Žilinské kultúrne leto 2015 ukončí Primátorský deň

Tohtoročné Žilinské kultúrne leto ukončí Primátorský deň, ktorý bude prebiehať počas celého dňa v piatok 2. októbra. Pestrý kultúrny a športový program na návštevníkov čaká na Radnici mesta Žilina, na Mestskom úrade v Žiline, v Mestskom divadle Žilina, na Námestí Andrej Hlinku, v Sade SNP a aj na Mariánskom námestí. Na celý program je vstup voľný.

Súčasťou Primátorského dňa bude aj verejná diskusia v kaviarni Mestského divadla Žilina, na ktorej sa už vo štvrtok 1. októbra 2015 bude preberať téma kultúra a jej financovanie. Moderátor: Ján Ničík, hostia: Eva Herinková (zástupca primátora mesta Plzeň), Marek Adamov a Ingrid Dolníková.
 

TLAČOVÁ KONFERENCIA MESTA ŽILINA

  • o 8.00 hod. sa na Radnici mesta Žilina uskutoční tlačová konferencia mesta Žilina s primátorom Igorom Chomom.

STRETNUTIE PRIMÁTORA SO ŽIAKMI

  • o 9.00 hod. sa na Radnici mesta Žilina stretne primátor Igor Choma s predstaviteľmi školstva z partnerského mesta Plzeň a neskôr so žiakmi žilinských základných škôl.

BEH PRE NAJMENŠÍCH

  • o 10.00 hod. sú na Námestí Andreja Hlinku a v Sade SNP pripravené pre žiakov 1. – 3. ročníka základných škôl bežecké preteky o pohár primátora mesta.

PREDSTAVENIA V MESTSKOM DIVADLE ŽILINA Mestské divadlo Žilina pre svojich návštevníkov pripravilo nasledujúce predstavenia:

  • 10.00 hod. – Zločin a trest – predstavenie pre školy,
  • 19.00 hod. – **Melanchólia* – vstup voľný (voľné vstupenky je potrebné si vyzdvihnúť v pokladni Mestského divadla Žilina).

VEREJNÉ ZASADNUTIA S PRIMÁTOROM Verejné stretnutia sa uskutočnia na Radnici mesta Žilina:

  • o 13.30 hod. sa uskutoční zasadnutie Žilinského mládežníckeho parlamentu, na ktorom sa zúčastnia zástupcovia detí zo všetkých mestských základných škôl,
  • o 14.15 hod. sa uskutoční zasadnutie Rady seniorov mesta Žilina.

KULTÚRNY PROGRAM NA MARIÁNSKOM NÁMESTÍ Počas popoludnia vystúpia na Mariánskom námestí hudobné skupiny:

  • 16.00 hod. – Dychová hudba Predmierčanka,
  • 17.15 hod. – Jano Síkora,
  • 18.15 hod. – A29,
  • 19.30 hod. – Ivan Čeredejev & IC BAND.

DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ Počas Primátorského dňa bude žilinská samospráva otvorená ešte viac širokej verejnosti.

  • prehliadky Mestského úradu v Žiline pre žiakov žilinských základných škôl sa uskutočnia o 10.00 hod. a o 11.00 hod.
  • prehliadky Radnice mesta Žilina budú k dispozícii pre verejnosť v čase od 10.00 do 15.00 hod.
  • prehliadky Burianovej veže budú pre verejnosť k dispozícii na základe objednávky v Turistickej informačnej kancelárii mesta Žilina. Kontakt: tel.: +421 (0) 41 723 31 86, GSM: +421 (0) 907 845 567, e-mail: info@tikzilina.eu.

„Srdečne pozývam širokú verejnosť všetkých generácií na deň otvorených dverí a verím, že si každý nájde v bohatom programe to svoje,“ pozýva primátor mesta Žilina Igor Choma.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Jazz Fest Žilina – septembrová nádielka džezu

Druhý ročník dvojdňového festivalu Jazz Fest Žilina prináša koncerty plné džezu. Na svoje si prídu milovníci tradičného džezu, rovnako aj nadšenci súčasného európskeho džezu. Súčasťou festivalu bude nová medzinárodná súťaž mladých džezových interpretov. Festival začína v malej sále žilinského konzervatória v piatok 26. septembra 2015. Organizátorom je mesto Žilina v spolupráci s Mestským divadlom Žilina a Občianskym združením GIG.

Na jednom z posledných podujatí tohtoročného Žilinského kultúrneho leta sa nám predstavia finalisti novej medzinárodnej súťaže Žilina International Jazz Contest. Súťaž je určená pre mladé kapely a zoskupenia všetkých hudobných tendencií a štýlov, ktoré interpretujú džezovú hudbu. Finále súťaže bude prebiehať naživo v dňoch 25. a 26. septembra v Malej sále Konzervatória Žilina.

Počas dvojdňovej súťaže vás čakajú koncerty plné džezu. V piatok sa ako prvý finalista predstaví OLÁH KRISZTIÁN TRIO (HU), ktorého repertoár sa skladá z vlastných kompozícií, džezových štandardov, ale aj interpretácií klasických skladieb. Po ňom bude nasledovať BALASZ BALOGH QUINTET (HU/AT/ME), v ktorom vystúpia hudobníci ako Filip Gavranovic, Thomas Wilding, Thomas Froschl či Lajos Toth.

Sobotu otvorí projekt popredného slovenského klaviristu Ľudovíta Kotlára – ĽUDO KOTLÁR TRIO (SK/PL), ktorý sa hlási k odkazu tria Reda Garlanda a Sonnyho Clarka. Súťaž uzavrie kvartet MATYAS GAYER/SANDOR MOLNAR QUARTET (HU/UA).

Návštevníci, ktorí si zakúpia vstupenku na ŽILINA INTERNATIONAL JAZZ CONTEST získavajú 20% zľavu na koncert Bratislavských jazzových dní v Žiline, ktorý sa bude konať dňa 23. októbra, na ktorom sa predstaví aj víťaz tejto súťaže.

Predpredaj vstupeniek: v pokladni Mestského divadla Žilina (14.00 – 18.00 hod.). Cena: 7 € na 2 dni, 5 € na 1 deň.

Viac informácií o festivale a program nájdete na: www.zilinajazz.com alebo www.facebook.com/zilinajazz.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Obyvatelia Žiliny sa môžu detailne zoznámiť s príbehom Cyrila a Metoda

V stredu 2. septembra prebehne na Mestskom úrade v Žiline slávnostné začatie unikátnej výstavy k projektu „Cyril a Metod – autentický príbeh našej krajiny“, prostredníctvom ktorého približuje Centrála cestovného ruchu východnej Moravy verejnosti život a odkaz slovanských vierozvestcov. Ponúka tiež ohliadnutie sa za roadshow, ktorá tu mala svoju zastávku 15. augusta.

Zoznámiť sa so životnými osudmi svätcov od ich narodenia až do konca života, priblížiť nielen miesta, kade pri svojej ceste putovali, preniesť sa na chvíľu do ich doby – to všetko budú mať až do polovice septembra možnosť zažiť prostredníctvom výstavy na Mestskom úrade v Žiline miestni obyvatelia.

Putovná výstava zahŕňa veľkoformátové snímky úspešného fotografa Davida Bernarda, knižnú publikáciu o miestach putovania svätcov a ohliada sa za netradičným divadelným predstavením, ale predovšetkým detailne oboznamuje návštevníkov s projektom Centrály cestovného ruchu východnej Moravy. Tá pripravila k tohtoročnému výročiu 1 130 rokov od úmrtia Metoda unikátnu roadshow po štyroch desiatkach miest v rámci Českej republiky a počas prázdnin s ňou zavítala aj do Bratislavy, Trenčína a Žiliny.

„Počas zastávok i tu na Slovensku mali ľudia príležitosť spoznať významné momenty a prínos Slovanských bratov, ale tiež atmosféru Veľkej Moravy, ktorú Slováci sledujú s veľkým zaujatím. Približujeme ju prostredníctvom historických artefaktov, ukážok starých remesiel a zmieňovaného divadelného predstavenia, ktoré má medzi návštevníkmi obrovský ohlas – práve pre jeho zrozumiteľnosť a spôsob spracovania príbehu,“ hovorí Dana Daňová, riaditeľka Centrály cestovného ruchu východnej Moravy a dodáva: „Predovšetkým však chceme verejnosti predstaviť a pozvať ich na známe i zabudnuté miesta spojené s odkazom Cyrila a Metoda. A tiež ich pozvať k uvedomeniu si svojich kresťanských koreňov, čo v tejto rozoklanej dobe považujem osobne za najvýznamnejšie posolstvo celého nášho projektu.“

Zaujímavou motiváciou práve na výlety do týchto miest je súťaž o unikátny zvitok s mapou Veľkej Moravy vyhotovený na ručnom papieri, ktorý môžu ľudia získať návštevou minimálne desiatich z nich. Projekt Cyril a Metod, autentický príbeh našej krajiny, však prináša okrem poznania a zábavy tiež dobrodružstvo pre zvedavých cestovateľov a priaznivcov geocachingu. Vďaka špeciálnej aplikácii do mobilného telefónu môžu hľadať kešky na významných miestach spätých s odkazom Cyrila a Metoda podľa interaktívnej mapy a zapojiť sa tak do súťaže o atraktívne ceny.

V Žiline bude unikátnu výstavu možné vidieť až do 15. septembra, a to vždy od pondelka do piatka v čase od 8.00 do 18.00 hodiny. Partnermi projektu Cyril a Metod, autentický príbeh našej krajiny sú Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava, z.s.p.o., a Moravskosliezsky kraj. Projekt bol spolufinancovaný z prostriedkov Európskej únie, Európskeho fondu pre regionálny rozvoj. Podrobnejšie informácie a plán roadshow na www.cmstory.cz


Žilinské kultúrne leto bude bohaté aj tento týždeň

Mesto Žilina pozýva všetkých na hudobnú rozlúčku s letom „Záverečná“, ktorá sa uskutoční už tento piatok 28. augusta 2015 na Mariánskom námestí. Príďte sa rozlúčiť s letom v tej správnej nálade a vychutnajte si koncerty raperov Vec a Škrupo a kapiel Medial Banana či Billy Barman.

Program o 18.00 hod. otvoria svojim nezameniteľným jamajským zvukom Medial Banana, ktorý tento rok oslávili svoje piate narodeniny jarným turné po Slovensku, Česku a Francúzsku. O 19.30 hod. prevezme žezlo legenda slovenského rapu Vec so Škrupom a o 21.00 hod. zavŕši rozlúčkový večer kapela Billy Barman s typickou barmanovskou poetikou.

Nenechajte si ujsť posledný prázdninový letný piatok Žilinského kultúrneho leta 2015 v spoločnosti slovenských hudobníkov a kapiel. Stretneme sa už tento piatok 28. augusta 2015 od 18.00 hod. na Mariánskom námestí v Žiline.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Žilinské kultúrne leto bude bohaté aj tento týždeň

Program Žilinského kultúrneho leta 2015 ponúka ďalšie podujatia pre všetky generácie. Už dnes o 21.00 hod. si napríklad záujemcovia môžu pozrieť film Imaginárne lásky v Letnom kine na Stanici-Záriečie. Horúce letné dni v Žiline ďalej spríjemní Hudobná streda s dychovou hudbou Seniorka, Stredoveký deň, podujatie Cyril a Metod či Žilinský triatlon.

Dychová hudba Senioranka sa predstaví už zajtra o 16.30 hod. v Altánku Sadu SNP. Súbor za svoju krátku dobu trvania s úspechom vystupoval na festivale Trstenská krídlovka či v poľskej Jablonke.

V piatok 14. augusta Mariánske námestie opäť ožije históriou v rámci Stredovekého dňa. Pripravený je bohatý kultúrny program, o 15.00 hod. začne slávnostným sprievodom od Radnice mesta Žilina na pódium na Mariánskom námestí, kde primátor mesta Igor Choma zaháji toto jedinečné podujatie. Program bude prebiehať až do neskorých hodín, môžete sa tešiť na sokoliarov, nácvik bojovej jednotky či stredovekej bitky, ohňovú show s fakírom a záverečný zemný ohňostroj.

Pre všetkých, ktorí majú radi adrenalín, dobrodružstvo a radi by sa pozreli na svet z vtáčej perspektívy, je pripravené 14. a 15. augusta podujatie s názvom Balónová fiesta, ktoré sa uskutoční na Vodnom diele Žilina.

V sobotu 15. augusta sa na Mariánskom námestí predstaví podujatie Cyril a Matod, ktorého základom je posilniť cestovný ruch v krajinách spojených s príchodom Cyrila a Metoda a s ich odkazom. Súčasťou akcie je historický sprievod, dobová hudba, divadelné vystúpenia, predstavenie remesiel a ochutnávka regionálnych špecialít. Vo večerných hodinách sa na Mariánskom námestí predstaví komorné zoskupenie ADHoc Orchestra, ktorého názov v preklade znamená „na teraz“.

Na Vodnom diele Žilina v sobotu 15. augusta odštartuje v poradí už 17. ročník Žilinského triatlonu. Viac info nájdete na: www.zilinskytriatlon.nereus.sk.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


17. ročník Garmin Žilinského Triatlonu predo dvermi

V sobotu 15. augusta 2015 sa v lokalite Vodného diela v Žiline uskutoční v poradí už 17. ročník medzinárodného športového podujatia Žilinský Triatlon 2015. Podujatie, ktoré je súčasťou seriálu pretekov Slovenského pohára v triatlone a kros triatlone a Majstrovstvami SR mužov i žien v šprint triatlone organizačne zabezpečuje Klub plaveckých športov Nereus Žilina. Žilinský triatlon patrí dlhoročne medzi najvýznamnejšie medzinárodné športové akcie, ktoré sa organizujú pravidelne v našom meste.

V roku 2013 získalo podujatie ocenenie športové podujatie roka mesta Žilina. Usporiadatelia očakávajú účasť približne 400 pretekárov zo Slovenska i okolitých krajín.

Počas sobotného súťažného dňa si zmerajú svoje sily v tomto náročnom, ale krásnom športe na jednotlivých tratiach ako úplní začiatočníci, tak aj skúsení pretekári i veteráni, jednotlivci i štafety. Triatlonový sviatok odštartuje v sobotu o 9.30 pretekom v cestnom šprint triatlone jednotlivcov a štafiet ( 0,75 km plávanie – 20 km cyklistika – 5 km beh ). Tento pretek je aj súčasťou Slovenského pohára 2015 v triatlone a Majstrovstvami SR v šprint triatlone mužov a žien. Na obed podujatie pokračuje hlavným pretekom a to na dvojnásobných olympijských tratiach. Súťažiť sa bude v nádrži Vodného diela a na priľahlých cestných komunikáciách, z ktorých bude v tento deň z dôvodu bezpečnosti pretekárov vylúčená automobilová doprava. Na záver náročného programu o 15.00 organi­zátori zaradili preteky v terénnom kros triatlone, ktoré sú taktiež zaradené do seriálu Slovenského pohára 2015 a súčasne aj súčasťou XTERRA CZECH TOUR 2015. Plávať sa bude tak ako aj v prípade predchádzajúcich cestných pretekov vo vode Vodného diela, náročná cyklistická trať povedie okolo Váhu, poza obec Teplička, ďalej po hrebeni Dubňa do Budatína a späť na Vodné dielo a bežecká trať je vytýčená po oboch brehoch rieky Váh.

Okrem športového programu je pre divákov a návštevníkov Vodného diela pripravený aj doplnkový program – predvádzanie a predaj cyklistického, plaveckého a bežeckého športového sortimentu a stánky s občerstvením. Bližšie informácie nájdete na www.zilinskytriatlon.nereus.sk. Príďte – neoľutujete.

Garmin Žilinský Triatlon – bolesť pominie, hrdosť zostane.

kontakt:
Peter Fiabáne, riaditeľ pretekov
0903 534434, 0911 393555
fibo@stonline.sk


 

Partnerské mestá Žiliny sa opäť predstavujú na Dni európskej kultúry

Aj tento rok sa v Žiline koná tradičný Festival partnerských miest – Deň európskej kultúry, ktorý práve prebieha na Mariánskom námestí. Festival oficiálne otvoril primátor mesta Žilina Igor Choma spolu so zástupcami jednotlivých partnerských mi­est.

Tohtoročný medzinárodný festival predstavuje kultúru a umenie nasledujúcich partnerských miest Žiliny: Mestská časť Praha 15, Frýdek-Místek, Plzeň (Česká republika) a Bielsko-Biala (Poľsko). Súčasťou festivalu je aj ochutnávka tradičných jedál partnerských krajín.

V dopoludňajších hodinách oficiálne delegácie z partnerských miest rokovali na Radnici mesta Žilina s primátorom mesta Igorom Chomom o existujúcej spolupráci medzi jednotlivými mestami, o prebiehajúcich spoločných projektoch a o ďalších plánoch do budúcnosti. Delegáciu Mestskej časti Praha 15 viedol starosta Milan Wenzl, delegáciu štatutárneho mesta Frýdek-Místek viedol námestník primátora Karel Deutscher. Pozdravný list poslala aj primátorka mesta Dnipropetrovsk (Ukrajina) Galyna Bulavka. Dňa európskej kultúry sa prvýkrát zúčastnilo aj mesto Třinec (Česko), ktoré zatiaľ nie je partnerským mestom Žiliny, ale s ktorým Žilina plánuje nadviazať užšiu spoluprácu na konkrétnych cezhraničných projektoch. Na prijatí na Radnici mesta Žilina delegáciu viedla starostka mesta Třinec Věra Palkovská.

Deň európskej kultúry ponúka návštevníkom paletu hudobných a tanečných štýlov. Mestskú časť Praha 15 predstavia Dechový orchestr JUNIOR, Pěvecký sbor seniorů Akademie, Taneční kroužek Obce baráčnické Horní Měcholupy a Taneční skupina TK Calipso Praha. Z Frýdku-Místku vystúpi Skupina moderního tance DANCEPOINT a Taneční workshop s SMT DANCEPOINT. Potom sa predvedie Malá dudácka muzika z Plzne a festival ukončí kapela 3DRIVE zo Žiliny.

Medzinárodné varené a pečené špeciality sú k dispozícii v spolupráci so Žilinským klubom kuchárov a cukrárov SZKC. Kuchyňu nášho mesta reprezentuje tradičná žilinská treska v podaní spoločnosti Ryba Žilina spol. s r.o.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Víťazom 35. Majstrovstiev sveta v love rýb udicou sa stal slovenský klub

Na záverečnom ceremoniáli 35. Majstrovstiev sveta klubov v love rýb udicou – plávaná, ktorý sa uskutočnil na Námestí Andreja Hlinku v Žiline v nedeľu 26. júla, si prevzal titul majstra sveta slovenský klub SRZ MsO Levice Sensas. Druhé miesto obhájil klub RSK Pardubice Colmic z Českej republiky a tretie miesto získal klub Drennan Barnsley z Veľkej Británie.

„Je mi potešením stretnúť sa spoločne s účastníkmi na podujatí, ktoré ma medzinárodný charakter. Oceňujem cieľavedomú prácu a úspech, ktorý rybári dosiahli na 35. ročníku týchto majstrovstiev, zároveň srdečne blahoželám všetkým víťazom,“ dodal druhý zástupca primátora mesta Žilina Anton Trnovec.

Špičkoví rybári z niekoľkých desiatok štátov súťažili od 25. do 26. júla 2015 vo viacerých disciplínach na rieke Váh pod Vodným dielom Žilina. 35. Majstrovstvá sveta klubov v love rýb udicou – plávaná sa konali v Žiline, ktorá je zároveň aj sídlom Rady Slovenského rybárskeho zväzu.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Majstrovstvá sveta v love rýb udicou zahájené u nás v Žiline!

Včerajší podvečer sa na Námestí Andreja Hlinku v Žiline niesol v duchu otváracieho ceremoniálu 35. Majstrovstiev sveta v love rýb udicou, na ktorom účastníkov privítal prvý zástupca primátora mesta Žilina Patrik Groma. Špičkoví rybári budú od 25. do 26. júla na rieke Váh pod Vodným dielom Žilina súťažiť vo viacerých disciplínach.

„Skláňam veľkú poklonu pred organizátormi, pretože získať, usporiadať a úspešne zrealizovať majstrovstvá sveta je veľká „fuška“. Ďakujem im, že majstrovstvá sa konajú práve v Žiline, čo zvyšuje aj prestíž nášho mesta“, vyjadril sa Patrik Groma.

Rybári budú v najbližších dňoch súťažiť v disciplínach ako lov rýb udicou na plávanú, lov rýb udicou na mušku a v rybolovnej technike. Hlavným organizátorom je Slovenský rybársky zväz, ktorý je tiež členom svetovej organizácie športových rybárov – C.I.P.S. Táto organizácia na svetovej úrovni združuje štáty v oblasti rybárstva, v boji za čistotu vôd, podieľa sa na rozvoji vedy a výskumu a podporuje športových súťaže v love rýb.

Majstrovstvá sa ukončia slávnostným vyhodnotením 26. júla 2015 o 18¬.30 hod. na Námestí Andreja Hlinku v Žiline. Podujatie je súčasťou Žilinského kultúrneho leta 2015.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Festival KioSK zmení Žilinu na divadelnú scénu

Ôsmy ročník festivalu nového slovenského divadla a tanca KioSK sa uskutoční v dňoch 23. – 26. júla v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, Novej synagóge a budove Elektrární. Oproti minulým ročníkom chce do diania vo väčšej miere vtiahnuť aj obyvateľov mesta a časť programu sa preto odohrá vo verejných priestoroch Žiliny.

*„Tohtoročnou témou festivalu je vzťah osobné vs. politické. Budeme sledovať reflexiu spoločensko-politických tém, angažovanosť či apolitickosť, oscilovanie umenia medzi týmito pólmi a ich vzájomnú príťažlivosť či nezlúčiteľnos­ť,“*vyslovila Barbora Uríková, dramaturgička prehliadky.

Keďže téma rieši práve angažovanosť, zámerne sa jeho program viac ako po minulé roky zameria na verejný priestor a bežných obyvateľov. Bude odhaľovať skryté priestory (Elektrárne), starým dá nový význam (trhovisko), pretvorí námestie na zónu pripomínajúcu revolúciu (Mariánske námestie), ale nevyhne sa ani prehliadanej časti mesta (Bratislavská ulica). „Verejný priestor Žiliny bude okupovaný umelcami, ktorí doň vniknú ako červíci a budú meniť jeho významy,“ doplnil Martin Krišof, dramaturg festivalu.

Hlavný program festivalu predstaví tvorbu renomovaných slovenských umelcov žijúcich doma, ale aj v zahraničí. Tanečník a choreograf Milan Tomášik, v súčasnosti aktívny na medzinárodnej scéne, uvedie svoju najnovšiu inscenáciu Lovecká sezóna. Jedným z ťažiskových predstavení je Clear od jedného z najznámejších tanečných súborov na Slovensku, Debris Company. Predstavenie spracúva Descartove filozofické úvahy do divácky príťažlivej a zrozumiteľnej scénickej výpovede.

Pre Žilinčanov bude zaujímavé sledovať premenu priestoru budovy Elektrárne na Ulici republiky. V nej sa uskutoční premiérové uvedenie umeleckej inštalácie Stanislava Dobáka a Jamie Lee (Južná Kórea). Umelci v nej strávia desať dní, aby ju pretvorili na veľkú divadelnú scénu. Výsledný projekt pod názvom Dreams (Sny) je tanečná, filmová a fotografická inštalácia založená na snových príbehoch, obrazoch a spomienkach.

V sobotu o 17.30 vystúpi na Mariánskom námestí Divadlo koňa a motora s hrou Othello is black. Na podklade Shakespearovskej drámy hovorí o aktuálnych témach, akými je sila politickej a rasovej demagógie. Rovnaké predstavenie uvedú aj v rómskej kolónii na Bratislavskej ulici. Na festivale sa však predstavia aj s hrou pre deti Žabáci a to v parku pri Stanici. Česká dvojica František Kowolowski a Jiří Surůvka zas vstúpi do priestoru trhoviska so sociálno-kritickou divadelnou akciou Cheap Art for Bad Times (Lacné umenie na ťažké časy). Aký zmysel má pre bežných ľudí umenie, budú zisťovať počas verejného predaja miniatúr známych umeleckých diel.

Všetky predstavenia vo verejnom priestore, ako aj ranné diskusné fóra, filmové projekcie a večerné tanečné párty na Stanici sú bezplatné. Podrobné informácie nájdete na oficiálnej stránke festivalu www.kioskfestival.sk. Podujatie je súčasťou Žilinského kultúrneho leta.

Partneri festivalu: Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a Mesto Žilina


Žilinské kultúrne leto je v plnom prúde

Žilinské kultúrne leto 2015 naďalej pokračuje bohatým programom. Mesto Žilina si pre vás pripravilo Tvorivé remeselné dielne, v stredu vystúpi Dychová hudba Dubňanka a v hudobnom telese AndreaS kvarteto sa predstavia poprední koncertní umelci. Stanica – Záriečie bude premietať film Critters a Telka v meste vás pozýva na letné kino, ktoré sa bude premietať na Námestí Andreja Hlinku.

Žilinské kultúrne leto 2015 aj tento týždeň pokračuje bohatým kultúrnym programom. Mariánske námestie je plné šikovných rúk remeselníkov, ktorí udržiavajú tradície našich predkov. Návštevníci Tvorivých remeselných dielní majú možnosť na vlastnej koži vyskúšať svoje zručnosti pri výrobe šperkov, brúsení kraslíc, maľovaní na sklo a iných činností.

Streda patrí tradične dychovej hudbe v Sade SNP, kde sa vám o 16.30 hod. predstaví DH Dubňanka, ktorá počas svojej 28. ročnej existencie odohrala mnoho koncertov, no stále jej nechýba entuziazmus na nové vystúpenia. V sobotu 18. júla sa na Mariánskom námestí uskutoční koncert AndreaS kvartet. Ide o hudobné teleso popredných hudobných umelcov. Produkcia je rôznorodá, od klasickej vážnej hudby po muzikál až jazz.

Letné kino na Stanici – Zárečie prinesie v utorok 21. júla film od producenta Stephena Hereka Critters. Je to zábavný americký film, ktorý sa točí okolo malých mimozemských príšer. Telka v meste na Námestí Andreja Hlinku vás pozýva na svoje letné kino, ktoré bude premietať v piatok 17. júla o 20.00 hod. film Chlapčenstvo, v sobotu 18. júla o 17.30 hod. Spongebob vo filme: Hubka na suchu a o 20.00 hod. opäť film Chlapčenstvo.

Žilinské kultúrne leto bude pokračovať počas celých letných prázdnin. Žilinčania sa tak môžu tešiť na spestrenie letného obdobia. Hlavnými partnermi Žilinského kultúrneho leta 2015 sú Kia Motors Slovakia a Nadácia Pontis.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Zmena programu Žilinského kultúrneho leta na sobotu

Mesto Žilina reaguje na protest proti imigrantom a ruší kultúrne podujatia na sobotu 11. júla 2015. Udalosti prvého protestu, ktorý sa konal v Bratislave, prinútili organizátorov Žilinského kultúrneho leta k zrušeniu koncertov na Mariánskom námestí a premietaniu filmov na Námestí Andreja Hlinku. Dbajú tak na bezpečnosť obyvateľov a návštevníkov mes­ta.

Mesto Žilina sa po Bratislave stane centrom protestu proti imigrantom. Protest je nahlásený na sobotu 11. júla 2015 a mesto reaguje opatreniami pre bezpečnosť obyvateľov. Žilinské kultúrne leto bude v sobotu bez programu. Naplánované boli koncerty na Mariánskom námestí a Letné kino na námestí Andreja Hlinku.

Mariánske námestie o 18.30 malo hostiť hudobné kapely Neverback, Zoči voči a Kýbel Mačiek. Pre bezpečnosť kapiel a ich fanúšikov sa koncert presúva na neurčito. Námestie Andrej Hlinku malo na programe o 17.30 hod. film Ja Zloduch a o 20.00 hod. film Macík. Premietanie filmov sa presúva na nedeľu 12. júla 2015 v nezmenených časoch.

Mesto Žilina považuje tento krok za najprijateľnejšie riešenie, aby zamedzilo prípadným útokom na osoby a majetok. Náhradné termíny koncertov po dohode s agentúrou včas oznámime.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


V Žiline sa začalo kultúrne leto

Mesto Žilina dnes odštartovalo Žilinské kultúrne leto 2015, ktoré v Sade SNP o 16.30 hod. otvorila DH Hoľazňanka. Kultúrne leto bude pokračovať v piatok 3. júla 2015 na Námestí Andreja Hlinku, kde sa budú premietať výherné filmy festivalu Fest Anča. V sobotu 4. júla 2015 o 18.00 hod. je pre divákov pripravený koncert troch kapiel: Blue-time, V8 Band a Lonely Hearts, ktoré sa predstavia na Mariánskom námestí v Žiline. Letné kino na Stanici Záriečie pripravilo na 7. júla film Prekliaty ostrov.

Žilinské kultúrne leto dnes odštartovala DH Hoľazňanka, ktorá v tomto roku slávi 18. výročie svojho vzniku. Pestrou škálou skladieb spríjemnila dnes letnú atmosféru v Sade SNP, ktorý je už známy svojimi hudobnými stredami. Na Námestí Andreja Hlinku sa 3. a 4. júla od 20.00 hod. budú premietať víťazné filmy Medzinárodného festivalu animovaného filmu Fest Anča. V sobotu 4. júla vás pozývame o 18.00 hod. na Mariánske námestie, kde sa divákom predstavia tri kapely: Blue-time, V8 Band a Lonely Hearts. Ich hudobný žáner určite poteší každú generáciu. Stanica Záriečie bude v utorok 7. júla o 21.00 hod. premietať film Prekliaty ostrov, ktorý režíroval Martin Scorsese. Hlavného hrdinu priviedlo na ostrov pátranie po šialenej vrahyni Rachel Solando, ktorá zmizla z väzenskej psychiatrickej liečebne. Dej sa odohráva v USA v 50. rokoch minulého storočia, kedy sa Amerika ešte spamätávala z následkov 2. svetovej vojny a žila v ohrození komunizmu.

Program tohtoročného kultúrneho leta sa bude niesť v duchu spevu, tanca a filmu. Prevažná časť podujatí sa bude konať na Námestí Andreja Hlinku, Mariánskom námestí, v Sade SNP a na Stanici Žilina-Záriečie. Žilinčania sa tak môžu tešiť na spestrenie letného obdobia a dovolenkových a prázdninových chvíľ, ktoré pripravilo mesto Žilina. Hlavnými partnermi Žilinského kultúrneho leta 2015 sú Nadácia Pontis a Kia Motors Slovakia.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta