DH Fatranka

3.7.2019 a 21.8.2019 / o 16.30 hod. / Sad SNP

Počas svojej existencie sa Fatranka podieľala na propagácii a rozvoji dychovej hudby v regióne severného Slovenska i mimo neho. Svojou umeleckou úrovňou sa zaradila medzi popredné orchestre dychových hudieb v rámci Slovenska. Túto skutočnosť dokumentujú ohlasy a ocenenia na rôznych spoločenských podujatiach, ale aj hodnotenia odborných porôt na súťažiach a festivaloch doma i v zahraničí.

www.facebook.com/…35881071360/


TDA Dancis / Lotyšsko

5.7.2019 / o 20.00 hod. / Mariánske námestie

Jeden z najlepších a najskúsenejších súborov ľudového tanca v Lotyšsku. TDA Dancis bola založená vo februári 1946 a bola vedená vynikajúcimi tanečnými profesionálmi. Jej tanečníci pochádzajú z celého Lotyšska. Jedným z prvkov, ktoré odlišujú TDA Dancis od iných lotyšských súborov, je premyslený výber tanečného repertoáru a schopnosť ukázať divákovi takzvaný „zlatý fond“ čo najpresnejšie, smerom k divákovi a čo najbližšie k zámerom autorov.

www.dancis.lv/


Blue Time

5.7.2019 / o 20.00 hod. / Mariánske námestie

Žilinská skupina Blue Time je od svojho vzniku v roku 2007 predstaviteľom tradičného poňatia originálnych bluesových a blues-rockových hitov druhej polovice minulého storočia. V repertoári kapely prevažujú hity velikánov bluesovej a rockovej hudby a nechýbajú ani skladby kapiel českej a slovenskej blues-rockovej scény.


DH Brodňanka

10.7.2019 / o 16.30 hod. / Sad SNP

V sade SNP zahrajú svoj repertoár členovia z DH Brodňanka, ktorej zakladajúcim členom bol vynikajúci hudobník Jozef Marišin.


Ensamble Zohra

11.7.2019 / o 20.00 hod. / Mariánske námestie

Zohra – prvý čisto ženský orchester z Afganistanu, tvorený z členiek, ktoré ako prvé ženy vo svojej krajine za posledných 30 rokov študovali hudbu. Hoci sa doma stretávajú s vyhrážkami a inými hrozbami, vo svete si vyslúžili uznanie médií ako napríklad BBC, NPR, CNBC, The New Yourk Times, Le Figaro, La Repubblica a mnohých ďalších. Na svojich koncertoch sa chcú podeliť so svetom o ich kultúru i posolstvo nádeje.


Szabó / Turcerová / Maceček

11.7.2019 / o 19.00 hod. / Rosenfeldov palác

Štefan Szabó (gitara), Michaela Turcerová (saxofón) a Petr Maceček (bicie)
Vstup 3/2 €

Toto zaujímavé mladé trio sa zrodilo v roku 2017 medzi českými a slovenskými hranicami. Skupinu tvoria dvaja slovenskí hudobníci: saxofonistka Michaela Turcerová, študujúca na Akadémii múzických umení v Prahe, gitarista Štefan Szabó a český bubeník Petr Maceček (obaja z Janáčkovy akadémie múzických umení v Brne). Repertoár tria obsahuje prevážne originály, ale taktiež jedinečné jazzové skladby alebo skladby súčasných skladateľov. Ich unikátne interpretačné a komunikačné výkony dávajú vzniknúť ojedinelým melódiám a hudobným textúram.
Počas svojej existencie sa trojica Szabó / Turcerová / Maceček podelila o svoju hudbu na dvoch turné po Českej republike, Slovensku a Maďarsku.
„Trio Szabó / Turcerová / Maceček je pre mňa príjemný objav. Ich hudba je svieža, postavená nie len na solídnych hráčskych základoch, ale predovšetkým na skladateľskej invencii. Koncept tria ignoruje žánrové škatuľkovanie. Výsledkom je živá a komunikatívna hudba s nezanedbateľným podielom improvizácie, ale zároveň zreteľným plánom na vytvorenie jedinečnej nálady v každej jednej skladbe“ Vilém Spilka (hudobník, umelecký riaditeľ JazzFestBrno.

www.szaturma.com


Doris Day Band

12.7.2019 / o 19.30 hod. / Mariánske námestie / Mariánske leto

Doris Day Band je kapela zložená zo skúsených hudobníkov. Hrá žánre ako swing, blues a latino a zameriava sa na starú dobrú hudbu svetového formátu. Okrem najznámejších skladieb 2. pol. 20. storočia hráva Doris Day Band prevzaté skladby najvýznamnejších slovenských a českých jazzových skladateľov.

www.facebook.com/…yband/posts/


DH Senioranka

17.7.2019 a 14.8.2019 / o 16.30 hod. / Sad SNP

Súbor hrá skladby slovenských, českých a moravských autorov, ale má vo svojom repertoári aj vlastné skladby a úpravy ľudových piesní.


Katka Košcová a Daniel Špiner

18.7.2019 / o 19.00 hod. / Rosenfeldov palác / Koncert
Katarína Koščová (spev) a Daniel Špiner (klavír)
Vstup 3/2 €

Speváčka Katarína Koščová svojím originálnym a intímnym podaním autorskej hudby doplnenej o niekoľko prevzatých jazzových štandardov vytvára na svojich koncertoch krásnu a príjemnú komornú atmosféru. K tvorbe a interpretácii hudby pristupuje inak, ako by to mohlo byť očakávané od prvej Slovenskej Superstar, vydala sa možno ťažšou a dlhšou hudobnou cestou. Jej cieľom nie sú krátkodobé “výhry”, ale kvalitná hudba, ktorá osloví najmä náročnejšieho poslucháča a za ktorou si Katarína určite môže stáť.
Jej tvorba inklinuje k hudobným štýlom ako je jazz, folk, šansón. Katarína píše svoje texty v slovenčine, vychádza tiež zo slovenskej ľudovej tradície. S klavíristom Danielom Špinerom tvoria zohratú autorskú a interpretačnú dvojicu.

Koncert sa uskutoční v záhrade Rosenfeldovho paláca, v prípade nepriaznivého počasia sa koncert presunie do hlavnej sály.
Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.45 hod.).
Mladiství (do veku 18 rokov), seniori a ZŤP – vstup zdarma.


Vrba Wetzler Memorial s koncertom Al kanfej hasalom speváckeho zboru Eben Ezer

20.7.2019 / o 18.00 hod. / Nová synagóga

18.00 stretnutie a reflexia s účastníkmi pochodu VWM
20.00 koncert speváckeho zboru Eben Ezer
vstupné dobrovoľné

Vrba Wetzler Memorial je spoločné dielo širokej komunity aktívnych občanov inšpirované víziou Fedora Gála. Pochod ľudí, ktorí myslia, cítia a nechcú byť len pasívnymi svedkami. Stotridsať kilometrov pešo po stopách Vrbu a Wetzlera, týždeň fyzického nasadenia, spoločných diskusií aj osamelých meditácií, končí v Žiline slávnostným záverom v Novej synagóge. Ich útek z tábora Auschwitz-Birkenau a správa, ktorú následne spísali v Žiline, má v dejinách zásadný význam. Pochod ako živý memoriál venovaný dvom hrdinom, ktorí riskovali životy, aby sa pokúsili zachrániť tisíce Židov pred istou smrťou, sa opäť koná dvakrát – v júli aj v auguste. V júli bude záverečné stretnutie účastníkov a organizátorov pochodu s verejnosťou spojené s koncertom Al kanfej hasalom speváckeho zboru Eben Ezer. Zmiešaný zbor Eben Ezer je v súčasnosti viac ako 30-členné teleso, ktoré pôsobí pri Cirkvi bratskej už od roku 1987. Koncert je paletou židovskej hudby od renesancie až po súčasnosť. Je mozaikou à capella piesní, ako aj sólových piesní a zborového spevu so živým hudobným sprievodom.

www.novasynagoga.sk/…9-eben-ezer/


V8 Band

19.7.2019 / o 21.00 hod. / Mariánske námestie

V8 Band vznikol v roku 1994. Za sebou majú stovky odohraných koncertov a rôznych akcií na Slovensku aj v zahraničí a samozrejme roky strávené v skúšobni. Dnes hrajú viac ako dvesto štandardov rôznych žánrov hudby 20. storočia až po súčasnosť ako swing, funky, rock’n'roll, latino a tanečnú muziku.

www.v8band.com/


Rockin´balls

19.7.2019 / o 19.30 hod. / Mariánske námestie

Kapela The Rockin' Balls vznikla z úcty k tradičnému a rokmi overenému Rock & Rollu. Svojím energickým vystúpením v originálnom prevedení prináša nespútanú zábavu a radosť z koncertu. Poslucháčom servíruje jeden tanečný hit za druhým v štýle Rockabilly. The Rockin' Balls, to je kapela, ktorá zaručene dostane do tanca nejedného poslucháča.

www.rockinballs.com


DH Hoľazňanka

24.7.2019 / o 16.30 hod. / Sad SNP

Dychová hudba Hoľazňanka vznikla v roku 1998 na základe myšlienky kapelníka Mariána Turčániho. DH Hoľazňanka upevňuje a rozvíja národné tradície, pomáha odkrývať bohaté pramene ľudovej piesne. DH do svojej tvorby zahŕňa okrem skladieb slovenských a zahraničných autorov aj skladby vlastnej tvorby a piesne o svojom okolí a kraji.


KLAN

26.7.2019 / o 19.30 hod. / Mariánske námestie

Hudobne skupina namiešava sem tam nektár sem tam elixír, zo všetkého, čo gitarový svet priniesol: iskrivý rock s punkovou energiou, grunge posypaný zrnkami metalu.

www.bandzone.cz/_83566?…


NoControl

26.7.2019 / o 19.30 hod. / Mariánske námestie

NoControl sú pomerne novým zjavom na slovenskej hudobnej scéne, napriek krátkej dobe existencie kapely sa na nedostatok fanúšikov sťažovať nemôžu. Po ich nedávnom singlovom debute so skladbou Všetkých neprekričíš prichádzajú so svojím prvým videoklipom ku skladbe Tá pravá.

www.facebook.com/nocontrol.sk/


DH Predmierčanka

31.7.2019 a 28.8.2019 / o 16.30 hod. / Sad SNP

Predmierčanka je tradičná dychová kapela. V roku 2016 oslávila Predmierčanka svoje 110. výročie založenia. Pri tomto výročí si kapelník Anton Bajza želal, aby muzikanti zostali i naďalej verní tradíciám dychovky. Prianím každého muzikanta Predmierčanky je, aby dlho hrala krásnu hudbu, rozdávala potešenie a jej tóny zneli šťastím a radosťou.


KONCERT Plyš / Katka Žilová (spev), Katka Kuchárová (akordeón, klávesy) a Tomáš Kothera (bicie)

1.8.2019 / o 19.00 hod. / Rosenfeldov palác / Koncert

Plyš je projektom pesničkárky a basgitaristky Katky Žilovej, ktorá sa z Bratislavy cez Prahu dostala do Ostravy, aby si tu s pomocou akordeonisty Katky Kuchárovej a bubeníka Tomáša Kotheru splnila sen o vlastnej kapele. Hrá folk, ale romantiku a melanchóliu nečakajte. A prečo mäkký a hebký názov? Pretože život je tvrdý… A tak ho balí do plyšu.
Kapela vydala na jar roku 2017 debutový album Líška.
Abum vznikal v pozvoľnom tempe v priebehu roku 2016. V porovnaní s minimalistickým pódiovým zvukom tria je teda album zaranžovaný o niečo bohatšie a plne využíva možnosť ukázať hudbu kapely vo farebnejšom svetle.
Kapela sa chce momentálne sústrediť hlavne na nový materiál a živé hranie. Zúčastní sa festivalov Hradecký Slunovrat v Hradci nad Moravicí a Banát v Rumunsku, nakoľko sú oba delikátnou prehliadkou českej alternatívnej a nezávislej scény.
Koncert sa uskutoční v záhrade Rosenfeldovho paláca, v prípade nepriaznivého počasia sa koncert presunie do hlavnej sály.

Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.45 hod.).
Vstup: 3,00 Eur (dospelí) / 2,00 Eur (študenti)
Mladiství (do veku 18 rokov), seniori a ZŤP – vstup zdarma.

www.rosenfeldovpalac.sk/koncert-plys/


HRANA live

2.8.2019 / o 20.00 hod. / Mariánske námestie

Zažite neopakovateľný večer s koncertom Hrana. Mariánske námestie v Žiline ožije hudbou Mareka Brezovského v podaní výnimočných hudobníkov. Oskar Rózsa (klávesy, spev), Martin Valihora (bicie), Vladislav Slnko Šarišský (klavír), Marek Minárik (basgitara), Adam Micinec(gitara). Na koncerte zaznie Marekova pôvodná tvorba, ale aj piesne z aktuálne pripravovaného druhého albumu Projektu Hrana.

www.facebook.com/ProjektHRANA/


DH Strečnianka

6.8.2019 / o 16.30 hod. / Sad SNP

Súbor bol založený v roku 1947 a od svojho vzniku je stálou súčasťou obecných podujatí, sviatočných príležitostí i rodinných udalostí. Repertoár pozostáva zo skladieb domácich a zahraničných autorov v podaní hráčov na dychové nástroje a speváckeho duetá.


Vrba Wetzler Memorial s koncertom arménskych ľudových piesní Karin Sarkisjan

10.8.2019 / o 18.00 hod. / Nová synagóga

Záver pešieho pochodu z Auschwitzu do Žiliny po stopách slávneho úteku Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera. VWM je spoločné dielo širokej komunity aktívnych občanov inšpirované víziou Fedora Gála. Pochod ľudí, ktorí myslia, cítia a nechcú byť len pasívnymi svedkami. Stotridsať kilometrov pešo po stopách Vrbu a Wetzlera, týždeň fyzického nasadenia, spoločných diskusií aj osamelých meditácií, končí v Žiline slávnostným záverom v Novej synagóge. Ich útek z tábora Auschwitz-Birkenau a správa, ktorú následne spísali v Žiline, má v dejinách zásadný význam. Pochod ako živý memoriál venovaný dvom hrdinom, ktorí riskovali životy, aby sa pokúsili zachrániť tisíce Židov pred istou smrťou, sa opäť koná dvakrát – v júli aj v auguste. V auguste bude záverečné stretnutie účastníkov a organizátorov pochodu s verejnosťou v Novej synagóge spojené s koncertom Karin Sarkisjan. Rodáčka z Jerevanu, speváčka, klaviristka a skladateľka, ktorá je na Slovensku a v Čechách známa predovšetkým svojou vášňou pre zbieranie a aranžovanie ľudových piesní sa predstaví so sólovým hudobným programom s ťažiskom na piesňach z Arménska, v ktorom vyrastala. Karin predstavuje unikát na slovenskej hudobnej scéne svojou brilantnou kombináciou klavírnej hry a jedinečného vokálneho prejavu. Okrem toho sa s obľubou venuje aranžovaniu ľudových piesní pre rôzne nástrojové obsadenia, ako aj zborových skladieb (o.i. Ave Maria, ktorú v premiére uviedol Slovenský filharmonický zbor). Je vyhľadávanou umelkyňou pre iné hudobné zoskupenia a hosťovala na koncertoch skupín Balkanansambel, Bashavel, Preßburger Klezmer Band, Shum Davar, Pacora trio a Kaschauer Klezmer Band. Venuje sa taktiež aj scénickej hudbe (spolupráca so Slovenským národným divadlom, s Martinským komorným divadlom a iné). Predstavila sa na pódiách veľkých klezmerových festivalov v Ľvove a Petrohrade, kde jej interpretáciu jidiš piesní vysoko ocenili aj také legendy ako Lorin Sklamberg a Michael Alpert.


AdHoc Orchestra

22.8.2019 / o 19.00 hod. / Rosenfeldov palác / Koncert

Posledný letný koncert odohrá orchester AdHoc.

AdHoc Orchestra je hudobné teleso, ktoré sa prezentuje vážnou a filmovou hudbou. Sú výnimoční najmä svojím obsadením, pretože nie sú ani orchester v pravom slova zmysle, ani klasické komorné zoskupenie. Vznikli v roku 2012 a sú symbiózou sláčikových, tak aj dychových nástrojov. Hudbu, ktorú si v ich podaní môžete vypočuť, intepretujú prevažne vo vlastných aranžmánoch. Okrem filmovej a vážnej hudby sa podieľajú na rôznych projektoch, medzi ktoré nesporne patrí aj muzikálová tvorba.
Koncert sa uskutoční v záhrade Rosenfeldovho paláca, v prípade nepriaznivého počasia sa koncert presunie do hlavnej sály.
Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.45 hod.).

Vstup: 3,00 Eur (dospelí) / 2,00 Eur (študenti)
Mladiství (do veku 18 rokov), seniori a ZŤP – vstup zdarma.

www.rosenfeldovpalac.sk/…orchestra-3/


3DRIVE

30.8.2019 / o 19.30 hod. / Mariánske námestie

Skupina 3Drive vznikla v Žiline v roku 2004 okolo výtvarníka a pesničkára Igora Cvacha. Od akustického folku sa postupne prepracovala k elektrickému folkrocku a bluesrocku. Kapela hrá vlastný repertoár aj cover verzie známych hitov hlavne zo 60. a 70. rokov.

www.3drive.webnode.sk/


Dave Brannigan

6.9.2019 / o 17.00 hod. / Mariánske námestie / Záverečná

Dave Brannigan, indie-rocková formácia zo Žiliny, je už známa svojimi úspechmi, keď reprezentovala Slovensko na jednom z najväčších hudobných a kultúrnych festivalov v Európe, festivale Sziget. V minulých rokoch bola nominovaná v slovenskej hudobnej ankete Rádia FM „Radiohead Awards“ na Objav roka a za album Young Creatures.

www.davebrannigan.com/sk/domov/


Heľenine oči

6.9.2019 / o 17.00 hod. / Mariánske námestie / Záverečná

Kapela vznikla v roku 1999 v Prešove. Kombináciou prvkov metalu, ska, reggae, folku a rocku sa vo svojich vystúpeniach plných energie a srandy kapela úspešne vyhýba žánrovému zaškatuľkovaniu. Niekoľko skladieb je v lokálnom prešovskom dialekte, tzv. „prešovčine“. Zoskupenie absolvovalo počas svojho doterajšieho pôsobenia množstvo festivalov a klubových koncertov po celom Slovensku, Českej Republike, Poľsku, Holandsku, Spojených štátoch, či Írsku.

www.hel.sk/


Ja ty a Rolo

6.9.2019 / o 17.00 hod. / Mariánske námestie / Záverečná

Ja,Ty a Rolo je nezávislá Žilinská beat-punková kapela, založená v roku 2013 členmi, ktorí v tom čase študovali na Konzervatóriu Žilina. Ich debutový album s názvom It's Allright bol vydaný 11. júna 2014.

www.facebook.com/…thebluebeat/