Kultúrne leto ešte nekončí, začiatok septembra prináša nabitý program

Žilinské kultúrne leto pokračuje aj po letných prázdninách. Koniec prvého septembrového týždňa prinesie do Žiliny množstvo podujatí. Žilinčania sa môžu tešiť na koncerty, športové aktivity či filmový festival. Už od dnes (4. septembra) si prídu na svoje priaznivci outdooru a vysokohorskej turistiky, pre ktorých je až do nedele (8. septembra) pripravený filmový festival Slnko na skalách. Festival je rozdelený na dve časti, v stredu a vo štvrtok sa v kinosále mestského úradu premietajú filmy s témou outdoorových aktivít a športu. Návštevníci sa tiež môžu tešiť na poučné a zaujímavé prezentácie a diskusie. Od piatka sa festival presunie do kempu Slnečné skaly v Poluvsí, kde sa predstavia zaujímaví hostia, pripravené sú tiež workshopy, program pre deti, burza turistickej výstroje či koncerty.

Od štvrtka do piatka sa Námestie Andreja Hlinku premení na futbalové ihrisko. Štartuje v poradí už dvanásty ročník obľúbeného futbalového podujatia Sever proti Juhu alebo Žilinčania sa bavia futbalom. Súčasťou štvrtkového programu bude aj stretnutie v plážovej hádzanej medzi Výberom mesta Žilina a Hádzanárskym klubom Malá Fatra. Tímy si svoje sily zmerajú od 16-tej hodiny. V piatok bude pre deti a ich rodičov pripravená Burza športových klubov, kde predstavia svoju činnosť a aktivity športové kluby zo Žiliny a deťom tak uľahčia voľbu pri hľadaní najvhodnejšej športovej disciplíny.

Štvrtkový program bude na Mariánskom námestí patriť medzinárodnému festivalu spoznávania rôznorodosti ľudí s názvom Inter Nos, súčasťou ktorého budú sprievodné programy a divadelné, hudobné, literárne či výtvarné predstavenia. Festival nadviazal na Jašidielňu, ktorá sa každoročne konala v Žiline prvý septembrový týždeň.

V piatok ožije Mariánske námestie obľúbeným podujatím Záverečná, na ktorom sa už tradične rozlúčime s letom a letnými prázdninami. Návštevníci sa môžu tešiť na vystúpenia nielen žilinských kapiel. Lineup: 17.00 Dave Brannigan, 18.30 Helenine oči, 20.00 Ja, Ty a Rolo.


Festival Žilina žije sa blíži. Vystúpia Para, Billy Barman aj Ultrazvuk

Štvrtý ročník mestského festivalu Žilina žije klope na dvere. Návštevníci sa môžu tešiť na koncerty obľúbených slovenských skupín aj atraktívny sprievodný program. Festival sa postupne stáva pevnou súčasťou tradície kultúrnych podujatí v Žiline. Kluby, kultúrne inštitúcie a ulice mesta ožijú už v piatok 27. septembra.

O pripravovanom ročníku nám prezradili viac organizátori festivalu, Lukáš Turiak a Michal Michalek. „Veľmi sa tešíme, že náš festival postupne rastie. Tento rok sa nám podarilo žánrovo rozšíriť line-up; na svoje si prídu fanúšikovia alternatívy, stredného prúdu, ale aj rapu a tvrdších štýlov. V sprievodnom programe nebudú chýbať workshopy a cestovateľské besedy. Za zmienku určite stoja bezplatné prehliadky Burianovej veže, Rosenfeldovho paláca, či Považskej galérie umenia. Srdečne pozývame všetkých nielen zo žilinského regiónu, ale aj zo širokého okolia,“ prezradil Turiak.

„Oproti minulému ročníku cítime väčšiu ochotu partnerov byť súčasťou tohto projektu, čo nás veľmi teší. Sme vďační aj za záujem a podporu mesta a samosprávneho kraja. Sme radi, že po druhýkrát sme sa spojili aj s Festivalom inej gastronómie – FIGA, ktorý bude súbežne s festivalom Žilina žije prebiehať na Hlinkovom námestí. Teší nás záujem fanúšikov a cítime, že toto podujatie má potenciál do budúcnosti ďalej rásť,“ dodal Michalek. Lístky na festival Žilina žije sú dostupné v sieti Predpredaj.sk. Kompletný program podujatia nájdete na stránke www.zilinazije.sk alebo na Facebooku Žilina žije – festival v meste.


Beh na Dubeň

Vo štvrtok, 29. augusta 2019, je pre všetkých nadšencov behu pripravený v poradí už ôsmy ročník Behu na Dubeň. Bežci sa na štart postavia o 10.00 hod. a zmerajú si svoje sily na trati dlhej 4 km. Podujatie je súčasťou Žilinskej bežeckej ligy a Žilinského kultúrneho leta 2019.

Prihlasovanie: http://www.sport.zilina.sk/…-na-duben-3/


Sever proti Juhu

Svoje futbalové umenie predvedú účastníci už 5. a 6. septembra 2019 na podujatí Sever proti juhu – Žilinčania sa bavia futbalom aj na piesku. Námestie Andreja Hlinku sa v týchto dňoch premení na jedno veľké futbalové ihrisko, na ktorom zvedú zápasy tímy zo škôl, firiem či úradov. Pre športových fanúšikov je pripravená i Burza športových klubov, ktorá sa bude konať 6. septembra.

Prihlasovanie: http://www.sport.zilina.sk/…i-juhu-2019/


Letný maratón kultúrnych podujatí pokračuje aj v auguste

Už mesiac spríjemňujú letné dni Žilinčanom a návštevníkom mesta koncerty, vystúpenia či kultúrne a športové podujatia. Žilinské kultúrne leto 2019 má za sebou prvý mesiac, no aj v auguste sa môžeme tešiť na pestrý program, skvelé koncerty a množstvo zaujímavých aktivít. Už tento piatok 2. augusta ožije Mariánske námestie hudbou Mareka Brezovského v podaní výnimočných hudobníkov na koncerte projektu Hrana. Neopakovateľné hudobné vystúpenie začína o 20.00 hod. a je bezplatné. Budúci týždeň si na svoje prídu nadšenci histórie. V piatok 9. augusta sa Mariánske námestie prenesie do čias dávno minulých vďaka obľúbenému Stredovekému dňu, ktorý je už po dvanástykrát súčasťou kultúrneho leta. Aj tento rok sa môžu návštevníci podujatia tešiť na dobové remeslá, stredoveký tábor, predvádzanie palných zbraní, slamený hrad a hry pre deti či ukážky stredovekého života. Od soboty 10. augusta až do stredy 14. augusta budú letné večery v Žiline spríjemňovať celovečerné filmy počas Bažant kinematografu. Filmový autobus prinesie prezentáciu slovenských a českých filmov: Teroristka, Hastrman, Trabantom tam a zase sem, Dôverný nepriateľ, Ženy v behu. Večerné premietanie štartuje každý deň o 21.00 hod. na Mariánskom námestí.

V piatok 16. augusta bude hlavnou témou oboch žilinských námestí „freestyle“. Mariánske námestie sa rozvonia dobrotami, ktoré pripravia žilinskí kuchárski majstri a ich hostia na podujatí Bavme sa varením. Okrem skvelého jedla sa môžu Žilinčania tešiť na komentované predvádzanie kulinárskeho umenia, dražbu špecialít i dobrú hudbu, ktorú v téme freestyle zabezpečí The Grand Buffet so špeciálnym hosťom Tomášom Hafnerom. Jedinečnú a neopakovateľnú atmosféru na neďalekom Námestí Andreja Hlinku prinesie aj bikerská JF BMX freestyle show v podaní majstra sveta vo freestyle BMX Jána Jíleka. „Profesionálni jazdci znázornia prostredníctvom edukačných a zábavných programov rôzne techniky akrobatických kúskov na bicykloch. Skvelí bikeri predvedú jedinečnú šou, nebude chýbať ani súťaž BMX LOCAL HERO vol.2, kde sa o prvenstvo na bicykloch po roku pobijú lokálni bikeri. Profesionálny jazdec Damian Širiški predvedie DMJ – Biketrial show,“ priblížila vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja mesta Žilina Ingrid Dolniková. Podujatie bude doplnené o skate rampu s vystúpením, workout a lezeckú stenu. Návštevníci podujatia si môžu svoje schopnosti otestovať na všetkých dostupných prekážkach.

Koniec leta sa odpradávna spája s poďakovaním za úrodu a s dožinkovými slávnosťami. Oživiť tieto ľudové zvyky a tradície priamo v centre mesta sa rozhodla aj žilinská radnica v spolupráci s Folklórnym súborom Rozsutec a v tomto roku prichádza s prvým ročníkom folklórneho festivalu Žilinské dožinky. „Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý kultúrny program, krojovaný sprievod mestom, tradičnú slovenskú kuchyňu a ľudové výrobky od rôznych remeselníkov. V rámci programu sa predstavia domáci interpreti ako Folklórny súbor Rozsutec, Detský folklórny súbor Cipovička, Detský folklórny súbor Lieska, Folklórni nadšenci Oprášené Krpce, Folklórna skupina Ľubovník, Klub autentického folklóru Hojana, Ženská spevácka skupina Spievanky, ale i hostia Folklórny súbor Vagonár z Popradu a Folklórny súbor Jagár zo susedných Čiech,“ doplnila Dolniková. Žilinské dožinky začínajú 23. augusta a potrvajú dva dni.


Začína Žilinské kultúrne leto, ktoré aj v tomto roku prináša niekoľko noviniek

Najbližšie tri mesiace ožije Žilina množstvom kultúrnych a športových podujatí, koncertov, festivalov či letných premietaní filmov pod holým nebom. Už zajtra začína obľúbené Žilinské kultúrne leto, ktoré aj v tomto roku pritiahne do ulíc mesta množstvo návštevníkov.

Tohtoročný program je opäť pestrý a myslí na všetky vekové kategórie či na milovníkov rôznych hudobných žánrov. Okrem tradičných podujatí ako je Mariánske leto, Hudobné stredy s dychovou hudbou, Bažant Kinematograf či Tvorivé remeselné dielne sa Žilinčania a návštevníci mesta môžu aj v tomto roku tešiť na Stredoveký deň, kulinársky festival Bavme sa varením či FIGA – festival inej gastronómie. Po minuloročnom úspechu rannej jogy v parku a výtvarných utorkov, pokračujú tieto aktivity aj počas tohtoročného leta. „Výtvarné utorky v Sade SNP budú opäť viesť skúsení lektori. Power joga sa bude cvičiť v Parku Ľudovíta Štúra každý utorok a štvrtok v čase od 7.00 do 8.00 hod. Tento rok prichádzame s ďalšou novinkou, a tou je Taoistické Tai Chi, ktoré sa bude cvičiť v Parku Ľudovíta Štúra každú stredu a piatok od 7.00 do 8.00 hod.,“ uviedla vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a regionálneho rozvoja mesta Žilina Ingrid Dolniková. Výtvarné utorky pripravuje mesto v spolupráci so Súkromnou strednou umeleckou školou v Žiline. Na podujatie je potrebné sa prihlásiť a potvrdiť svoju účasť na oba e-maily: hancina@gmail.com a amazur37@gmail.com.

Žilinské kultúrne leto myslí aj na najmenších. Námestie Andreja Hlinku sa každý utorok o 18.00 hod. premení na letné kino pre deti. Telka v meste pre deti pripravila bohatú prehliadku filmov. V prípade nepriaznivého počasia sa bude premietať vo štvrtok. „Ďalšou zaujímavou aktivitou je mestská outdoorová hra Cestovanie v čase, ktorá je založená na hľadaní QR kódov, ktoré sú verejne dostupné. Po nasnímaní kódu sa súťažiaci dozvedia množstvo zaujímavostí o budovách, okolo ktorých bežne prechádzajú a možno ani netušia, čo sa za ich múrmi odohrávalo,“ vysvetlila Ingrid Dolniková. Všetky potrebné informácie k hre nájdu záujemcovia na stránke www.tikzilina.sk, inštrukcie a pomôcky k hre získajú na info@tikzilina.eu.

Novým podujatím, ktoré prinesie tohtoročné kultúrne leto, je folklórny festival Dožinky. Návštevníci festivalu si vďaka folkloristom zo súboru Rozsutec pripomenú tradičné zvyky počas dožiniek a budú si môcť pozrieť prehliadku kultúrneho dedičstva v oblasti folkloristiky z vybraných regiónov. Počas celého júla pripravilo mesto v spolupráci s občianskym združením Post Bellum na Námestí Andreja Hlinku výstavu s názvom „Príbehy 20.storočia“. „Nová putovná výstava nadväzuje na rovnomennú predošlú výstavu, ktorú si naposledy mohla verejnosť pozrieť pod hradom Devín v Bratislave. Expozícia zachytáva formou krátkych citátov príbehy ľudí, ktorí sa stali hrdinami našej pamäti národa počas oboch totalitných režimov. Na štyroch panelových vežiach sa okoloidúci môžu zoznámiť s príbehmi pätnástich ľudí, ktorí zažili totalitu na vlastnej koži,“ doplnila Dolniková. Žilinské kultúrne leto štartuje zajtrajším letným kinom pre deti na Námestí Andreja Hlinku. V piatok 5. júla sa od 20.00 hod. v rámci Mariánskeho leta predstaví lotyšská tanečná skupina TDA Dancis a The Blue Time. Budúci týždeň vo štvrtok 11. júla vystúpi na Mariánskom námestí afgansky ženský orchesterEnsamble Zohra a o deň neskôr je pripravený koncert kapely Doris Day Band. „Najbližšie letné týždne to bude v našom meste žiť. Verím, že pripravený nabitý program Žilinského kultúrneho leta priláka na naše námestia a do parkov množstvo divákov. Pozývam všetkých Žilinčanov i návštevníkov nášho mesta, aby si prišli do Žiliny užiť neopakovateľnú atmosféru a prežili množstvo príjemných zážitkov,“ uzavrel primátor mesta Peter Fiabáne.