Jazz, reggae, rock – proste Záverečná!!! Rozlúčka s letnými prázdninami je opäť tu

1. septembra 2012, o 18.00

Druhý ročník Záverečnej pozýva všetkých študentov na Mariánske námestie, aby ukončili v rytme jazzu, reggae a a rocku čas prázdnin. Je to príležitosť na neformálne stretnutie priateľov pred začiatkom školských povinností. Tohtoročné leto sa so študentmi a žiakmi rozlúči 1. septembra koncertom troch kapiel, kde si každý nájde tú svoju šálku kávy.

Na úvod o 18:00 sa predstaví domáca formácia V8 band s vynikajúcim repertoárom jazzových a swingových skladieb. Po nich sa Mariánskym námestím rozlejú rytmy reggae v podaní štýlových Medial Banana, ktorí sú známi svojou spoluprácou so skupinou AMO a v tomto roku sa úspešne predstavili aj na festivale Uprising 2012. Headlinerom večera je nestarnúca skupina Arzén známa svojim vzťahom k Žiline, kde má svoje najväčšie publikum. Rock v podaní Arzénu zavŕši sériu koncertov na Mariánskom námestí počas Kultúrneho leta 2012.

Tak hor sa na námestie, užiť si posledné dni a minúty letných prázdnin.


Stredoveký deň V. na Mariánskom námestí v Žiline

17. augusta 2012, o 13.00

Už po piaty raz sa 17.8.2012 uskutoční na Mariánskom námestí obľúbený Stredoveký deň. Autor myšlienky Stredoveké dňa Marián Mrva sa od začiatku usiluje spojiť zábavnú formu ukážky stredovekého života s konkrétnou historickou udalosťou, ktorá sa v Žiline v stredoveku udiala. Prvý ročník sa v roku 2008 sústredil na ukážky zo života stredovekého mesta, druhý ročník na tú časť histórie, ktorá hovorila o vypálenie Žiliny rytiermi Podmanickými, tretí ročník na pôsobenie templárov v okolí Žiliny a vlani bolo podujatie venované 690. výročiu udelenia výsad mestu Žilina. Bolo spomienkou na 12. júl 1321, kedy mesto získalo právo míľové, právo rybolovu a ďalšie výsady. Vďaka tejto listine si žilinskí remeselníci a mesto ako také upevnili hospodárske postavenie v rámci severozápadného Slovenska. V tomto roku sa na Stredovekom dni bude odohrávať historická udalosť, ktorá sa vzťahuje k veľmi významnému výročiu mesta, a to 700. výročiu prvej priamej písomnej zmienky o Žiline ako o meste. „Civitas Zylinensis“ („.mesto Žilina“) sa spomína prvýkrát 23. apríla 1312 v listine, v ktorej Lorand, kastelán z Košece, udelil dedičné richtárstvo v obci Kolárovice istému Henrichovi, pričom sa uvádza, že Henrich a jeho obec sa má pri správe Kolárovíc riadiť tým istým mestským právom, ktoré používa mesto Žilina. Táto udalosť sa začne pred zrakmi divákov odohrávať v podvečer, kedy sa vydá slávnostný sprievod k tribúne na námestí, kde potom bude tento historický okamih priblížený divákom formou zinscenovaného predstavenia.
Samotný Stredoveký deň V usporiadatelia otvoria o 13,00 hodine, nasledovať bude vystúpenie sokoliarov Aquila, po nich príde na rad rozprávka O sivej myške, nebude samozrejme chýbať ani obľúbená stredoveká módna prehliadka, scénka upálenia bosorky, zaradené budú vyhľadávané ukážky šermiarskych súbojov a taktiež ďalšie zábavné scénky. Populárne predstavenie 3 T dostane priestor o 19 hodine a záver bude opäť tradične patriť ohňovej show a očarujúcemu pohľadu na sprievod s fakľami.
Ani tento rok nebudú chýbať na námestí sprievodné akcie, ktoré dokážu pobaviť i poučiť.
Na záver chceme iba dodať, že Mesto Žilina v spolupráci s občianskym združení FACTA NON VERBA pripravujú opäť pútavý a na zážitky bohatý program a dúfajú, že si každý návštevník vyberie zo štedrej ponuky ukážok stredovekého života a zároveň návštevníkom prajú bohatý kultúrny zážitok. Ak sa im podarí túto pestrú ponuku ešte rozšíriť, všetkých o tom budú s radosťou informovať.

Mgr. Jaroslava Mrvová


Vrchní prchni na Mariánskom námestí

4. augusta 2012, o 18.30

Žilinské kultúrne leto sa rozhodli spríjemniť návštevníkom centra mesta v tomto roku aj majitelia letných prevádzok na Mariánskom námestí. V sobotu 4. augusta Vás pozývame na podujatie s názvom Vrchní prchni, ktoré sa začne o 18, 30 a bude mať nádych súťaží, ale aj patričnú dávku humoru. Vo vzájomných súbojoch si zmerajú sily v rýchlosti a zručnosti čašníci, ktorí budú hájiť farby svojich prevádzok. Do súťaží sa budú môcť zapojiť aj hostia a „štamgasti“ v súťaži o najrýchlejšie vypitý pohár obľúbeného letného nápoja. Na námestí sa predvedú aj králi miešaných nápojov v barmanskej show. Letnú atmosféru zabezpečí DJ Jaro Dikant a kapela, ktorá ukončí svojím vystúpením ďalšiu sobotu kultúrneho leta, ktorú v tomto roku organizuje mesto Žilina aj v spolupráci s letnými prevádzkami na Mariánskom námestí.


Festival KioSK predstaví nové slovenské divadlo a tanec

26. – 29. júla 2012, Stanica Žilina-Záriečie

Dvanásť aktuálnych inscenácií slovenských tvorcov pôsobiacich doma i v zahraničí predstaví piaty ročník prehliadky nového slovenského divadla a tanca KioSK. Uskutoční sa v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie v termíne 26. – 29. júla 2012. Podujatie s podtitulom „festival odvážneho diváka“ ponúka dramaturgiu zameranú na objavné, inovatívne či experimentálne divadlo a chce byť priestorom pre experiment, risk a diskusiu. Svojim zameraním je určené najmä pre otvoreného a vnímavého návštevníka. Sprievodný program festivalu tvoria workshopy, Light Guerilla – svetelná inštalácia v centre mesta, diskusné fóra, improvizácie, filmy, happeningy, rozcvičky pilates, večerné party či sobotný Malý trh. Na záver prehliadky bude po druhýkrát udelené subjektívne ocenenie „Počin” [„Poučn”] za prácu so svetlom.

„Festival KioSK vznikol pôvodne na podnet DVD publikácie, ktorú vydal Divadelný ústav v roku 2007 – tá sa snažila mapovať aktuálne produkcie nezávislej umeleckej scény a priestory, divadlá, kultúrne centrá prezentujúce súčasné umenie. Divadelný ústav a Stanica následne iniciovali spoločnú myšlienku realizácie tohto projektu aj naživo a vznikol tak festival KioSK, niečo ako divadelný letný tábor spájajúci náročný program s letnou festivalovou atmosférou,“ hovorí Martina Filinová, riaditeľka a dramaturgička festivalu. „Tento rok sa uskutoční 5. ročník festivalu, ktorý už síce nerobíme v spolupráci s Divadelným ústavom, ale stále ostáva vyhradený prezentácii slovenskej nezávislej divadelnej scény,“ dodáva Filinová.

Hlavný program ponúkne 12 aktuálnych inscenácií slovenských tvorcov pôsobiacich doma i v zahraničí. Predstavenia sú formálne aj obsahovo veľmi rozmanité – divákov tak napríklad čaká instantná komorná opera Lesť rozmyslu tandemu Mio-Mio, video – divadlo režiséra Blaha Uhlára Pokus (V hľadaní spirituality), premiéra tanečného sóla Soni Ferienčíkovej Debody či multimediálno-divadelný akčný 3D thriller Lovec ŠTBákov z produkcie Pacientária. Súčasťou programu budú aj tanečné medzinárodné projekty alebo „detské“ predstavenie Limbo Reloaded inšpirované počítačovou hrou.

V týždni pred festivalom sa budú konať workshopy fyzického divadla (Komplexnosť performera) a svetelného dizajnu (Svetelný dizajn od konceptu k realizácii). „Tému svetelného dizajnu budeme rozvíjať aj v priebehu festivalu, divák sa môže o tomto „neviditeľnom“ umení dozvedieť viac v pripravovaných prednáškach a zavŕšením bude odovzdávanie subjektívneho ocenenia „Počin” [„Poučn”] za prácu so svetlom pri festivale KioSK,” vysvetľuje Tomáš Morávek, svetelný dizajnér a jeden z porotcov ocenenia Počin.


Hudobné stredy Žilinského kultúrneho leta 2012

Časy promenád a letných koncertov sa vracajú v podobe koncertov v Sade SNP. Altánok počas každej stredy privíta hudobné telesá, ktoré spríjemnia popoludnie všetkým, ktorí nedovolenkujú, ale túžia po atmosfére letných večerov so známymi melódiami. Hudobné popoludnia budú v réžii DH Fatranka, Senioranka a Dubňanka, ale aj v podobe populárnej klasiky v podaní Adventure duo. Za priaznivého počasia sa koncerty začnú vždy o 16,00.


Mariánske leto a jazz

Počas Žilinského kultúrneho leta mesto pripravuje pre milovníkov filmového umenia niekoľko zaujímavých projektov (viac na www.kulturneleto.eu). Mesto Žilina v spolupráci s Telkou v meste ponúka viacero filmových žánrov – v piatky a soboty na Námestí Andreja Hlinku (program na www.telkavmeste.sk). Zaujímavé témy prinesie Cestovateľské kino – (20. júla a 9. augusta) a päťdňový program tradičného filmového maratónu Bažant kinematograf (26. – 30. júla). Letné kino na Stanici sa predstaví 10. a 24. júla (info na www.stanica.sk).
Cestovateľské kino : Bali – jedz, modli sa a miluj
Autorka Paulína Böhmerová porozpráva o voňavom Bali a smradľavom duriane, o meditatívnom gamelane, o tradičných rituáloch a remeslách, orientácii a dezorientácii, festivaloch na 1000 spôsobov a krásnom detskom smiechu, ...... a o tom, ako vám stretnutie s touto kultúrou môže zmeniť život. O tom všetkom 20. júla na Mariánskom námestí. Paulína Böhmerová sa narodila v Bratislave. Po ukončení štúdia na Akadémii Múzických umění v Prahe dostala štipendium na pobyt v Indonézii. Táto cesta trvalo ovplyvnila jej život. Cestuje po celom svete a už niekoľko rokov sprevádza turistov po Indonézii, Thajsku, Malajzii, Kube, či Mexiku. Na Slovensku býva v domčeku vo vinici so svojím psíkom Dorotkou.


Mariánske leto a jazz

Súčasťou kultúrneho leta je cyklus pravidelných sobotných koncertov a podujatí pod názvom Mariánske leto, ktoré mesto Žilina pripravilo spoločne s majiteľmi prevádzok na Mariánskom námestí. Zámerom všetkých organizátorov je vytvoriť príjemnú atmosféru v centre mesta počas letných sobotných večerov. V sobotu 14. 7. bude Mariánske leto pokračovať Jazzovým večerom, ktorý otvorí žilinská kapela V8 Band o 19, 00 hod. „V8 Band bola založená v roku 1994. Aktuálne sa sústredíme hlavne na swingovú hudbu, totiž swing máme čím ďalej tým radšej. Väčšinu našich skladieb tvoria štandardy z repertoáru starých big bandov aranžovaných pre naše obsadenie. V repertoári však máme aj rock'n'roll-y a latino skladby.“ hovorí frontman kapely Ľubo Machyna. Jazzový večer bude pokračovať hudbou Dana Heribana a jeho kapely. Dano Heriban je v súčasnosti v povedomí predovšetkým ako herec (SKD Martin, GUnaGU ) Spolupracoval tiež s divadlami ako Nová scéna, Aréna, a.ha, SND, Ticho a spol. V marci 2012 vydal druhé sólové CD „Na jeden dych“, pokrstil ho Peter Lipa a má za sebou šnúru koncertov po republike. Komponuje vlastné piesne, píše texty, často nielen pre seba. Je autorom scénickej hudby a textov k viacerým predstaveniam, či iným projektom. Danovu tvorbu poslucháči, ale aj kritici prirovnávajú k menám ako Jaro Filip, či Dežo Ursiny, čo potvrdzuje tiež účasťou na viacerých zaujímavých hudobných a divadelných projektoch (Žena s ovocím, Swing society orchestra, jedným z ostatných bola napr. hudba k filmu Čerešňový chlapec).V roku 2007 vyšiel jeho prvý autorský album pod názvom Leporelo, ktorý bol nominovaný na cenu Aurel v kategórii Objav. Žilinčania ho môžu poznať s poslednej premiéri Mestského divadla. V hre BEAT (každý má svoj rytmus) hral hlavnú úloha a autorsky pripravil hudbu.