DH Hoľazňanka

DH Hoľazňanka je hudobné zoskupenie, ktorého zriaďovateľom je obecný úrad Plevník Drienové. Približne od roku 2003 sa predmetná dychová hudba za účelom spoločnej prezentácie v rámci niektorých vystúpení spája s domovským folklórnym súborom DÚBRAVČEK. Spolu tvoria registrované občianske združenie pod názvom Spievanka. Tento rok oslávi Hoľazňanka svoje 17.výročie.


Blue – Time

Žilinská skupina Blue – Time je predstaviteľom tradičného a verného poňatia originálnych blues-rockových skladieb, ktoré servíruje s horúcim srdcom na dlani. V repertoári má skvosty takých velikánov ako Eric Clapton, Bob Dylan, B. B. King alebo J. J. Cale. Leaderom skupiny je gitarista, spevák a hráč na ústnu harmoniku Vlado Trefný. Sprievodné gitary a ďalšie nástroje obsluhuje spevák Braňo Hornung. O rytmiku sa starajú basgitarista Juraj “Dubák” Dubovec a bubeník Roman “Foxo” Liška, ktorý aj spieva.

www.bluesmusic.sk/…y/blue-time/


V8 band

V8 Band bola založená v roku 1994. Aktuálne sa sústreďuje hlavne na swingovú hudbu. Väčšinu skladieb tvoria štandardy z repertoáru starých big bandov. V ich repertoári však nájdeme aj rock'n'roll a latino skladby.

www.facebook.com/V8Band


DH Fatranka

Počas svojej existencie sa Fatranka podieľala na propagácii a rozvoji dychovej hudby v regióne severného Slovenska i mimo neho. Svojou umeleckou úrovňou sa zaradila medzi popredné orchestre tejto kategórie v rámci Slovenska. Túto skutočnosť dokumentujú ohlasy a ocenenia na rôznych spoločenských podujatiach, ale aj hodnotenia odborných porôt na súťažiach a festivaloch doma i v zahraničí. Z úspechov spomenieme len niektoré, a to účasť na celoslovenskej súťaži dychových hudieb v Lednických Rovniach, festival Slovenské tango v Bardejove a každoročne usporadúvané promenádne koncerty v našich kúpeľných mestách. Veľmi úspešne si Fatranka počínala na zájazde v anglickom mestečku Saddlewordt, kde bola pozvaná ako hosť zo Slovenska v rámci súťaže dychových hudieb Anglicka. Veľmi úspešne spolupracujeme v rámci našich družobných vzťahov s belgickým mestom Essen.

www.fatranka.orchesterpb.sk


Para

Para je slovenská poprocková hudobná skupina pôvodom z Bratislavy. Vznikla v roku 1995. Patrí k najlepším koncertným kapelám na Slovensku. V minulosti spolupracovali napr. so skupinou AMO, Janou Kirschner a Sendreiovcami. Pravidelne koncertujú a zúčastňujú sa na letných festivaloch ako Pohoda, Grape, Žákovic Open či študentských majálesoch. Pôsobia na klubovej scéne, v rámci čoho absolvovali niekoľko úspešných tour v mestách po celom Slovensku. Medzi ich najväčšie hity patrí skladba Otec, ktorá v rádiách zaznamenala veľký úspech. Na jeseň 2015 pripravujú turné so skupinou Bez ladu a skladu. Členmi skupiny sú Lasky ( Tomáš Šedivý – spev), Don Metju ( Matúš Vallo – basgitara, spev), Dj Sadowsky (Oliver Sadovský – perkusie), Medveď (Juraj Marikovič – gitara), Buzensky (Daniel Buzinkay – bicie), Johny Guitarr (Matej Kubičár – gitara)

www.para.sk


Neverback

Kapela NEVERBACK začala fungovať koncom roku 2007. V roku 2008 nahrali prvé DEMO CD. Obsahovalo 4 skladby. Na prvú z nich „Poslednýkrát“ sa natočil aj prvý videoklip. Keď už bolo na svete demo a klip, chalani začali koncertovať. O video klip Posledný krát prejavila záujem regionálna televízia tv Central, kde bol zaradený do pesničkovej súťaže Babylon, ako novinka a po par týždňoch sa vyšplhal na prvé miesto. Rok 2009 priniesol viac koncertov, chalani si zahrali na TUBLATANKA tour 2009 ako predkapela, v Šali hrali pred DESmod-om, mohli ste ich vidieť aj na KOZEL FESTE 2009, v Púchove pred No Name a na mnoho ďalších koncertoch a menších festoch. Koncertný kalendár 2010 obsahoval nielen mnoho akcií a koncertov po celej Slovenskej Republike, ale aj letné festivaly ako AMFIKfest, Senecké leto, Staroprameň Tajvan leto, Podhájska fest, Orange joj music summer, Zvolen fest a mnoho ďalších. Kapelu tvoria: Marcel Dragúň (spev), Juraj Kukučka (gitara), Samo Sucháň (basová gitara) a Aďo Kukučka (bicie).

www.neverback.sk


ZOČI VOČI

Zoči Voči je slovenská rocková hudobná skupina z Nitry, ktorá vo svojej tvorbe vychádza z hudobných žánrov akými sú metalcore, punk, rock a hardcore. Kapela vznikla v roku 2005 v zložení Michal, Vladko, Filip a Samo. V roku 2011 podnikla skupina prvé samostatné klubové turné Zoči Voči Tour v 11 mestách, pôsobila ako hosť na „Horkýže Slíže V Dobrej Viere Tour“, vystúpila na popredných festivaloch (Rock For People, Rock Pod Kameňom, Topfest …), vydala album „Nikto z nás nie je bez chýb“. V roku 2013 sa zúčastnila Offensive Tour 2013 s kapelami The Downhill, Prague Conspiracy a s maďarskými Till We Drop, počas turné vyšla predzvesť albumu – nový singel “Už Nevládzem“, na ktorý bol natočený aj videoklip. Vyšiel im tiež v poradí tretí album “Milovaní – Nenávidení”, ktorý obsahuje remake Rytmusovej skladby “Deti stratenej generácie”, kde uskutočnila kapela featuring so slovenským raperom Egom. Kapela absolvovala v rámci československého United Federation Tour 21 koncertov po oboch krajinách.

www.zocivoci.sk


Kýbel mačiek

Kýbel mačiek je nitrianska skupina, ktorej hudba je zmesou punk-rocku a rocknrollu. Tento štýl si členovia sami nazvali „buranroll“. Švorčlennú kapelu tvoria spevák a basgitarista Tomáš Billik (Bilbo), gitarista Juraj Zaujec, gitarista Juraj Šarišský (Šariš) a bubeník Radoslav Konečný (Radúz). Prvý album s názvom „Vzbura buranov“ (2012) krstila skupina Horkýže Slíže.

www.kybelmaciek.blogspot.sk


DH Dubňanka

Dychová hudba Dubňanka počas svojej 28 ročnej existencie uskutočnila už množstvo profesionálnych vystúpení. Svojim žánrom sa orientuje na svižnú dychovú hudbu, ale aj populárne skladby, slovenské evergreeny a džez.


AndreaS kvarteto

AndreaS kvarteto je hudobné teleso popredných koncertných umelcov, inštrumentalistov. Jeho umelecká produkcia je širokospektrálna v rôznorodosti žánrov / vážna hudba, opera, opereta, muzikál, jazz, filmová hudba, salónna hudba a hudba menšinových kultúr / a širokej palete slovenských i svetových skladatelov. Koncertná aktivita kvarteta AndreaS je úcinkovanie doma i v zahranicí.
18.júla 2015 si návštevníci Žilinského kultúrneho leta budú môct na Mariánskom námestí vychutnat dvojhodinový koncert tohto telesa. Prvá polovica koncertu bude venovaná operete a argentínskemu tangu a odznejú skladby ako Toujours l´amour (P.Abrahám), Fialka ci Vám carokrásnu piesen zaspievam (obe G. Dusík). Druhá polovica predstavenia sa bude niest v znamení muzikálu. Zaznejú evergreeny z muzikálu My fair lady, hudobné fragmenty z muzikálu Fantóm opery, melódie z muzikálu West side story a mnohé dalšie. Všetky hudobné úpravy pre teleso sú v aranžmá hudobného skladatela a klavíristu Dušana Stankovského. Dalšími clenmi zoskupenia sú Andrea Stankovská Hallon (klavír, flauta, sprievodné slovo), Štefan Reiter (husle), Juraj Alexander (violoncelo).

www.kvartetoandreas.pianist.sk


DH Predmierčanka

Dychová hudba je zaradená do kategórii malých dychových kapiel. Pravidelne sa zúčastňuje prehliadok a je členom ZDHS od roku 1990. V roku 2006 oslávila Predmierčanka svoje 100. výročie založenia. Pri tomto výročí si kapelník Anton Bajza želal, aby muzikanti zostali i naďalej verní tradíciam dychovky. Prianím každého muzikanta Predmierčanky je, aby dlho hrala krásnu hudbu, rozdávala potešenie a jej tóny zneli šťastím a radosťou.

predmiercanka­.webnode.cz/o-nas/


DH Senioranka

Dychová hudba Senioranka – Chalani ze Žiliny hrá skladby slovenských, českých a moravských autorov, ale má vo svojom repertoári aj vlastné skladby a úpravy ľudových piesní. Súbor za svoju krátku dobu trvania s úspechom vystupoval na festivale Trstenská krídlovka. Môže sa pochváliť aj vystúpením na festivale v poľskej Jablonke a koncertom v neďalekých kúpeľoch v Rajeckých Tepliciach.


OFF

Kapela vznikla v máji 2012. O tejto zostave sa premýšľalo už dávno, ale k prvému kroku – jammovaniu došlo až v máji toho roku. Pracovný názov kapely bol RELAX. Asi najvystihujúcejší pre pohodu a náladu na spoločných skúškach. „Veríme však, že aj názov OFF bude dokonale výstižný a zapamätateľný pre to, čo chceme s hudbou robiť – teda, zabávať (sa)…“ Zakladajúci členovia kapely sú Jaro a Pažo, spolupracujúci na výchovno-motivačných projektoch pre študentov, pričom každý z členov sa môže pochváliť pestrou hudobnou históriou a aktivitami. Jaro – spevák skupiny Arzén, muzikálový spevák – Jánošík, Hamlet, Aralambi (Cigáni idú do neba). Pažo – skupina Impertinentný, HT, AYA, Tomáš Bezdeda Band. Truba – The Dead Horses (SK), HT (SK), Banana (CZ), Buty (CZ), Sea Of Black (USA), Death And Taxes (USA), David Koller (CZ), Duda Did It( USA), Seven Ate (SK). Matt – Amphibios, Pink Horse Trio.

www.facebook.com/kapelaoff


Šleha

Rocková skupina Šleha vznikla na jar roku 2012. Basový gitarista Vlado Kubala spolu s bubeníkom Petrom Mydlom prizvali do kapely gitaristov Ľubomíra Mazáka, Lukáša Pialu a speváka Juraja Jančeka. Kapela si razí cestu na Slovenskej aj Českej hudobnej scéne koncertovaním na rôznych festivaloch a rádiovými hitparádami. Prvé skladby „Pravda občas bolí“ a „Je mi ľúto“ nahrali v slovenskom štúdiu BABYLON pod producentským dohľadom hudobného majstra Juraja Kupca. Šleha presadzuje názor, že na svoj jazyk má byť človek hrdý a preto sú všetky texty slovenské. 6. decembra sa konala premiéra debutového videoklipu k pesničke „Je mi ľúto“. Vláčnejšie tempo a hlboký text chytil za srdce fanúšikov rôznych generácií. Prvý album vydali v roku 2013.

www.sleha.sk


Bod Omylu

Fungujú od septembra 2009, kedy sa k štyrom dlhoročným kamarátom a spolužiakom zo základky (Petrik,Fuzo,Bros¬sko a Lukáš) pridal basák Šoški. Začali tvoriť vlastné veci a prvú akciu odohrali v apríli 2010. Podarilo sa im vyhrať v súťaži Garage fest 2011, nahrať niekoľko songov a odohrať viac ako 40 koncertov. Na začiatku roku 2012 sa ich gitarista Fuzo- jeden zo zakladajúcich členov rozhodol odísť z kapely. Gitaru si berie na starosti spevák Lukáš a pokračujú vo štvorici. V lete 2012 vydávajú prvé EP. V ich hudbe je cítiť, že odrástli na punkrocku a pop-punku, ale snažia sa posunúť ju niekam ďalej.

www.facebook.com/bodomylu


Denis Gerhardt trio

Viac informácií o hudobnej skupine Denis Gerhardt trio sa dozviete na webovej stránke:

www.denisgerhardt.com/trio/


Balónová fiesta 2015

Pre všetkých, ktorí majú radi trochu nevšedné dobrodružstvo a radi by sa pozreli na svet z vtácej perspektívy, je pripravené podujatie s názvom Balónová fiesta ako sprievodná akcia v rámci druhého rocníka Rajeckej Balónovej fiesty 2015. Štartovat sa bude v dnoch 14. – 15. 8. 2015 v areáli Vodného diela Žilina vždy o 18.00 hod. Na Vodnom diele bude v piatok 15.8. o 19:00 hod. nafúknutý balón, ktorý bude lietat upevnený na lanách vo výške 20 metrov a v nom si budú môct vyskúšat let deti spolu s rodicmi bezplatne.


AdHoc Orchestra

Komorné zoskupenie, ktorého názov v preklade znamená NA TERAZ. Nazvali sa tak preto, lebo naozaj vznikli len kvôli jednej príležitosti, a to na Vianoce v roku 2010. Výnimoční sú svojím obsadením, pretože nie sú ani orchester v pravom slova zmysle, ani klasické komorné zoskupenie, preto si aj takmer všetky skladby upravujú sami. Dnes fungujú v obsadení trojo huslí, violončelo, kontrabas, 2 priečne flauty/hoboj, klarinet, perkusie. V AdHoc Orchestra hrajú študenti a absolventi Konzervatória v Žiline, študenti a absolventi VŠMU v Bratislave. Prezentujú sa vážnou a filmovou hudbou, ktorú hrajú naživo v podobe vlastných hudobných aranžmánov.

www.adhoc-orchestra.webnode.sk


ZVA 12–28

V lete roku 2015 uplynie 25 rokov od vzniku a prvého koncertu kapely. Aktuálnu zostavu kapely tvorí personálne stabilizovaný tím okolo zakladateľa, lídra, originálneho autora skladieb, gitaristu a speváka Norberta Červenáka. Už štvrťstoročie sa mu o basový kontrapunkt stará brat Laco Červenák, desať rokov mu rytmicky kryje chrbát hráč na bicie nástroje Peter Krško a už päť rokov do kapelného kotla intenzívne prikladá aj huslista Stanislav Fakan. Svojou interpretáciou a tvorbou sa kapela výrazne vymyká z typického stredoeurópskeho blues-rockového klišé. Najmä v posledných rokoch existencie kapely kulminuje ich pôvodná tvorba, v rokoch 2005 – 2010 vydali ZVA 12–28 Band tri autorské albumy: Hrubá múka (2005), Za fúzy ma poťahaj (2007) a Z ruky zobať (2010). Každý z nich bol ovplyvnený okrem typickej bluesovej modality i slovenským folklórom. Texty Norberta Červenáka sú inšpirované príhodami, radosťami i strasťami bežného života, umocnené typickým zvolenským jazykovým koloritom. Okrem štúdiových albumov vydali v roku 2002 i úspešný Live in Stará Pekárna a v roku 2012 dokumentárne DVD Live in Kazačok. V roku 2015 vydáva ZVA 12–28 BAND svoj v poradí štvrtý rýdzo autorský album Šibenica frajerka.

www.zva12-28band.sk


Vec

Branislav Kováč, známy najmä pod umeleckým menom Vec je slovenský rapper, DJ, hudobný producent a moderátor. Často je označovaný ako veterán alebo ako legenda slovenského hip-hopu. Spolu s Midim tvorili skupinu Trosky. eho album Dobré ráno sa v rebríčku 100 najlepších slovenských albumov podľa denníka Nový Čas umiestnil na 60. mieste. Medzi jeho najznámejšie skladby patria veci ako Turista, Toto je hip hop, Na horách, Branči Kováč a iné.

www.sk.wikipedia.org/wiki/Vec_(raper)


Medial Banana

Medial Banana sa ako formácia profiluje už niekoľko rokov. Celé to začalo v roku 2009 partiou mladých ľudí z rôznych hudobných sfér, ktorí sa zjednotili a stotožnili s hudobným štýlom, na Slovensku nie veľmi rozšíreným. Najsilnejšími zjednocujúcimi faktormi boli pohoda, slnko, tolerancia, chilli, láska k prírode a svojmu okoliu, ako aj potreba otvorene prezentovať vlastné názory, nespokojnosť a postoje k jednotlivým životným situáciám, ktoré ovplyvňujú náš každodenný život. Preto sa základným pilierom hudobnej tvorby stal jamajský štýl hudby, reggae, ktoré spájalo všetky ich vášne a presvedčenia, okorenený zmesou iných hudobných štýlov, ako napríklad dancehall, hip-hop, jazz a funk. Toto na Slovensku ojedinelé teleso je známe svojimi živými vystúpeniami plnými energie a toho správneho “vybu”. Kapelka funguje v zostave: Pokyman (vocal), Erik Šulc (vocal, acc. guitar, perccusions), Jaro (drums), Peter (el. guitar), Luki (el.piano) a Mr. Krivanek (bass). Keď sa v rámci svojho repertoáru rozhodli urobiť reggae pesničku, prizvali si na spoluprácu Pokymana, ktorý sa ním zaoberal už nejaký ten piatok. Z tejto pre všetkých veľmi povznášajúcej a zábavnej spolupráce, z ktorej vznikol track Rise up (úplne prvý track Medial Banana) sa veľmi rýchlo stala stála formácia s vášňou a chuťou hrať reggae, dancehall a hip-hop. Názov kapely vznikol počas tvorenia tracku Rise up. Znamená niečo ako obyčajný banán, čo symbolizuje, že chalani sa na nič nehrajú, že reggae je na Slovensku celkom exotické. Kedže kapelka je veľmi otvorené živé teleso, jej zloženie sa podobá stromu. Niektoré vetvy odpadli a iné ostali.

www.medialbanana.com


Homo Sapiens

Homo Sapiens je z väčšej časti martinská kapela, ktorá s malými, alebo aj s väčšími obmenami, sústreďuje v sebe partičku bláznov, idúcich rôznymi spôsobmi a cestami, na jednej vlnovej dĺžke, a to už od roku Pána 1998, kedy to celé vypuklo. „Hráme to, čo máme radi, čiže funky a samozrejme jazz, cez dobrý pop, r´n´b, soul a disco, až po rockové pecky a je nám jedno, či je to staršieho, alebo mladšieho dátumu, len nech je to predovšetkým dobré. Sme veľké rozmaznané deti, ktoré sa tešia iba z lahôdok, samozrejme hudobných…ale keď už si na nejakej delikatese pochutnávame, veľmi si to vážime a predovšetkým nás to neopísateľne teší a radosť je aj presne to, čo je od nás dúfame nákazlivé. Snažíme sa túto “nákazu” šíriť či už v kluboch, alebo na veľkých pódiach doma, či v zahraničí.“

www.homosapiens.sk


Polemic

Polemic je slovenská skupina hrajúca reggae a ska založená v roku 1989 v Bratislave. Počas svojho viac ako dvadsaťročného pôsobenia koncertovali v Poľsku, Nemecku, Švajčiarsku, Taliansku, Chorvátsku a Anglicku. Predskakovali kapelám ako SKA-P, The Wailers, UB40, Gentleman, Levellers, The Locos a iné. Polemic je rovnako veľmi obľúbenou festivalovou skupinou, kde sa ľudia bavia na hity ako Slnko v sieti, Svetlá mesta, Medzi nebom a zemou, Komplikovaná, Yes you`re right a veľa-veľa iných.

www.polemic.sk