Fest Anča

Medzinárodný festival animovaného filmu Fest Anča sa prvý raz konal v roku 2008. Hlavnou ideou vzniku festivalu bolo zaplniť prázdne miesto v prezentovaní kvalitnej animovanej tvorby pre dospelých na Slovensku. Popri súčasnej špičke animovaných filmov festival na Slovensko prináša aj vzácne antikvariátne, cudzokrajné a vôbec výnimočné animované kúsky. Okrem toho sa program sústredí najmä na industry program, prednášky, workshopy, diskusie s tvorcami, koncerty a výstavy. Starostlivo vyberané krátke animované filmy z celého sveta súťažia o cenné trofeje Anča Award, Anča Student Award, Anča Music Video Award, Anča Kids' Award a Anča D Award. Ďalšou zvláštnosťou, kvôli ktorej treba festival navštíviť osobne, je neformálna atmosféra v doslovne open-air prostredí, stanové mestečko v tesnej blízkosti festivalového života a stánky s dizajnovými výrobkami.

www.festanca.sk


KioSK

Letný festival „iného“ slovenského divadla a odvážneho diváka. Aktivita pôvodne iniciovaná Divadelným ústavom prerástla do formy festivalu a od roku 2008 je domovským produktom Stanice. Koná sa každoročne v druhej polovici júla. KioSK je prehliadkou aktuálnych produkcií slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény. Dramaturgia festivalu sa zameriava na divadlo, tanec a široko chápané performatívne umenie, ktoré originálnou a objavnou formou rieši aktuálne obsahy. Festival je teda primárne priestor pre experiment, umelecký risk, žánrový presah, provokáciu, pričom však nezľavujeme z kvalitatívnych kritérií. Našou ambíciou je tak podnietiť a podporovať vznik nových umeleckých foriem na slovenskej scéne. Motto festivalu: Zn.: Hľadáme odvážneho diváka. Ponúkame dobrodružstvo spoločného hľadania „iného“ divadla. Ponúkame náš názor. A sme zvedaví na ten váš.

www.kioskfestival.sk


Bažant Kinematograf

Bažant Kinematograod­štartuje v tomto roku už svoj 13. rocník. V dnoch 24. – 28.júla si Žilincania môžu na Mariánskom námestí môžu pozriet 5 filmov. Rodinný film pre deti i dospelých na motívy troch klasických rozprávok s tradicným sverákovským humorom, vynikajúcim hereckým obsadením a hudbou Traja bratia. Filmový projekt, ktorý mapuje život slovenskej hokejovej legendy Pavla Demitru, „38“, dalej výbušnú konverzacnú a situacnú komédiu s názvom Zakázané uvolnenie, dobrodružnú a vtipnú roadmovie Trabantom až na koniec sveta. Ako posledná sa bude premietat cierna komédia Díra u Hanušovic. Prajeme príjemný zážitok.

www.kinematograf.sk


35. MS v love rýb udicou

Slovenský rybársky zväz je členom svetovej organizácie športových rybárov (C.I.P.S.), poslaním ktorej je združovať štáty sveta v oblasti rybárstva, bojovať za čistotu vôd, podieľať sa na rozvoji vedy a výskumu, ale najmä podporovať rozvoj športových súťaží v love rýb udicou na plávanú, v love rýb udicou na mušku a v rybolovnej technike. V týchto disciplínach vyhlasuje každoročne svetové resp. európske majstrovstvá. 35. Majstrovstvá sveta klubov v LRU – plávaná budú zahájené dňa 23.7. 2015 o 18.00 hod. na Námestí A. Hlinku v Žiline. Súčasťou slávnostného otváracieho ceremoniálu bude predstavovanie hostí, sľuby športovcov a rozhodcov a kultúrny program. V dňoch 25.-26.7. 2015 budú prebiehať samotné preteky na rieke Váh pod Vodným dielom Žilina a podujatie bude ukončené slávnostným vyhodnotením, dňa 26.7.2015 o 18­.30 hod. opäť na Námestí A. Hlinku v Žiline


SKvelý fest

V poslednom období sa vela písalo a hovorilo o pripravovanom zákone, ktorý by mal zabezpecit hranost domácej hudby v našich rádiách. Verejnost je však dezorientovaná a mnohí si urcité výklady ci postoje známych umelcov zle vysvetlujú. Sériou podujatí chceme priblížit a vysvetlit, o co nám hudobníkom vlastne ide. Chceme otvorene hovorit o problémoch kultúry na Slovensku. Vysvetlíme, preco je potrebné udržat abonentské poplatky na území Slovenska. Letné minifestivaly neziskového charakteru v rámci žilinského kraja môžu nie len priviezt kvalitnú kultúru priamo k ludom, ale zároven aj šírit osvetu o novej legislatíve a predstavit verejnosti kvalitné – no z éteru doposial neznáme – slovenské kapely. V Žiline vystúpi Šleha, OFF a Bod Omylu.


Balónová fiesta

Pre všetkých, ktorí majú radi trochu nevšedné dobrodružstvo a radi by sa pozreli na svet z vtáčej perspektívy, je pripravené podujatie s názvom Balónová fiesta ako sprievodná akcia v rámci druhého ročníka Rajeckej Balónovej fiesty 2015. Štartovať sa bude v dňoch 14. – 15. 8. 2015 v areáli Vodného diela Žilina vždy o 18.00 hod. Na Vodnom diele bude v piatok 15.8. o 19:00 hod. nafúknutý balón, ktorý bude lietať upevnený na lanách vo výške 20 metrov a v ňom si budú môcť vyskúšať let deti spolu s rodičmi bezplatne.


Cyril a Metod

Projekt Cyril a Metod, autentický príbeh našej krajiny, je projekt realizovaný na 40 miestach Ceskej republiky a v zahranicí. Jeho základom je posilnit cestovný ruch v krajinách spojených s príchodom Cyrila a Metoda a s ich odkazom. Súcastou akcie je historický sprievod, dobová hudba, divadelné vystúpenia, predstavenie remesiel a ochutnávka regionálnych špecialít. Všetko je spracované interaktívnou formou, ktorá je urcená všetkým vekovým kategóriám. Program je pripravený v spolupráci s Ceskou republikou.


Žilinský Triatlon

Tešíme sa na stretnutie tretí augustový víkend, kedy bude odštartovaný 17. ročník Žilinského triatlonu 2015.

V tomto roku sme preteky naplánovali do jedného dňa. Ubudli preteky detí a žiakov. Pri závode v kross triatlone sme sa spojili s českým partnerom a preteky tak budú aj súčasťou seriálu XTERRA CZECH TOUR 2015. Tento rok sa bude súťažiť o body do Slovenského pohára v triatlone a kross triatlone vo všetkých kategóriách a staneme sa svedkami súboja o slovenské majstrovské tituly v šprint triatlone v kategórii mužov a žien. Podrobnosti nájdete v propozíciách jednotlivých pretekov.

www.zilinskytriatlon.nereus.sk


Pony Express

Jazda Pony Express sa organizuje každoročne na počesť historického Pony Express, ktorého jazdci na koňoch prepravovali poštové zásielky na území USA od apríla 1860 zo St. Joseph v Missouri do Sacramenta v Kalifornii na trase dlhej viac ako 3000 míľ. Trasa pretínala územie štátov Kansas, Nebraska, Colorado, Wyoming, Utah a Nevada a jazdci celú trasu z Missouri do Kalifornie dokázali prejsť v priemere za 10 dní, pričom kone menili každých 10–15 míľ a jazdci sa striedali každých 75–100 míľ. Prepojenie štátov Únie telegrafom znamenalo koniec tejto poštovej prepravy, i keď na niektorých menších úsekoch fungoval XP ešte niekoľko rokov. História XP v Európe sa začala písať v r. 1985, kedy sa pod názvom Československý Pony Express uskutočnila prvýkrát preprava pošty na jednom úseku v rámci dnešnej Českej republiky. Postupne sa dĺžka trasy v Českej republike predlžovala až k jej hraniciam, čo umožnilo rozšírenie trasy XP do okolitých krajín – Slovenska, Poľska, Nemecka a iniciovalo vznik European Pony Express Assotiation, ktorej členom je dnes aj Pony Express Slovakia. V Európe dnes trasa jazdy XP presahuje 3000 km, prechádza štátmi Slovensko, Česko, Poľsko, Nemecko a Holandsko, pričom smer jazdy sa každoročne mení a jazdci celú trasu absolvujú bez prerušenia zhruba za 9 dní.

www.ponyexpress.sk


Potopenie krížnika Hood a Tankov bitka o mesto Bastogne 2015

Podujatí sa uskutoční na Žilinskej priehrade (pri priehradnom múre) dňa 22.8.2015 pod záštitou primátora mesta Igora Chomu.
Diváci si budú môcť pozrieť ukážku bitky o mesto Bastogne s použitím modelov tankov a lietadiel. Bitka sa odohráva na jeseň roku 1944, kedy sa Nemecko pokúsilo poslednýkrát zvrátiť blížiaci sa koniec a zabrániť vstupu spojeneckých jednotiek na svoje územie. Skupina amerických výsadkárov zadržala obrovskú tankovú presilu pi belgickom meste Bastogne.
Nemcom sa nepodarilo prebiť k zásobám pohonných hmôt a streliva a tak ich osud bol spečatený. Bitka prinesie divákom množstvo pyrotechnických efektov, pričom jej dej sa odohráva pred kulisami verne znázorňujúcimi mestečko Bastogne.


inter nos (Medzi nami)

Po dlhoročnom úspešnom projekte Jašidielňa, prichádza Nadácia Krajina harmónie s novým projektom pod názvom Medzi nami. Festival Medzi nami – Inter Nos chce poukázať na silné stránky všetkých ľudí, podporiť vzájomné porozumenie medzi nimi bez rozdielu ( výšky, váhy, farby vlasov, postihnutia, počtu detí či veľkosť peňaženky) a veselou formou pripomenúť, že všetci tvoríme komunitu a navzájom dokážeme oceniť rôznorodosť. Podujatie bude prebiehať 3.9.2015 na Mariánskom námestí a priľahlých uliciach (v prípade nepriaznivého počasia Kunsthalle ). Pre návštevníkov podujatia sú od 10. hodiny pripravené mestské hry, aktivity, súťaže a tvorivé dielne a o 16.00 hod. divadelné predstavenie a tanečný blok. Príjemný deň zakončí o 18. hodine koncert žilinských hudobných skupín a diskotéka po holým nebom. Organizátormi festivalu sú Nadácia Krajina harmónie, Centrum včasnej intervencie, Diecézna charita, Gymnázium Hlinská, Návrat, o.z., Stanica – Záriečie, Tanečná škola Ľ.Plešingera, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, hudobné skupiny a umelci z mesta Žilina.

PROGRAM

  • 09.00 – 16.00 – Mestské hry, aktivity, súťaže, tvorivé dielne, Hry pre všetkých, Veselé športovanie, Obrázky po našom, Naša galéria, Bodka pre Žilinu, Ľudské človeče, Domy pre všetko, Na rohu, Zásah do bieleho, Ako vidíš šaša, História mesta veselo
  • 12.30 – 13.30 Škola tanca Tanečná škola Ľ. Plešingera
  • 16.00 – 18.00 divadelné predstavenie, tanečný blok so zapojením všetkých
  • 18.00 – 19.00 Koncert Ad hoc orchestra
  • 20.00 – 21.00 Balkansabmel
  • 21.00 – 22.00 diskotéka pod holým nebom

    www.nkh.sk


20. výročie spoločnosti KROS, a.s.

Pri príležitosti 20. výročia založenia spoločnosti KROS, a.s. sa na Mariánskom námestí uskutoční koncert, na ktorý by chceli zástupcovia firmy pozvat všetkých Žilinčanov. Po koncerte je pripravené prekvapenie vo forme videomappingu. Pôjde o 5 – 7 minútové premietanie na budovu Sirotárskeho kostola, ktoré bude zamerané na históriu Žiliny. Historicky prvým mappingom by organizátori radi priniesli Žilinčanom kultúrny zážitok, ktorý sa každý deň len tak nevidí.

Spoločnosť KROS oslavuje tento rok 20. výročie pôsobenia na slovenskom trhu. V roku 1995 začínala ako malá firma s pár zamestnancami. Dnes je lídrom na slovenskom trhu ekonomického, stavebného a znaleckého softvéru. Má viac ako 200 zamestnancov, 82 tisíc zákazníkov, chuť ďalej rásť a prinášať vám kvalitný softvér.

Príďte 17. septembra o 20.00 hod. na Mariánske námestie v Žiline a nenechajte si ujsť jedinečný vizuálny zážitok. Na stenách Sirotárskeho kostola premietneme históriu Žiliny a do tanca vám zahrá POLEMIC.


Žilinský mestský polmaratón

Štart aj cieľ je na Hlinkovom námestí. Pobežíme cez oba Valy, Mariánske námestie a “Masaryčka” ako cieľová rovinka… Pokračujeme pozdĺž milovaného Váhu od Budatína až do Tepličky, niekde sa to natiahnuť predsa musí… Burianova medzierka, ale aj “monument” ako Aupark. To všetko nás čaká v okolí trate. Komu by sa zdalo 21km veľa, môže si dať iba jeden okruh, teda 10,5km… CVČ Žirafa pripraví v parku pretek aj pre deti, ale čakajú nás aj ďalšie atrakcie.

Že na to nemáš? Stále máš dosť času na prípravu, štartujeme popoludní 19.9.2015. Ušetri na štartovnom a registruj sa ešte dnes na www.polmaratonzilina.salora.sk/registracia Viac informácií a presnú trať nájdete na fcb Žilinský mestský polmaratón a na stránkach www.polmaratonzilina.salora.sk


International Jazz Contest

V náväznosti na minuloročný úspešný projekt s názvom Jazz Fest má mesto Žilina záujem ponúknuť možnosť mladým jazzovým kapelám zúčastniť sa na súťažnom festivale s medzinárodnou účasťou. Ich hudobné výkony bude hodnotiť porota zložená z najlepších jazzových muzikantov od nás, ale aj zo zahraničia. Na divákov a milovníkov jazzu čaká niekoľko hodín kvalitnej hudby.

www.zilinajazz.com


Crazy Raft 2015

V roku 2015 nás čaká už 11. Ročník tejto najvýznamnejšej vodáckej akcie v severnom kúte Slovenska. TJ Sokol Žilina každý rok usporadúva pre všetkých milovníkov vody so zmyslom pre humor netradičné raftové preteky. Prebiehajú vždy na konci septembra s krásnym počasím, ktoré pritiahne vždy množstvo pretekárov i divákov. Stretávajú sa tu známe tváre, dochádza k nadväzovaniu kontaktov a k obnoveniu tých starých. To je na tejto akcii to najkrajšie. Samozrejme aj športové výkony zasluhujú veľký obdiv.

www.tjsokol.eu