Pozvánka na Festival seniorov a Kapustný deň

Festival seniorov, ktorý tento rok prežíva svoj 13. ročník sa uskutoční vo štvrtok 1. októbra 2020 na Mariánskom námestí. Vidieť radosť na tvárach vystupujúcich, s akým oduševnením a radosťou spievajú, tancujú, recitujú.

Heslo festivalu, tak priliehavé veku seniorov “neseďme doma nečinne, ale poďme a podajme ruku priateľovi a spolu si pomôžme“ ich posilňuje, povzbudzuje a dodáva im chuť do ďalšieho života.

Sprievodným programom festivalu bude Kapustný deň, ktorý začína už od 11.00 hod.. Na Mariánskom námestí sa budú variť tradičné slovenské jedlá, ktorých neodmysliteľnou ingredienciou je kapusta, pripravovaná na sladko či slano.

PODUJATIE JE NA ZÁKLADE PRIJATÝCH OPATRENÍ ÚVZ SR ZRUŠENÉ.

Cyklistické preteky Okolo Slovenska odštartujú v Žiline v stredu 16. septembra

Už o niekoľko dní vypukne na Slovensku najväčší cyklistický sviatok. Známe cyklistické mená sa stretnú na 64. ročníku medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska. O cenné body a dresy budú cyklisti bojovať na slovenských cestách od 16. do 19. septembra. Preteky odštartujú v Žiline, odkiaľ budú pokračovať cez Banskú Bystricu, Žiar nad Hronom, Topoľčianky až do Skalice. Fanúšikovia cyklistiky sa i tento rok môžu tešiť z kvalitného športového zážitku, keďže účasť na podujatí potvrdili známe cyklistické tímy. Vzhľadom na epidémiu koronavírusu budú počas pretekov platiť prísne hygienické pravidlá. Organizátori v spolupráci s partnermi pripravili viaceré opatrenia.

Rozlúčka s letom 1. septembra v Lesoparku je zrušená

Z dôvodu nepriaznivého počasia sa podujatie ruší. Uskutoční sa v náhradnom termíne koncom septembra.

Sever proti Juhu - podujatie zrušené

Z dôvodu preventívnych opatrení proti šíreniu koronavírusu sú zrušené 2 športové podujatia Žilinského kultúrneho leta:
❌ Sever proti juhu
❌ Finále beachvoleybalovej ligy
Chránime seba aj ostatných. ✅

POĽAHOBA FEST

Tento rok sa predstavia kapely zo Žiliny výhradne so svojou tvorbou. Vox Supra je kapela aktívne fungujúca od roku 2015. V žánri folk-rocku sa venuje problematike bežného života. Vo februári tohto roku vydali e.p. v elektronickej podobe. Old Modem začal vystupovať v 2014 a v roku 2016 nahral CD pod názvom Pánske kaderníctvo v štúdiu Melody. Pod názvom Modem fungoval cca 15 rokov do roku 1997, kedy sa venoval zábavnému žánru. Teraz sa prezentuje výlučne vlastnou tvorbou. Scarlet Wings vznikla z trosiek jednej speedmetalovej kapely približne vo februári 2006. Postupne si našla dvoje hudobné smerovanie, ktoré inklinuje melodickému heavy metalu 80. rokov.Cieľom kapely je hrať pre radosť a predávať radosť z metalovej hudby pre všetkých fanúšikov tohto hudobného žánru.

Kultové anime o Hiroshime aj Švankmajerova Alenka v ríši divov – 13. Fest Anča predstavuje program celovečerných filmov

Fest Anča 2020 je tu už o necelé 2 týždne a preto je najvyšší čas začať s predstavovaním jej programu. Hoci je medzinárodný festival animácie zameraný primárne na krátkometrážnu tvorbu, tento rok opäť prinesie aj sekciu celovečerných animovaných filmov – a tá bude určite opäť patriť k tomu divácky najpríťažlivejšiemu z tohtoročného programu. Témou 13. ročníka festivalu je totiž mimoriadne aktuálne DEŇ PO a práve k tejto téme je koncipovaná aj dramaturgia celovečerných filmov na Fest Anči 2020.

Hory a mesto Žilina 2020 (19. – 21. 8.)

Festival Hory a mesto Žilina už tradične prinesie výber toho naj zo svetovej outdoorovej produkcie. Pandémia koronavírusu zasiahla aj do organizačných plánov a prehliadku si tak môžete tento rok vychutnať v komornejšej atmosfére vo formáte open air v letnom kine pod Rondlom. Séria celovečerných filmov bude doplnená o kratšie fascinujúce snímky zachytávajúce rôzne adrenalínové aktivity. V piatok sa môžete tešiť aj na malé prekvapenie – prednášku o tom, čo všetko sa dá zažiť pri lete balónom, pripravili piloti z tímu balonom.sk.

Juraj Kollár / PLATÓ

Kurátorka: Katarína Bajcurová
Miesto konania: Považská galéria umenia v Žiline / výstavné priestory na prvom poschodí
Vernisáž: štvrtok 23. júla 2020 o 17.00 hod.
Trvanie výstavy: 24. 7. – 6. 9. 2020

Juraj Kollár patrí v súčasnosti k najpôsobivejším zjavom na našej maliarskej scéne. Autorská výstava v Považskej galérii umenia v Žiline predstavuje výber z najnovšej tvorby, hlavné smery a trajektórie jeho tvorivého pohybu, ktorý nikdy nejde len jedným smerom. Prednedávnom radikálne transponoval svoj autorský koncept skladaných obrazov (krajiny videné cez sklobetónové steny) k objektovo chápanej maľbe, pričom na „maľovanie“ využíva rozmanité stavebné súčiastky. Pôvodne dvojdimenzionálne kompozície nadobúdajú novú objektovú fakticitu, vecnosť a priestorovosť.

Fest Anča 2020 prinesie nové začiatky a bližší pohľad na slovenskú animáciu

Medzinárodný festival animácie Fest Anča prináša tento rok už po 13. raz výber toho najlepšieho z domácej a zahraničnej animovanej tvorby. Za svoj tematický fokus si tento rok organizátori vybrali mimoriadne aktuálnu tému DEŇ PO. V rámci nej sa do programu dostali napríklad kultový japonský animovaný film o Hirošime Bosý Gen alebo debut Jana Švankmajera Něco z Alenky. Mimoriadny priestor venujú toho roku dramaturgovia aj pohľadu na domácu animačnú scénu. Fest Anča 2020 sa uskutoční 27. – 30. augusta 2020 v Žiline.

Zmena programu - Letné sláčiky

Na základe nepriaznivej predpovede počasia na dnes – štvrtok 16.7.2020 sme podujatie Letné sláčiky (hráči z ŠKO Žilina) presunuli na štvrtok 23.7.2020, čas a miesto zostávajú nezmenené Park Ľudovíta Štúra, 18.00 hod. Ďakujeme za porozumenie.

Žilinské kultúrne leto prináša do ulíc mesta pestrý kultúrny program

V najbližších mesiacoch sa do žilinských ulíc, parkov a na námestia opäť vráti kultúra. Už teraz sa môžete tešiť na rôzne kultúrne či športové podujatia, divadelné predstavenia, premietanie filmov pod holým nebom, hudobné koncerty či festivaly.