 4 do 7 rokov
7.7.2020 o 9.30 hod. / Krajská knižnica v Žiline

Naši najmenší sa hravou formou zoznámia s tajomstvami vesmíru a dozvedia sa, či sú čierne diery naozaj čierne, mliečna dráha z mlieka a aký je život na mesiaci a kto tam býva. Stretneme sa v Literárnom parku za knižnicou. V prípade nepriaznivého počasia sa stretneme v rozprávkovej miestnosti. Bližšie informácie nájdete na našej stránke.

www.krajskakniznicazilina.sk


Múzeum pre Vás: Botanická vychádzka do okolia Považského Chlmca

7.7.2020 o 16­.00 hod. / Budatínsky park

Príjemná terénna vychádzka s botaničkou Považského múzea v Žiline Ing. Květou Kickovou je podujatím zo série cyklu Múzeum pre Vás. Jej cieľom bude spoznávanie tunajšej flóry a prírodných zaujímavostí. Účastnícky poplatok je 1 euro, deti do 6 rokov majú vstup zadarmo. Počet účastníkov je obmedzený, účasť je potrebné potvrdiť vopred na telefónnom čísle 0917 868 520 alebo na kickova@pmza.sk, kde záujemcovia získajú bližšie informácie o podujatí. V prípade nepriaznivého počasia zmena termínu vyhradená.

www.pmza.sk


Zažiť to znovu

letné kino
7.7.2020 o 21­.00 hod. / Stanica Žilina-Záriečie

Akú dobu by ste chceli zažiť, keby ste mali tú možnosť? Takúto otázku položia v agentúre Cestovatelia v čase šesťdesiatnikovi Victorovi, ktorého dlhoročné manželstvo s Marianne sa rozpadá. Agentúra s pomocou filmových kulís a hercov dokáže zinscenovať akúkoľvek epochu a sprostredkovať svojim klientom stretnutia so slávnymi osobnosťami dejín podľa ich želania. A Victor práve dostal od syna ich poukaz. On sa však nechce pozrieť na dvor Ľudovíta XVI., podpis Mníchovskej dohody či opiť sa s Hemingwayom. Victor sa túži vrátiť do divokých 70. rokov a ešte raz prežiť prvé rande s Marianne – do čias, keď ho milovala a on za to stál.

www.stanica.sk


Fix-it-yourself

komunitný workshop
9.7.2020 o 18­.00 hod. / Stanica Žilina-Záriečie

Fix-it-yourself je nová séria podujatí venovaných údržbe, opravám a renováciam, kde sa spolu učíme predĺžiť životnosť vecí, ktoré používame a ktoré z rôznych dôvodov nechceme nahradiť za nové. V druhom vydaní vám pomôžeme opäť roztočiť (a aj zastaviť) kolesá vášho bicykla. Problémy ako defekt, zle nastavený posed alebo nefungujúce brzdy by vás nemali prinútiť použiť motorové vozidlo. Martin Bolo z občianskeho združenia Mulica otvorí počas tohto večera dvere Recykla, aby vám odovzdal informácie, náradie a súčiastky pre váš stroj. Prineste si svoj bicykel a pomôžeme si navzájom pri výmene skúseností a opravách.

www.stanica.sk


Listy Jozefovi Tisovi

diskusia s historikom I. Kamencom
9.7.2020 o 19­.00 hod. / Nová synagóga Žilina

Jediná nádej. Posledná záchrana. Dobrý otec. Aj takýmito slovami sa obracali mnohí slovenskí Židia vo svojich listoch na prezidenta vojnového Slovenského štátu Jozefa Tisa. Očakávali od neho záchranu, milosť, pomoc v ťažkých chvíľach, do ktorých sa dostali po vydaní rozsiahlych protižidovských zákonov. Listy začínali oslovením: „Slovutný pán prezident…“ Americká výskumníčka Madeline Vadkerty objavila v Slovenskom národnom archíve plné škatule takýchto listov a rozhodla sa pátrať po ďalších osudoch ich pisateľov. Tieto malé dejiny spracovala v knihe Slovutný pán prezident: Listy Jozefovi Tisovi, ktorú na stretnutí predstaví. Hosťom podujatia bude historik Ivan Kamenec.

www.novasynagoga.sk


Malý letný trh

11.7.2020 10.00 – 17.00 hod. / Stanica Žilina-Záriečie

Po dlhej dobe sa Malý trh vracia na Stanicu. Týmto letným vydaním by sme radi podporili trhovníkov, ktorí počas karantény nemohli zákazníkom ponúknuť svoj tovar. Trh sa bude konať pod Rondlom a v záhrade Stanice za každého počasia. Info pre záujemcov o predaj: malytrh@stanica.sk.

www.stanica.sk


Tri kocky droždia

bábkové divadlo pre deti
11.7.2020 o 15­.00 hod. / Stanica Žilina-Záriečie

Bez droždia nebudú buchty. A bez buchiet život stráca zmysel. Obzvlášť, keď po svete poletuje zlovoľný čarodejník Koroňák a rozsieva skazu a ekonomickú depresiu. Jediný, kto sa mu odváži postaviť, je čert Kolofón, ktorý sa vydáva na dobrodružnú cestu za tromi kockami droždia a záchranou sveta. Predstavenie je vhodné pre deti od 3 rokov.

www.stanica.sk


Miesta v meste: Fiesta v meste

krst mapy Žiliny
11.7.2020 o 20­.00 hod. / Stanica Žilina-Záriečie

Oslávte s nami krst novej mapy Miesta v meste – Alternatívny sprievodca mestom Žilina. Buďte medzi prvými, kto bude novinku držať v rukách. Každého, kto chce objavovať Žilinu, prevedie táto mapa mestom od najlepšieho hardcore baru po tie najkľudnejšie parky. Vedeli ste napríklad o spievajúcej stene alebo koláčoch z neba? O hudbu sa počas akcie postará DJ Třpytečka.

www.stanica.sk


Cesta nie je park

pre deti vo veku od 4 do 7 rokov
14.7.2020 o 9­.30 hod. / Krajská knižnica v Žiline

S deťmi si zopakujeme základné pravidlá cestnej premávky – dozvedia sa, ako funguje semafor, ktorá farba znamená choď, ktorá stoj a aj to, kde môžu bezpečne prechádzať cez cestu. Stretneme sa v Literárnom parku za knižnicou. V prípade nepriaznivého počasia sa stretneme v rozprávkovej miestnosti. Bližšie informácie nájdete na našej stránke.

www.krajskakniznicazilina.sk


Parazit

letné kino
14.7.2020 o 20­.00 hod. / Stanica Žilina-Záriečie

Čierna komédia sleduje chudobnú, ale prefíkanú štvorčlennú rodinu, ktorá sa rozhodne infiltrovať do bohatej domácnosti biznismena Parka. Čo sa môže stať, keď sa stretnú dva odlišné svety? Originálny dielo majstrovsky pracuje s prvkami thrilleru, drámy ale aj satiry a prináša vtipný a nepredvídateľný divácky zážitok. Parazit bol mnohými označený za najzábavnejšieho víťaza festivalu v Cannes od obdobia Pulp Fiction, medzičasom získal aj Zlatý glóbus a štyroch Oscarov.

www.stanica.sk


Ako ďaleko má umenie od vedy?

diskusia s dizajnérkou S. Jánoškovou
16.7.2020 o 19­.00 hod. / Nová synagóga Žilina

Čierne na bielom je diskusný a prezentačný večer, v ktorom umelkyňa Pavlína Fichta Čierna predstavuje zaujímavých hostí z oblasti vedy, výskumu a umenia v spojení so širšími sociálnymi a spoločenskými otázkami. V júlovom pokračovaní uvedie dizajnérku a umelkyňu Silviu Jánoškovú, ktorá je aktuálne súčasťou prípravného tímu kandidatúry Mesta Žilina na Európske hlavné mesto kultúry 2026. Dozviete sa, načo je nám výskum v umení a dizajne, ako môžeme prekonať problémy diskusie medzi umením a vedou, ale napríklad i prečo je dôležité robiť občas chyby.

www.novasynagoga.sk


Vyber si letné dobrodružstvo

pre deti od 10 rokov
17.7.2020 o 9­.30 hod. / Krajská knižnica v Žiline

Všetky deti radi prežívajú v lete dobrodružstvá. Prostredníctvom kultových príbehov (Traja pátrači, Vyber si vlastné dobrodružstvo, Slávna päťka, Záhada hlavolamu…) sa vyberieme do sveta snov a tajomstiev, aby sme prežívali rovnaké dobrodružstvá ako naši slávni hrdinovia. Stretneme sa v Literárnom parku za knižnicou. V prípade nepriaznivého počasia sa stretneme v rozprávkovej miestnosti. Bližšie informácie nájdete na našej stránke.

www.krajskakniznicazilina.sk


Bažant kinematograf

21.30 hod. / Mariánske námestie

Bažant Kinematograf je originálny kočovný typ „open-air kina“, ktorý od sa svojej prvej sezóny v roku 2003 etabloval na najväčší open-air filmový festival na Slovensku. Počas prázdninových mesiacov navštívi viac ako tridsať rôznych miest. Svoje filmové nebo rozprestrie aj tento rok nad Žilinou a to už 18. krát. Príďte si užiť hviezdne obsadenie na plátne aj na oblohe na Mariánskom námestí a nenechajte si ujsť počas štyroch dní naše-vaše obľúbené česko-slovenské filmy.

Program:
17.7. (piatok) – Cez prsty, CZ, 2019, komédia.
18.7. (sobota) – Loli paradička, SK, 2019, romantická komédia.
19.7. (nedeľa) – Vlastníci, CZ-SK, 2019, komédia / dráma.
20.7. (pondelok) – Posledná aristokratka, CZ-SK, 2019, komédia.


Budatínsky papierák

modelárska výstava
18.7.2020 9.00 – 16.00 hod. / Drotársky pavilón v areáli Budatínskeho hradu

Jednodňová výstava papierových modelov členov Klubu papierových modelárov Žilina. Súčasťou výstavy je súťaž modelov v jednotlivých kategóriách, ktorú na záver vyhodnotí odborná porota a predaj vystrihovačiek pre verejnosť. Pre návštevníkov je vstup zadarmo.

www.pmza.sk


Vrba Wetzler Memorial 2020

privítanie účastníkov pochodu a diskusia
18.7.2020 o 18­.00 hod. / Nová synagóga Žilina

Kvôli pokračujúcej koronakríze v poľskom Sliezsku, kadiaľ trasa pochodu Vrba Wetzler Memorial prechádza, sa rozhodli organizátori jeho júlový termín zrušiť (augustový zostáva v pláne). Pozývajú ale na pôvodne plánovaný záverečný podvečer do Žiliny. Stretnutie začne poobede v bývalom židovskom starobinci na Hollého ulici, kde v pivnici Vrba s Wetzlerom spísali po úteku svoju správu. Následne sa neformálny program presunie do kaviarne Novej synagógy, kde premietneme krátke dokumenty z minulých ročníkov VWM a prebehne diskusia s riaditeľom Múzea holokaustu v Seredi Martinom Korčokom. Záujem o účasť prosím nahláste organizátorom emailom na icej@ecn.cz

www.novasynagoga.sk


Ako kvapka k moru prišla

pre deti vo veku od 4 do 7 rokov
21.7.2020 o 9­.30 hod. / Krajská knižnica v Žiline

Kvapka ku kvapke, bude z toho more. Hravou formou sa deti dozvedia o kolobehu vody v prírode a naučia sa rozlišovať jej skupenstvá. Zistia, ako chutí voda, čo sa stane, keď do nej pridáme sirup a aj to, ako dlho vydrží na slnku ľad. Stretneme sa v Literárnom parku za knižnicou. V prípade nepriaznivého počasia sa stretneme v rozprávkovej miestnosti. Bližšie informácie nájdete na našej stránke.

www.krajskakniznicazilina.sk


Beskyd Rallye 2020

23.7. v čase 18:00–20:00 a 25.7. v čase 9:30 – 10:30 sa na Hlinkovom námestí uskutoční prehliadka historických vozidiel v rámci podujatia BESKYD RALLYE 2020 ktoré organizuje Turzovský veterán klub.

www.beskydrallye.com


Kiosk – festival slovenského instantného divadla a tanca

23. – 26.7.2020 / Stanica Žilina-Záriečie / Nová synagóga v Žiline

Nešťastný trinásty ročník Kiosku vám predstaví množstvo pokusov, ako sa vysporiadať s neprítomnosťou jednej zložky, pričom aj tak vznikne výborný pokrm. Iniciovali sme vznik viacerých nových dobrodružstiev, ale uvedieme aj množstvo „klasických“ odvážnych divadiel. Určite je program a stavba tohto ročníka iná od tých predošlých, no opäť bude odvážna, poburujúca, nová. A uskutoční sa aj vtedy, ak nepríde žiadny tvorca alebo divák.

www.kioskfestival.sk


Kamarát slon a priateľka žižiavka

pre deti od 8 rokov
24.7.2020 o 9­.30 hod. / Krajská knižnica v Žiline

Psík, mačička, zajko… to sú naši skvelí kamaráti. Ale dnes si povieme niečo o netradičných zvieracích miláčikoch! Chceli by ste sa spriateliť so slonom? Nebolo by úžasné mať domáceho medveďa? A napokon si prečítame dobrodružstvo chlapca, ktorý sa kamaráti so žižiavkou. Stretneme sa v Literárnom parku za knižnicou. V prípade nepriaznivého počasia sa stretneme v rozprávkovej miestnosti. Bližšie informácie nájdete na našej stránke.

www.krajskakniznicazilina.sk


Môj najlepší kamarát

pre deti vo veku od 4 do 7 rokov
28.7.2020 o 9­.30 hod. / Krajská knižnica v Žiline

Hravou formou sa s deťmi porozprávame o tom, čo je to priateľstvo. Dozvedia sa, že kamarátom nemusí byť iba človek, ale môže to byť aj zvieratko, či dokonca aj kniha. Stretneme sa v Literárnom parku za knižnicou. V prípade nepriaznivého počasia sa stretneme v rozprávkovej miestnosti. Bližšie informácie nájdete na našej stránke.

www.krajskakniznicazilina.sk


Raoul Taburin

letné kino
28.7.2020 o 21­.00 hod. / Stanica Žilina-Záriečie

Ak sa niekto vyzná v bicykloch, tak je to Raoul Taburin. Opravár a dodávateľ bicyklov v krásnom mestečku Saint Céron na juhu Francúzska. Dokonale rozumie dušiam svojich zákazníkov i tým na ich bicykloch. Celý život ho ale trápi prekvapujúce tajomstvo, ktoré neprezradil ani svojej milujúcej žene. Nevie jazdiť na bicykli! Komédia podľa rovnomennej knihy geniálneho ilustrátora, humoristu a spoluautora kníh o malom Mikulášovi, Jeana-Jacquesa Sempého rozpráva príbeh o priateľstve, láske, dôvere i strachu z vlastnej slabosti.

www.stanica.sk


Akcelerátor 20<26 Final Night

open air prezentačný večer
29.7.2020 o 20­.30 hod. / Stanica Žilina-Záriečie

Akcelerátor 20<26 je platformou pre rozvoj nápadov do plnohodnotných projektov v oblasti umenia, kultúry a rozvoja mesta. Na záverečnom podujatí vo formáte podobnom Pecha Kucha Night jeho účastníci po 6 týždňoch rozvíjania svojich nápadov predstavia projektové návrhy, ktoré budú mať možnosť stať sa súčasťou programu Žiliny ako Európskeho hlavného mesta kultúry 2026. Príďte si do letného kina pod Rondlom pozrieť a vypočuť, ako môže vyzerať Žilina budúcnosti a zabavte sa na záverečnej párty Akcelerátora.

www.stanica.sk


Night Run & Inline Run

31.7.2020 / Vodné dielo Žilina

DTPS, Inline Club Žilina a AK Žilina srdečne pozývajú na 7. ročník „Rotary Night Run & Inline – športové podujatie je určené pre celú rodinu, malých aj veľkých. Registrácia prebieha od 1. júla.
>> 17.00 Inline (21 km) a Hobby Inline (7 km)
>> 18.30 Kids Run (300, 700, 1 400 m)
>> 20.00 Night Run (8.2 km)

www.inlineclubzilina.sk


Športuj Slovensko

presunuté na rok 2021 z dôvodu presunutia Olympijských hier
1.8.2020 / Námestie Andreja Hlinku

„Športuj Slovensko“ je názov projektu Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), ktorého cieľom je podporovať deti, mládež a celé rodiny v športových aktivitách. Tento rok zavíta športový duch na Námestie A. Hlinku, kde nebudú chýbať športové talenty, autogramiáda olympionikov a bohatý kultúrny program.

www.olympic.sk


Slovenský pohár v Endure a Majstrovstvá Slovenskej republiky

2.8.2020 /9.00 –14.00 hod./ Straník Istrofinal MSR Enduro, 2. Kolo XLC Enduro Žilina informuj sa 👉 https://spdh.sk/enduro/ prihlasuj sa https://registrace.sportsoft.cz/main.aspx?…

www.spdh.sk


LETNÉ ČÍTANIE V ZÁHRADE PRE DETI

3.8.2020, 10.8.2020, 17.8.2020 a 24.8.2020 / 10.00 – 11.00 hod. / Rosenfeldov palác

Číta herečka Kristína Sihelská. Účasť podmienená prihlásením.

www.rosenfeldovpalac.sk


Zuby, zúbky, zubiská

pre deti vo veku od 4 do 7 rokov
4.8.2020 o 9.30 hod. / Krajská knižnica v Žiline

Cez príbeh o Neposlušnom zúbku si s deťmi zopakujeme, ako sa treba starať o zúbky, aby nám čo najdlhšie vydržali zdravé a pekné. Deti zistia, že zuby nemá iba človek, ale môžu byť napríklad aj zo železa. Stretneme sa v Literárnom parku za knižnicou. V prípade nepriaznivého počasia sa stretneme v rozprávkovej miestnosti.

www.krajskakniznicazilina.sk


Detské vypletačky

vernisáž výstavy
6.8.2020 o 16­.00 hod. / Drotársky pavilón v areáli Budatínskeho hradu

Slávnostné otvorenie výstavy drevených hračiek historika umenia Považského múzea v Žiline Mgr. Zdeňeka Hogha. Autor predstaví originálny dizajnérsky návrh a zároveň spôsob hry nielen pre deti.

www.pmza.sk


Elmer a dúha /David Mckee/

pre deti vo veku od 4 do 7 rokov
11.8.2020 o 9­.30 hod. / Krajská knižnica v Žiline

Kto je Elmer a čo je to dúha? Prostredníctvom príbehu sa s deťmi porozprávame o tom, aké dôležité je podeliť sa, dozvedia sa, kto je to sebec a aj to, aké farby má dúha. Stretneme sa v Literárnom parku za knižnicou. V prípade nepriaznivého počasia sa stretneme v rozprávkovej miestnosti.

www.krajskakniznicazilina.sk


Múzeum pre Vás: Riaditeľ sprevádza

11.8.2020 o 16­.00 hod. / Budatínsky hrad

Pripravovaným podujatím z cyklu „Múzeum pre Vás“ bude špeciálna prehliadka Budatínskeho hradu s riaditeľom Považského múzea v Žiline Mgr. Michalom Jureckým. Návštevníci sa môžu tešiť na pútavé rozprávanie o interiéri a exteriéri hradu, dokončených i pripravovaných rekonštrukciách. Cena prehliadky je 6 eur, deti do 6 rokov majú vstup zadarmo. Počet účastníkov je obmedzený, účasť je potrebné vopred potvrdiť na 0907 108 659

www.pmza.sk


Ako prekonám svoj strach

pre deti od 8 rokov
14.8.2020 o 9­.30 hod. / Krajská knižnica v Žiline

Každý z nás sa niečoho bojí, a to aj ten najväčší Nebojsa! To nie je žiadna hanba, strach má v živote svoje miesto, ale niekedy nás predsa len brzdí. Porozprávame sa o strachu a o tom, ako ho prekonať. Budeme mu čeliť formou pútavých príbehov. Stretneme sa v Literárnom parku za knižnicou. V prípade nepriaznivého počasia sa stretneme v rozprávkovej miestnosti.

www.krajskakniznicazilina.sk


Nenásytná húsenička

pre deti od 4 do 7 rokov
18.8.2020 o 9­.30 hod. / Krajská knižnica v Žiline

Ako veľmi môže byť hladná maličká húsenička? Čo všetko musí zjesť, aby sa premenila zo škaredej húsenice na krásneho motýľa? Cez tento krátky príbeh si s deťmi zopakujeme aj počítanie, dni v týždni, farby, ba dokonca aj to, ktoré jedlo je zdravé a ktoré už nie. Stretneme sa v Literárnom parku za knižnicou. V prípade nepriaznivého počasia sa stretneme v rozprávkovej miestnosti.

www.krajskakniznicazilina.sk


Hory a mesto Žilina

19.8. – 21.8.2020 o 20:30 / Stanica Žilina-Záriečie

Festival Hory a mesto Žilina už tradične prinesie výber toho naj zo svetovej outdoorovej produkcie. Pandémia koronavírusu zasiahla aj do organizačných plánov a prehliadku si tak môžete tento rok vychutnať v komornejšej atmosfére vo formáte open air v letnom kine pod Rondlom. Séria celovečerných filmov bude doplnená o kratšie fascinujúce snímky zachytávajúce rôzne adrenalínové aktivity. V piatok sa môžete tešiť aj na malé prekvapenie – prednášku o tom, čo všetko sa dá zažiť pri lete balónom, pripravili piloti z tímu balonom.sk.

Vstupné na jeden večer: 5,00 / 4,00 € (plné / zľavnené)
 
 
STREDA 19. 8., 20.30
 
S klavírom do Zanskaru (Piano to Zanskar)
– Michal Sulima / 2018 / UK / 86 min
Desmond O'Keeffe, 65-ročný ladič klavírov, sa zamýšľa nad blížiacim sa dôchodkom – bude vysedávať v kresle a pochutnávať si na koláčoch? Namiesto toho sa však rozhodne pre najnáročnejší a najnebezpečnejší projekt vo svojej štyridsaťročnej kariére: prepraviť storočný 80-kilový klavír značky Broadwood and Sons z rušného Londýna do vzdialeného srdca indických Himalájí.

Misia Škoda (Mission Škoda)
– Quentin Poilblanc / 2019 / FR / 13 min
Trojtýždňové cyklo-dobrodružstvo Kiliana Brona a Yannisa Pelého v Čile, ktorého cieľom je jazdiť na najkrajšom mieste tejto úžasnej krajiny.

Hlasy života (Ña Káana Yee)
– Helios Nieto / 2019 / MX / 26 min
Krátky dokumentárny film o mexickom bežcovi Ricardovi Mejíovi. Počas fascinujúcej životnej cesty čelí neznámy majster sveta v horskom behu asi svojej poslednej a najväčšej výzve: nájsť svojho nástupcu.

Dlhá rieka domov (The Long River Home)
– Seth Dahl / 2019 / US / 20 min
Dokumentárny film o vyrovnávaní sa s následkami vojny prostredníctvom spoločných kajakárskych dobrodružstiev. Aaron Howell a Russell Davies sú vojnoví veteráni, ktorí počas bojov utrpeli zranenia a ktorí teraz spolu vyrážajú na ďalšiu misiu. Na kajakoch sprevádzajú slepého námorného veterána Lonnieho Bedwella na jeho tretej ceste cez Veľký kaňon.

ŠTVRTOK 20. 8., 20.30
 
 
Aniakchak – Forest Woodward, Graham Zimmerman
/ 2019 / US / 25 min
Mladomanželia Graham Zimmerman a Shannon McDowell, obaja profesionálni športovci v rôznych odvetviach, nachádzajú radosť a spoločnú reč v novej aktivite: packraftingu, vďaka ktorej sa vydajú na náročné dobrodružstvo do prírodnej rezervácie Aniakchak na Aljaške, najodľahlejšej a najmenej navštevovanej časti tohto národného parku.

K2 a neviditeľní pešiaci (K2 and the Invisible Footmen)
– Iara Lee / 2015 / PK / 55 min
Filmárka a známa aktivistka Iara Lee zachytáva vo svojom filme životy tých, ktorí pomáhajú horolezcom pri výstupoch na najvyššie hory sveta, vrátane pakistanských nosičov a nepálskych šerpov. Film tiež sleduje prvý oficiálny pakistanský horolezecký tím, ktorý tvoria bývalí nosiči.

Anba – v srdci Haiti (Anba, au coeur d'Haiti)
– Vladimir Cellier / 2018 / FR / 28 min
Francúzsky jaskyniar Olivier Testa skúma od roku 2009 jaskyne na Haiti, vedie expedície, školenia a prieskumné projekty po celej krajine. Popri sprevádzaní speleológov po podzemných jaskynných systémoch vykresľuje film aj farebný a hudobný portrét na povrchu tejto perly Antíl.

Vysoko nad hlbokou zátokou (Deep Water – Psicobloc in Vietnam)
– Jon Glassberg / 2019 / US / 18 min
Podmanivé objavovanie strachu vo vietnamskej zátoke Ha Long Bay v hlavnej úlohe s priekopníkom sólovania nad vodou Timom Emmettom a olympijskou lezkyňou Kyrou Condie.

PET kajak PROJEKT – Tomáš Ščepka
/ 2019 / SK / 32 min
Pádlovanie po slovenskej časti Dunaja na ručne vyrobenom kajaku z plastových fliaš a iného odpadu. Tento nevšedný projekt vodáka Tomáša Ščepku má poukázať na problém znečistenia riek a morí.
 
 
PIATOK 21. 8., 20.30

Prednáška Balónom.sk
Matej Hruštinec a jeho tím vytvorili prvé a v súčasnosti aj jediné balonárske zoskupenie na území Žilinského kraja. Od roku 2014 organizujú balonárske stretnutia, medzi ktoré patrí aj slávna ,,Rajecká balónová fiesta.“ Propagujú balónové lietanie, sprevádzajú svojich klientov na ich zážitkových letoch, každoročne navštevujú nové krajiny a držia krok s balónovým svetom. Plavba vzduchom je totiž obrovské dobrodružstvo a balón je čistá radosť, zábava, vzrušenie aj očakávanie.

Čo nás naučila obloha (L'école du ciel)
– Brian Mathé / 2018 / FR / 53 min
Traja priatelia sa rozhodnú splniť si dlhoročný sen: cestovať oblohou bez externej podpory a motora. Pri pomalom tempe pešej turistiky sa učia z iných kníh ako v škole: stretávajú sa s ľuďmi, spoznávajú prírodu a oblohu. Spoločne sa snažia nazerať na život z vtáčej perspektívy a spoznať zmysel slova „sloboda“.

Končitá – Príbeh bouldrovej oblasti – Anton Kajan
/ 2020 / SK / 36 min
Dokument cez rozprávanie Olivera Vysloužila – jedného z priekopníkov boulderingu na Slovensku – mapuje históriu oblasti, prelezy najväčších skvostov a atmosféru 3. ročníka dnes už legendárneho boulder cupu. Prvý slovenský čistokrvný boulderingový dokument.

Šanca prežiť – Katarína Tekeľová
/ 2019 / SK / 37 min
Film o zranených zvieratách a opustených mláďatách, ktorým sa snaží pomôcť úžasný tím zo Záchrannej stanice v Zázrivej.

Slovenské filmy uvádzame v pôvodnom znení, ostatné so slovenskými titulkami.

www.stanica.sk


Kreslení hrdinovia

pre deti od 10 rokov
21.8.2020 o 9­.30 hod. / Krajská knižnica v Žiline

Najobľúbenejšie postavy moderných detských rozprávok, ich charakterové vlastnosti, ich najlepší priatelia. Pozrieme sa spoločne s deťmi na svet dnešných animovaných rozprávok a budeme hľadať odpovede na to, prečo máme našich kreslených hrdinov tak radi. Stretneme sa v Literárnom parku za knižnicou. V prípade nepriaznivého počasia sa stretneme v rozprávkovej miestnosti.

www.krajskakniznicazilina.sk


Rajecká Anča

22. – 23.8.2020 / trať Žilina – Rajec, Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach, hotel Skalka

Obľúbené jazdy historických motorových vlakov počas augustového víkendu na trati Žilina – Rajec a späť organizované Spoločnosťou Považskej dráhy Žilina. Dobovú atmosféru doplnia cestujúci v kostýmoch. Návštevníkov Múzea dopravy v Rajeckých Tepliciach čaká špeciálna prehliadka a chýbať nebudú atrakcie pre deti v hoteli Skalka.

www.pmza.sk


Cesta hrdinky .[#hrdinka] – zrušené

KOMENTOVANÁ PREHLIADKA VÝSTAVY Jana Farmanová
24.8.2020 / o 17.00 hod. / Rosenfeldov palác

Výstavu bude sprevádzať autorka Jana Farmanová a kurátorka výstavy Alexandra Tamásová. „Cestu hrdinky” vnímame ako ekvivalent univerzálneho mýtu, ktorý je spoločný všetkým ľudským kultúram naprieč časom a priestorom. Jana Farmanová prostredníctvom maľovania skúma, čo znamená byť v dnešnej dobe ženou – hrdinkou. Jej umelecká vízia napĺňa odveký archetyp aktuálnym, osobným významom a ukotvuje individuálny príbeh v oceáne príbehov, spriadaných všetkými minulými generáciami.

www.rosenfeldovpalac.sk


Ježko Jožko nechce jesť

pre deti vo veku od 4 do 7 rokov
25.8.2020 o 9­.30 hod. / Krajská knižnica v Žiline

Prostredníctvom malého ježka Jožka sa deti dozvedia, či naozaj ježkovia jedia len jahody a jablká, lebo ten náš je veľmi prieberčivý a svojim rodičom robí veľké starosti. Zážitkové čítanie o živote ježkov a dôležitosti pestrej stravy. Stretneme sa v Literárnom parku za knižnicou. V prípade nepriaznivého počasia sa stretneme v rozprávkovej miestnosti.

www.krajskakniznicazilina.sk


FEST ANČA

medzinárodný festival animácie
27. – 30.8.2020

Medzinárodný festival animovaného filmu Fest Anča sa prvý raz konal v roku 2008. Hlavnou ideou vzniku festivalu bolo zaplniť prázdne miesto v prezentovaní kvalitnej animovanej tvorby pre dospelých na Slovensku. V medzinárodnom kontexte chce festival upozorniť na špecifiká animácie v slovenskom i širšom stredoeurópskom regióne. Program festivalu je obohatený o besedy, workshopy a koncerty. Podujatie je súčasťou Žilinského kultúrneho leta. Už tradične je dominantou festivalu medzinárodná súťaž animovaných filmov. Starostlivo vyberané krátke animované filmy z celého sveta súťažia o cenné trofeje Anča Award, Anča award special mention, Anča Student Award, Anča Student Award special mention, Anča Music Video Award, Anča Music Video Award Special mention, Anča Slovak Award, Anča Slovak Award Special Mention, D Award a Anča Kids Award.

www.festanca.sk


Finále beachvoleybalovej ligy

30. – 31.8.2020 / Námestie Andreja Hlinku

Zavŕšenie turnaja plážovej ligy priamo v centre mesta na Námestí A. Hlinku.


Community run 3

5.9.2020 presúva sa na 18.9.2020 / ZŠ Martinská

Hlavnou myšlienkou podujatia je spojiť rodiny, deti prostredníctvom športových disciplín, tvorivých workshopov a ísť pozitívnym príkladom. V treťom ročníku budú na programe behy pre dospelých, detské behy a detská štafeta. Na podujatí nebude chýbať skákací hrad, trampolína, maľovanie na tvár, prekážková atletická dráha a ďalšie.

https://akaza.sk/community-run/


Žilinský festival kávy

12.9.2020 / Nová synagóga Žilina / zrušený

Po roku sa kávoví nadšenci opäť stretnú na Žilinskom Festivale Kávy v Novej synagóge, kde si aj tentoraz budete môcť vychutnať skvelé kávy od slovenských pražiarní. Ponorte sa s nami do (sveta) kávy a užite si deň plný kofeínu, informácií i dobrej nálady. Aj tento rok sa festival bude niesť v eko-duchu. Káva sa bude nalievať do kompostovateľných pohárikov a spoločne sa pozrieme na cestu takého pohárika – od jeho použitia až po samotnú kompostáciu.

www.novasynagoga.sk


Cyklistické preteky okolo Slovenska

15.9.2020, Mariánske námestie / 16. – 17.9.2020, Vodné dielo Žilina

Domáci fanúšikovia sa môžu opäť tešiť na veľké mená svetovej cyklistiky. Na trase zo Žiliny, cez Banskú Bystricu, Žiar nad Hronom, Topoľčianky a Skalicu prejdú celkovo 661,1 kilometrov cez 125 miest a obcí a potrápia sa s 21 vrchárskymi a 10 rýchlostnými prémiami. Každé etapové preteky majú v programe tzv. kráľovskú etapu, ktorá je spomedzi všetkých previerok najnáročnejšia. Na Okolo Slovenska bývali najťažšie dni spojené s našimi veľhorami. Aktuálny ročník však bude písať iný scenár. Z rodného mesta Petra Sagana zamieria cyklisti do Banskej Bystrice inou, no na stúpania rovnako náročnou cestou. Až 10 horských prémií čaká pelotón na ceste zo Žiliny, cez Považie, Strážovské vrchy a popri fatranských kopcoch smerom do srdca Slovenska.

www.okoloslovenska.com


Žilinský literárny festival

17. – 20.9.2020

POČÚVAJ – podtitul a téma tohto ročníka Žilinského literárneho festivalu. V septembri sa budeme pozerať, ale najmä počúvať virtuálne.

www.zlf.sk


Žilinský mestský polmaratón

19.9.2020 / Námestie Andreja Hlinku

Usporiadateľ Horolezecký klub Salora o.z. pozýva nadšencov behu na 6. ročník Žilinského mestského polmaratónu. Čaká vás beh na 21,1 km naprieč mestom Žilina a jeho okolím. Pričom sa bežia dve kolá. Kto chce môže odbehnúť len polovicu, teda 10,5 km, alebo štvrtinu, čo predstavuje 5 km. Štart aj cieľ je na Hlinkovom námestí, beží sa smerom na Štefánikove námestie, k Mestskému úradu cez Valy a Mariánske námestie k vlakovej stanici von z mesta po Hviezdoslavovej popod železnicu k Váhu, mostom na druhú stranu a v protismere Váhu až k najbližšiemu mostu, poza stanicu popod trať opäť na Hviezdoslavovu a po Národnej do cieľa 10tky a na štart druhého kola. Samozrejmosťou sú detské behy a preteky kolobežiek.

www.polmaraton.zilina.run


Detská tour Petra Sagana

19.9.2020 / Lesopark

Cyklistický klub CYKLISTICKÁ DETSKÁ TOUR bol založený v Žiline roku 2017 a cieľom je viesť deti a mládež v systematickom tréningovom procese. Klub sa chce zamerať na deti od 3 do 14 rokov. Detská tour bude súčasťou seriálu horských cyklo maratónov Slovak XCM tour a tak si v jeden deň môžu na svojich tratiach zasúťažiť nielen deti, ale aj rodičia. Na podujatí bude množstvo výstavných stánkov a pripravuje sa aj detské divadelné predstavenie. Detská tour Petra Sagana bude príjemným celodňovým podujatím pre rodiny s deťmi. Všetci účastníci sa už teraz môžu tešiť na účastnícke listy s podpisom Petra Sagana! Najlepší v kategóriách dostanú tiež poháre a medaile Petra Sagana.

www.detskatour.sk