Cestovateľské kino
20. júl | 21.00 hod. | Mariánske nám.
Bali – jedz, modli sa a miluj

Autorka Paulína Böhmerová porozpráva o voňavom Bali a smradľavom duriane, o meditatívnom gamelane, o tradičných rituáloch a remeslách, orientácii a dezorientácii, festivaloch na 1000 spôsobov a krásnom detskom smiechu, ...... a o tom, ako vám stretnutie s touto kultúrou môže zmeniť život. O tom všetkom 20. júla na Mariánskom námestí.
Paulína Böhmerová sa narodila v Bratislave. Po ukončení štúdia na Akadémii Múzických umění v Prahe dostala štipendium na pobyt v Indonézii. Táto cesta trvalo ovplyvnila jej život. Cestuje po celom svete a už niekoľko rokov sprevádza turistov po Indonézii, Thajsku, Malajzii, Kube, či Mexiku. Na Slovensku býva v domčeku vo vinici so svojím psíkom Dorotkou.


Cestovateľské kino
20.30 hod. | Mariánske nám.
GUYANOU na Tatrovke

Dan Přibáň, který projel Afriku trabantem, vypráví o cestě, která posunula hranice dobrodružství zase o kus dál. Bez plánu, bez zajištění, bez přípravy, bez řidičáku…
Když pořádáte expedici, chystáte se na ní měsíce, někdy i roky. Jak dopadne cesta, kterou nemůžete připravit, protože nemáte na výběr?
Co se stane, když musíte během pár týdnů dostat historický náklaďák z jednoho jihoamerického přístavu do druhého a v cestě vám stojí prales zaplavený přívaly vody období dešťů?
Je lepší stát po pás ve vodě s kajmany, nebo se řítit z kopce na mizerných brzdách s tunami ocele za zády? Venezuela, Brazílie a hlavně… nádherně liduprázdná britská Guyana. Zapomenutá perla Jižní Ameriky.


Letné kino na Stanici
10. júl | 20.30 hod. | Stanica – Záriečie
Kým spíš – Jaume Balagueró

Jeff „Dude“ Lebowski je najlenivejším mužom okresu Los Angeles. Miluje bowling, koktaily Biely medveď, marihuanu a svoj koberec. Spokojne trávi dni povaľovaním, až kým mu dvaja gangstri tento koberec nezničia. Pomýlia si totiž Dudea s jeho milionárskym menovcom a vymáhajú od neho dlhy márnotratnej milionárovej manželky. Keď sa rozhnevaný Dude vydá do domu veľkého Lebowskeho hľadať zadosťučinenie a náhradu za zničený koberec, začína sa príbeh vtipne varírujúci príbehy z detektívok a film noir. Dude sa má stať prostredníkom medzi milionárom a vydieračmi, ktorí uniesli jeho ženu. Všetko sa však skomplikuje keď sa povaľačský antihrdina rozhodne spolu so svojimi kamarátmi – katolíckym Poliakom sláviacim židovské sviatky Waltrom a prihlúplym Donnym – obom stranám vyfúknuť spod nosa milión dolárov. Zapletie sa do situácií, kedy ho pornoproducent sfetuje, feministická akčná umelkyňa využije ako darcu spermie a dokonca sa ocitne vo vani s fretkou.


Letné kino na Stanici
24. júl | 20.30 hod. | Stanica – Záriečie
Manderlay (Lars von Trier)

Lars von Trier s radosťou zakladá a následne ruší nové slová a slabiky filmovej reči, obracia naruby a zároveň sa kajá pred dejinami, vyvracia seba samého a rovnako si každým novým filmom umne buduje piedestál a nepriateľov.

V druhej časti „americkej“ trilógie, založenej na motíve USA ako krajine „neobmedzených“ možností, uvádza Trier znovu na scénu postavu Grace – hrdinku predchádzajúceho Dogville (Nicole Kidman však v hlavnej úlohe vystriedala Bryce Dallas Howard). Grace sa v 30. rokoch presúva z Colorada do Alabamy, na plantáž Manderlay, kde je konfrontovaná s drsnými, ale stále platnými a vo svojej podstate a na tomto mieste prirodzenými princípmi otroctva. Svoju typicky jemmú, ale silnú hrdinku necháva rúcať storočia platné pravidlá a zisťovať, že základom každej revolúcie je vlastná krv obetovaná navnivoč.


KioSK 2012
26. júl – 29. júl | Stanica – Záriečie
Festival odvážného diváka, prehliadka slovenského divadla a tanca

Letný festival „iného“ slovenského divadla a odvážneho diváka. Aktivita pôvodne iniciovaná Divadelným ústavom prerástla do formy festivalu a od roku 2008 je domovským produktom Stanice. Koná sa každoročne v druhej polovici júla.

KioSK je prehliadkou aktuálnych produkcií slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény. Dramaturgia festivalu sa zameriava na divadlo, tanec a široko chápané performatívne umenie, ktoré originálnou a objavnou formou rieši aktuálne obsahy.

Pozývame autorov s odvahou hľadať, byť autentický, pravdivý, autorský a aktuálny. Prezentujeme tvorcov so záujmom kriticky myslieť o svete. Nejde o prezentáciu overenej kvality, ale celkovo okrajových foriem, ktoré vzdelávajú ako vlastných autorov, tak divákov.

KioSK je teda primárne priestor pre experiment, umelecký risk, žánrový presah, provokáciu, pričom však nezľavujeme z kvalitatívnych kritérií. Našou ambíciou je tak podnietiť a podporovať vznik nových umeleckých foriem na slovenskej scéne.


Bažant kinematograf
26. júl – 29. júl | Mariánske námestie
21.30 hod. | Mariánske nám.

26. 7. – DOM
Dom je celovečerný debut mladej slovenskej scenáristky a režisérky Zuzany Liovej, intímna dráma vzťahu otca a dcéry, v ktorej sa stretávajú sny rôznych generácií. Film začal svoju cestu k divákom vo februári 2011 na prestížnom filmovom festivale Berlinale, a odvtedy bol uvedený a ocenený na mnohých medzinárodných filmových festivaloch vo svete. Zaujal výrazne aj doma, kde získal významné ocenenia: Český lev 2012 pre T. Medveckú za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe, a šesť slovenských národných filmových cien Slnko v sieti, vrátane ceny za najlepší film.

27. 7. – CZECH MADE MAN
S Czech Made Man sa s nadhľadom a bez servítky pozrieme na uplynulých 20 rokov slobody. V originálnej českej komédii nakrútenej podľa skutočného príbehu Jan Buda stelesňuje jedného „šikovného“ biznismena, ktorý ukazuje, ako zarobiť milióny bez práce, s noblesou a nadhľadom, ako ostať nažive a byť stále ťažko v pohode. Život kráľa internetových domén, ktorý rýchlo pochopí, že spoľahnúť sa musí jedine sám na seba. Totalitou 80-tych rokov sa ako – tak pretlčie, prelomový November prežije medzi v bláznami v psychiatrickej liečebni a po revolúcii ho už nič nemôže zastaviť. Má všetko, dokonca plánuje veľmi netradičnú rodinu. Keď všetko smeruje k happyendu, osud sa zrazu štýlovo zvrtne.

28. 7. – NEVINNOSŤ
Cesta z vrcholu na absolútne dno môže byť veľmi rýchla. Stačí jediná veta a človek príde o všetko, čo celý život budoval. Uznávaný lekár, milovaný otec a manžel čelí obvineniu z ťažkého zločinu. Zo dňa na deň vymení teplo domova za väzenskú celu, odkiaľ sa nevina nedokazuje práve ľahko. Zvlášť, keď druhej strane pomáha človek, motivovaný osobnou pomstou. Pravda vraj nakoniec vždy zvíťazí nad lžou a nenávisťou, nemusí však znamenať víťazstvo. Niekedy je to len prestávka pred ďalším, ešte náročnejším zápasom, v ktorom človek musí obetovať tajomstvá, ktoré mali ostať navždy skryté.

29. 7. – CIGÁN
Cigán je príbeh Adama, ktorý po smrti svojho otca skúša prekročiť hranice rómskej osady a zlepšiť život svojich súrodencov. Dostáva sa do konfliktu s rasovými, sociálnymi a kultúrnymi predsudkami, i s nepísanými zákonmi vlastnej komunity. Film sa odohráva v autentickom rómskom prostredí a hrajú v ňom skutoční Rómovia, ktorí hovoria svojím jazykom. Autori filmu nepátrajú po príčinách neradostnej situácie tejto komunity u nás, nehľadajú vinníkov, neposudzujú, ani nenaznačujú spasiteľské východiská. V svetovej premiére bol uvedený na MFF Karlove Vary, kde získal štyri ceny, a popri ďalších medzinárodných oceneniach získal aj šesť cien Slnko v sieti 2012.



PONY EXPRESS Slovensko
Legenda amerického západu v Žiline | 21. august | Mariánske námestie

PONY EXPRESS bol spustený v mesiaci apríl 1860, ako najrýchlejší spôsob prepravy pošty z východného pobrežia Spojených štátov na západ a späť. Celková dĺžka trasy bola cez 4 000 míľ. V tom čase existoval jediný rýchly dopravný prostriedok – kôň. Na cestách preskúmaných hľadačmi ciest zriadila spoločnosť Pony Express sieť opevnených staníc vybavených koňmi na striedanie a ozbrojenými strážcami. Zbor starostlivo vybraných jazdcov jazdil v službe bez zbraní. Ich hmotnosť nahradila prepravovaná pošta. Jazdci museli dokonale poznať pridelený úsek a zdolať ho za každej dennej či nočnej doby a za každého počasia. Keď v októbri 1861, telegraf preklenul štáty únie, nad Pony Expressom zaznel umieráčik a postupne zanikol. Aj napriek pomerne krátkej dobe činnosti sa ale stal legendou amerického západu, na ktorú sú Američania dodnes hrdí.