Žilinské kultúrne leto 2015 ukončí Primátorský deň

Tohtoročné Žilinské kultúrne leto ukončí Primátorský deň, ktorý bude prebiehať počas celého dňa v piatok 2. októbra. Pestrý kultúrny a športový program na návštevníkov čaká na Radnici mesta Žilina, na Mestskom úrade v Žiline, v Mestskom divadle Žilina, na Námestí Andrej Hlinku, v Sade SNP a aj na Mariánskom námestí. Na celý program je vstup voľný.

Jazz Fest Žilina – septembrová nádielka džezu

Druhý ročník dvojdňového festivalu Jazz Fest Žilina prináša koncerty plné džezu. Na svoje si prídu milovníci tradičného džezu, rovnako aj nadšenci súčasného európskeho džezu. Súčasťou festivalu bude nová medzinárodná súťaž mladých džezových interpretov. Festival začína v malej sále žilinského konzervatória v piatok 26. septembra 2015. Organizátorom je mesto Žilina v spolupráci s Mestským divadlom Žilina a Občianskym združením GIG.

20. výročie spoločnosti KROS, a.s.

Príďte 17. septembra o 20.00 hod. na Mariánske námestie v Žiline a nenechajte si ujsť jedinečný vizuálny zážitok. Na stenách Sirotárskeho kostola premietneme históriu Žiliny a do tanca vám zahrá POLEMIC.

Obyvatelia Žiliny sa môžu detailne zoznámiť s príbehom Cyrila a Metoda

V stredu 2. septembra prebehne na Mestskom úrade v Žiline slávnostné začatie unikátnej výstavy k projektu „Cyril a Metod – autentický príbeh našej krajiny“, prostredníctvom ktorého približuje Centrála cestovného ruchu východnej Moravy verejnosti život a odkaz slovanských vierozvestcov. Ponúka tiež ohliadnutie sa za roadshow, ktorá tu mala svoju zastávku 15. augusta.

Záverečná

Mesto Žilina pozýva všetkých na hudobnú rozlúčku s letom „Záverečná“, ktorá sa uskutoční už tento piatok 28. augusta 2015 na Mariánskom námestí. Príďte sa rozlúčiť s letom v tej správnej nálade a vychutnajte si koncerty raperov Vec a Škrupo a kapiel Medial Banana či Billy Barman.

Žilinské kultúrne leto bude bohaté aj tento týždeň

Program Žilinského kultúrneho leta 2015 ponúka ďalšie podujatia pre všetky generácie. Už dnes o 21.00 hod. si napríklad záujemcovia môžu pozrieť film Imaginárne lásky v Letnom kine na Stanici-Záriečie. Horúce letné dni v Žiline ďalej spríjemní Hudobná streda s dychovou hudbou Seniorka, Stredoveký deň, podujatie Cyril a Metod či Žilinský triatlon.

17. ročník Garmin Žilinského Triatlonu predo dvermi

V sobotu 15. augusta 2015 sa v lokalite Vodného diela v Žiline uskutoční v poradí už 17. ročník medzinárodného športového podujatia Žilinský Triatlon 2015. Podujatie, ktoré je súčasťou seriálu pretekov Slovenského pohára v triatlone a kros triatlone a Majstrovstvami SR mužov i žien v šprint triatlone organizačne zabezpečuje Klub plaveckých športov Nereus Žilina. Žilinský triatlon patrí dlhoročne medzi najvýznamnejšie medzinárodné športové akcie, ktoré sa organizujú pravidelne v našom meste. V roku 2013 získalo podujatie ocenenie športové podujatie roka mesta Žilina. Usporiadatelia očakávajú účasť približne 400 pretekárov zo Slovenska i okolitých krajín.

Partnerské mestá Žiliny sa opäť predstavujú na Dni európskej kultúry

Aj tento rok sa v Žiline koná tradičný Festival partnerských miest – Deň európskej kultúry, ktorý práve prebieha na Mariánskom námestí. Festival oficiálne otvoril primátor mesta Žilina Igor Choma spolu so zástupcami jednotlivých partnerských miest.

Sever proti Juhu

Každé mužstvo odohrá jeden zápas, ktorý bude v dĺžke cca 30 minút (závisí od počtu prihlásených družstiev). Uverejnený rozpis zápasov bude na www.sport.zilina.sk od 8. septembra 2015. Prihlasovanie družstiev možné do 7.septembra 2015 do 9:00.

Stredoveký deň v Žiline bude aj dňom Legendy o Selenovi

Súčasťou programu VIII. ročníka Stredovekého dňa v Žiline bude aj krst knihy Legenda o Selenovi od žilinskej autorky Zuzany Kuglerovej, ktorý sa uskutoční počas otváracieho ceremoniálu Stredovekého dňa na Mariánskom námestí v piatok 14. augusta o 15.00 hod.

Víťazom 35. Majstrovstiev sveta v love rýb udicou sa stal slovenský klub

Na záverečnom ceremoniáli 35. Majstrovstiev sveta klubov v love rýb udicou – plávaná, ktorý sa uskutočnil na Námestí Andreja Hlinku v Žiline v nedeľu 26. júla, si prevzal titul majstra sveta slovenský klub SRZ MsO Levice Sensas. Druhé miesto obhájil klub RSK Pardubice Colmic z Českej republiky a tretie miesto získal klub Drennan Barnsley z Veľkej Británie.

Majstrovstvá sveta v love rýb udicou zahájené u nás v Žiline!

Včerajší podvečer sa na Námestí Andreja Hlinku v Žiline niesol v duchu otváracieho ceremoniálu 35. Majstrovstiev sveta v love rýb udicou, na ktorom účastníkov privítal prvý zástupca primátora mesta Žilina Patrik Groma. Špičkoví rybári budú od 25. do 26. júla na rieke Váh pod Vodným dielom Žilina súťažiť vo viacerých disciplínach.

„Skláňam veľkú poklonu pred organizátormi, pretože získať, usporiadať a úspešne zrealizovať majstrovstvá sveta je veľká „fuška“. Ďakujem im, že majstrovstvá sa konajú práve v Žiline, čo zvyšuje aj prestíž nášho mesta“, vyjadril sa Patrik Groma.

VIII. Stredovký deň

Už po ôsmykrát sa v našom meste uskutoční jedno z najväčších podujatí Žilinského kultúrneho leta – Stredoveký deň. Mariánske námestie a okolité uličky so zachovaným stredovekým pôdorysom a atmosférou sú príhodným miestom na pripomenutie si života našich predkov.

Festival KioSK zmení Žilinu na divadelnú scénu

Ôsmy ročník festivalu nového slovenského divadla a tanca KioSK sa uskutoční v dňoch 23. – 26. júla v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, Novej synagóge a budove Elektrární. Oproti minulým ročníkom chce do diania vo väčšej miere vtiahnuť aj obyvateľov mesta a časť programu sa preto odohrá vo verejných priestoroch Žiliny.

POHÁR SLOVANOV - Európsky pohár silných mužov

V Žiline budú opäť súťažiť najsilnejší muži Európy. V piatok 7. augusta sa v rámci Žilinského kultúrneho leta uskutoční tradičné podujatie – Pohár Slovanov.

Súťaž v divácky atraktívnych disciplínach sa uskutoční na námestí Andreja Hlinku. Žilinčanom sa okrem domácich predstavia aj siláci z 10 európskych krajín. Partnermi podujatia sú Nadácia Pontis a KIA Motors Slovakia.

Deň európskej kultúry 2015

Mesto Žilina Vás pozýva na Deň európskej kultúry, ktorý predstaví 7. augusta na Mariánskom námestí umenie a kuchyňu viacerých partnerských miest mesta Žilina.

Medzinárodné špeciality varíme a pečieme v spolupráci so Žilinským klubom kuchárov a cukrárov. Naše mesto zastúpi tradičná Žilinská treska v podaní spoločnosti Ryba Žilina. Súčasťou podujatia budú kultúrne predstavenia z partnerských miest Praha 15, Plzeň, Frýdek-Místek a Bielsko-Biala.

Rajecká balónová fiesta

Pre všetkých, ktorí majú radi trochu nevšedné dobrodružstvo a radi by sa pozreli na svet z vtáčej perspektívy, je pripravené podujatie s názvom „Balónová fiesta“ ako sprievodná akcia v rámci druhého ročníka Rajeckej Balónovej fiesty 2015.

Štartovať sa bude v dňoch 14. – 15. augusta 2015 v areáli Vodného diela Žilina vždy o 18.00 hod.

Na Vodnom diele bude v piatok 15. augusta o 19.00 hod. nafúknutý balón, ktorý bude lietať upevnený na lanách vo výške 20 metrov.

Žilinské kultúrne leto je v plnom prúde

Žilinské kultúrne leto 2015 naďalej pokračuje bohatým programom. Mesto Žilina si pre vás pripravilo Tvorivé remeselné dielne, v stredu vystúpi Dychová hudba Dubňanka a v hudobnom telese AndreaS kvarteto sa predstavia poprední koncertní umelci. Stanica – Záriečie bude premietať film Critters a Telka v meste vás pozýva na letné kino, ktoré sa bude premietať na Námestí Andreja Hlinku.

Mariánske leto

Koncert kapiel Neverback, Zoči voči, Kýbel Mačiek, ktorý sa mal konať 11.7.2015 na Mariánskom námestí sa uskutoční 17.7.2015 (piatok) o 18.30 hod. na Mariánskom námestí.

Zmena programu Žilinského kultúrneho leta na sobotu

Mesto Žilina reaguje na protest proti imigrantom a ruší kultúrne podujatia na sobotu 11. júla 2015. Udalosti prvého protestu, ktorý sa konal v Bratislave, prinútili organizátorov Žilinského kultúrneho leta k zrušeniu koncertov na Mariánskom námestí a premietaniu filmov na Námestí Andreja Hlinku. Dbajú tak na bezpečnosť obyvateľov a návštevníkov mesta.

Milí Žilinčania a návštevníci nášho mesta

aj v tomto roku spríjemní letné mesiace v Žiline tradičné Žilinské kultúrne leto, ktoré sa bude niesť v duchu spevu, hudby a tanca. Žilinčania a návštevníci nášho mesta sa môžu tešiť na množstvo zaujímavých hudobných, tanečných, kultúrnych a spoločenských podujatí, ktoré budú prebiehať v historickom centre mesta na Mariánskom námestí, Námestí Andreja Hlinku a v Sade SNP.