Divadlo Kapor na scéne: O psíčkovi a mačičke

1.7.2020 / o 17.00 hod. / Sad na Studničkách

Žilinská divadelno-improvizačná trojica „Kapor na scéne“ sa venuje humorným autorským predstaveniam pre všetky vekové kategórie. Vo svojich netradičných verziách rozprávok si vtipnou a nenútenou formou s deťmi pripomínajú základné návyky slušného správania, zdravého životného štýlu, dopravnej výchovy a pomáhajú tiež budovať pozitívny vzťah k prírode a zvieratám. V stredu 1. júla si v Sade na studničkách pozrieme rozprávku „O psíkovi a mačičke“.

www.kapornascene.sk


PREHLIADKA KATAKOMB

3.7.2020, 10.7.2020, 17.7.2020, 24.7.2020, 14.8.2020, 21.8.2020 a 28.8.2020 / 17.00 – 18.00 hod. / Kostol Obrátenia sv. Pavla Apoštola, Mariánske námestie

31.7.2020, / 15.00 – 16.00 hod. / Kostol Obrátenia sv. Pavla Apoštola, Mariánske námestie

Katakomby boli kedysi miestom posledného odpočinku, neskôr sa tu uskladňovali potraviny a za 2. svetovej vojny zachránili nejedno židovské dieťa. Prihláste sa na prehliadku v Turistickej informačnej kancelárií mesta Žilina a preskúmajte tieto podzemné gotické pivnice pod Kostolom Obrátenia sv. Pavla Apoštola na Mariánskom námestí. Vstupné: 3 € (dospelý), 2 € (študent, ŤZP, senior), 1,50 € (dieťa).

www.tikzilina.eu


Dvor zázrakov

8.7.2020, 29.7.2020, 5.8.2020 a 19.8.2020 / o 17.00 hod. / Sad na Studničkách

Neváhajte a okúste jedinečnosť skúsených bábkohercov a tradičného marionetového divadla v podaní divadielka Dvor Zázrakov. Repertoár tvoria len tradične rozprávky od Dobšinského a Nemcovej.

https://www.facebook.com/Dvorzazrakov/


Pátranie po žilinských pamiatkach

10.7.2020 / o 10.00 hod. / TIK Žilina

Všetky deti, ktoré majú chuť objavovať, skúmať a hľadať poklady, pozývame na pátraciu potulku po žilinských pamiatkach, ktorá vypukne 10. júla o 10-tej hodine. Na podujatie je potrebné sa vopred objednať prostredníctvom Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina.

www.tikzilina.eu


Tvorivé remeselné dielne

13. – 17.7.2020 / 10.00 – 18.00 hod. / Mariánske námestie

Umeleckí remeselníci svojou zručnosťou záujemcom priblížia prácu so šúpolím, cínom, voskom, hlinou i výrobu kozmetiky z byliniek. Zaujímavosťou je brúsenie kraslíc či plstenie. Svoju šikovnosť si môžete sami vyskúšať a na záver vziať svoj vlastnoručne vyrobený suvenír.


Divadlo Kapor na scéne: Zlatovláska

15.7.2020 / o 17.00 hod. / Sad na Studničkách

Žilinská divadelno-improvizačná trojica „Kapor na scéne“ sa venuje humorným autorským predstaveniam pre všetky vekové kategórie. Vo svojich netradičných verziách rozprávok si vtipnou a nenútenou formou s deťmi pripomínajú základné návyky slušného správania, zdravého životného štýlu, dopravnej výchovy a pomáhajú tiež budovať pozitívny vzťah k prírode a zvieratám. V stredu 15. júla si v Sade na studničkách pozrieme rozprávku „Zlatovláska“.

www.kapornascene.sk


Potulky po žilinskom rínku

17.7.2020 / o 15.00 hod. / Immaculata, Mariánske námestie

Vedeli ste, že Mariánske námestie sa v čase premien Žiliny nazývalo Rínkom, Námestím Františka Jozefa, Námestím slobody či Námestím Dukla? Žilinský rínok slúžil ako trhovisko i stredisko obchodu a bol najdôležitejším miestom života, zábavy a stretávania sa Žilinčanov, či návštevníkov mesta. Zažite výnimočnú prehliadku nášho námestia s historikom Mgr. Petrom Štanským, počas ktorej zistíte nové poznatky o meštianskych domoch, studniach i iných objektoch. Prehliadka je bezplatná, bez prihlasovania.

www.tikzilina.eu


Divadlo Kapor na scéne: Škaredé káčatko

12.8.2020 / o 17.00 hod. / Sad na Studničkách

Žilinská divadelno-improvizačná trojica „Kapor na scéne“ sa venuje humorným autorským predstaveniam pre všetky vekové kategórie. Vo svojich netradičných verziách rozprávok si vtipnou a nenútenou formou s deťmi pripomínajú základné návyky slušného správania, zdravého životného štýlu, dopravnej výchovy a pomáhajú tiež budovať pozitívny vzťah k prírode a zvieratám. V stredu 12. augusta si v Sade na studničkách pozrieme rozprávku „Škaredé káčatko“.

www.kapornascene.sk


Z Burianky do bábok

24. – 28.8.2020 / o 10.00 hod. / TIK

Legenda o Burianovej veži a čarovné podkrovie plné bábok bude čakať na svojich detských návštevníkov počas celého týždňa o 10.00 hod. Na podujatie je potrebné sa vopred objednať prostredníctvom Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina.

www.tikzilina.eu


Z Burianky do Lorety

24. – 28.8.2020 / o 14.00 hod. / TIK

Komentované prehliadky dvoch dominánt Žiliny, pri ktorých spoznáte históriu Burianovej veže a následne Loretánskej kaplnky, ktorá je pristavená do barokového Kostola sv. Barbory. Na prehliadku je potrebné sa vopred objednať prostredníctvom Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina.

www.tikzilina.eu


Cestovanie v čase s vagantom

24. – 28.8.2020 / o 16.00 hod. / TIK

Od júla do augusta si môžete zahrať outdoorovú hru „Cestovanie v čase“, dozvedieť sa viac o žilinských pamiatkach, riešiť úlohy a zistiť meno vaganta, ktorý žil v Žiline. Posledný augustový týždeň si hru zahráte s vagantom osobne – počas hry vás bude sprevádzať, pomôže vám vyriešiť všetky úlohy a hru prejsť až do konca. Na cestovanie v čase s vagantom je potrebné sa vopred objednať prostredníctvom Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina.

www.tikzilina.eu


Beh na Dubeň

29.8.2020 / ZŠ Budatín, Zástranie

Podujatie je súčasťou Žilinskej bežeckej ligy a Žilinského kultúrneho leta. Tento už tradičný beh v teréne nad Žilinou sa uskutoční v poradí deviaty rok. Prezentácia bude v ZŠ Budatín.

www.janrun.sk


ROZLÚČKA S LETOM

01.9.2020 / Lesopark
Z dôvodu nepriaznivého počasia sa podujatie ruší. Uskutoční sa v náhradnom termíne koncom septembra.

Pozývame na hudobnú rozlúčku s letom v žilinskom lesoparku! Deti sa môžu vyšantiť na detskom ihrisku s lanovkou a trampolínami. Nebudú chýbať super atrakcie ako zorbing, skákací hrad, lanové prekážky, maľovanie na tvár, balóny a samozrejme koncert.


Slnko na skalách

02. – 3.9.2020, Mestský úrad Žilina / 04. – 6.9.2020, Kemp Slnečné skaly

Outdoorový festival Slnko na skalách sa u Žilinčanov teší čoraz väčšej obľube a v tomto roku pôjde už o jeho 6. ročník. Premietanie filmov sa koná v aule Mestského úradu v Žiline. Festival prináša informácie o outdoorových aktivitách všetkého druhu, podporuje a zviditeľňuje športovcov okrajových disciplín. Okrem toho organizuje premietacie a prezentačné podujatia zamerané na športové aktivity v prírode.

www.slnkonaskalach.sk


ZÁVEREČNÁ

4.9.2020 / Mariánske námestie

Záverečná to je hudobná rozlúčka s letom na Mariánskom námestí. Koniec dvojmesačného oddychu si môžu mladí naplno vychutnať v rytme hudby a vo veselej nálade sa rozlúčiť s letom.


Burza žilinských športových klubov

4.9.2020 / Námestie Andreja Hlinku

S podujatím Sever proti juhu bude súbežne na Námestí Andreja Hlinku prebiehať 2. ročník Burzy Žilinských športových klubov. Cieľom burzy bude priniesť prehľad o činnosti a úspechoch, čo najväčšieho počtu športových klubov pôsobiacich v našom meste.


Žilinčania sa bavia futbalom

4.9.2020 / Námestie Andreja Hlinku (podujatie zrušené)

Mesto Žilina pozýva na tradičný futbalový festival Sever proti Juhu alebo Žilinčania sa bavia futbalom. Športové kolektívy, partie, študenti a žiaci si zmerajú sily v pomyselne rozdelených mužstvách Severu a Juhu. Nie je dôležité, či vyhrá Sever alebo Juh, lebo Žilinčania sa bavia futbalom.


Deň zdravia

17.9.2020 / Námestie Andreja Hlinku

Podujatie zamerané na zdravie, krásu a vitalitu sa pravidelne koná v centre Žiliny, na Námestí Andreja Hlinku. Počas dňa organizátori osvetovou činnosťou upozorňujú na civilizačné choroby a ponúkajú zdravú alternatívu života s cieľom vzbudiť záujem verejnosti o jej uplatňovanie v každodennom živote. Súčasťou podujatia sú bezplatné zdravotné vyšetrenia, napr. meranie krvného tlaku, cholesterolu, meranie očného tlaku, hustoty kostí, hladiny cukru v krvi, analýza ľudského tela, dentálna hygiena a iné. Sprievodným programom sú ukážky rôznych druhov cvičení, ukážky poskytnutia prvej pomoci, predaj výrobkov z prírodnej lekárne či predaj húb s vysvetlením ich liečivých účinkov. Počas podujatia je tiež možné darovať krv.


Žilinská plavecká štafeta

17.9.2020 / Mestská krytá plaváreň

12. ročník tradičného podujatia Žilinská plavecká štafeta, ktorá bude opäť o prekonávaní rekordov. Cieľom akcie je zaplávať v uvedený deň, čo najviac kilometrov bez ohľadu na dosiahnutý čas


Festival seniorov / Kapustný deň

1.10.2020 / Mariánske námestie / zrušené

Festival seniorov, ktorý tento rok prežíva svoj 13. ročník, vznikol 4. októbra 2008. Vidieť radosť na tvárach vystupujúcich, s akým oduševnením a radosťou spievajú, tancujú, recitujú. Heslo festivalu, tak priliehavé veku seniorov “neseďme doma nečinne, ale poďme a podajme ruku priateľovi a spolu si pomôžme“ ich posilňuje, povzbudzuje a dodáva im chuť do ďalšieho života. Sprievodným programom festivalu bude Kapustný deň. Na Mariánskom námestí sa budú variť tradičné slovenské jedlá, ktorých neodmysliteľnou ingredienciou je kapusta, pripravovaná na sladko či slano.


Deň s mestom

2.10.2020 / Mariánske námestie / zrušené

V Primátorsky deň je žilinská samospráva ešte viac otvorená širokej verejnosti. Počas celého dňa prebiehajú verejné diskusie s primátorom, do ktorých sa môžu zapojiť „malí i veľkí“. Na Radnici mesta Žilina bude primátor diskutovať so seniormi a členmi Žilinského mládežníckeho parlamentu. Na Mariánskom námestí nebude chýbať tradičná hudba v podaní folklórnych súborov.


Beh pre najmenších

2.10.2020 / Sad SNP / zrušené

V Sade SNP budú pripravené pre najmladších žiakov prvého stupňa základných škôl bežecké preteky. Beží sa o pohár primátora mesta. Podujatie tradične otvára Školskú športovú ligu mesta Žilina, ktorá prebieha počas celého školského roka.