Medveď

Jean-Jacques Annaud / FR, USA / 1988 / 96 min / české titulky

Jednoduchý príbeh postavený na výmene rolí – hlavnou hviezdou je zviera a sekundujú mu ľudia. V Britskej Kolumbii roku 1885 spadne na veľkú medvedicu pri vyberaní medu z hniezda horských včiel veľký kameň a zabije ju. Jej mláďa tak musí samo začať objavovať život. Keď medvieďa stretne postreleného medveďa, uzavrú po počiatočnej antipatii priateľstvo. Lenže lovci sa nechcú vzdať a sledujú stopy už dvoch medveďov.

Francúzsky režisér Jean-Jacques Annaud sa často venoval pochopeniu komunikácie cez správanie, nie cez jazyk. Rovnako ho zaujímala zvieracia stránka v ľuďoch (a naopak). Po radikálnom pojednaní na tému človečenstva vo filme Boj o oheň, dostal na svoj projekt, s človekom vo vedľajšej úlohe, neobmedzený rozpočet. Viac ako dvestočlenný tím a štyri mesiace v Dolomitoch dovolili vytvoriť dielo, ktoré však nakoniec lepšie ako čokoľvek iné, pacifikuje to zvieracie v nás.


Fest Víkend 2018

Fest Víkend vznikol ako nápad zorganizovať v Žiline lokálny hudobný festival, kde by sa mohli prezentovať mladé regionálne kapely. Tento rok sa na Stanici Žilina-Záriečie predstaví 14 interpretov a každý večer zakončí DJ. Toto všetko bude 13.-14.7.2018 na dvoch pódiách. Pripravujeme však aj jedno menšie „Ukáž sa“, kde svoje nadanie a talent budú môcť ukázať nielen účinkujúci, ale aj návštevníci.
Vítaní sú všetci, od skalných fanúšikov kapiel až po náhodných okoloidúcich, ktorí si chcú spríjemniť deň či víkend.

www.festvikend.sk


Elegance tour Chȃteau Gbeľany

Víkendové stretnutie veteránov „Elegance tour Château Gbeľany 2018”. Prehliadka historických vozidiel na Mariánskom námestí od 10:30 do 12:30.

https://www.chateaugbelany.com/…gbelany-2018


BEARS BEACH RUGBY

Jediný turnaj v plážovom rugby na Slovensku bude mať tento rok opäť prívlastok medzinárodný a bude sa hrať v kategóriách mužov aj žien.

https://rugbyzilina.webnode.sk/


Budatínske hradovánky

Budatínske hradovánky sa konajú 14. až 15 Júla 2018. Podujatie je zamerané na obdobie konca 15. stor. Návštevníci si môžu vyskúšať stredoveké remeslá, zastrieľať z luku, a tiež zažiť atmosféru historického tábora či nácviku bojových formácií. Podujatie je určené nielen deťom, ale aj dospelým a tešiť sa môžete tiež na sprievodný program a večerné prekvapenie.

Koncept akcie je zameraný na interakciu diváka s účinkujúcimi. V rámci prezentačnej časti sa bude jednať o historický roleplay tak, ako je to zvykom na akciách najväčších skupín zo západu. V tejto časti si bude každý účinkujúci plniť svoju úlohu, čoby človek žijúci vo vrcholnom stredoveku, so všetkými právami a povinnosťami. Diváci tu budú môcť vidieť skutočnú rekonštrukciu stredovekého života a to je aj naším zámerom. Udalosť je historicky zasadená do obdobia 15. storočia a je vhodná pre celú rodinu. Na svoje si prídu deti, ale aj dospelí.


Dunkirk

Dunkirk sa vzďaľuje bežnému rozprávaniu, deju a hrdinstvu vojnových filmov a ponúka zážitok založený priamo na prežití napätia, úzkosti, klaustrofóbie a strachu, ktoré zažívali vojaci pri operácii. Množstvo bezmenných postáv, žiadny chrabrý kapitán. Žiadny silný dej, skôr fragmentovaná rekonštrukcia udalostí niekoľkých dní. A preto je Dunkirk jeden z najlepších vojnových filmov, či skôr zážitkov, ktorý stojí práve na prežití – nie postavy, ale diváka.

Akčný/Historic­ký/dráma, 106 min., 2017, GB, NL, FR, USA
Réžia: Christopher Nolan
Hrajú: Fionn Whitehead, Tom Hardy, Cilian Murohy, Kenneth Branagh, Mark Rylance, Hary Styles, Aneurin Barnard, Jack Lowden, Will Attenborough, James D'Arcy, Brian Vernel

Vstupné: 3,00 / 2,00 € (plné / zľavnené)


Slovenský Skateboardový Pohár (SSP)

Žilinský skatepark bude hostiť pretek SSP. Preteku sa zúčastnia elitní slovenskí, českí a poľskí jazdci. Okrem výborného skateboardingu vás bude čakať občerstvenie, hudba, súťaže, ale aj množstvo ďalších prekvapení.

Dátum: 21.7.2018 (sobota Miesto: skatepark Žilina (pri vodnom diele Žilina) Čas: od 10:00 do 22:00


Love

LÁSKA stojí mimo dobra a zla. LÁSKA je genetická potreba. LÁSKA je zmenený stav vedomia. LÁSKA je tvrdá droga. LÁSKA je duševná choroba. LÁSKA je mocenská hra. LÁSKA presahuje ľudské ja. LÁSKA je oslepujúce svetlo. LÁSKA je sperma, tekutiny a slzy. LÁSKA je vzrušujúca erotická melodráma o chlapcovi, dievčati a ĎALŠOM DIEVČATI.

Love – Gaspar Noé / FR, BE / 2015 / 130 min / české titulky / prístupnosť 18+

scenár: Gaspar Noé
kamera: Benoît Debie
strih: Gaspar Noé, Denis Bedlow
hrajú: Karl Glusman, Aomi Muyock, Klara Kristin, Juan Saavedra, Jean Couteau, Vincent Maraval

Vstupné: 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)
Vstupné s členským preukazom ASFK: 2,50 / 1,50 € (k zakúpeniu na Stanici)


Kiosk 1/ festival iného slovenského divadla a tanca

Kiosk je festivalom nového divadla a tanca, ktorý už po jedenásty raz ovládne v posledný júlový víkend rozmanité priestory Žiliny. Témou aktuálneho ročníka je proces, nakoľko ten je pri príprave predstavenia častokrát vzrušujúcejší ako samotný výsledok. Cesty sú ešte nevyšliapané, názory na seba narážajú, pokusy môžu byť omylmi aj úspechmi.

Aj preto Kiosk v priestoroch Stanice Žilina-Záriečie, Novej synagógy či Františkánskeho kláštora predstaví skôr otvorené diela než uzavreté projekty (Jaro Viňarský: The Touch of the Open), inscenácie, ktoré budú prekračovať limity žánrov aj javiska (HodWorks: Solos), hudobno-vizuálne performancie (For you Katrina), presahy k virtuálnej realite (Mária Júdová, Andrej Boleslavský: Camouflage, AST: Hra na budúcnosť _ Subjective Future) či site-specific inštalácie a akcie (DiStO: Divadlo statického objektu, Orchestr Berg: Performatívna hudobná prechádzka mestom) a performatívne prednášky (Juraj Korec a spol.: Sólo nielen pre jedno telo).

Diskusie, ktoré sú rovnako dôležitou súčasťou festivalu, si budú klásť otázky, čo je dnes výskumom v umení, kedy je ešte proces tvorivou činnosťou, či ako dešifrovať hranicu medzi odôvodnenou neukončenosťou a umelou postmodernou hrou. Kiosk sa rokmi tvaruje, vyvíja, skúša, čo všetko si môže dovoliť. Siaha, kam sa predtým neodvážil, pulzuje v symbióze s mestom. Je neustále živý, v procese.

www.kioskfestival.sk


Žilinský Večerný Rotary beh&inline

Športové podujatie pre celú rodinu, konajúce sa na Vodnom diele. Organizátori pripravili bežecké trate pre deti od 3 do 15 rokov a 8,2km trať pre bežcov.

Program:
17.15 Inline polmaratón (SIP) a Detský inline (7 km)
18.30 Detský beh (300 m, 700 m, 1 400 m)
19.30 Večerný beh (8.2 km)

Online registrácia:
www.inlineclubzilina.sk/…stration.php

Propozície:
www.inlineclubzilina.sk/…opozicie.pdf

www.inlineclubzilina.sk


Zlaté časy budatínske

Celodenné podujatie v štýle posledného majiteľa Budatínskeho hradu Gejzu Čákiho. Pre návštevníkov bude pripravený bohatý program, hudba, tanec, spev, hry, piknik, tvorivé dielne a veľa zábavy. Celý program bude prebiehať v štýle 1. polovice 20. storočia.


Wind River

Stopár Cory Lambert objaví uprostred zasneženej pustej krajiny Wyomingu telo mŕtveho indiánskeho dievčaťa. Vyšetrovania sa ujíma novopečená agentka FBI Jane Bannerová, ktorá do odľahlej indiánskej rezervácie Wind River prichádza z Las Vegas, úplne nepripravená na drsné podnebie, ktoré tam panuje. Na pomoc s vyšetrovaním si prizve stopára Coryho a spoločne sa snažia prísť na kĺb záhadnej smrti.

Dráma/Krimi/Mys­teriózny, 107 min., 2017, GB/Kanada
Réžia: Taylor Sheridan
Hrajú: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Graham Greene a ďalší
Trailer: https://www.youtube.com/watch?…


Žilba CUP 2018

V roku 2018 sa uskutoční už 3. ročník turnaja v malom futbale, Žilba CUP, ktorého organizátorom je OZ Žilina v pohybe.

Samotný turnaj je určený pre vekovú kategóriu ľudí od 16 do max. 45 rokov. Predpokladaný počet tímov je 12, teda cca 100 športovcov zo Žiliny a širšieho okolia, pričom jeden tím pricestuje z Českej republiky.

Sprievodnými akciami podujatia bude dobrá hudba, spevácke a exhibičné vystúpenia, chutné jedlá. Nezabúda sa ani na deti, pre ktoré budú pripravené atrakcie. Súčasťou bude ‚chill out‘ zóna pre športovcov, rodiny a ľudí rôzneho veku.

https://www.facebook.com/ZilBaCup/


Piráti na vlnách

Píše sa rok 1966 – najlepšia éra pop music a banda DJ-ov vysiela z lode v Severnom mori na vlnách pirátskeho rádia rock & pop 24 hodín denne. V tej dobe sa na palube ocitne aj osemnásťročný Carl, ktorý tu zažije veľa zábavy, ale aj životných lekcií. Film režiséra a scenáristu Richarda Curtise (Čierna zmija, Štyri svadby a jeden pohreb, Láska nebeská) Piráti na vlnách je geniálna komédia, v ktorej zaznejú niektoré z najlepších nahrávok pop music, a v ktorej sa predstavia herecké hviezdy Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy, Nick Frost, Rhys Ifans, Tom Sturridge a Kenneth Branagh.

Komédia/Dráma/Hu­dobný, 130 min., 2009, GB/DE/FR
Réžia: Richard Curtis
Hrajú: Bill Nighy, Kenneth Branagh, Philip Seymour Hoffman a ďalší

https://www.youtube.com/watch?…


To

Americký horor podľa knihy známeho spisovateľa Stephana Kinga. Keď v meste Derry v štáte Maine začnú miznúť deti, musí skupina mladých chlapcov a dievčat čeliť svojim najväčším obavám v boji proti zlému klaunovi menom Pennywise, ktorého vražedná a násilnícka história sa tiahne naprieč storočiami.

Dráma/Horor, 135 min., 2017, USA
Réžia: Andy Muschietti
Hrajú: Jaeden Lieberher, Sophia Lillis, Jeremy Ray Taylor a ďalší
Trailer: https://www.youtube.com/watch?…


Forum Musica Festival 2018

Forum Musica Festival vo svojom treťom ročníku ponúkne milovníkom kvalitnej klasiky v Evanjelickom kostole v Žiline, jedinečnú príležitosť zažiť koncert žilinského rodáka, kontrabasistu Romana Patkoló, uznávaného hudobníka svetového formátu. Koncert s názvom „Cesta na druhý breh“ bude predstavením tvorby mladej hudobnej skladateľky Kamily Šimonovej, ktorá napísala cyklus skladieb pre kontrabas venovaný práve tomuto fenomenálnemu žilinskému hudobníkovi. Výnimočnú atmosféru tohto hudobného večera zvýraznia aj zborové skladby v podaní zážitkového ženského speváckeho zboru Cambiar La Musica – ktorý musíte počuť, no najmä vidieť!

Druhým koncertom pod názvom “Spev znie z chrámu”, bude vokálny koncert speváčky Ľubice Strapáčovej a klaviristky Moniky Máťuš v Katedrále Najsvätejšej Trojice, kde odznejú skladby svetových autorov vokálnej tvorby. Poslaním tohto koncertu bude akási rozlúčka so starým priestorom tohto chrámu, ktorý sa v krátkej dobe bude rekonštruovať. Na zvýraznenie tohto faktu sa bude celý koncert odohrávať pri svetle sviečok, ktorý dodá tomuto priestoru jedinečnú atmosféru, ale aj osvetlí jeho priestor naposledy v aktuálnej podobe. Z tohto dôvodu zaznie počas koncertu aj organ, keďže bude tiež rozobratý, a tak si ho poslucháč bude mať možnosť vypočuť v koncertnom využití možno naposledy. Hudobným hosťom večera bude organistka Agáta Berki.

Termíny koncertov:
„Cesta na druhý breh“ – štvrtok, 16.8. 2018 o 19:00 h. – Evanjelický kostol
„Spev znie z chrámu“ – štvrtok, 23.8.2018 o 20:00 h. – Katedrála Najsvätejšej Trojice

https://www.youtube.com/watch?…


Pecha Kucha Night Žilina, Vol. 40 – Open Air

Letné vydanie obľúbeného formátu krátkych prezentácií ľudí, o ktorých vám chceme dať vedieť, sa už tradične odohrá vonku na záhrade pod nadjazdom Rondel na plátne letného kina. Originálni, tvoriví, či inak zaujímaví ľudia Vám na ploche 20 obrázkov x 20 sekúnd ukážu ich svet.

https://www.stanica.sk


M KREO Žilinský triatlon 2018

V krásnom prostredí žilinského Vodného diela sa uskutoční jubilejný, už 20. ročník Žilinského triatlonu. V rámci tohto podujatia sa po prvýkrát sa na Slovensku uskutoční Európsky pohár juniorov a junioriek. Okrem toho sa bude súťažiť o slovenské majstrovské tituly v krátkom triatlone v kategórii mužov a žien, o body do Slovenského pohára v triatlone a kross triatlone vo všetkých vekových kategóriách.

http://www.zilinskytriatlon.nereus.sk/


tYhle: LEGOrytmus – nový cirkus

Skupina tYhle vznikla z neplánovaných umeleckých stretnutí. tYhle sú deti prelomu tisícročí, deti globalizácie s rozdielnymi koreňmi, ktoré spája zvedavosť, ctižiadostivosť a zmysel pre nečakané prekvapenia, s ktorými potom tvoria. Skúsenosti, z ktorých rastú a miesta, z ktorých prišli sú síce rôzne, ale našli spoločný jazyk – vo fyzickom divadle. LEGOrytmus nám prostredníctvom športu ponúka cestu, ako premýšľať o našej spoločnosti. Predstavenie sa inšpiruje olympiádou, spartakiádou aj aerobikom, aby cez pohybový slovník, ktorý všetci poznáme, zobrazilo partiu športovcov, ktorí sa snažia dosiahnuť svoje športové ciele nečakaným spôsobom.

http://tyhle.cz/


Finále plážovej volejbalovej ligy

Plážová liga 2018 je séria turnajov v plážovom volejbale, kde majú hráči možnosť na jednotlivých turnajoch zbierať body na jej najväčší športový sviatok – finále plážovej ligy. Turnajov sa môže zúčastniť ktokoľvek, kto má chuť v areáli eXtreme park na Vodnom diele Žilina osláviť každú druhú sobotu športom. Súťaží sa v troch kategóriách: A – Profíci, B – Amatéri, C – Začiatočníci. Finále plážovej ligy sa opäť vracia na Námestie A. Hlinku, kde sa prebojujú najúspešnejšie dvojice.


Inter Nos – Medzi Nami 2018

Festival svoju pozornosť upriamuje na silné stránky všetkých ľudí, podporuje vzájomné vnímanie a porozumenie medzi nimi bez rozdielu a ľudskou, úprimnou formou nám hovorí, že všetci tvoríme spoločnosť. Práve zážitky a osobné príbehy pomáhajú vytvoriť nové postoje k ľuďom, ktorých nepoznáme. Organizátormi festivalu sú Nadácia Krajina harmónie, Centrum včasnej intervencie, Centrum voľného času Spektrum, Diecézna charita Žilina, Gymnázium Hlinská, Návrat, o.z., Stanica – Záriečie, Tanečná škola Ľ.Plešingera, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, hudobné skupiny a umelci z mesta Žilina.

https://www.facebook.com/…inaHarmonie/


Community run Žilina

Atletická akadémia Žilina v spolupráci s GO SPACE organizuje pre všetkých nadšencov behu športovo-kultúrnu udalosť Community Run Žilina, ktorá je určená pre veľkých aj malých bežcov. Beh, kde si deti, teenageri a dospelí, amatérski, ale aj profesionálni športovci zmerajú svoje sily.

Program: Skákacie hrady, maľovanie na tvár, detské atletické disciplíny pre najmenších, vystúpenie Hip Hop Centrum Žilina, vystúpenie mažoretiek Autogramiáda s Bambuľkou – Monikou Haasovou

Harmonogram od 15:00 – registrácia 16:00 – 16:30 detské behy 16:30– 17:00 detská štafeta, rodinná štafeta 17:00 – 18:00 Monika Haasová autogramiáda, Vystúpenie Street workout Žilina, detske atletické disciplíny, vystúpenie Hip Hop Centrum Žilina, vystúpenie mažoretiek, obed ( guláš) 18:00 – Vyhodnotenie pretekov

Partneri preteku : Mesto Žilina, Aupark Žilina, Subway, ZŠ Martinská, Detská atletika, Slovenský atletický zväz, CVC Žilina, Severka Tv, Žilinak

https://akaza.sk/community-run/


Žilinský mestský polmaratón 2018

Beh si ty! Nájdi si svoj beh a jednoducho sa zaregistruj! Tento rok prebieha už 4. ročník a usporiadateľom preteku je Horolezecký klub Salora o.z.. Behať naším mestom sa bude 15. septembra od 14:00. Miesto, kde sa všetko začína je Námestie Andreja Hlinku. Prihlásiť sa môžete online na stránkach www.behsity.sk. Vyber si svoju trasu: 5km, 10km, Polmaratón, Detské behy. Aktuálne štartovné: na vlastné triko – 11 euro, POMEZILINA – 19 euro.

http://behsity.sk/…maraton-2018


Otvorený deň v lezeckom centre LA SKALA

Otvorenie nového lezeckého centra LA SKALA na Solinkách. Celý deň bezplatné lezenie pre všetkých, nielen lezcov, ale širokú verejnosť. O vašu bezpečnosť sa budú starať skúsení inštruktori, ktorí vám ukážu krásu tohto športu.
V rámci otvorenia budú prebiehať exhibičné preteky dievčat a chlapcov v kategóriách U10, U12, U14, U16. V súčinnosti s Horskou službou Vaľká Fatra na vás budú čakať ukážky zlaňovania a záchranárskej lanovky, ktoré si budete môcť bezpečne vyskúšať. Štúdio jogy YoGO, sídliace v budove lezeckého centra, pripravilo pre všetkých počas celého dňa bezplatné hodiny power jogy. O dobré jedlo sa postará reštaurácia situovaná v priestoroch lezeckého centra.

http://www.laskala.sk/


Deň čistého ovzdušia

Táto akcia sa koná v rámci celoeurópskej kampane Európsky týždeň mobility, ktorou sa každoročne podporujú aktivity zamerané na udržateľnú mestskú mobilitu. Mesto Žilina v spolupráci so Stavebnou fakultou ŽU, pri tejto príležitosti organizuje akciu, ktorou chce verejnosti pripomenúť dôsledky zvýšeného počtu áut v meste a prezentovať moderné spôsoby na znižovanie emisného zaťaženia v meste vrátane podpory alternatívnych, predovšetkým, nemotorových druhov dopravy.

http://eurotm2018.eurotm.sk/content/uvod


Stretnutie drotárskych majstrov

Ústrednou témou tvorivej dielne aktuálneho ročníka budú architektonické pamiatky Slovenska. Workshop je súčasťou projektu Drôtené mini Slovensko. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Súčasťou podujatia je putovná výstava Drotárov rok prezentujúca diela vybraných ôsmich českých umeleckých remeselníkov, absolventov českej drotárskej školy.


Žilinské blatíčko 2018

Koniec septembra už každý netrpezlivo očakáva, aby si maximálne užil svoj beh po krk v blate. Prekážkový beh Vás na 8 kilometroch preverí, budete sa cítiť ako hrdinovia a ženy sa vcítia do role herečky Demi Moore, keď hrala G.I. Jane. Organizátorom preteku je Preles, O.Z., a tak ako každý rok, aj tento sa zablatíte v Lesoparku Chrasť. Kategórie: Individuálne preteky – súťažný beh jednotlivcov (muži aj ženy). Výzva dvojíc – nesúťažný beh dvojíc (muž – muž, žena – žena, zmiešaná dvojica). Súťaž tímov – pretekári, ktorí bežia individuálne preteky sa môžu spájať do 4-členných tímov. Detský beh – pre deti vo veku od 0 do 14 rokov bezplatná registrácia priamo v mieste konania pretekov, štart o 10:30. Kontakty: info@lanovyparkpreles.sk, 0949 754 146

http://blaticko.aktivnyobcan.sk/


ŽILINA ŽIJE 2018

Žilina žije hudbou a skvelými ľuďmi, a práve koncom septembra s ňou ožijete aj vy! Z atraktívnych klubov nášho mesta budú znieť kapely, ako Puding Pani Elvisovej, Fallgrapp či radostní Vrbovskí víťazi. Tretí ročník festivalu Vám s určitosťou vráti leto do žíl.

https://www.facebook.com/…53559157645/