Primátorský deň

Mesto Žilina Vás pozýva na Primátorský deň, ktorý sa bude konať v piatok 5. októbra 2018. Pripravený je bohatý program, ktorý začne dňom otvorených dverí na Radnici a Mestskom úrade v Žiline. Môžete tiež navštíviť Rosenfeldov palác a čaká na Vás aj prehliadka Burianovej veže a Lorety.

Už tradične sa v Sade SNP koná aj Beh pre najmenších – preteky žiakov základných škôl o pohár primátora mesta. Na radnici bude vedenie mesta diskutovať s Radou seniorov a s členmi Žilinského mládežníckeho parlamentu. Program na Mariánskom námestí odštartuje o 10.30 hod. Kapustný deň, v poobedných hodinách sa na pódiu predstavia Ditch the fridge, Omnia a Slovak tango.

Barbora Zigová
hovorkyňa mesta


Žilinský deň zdravia

Vo štvrtok 20. septembra sa Námestí Andreja Hlinku uskutoční v poradí už 15. ročník podujatia zameraného na zdravie človeka s názvom Žilinský deň zdravia, na ktorý Vás srdečne pozývame. Počas dňa organizátori osvetovou činnosťou upozorňujú na civilizačné choroby a ponúkajú zdravú alternatívu života. Súčasťou podujatia sú bezplatné zdravotné vyšetrenia, napríklad meranie krvného tlaku, cholesterolu, meranie očného tlaku či hladiny cukru v krvi. Sprievodným programom sú ukážky rôznych druhov cvičení, hodina jogy v Sade SNP či Primátorská kvapka krvi v NTS Žilina.

Urobiť niečo pre svoje zdravie a navyše získať i malý darček, budú môcť účastníci jubilejného 10.ročníka Žilinskej plaveckej štafety, ktorá sa tiež uskutoční vo štvrtok 20. septembra v čase od 6.00 do 20.00 hod. na Mestskej plavárni v Žiline. Pomôžte nám obhájiť prvenstvo medzi slovenskými mestami a získajte suvenír od mesta Žilina! Vstup je voľný a pre každého plavca je pripravená aj jedna voľná vstupenka na plaváreň.

Viac informácií nájdete v priložených plagátoch.

Barbora Zigová
hovorkyňa mesta


Rozlúčme sa s letom na Záverečnej

Koniec letných prázdnin sa nezadržateľne blíži a žiaci majú pred sebou posledný voľný prázdninový týždeň. Koniec dvojmesačného oddychu si môžu mladí naplno vychutnať na tradičnom žilinskom podujatí Záverečná a vo veselej nálade sa rozlúčiť s letom. O zábavu bude aj tento rok postarané.

Aktuálny ročník sa bude niesť v znamení 100. výročia založenia Československa a prinesie na pódium československé hudobné zoskupenia. Okrem žilinskej punkovej kapely HOTEN TOTEN vystúpi aj známa česká reggae skupina YO YO BAND. „Augustový program Žilinského kultúrneho leta ukončíme naozaj veľkolepo dvomi skvelými koncertmi. Kapely to roztočia v piatok 31. augusta 2018 na Mariánskom námestí v Žiline, kde všetkých srdečne pozývame. Začíname už o 19.30 hod.,“ priblížila vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja mesta Žilina Ingrid Dolniková.

Hudobné podujatie Záverečná zvyčajne spája všetkých mladých ľudí a študentov, aby sa stretli a zabavili ešte predtým, ako po veľkých letných prázdninách opäť zasadnú do školských lavíc. V tomto roku skladba programu, ako aj hosť z Českej republiky pozýva na námestie všetky vekové kategórie.

Barbora Zigová
hovorkyňa mesta


Významné žilinské športové podujatie Žilinský triatlon oslavuje 20 narodeniny

V slnečný piatok 17. augusta sa na Námestí Andreja Hlinku konal premiérový ročník podujatia JF BMX freestyle show, ktoré mesto Žilina organizovalo v spolupráci s produkčnou agentúrou JF Show. Okrem vystúpení profesionálnych športovcov v BMX freestyle a majstra sveta Dominika Nekolného v disciplíne flatland BMX, bolo podujatie doplnené o súťaž Local Hero pre miestnych bikerov.

Podujatie začalo registráciou pre lokálnych súťažiacich. „Začiatočné nadšenie však pominulo a počet jazdcov, ktorí sa postavili na štart, sa zastavil na počte sedem, keďže mnoho bikerov odradila náročnosť prekážky DOUBLE Show, ktorú v Žiline a okolí nenájdeme, ale aj tréma, preto ostali v pozícii divákov,“ vysvetlil Matej Franek, koordinátor podujatia z Mestského úradu v Žiline. V súťaži mali pretekári k dispozícii štyri päťminútové jazdy, počas ktorých predvádzali akrobatické kúsky a boli hodnotení porotou, zloženou z profesionálnych jazdcov. Víťazom sa s prehľadom stal talentovaný Matej Tinka zo Žiliny so ziskom 528 bodov. Uznanie si však zaslúžila aj Lucia Čajková, ktorá ako jediné dievča medzi pretekármi, obsadila celkové 4. miesto.

Sprievodným programom bolo vystúpenie šermiarov zo žilinského Cechu Terra de Selinan, ale aj pokus o prekonanie rekordu žilinského workoutistu Jakuba Slottu v počte zhybov na hrazde počas jednej hodiny, keď sa mu podarilo spraviť 556 zhybov, za čo si vyslúžil veľké uznanie publika.

Mesto Žilina ďakuje partnerom podujatia Pivovar Vŕšky, KubicaSport – predajca bicyklov a elektro bicyklov (https://kubicasport.eu/…ektrobicykle). Fotogalériu z podujatia nájdete na: https://www.kulturneleto.eu/…fotogaleria/?….

Barbora Zigová
hovorkyňa mesta


Významné žilinské športové podujatie Žilinský triatlon oslavuje 20 narodeniny

Významné žilinské športové podujatie Žilinský triatlon oslavuje 20 narodeniny!
Tento rok aj ako súčasť Európskeho pohára juniorov v triatlone.
Do Žiliny mieria európski juniorskí triatlonisti.

18. – 19. augusta 2018 sa uskutoční tradične v lokalite Vodného diela Žilina jubilejný v poradí už 20. ročník Žilinského Triatlonu.
„Bolesť prebolí, hrdosť zostane“. Tento slogan asi najlepšie vystihuje to, o čom triatlon je. Vyznávači aj fanúšikovia, všetci triatlonoví nadšenci majú možnosť absolvovať v krásnom prostredí žilinského Vodného diela atraktívne triatlonové preteky určené ako pre výkonnostných športovcov, ktorí denne v bazéne, na bicykli, alebo na bežeckých tratiach absolvujú desiatky kilometrov, tak aj pre širokú verejnosť túžiacu predovšetkým prekonať samých seba.

Organizátor podujatia Klub plaveckých športov Nereus Žilina vychádza z dlhoročných skúseností a pripravil spolu s svojimi partnermi podujatie s kvalitnou organizáciou, dobre zabezpečenými traťami, vybaveným zázemím a s príjemnou športovou atmosférou.

Podujatie, ktoré je súčasťou seriálu pretekov Slovenského pohára v triatlone a kros triatlone a Majstrovstvami SR mužov i žien v krátkom triatlone patrí dlhoročne medzi najvýznamnejšie medzinárodné športové akcie, ktoré sa organizujú v našom meste. Úroveň a kvalitu podujatia potvrdzuje ocenenie Športové podujatie roka mesta Žilina z roku 2013 a priznaný štatút pretekov I. kategórie s ktorým sa môže pochváliť len máloktoré podujatie v triatlone organizované na Slovensku. V tomto roku si organizátori pripíšu ďalší významný úspech – Žilina ako jedno zo siedmych európskych miest bude hostiť európskych mladých športovcov v rámci Európskeho pohára juniorov v triatlone. Účasť potvrdilo 122 juniorov a junioriek z 16 európskych krajín. Okrem nich usporiadatelia očakávajú účasť ďalších približne 600 pretekárov zo Slovenska i okolitých krajín.

Počas dvoch súťažných dní si zmerajú svoje sily na jednotlivých tratiach ako úplní začiatočníci, tak aj skúsení pretekári, veteráni, jednotlivci a štafety. Súťažiť sa bude v nádrži Vodného diela a na priľahlých cestných komunikáciách, z ktorých bude v tento deň z dôvodu bezpečnosti pretekárov vylúčená automobilová doprava.
Triatlonový sviatok odštartuje v sobotu o 9:15 hod. pretekmi na najkratších tratiach v tzv. super šprint triatlone jednotlivcov (0,15 km plávanie – 4 km cyklistika – 1 km beh). Tieto preteky sú určené predovšetkým deťom a začínajúcim triatlonistom, ktorí si ešte netrúfnu na dlhšie objemy.

Krátko po nich bude podujatie pokračovať pretekmi v krátkom triatlone (1,5 – 40 – 10 km), pričom sa bude rozhodovať, kto získa tohoročný titul Majstra SR v kategórii mužov a žien. Sobotný program zavŕši v poobedňajších hodinách náročná súťaž v terénnom kros triatlone. V nedeľnom programe sú o 10:00 hod. naplánované preteky s najmasovejšou účasťou v šprint triatlone jednotlivcov a štafiet (0,75 km plávanie – 20 km cyklistika – 5 km beh. Víkendový triatlonový program vyvrcholí pretekmi Európskeho pohára junioriek (štart 13.00) a juniorov (štart 15:00).

Okrem športového programu je pre divákov a návštevníkov Vodného diela pripravený aj doplnkový program – predvádzanie a predaj cyklistického, plaveckého a bežeckého športového sortimentu a stánky s občerstvením.

A na záver ešte niečo pre tých, ktorí majú radi pekné zmysluplné športové výzvy: Tri významné žilinské športové podujatia sa v tomto roku spojili a vytvorili unikátnu spoločnú medailu. Tá vznikne spojením troch účastníckych medailí a získa ju ten, kto absolvuje každý z troch pretekov – Žilinský triatlon, Žilinský mestský polmaratón a Žilinské blatíčko.

Peter Fiabáne
riaditeľ pretekov


International Jazz Contest 2018

Mesto Žilina po štvrtýkrát privíta finalistov súťaže mladých jazzmenov Žilina International Jazz Contest 2018. Medzinárodná porota v zložení, Danny Grisset, Lukáš Oravec, Marián Ševčík, Tomáš Baroš, Milan Vendrinský vybrala z pomedzi všetkých prihlásených tieto štyri formácie:

BAZ TRIO ( B, ESP )
Oscar Georges / Wajdi Riahi / Basile Rahola

O.G.3 ( B, I, Fr )
Alex Koo DeRudder / Frederivo Stocchi / Oscar Georges

LAJOS TÓTH NEW QUARTET ( A )
Lajosh Tóth / Tobias Pustelník / Ivan Roban Krizic / Matheus Jardin

NEXUS LINEUP ( A )
Daniel Hofecker / Armin Jambor / Karel Erikson / Matyas Gayer / Hrvoje Kraj / Tamas Czirjak

Jednotlivé kapely sa predstavia v dňoch 25.9 a 26.9 vo Veľkej sále Konzervatória v Žiline, vyhlásenie výsledkov súťaže bude po skončení posledného koncertu. Srdečne pozývame všetkých milovníkov jazzu na finálové koncert mladých umelcov. www.zilinajazz.sk


Letná grilovačka či bicyklová šou. Centrum Žiliny ožije netradičnými podujatiami

Žilinské kultúrne leto pokračuje aj budúci týždeň ďalšími zaujímavými aktivitami. Tentoraz si v piatok 17. augusta 2018 prídu na svoje nielen milovníci dobrého jedla, ale aj fanúšikovia adrenalínových športov. Kuchárski majstri si rozložia svoje grily a majstri sveta vo freestyle BMX predvedú unikátnu akrobatickú show, a to všetko priamo v centre mesta.

Na Mariánskom námestí zažijú návštevníci nefalšovanú letnú grilovačku na druhom ročníku kulinárskeho festivalu Bavme sa varením. Obľúbené námestie sa premení na jednu veľkú kuchyňu a rozvonia ho dobrotami z grilu. O jedle sa však nebude len hovoriť, bude ho možné aj ochutnať. Chuťové bunky návštevníkov tohto gurmánskeho podujatia si pochutnajú na špecialitách žilinských šéfkuchárov, chýbať nebude ani dražba jedál či dobrá hudba. „Veľká grilovačka začína už o 15.15 hod., ktorú na úvod spríjemní hudobný hosť a oficiálne otvorenie je naplánované na 15.50 hod. Návštevníci sa môžu tešiť na známeho moderátora kulinárskych relácií Milana „Juniora“ Zimnýkovala, praktické rady kuchárskych majstrov ako správne grilovať a na záver na Matúš Jakabčic big band, ktorý spravia jazzovú bodku za podujatím,“ priblížila vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja mesta Žilina Ingrid Dolniková.

Iskriť to bude aj na neďalekom Námestí Andreja Hlinku. So svojou JF BMX freestyle show sa predstavia majstri sveta vo Freestyle BMX Ján Jílek a Dominik Nekolný. Prostredníctvom edukačných a zábavných programov znázornia rôzne techniky akrobatických kúskov. „Mesto Žilina prichádza v rámci kultúrneho leta s novinkou, ktorá veríme že poteší všetkých milovníkov adrenalínových a freestylových športov. Skvelí bikeri predvedú jedinečnú šou, nebude chýbať ani súťaž BMX LOCAL HERO, kde sa o prvenstvo pobijú lokálni bikeri. Diváci sa môžu tešiť na bohatý program plný exhibície, hudby, streetdanceových vystúpení, šermu a adrenalínu,“ uzavrela Ingrid Dolniková.

Barbora Zigová
hovorkyňa mesta


Stredoveký deň nás opäť zavedie do minulosti

Historické Mariánske námestie v Žiline sa už po jedenásty raz premení na dejisko originálneho a obľúbeného podujatia s názvom Stredoveký deň, ktorý je už neodmysliteľnou súčasťou Žilinského kultúrneho leta. Dobové remeslá, stredoveký tábor, dobýjanie slameného hradu, stredoveké hry pre deti, šermiarske súboje, dobový jarmok a ukážky stredovekého života. To všetko môžu zažiť Žilinčania v piatok 10. augusta 2018.

V priebehu desiatich rokov si Žilina prostredníctvom Stredovekého dňa pripomenula významné udalosti, ktoré sa výrazne zapísali do ďalšieho života mesta, predovšetkým bitky a boje z čias stredoveku. Počas všetkých ročníkov sa vystriedalo na podujatí viac ako 1 200 účinkujúcich a komparzistov. Aktuálny jedenásty ročník však prináša zmenu v koncepcii tohto podujatia a organizátori sa prikláňajú k takzvanej živej histórii. „Počas prvej dekády sme predstavili verejnosti všetky dôležité udalosti z dejín nášho mesta, preto bolo potrebné hľadať niečo nové a upraviť koncepciu Stredovekého dňa. Návštevníci sa tak tento rok môžu tešiť na viac starých remesiel a remeselníkov, ktorí budú svoje majstrovstvo predvádzať priamo pred ich očami. Svoje umenie predstaví kováč, krajčír, pisár, cinár či drotár,“ priblížila vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja mesta Žilina Ingrid Dolniková. Diváci uvidia ukážky lukostreľby, prezentáciu palných zbraní, dobové tance i historickú módnu prehliadku. Deti sa môžu do minulosti preniesť pri dobíjaní slameného hradu. Nebude chýbať stredoveká kuchyňa s ochutnávkou dobových jedál. Jedinečnú atmosféru doplní stredoveká hudba a o nezabudnuteľné zážitky sa postará fakír, fakľový sprievod a ohňová šou. „Už po jedenástykrát sa vrátime do minulosti a centrum mesta ožije stredovekým životom. Mariánske námestie a okolité uličky so svojim stredovekým pôdorysom a historickou atmosférou sú vhodné na pripomínanie si života našich predkov. Verím, že aj tento ročník priláka nadšencov histórie a spoločne precítime atmosféru starodávnych čias," uviedol žilinský primátor Igor Choma.

Stredoveký deň pripravuje mesto Žilina a občianske združenie FACTA NON VERBA, v spolupráci s Cechom Terra de Selinan, ktorý je expertom na podujatia s ukážkami živej histórie.

Barbora Zigová
hovorkyňa mesta


Výtvarné utorky poučia aj zabavia

Sad SNP v Žiline sa každý augustový utorok premení na výtvarnú dielňu. V rámci Žilinského kultúrneho leta pripravilo mesto pre milovníkov umenia tvorivé podvečery.

Prvý výtvarný workshop začína už najbližší utorok 7.augusta 2018. Ak sa chcete zúčastniť, je potrebné sa na udalosť prihlásiť. Maximálny počet účastníkov je 20 ľudí. Všetkým záujemcom bude k dispozícii kompletný kresliarsky materiál a nápomocný lektor. „Chceli by sme poprosiť všetkých záujemcov, aby si svoju účasť na výtvarnom utorku zarezervovali e-mailom na art@evasugarova.com vždy najneskôr do 16-tej hodiny v deň konania workshopu. Príde im spätný mail, v ktorom bude účasť potvrdená, prípadne zamietnutá, to však len v takom prípade, ak sa prekročí maximálna kapacita prihlásených osôb. Ak sa budú chcieť ľudia zúčastniť aj napriek naplnenej kapacite, pokojne môžu prísť, no treba si priniesť vlastné kresliarske potreby. Výklad bude samozrejme verejný,“ vysvetlila vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja mesta Žilina Ingrid Dolníková. Doplnila, že do prihlasovacieho mailu treba uviesť dátum, na ktorý sa záujemca hlási a tiež počet účastníkov. Na sociálnej sieti Facebook je podľa jej slov vytvorená udalosť s názvom „Výtvarné utorky v Sade SNP“, kde možno nájsť viac informácií. Upozornila, že účasť je možné zarezervovať len prostredníctvom mailu. „Potvrdenie účasti alebo záujmu iba v evente na Facebooku je čisto informatívne a nie je vnímané ako prihlásenie. Účasť s nárokom na kresliarsku sadu sa potvrdzuje vyslovene iba e-mailom,“ dodala Dolníková.

Výtvarné utorky začínajú o 17-tej hodine a budú trvať približne dve hodiny. Program jednotlivých workshopov bude podobný, vždy sa ale bude kresliť iná scénu zo Sadu SNP a účastník sa vždy dozvie a naučí niečo nové. „Domov si všetci odnesú hotové diela a zároveň veľa informácií o technike prašného pastelu a krajinárskej tvorbe. Netreba sa báť, program je prispôsobený aj pre úplných začiatočníkov,“ ozrejmila Dolníková.

Prihlásený účastník Výtvarného utorku bude mať na mieste k dispozícii sedenie, podložku s úchytom, kresliarsky výkres, ceruzku na náčrt, gumu klasickú aj plastickú, základnú sadu pastelov, vybrané doplnkové pastely, blender a gumový obal na hotový výkres .

V prípade nepriaznivého počasia sa Výtvarný utorok neuskutoční, o zrušení budú lektori informovať prostredníctvom Facebooku. Na podujatí bude zhotovovaná fotodokumentácia a videodokumentácia, ktorá môže byť následne verejne komunikovaná (web, propagácia podujatia). Účasťou vyjadrujú prítomní súhlas so zverejnením vzniknutých materiálov.

Viac informácií aj na Facebooku https://www.facebook.com/…11373999333/

Barbora Zigová
hovorkyňa mesta


Žilinský Večerný Rotary beh&inline

Už tento piatok 27. júla 2018 sa v Žiline na Vodnom diele uskutoční Žilinský večerný Rotary beh, na ktorom si môže zašportovať celá rodina. Pripravené sú bežecké trasy na vzdialenosť 8,2 kilometrov, pre deti od 300 do 1 400 metrov, inline trasa dlhá 21 kilometrov a inline pre deti v dĺžke 7 kilometrov.

Podujatie, ktoré je súčasťou Žilinského kultúrneho leta, sa uskutoční v piatok, prezentácia je od 15.00 hod. v River clube Vodné dielo.

Štart súťaží:
• inline 17.15 hod.
• detské behy od 18.30 hod.
• večerný beh o 19.30 hod.

Prihlasovanie a propozície súťaže na www.janrun.sk
Tešíme sa na Vás!

Barbora Zigová
hovorkyňa mesta


Žilinské kultúrne leto začalo. Tohtoročné novinky pritiahnu Žilinčanov aj do parkov

Aktívne rána, ktoré príjemne naštartujú telo a upokoja myseľ, či tvorivé podvečery na výtvarníckych workshopoch. Aj to je pestrá ponuka aktivít, ktoré tento rok prináša Žilinské kultúrne leto do priestorov žilinských parkov.

„Našou snahou je zatraktívniť program kultúrneho leta a preto prichádzame s novinkami, ktoré veríme, že pritiahnu záujemcov aj na netradičnejšie miesta, napríklad do oddychových zón. Máme krásne parky, v ktorých môžu ľudia aktívne tráviť svoj voľný čas,“ uviedla vedúca odboru kultúry a športu mesta Žilina Ingrid Dolníková. Počas júla a augusta budú môcť podľa nej Žilinčania začať deň ranným cvičením jogy v Bôrickom parku. „Každý utorok a štvrtok pozývame všetkých, ktorí chcú mať sviežu myseľ a zdravé telo do Parku Ľudovíta Štúra na hodinu jogy. Lekcia začínajú o siedmej ráno a trvajú 60 minút,“ doplnila. Pre umelecky orientovaných obyvateľov si mesto zase pripravilo tvorivé podvečery. Výtvarné utorky budú prebiehať počas celého augusta v Sade SNP od 17-tej hodiny. „Na výtvarnom workshope bude všetkým záujemcom k dispozícii kompletný kresliarsky materiál a nápomocný lektor. Domov si odnesú hotové diela a zároveň veľa informácií o technike prašného pastelu a krajinárskej tvorbe. Netreba sa báť, program je prispôsobený aj pre úplných začiatočníkov,“ ozrejmila Dolníková. Výtvarné utorky na seba obsahom nenadväzujú, vždy sa bude kresliť iná scéna.

Žilinské kultúrne leto odštartoval minulý týždeň medzinárodný festival animovaného filmu Fest Anča. Počas nasledujúcich mesiacov je pripravený pre Žilinčanov a návštevníkov mesta bohatý kultúrny, ale aj športový program. Už v túto nedeľu 8. júla 2018 o 19-tej hodine sa v rámci Mariánskeho leta predstaví Komorný sláčikový súbor, zložený z členov Štátneho komorného orchestra Žilina a Sliezskej filharmónie Katowice, ktorí prednesú hity populárnej a filmovej hudby v zaujímavých aranžmánoch. V atraktívnom programe nebudú chýbať piesne skupín ABBA, Beatles, Queen a slávne filmové melódie. Koncert sa koná v rámci európskeho projektu ONE® – an Orchestra Network for Europe.

„Verím, že pripravený program Žilinského kultúrneho leta, ktorý je nabitý rozmanitým obsahom, priláka množstvo divákov. Pevne verím, že návštevníkom spríjemnime dovolenkové chvíle a obohatíme ich peknými zážitkami,“ uzavrel primátor mesta Žilina Igor Choma.

Barbora Zigová
hovorkyňa mesta