Bodi: Psia superstar

2.7.2019 / o 18.00 hod. / Námestie A. Hlinku

Bodi nie je zmierený so svojim osudom stať sa strážcom oviec a keď do dediny spadne rádio, objaví úplne novú dimenziu, pričuchne k rocku a napokon sa mu podarí vydať do sveta, aby sa stal členom kapely či a zahral raz jedno veľké gitarové sólo. Musí sa však popasovať s rôznymi patáliami, prežiť rôzne dobrodružstvá a nájsť hudobného učiteľa, ktorý by ho naučil tie najlepšie hudobné triky.

www.csfd.cz/…-ku/prehled/


Bocian Riško

9.7.2019 / o 18.00 hod. / Námestie A. Hlinku

Veľkolepé vtáčie dobrodružstvo o vrabcovi, ktorý žije ako bocian a myslí si, že je bocian. Má svojráznych kamarátov – sovu Oľgu a papagája Kikiho, s ktorými sa vydáva na let do Afriky. „Bocian“ Riško je zábavný a chvíľami dojemný dobrodružný animák pre ornitológov, aj pre celú rodinu.

www.csfd.cz/…ime/prehled/


Deep: Dobrodružstvo pod hladinou

16.7.2019 / o 18.00 hod. / Námestie A. Hlinku

Komédia, ktorá prinesie podvodnú zábavu na viac, ako jeden nádych. Zem zaplavili nekonečné oceány a všetok život na dokonale modrej planéte obstarávajú prapodivný tvorovia z hlbín.

www.csfd.cz/…nou/prehled/


Tvorivé remeselné dielne

22. – 26.7.2019 / 10.00 – 18.00 hod. / Mariánske námestie

V rámci Žilinského kultúrneho leta si opäť môžu malí aj veľkí vyskúšať svoje remeselné zručnosti v „Tvorivých remeselných dielňach“ na Mariánskom námestí. Umeleckí remeselníci vám priblížia prácu so šúpolím, cínom, voskom, hlinou i výrobu kozmetiky z byliniek. Zaujímavosťou bude brúsenie kraslíc či plstenie. Odmenou pre účastníkov bude vlastnoručne vyrobený suvenír.


Dve a pol kačky

23.7.2019 / o 18.00 hod. / Námestie A. Hlinku

Táto animovaná komédia znamená pre divákov jedno nebezpečenstvo. Môžu sa smiať tak, že dostanú husiu kožu. Dobrodružstvo gunára a dvoch malých kačičiek ukáže, že rodina môže mať všetky možné podoby, aj tvary a dokonca aj perie.

www.csfd.cz/…uzi/prehled/


Čertova nevěsta

30.7.2019 / o 18.00 hod. / Námestie A. Hlinku

Česká filmová rozprávka režiséra Zdeňka Trošku z roku 2011 natočená na motív českej rozprávky Spravodlivý Bohumil od Boženy Nemcovej. Kráľovná túži po dieťati a preto sa upíše čertovi. Narodí sa Štěpánka, na ktorú si v dospelosti začne robiť nároky čert. Aby bola vyslobodená, pokúsi sa ju zachrániť statočný Štěpán.

www.csfd.cz/…sta/prehled/


Justin: Malý veľký rytier

6.8.2019 / o 18.00 hod. / Námestie A. Hlinku

Stredoveký chlapec Justin žije v kráľovstve, kde vládne zákon a poriadok. kráľovná a kancelár, Justinov otec, tu zaviedli nekonečné množstvo predpisov. Otec naplánoval pre Justina kariéru právnika, ale Justin má úplne iný sen: stať sa rytierom.

www.csfd.cz/…rem/prehled/


STREDOVEKÝ ĎEŇ

9.8.2019 / o 14.00 hod. / Mariánske námestie

Vážení návštevníci, Stredoveký deň vstupuje svojim dvanástastym ročníkom do významného bodu zlomu. Doposiaľ boli jednotlivé ročníky venované niektorej z významných udalostí z dejín mesta Žilina, alebo niektorej z tragických udalostí, ako boli napr. vpád husitských vojsk do mesta a jeho následné vyplienenie, alebo obsadenie mesta známymi lúpežnými rytiermi, bratmi Podmanickovcami. Všetkých predošlých jedenásť ročníkov sa držalo časového úseku od 13. storočia až do oficiálneho konca stredovekej éry v roku 1526.

V roku 2019 pri organizovaní podujatia dochádza k zásadnej zmene. Tí pozornejší si už v minulom roku všimli, že podujatiu pribudol tretí organizátor, a to žilinská skupina historického šermu Cech Terra de Selinan a mesto sa stalo výraznejším organizátorom a tvorcom novej koncepcie akcie, ktorá dopĺňa vhodným spôsobom program Žilinského kultúrneho leta, poukazujúc na významné obdobie v živote mesta – stredoveku, v ktorom Žilina prežívala jednu z najdôležitejších etáp vo svojej histórii.

V jedenástom ročníku tak došlo k doplneniu koncepcie a k príklonu sa k väčšej didaktike a edukatívnosti. Táto stránka sa posilnila formou ukážok stredovekých remesiel. Ľudia sa chcú nielen dívať, ale i viac sa poučiť a nasať nové poznatky. Dozvedieť sa o remeslách viac na základe praktických ukážok. To všetko sa odskúšalo v minulom ročníku a v tomto roku sa už naplno prejaví zásadné zmena v koncepcii Stredovekého dňa.

V dvanástom ročníku Stredovekého dňa v Žiline z toho dôvodu uvidíte viac starých remesiel a remeselníkov, ktorí Vám ukážu a zároveň poučia návštevníka, čo sa v stredoveku vyrábalo a akým spôsobom. V dobe počítačov, kedy už prakticky nepíšeme perom, bude k najzaujímavejším patriť stredoveký písar, ktorý ukáže nádheru gotického písma. Môžete sa tešiť na výrobu mečov z dreva, ukážky práce kováča, a taktiež na veľa ďalších ukážok práce starých remeselníkov.

Program:
14.00 / Otvorenie / Miro Kasprzyk
14.10 / Dvor zázrakov / divadlo
15.10 / Sokoliari / ukážky výcviku dravých vtákov
15.35 / Slávnostný sprievod s primátorom mesta
16.00 / Lukostrelci / ukážky
16.30 / Sokoliari / ukážky výcviku dravých vtákov
16.55 / Tri kľúče pre Katarínu
17.20 / Mestská domobrana
17.45 / Manuskript
18.05 / Hema
18.30 / Predstavenie stredovekých remesiel
19.30 / Stredoveká hudba Gailard
20.20 / Palné zbrane v stredoveku a stredoveká bitka
21.30 / Fakír
21.40 / Ohňová show
22.00 / Stredoveký ohňostroj a fakľový sprievod

www.stredovekyden.sk


Poštár Pat vo filme

13.8.2019 / o 18.00 hod. / Námestie A. Hlinku

Poštár Pat žije obyčajný život na britskom vidieku a ku šťastiu mu nechýba takmer nič: dobrá práca, pekný domček, manželka i syn či skupina priateľov, na ktorých sa môže spoľahnúť. No talent na spev ho prinúti vyskúšať si ďalšie kolo britskej talentovú súťaž. A zrazu sa jeho život mení: podľahne ošiaľu šou, smeruje do londýnskeho finále a už-už sa vidí v Taliansku na nahrávaní albumu. Veľká skúška charakteru čaká na obyčajného chlapíka, jeho rodinu i okolie…

www.csfd.cz/…pat/prehled/


Bavme sa varením

16.8.2019 / Mariánske námestie

Na svoje si prídu všetci milovníci dobrého jedla počas podujatia BAVME SA VARENÍM so žilinskými kuchármi, ktorí si rozložia svoje stánky na Mariánskom námestí. Tí nebudú bojovať o vašu pozornosť, ale o vaše chuťové poháriky! O jedle nebudete len počúvať, ale budete ho najmä ochutnávať. Nebude chýbať súťaž či dobrá hudba.


BMX Freestyle Show

16.8.2019 / 14.00 hod. / Námestie Andreja Hlinku

Program podujatia je zameraný priblížiť návštevníkom netradičné športové disciplíny – rampa pre bikerov, skaterov, prezentácia workoutu, parkúrových trikov a lezecká stena.


DOŽINKY

23.8. – 24.8. 2019 / Mariánske námestie

V Žiline ožije tradícia dožinkových slávností., ktorá prinesie obyvateľom Žiliny ale aj návštevníkom dva dni plné folklóru a ľudových tradícií.

V dňoch 23. a 24. augusta 2019 sa v centre Žiliny, na Mariánskom námestí, uskutoční prvý ročník folklórneho festivalu Žilinské dožinky.

Dožinkové slávnosti boli odjakživa spojené s oslavou žatvy, ukončením roľníckych prác a magickými úkonmi, ktorých cieľom bolo zabezpečiť hojnosť všetkým aj na budúci rok. Dodnes sú symbolom vďačnosti, hojnosti, veľkých osláv, dobrej nálady a tradície. Organizátori, Mesto Žilina a FS Rozsutec, sa rozhodli túto myšlienku oživiť a priniesť ju priamo do centra mesta.

Návštevníci sa počas 2 dní festivalu tešiť na bohatý kultúrny program, krojovaný sprievod mestom, tradičnú slovenskú kuchyňu a ľudové výrobky od rôznych remeselníkov. V rámci programu sa predstavia domáci interpreti ako Folklórny súbor Rozsutec, Detský folklórny súbor Cipovička, Detský folklórny súbor Lieska, Folklórni nadšenci Oprášené Krpce, Folklórna skupina Ľubovník, Klub autentického folklóru Hojana, Ženská spevácka skupina Spievanky, ale i hostia Folklórny súbor Vagonár z Popradu a Folklórny súbor Jagár zo susedných Čiech.

Neváhajte a príďte si spoločne s priateľmi a rodinou spestriť koniec leta touto prémiovou atmosférou. Vstup na festival je voľný.

Žilinské dožinky
23. augusta 2019 od 18:00
24. augusta 2019 od 16:00
Mariánske námestie Žilina
Organizátori: Mesto Žilina a FS Rozsutec

 

Program

Piatok 23. 08. 2019 od 18:00 hod.
Detský program v rámci osláv dožinkových slávností
Účinkujú :
Detský folklórny súbor Lieska
Detský folklórny súbor Cipovička
Súkromná základná umelecká škola – Rozsutčiarik
Ženská spevácka skupina Spievanky a Vršanská muzika z Terchovej

Celovečerný program folklórneho súboru Rozsutec
 

Sobota 24. 08. 2019 od 16.00 hod.

16:00 hod. uvítací program detského folklórneho súboru Lieska
16:30 hod. sprievod Burianovou medzierkou a Mariánskym námestím
17:00 hod. začiatok galaprogramu ,,U Gazdu na dožinkách“

Účinkujú :
Detský folklórny súbor Lieska
Detský folklórny súbor Cipovička
Súkromná základná umelecká škola – Rozsutčiarik
Ženská spevácka skupina Spievanky a Vršanská muzika z Terchovej
Folklórny súbor Rozsutec
Folklórni nadšenci Oprášené krpce
Folklórna skupina Ľubovník
Klub autentického folklóru Hojana
Folklórny súbor Vagonár
Folklórny súbor Jagár


Luis a ufóni

27.8.2019 / o 18.00 hod. / Námestie A. Hlinku

Luis je pozemský chlapec, trochu samotár, ktorý verí na mimozemskú inteligenciu. Teraz rieši hrozbu toho, že bude musieť odísť z domova na internát, keď z okna uvidí lietajúci tanier a stretáva bláznivú trojku ufónov a hneď je mu jasné, že s nimi bude zábava. Blázniví ufóni Mog, Nag a Wabo sa s ľudským chlapcom Luisom dajú dohromady a spoločne rozbehnú veľkolepé dobrodružstvo galaktických rozmerov. Potrebujú získať vysnený matrac, poradiť si s riaditeľkou internátnej školy, skúsiť nezanechať za sebou úplnú púšť a tiež sa nejako musia dostať zo Zeme.

www.csfd.cz/…iru/prehled/


Beh na Dubeň

29.8.2019 / o 9.00 hod. / MČ Budatín

Všetci nadšenci behu sa môžu zapojiť do 8. ročníka behu na Dubeň, s technicky náročnou, ale o to krajšou bežeckou traťou v prírode s krásnym výhľadom na Žilinu. Prezentácia od 9.00 hod. pred ZŠ Slovenských dobrovoľníkov, Budatín.


Sever proti Juhu

5.9.2019 – 6.9.2019 / Námestie Andreja Hlinku

Mesto Žilina pozýva na tradičný futbalový festival Sever proti Juhu alebo Žilinčania sa bavia futbalom, ktorý sa uskutoční od štvrtka 5. do piatka 6. septembra na Námestí Andreja Hlinku v Žiline. Športové kolektívy, partie, študenti a žiaci si zmerajú sily v pomyselne rozdelených mužstvách Severu a Juhu, pričom rozhodujúce je skóre na konci druhého hracieho dňa.


SLNKO NA SKALÁCH 2019

4.9.2019 – 5.9.2019 / outdorový festival / Sála mestského úradu v Žiline a Kemp Slnečné skaly Poluvsie (6.- 8.9)

Outdoorový festival Slnko na skalách sa u Žilinčanov teší čoraz väčšej obľube a v tomto roku pôjde už o jeho 5.ročník. Prvý septembrový týždeň ožije sa na podujatí predstavia vodáci, horolezci, jaskyniari, horskí cyklisti a viacerí iní športovci okrajových disciplín.

www.slnkonaskalach.sk


Z Burianky do Bábkového podkrovia

9.9.2019 – 13.9.2019 / o 14.00 hod.

Legenda o Burianovej veži a čarovné podkrovie plné bábok bude čakať na svojich detských návštevníkov počas celého týždňa o 14.00. Na podujatie je potrebné sa vopred objednať prostredníctvom Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina.


Z Burianky do Lorety

9.9.2019 – 13.9.2019 / o 16.00 hod.

Komentované prehliadky dvoch dominánt Žiliny, pri ktorých spoznáte históriu Burianovej veže a následne Loretánskej kaplnky, ktorá je pristavená do barokového Kostola sv. Barbory. Na prehliadku je potrebné sa vopred objednať prostredníctvom Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina.


Deň zdravia

19.9.2019 / Námestie Andreja Hlinku

Aj tento rok sa Námestí Andreja Hlinku uskutoční 15. ročník podujatia zameraného na zdravie človeka s názvom Žilinský deň zdravia. Počas dňa organizátori osvetovou činnosťou upozorňujú na civilizačné choroby a ponúkajú zdravú alternatívu života s cieľom vzbudiť záujem verejnosti o jej uplatňovanie v každodennom živote.


Žilinská plavecká štafeta

19.9.2019 / 6.00 – 20.00 hod. / Mestská plaváreň Žilina

11.ročník tradičného podujatia Žilinská plavecká štafeta, ktorá bude opäť o prekonávaní rekordov. Cieľom akcie je zaplávať v uvedený deň čo najviac kilometrov, bez ohľadu na dosiahnutý čas. Naše mesto v posledných dvoch ročníkoch zvíťazilo medzi slovenskými mestami. Bude z toho zlatý hattrick?


Festival seniorov

27.9.2019 / Mariánske námestie

Festival seniorov, ktorý tento rok prežíva 12. ročník, vznikol 4. októbra 2008. Dnes vidieť radosť na tvárach vystupujúcich, s akým oduševnením a radosťou spievajú, tancujú, recitujú. Heslo festivalu, tak priliehavé veku seniorov “neseďme doma nečinne, ale poďme a podajme ruku priateľovi a spolu si pomôžme“ ich posilňuje, povzbudzuje a dodáva im chuť do ďalšieho života.


Primátorský deň

4.10.2019

V Primátorsky deň je žilinská samospráva ešte viac otvorená širokej verejnosti. Počas celého dňa prebiehajú verejné diskusie s primátorom, do ktorých sa môžu zapojiť „malí i veľkí“. Na Radnici mesta Žilina bude primátor diskutovať so seniormi a členmi Žilinského mládežníckeho parlamentu. Pre žiakov základných škôl budú pripravené v Sade SNP bežecké preteky o pohár primátora mesta. Pestrý kultúrny program, na ktorom sa predstaví množstvo kapiel, zažijete popoludní na Mariánskom námestí.


Beh pre najmenších

4.10.2019 / Námestie Andreja Hlinku

Pre najmladších žiakov prvého stupňa základných škôl budú pripravené v Sade SNP bežecké preteky o pohár primátora mesta. Podujatie tradične otvára Školskú športovú ligu mesta Žilina, ktorá prebieha počas celého školského roka.