BlacKkKlansman

2.7.2019 / o 21.00 hod. / Letné kino / Stanica Žilina – Záriečie

Neuveriteľný príbeh historicky prvého černošského policajta v Colorade, ktorý sa rozhodol infiltrovať do Ku-klux-klanu. Znie to neuveriteľne, znie to komicky, skutočne sa to však stalo. Režisér Spike Lee boduje s čiernou krimi komédiou, ktorá je síce retro, ale zároveň mrazivo aktuálna.
BlacKkKlansman – Spike Lee / USA / 2018 / 135 min / české titulky

www.csfd.cz/…man/prehled/


Da Vinci / Freska

LETNÁ TVORIVÁ DIELŇA PRE DETI

8.7.2019 / 14.00 – 16.00 hod. / Rosenfeldov palác

Vášeň ľudstva preniesť vlastné emócie prostredníctvom maľby možno sledovať z prvých jaskynných malieb.
Maľba s vodou a farbou, tzv. freska, bola známa od renesancie a v súčasnosti je o ňu opäť veľký záujem.
Tvorivý proces maľby je fascinujúci, vyžadujúci určité zručnosti a vedomosti, o ktorých budeme hovoriť.
Je to však technika hravá, vhodná pre každú vekovú kategóriu.
Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk).

www.rosenfeldovpalac.sk/…inci-freska/


Nehanební bastardi

9.7.2019 / o 21.00 hod. / Letné kino / Stanica Žilina – Záriečie

Bolo nebolo v nacistami okupovanom Francúzsku… Vitajte v Druhej svetovej vojne podľa Quentina Tarantina. Vítajte vo svete, kde historická realita ustupuje ľahko brutálnemu rozprávkovému rozprávaniu jedného z najkontrover­znejších režisérov súčasnosti.
Nehanební Bastardi (Inglourious Basterds) – Quentin Tarantino / USA, D / 2009 / 153 min / české titulky

www.csfd.cz/…rti/prehled/


Botticelli / Peklo

10.7.2019 / o 18.00 hod. / Rosenfeldov palác / Premietanie
Režisér Ralph Loop (Taliansko, 2016)

Tradične býva súčasťou Dolce Vitaj filmová prehliadka CINEVITAJ; tohto roku s podtitulom Veľkí talianski majstri na plátne.
Dramaturgia prehliadky sa viaže k 500. výročiu smrti Leonarda da Vinciho – sochára, maliara, architekta, hudobníka a vynálezcu, ktorý je považovaný za archetyp „renesančného človeka“.
Cyklus dokumentárnych filmov o veľkých talianskych umelcoch priblíži aj ďalších majstrov talianskej renesancie a baroka – Raffaella a Caravaggia. Slovenská premiéra filmov sa uskutoční v hlavnej časti festivalu v Bratislave, u nás v paláci budete môcť zhliadnuť tieto štyri dokumenty počas letných mesiacov.
Objavte záhady mapy Danteho pekla a odhaľte tajomstvo najneúnavnejšieho umelca renesancie.
Jesenný blockbuster s Tomom Hanksom sa točil okolo záhad ukrytých v Botticelliho majstrovsky spracovanie slávnej Dantovej Božskej komédie. Chceli by ste poznať skutočnú pravdu? Aký je príbeh obrazu Inferno a je to skutočne akási mapa Dantovho pekla? Prečo skončilo toto veľkolepé dielo stratené a nedokončené a ako sa ho podarilo znovu objaviť? Dokument nazvaný Botticelli: Inferno je fascinujúcim a pozorným prieskumom rozhodnutým ukázať prekvapivo temnú stránku slávneho renesančného umelca, ktorý sa preslávil inak veľmi pokojnými a idylickými maľbami ako Zrodenie Venuše alebo La Primavera.

www.rosenfeldovpalac.sk/…celli-peklo/


VÝSTAVA PRÍBEHY 20. STOROČIA

1.7.2019 – 1.8.2019 / Námestie Andreja Hlinku

„Vyhľadávame a dokumentujeme príbehy pamätníkov dôležitých udalostí minulého storočia. Našou snahou je osloviť čo najviac ľudí, ktorí si pamätajú a nechcú zabúdať na nedemokratické režimy minulého storočia. Na ich príčiny aj následky,“ hovorí riaditeľka organizácie Sandra Polovková.


FOTOFEST

12.7.2019 / 10.00 – 19.30 hod. / Národná ulica, Žilina

SÚŤAŽNÁ VÝSTAVA „VYSTAV SVOJU FOTKU“
- výstava súťažných fotografií pod holým nebom
- registrácia účastníkov na provderova@vuczilina.sk ▪ podmienky súťaže a prihláška na www.krkszilina.sk

10.00 – 17.00 / Sad SNP, Žilina
FOTENIE PORTRÉTU V PRIRODZENOM SVETLE
- fotografický workshop pre prihlásených účastníkov ▪ prihlasovanie na provderova@vuczilina.sk ▪ lektor: Mgr. art. Lukáš Macek, fotograf, Žilina

17.15 / ulica Národná, Žilina
VYHLÁSENIE VÝSLEDKOV, ODOVZDÁVANIE OCENENÍ

18.00 / Makovického dom, Žilina – podkrovie
FOTO VÝPRAVA POD VODNÚ HLADINU
- stretnutie s UW (under water) fotografom a cestovateľom Eduardom Hladkým

SPRIEVODNÝ PROGRAM
8.00 – 16.00 / Makovického dom Žilina / 4 KRAJINY
- výstava štyroch žilinských fotografov: Miroslava Broza, Juraja Reka, Vladimíra Vidru a Mariána Závackého s ich odlišným a ojedinelým pohľadom na krásu krajiny, ako fotografického mé­dia


Zlaté časy budatínske

14.7.2019 / o 10.00 hod. / expozícia Budatínsky hrad

Deň ako vystrihnutý z čias posledného majiteľa Budatínskeho hradu, grófa Gejzu Čákiho. Preneste sa aj tento rok spolu s nami hudbou, spevom, ba dokonca módnou prehliadkou do začiatkov 20. storočia. Počas celého dňa bude nielen na hlavnom pódiu pripravený bohatý program pre deti i dospelých. Zážitková prehliadka v dobových kostýmoch priamo na hrade poodhalí ďalšie zaujímavosti zo života rodiny Gejzu Čákiho. V parku bude množstvo sprievodných aktivít ako remeselnícke trhy, divadlo, tvorivé dielne pre deti či dobový fotokútik, v ktorom si môžete vyhotoviť pamätnú fotografiu. Chýbať nebude ani chutné občerstvenie. Prineste si deky, piknikové koše a príďte stráviť príjemný deň, počas ktorého sa spolu prenesieme do zlatej éry Budatínskeho hradu!

www.pmza.sk/…udatinske-2/


Ľudia a poklady lužickej kultúry

Budatínsky hrad. 12. júl – 20. október 2019

Táto archeologická výstava prezentuje život a smrť a jej vnímanie v ľudskej spoločnosti v neskorej dobe bronzovej a staršej dobe železnej (1300 – 700 pred n. l.). Cieľom výstavy je oboznámiť návštevníkov nielen s pohrebným rituálom, ale i spôsobom každodenného života ľudí tejto svojráznej a pre históriu Slovenska tak zásadnej kultúry. Veľkým plusom výstavy je aj skutočnosť, že neprezentuje len samotné archeologické nálezy, ale formou diorám a trojrozmerných modelov dáva návštevníkom možnosť podrobnejšie si predstaviť spôsob života spred troch tisícročí, a tým lepšie pochopiť vývoj spoločnosti ako takej. Lužická kultúra počas svojho najväčšieho územného rozmachu (okolo roku 1000 pred n. l.) zaberala takmer celú oblasť dnešného Poľska, východné Nemecko, priľahlú časť Čiech a hornaté územie Slovenska.

www.pmza.sk/…kej-kultury/


Výstava historických vozidiel

13.7.2019 / 10.00 – 13.00 hod. / Mariánske námestie

Historické vozidlá opustia CHÂTEAU GBEĽANY o 9.30 hod., aby sa predstavili Žilinčanom a návštevníkom mesta od 10.00 – 13.00 hod. na Mariánskom námestí v Žiline. Zo Žiliny vozidlá prejdú do Bytče a odtiaľ späť do CHÂTEAU GBEĽANY, kde sa o 16.00 hod začne Elegance tour 2019. Súčasťou programu bude predstavenie jednotlivých vozidiel a posádok. Nebude chýbať súťaž o najkrajšie historické vozidlo a sprievodný program počas celého popoludnia.

www.chateaugbelany.com


Da Vinci / Vynálezy I.

LETNÁ TVORIVÁ DIELŇA PRE DETI

15.7.2019 / 14.00 – 16.00 hod. / Rosenfeldov palác

To, že majstra Leonarda fascinovalo lietanie, je jasné podľa množstva nákresov a štúdií, ktoré tejto problematike venoval a ktoré vznikali priebežne vo viacerých obdobiach jeho tvorivej činnosti. Jeho kódex O lete vtákov je dokonca jedným z mála rukopisov, ktorý je takmer celý venovaný iba tejto jednej téme. Leonardo dlho študoval mechanické krídla, spočiatku ho však k tomu viedol iba záujem divadelníkov o vierohodné a atraktívne kulisy a rôzne scénické zariadenia na dokreslenie atmosféry v divadle. Až v neskoršom období začal Leonardo uvažovať o skutočnom lietaní, pričom sa vo svojich návrhoch snažil skombinovať dynamický potenciál ľudského tela s imitáciou prirodzeného letu vtákov.
S deťmi sa zahráme na vynálezcov a konštruktérov, pokúsime sa vymodelovať lietajúci stroj pripomínajúci netopiera.
Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk).

www.rosenfeldovpalac.sk/…-vynalezy-i/


King Skate

16.7.2019 / o 21.00 hod. / Letné kino / Stanica Žilina – Záriečie

Kultové postavy českého a svetového skateboardingu v príbehoch polámaných kostí, nezlomných priateľstiev a divokej jazdy za slobodou uprostred komunizmu. Prilepiť sa k betónu. Vystreliť priestorom. Byť stále v pohybe. Skateboard! V šedi 70. a 80. rokov je to niečo úplne iné a úplne nové. Láska na prvý pohľad. Nekonečná zábava. Adrenalín.
King Skate – Šimon Šafránek / ČR / 2018 / 80 min

www.csfd.cz/…ate/prehled/


VÝSTAVA / STANO LAJDA / REKONŠTRUKCIA “POSLEDNEJ VEČERE“ LEONARDA DA VINCI

20. jún 2019 – 9. august 2019 / Rosenfeldov palác

Akademický maliar Stano Lajda patrí k popredným výtvarníkom Žilinského regiónu. Jeho dielo tvoria desiatky portrétov, kvetinových zátiší, krajinomaľby okolia Žiliny a prírodných krás Slovenska. Ilustroval viac ako štyridsať kníh, prevažne určených deťom, je autorom monumentálneho cyklu diorám a kresieb živočíchov pre stálu expozíciu Biodiverzita a Paleontológia v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave. Avšak najdôležitejšiu časť jeho tvorby predstavujú obrazy s príbehom, figurálne kompozície s nezameniteľným rukopisom a osobitým zmyslom pre iróniu a humor. V celej tvorbe Stana Lajdu sa prelína silné prepojenie s dielom majstra talianskej vrcholnej renesancie Leonarda da Vinci. Týmto vzťahom si od viacerých vyslúžil prívlastok „Slovenský Leonardo“.

Počas konania výstavy sa uskutočnia premietania, tvorivé dielne a komentovaná prehliadka.

www.rosenfeldovpalac.sk/…dnej-vecere/


Nočná prehliadka na hrade Strečno

20. 7. 2019 / o 21.00, 22.00, 23.00 hod. / expozícia hrad Strečno

Tento rok sme si v rámci nočných prehliadok pripravili napínavú rozprávku pod názvom „Srdce draka alebo ako sa Ďuro kráľom stal“, v ktorom sa návštevníci dozvedia ako po mnohých nástrahách opäť raz zvíťazí láska a dobro. Príbeh na motíve starých rozprávok je určený deťom aj dospelým. Príďte, uvidíte, určite neoľutujete!
Cena: základné 8,80 € / zľavnené 4,40 €.

Vstupenky sa budú dať zakúpiť cez predpredaj.sk, dopredaj vstupeniek bude pred začiatkom podujatia.

www.pmza.sk/…adu-strecno/


Da Vinci / Vynálezy II.

LETNÁ TVORIVÁ DIELŇA PRE DETI

22.7.2019 / 14.00 – 16.00 hod. / Rosenfeldov palác
Da Vinci a jeho skladací most.

Leonardo da Vinci (1452–1519) bol svetoznámy renesančný umelec, vedec a jeden z najvýraznejších polyhistorov všetkých čias. Bol však tiež významným vynálezcom, ktorý veľkú časť svojho života zasvätil svojim víziám budúcnosti a vymýšľaniu nadčasových prístrojov, ktoré sa až so zarážajúcou podobnosťou stali reálnymi o mnoho storočí neskôr.
My si vyskúšame postaviť drevený most, zložíme ho bez použitia skrutky, či lepidla a preveríme si jeho stabilitu a funkčnosť.
Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk).

www.rosenfeldovpalac.sk/…vynalezy-ii/


KRST KNIHY SPOJENÝ S BESEDOU Božena Lenčová / Planina snov

23.7.2019 / o 17.00 hod. / Rosenfeldov palác

Spisovateľka a herečka ovenčená cenou Genius Loci predstaví svoje fantastické príbehy.
Božena Lenčová (1937) si ako svoju profesiu zvolila bábkoherectvo, no vo voľnom čase písala knihy pre malých čitateľov. Hoci tvorbe pre deti zasvätila svoj umelecký život a v spisovateľkinej bibliografii takto ladené diela výrazne prevažujú, publikovala aj niekoľko poviedok pre dospelých. Tie svojho času vyšli knižne ako súčasť zborníkov. Okrem toho sa dospelí poslucháči mohli tešiť poviedkam a hrám z autorkinho pera, ktoré odvysielal rozhlas.
Prózy, ktoré obsahuje táto zbierka sa od nich tematicky i žánrovým zaradením líšia. Sú to fantastické príbehy, ktoré v kontexte doby, kedy boli napísané – druhá polovica 70. rokov –nemajú v rámci slovenskej literatúry obdobu. Väčšina poviedok obsiahnutých v tejto knihe nebola dosiaľ nikde uverejnená. Kniha je pre súčasného čitateľa žánrový klenot, ktorý má pre dejiny slovenskej literárnej fantastiky zásadný význam.
Planina snov zaujme a očarí, ako moderného fanúšika fantasy, tak aj každého, kto má záujem o nevšedný a kvalitný čitateľský zážitok, ktorého ťažisko spočíva v originálnom nápade, snovej atmosfére a poetike písaného slova.
Po vyše štyridsiatich rokoch, čo ležali tieto prelomové texty zabudnuté medzi ostatnými autorkinými rukopismi, ich prinášame súčasnému čitateľovi, aby si vypočul fascinujúce príbehy pochádzajúce nielen z inej doby, ale možno aj z iných svetov…
Vstupné zadarmo.

www.rosenfeldovpalac.sk/…lanina-snov/


Climax

23.7.2019 / o 21.00 hod. / Letné kino / Stanica Žilina – Záriečie

Posledná noc v chate uprostred lesov, zima 1996. Tridsiatke tanečníkov a tanečníčok končí intenzívny tréning pred turné v USA, ostáva už len záverečná párty. Na vinyloch Daft Punk či Aphex Twin. A k tomu jedna veľká misa sangrie, ktorá sa na chvíľku stratila z očí… Drogový muzikál či tanečný horor Climax získal v Cannes povesť najlepšieho filmu režiséra Gaspara Noého, zvíťazil v sekcii Quinzaine des réalisateurs a stal sa jedným z najväčších prekvapení celého festivalu. Zrodenie a smrť sú mimoriadne zážitky. Život je pominuteľné potešenie.
Climax – Gaspar Noé / FR / 2018 / 95 min / české titulky

www.csfd.cz/…max/prehled/


Raffaello / Lord umenia

24.7.2019 / o 18.00 hod. / Rosenfeldov palác / Premietanie

Intenzívny portrét jedného z najlepších renesančných umelcov, ktorý mal vplyv na rozvoj celého sveta umenia a dodnes fascinuje nejedného historika.
Raffaello je dodnes považovaný za zázračné dieťa, za ktorého ho mali i jeho súčasníci a nasledovníci. Raffaello patrí k takzvanej tradičnej triáde renesančných majstrov, vedľa Leonarda da Vinci a Michelangela je jednou z najvýznamnejších osobností tejto éry. Napriek tomu málo ľudí jeho príbeh naozaj pozná.
Oslovení kritici a historici umenia odborne, ale pritom pútavo osvetľujú život a neuveriteľne nádherné dielo slávneho umelca. Film z dielne tvorcov prekrásnych dokumentov ako „Vatikánske múzeá“ alebo „Florencia a Galéria Uffizi“ vás znovu dokáže pohltiť a nadchnúť.

www.rosenfeldovpalac.sk/…viotto-2017/


Kiosk

25.7.2019 – 28.7.2019

Dvanásty ročník festivalu nového slovenského divadla a tanca bude mať staronovú a radikálnejšiu podobu. Dostal názov mínus dva a vracia sa do roku 2008 – prvého ročníka, ktorý sa ako jediný uskutočnil ešte bez sály S2. Tohtoročným leitmotívom bude Vyhorenie, nielen ako reakcia na zhorenú sálu, ale aj súčasný mentálny trend naprieč generáciami. Tému budeme skúmať najmä z jej umeleckého „potenciálu“. Môže byť arteterapia účinná, keď umelci zahoria ako prví? Prečo sú tak populárne ezoterické a terapeutické formy umenia a prečo sa ich prevádzkovatelia menia ako na páse?
V hlavnom programe čaká návštevníkov trinásť predstavení na pomedzí divadla, tanca a ostatných umení, v sprievodnej časti množstvo performancií, koncertov, inštalácií a výstav. Odborný program ponúkne diskusie k téme, predstaveniam a aktuálnym problémom, industry sekcia vzdelávanie pre umelcov a detský program bude ako vždy najodvážnejší. Festival sa bude konať na Stanici Žilina-Záriečie, v Novej synagóge a spriatelených žilinských priestoroch.

www.kioskfestival.sk


Budatínske hradovánky II.

27.7.2019 – 28.7.2019 / 8.00 18.00 hod. / Areál Budatínskeho hradu

Po veľkom úspechu 1. ročníka, aj toto leto pre Vás naše o. z. Cech Terra de Selinan v spolupráci s Považským múzeom pripravuje jedinečnú stredovekú udalosť v krásnom prostredí Budatínskeho parku.


Da Vinci / Apropriácia

LETNÁ TVORIVÁ DIELŇA PRE DETI

29.7.2019 / 14.00 – 16.00 hod. / Rosenfeldov palác
Voľné narábanie a pretváranie Da Vinciho umeleckých diel.

Apropriácia, ako ju chápeme na začiatku 21. storočia, je výtvarná stratégia spochybňujúca koncept jedinečného, unikátneho umeleckého diela. Je v podstate citovaním diela v celom jeho rozsahu. Jej základom je privlastňovanie si už existujúcich obrazov zo sveta médií, reklamy a umeni.
Deti budú môcť pretvoriť, dotvoriť, či úplne pregumovať slávne diela majstra Da Vinciho.
Čo môže byť radostnejšie než namaľovať fúzy Mone Lise alebo dokresliť Dáme s hranostajom mobilný telefón?
Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk).

www.rosenfeldovpalac.sk/…apropriacia/


Uteč

30.7.2019 / o 21.00 hod. / Letné kino / Stanica Žilina – Záriečie

Lahôdkové psycho kombinované s rafinovanou satirou. Režisérovi a scenáristovi Jordanovi Peeleovi sa podarilo natočiť film, ktorý sa posmieva rasovým predsudkom a okrem toho zároveň straší aj baví. Hit festivalu v Sundance vďaka tomu zbieral body u divákov aj recenzentov. Napríklad jeden z najslávnejších filmových serverov, Rotten Tomatoes, mu udelil nevídané stopercentné skóre. A pritom je to „len“ príbeh o dievčati, ktoré si zoberie svojho priateľa domov na víkend, aby ho predstavila rodičom.
Uteč (Get Out) – Jordan Peele / USA, JP / 2017 / 104 min / slovenské titulky

www.csfd.cz/…tec/prehled/


Studencki Zespół Góralski Skalni (Krakov, PL)

2.8.2019 / o 16.00 hod. / Mariánske námestie

Účinkujú: Goralský súbor Skalni (Poľsko), KAF Hojana (Žilina), Terchovská muzika z dolniakov, DFS Stavbárik (Žilina).
Garant: Krajské kultúrne stredisko v Žiline.
Podujatie je súčasťou 57. ročníka MFF Jánošíkove dni v Terchovej.

Goralský súbor Skalni (Poľsko)
Študentský spolok „Skalni“ Poľnohospodárskej univerzity v Krakove zhromažďuje goralskú mládež študujúcich na univerzitách v Krakove. Kapela vznikla v roku 1952. Predstavuje folklór Podhale a okolia v jeho autentickej podobe. Repertoár prezentovaných programov odráža bohatstvo tohto regiónu. Hudba, tance a piesne vyplývajú z multigeneračnej tradície obyvateľov Podhale a predstavujú výraznú a kultúrne pôvodnú časť karpatského dedičstva.

Klub autentického folklóru Hojana (Žilina)
Stretli sme sa v Žiline, šiesti tanečníci folkloristi z rôznych kútov Slovenska. Na Vŕškoch sme zistili, že nevieme odpovede na otázky, ktoré nás zaujímajú. Ako sa tancovalo v okolí Žiliny? Aký odev sa nosil? Akým nárečím sa hovorilo v jednotlivých dedinách v okolí Žiliny? Ako znela typická muzika? O odpovede sa zaujíma a so záujemcami podelí jedna Žilinčanka, jedna Gbelanka, chlapec z Michaloviec, Rusín z Cerniny, dievka z Viesky nad Žitavou a teraz už dve z Liptova.

Nosná myšlienka a naše spoločné predstavy o šírení pôvodnej archaickej kultúry zaujali Krajské kultúrne stredisko v Žiline, ktoré nám poskytlo hniezdo pre naše bádanie a tvorbu. Na prvom spoločnom nácviku v Makovického dome sme sa stretli 6.6.2018.

Všetci, rovnako naočkovaní zvedavosťou, sme začali pátrať po koreňoch tanečného folklóru z okolia Žiliny. Neznáma oblasť medzi folkloristami, menej prebádaná. Pustili sme sa do skúmania prvých nemých filmových záznamov z roku 1961 z Kysúc. Stretli sme sa s ústretovosťou a nadšením kamarátov folkloristov, s prvými fanúšikmi nášho pokusu o znovuzrodenie dávno zabudnutého a ochotnými spolupracovníkmi, čo nás povzbudzuje do práce so signálom pokračovať a vytrvať.

Naším snom je oživenie tanečného folklóru Kysúc, Horného Považia a Rajeckej doliny pomocou filmových záznamov z minulého storočia a budúcich našich vlastných výskumov u žijúcich pamätníkov, študovania zápiskov, kníh a dostupných materiálov za jeden život a vytvoriť tak pamäťovú stopu pre ďalšiu generáciu vo forme tanečno-hudobných dielov.

Terchovská muzika z dolniakov
Ide o zoskupenie muzikantov, ktorí sú verným dôkazom toho, že terchovská hudobná tradícia má svoje rozšírenie aj za hranicami Jánošikovho kraja. Svojím vokálno-inštrumentálnym prejavom a zachovávaním tejto hudobnej tradície hrdo prezentujú obec Terchová na poli slovenského folklórneho hnutia, tak ako sa to naučili od významných terchovských muzikantov, ktorí mali značný vplyv na formovanie tohto ansámblu. Sú pravidelnými účastníkmi medzinárodného folklórneho festivalu Jánošikové dni. Je to rodinné zoskupenie pozostávajúce z otca a jeho dvoch synov, doplnené rodinným priateľom Mariánom Bolečekom. Ako jediný člen z tejto kapely má predkov pochádzajúcich z Terchovej a jeho korene sú späté so starým terchovským rodom Rogoňovcov.

DFS Stavbárik (Žilina)
Detský folklórny súbor Stavbárik má v súčasnosti okolo 80 detí v dvoch vekových kategóriách. Mladšie deti sú vo veku pät až devät rokov a ich repertoár tvoria najmä jednoduché detské tance s dôrazom na hravosť, prirodzenosť a rytmiku. Staršie deti vo veku desať až pätnásť rokov sa učia už choreografie s využitím tanečnej motiviky spracovanej oblasti, párové tancovanie a vytvárajú choreografické paródie na zvykoslovia. Repertoár Stavbárika tvoria najmä tance, piesne a zvyky z okolia Žiliny, no pre spestrenie programu deti zaradili do repertoáru aj napríklad tance z východného Slovenska alebo piesne z Važca. Vystúpenie mladších detí je väcšinou bez hudobného doprovodu, deti si spevom a rytmickými zvukmi samé vytvárajú muziku. Tance a hry starších detí sú s doprovodom ľudovej hudby.


Zbojníckym chodníčkom

3.8.2019 / 9.00 – 16.30 hod. / expozícia Jánošík a Terchová

Podujatie je určené hlavne deťom, ktoré si svoje zručnosti vyskúšajú v tvorivých dielňach priamo v expozícii Jánošík a Terchová. Po ich absolvovaní sa zúčastnia tzv. iniciačného obradu prijatia do Jánošíkovej družiny.

Kto by nepoznal Jánošíka? Tohto známeho zbojníka netreba nikomu zvlášť predstavovať. Ale predsa len…myslíte si, že viete o jeho živote veľa? V našich krátkych divadelných scénkach v expozícii Jánošík a Terchová sa možno dozviete niečo, čo ste ani netušili. Príbehom bude sprevádzať kmotra Zubatá a objaví sa aj Jánošíkova milá Anička. Predstavenie doplnené reprodukovanou ľudovou hudbou bude o 10.00, 13.00 a 15.00.

Okrem scénok sa návštevníci môžu tešiť na zaujímavé tvorivé dielne pre celú rodinu, ktoré budú k dispozícii počas celého dňa.

Tieto aktivity pripravilo Považské múzeum v Žiline v sobotu 3. augusta pri príležitosti medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni.

www.pmza.sk/…hodnickom-2/


Caravaggio / Duša a krv

7.8.2019 / o 18.00 hod. / Rosenfeldov palác / Premietanie

Život barokového búrliváka Michelangela Merisiho, majstra svetla a temnoty, ktorý si podmanil umelecký svet pod menom Caravaggio, má všetky charakteristiky pútavého príbehu.
Nechýba v ňom vražda, vypäté emócie ani nesmierna krása. Dostal meno vynikajúceho florentínskeho umelca a jedného z archanjelov. Jeho talent mu predurčil úspech, večný súboj s vnútornými démonmi mu však nedovolil si ho užívať príliš dlho. Jeho cesta z Milána na Maltu nie je výpoveďou len o štyridsiatke obrazov, ale tiež o Caravaggiovom ustavičnom hľadaní slobody a seba samého vo svojej tvorbe.
Intenzívny dokumentárny film prináša divákom jedinečnú možnosť preskúmať zblízka zvodnú krásu Carravagiových slávnych obrazov, rovnako ako nahliadnuť medzi svetlo a temnotu jeho vnútorného sveta. Jeho prelomový surový realizmus bol šokujúcim odklonom od kultivovaného manierizmu.
Prostredníctvom dokumentu sa diváci pozrú na miesta, kam Caravaggio cestoval, kde žil a tam, kde sa jeho slávne diela dajú vidieť dnes. Historici umenia poskytnú pútavý výklad k rôznym obdobiam Caravaggiovej tvorby. Od jeho začiatkov v Miláne a Benátkach, cez jeho náhly úspech v Ríme, až k vražde, ktorá ho donútila presunúť sa na Maltu a Sicíliu, kde sa jeho tvorba stávala čoraz temnejšou a kde sa až obsesívne venoval téme smrti, viny, trestu a vykúpenia.

www.rosenfeldovpalac.sk/…ambert-2018/


Teroristka

r. Radek Bajgar, 2019, ČR/SR, 95 min.
10.8.2019 / o 21.00 hod. / BAŽANT KINEMATOGRAF / Mariánske námestie

Marie, učiteľka na dôchodku, ktorá celý život svojich žiakov učila, že základom všetkého je slušnosť a násilie nič nerieši, postupne prichádza na to, že práve na toto sa gauneri spoliehajú a berie zobrať spravodlivosť do vlastných rúk. V čiernej komédii v úlohe rozhnevanej učiteľky na dôchodku exceluje herečka Iva Janžurová.

www.csfd.cz/…tka/prehled/


Hastrman

r. Ondřej Havelka, 2018, ČR, 100 min.
11.8.2019 / o 21.00 hod. / BAŽANT KINEMATOGRAF / Mariánske námestie

Romantický a zároveň ironický príbeh hastrmana alias baróna de Caus a jeho lásky k dedinskému dievčaťu Katynke. Jeden z najzaujímavejších a najkrajších filmov sezóny. Temný, výtvarne nádherný, tematicky a náladou sa blíži ku Coppolovmu Drakulovi.

www.csfd.cz/…man/prehled/.>


Hradné hry Žofie Bosniakovej

11.8.2019 / 9.00 – 17.00 hod. / expozícia hrad Strečno

Hradné hry Žofie Bosniakovej sú venované najznámejšej majiteľke hradu Strečno. Aj tentokrát sa môžu návštevníci tešiť na množstvo aktivít či priamo na hrade alebo v Stredovekej dedine Paseka. Za bránou hradu ich privítajú delostrelci, ktorých rany z ľahkého poľného dela bude počuť široko – ďaleko. Svoj talent v súbojoch predvedú šermiari v dobových kostýmoch, vďaka ktorým hradné múry znovu ožijú bojovými povelmi. Počas prehliadky návštevníci natrafia aj na sokoliarov alebo tanečnice. Chýbať nebudú ani stredoveké hry, ktoré si vyskúšajú nielen deti, ale aj dospelí a spoločne sa tak zabavia. Príďte zažiť krásnu nedeľu na hrad Strečno, program bude určite stáť za to!


Trabantom tam a zase spät

r. Ondřej Havelka, 2019, ČR, 118 min.
12.8.2019 / o 21.00 hod. / BAŽANT KINEMATOGRAF / Mariánske námestie

Žltá výprava sa po dvanástich rokoch vracia domov! Posledná veľká cesta naprieč kontinentmi sa končí vo veľkom štýle. S diváckym úspechom sme pred rokmi uviedli v programe predchádzajúci titul Dana Přibáňa Trabantom až na koniec sveta a tento aktuálny je ešte o kus lepší, zábavnejší a technicky dokonalejší.

www.csfd.cz/…tky/prehled/


Dôverný nepriateľ

r. Karel Janák, 2018, ČR, 112 min.
13.8.2019 / o 21.00 hod. / BAŽANT KINEMATOGRAF / Mariánske námestie

Mladí manželia Zuzana a Andrej sa sťahujú z Bratislavy do Tatier, aby na samote odrezaní od sveta na vlastnej koži otestovali Andrejovo životné dielo – prototyp inteligentného domu. Revolučný vynález sa však vymkne spod kontroly a nečakane sa obráti proti svojmu stvoriteľovi. Vydarený česko-slovenský mysteriózney triler.

www.csfd.cz/…tel/prehled/


Ženy v behu

r. Martin Horský, 2019, ČR, 93 min.
14.8.2019 / o 21.00 hod. / BAŽANT KINEMATOGRAF / Mariánske námestie

Věra prežila s Jindřichom skvelý život a je pevne rozhodnutá splniť jeho posledné prianie – zabehnúť maratón… Divácky trhák v českých kinách a zároveň veľmi príjemná a kultivovaná komédia o mužsko-ženských a kamarátskych vzťahoch. Film na leto ako uliaty.

www.csfd.cz/…ehu/prehled/


Jana Hojstričová / Albumové listy**

15.8.2019 / o 17.30 hod. / Rosenfeldov palác / Vernisáž

Autorská výstava Jany Hojstričovej predstavuje priestorovú fotografickú inštaláciu, v rámci ktorej sa kombinuje fotografia, forma laboratórneho stola a podoba náučných albumov. Východiskom pre takéto uvažovanie je inšpirácia autorky historickou vedeckou fotografiou 19.storočia, cez ktorú sa vtedy šírilo poznanie geografické, prírodovedecké, medicínske, alebo topografické.
Inšpirácia technickým obrazom 19.storočia nie je náhodná, naopak patrí k aktuálnym polohám súčasnej fotografie, ktorá tieto východiská nanovo reaktualizuje. Ale už v kontexte so súčasnou situáciou. Kým fotografia 19.storočia reprezentovala istý druh vedeckého poznania, dnes sme svedkami archivácie a ukladania vedeckých dát do digitálneho prostredia.
Kombinácia historických artefaktov a najmodernejších digitálnych technológií nie je jediným kontextom diela. Autorka si uvedomuje, že fotografický experiment 19.storočia postavený na svetle a fotosenzitívnych materiáloch vytvára v kombinácii so súčasnými digitálnymi technológiami nové zmysluplné experimentovanie s obrazom.
Obsahom výstavy je najmä príroda, prírodovedecké východiská a bádanie minulých dekád. Rôznorodé artefakty zo zbierok prírodovedných múzeí alebo inštitúcií autorka nanovo reinterpretuje, laboruje tak v priestore medzi umením a vedou, medzi tvorbou a vedeckou evidenciou. Zaujímavé je aj uvedomenie si, že životným štýlom dneška sa stáva záujem o ekologické problémy sveta, pritom ľudstvo čím ďalej menej trávi čas v prírode. Väčšina z nás žije v mestách a ľudia svoje deti vychovávajú cez interaktívne digitálne prírodovedné múzeá.

Kurátorka: Bohunka Koklesová
Architekt výstavy: Marcel Benčík

„Realizáciu projektu podporil z verejných zdrojov formou štipendia Fond na podporu umenia“

www.rosenfeldovpalac.sk/…-palo-macho/


Rajecká Anča

17.8.2019 – 18.8.2019 / 9.00 – 16.00 hod. / expozícia Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach

Pri príležitosti 120. výročia otvorenia železničnej trate Žilina – Rajec pripravuje Považské múzeum v Žiline v spolupráci s mestami a obcami Rajeckej doliny, hotelom Skalka, spoločnosťou Považskej dráhy Žilina a Klubom železničných modelárov Žilina jazdy historických vlakov. Predstavia sa železničné vozidlá verne zodpovedajúce vlakom, ktoré tu skutočne premávali v dávnejšej i menej dávnej minulosti. Návštevníci budú mať jedinečnú možnosť zažiť jazdu v historických vozňoch, ktoré budú premávať v tieto dni na trati Žilina – Rajec. V Rajeckých Tepliciach a Rajci bude pripravený i sprievodný program. Atmosféru dotvorí scénka v dobových kostýmoch či modelové koľajisko zachytávajúce trať Žilina – Rajec. Počas týchto dní si pripomenieme výročie, kedy význam Rajeckej doliny stúpol výstavbou železnice, ktorá slúži dodnes a znie to neuveriteľne, ale postavená bola za niečo vyše pol roka. Ak sa chcete dozvedieť viac o histórii tejto železnice, neváhajte a príďte 17. a 18. augusta do Múzea dopravy v Rajeckých Tepliciach!

www.pmza.sk/…rajecka-anca


Oldtimer Rallye Tatry

23.8.2019 / 11.00 – 13.00 hod. / Námestie Andreja Hlinku

Zážitky s veteránmi

Tohtoročná Oldtimer Rallye Tatry prinesie účastníkom, ale aj divákom, široké spektrum, veríme, krásnych neopakovateľných zážitkov.
Diváci sa budú môcť tešiť na nevídanú škálu veteránov od najstarších (Dora – replika najstaršieho kočiarového elektromobilu z roku 1906, Ford T z roku 1918, …), absolútne vzácnych historických automobilov ( Duesenberg, Horch 853 Sport Cabrio, Horch 930 V Cabrio, Bugatti Atlantic … ), cez celý rad klasických veteránov ako napríklad Austin Healey, MG, plejádu automobilov značky Mercedes, Tatra, či americké krížniky ohromujúcich rozmerov až po super športové skvosty – Mustangy, 280 Z a Ford GT40.

www.petran.sk/stranky.php?…


Nočná prehliadka na hrade Strečno

24.8.2019 / o 21.00, 22.00, 23.00 hod. / expozícia hrad Strečno

Tento rok sme si v rámci nočných prehliadok pripravili napínavú rozprávku pod názvom „Srdce draka alebo ako sa Ďuro kráľom stal“, v ktorom sa návštevníci dozvedia ako po mnohých nástrahách opäť raz zvíťazí láska a dobro. Príbeh na motíve starých rozprávok je určený deťom aj dospelým. Príďte, uvidíte, určite neoľutujete!
Cena: základné 8,80 € / zľavnené 4,40 €.

Vstupenky sa budú dať zakúpiť cez predpredaj.sk, dopredaj vstupeniek bude pred začiatkom podujatia.

www.pmza.sk/…adu-strecno/


Záhada ukradnutého pokladu

31.8.2019 / o 18.00, 19.00, 20.00, 21.00 a 22.00. hod. / expozícia Budatínsky hrad

V posledný augustový večer zavíta na Budatínsky hrad už po tretíkrát slávny detektív Sherlock Holmes. Tentokrát ho gróf Ladislav požiadal, aby mu pomohol vyriešiť záhadu ukradnutého pokladu. Okrem anglického detektíva sa na hrad chystá aj cisárovná Sisi. Ako jej návšteva súvisí s ukradnutým pokladom a kto stojí za krádežou? Príďte to spolu s nami vyriešiť na Budatínsky hrad!


Finále žilinskej beachvolejbalovej ligy

31.8.2019 – 1.9.2019 / o 8.00 hod. / Námestie Andreja Hlinku

Plážová liga 2019 je séria turnajov v plážovom volejbale, kde majú hráči možnosť na jednotlivých turnajoch zbierať body na jej najväčší športový sviatok – finále plážovej ligy. Turnajov sa môže zúčastniť ktokoľvek, kto má chuť v areáli eXtreme park na Vodnom diele Žilina osláviť každú druhú sobotu športom. Súťaží sa v troch kategóriách: A – Profíci, B – Amatéri, C – Začiatočníci. Zavŕšenie turnaja plážovej ligy sa koná priamo v centre mesta na Námestí Andreja Hlinku.


Inter Nos

5.9.2019 / Mariánske námestie

Festival svoju pozornosť upriamuje na silné stránky všetkých ľudí, podporuje vzájomné vnímanie a porozumenie medzi nimi bez rozdielu a ľudskou, úprimnou formou nám hovorí, že všetci tvoríme spoločnosť. Práve zážitky a osobné príbehy pomáhajú vytvoriť nové postoje k ľuďom, ktorých nepoznáme.

www.nkh.sk


Burza športových klubov

6.9.2019 / Námestie Andreja Hlinku

Súbežne s podujatím Sever proti juhu sa v piatok 6.septembra uskutoční na Námestí Andreja Hlinku 1.ročník Burzy Žilinských športových klubov, ktorej cieľom bude priniesť prehľad o činnosti a úspechoch čo najväčšieho počtu športových klubov pôsobiacich v našom meste.


Sofokles / Gräffinger / Mato: Anti-Goné

10.9.2019 – 12.9.2019 / o 19.00 hod. / Nová synagóga / Súčasná opera

Súčasná opera pre hlasy, orchester a kolieskové korčule vznikla na jar 2019 je dielom 60-členného kolektívu autorov (hudba Viliam Gräffinger, réžia Peter Maťo), umelcov a študentov. Hudobná inscenácia, pôvodné hudobno-scénické dielo, hudobná inštalácia je inšpirovaná samotným priestorom Novej synagógy, pre ktorú dielo vzniklo – a samozrejme aj známou Sofoklovou tragédiou. Pozývame na angažované zobrazenie spoločenskej moci v príkrom rozpore s osobnou morálkou. Popri sólistoch a už profesionálnych hudobníkoch sa na ňom podieľajú tiež študenti slovenských konzervatórií.


Community Run 2

7.9.2019 / Námestie Andreja Hlinku

Atletická akadémia Žilina organizuje pre všetkých nadšencov behu už druhý ročník Community run, ktorá je určená pre malých ale aj veľkých bežcov. Hlavnou myšlienkou podujatia je spojiť rodičov a deti prostredníctvom športových disciplín a tvorivých workshopov. Ambasádorkami podujatia sú známe slovenské herecké tváre Monika, Zuzana a Iveta Haasové.

www.akaza.sk/community-run/


Žilinský festival kávy

14.9.2019 / Nová synagóga

Ak máte radi kávu, tento deň bude váš ;-)

Toľko kávy na jednom mieste ani synagóga, ani Žilina ešte nezažila. O kofeínovú sobotu a program sa vám postará organizačný tím, ktorý zastrešuje žilinská kávová značka Habesh Coffee a kaviareň Street Cafe v spolupráci s festivalom Coffee Market a hlavným partnerom Coffee Holics.

Môžete prísť ochutnať novinky aj klasiky z viacerých slovenských pražiarní či kaviarní, dozvedieť sa viac o spôsoboch prípravy kávy a trendoch vo svete tohto povzbudzujúceho nápoja. Nová synagóga sa naplní zmesou fantastických vôní a chutí a zaplaví ju tá správna kaviarenská atmosféra. Tak príďte a staňte sa jej súčasťou – ochutnáte čerstvo pražené kávy, horúce i studené nápoje či miešané drinky. Súčasťou festivalu bude celodenný sprievodný program workshopov, ukážok a prednášok.

www.facebook.com/…05069071319/


Žilinský mestský polmaratón 2019

15.9.2019 / 14.00 hod. / Námestie Andreja Hlinku

Žilina sa radí mesta s početnou bežeckou komunitou. Koniec letného obdobia v tomto roku prináša už 5.ročník tradičného Žilinského mestského polmaratónu. Štartuješ na Námestí Andreja Hlinku a súťažiť môžeš v kategóriách kolobežka, detské behy, 5km, 10,6 km a polmaratón. Registrácia prebieha online, čím skôr sa prihlásiť, tým viac ušetríš na štartovnom.

www.polmaraton.zilina.run


Žilinský literárny festival

19.9.2019 – 21.9.2019 / Námestie Andreja Hlinku

Tri intenzívne dni s literatúrou, spisovateľmi a knihami pod jednou kupolou organizuje žilinské kníhkupectvo Artforum. Hlavný program čítačiek, stretnutí, diskusií a ďalších akcií bude v piatok a sobotu a nájdete ho na www.zlf.sk, ale festival začne už vo štvrtok predstavením Divadla Pôtoň a Štúdia 12 Americký cisár podľa knihy Martina Pollacka z vydavetľstva Absynt, ktorá získala cenu Dosky ako najlepšia inscenácia minulého roku. Súčasťou festivalu bude aj Malý knižný trh – jarmok, kde stretnete vydavateľov a ich novinky, antikvárnikov a kúsky, ktoré by ste ťažko hľadali, ale môžete prísť aj so svojimi knihami, ktoré ste už prečítali.


Žilinské blatíčko 2019

21.9.2019 / o 10.30 hod. / Lesopark Chrasť Žilina

Prekážkový beh v Lesoparku Chrasť, pri ktorom na vás nezostane počas 8 kilometrov žiadna nitka suchá. Beh pre ženy aj mužov, ktorí sa vedia smiať aj po krk v blate.

www.blaticko.sk


Cestovanie v čase

22.9.2019 / 09.00 – 17.00 / expozícia hrad Strečno

Do čias veľmi dávnych i nedávnych sa prenesieme prostredníctvom dobových kuchýň a remeselných ukážok. Tentokrát sme pripravili aj niečo z kuchyne poddaných. Príďte a ochutnáte!


Festival Žilina žije

27.09.2019

Vystúpia Para, Billy Barman aj Ultrazvuk

Štvrtý ročník mestského festivalu Žilina žije klope na dvere. Návštevníci sa môžu tešiť na koncerty obľúbených slovenských skupín aj atraktívny sprievodný program. Festival sa postupne stáva pevnou súčasťou tradície kultúrnych podujatí v Žiline. Kluby, kultúrne inštitúcie a ulice mesta ožijú už v piatok 27. septembra.

O pripravovanom ročníku nám prezradili viac organizátori festivalu, Lukáš Turiak a Michal Michalek. „Veľmi sa tešíme, že náš festival postupne rastie. Tento rok sa nám podarilo žánrovo rozšíriť line-up; na svoje si prídu fanúšikovia alternatívy, stredného prúdu, ale aj rapu a tvrdších štýlov. V sprievodnom programe nebudú chýbať workshopy a cestovateľské besedy. Za zmienku určite stoja bezplatné prehliadky Burianovej veže, Rosenfeldovho paláca, či Považskej galérie umenia. Srdečne pozývame všetkých nielen zo žilinského regiónu, ale aj zo širokého okolia,“ prezradil Turiak.

„Oproti minulému ročníku cítime väčšiu ochotu partnerov byť súčasťou tohto projektu, čo nás veľmi teší. Sme vďační aj za záujem a podporu mesta a samosprávneho kraja. Sme radi, že po druhýkrát sme sa spojili aj s Festivalom inej gastronómie – FIGA, ktorý bude súbežne s festivalom Žilina žije prebiehať na Hlinkovom námestí. Teší nás záujem fanúšikov a cítime, že toto podujatie má potenciál do budúcnosti ďalej rásť,“ dodal Michalek. Lístky na festival Žilina žije sú dostupné v sieti Predpredaj.sk. Kompletný program podujatia nájdete na stránke www.zilinazije.sk alebo na Facebooku Žilina žije – festival v meste.


FIGA – festival inej gastronómie

27.9.2019 – 29.9.2019 / Námestie A. Hlinku

„Festival inej gastronómie“ (skr. FIGA) je miestom stretnutia pre všetkých milovníkov kvalitnej pouličnej kuchyne a iných zaujímavých food trendov. Citlivý výber zo slovenských street food stálic zaručuje jednoznačne maximálny pôžitok z jedla. Na tento gastronomický zážitok sa môžete na Námestí Andreja Hlinku tešiť už druhý krát.

www.facebook.com/figafest/


Vegánske hody Žilina

28.9.2019 – 29.9.2019 / Stanica Žilina-Záriečie

Najväčší vegánsky food festival na Slovensku po tretíkrát prichádza do Žiliny. Tešiť sa môžete na množstvo udržateľných a ohľaduplných jedál bez živočíšnych výrobkov ako mäso, mlieko či vajcia. Predstavia sa vám reštaurácie, kuchárske talenty, ale aj obchody s vegánskymi potravinami či kozmetikou. Čakať na vás bude celodenný program s prednáškami, kuchárskymi show, ale aj s infostánkami neziskových organizácií, všetko nájdete aj na www.veganskehody.sk/zilina.


Žilinský kapustný deň

4.10.2019 / Mariánske námestie

Podujatie vyšlo z iniciatívy spolku slovenských žien v Žiline, ktoré sa vo svojej činnosti zameriavajú na uchovávanie a odovzdávanie tradičných zručností a ľudových zvykov. Kapustový deň spája ochutnávku kapustových jedál s bohatým kultúrnym programom. Žilinčanom ako i návštevníkom mesta sú na Mariánskom námestí ponúkané rôzne druhy kapustných jedál. Všetky kapustné jedlá a ostatné dobroty pripravujú členky miestneho odboru Živena.