DH Fatranka

Počas svojej existencie sa Fatranka podieľala na propagácii a rozvoji dychovej hudby v regióne severného Slovenska i mimo neho. Svojou umeleckou úrovňou sa zaradila medzi popredné orchestre tejto kategórie v rámci Slovenska. Túto skutočnosť dokumentujú ohlasy a ocenenia na rôznych spoločenských podujatiach, ale aj hodnotenia odborných porôt na súťažiach a festivaloch doma i v zahraničí. Z úspechov spomenieme len niektoré, a to účasť na celoslovenskej súťaži dychových hudieb v Lednických Rovniach, festival Slovenské tango v Bardejove a každoročne usporadúvané promenádne koncerty v našich kúpeľných mestách. Veľmi úspešne si Fatranka počínala na zájazde v anglickom mestečku Saddlewordt, kam bola pozvaná ako hosť zo Slovenska v rámci súťaže dychových hudieb Anglicka. Kapela veľmi úspešne spolupracuje v rámci družobných vzťahov s belgickým mestom Essen.

Žáner: dychová hudba

Členovia kapely:
kapelník a umelecký vedúci: Mgr. Martin Oboňa
spev: Zuzana Oboňová, Janka Gorušová, Ján Grochal
Es-klarinet: Anna Brezániová
B-klarinet: Stanislav Mokrý, Juraj Prosnianský
krídlovka: Martin Oboňa, Roman Štafen, Juraj Maljar
tenor: Rudolf Grečnár, Stanislav Gaňa a.h., Roman Toman
pozauna: František Vincúr
doprovodná trúbka: Ján Sliviak, Peter Ďanovský
tuba: Viliam Koprda, Martin Foltán
bicie: Matúš Minich, Jakub Babčan

www.facebook.com/…35881071360/


Vrba Wetzler Memorial 2018

Ďalší ročník memoriálu venovaného Rudolfovi Vrbovi a Alfrédovi Wetzlerovi, ktorí riskovali životy, aby sa pokúsili zachrániť maďarských Židov pred istou smrťou. Ich útek z Auschwitzu a Report, ktorý následne spísali v Žiline, má v dejinách holokaustu zásadný význam. A nielen v dejinách holokaustu. Euroatlantická civilizácia je v súčasnosti konfrontovaná s novými výzvami a premýšľanie o hrdinstve tvárou v tvár nenávisti a predsudkom je stále aktuálne. Tých sto tridsať kilometrov pešo po stopách Vrbu a Wetzlera z Osvienčimu do Žiliny, týždeň fyzického nasadenia, spoločných diskusií i osamelých meditácií, ukončených v Žiline slávnostným záverom v Novej synagóge, je pre účastníkov pochodu silným a motivujúcim zážitkom.

https://www.stanica.sk/…emorial-2018


Transnational Chamber Music Group – Žilina

Komorný sláčikový súbor zložený z členov Štátneho komorného orchestra Žilina a Sliezskej filharmónie Katowice prednesie hity populárnej a filmovej hudby v zaujímavých aranžmánoch. V atraktívnom programe nebudú chýbať interpretácie piesní skupín ABBA, Beatles, Queen a slávne populárne a filmové melódie z Krstného otca alebo Fidlikanta na streche.
Koncert sa koná v rámci európskeho projektu ONE® – an Orchestra Network for Europe.

1. husle: Lukáš Szentkereszty, Katarína Bírošová, František Figura
2. husle: Agnieszka Skomorowska, Sławomira Łoś
viola: Andrej Krajčovič, Joanna Botor
violončelo: Franciszek Skóra, Jerzy Szkopek
kontrabas: Michal Kvitkovský

Štátny komorný orchester je od roku 2004 zapojený do medzinárodného projektu ONE® – an Orchestra Network for Europe, ktorý predstavuje jedinečnú platformu spolupráce niekoľkých európskych orchestrov. Aktuálny piaty projekt ONE® is more prináša koncert Transnational Chamber Music Group – unikátneho 10-členného sláčikového súboru zloženého z členov Štátneho komorného orchestra Žilina a členov Sliezskej filharmónie Katowice.

https://www.stanica.sk/…emorial-2018


DH Brodňanka

V sade SNP zahrajú svoj repertoár členovia z DH Brodňanka, ktorej zakladajúcim členom bol vynikajúci hudobník Jozef Marišin.


Algiers (US)

Americká experimentálna skupina Algiers predstaví svoju originálnu zmes soulu, post-punku a elektroniky s nekompromisnými textami, ktoré komentujú horúce politické a spoločenské témy.

Členovia kapely:
Franklin James Fisher – spev, gitara, piano, bicie, perkusie
Ryan Mahan – basgitara, perkusie, vokály
Lee Tesche – gitara, perkusie, vokály
Matt Tong – bicie, perkusie, vokály

https://open.spotify.com/…jE2IpVIna43o


Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet (SWE,CZ,SK)

Alf Carlsson / Jiří Kotača Quartet zosobňuje spoluprácu medzi švédskym gitaristom Alfeom Carlssonom a českým trubkárom Jiřím Kotačou. Alf a Jiří, ktorí sa pôvodne stretli na hudobnej akadémii Codarts v holandskom Rotterdame, pribrali do projektu svojich dvoch hudobných súputníkov zo Slovenska – bubeníka Kristiána Kuruca a kontrabasistu Petra Kormana, a vznikol tak projekt, ktorý prepája kultúru všetkých troch krajín. V repertoári kapely tak nájdete úpravy slovenských a švédskych ľudových piesní, rovnako ako autorské skladby všetkých členov kvarteta, ktoré reflektujú slovenskú a švédsku melodiku. Členovia kvarteta spolupracujú s mnohými projektami na tuzemskej i švédskej scéne. Medzi ne patrí Gustav Brom Big Band, Matúš Jakabčic Big Band, Cotatcha Orchestra, Ľubomír Gašpar Cimbal Project, Thippan Phasuk alebo Heart of Dixie.

https://www.youtube.com/watch?…
https://www.youtube.com/watch?…


DH Strečňanka

Súbor založený v roku 1947 je od svojho vzniku stálou súčasťou obecných podujatí, sviatočných príležitostí i rodinných udalostí. Pestrý repertoár skladieb domácich a zahraničných autorov v podaní hráčov na dychové nástroje a speváckeho dua.

http://www.strecno.sk/dh-strecnianka/


Archívny chlapec

Pesničkár Richard Vávra – Archívny Chlapec sa stal doslova zjavením na slovenskej scéne. Jeho pesničky už od začiatku zaskočia naliehavosťou, s akou melancholicko-fatalistickým hlasom prezentuje svoje videnie sveta.
Popisuje všednosť okolitého sveta s citom pre detaily a schopnosťou nájsť a zdôrazniť to podstatné.
Archívny Chlapec prináša moderné pesničkárstvo, osobnú a sugestívnu výpoveď, uveriteľnosť, ale aj lyrickú hravosť.

Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.45 hod.).

Vstup: 3,00 / 2,00 Eur (dospelí / študenti)
Mladiství (do veku 18 rokov), seniori a ZŤP – vstup zdarma.

https://www.youtube.com/watch?…
https://soundcloud.com/…-vny-chlapec


V8 Band

V8 Band vznikol v roku 1994. Počas viac ako dvadsiatich rokov (na deväť členov veľmi slušné ) sa kapela formovala nástrojovým obsadením a aj repertoárom. Naša „malá banda“ bola kedysi „Veselou osmičkou“ hrajúcou ľudovky, repete a nejaký ten dixieland. Pripomienkou na tieto začiatky je „V8“ v názve kapely. Muzikantský vývoj V8 Bandu však pokračoval a láska k jazzu zvíťazila. Postupne zastabilizovaný deväťčlenný „malý big band“ obsahujúci dychovú, rytmickú sekciu a spev, začal hrať pre našu formáciu aranžovanú swingovú, funky, rock’n'roll, latino a tanečnú muziku. Dnes je to viac ako dvesto štandardov rôznych žánrov hudby od 20. rokov 20. storočia až po súčasnosť. Za sebou majú stovky odohraných koncertov a rôznych akcií na Slovensku aj v zahraničí a samozrejme roky strávené v skúšobni. Dnešný V8 Band je pomerne veľkou muzikantskou rodinou, ktorá spolupracuje s viacerými hudobníkmi a kapelami.

Členovia
Katarína Machynová – spev
Jozef Machyna – tenor sax.
Jozef Šalaga – alt sax.
Ľubomír Machyna – trúbka
Boris Schubert – trúbka
Igor Steiner – trombón
Roman Kompaník – piano
Dušan Vrúbel, ml. – bass. gitara
Peter Kurilla – bicie

http://www.v8band.com/


Doris Day Band

Doris Day Band je kapela zložená zo skúsených hudobníkov. Hrá žánre ako swing, blues a latino a zameriava sa na starú dobrú hudbu svetového formátu. Okrem najznámejších skladieb 2. pol. 20. storočia hráva Doris Day Band prevzaté skladby najvýznamnejších slovenských a českých jazzových skladateľov.

Členovia:
Jelena Horváthová – spev
Peter Vaňouček – piano
Matúš Dobeš – kontrabas
Branislav Bartolen – bicie

https://www.facebook.com/…9163/photos/
https://soundcloud.com/doris-day-band
https://www.youtube.com/watch?…


DH Senioranka

Súbor hrá skladby slovenských, českých a moravských autorov, ale má vo svojom repertoári aj vlastné skladby a úpravy ľudových piesní. Počas svojej doby trvania sa môžu pochváliť vystupovaním na koncertoch a festivaloch nielen na území Slovenska.


AdHoc Orchestra

Po roku vás pozývame opäť do záhrady Rosenfeldovho paláca na koncert AdHoc Orchestra. Filmovú hudbu vystriedajú populárne melódie v ich vlastných aranžmánoch. Vystúpia: J. Kulkovská, A. Brezániová, J. Fupšo, J. Veselá, S. Bažík, J. Hell, M. Minich, S. Martikánová.

AdHoc Orchestra je hudobné teleso, ktoré sa prezentuje vážnou a filmovou hudbou. Sú výnimoční najmä svojím obsadením, pretože nie sú ani orchester v pravom slova zmysle, ani klasické komorné zoskupenie. Vznikli v roku 2012 a sú symbiózou sláčikových a dychových nástrojov. Hudbu, ktorú si v ich podaní môžete vypočuť, interpretujú prevažne vo vlastných aranžmánoch. Okrem filmovej a vážnej hudby sa podieľajú na rôznych projektoch, medzi ktoré nesporne patrí aj muzikálová tvorba.

Koncert sa v prípade nepriaznivého počasia uskutoční v hlavnej sále Rosenfeldovho paláca.

Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.45 hod.).

Vstup: 3,00 / 2,00 Eur (dospelí / študenti)
Mladiství (do veku 18 rokov), seniori a ZŤP – vstup zdarma.


DH Stranianka

Novodobá história Stranianky sa začala písať v roku 2012, od vedením kapelníka Miroslava Kasmana. Ako umelecký vedúci sa Stranianky ujal Miroslav Jančúch, ktorý kapele upravil skladby, pripravil nové aranžmány a nacvičuje s kapelou repertoár. Stranianka sa pravidelne zúčastňuje mnohých podujatí a reprezentovala svoj kraj i v zahraničí.

www.stranianka.estranky.sk


Wasted Strings

Jedinečná ženská rocková kapela zo Žiliny, ktorej zloženie tvorí pätica výnimočných a talentovaných hudobníčok s vášňou pre hudbu. Ponúkajú vystúpenia plné energie, dobrej hudby a rockovej šou. Vo svojom repertoári majú predovšetkým vlastnú tvorbu, ale aj cover verzie známych rockových hitov.
Kapela vznikla v roku 2010 a na koncertných pódiách je nepretržite od roku 2012. Dievčatá odohrali viac než 100 koncertov po celom Slovensku i v Českej republike v mnohých kluboch, festivaloch a iných akciách.

Členky kapely:
Lucia Majtánová – spev
Martina Repkovská – sólová gitara
Valentína Majtánová – rytmická gitara
Eva Sventeková – basová gitara
Zuzana Weberová – bicie

Hudba: http://bandzone.cz/wastedstrings
Videá: https://www.youtube.com/…rings/videos


Massriot

Chalani z Rožňavy zahrajú žhavý rock/metal. Okrem vlastnej tvorby, ktorú prezentujú novým albumom Niečo sa deje , hrajú aj cover verzie známych interpretov rockovej scény.

Členovia kapely:
Robo Simko – spev, gitara
Marek Osuch – gitara
Ján “Bukino“ Borčík

http://massriotband.wixsite.com/massriot
https://www.youtube.com/…ICIAL/videos


BraAgas (CZ)

BraAgas sa “našli” predovšetkým v krásnych piesňach sefardských Židov, v temperamentných i melancholických piesňach Srbska, Macedónie a Bulharska, ale aj v drsných ženských spevoch ľudových piesní severnej Európy. Okúzlia vás svojimi jedinečnými vokálmi, temperamentnými rytmami, ale i netradičnými dychovými a strunovými nástrojmi.

Členovia:
Kateřina Göttlichová – spev, cistra, gitara, gajdy, šalmaj
Karla Braunová – spev, flauty, šalimo, šalmaje, klarinet, gajdy
Michala Hrbková – spev, husle, fidula, cistra
Michaela Krbcová – bubny a perkusie, spev

Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.45 hod.).

Vstup: 3,00 / 2,00 Eur (dospelí / študenti)
Mladiství (do veku 18 rokov), seniori a ZŤP – vstup zdarma.

https://rosenfeldovpalac.sk/…ert-braagas/


Grand Buffet – Peter Lipa ml. project

The Grand Buffet je miesto, kde šéfkuchárom je Peter Lipa ml., a vždy pripraví na danú príležitosť vhodnú nádielku zábavy. Hudobný projekt mixuje a spája elektroniku, hip hop, edm, soul a funk do fascinujúceho hudobného kontextu.

Beaty a sample z vlastnej vedeckej produkcie sú na pódiu doplnené excelentnými muzikantmi. Prvotriedne suroviny sú zárukou vysokej kvality. Hudbu tvoria z vlastných nápadov. Všetko je lokálne, a teda je to pravá slovenská kvalita. Inštrumentálna oslava, ktorá vás prenesie do viacerých kútov sveta, a počas ktorej sa kapela aj publikum úplne strácajú v hudbe.

https://soundcloud.com/…uffet/tracks


Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band

„Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band“ sa po prvýkrát verejnosti predstavil v roku 2004 na festivale v Přerove. Počas svojej existencie účinkoval takmer na všetkých väčších festivaloch, ako aj samostatných koncertoch v Čechách a na Slovensku. Koncertoval aj v Srbsku (festivaly v Novom Sade a vo Valjeve) a v Rakúsku (ORF Radiokulturhaus, viedenský Porgy & Bess, Graz, Jazz& Wine festival v Poysdorfe). Niekoľkoročná Jakabčicova spolupráca s Harry Sokalom vyústila aj do spoločnej suity pre big band a sólo tenor/soprán saxofón. Orchester má v repertoári aj Ellingtonovu/Stra­yhornovu „The Nutcracker Suite“ – Ellingtonovo a Strayhornovo spracovanie Čajkovského Luskáčika.

Členovia:
Drevá: Miroslav Poprádi (as, cl), Rostislav Fraš (ts, ss, fl), Ondřej Štveráček (ts,ss), Erik Rothenstein (bar. Sax, cl)
Trúbky a krídlovky: Ondrej Juraši, Rastislav Suchan, Lukáš Oravec
Trombóny: Richard Šanda, Jozef Vörös, Michal Motýľ (basový trombón)
Rytmika: Matúš Jakabčic (gitara), Ľuboš Šrámek (klavír), Tomáš Baroš (kontrabas), Marián Ševčík (bicie)

https://soundcloud.com/…akabcic/14em
https://soundcloud.com/…ummer-street
https://soundcloud.com/…cic/room-445
https://www.youtube.com/watch?…
https://www.youtube.com/watch?…


DH Predmierčanka

Predmierčanka je tradičná dychová kapela. V roku 2016 oslávila Predmierčanka svoje 110. výročie založenia. Pri tomto výročí si kapelník Anton Bajza želal, aby muzikanti zostali i naďalej verní tradíciám dychovky. Prianím každého muzikanta Predmierčanky je, aby dlho hrala krásnu hudbu, rozdávala potešenie a jej tóny zneli šťastím a radosťou.

Členovia:
Bajza Anton st. – krídlovka 1B
Bajza Anton ml. – krídlovka 1B
Bajza Peter – trubka 1B
Korbaš Mário – trubka 1B
Gajdošík Juraj – krídlovka 2B
Taška Milan – tuba
Bednár Štefan – tenor
Kučera Matúš – baryton
Kučera Samuel – tenor
Talda Martin – baryton
Talda Andrej – krídlovka 1B
Talda Jozef – trubka Es, bicie
Václavík Milan – trubka Es
Lukáč Štefan – klarinet es
Kučera Ladislav – klarinet 1B
Kučera Ivan – krídlovka 2B
Taška Stanislav – trombón
Sluka Jozef – krídovka 1B
Papíková Petra – spev
Lukáčová Janka – spev
Kučera Peter – spev
Bednár Andrej – klarinet

http://predmiercanka.sk


Gitarové duo Rudy Horvat & Radim Přidal

Rudy Horvat je špičkový český fusion gitarista, ktorý si zahral okrem iného so slávnym kamerunským basgitaristom Richardom Bonom, ale aj s Vlastom Redlom, Buty, alebo Marii Rotrovou.

Je dlhoročným členom formácií známeho skladateľa a klávesistu Borisa Urbánka (napr. BBC, TUTU, a ďalší), ale vedie tiež svoj autorský projekt Rudy Horvat Group. Poznať ho môžete tiež z kapely Facing West Trio, ktorú po dekádu viedol ako svoju autorskú kapelu, a ktorá sa zapísala do povedomia svojimi silnými melódiami a hernou virtuozitou.

Radim Přidal je absolventom oboru Jazzová gitara na brnenskej JAMU, v rámci ktorého absolvoval semestrálnu stáž na prestížnej univerzite v rakúskom Grazu. Je zakladajúcim členom kapely Behind the Door a viedol svoje autorské kvarteto Fairplay. S Rudym majú ešte kapelu Surf Tricks, kde spoločne s basgitarou a bicími oživujú surf rockové hity 60. rokov. Okrem aktívneho hrania sa venuje tiež pedagogickej práci.

Nové duo týchto gitaristov má v repertoári originálne inštrumentálne úpravy populárnych piesní kapiel ako Nirvana, RHCP, Beatles, Norah Jones a ďalších, ale i vlastné autorské skladby. Ich aranžmány vždy dávajú veľký priestor k improvizácii a interpretácii a nesú osobitý rukopis oboch gitaristov.

Pestro využívajú možnosti gitary a hrajú na španielskej, akustickej, poloakustickej až po elektrickú gitaru v sprievode efektov. Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta sa držia max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.45 hod.).

Vstup:
3,00 Eur (dospelí)
2,00 Eur (študenti)
Mladiství (do veku 18 rokov), seniori a ZŤP – vstup zdarma.

https://rosenfeldovpalac.sk/…adim-pridal/