Už o týždeň to vypukne: RAFTY 2012 budú stáť za to!

Na budúcu sobotu si určite nič neplánujte! Na Váhu sa totiž uskutoční najmasovejšia a najobľúbenejšia športová akcia roka, RAFTY 2012, ktorú organizuje TJ Sokol Žilina. Heslo 8. ročníka je „Nech to stojí za to“ a organizátori veria, že to do bodky naplnia. Záujem pretekať je totiž dvakrát väčší ako pred rokom…

29. septembra sa na úseku rieky Váh, medzi Vrútkami a Strečnom uskutočnia netradičné raftové preteky. Podľa slov organizátorov je záujem pretekárov dvakrát väčší ako pred rokom, čo znamená, že sa môžeme na čo tešiť.

Mozolani Classic 2: Medzinárodná súťaž v kulturistike!

Súťaž Mozolani Classic 2 sa bude konať v sobotu 20. októbra 2012 v Športovej hale na Rosinskej ceste v Žiline o 15,30 h. Termín stanovený dva týždne pred Majstrovstvami sveta v kulturistike zaručuje vysokú účasť a dobrú pripravenosť všetkých súťažiacich. Príďte aj vy povzbudiť svojich favoritov.

Námestie Andreja Hlinku bude patriť plážovému volejbalu

Druhý ročník vyvrcholenia plážovej ligy si budú môcť priaznivci beachvolejbalu pozrieť priamo v centre mesta na Námestí A. Hlinku. V dňoch 31. 8. a 1. 9. sa finálovými zápasmi ukončí séria siedmich letných turnajov, ktoré odohrali počas leta žilinskí priaznivci tohto športu.

Jazz, reggae, rock - proste Záverečná!!!

Druhý ročník Záverečnej pozýva všetkých študentov na Mariánske námestie, aby ukončili v rytme jazzu, reggae a a rocku čas prázdnin. Je to príležitosť na neformálne stretnutie priateľov pred začiatkom školských povinností. Tohtoročné leto sa so študentmi a žiakmi rozlúči 1. septembra koncertom troch kapiel, kde si každý nájde tú svoju šálku kávy.

Deň Európskej kultúry

Štvrtý ročník Dňa európskej kultúry ponúkne v piatok 10. augusta od 13.00 hod. pestrú paletu koncertov, tanca i divadelných predstavení. Mesto Žilina privíta na Mariánskom námestí zástupcov týchto partnerských miest: Mestská časť Praha 15, mestá Plzeň a Frýdek-Místek z Českej republiky, Kikinda zo Srbska, Bielsko-Biala z Poľska a Dnepropetrovsk z Ukrajiny.

Cyperský večer so Štátnym komorným orchestrom Žilina

V utorok 21. augusta 2012 o 20:00 vás pozývame na výnimočný koncert cyperskej ľudovej hudby spojený s klasikou Štátneho komorného orchestra Žilina. Na koncerte, ktorý sa bude konať na Mariánskom námestí v Žiline sa predstaví známy cyperský dirigent, zbormajster a pedagóg Solon Kladas,

Guyanou na Tatrovke

Guyanou na Tatrovke Dan Přibáň, ktorý prešiel Afriku trabantom, rozpráva o ceste, ktorá posunula hranice dobrodružstva zasa o kus ďalej. Bez plánu, bez zaistenia, bez prípravy, bez vodičáku…

Vrchní prchni na Mariánskom námestí

Žilinské kultúrne leto sa rozhodli spríjemniť návštevníkom centra mesta v tomto roku aj majitelia letných prevádzok na Mariánskom námestí. V sobotu 4. augusta Vás pozývame na podujatie s názvom Vrchní prchni, ktoré sa začne o 18, 30 a bude mať nádych súťaží, ale aj patričnú dávku humoru. Vo vzájomných súbojoch si zmerajú sily v rýchlosti a zručnosti čašníci, ktorí budú hájiť farby svojich prevádzok. Do súťaží sa budú môcť zapojiť aj hostia a „štamgasti“ v súťaži o najrýchlejšie vypitý pohár obľúbeného letného nápoja. Na námestí sa predvedú aj králi miešaných nápojov v barmanskej show. Letnú atmosféru zabezpečí DJ Jaro Dikant a kapela, ktorá ukončí svojím vystúpením ďalšiu sobotu kultúrneho leta, ktorú v tomto roku organizuje mesto Žilina aj v spolupráci s letnými prevádzkami na Mariánskom námestí.

Stredoveký deň opäť v Žiline

Stredoveký deň sa uskutoční pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o Žiline ako meste v dňoch 17. – 18. augusta 2012 na Mariánskom námestí a Hájiku.

Festival KioSK predstaví nové slovenské divadlo a tanec 26. – 29. júla 2012, Stanica Žilina-Záriečie

Dvanásť aktuálnych inscenácií slovenských tvorcov pôsobiacich doma i v zahraničí predstaví piaty ročník prehliadky nového slovenského divadla a tanca KioSK. Uskutoční sa v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie v termíne 26. – 29. júla 2012. Podujatie s podtitulom „festival odvážneho diváka“ ponúka dramaturgiu zameranú na objavné, inovatívne či experimentálne divadlo a chce byť priestorom pre experiment, risk a diskusiu. Svojim zameraním je určené najmä pre otvoreného a vnímavého návštevníka. Sprievodný program festivalu tvoria workshopy, Light Guerilla – svetelná inštalácia v centre mesta, diskusné fóra, improvizácie, filmy, happeningy, rozcvičky pilates, večerné party či sobotný Malý trh. Na záver prehliadky bude po druhýkrát udelené subjektívne ocenenie „Počin” [„Poučn”] za prácu so svetlom.

Hudobné stredy Žilinského kultúrneho leta 2012

Časy promenád a letných koncertov sa vracajú v podobe koncertov v Sade SNP. Altánok počas každej stredy privíta hudobné telesá, ktoré spríjemnia popoludnie všetkým, ktorí nedovolenkujú, ale túžia po atmosfére letných večerov so známymi melódiami. Hudobné popoludnia budú v réžii DH Fatranka, Senioranka a Dubňanka, ale aj v podobe populárnej klasiky v podaní Adventure duo. Za priaznivého počasia sa koncerty začnú vždy o 16,00.

Cestovateľské kino : Bali – jedz, modli sa a miluj

Autorka Paulína Böhmerová porozpráva o voňavom Bali a smradľavom duriane, o meditatívnom gamelane, o tradičných rituáloch a remeslách, orientácii a dezorientácii, festivaloch na 1000 spôsobov a krásnom detskom smiechu, ...... a o tom, ako vám stretnutie s touto kultúrou môže zmeniť život. O tom všetkom 20. júla na Mariánskom námestí.

KioSK 2012

26. júl – 29. júl | Stanica – Záriečie
Letný festival „iného“ slovenského divadla a odvážneho diváka. Aktivita pôvodne iniciovaná Divadelným ústavom prerástla do formy festivalu a od roku 2008 je domovským produktom Stanice. Koná sa každoročne v druhej polovici júla. KioSK je prehliadkou aktuálnych produkcií slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény. Dramaturgia festivalu sa zameriava na divadlo, tanec a široko chápané performatívne umenie, ktoré originálnou a objavnou formou rieši aktuálne obsahy.

Tatrou mezi kajmany

Dan Přibáň, který projel Afriku trabantem, vypráví o cestě, která posunula hranice dobrodružství zase o kus dál. Bez plánu, bez zajištění, bez přípravy, bez řidičáku… Když pořádáte expedici, chystáte se na ní měsíce, někdy i roky. Jak dopadne cesta, kterou nemůžete připravit, protože nemáte na výběr? Co se stane, když musíte během pár týdnů dostat historický náklaďák z jednoho jihoamerického přístavu do druhého a v cestě vám stojí prales zaplavený přívaly vody období dešťů?

Mariánske leto a jazz

Súčasťou kultúrneho leta je cyklus pravidelných sobotných koncertov a podujatí pod názvom Mariánske leto, ktoré mesto Žilina pripravilo spoločne s majiteľmi prevádzok na Mariánskom námestí. Zámerom všetkých organizátorov je vytvoriť príjemnú atmosféru v centre mesta počas letných sobotných večerov.

2. ročník charitatívnej akcie "Zmysel života" (26. jún 2012)

Zameranej na integráciu handicepovaných ľudí do spoločnosti prostredníctvom psov, na kooperáciu hadicepovaného a intaktného obyvateľstva aj na posilnenie vzťahu ľudí voči týraným a opusteným psom.

Fest Anča 2012 (28.6. - 1.7.2012)

V Žiline odštartuje piaty ročník tohto medzinárodného festivalu animovaných filmov. Predstaví svetoznáme filmárske mená, ktorých diela boli nominované na Oscara. Viaceré boli uvedené na festivaloch v Cannes, Sundance či Annecy a získali prestížne ocenenia. Ich slovenskú premiéru si budete môcť vychutnať od 28. júna do 1. júla na Stanici Žilina-Záriečie, Mestskom divadle Žilina a Ster Century Cinemas. O hlavnú cenu festivalu bude súperiť až 38 krátkych filmov. Do finálového kola sa prebojovali z celkového počtu 496 prihlásených. Novinkou tohto ročníka je cena Anča Student Award, ktorú získa jeden z prihlásených študentských filmov.

Leto 2012

Na týchto stránkach už čoskoro nájdete kultúrne podujatia v meste Žilina pre toto leto.