Telka v meste
Big Lebowski | 6. a 7. júl | 20:00 hod. | Nám. Andreja Hlinku

Jeff „Dude“ Lebowski je najlenivejším mužom okresu Los Angeles. Miluje bowling, koktaily Biely medveď, marihuanu a svoj koberec. Spokojne trávi dni povaľovaním, až kým mu dvaja gangstri tento koberec nezničia. Pomýlia si totiž Dudea s jeho milionárskym menovcom a vymáhajú od neho dlhy márnotratnej milionárovej manželky. Keď sa rozhnevaný Dude vydá do domu veľkého Lebowskeho hľadať zadosťučinenie a náhradu za zničený koberec, začína sa príbeh vtipne varírujúci príbehy z detektívok a film noir. Dude sa má stať prostredníkom medzi milionárom a vydieračmi, ktorí uniesli jeho ženu. Všetko sa však skomplikuje keď sa povaľačský antihrdina rozhodne spolu so svojimi kamarátmi – katolíckym Poliakom sláviacim židovské sviatky Waltrom a prihlúplym Donnym – obom stranám vyfúknuť spod nosa milión dolárov. Zapletie sa do situácií, kedy ho pornoproducent sfetuje, feministická akčná umelkyňa využije ako darcu spermie a dokonca sa ocitne vo vani s fretkou.


Telka v meste
Spláchnutý | 7. júl | 18:00 hod. | Nám. Andreja Hlinku

Když Shrek potkal Wallace s Gromitem, respektive když spojila své síly slavná animační studia – DreamWorks a Aardman, vznikla svěží animovaná komedie Spláchnutej, stojící na precizní americké počítačové animaci a okouzlujícím britském humoru, který je opravdu pro každého. Příběh Spláchnutýho se odehrává v ulicích britské metropole a překvapivě také pod nimi. Jeho hrdinou je rozmazlený myšák z lepší společnosti Roddy St. James, který si užívá status domácího mazlíčka. Když se v luxusní rezidenci jeho páníčků objeví kanálová krysa jménem Sid a dostane chuť na jeho místo, připraví Roddy ďábelský plán na vetřelcovo vyhoštění, jehož hlavní částí je spláchnutí Sida záchodovou mísou zpátky do kanálu. Jenže kdo jinému jámu kopá. V podzemí Roddy ke svému překvapení objeví obrovské město, v němž se seznámí s Ritou, mimořádně chytrou myší, která se vyzná ve zdejší tlačenici. Protože se chce Roddy především bezpečně dostat zpátky domů, bez její pomoci se neobejde – zvlášť když se nechtěně připlete do cesty zdejšímu krutovládci von Ropušákovi, jenž k smrti nenávidí všechny hlodavce. Ten má navíc armádu všehoschopných poskoků, ochotných Roddyho s Ritou pronásledovat na souši, ve vzduchu, ve vodě i pod ní. V londýnských kanálech bude proto pořádně horko, mnohem víc, než by si oba naši hrdinové přáli.


Hudobná streda
Adventure Trio | 11. júl | 16.00 hod. | Sad SNP


Telka v meste
Americký gangster | 13. a 14. júl | 20:00 hod. | Nám. Andreja Hlinku

Čtyři ikony filmového průmyslu se sešly u kolébky akčního dramatu Americký gangster, který aspiruje na jeden z nejsilnějších zážitků, jež si v roce 2008 odnesete z kina. Oscary ověnčení herci Russell Crowe (Gladiátor, Insider: Muž, který věděl příliš mnoho) a Denzel Washington (Training Day, Hurikán v ringu) se spojili s oscarovým scenáristou Stevem Zaillianem (Schindlerův seznam, Gangy New Yorku) a neméně úspěšným režisérem Ridleym Scottem (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen). Vznikl strhující příběh o vzestupu a pádu jednoho z nejmocnějších mužů newyorského podsvětí a o obyčejném poldovi, který ho dostal na kolena.


Mariánske leto
Jazzový večer | 14. júl | 19.30 hod. | Mariánske nám.

Súčasťou kultúrneho leta je cyklus pravidelných sobotných koncertov a podujatí pod názvom Mariánske leto, ktoré mesto Žilina pripravilo spoločne s majiteľmi prevádzok na Mariánskom námestí. Zámerom všetkých organizátorov je vytvoriť príjemnú atmosféru v centre mesta počas letných sobotných večerov. V sobotu 14. 7. bude Mariánske leto pokračovať Jazzovým večerom, ktorý otvorí žilinská kapela V8 Band o 19, 00 hod. „ V8 Band bola založená v roku 1994. Aktuálne sa sústredíme hlavne na swingovú hudbu, totiž swing máme čím ďalej tým radšej. Väčšinu našich skladieb tvoria štandardy z repertoáru starých big bandov aranžovaných pre naše obsadenie. V repertoári však máme aj rock'n'roll-y a latino skladby.“ hovorí frontman kapely Ľubo Machyna. Jazzový večer bude pokračovať hudbou Dana Heribana a jeho kapely. Dano Heriban je v súčasnosti v povedomí predovšetkým ako herec (SKD Martin, GUnaGU ) Spolupracoval tiež s divadlami ako Nová scéna, Aréna, a.ha, SND, Ticho a spol. V marci 2012 vydal druhé sólové CD „Na jeden dych“, pokrstil ho Peter Lipa a má za sebou šnúru koncertov po republike. Komponuje vlastné piesne, píše texty, často nielen pre seba. Je autorom scénickej hudby a textov k viacerým predstaveniam, či iným projektom. Danovu tvorbu poslucháči, ale aj kritici prirovnávajú k menám ako Jaro Filip, či Dežo Ursiny, čo potvrdzuje tiež účasťou na viacerých zaujímavých hudobných a divadelných projektoch (Žena s ovocím, Swing society orchestra, jedným z ostatných bola napr. hudba k filmu Čerešňový chlapec).V roku 2007 vyšiel jeho prvý autorský album pod názvom Leporelo, ktorý bol nominovaný na cenu Aurel v kategórii Objav. Žilinčania ho môžu poznať s poslednej premiéri Mestského divadla. V hre BEAT (každý má svoj rytmus) hral hlavnú úloha a autorsky pripravil hudbu.


Telka v meste
Já, padouch | 14. júl | 18:00 hod. | Nám. Andreja Hlinku

Ve šťastném předměstském sousedství, obklopeném bílým plaňkovým plotem a kvetoucími keři růží, stojí černý dům s mrtvým trávníkem. Aniž by to sousedé věděli, hluboko pod tímto domem je obrovský tajný úkryt. A zde nacházíme Grua (STEVE CARELL) obklopeného armádou svých uličnických a zlomyslných přisluhovačů, mimoňů, který plánuje tu největší loupež v historii celé zeměkoule. Gru se chystá ukrást Měsíc (ano, Měsíc!). Gru si libuje ve všem špatném. Vyzbrojen svým arzenálem Zmenšovacích paprsků, Mrazících paprsků – mrazáků a obojživelných bojových vozidel poráží vše, co mu stojí v cestě. A to všechno až do okamžiku, kdy se střetne s neochvějným přesvědčením třech malých osiřelých děvčátek, které na něj pohlédnou a vidí v něm něco, co nikdo jiný dosud neviděl: možného tátu.


Telka v meste
Chyť mě, když to dokážeš | 20. a 21. júl | 20:00 hod. | Nám. Andreja Hlinku

Frank W. Abagnale je dnes mužem v nejlepším věku s pověstí špičkového odborníka, ale ještě než dosáhl plnoletosti, tedy jedenadvaceti let, pátrala po něm policie bezmála třiceti států a pro agenta FBI Carla Hanratthyo byl doslova noční můrou. V šestnácti se Frank (Leonardo DiCaprio) od svých vrstevníků příliš nelišil. Ale pak se jeho rodiče rozvedli a on měl pocit , že zůstal sám, proti celému světu a musí se bránit ze všech sil. Dělal to způsobem, který bere dech a zároveň svědčí o jeho zcela mimořádných schopnostech. Vyrobit si doklady a udělat se starším byla hračka. Dokázal však proniknout i do řad pilotů jedné z největších leteckých společností, aniž by složil jakékoli zkoušky. Diplom právníka, jak jinak než zfalšovaný, mu otevřel cestu stát se obhájcem a nějaký čas působil i jako dětský lékař na klinice. Žil v luxusních hotelech a procestoval kus světa, protože byl navíc i jedinečným padělatelem šeků. Jeho loupeže vyčíslil zoufalý agent FBI (Tom Hanks), s nímž si Frank dlouho pohrával jako kočka s myší, na závratnou sumu 2,5 milionů dolarů.


Mariánske leto
Bon Jovi revival | 21. júl | 19.30 hod. | Mariánske nám.

Študuje na Filozofickej fakulte Prešovskej Univerzity, pretože štúdium šľachtí. Piesne Bon Joviho začal spievať už ako malý chlapec, pretože jeho mama si ho často púšťala (tak sa na Rada čo-to nalepilo). „Profesionálne“ začal spievať v trinástich, na rôznych verejných podujatiach, skôr len tak pre kamarátov, na školskej misske, neskôr pochopil trhový mechanizmus a tak aj za rôzne protihodnoty typu zmrzlina, pozvanie do McDonaldu, za lístok na kolotoč, či dokonca za peniaze (to posledné mu zostalo až dodnes). Trocha vážnejšie začal brať spev v trinástich, vtedy letel veľký Bon Joviho hit – It´s my life. Túto skladbu chceli počuť od Rada všade, pretože farba jeho hlasu bola s B.J. identická – no a tak sa to rozbehlo. Rado sa pritom učil hrať na gitare a klavíri. Stihol dokonca spolupracovať s Majstrom N, ktorý mu je veľmi dobrý kamarát a často aj dnes vystúpi v jeho programe. V časopise Maxi super si Rado raz prečítal článok o Bon Jovim a pod ním bol inzerát, že sa hľadá mladý, talentovaný spevák – podmienkou bolo zaslať nahrávku s naspievanou pesničkou od obľúbeného interpreta. Rado to naspieval, kazetu poslal a … vybrali ho. Boli to ľudia z PMP Production. Tí mu zložili a nahrali s ním jedenásť vlastných vecí, ktoré Rado naspieval a v ich produkcii vznikol aj klip ku skladbe – Meno mi hádať nemusíš.


Telka v meste
Příběh o Zoufálkovi | 21. júl | 18:00 hod. | Nám. Andreja Hlinku

Příběh o Zoufálkovi je tak trochu jiný animáč. Vizuálně se od svých lehce umělohmotně působících kolegů liší stylizací, která připomíná obrazy slavných vlámských malířů. Jinudy se vydává k divákovi i příběh. Nespoléhá na popkulturní odkazy a samoúčelné vtípky, ale vší silou se upíná k samotnému vyprávění a jeho postavám. Ocitáme se v kouzelném království, které se chystá na každoroční polévkovou slavnost. Dlouhá řada velmi nešťastných náhod ale způsobí tragédii, která králi zlomí srdce, princezně Hrášce přivodí těžké osamění a jejich poddané připraví o polévku. Do odvolání. Když už se zdá, že krize nemůže být krizovatější, narodí se Zoufálek. Malý myšák s velkýma ušima, který se zcela vymyká myšímu společenství, protože – nebojí se koček a pastí, knížky nežere, ale čte, sní o tom, že se stane rytířem a navíc mluví s lidmi, tedy s princeznou. Za všechny tyto hříchy proti myšímu soužití musí být po zásluze potrestán, a tak je uvržen do temnoty, aby z ní vyjel jako rytíř v blyštivé zbroji a v nouzi nejvyšší zachránil život princezny a osud celého království. Tedy pokud mu na to bude jeho odvaha stačit.


Telka v meste
Správci osudu | 27. a 28. júl | 20:00 hod. | Nám. Andreja Hlinku

Věříte na náhodu? Nebo na osud? A co když je to všechno úplně jinak? Co když naše kroky řídí někdo, kdo s námi má konkrétní plány? A co se stane, když mu je, byť nevědomky, překazíme? Ambiciózní thriller Správci osudu podle povídky Philipa K. Dicka naznačuje, že svět může být místem, kde pro náhodu není místo a s osudy lidí si pohrávají pánové v klobouku. Nadějného politika Davida Norrise (Matt Damon) potkáváme v den, který mu může změnit život. Kandidát do amerického Senátu se už za chvíli dozví výsledky voleb. První prognózy nejsou moc příznivé, a tak si odejde na pánské záchody pilovat „řeč poraženého finalisty“. Na místě, kde by ženu čekal málokdo, narazí na krásnou Elise (Emily Blunt), dívku, s níž ho potká příslovečná láska na první pohled. Mohla by to být náplast na politický neúspěch, jenže David někde ztratil její telefonní číslo. Když už se vzdá naděje, že by ji mohl ještě někdy spatřit, narazí na ni náhodou v autobusu. Tuhle šanci už nepustí ani za nic. Tohle si myslí do chvíle, než potká Správce osudu. Tahle organizace řídí život každého z nás a pro Davida naplánovala kariéru, která končí možná až v Oválné pracovně Bílého domu. Jenže to by musel nechat Elise na pokoji, což se Davidovi nechce. Tohle ale není otázka chtění. Správci osudu nalajnovali Davidův život a sebemenší odchylku jsou připraveni zlikvidovat v samém zárodku. Zamilovaný politik si ale nepřipouští, že jde jemu i jeho Elise o bytí a nebytí a že vlastnímu osudu ani jeho správcům se utéct nedá. Nebo jen hodně těžko.


Mariánske leto
Slovak Tango | 28. júl | 19.30 hod. | Mariánske nám.

Skupina mladých hudobníkov – študentov Vysokej školy múzických umení v Bratislave, Akadémie umení, Univerzity Mateja Bela, Konzervatória Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici a Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne sa zameriava na interpretáciu slovenskej populárnej piesne 30. až 50. rokov 20. storočia. Peter Račko (spev), Andrej Turčin (husle), František Kubiš (akordeón), René Bošeľa (viola, gitara, spev) a Milan Maťaš (kontrabas) tak prinášajú poslucháčom slávne evergreeny slovenskej populárnej scény z dielní Gejzu Dusíka, Pavla Čádyho, Pavla Braxatorisa, Dušana Pálku, ktoré preslávili vtedajšie hviezdy ako František Krištof Veselý, Melánia Olláryová, či Jozef Kuchár a iní.


Telka v meste
Madagaskar | 28. júl | 18:00 hod. | Nám. Andreja Hlinku

Nový animovaný snímek studia Dreamworks vypráví o čtveřici zvířecích celebrit z Central Park ZOO v New Yorku. Nejlepší přátelé – lev (Ben Stiller), zebra (Chris Rock), žirafa (David Schwimmer) a těhotná hrošice (Jada Pinkett-Smith) – si užívají péče ošetřovatelů do té doby, než jeden z nich zmizí. Zbytek se ho vydává hledat, ale během útěku ze zoologické zahrady jsou polapeni a deportováni do míst, jaká nikdo z nich neočekával – do „domovské“ Afriky. Zvířátka se tak musí vypořádat se skutečným životem v přírodě, s problémy, se kterými se během svého života zatím nepotýkala (shánění potravy). Naštěstí nejsou na Madagascaru sami, potkají se tu například s lemurem, který si libuje v pořádání opravdu hlučných rave parties. Avšak ne každý je vítá s otevřenou náručí.


Telka v meste
Obchodník se smrtí | 3. a 4. august | 20:00 hod. | Nám. Andreja Hlinku

Obchodník se smrtí je akční dobrodružný příběh podle skutečné události, který se odehrává ve světě mezinárodního obchodu se zbraněmi. Příběh filmu pojednává o pozoruhodných výkonech obchodníka se zbraněmi Yuriho Orlova (NICOLAS CAGE). Yuri, který se pohybuje v nejnebezpeč­nějších válečných zónách světa, hravě strčí do kapsy Interpol, svoje obchodní konkurenty a dokonce i zákazníky, mezi něž patří většina nejznámějších světových diktátorů. Jeho největším soupeřem se však nakonec stane vlastní svědomí.


Telka v meste
Madagaskar 2 | 4. august | 18:00 hod. | Nám. Andreja Hlinku

K natočení animované komedie Madagaskar 2 měli její tvůrci dva dobré důvody. Prvním bezpochyby byly tržby, které film vynesly na první místo žebříčku úspěšnosti rodinných snímků roku 2005. Druhým důvodem se stal fakt, že hlavní hrdinové, hýčkané hvězdy newyorské zoo, tragicky zakysli na titulním ostrově u afrických břehů a takový osud jim žádný divák určitě nepřál. Jenže pokračování jim připravilo taková dobrodružství, že ve srovnání s nimi by byl doživotní pobyt na Madagaskaru tou příjemnější variantou.


Telka v meste
Nula od nuly pojde | 10. a 11. august | 20:00 hod. | Nám. Andreja Hlinku

Charlie (David Schwimmer) napsal knihu, ale nikdo mu ji nechce vydat. Kvůli zajištění své rodiny musí přijmout podřadnou práci, z níž je však následně vyhozen kvůli špatné radě svého kolegy Guse (Simon Pegg). Oba rychle potřebují peníze, proto se rozhodnou zrealizovat Gusův plán a požadují od místního reverenda sto tisíc dolarů, jinak se veřejnost dozví o jeho internetových „choutkách“. Že plán nevyjde přesně podle plánu a po okolí města se začne povalovat hromada mrtvol, snad nemá cenu říkat.


Deň európskej kultúry
Divadlo, hudba, kulinárske špeciality | 10. august | Mariánske nám.

Štvrtý ročník Dňa európskej kultúry ponúkne v piatok 10. augusta od 13.00 hod. pestrú paletu koncertov, tanca i divadelných predstavení.
Mesto Žilina privíta na Mariánskom námestí zástupcov týchto partnerských miest: Mestská časť Praha 15, mestá Plzeň a Frýdek-Místek z Českej republiky, Kikinda zo Srbska, Bielsko-Biala z Poľska a Dnepropetrovsk z Ukrajiny.
Príďte si aj vy vychutnať kulinársku prezentáciu národných európskych kuchýň, ktoré ponúknu vo svojom dennom menu niektoré reštaurácie na Mariánskom námestí.
Neprehliadnite! O cyklistický úspech – zelené tričko z tohtoročnej Tour de France sa príde podeliť so svojimi fanúšikmi aj žilinský rodák Peter Sagan, všetci ste srdečne vítaní v piatok 10. augusta o 17.00 hod. na Mariánskom námestí.


Telka v meste
Rango | 11. august | 18:00 hod. | Nám. Andreja Hlinku

Než si začal říkat Rango a vybájil si spoustu mýtů o svých hrdinských kouscích, obýval chameleon v havajské košili prostorné terárium. Nic mu v něm nechybělo, snad kromě trochy akce. Té si začne naplno užívat, když se nešťastnou náhodou ocitne uprostřed vyprahlé pouště, kde si na něm málem pochutná hladový jestřáb. A aby napětí nebylo málo, jeho další kroky vedou do města jménem Prach, v němž visí obyvatelům kolty proklatě nízko. Ve zdejší nálevně si chameleón vymyslí jméno Rango a pár hrdinských historek, čehož vzápětí lituje. Od zoufalých domorodců totiž obratem dostane šerifskou hvězdu a hromadu úkolů, mezi nimi i nalezení zdroje pitné vody a odstranění zdejších i přespolních zabijáků. Na Rangovi teď bude, zda neuvážené hrdinské kecy přetaví v činy, nebo zda zahodí hvězdu, kolty a stetsona, navlékne havajskou košili a uteče zpátky do civilizace.


Telka v meste
Veřejní nepřátelé | 17. a 18. august | 20:00 hod. | Nám. Andreja Hlinku

Přestože se tenhle příběh odehrál před bezmála osmdesáti lety, je až nebezpečně aktuální. Vypráví o muži, který měl obrovské sympatie veřejnosti, navzdory tomu, že páchal ty největší zločiny. Podle státních institucí vykrádal banky. Podle lidí trestal ty, kdo zavinili hospodářskou krizi.


Stredoveký deň
V. ročník stredovekého dňa
17. august | 13:00 hod.-22:00 hod. | Mariánske námestie
18. august | 10:00 hod.-14:00 hod. | Hájik

Program 17.8.2012:
13.00 – MIRO KASPRZYK- OTVORENIE
13.10 – SOKOLIARI AQUILA
13.40 – MAKOVICE – ROZPRÁVKA O SIVEJ MYŠKE
14.30 – HEREDITAS PATRUM – STREDOVEKÁ MÓDNA PREHLIADKA
14.50 – LOCUS – HUMORNÁ SCÉNKA UPÁLENIE BOSORKY
15.10 – MAKOVICE – ROZPRÁVKA ŽABÍ KRÁĽ
16.00 – ARE BATAR- ŠERMIARSKE VYSTÚPENIE
16.30 – LOCUS – VEŠANIE S MUČENÍM NA DEREŠI
16.50 – ARE BATAR- ŠERMIARSKE VYSTÚPENIE ' 17.10 ' SOKOLIARI AQUILA
17.30 – ŽILINA MESTOM – SLÁVNOSTNÝ SPRIEVOD
18.00 – LOCUS – HUMORNÁ SCÉNKA O TRHANÍ RÚK
18.20 – UKÁŽKY RYTIERSKYCH SÚBOJOV (VIACERÉ SKUPINY)
19.00 – 3 T – IMPROVIZÁCIA V MINULOSTI
20.00 – CANTICA JUVENTICA – DOBOVÁ HUDBA
20.30 – TAURUS ATER- UKÁŽKY STREDOVEKÉHO MUČENIA
21.00 – RÁD SV MICHALA – UKÁŽKY ŠERMIARSKYCH SÚBOJOV
21.30 – EIWHANA – OHŇOVÁ SHOW
21.45 – BLACK FIRE S FAKÍROM – OHŇOVÁ SHOW
22.00 – OHŇOVÝ SPRIEVOD MESTOM

SPRIEVODNÝ PROGRAM NA NÁMESTÍ:
DOBOVÍ REMESELNÍCI | STREDOVEKÁ KUCHYŇA | BÝVALÁ JÁNOŠÍKOVA (SCÉNKA) | STREDOVEKÝ VYBERAČ DANÍ | MASTIČKÁRKA | STREDOVEKÝ HOLIČ | STREDOVEKÁ ZOZNAMKA | RYTIERSKA ŠKOLA | MAĽOVANIE NA TVÁR | A VEĽA ĎALŠIEHO

Program 18.8.2012:
STREDOVEKÍ REMESELNÍCI | PRÍPRAVA K BOJU | DVE VEĽKÉ STREDOVEKÉ BITKY


Telka v meste
Impyho dobrodružství | 18. august | 18:00 hod. | Nám. Andreja Hlinku

Dinosaurus Impy dostává ke svým narozeninám opravdu zvláštní dárek: roztomilou pandu Baboo. Nejnovější přírůstek na ostrově Tikiwu si získává sympatie všech jeho obyvatel, zvláště profesora Tibbertona a jeho mluvících zvířátek. Impymu se ale jeho nová sestřička nezdá a vůbec se nechce smířit s tím, že by už nebyl středem pozornosti. Naštěstí se známý obchodník a umělecký manažer Barnaby na místní obrací, když hledá dinosaura jako novou atrakci do svého pohádkového zábavního parku „Barnabyho svět“.


Cyperský večer so Štátnym komorným orchestrom Žilina
21. august | 20:00 hod. | Mariánske námestie

V utorok 21. augusta 2012 o 20:00 vás pozývame na výnimočný koncert cyperskej ľudovej hudby spojený s klasikou Štátneho komorného orchestra Žilina. Na koncerte, ktorý sa bude konať na Mariánskom námestí v Žiline sa predstaví známy cyperský dirigent, zbormajster a pedagóg Solon Kladas, víťaz mnohých dirigentských i zborových súťaží. Sólisticky sa môžete tešiť na skvelého cyperského skladateľa Evagorasa Karageorgisa, známeho spájaním ľudovej hudby do symfonických skladieb, ale aj na speváka Alexisa Anastasioua spolupracujúcim s hudobnými skupinami po celom svete. Cyperské ľudové skladby, ale aj skladby od M. Pasiardisa, D. Lipertisa či M. Pierisa, ktoré si budete môcť na koncerte vypočuť vám zaručia slnečný úsmev na tvári. Nevájte a príďte zažiť večer plný strhujúcich rytmov a nádherných melódií z Cypru!

Telka v meste
Bourneovo ultimátum | 24. august | 20:00 hod. | Nám. Andreja Hlinku

Vynořil se z vln Středozemního moře a neměl sebemenší tušení, kdo je. Tehdy se zrodil Agent bez minulosti. Postupně začal skládat střípky do své životní mozaiky, až zjistil, že jeho minulost skrývá řadu temných míst, kterými musí znovu projít, pokud chce o sobě něco zjistit. Tak vzniknul Bourneův mýtus. Teď stojí elitní tajný agent Jason Bourne (Matt Damon) na prahu řešení vlastní životní hádanky a chystá se vyhlásit Bourneovo ultimátum. Náročnou cestu za poznáním sebe sama mu prakticky od začátku komplikovala řada nájemných zabijáků, kteří na něm pracovali z pověření jeho bývalých zaměstnavatelů. Ti totiž usilují o pravý opak toho, po čem touží Bourne. Tedy aby si na všechno vzpomněl. Tím jak se víc a víc blíží k odhalení pravdy, zesilují se i jejich nervozita a aktivity jimi najatých vrahů. Agent Jason Bourne před nimi prchá přes Moskvu, Paříž, Londýn a marocký přístav Tanger až do New Yorku, kde se pokusí definitivně dohnat vlastní minulost, aby se mohl začít dívat do budoucnosti. Nebude to mít lehké, protože kromě ostrostřelců z podsvětí ho tu snad kromě armády pronásledují všechny ozbrojené americké složky.


Telka v meste
Příběh žraloka | 25. august | 18:00 hod. | Nám. Andreja Hlinku

Oscar, malá rybka, která samou upovídaností pusu nezavře, má ctižádost pohybovat se v nejvyšších společenských vrstvách. Lennymu, velkému bílému žralokovi, způsobila citlivá povaha životní problém, který drží ve velké tajnosti: je totiž vegetarián. Poté, co pravda vyjde najevo, stane se Oscar následkem velké lži pochybným hrdinou. Přesto se právě tehdy Oscar a Lenny stanou dobrými přáteli.


Žilinské dni zdravia
13. september – 14. september | Nám. Andreja Hlinku

Primátorska kvapka krvi
13.-14.9.2012 » 8.00–15.00 hod – Národná transfúzna stanica
 
Kultúrny program
13.09.2012
14.00 –14.05 » Študentská spoločnosť RAGGIETOUR
14.05 –14.10 » Tanečné divadlo Diana
14.10 –14.40 » Tanečný súbor Argonath
14.45 –15.00 » Detský aerobik Sunny
15.05 –15.35 » Štúdio pohybu a jógy ALMA – Powerjoga
15.40 –15.50 » Relax centrum MAGNUS – Port de Bras
15.55 –16.15 » Ukážky cvičenia TAI CHI
16.20 –17.50 » Koncert pre nádej – Maroš Bango

14.09.2012
14.00 –14.20 » Tanečná škola Skippy
14.25 –14.30 » Študentská spoločnosť RAGGIETOUR
14.30 –14.55 » Relax centrum MAGNUS – Zumba
15.00 –15.15 » Mažoretky Diana
15.20 –15.35 » Detský folklórny súbor Cipovička
15.40 –15.50 » Tanečné divadlo Extad
15.55 –16.05 » Relax centrum MAGNUS – Port de Bras
16.10 –16.20 » Tanečný súbor Charliens
16.25 –16.45 » Ukážky TAI CHI
16.50 –17.10 » Štúdio pohybu a jogy ALMA – Zumba
17.15 –17.35 » Brušné tance – ALMA
17.40 –18.00 » Powerjoga

13.-14.09.2012 | Horská služba » 14.00 – 17.00 Ukážka práce záchranárov Horskej služby (transport zranených pomocou lanovej dráhy) a minimúzeum

13.-14.09.2012 | CVČ Žirafa » 11.00 – 16.00 Detský skákaci hrad

13.09.2012 | VELOsprint » 8.30 – 11.00 súťaž na bicykloch a kolobežkách pre materské školy v Sade SNP

Program ŽDZ 2012
13.-14.09.2012 | KRANKAS
» Meranie: krvného tlaku, hladiny cukru v krvi
» Poradenstvo: Preventívne lekárske prehliadky, mamografia, diagnosticko-preventívne programy, fyzioterapia

13.-14.09.2012 | Slovenský Červený Kríž Žilina
» prvá pomoc, odborné poradenstvo

13.-14.09.2012 | Stredná zdravotnícka škola
» Meranie: plochej nohy, krvného tlaku
» Výpočet : BMI, nutričných hodnôt potravín

13.-14.09.2012 | VšZP
» analýza ľudského tela, dentálna hygiena, poradenstvo v oblasti zdravotného poistenia, meranie tlaku

13.-14.09.2012 | ZP UNION
» Meranie: zrakovej ostrosti, hladiny telesného tuku, BMI
» odborné poradenstvo

13.09.2012 | Zmysel života, n.o. – Canisterapia
» Canisterapia ako súčasť integrácie handicapovaných ľudí do spoločnosti

13.-14.09.2012 | Lekáreň Ferula
» komplexná analýza ľudského tela

13.-14.09.2012 | SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku
» Čajovňa u dobrých ľudí, štavy

13.-14.09.2012 | Krajská knižnica
» odborná literatúra o zdravej výžive

13.-14.09.2012 | RÚVZ
» Meranie: CO2, cholesterolu, krvného tlaku, telesného tuku

13.-14.09.2012 | Zväz Diabetikov – DIAZIL
» poradenstvo

13.-14.09.2012 | Regionálna komora sestier a pôrodných asistentiek
» poradňa a prevencia

13.09.2012 | Patrik Groma – Zdravý občan, Zdravé mesto
» Meranie: CO2, očný tlak, tuk, krvný tlak

13.-14.09.2012 | ZP Dôvera
» meranie tlaku, index BMI, liečba pomocou pijavice lekárskej
» Vyšetrenie hustoty kostnej hmoty

13.-14.09.2012 | Suché teplo
» vankúšiky plnené obilím a bylinkami

13.-14.09.2012 | ALMA – Štúdio krásy a vitality
» Diagnostika vnútorných orgánov, analýzer pleti, komplexná analýza tela, tlak, telesný tlak

13.-14.09.2012 | Krajské kultúrne stredisko
» poradňa o hubách a liečivkách

13.09.2012 | Medical Products
» Meranie: hladiny cholesterolu, cukru v krvi, hustoty kostí, krvného tlaku, teles-ného tuku, hladiny kyslíka v krvi, indexu telesnej hmotnosti, novinky medicínskej techniky

13.-14.09.2012 | OZ Mulica
» Workshop: samoopravovňa bicyklov

13.-14.09.2012 | Ing. Blanka Maixnerová – FOREVER
» poradňa a prevencia

Sprievodné akcie
Mozolani Trainings Fitness Club Solinky
13.-14.2012 (6.00–22.00) a 15.9.2012 (7.00–12.00) » Vstup do posilňovne pre nečlenov zdarma, počas celého dňa bude k dispozícii inštruktor

13.-14.2012 (16.00–17.00) » Detský aerobic – Mozolani Trainings Fitness Club Solinky (zdarma)

13.-14.2012 (18.00–19.00) » Aerobic – Mozolani Trainings Fitness Club Solinky (zdarma)
Mestská krytá plaváreň 15.09.2012 (sobota) 10.00–12.00 » Amatérska plavecká súťaž pre verejnosť – 50m voľný spôsob, 11.00, 14.00, 17.00 – ukážky vodnej záchrany

13.09.2012, 16.00 | Krajská knižnica » Prednáška Ing. Malvína Kompáneková ,,Prečo nefungujú diéty alebo končia jojo efektom?“

13.-14.09.2012 | Krajská knižnica » Výstava – Výber odbornej literatúry o zdravej výžive z fondu Krajskej knižnice v Žiline

KRANKAS | Veľká zasadačka MSÚ v Žiline | 13.9.2012 o 14­.00 hod. » MUDr. Nikoleta Javorková, PhD – „Cukrovka a oči – nové možnosti liečby”

14.9.2012 o 14­.00 hod. » Mgr. Lucia Plešová – „Ako pracovať s počítačom a neohrozovať svoje zdravie“

KRANKAS | na Bratislavskej ul. č. 1, 010 01 Žilina v dňoch 03. – 14.9.2012
» „Zdravé deti, zdravá rodina, zdravé mesto“
» „Bezpríspevkové darcovstvo krvi“ – MUDr. Mehri, MUDr. Hudáková od 7.00 do 15.00 hod.
» „Dohodnite si ešte dnes termín na svoju preventívnu prehliadku“ – MUDr. Mehri, MUDr. Hudáková od 7.00 do 15.00 hod.
» „Pre Vás a Vaše zdravie – diagnosticko-preventívne programy“, „Deň otvorených dverí“ – 13.00 – 15.00 hod.
» ”Pohybom ku zdraviu“, „Deň otvorených dverí“ – 13.00 – 15.00 hod.
» ”Prevencia civilizačných chorôb” – 7.00 – 15.30 hod.