VÝTVARNÉ UTORKY

Na podujatie Výtvarné utorky je potrebné sa prihlásiť.
Prihlásením na podujatie „Výtvarný utorok“ sa považuje potvrdenie účasti na e-mail: art@evasugarova.com.

V e-maile je nutné uviesť:
Meno a priezvisko účastníka (príp. účastníkov, ak prihlasujete v jednom e-maile viac osôb) a dátum Výtvarného utorku, na ktorý si rezervujete účasť.

V prípade, že v e-maile nebude uvedený dátum, budeme predpokladať, že si rezervujete účasť na najbližší možný termín.

Účasť vám bude vždy potvrdená (resp. zamietnutá po prekročení kapacity osôb) v e-maile, ktorým odpovieme.
Minimálny počet účastníkov: nie je stanovený
Maximálny počet účastníkov: 20
Termín uzávierky účasti: vždy do 16:00 v deň konania podujatia
Po naplnení kapacity bude toto komunikované aj v diskusii pod FB eventom https://www.facebook.com/…11373999333/.

Pozor: Potvrdenie účasti alebo záujmu iba v FB evente je iba informatívne a nie je vnímané ako prihlásenie. Účasť s nárokom na kresliarsku sadu sa potvrdzuje vyslovene iba e-mailom (viď. v úvode).

Podujatie začína o 17:00, predpokladané trvanie 2h, max. 2,5h.
Miesto stretnutia: pri fontáne v Sade SNP.
Samotné kreslenie sa bude odohrávať v tejto časti parku – budeme sa presúvať po trávniku podľa vybranej scény na kreslenie.
K dispozícii bude lektor: Eva Šugárová + min. jeden spolulektor (asistent).

Program jednotlivých Výtvarných utorkov bude podobný (najmä teoretická časť), vždy ale budeme kresliť trochu inú scénu zo Sadu SNP a účastník sa vždy dozvie a naučí niečo nové.

Prihláseným účastníkom do max. počtu 20 bude k dispozícii sedenie na stoličkách resp. laviciach.

Prihlásený účastník Výtvarného utorku bude mať na mieste k dispozícii:
- sedenie (stolička, lavica, lavička)
- podložku s úchytom
- kresliarsky výkres A4
- ceruzku na náčrt
- gumu klasickú bielu
- základnú sadu pastelov
- vybrané doplnkové pastely
- gumu plastickú
- blender (rozmazávač)
- gumový obal na hotový výkres
- ďalší doplnkový drobný materiál

V závere podujatia bude tento materiál zozbieraný pre použitie na ďalší Výtvarný utorok – s výnimkou výkresu s kresbou a gumového obalu. Tieto účastníkovi zostávajú.

V prípade nepriaznivého počasia sa Výtvarný utorok neuskutoční – bez náhrady.

Zrušenie Výtvarného utorka (ak to bude vopred možné) odkomunikujeme na Facebooku ešte pred začatím podujatia – v diskusii k eventu (odkaz viď. vyššie).

Ak sa budete chcieť Výtvarného utorku zúčastniť aj napriek naplnenej kapacite, pokojne si prineste vlastné kresliarske potreby a pridajte sa k nám. Výklad je samozrejme verejný.


Reštaurovanie – na pomedzí umenia a remesla (Tvorivá dielňa pre dospelých)

Tvorivá dielňa pre dospelých zameraná na reštaurovanie historického nábytku pod vedením skúsených odborníkov z Reštaurátorského ateliéru RR. Ateliér vznikol ako súkromná dielňa reštaurátora Radka Ryšánka v roku 1998, ktorý neskôr kvôli doktorandskému štúdiu poskytol svoju dielňu absolventom VOŠ reštaurátorskej, čím po drobných zmenách vznikol stabilný tím reštaurátorov o štyroch členoch. Ateliér sa špecializuje najmä na historický mobiliár, umelecké a umeleckoremeselné predmety z dreva. Info a prihlasovanie: 0905 526 289, alebo simona.domanicka@rosenfeldovpalac.sk

www.rosenfeldovpalac.sk


VERNISÁŽ: Hanzelka + Zikmund – Fotografie

Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund nie sú uvádzaní vo fotografických encyklopédiách ani medzi významnými československými, resp. českými fotografmi. Napriek tomu ich fotografické dielo patrí, nielen množstvom, ale predovšetkým šírkou geografického a tematického záberu i obrazovou kvalitou k tomu najlepšiemu, čo bolo vo fotografii 20. storočia vytvorené.

Všeobecne možno povedať, že to platí nielen v domácom, ale aj vo svetovom kontexte.

Fotografické dielo H + Z má rozsiahly záber určený geografickými, prírodnými, etnickými, politickými a hospodárskymi zvláštnosťami tak, ako ich mali možnosť osobne spoznávať.

Spolu s rýdzo dokumentárnou fotografiou vytvárali aj snímky výtvarného až umeleckého charakteru predovšetkým prírodných, architektonických a štrukturálnych motívov a detailov.

Obsahovo a emočne sú najsilnejšími predovšetkým fotografie ľudí, s ktorými sa na svojich cestách stretávali. Napriek tomu, že tu boli vo veľkej miere zastúpené vtedajšie významné osobnosti a prominenti politického, kultúrneho a hospodárskeho života, tak ich hľadáčiku neušli predovšetkým tváre a osudy obyčajných ľudí.

Najväčšia sila, originalita a nezastupiteľnosť autorskej fotografie je v jej dokumentárnej a súčasne obrazovej hodnote, v jej pravdivosti a objektivite. Ideálom a cieľom je vytvorenie obecne zrozumiteľného vizuálneho svedectva, ktoré je výtvarne, esteticky a emočne pôsobivé, a ktoré má nadčasovú hodnotu.

Fotografické dielo H + Z tieto kritéria bezpochyby napĺňa a patrí k tomu najlepšiemu, čo bolo vytvorené v tzv. humanistickej fotografii dávno predtým, než tento termín začala odborná verejnosť využívať.

www.rosenfeldovpalac.sk


Secesná móda a klobúky (Tvorivá dielňa pre deti 6+)

Tvorivá dielňa pre deti od 6 rokov. Ako vyzerala móda v roku 1907? Poďme to zistiť a vyrobiť si vlastný secesný klobúk.
Info a prihlásenie: simona.domanicka@rosenfeldovpalac.sk

https://rosenfeldovpalac.sk/…ory/program/


Afrika I. – Z Maroka na Kilimandžáro (r. M. Zikmund, J. Hanzelka, J. Novotný, 1952)

Premietanie celovečerného filmu Afrika I. – Z Maroka na Kilimandžáro, v rámci výstavy Hanzelka + Zikmund – Fotografie.

Celovečerný film inžinierov J. Hanzelky a M. Zikmunda zachytáva, ako sa obaja cestovatelia pripravovali na svoju prvú cestu okolo sveta a v dokumentárnych záberoch rozprávajú ich zážitky z prvej polovice cesty Afrikou. Presvedčíte sa, aké prekážky museli zdolávať na spustošených cestách Habešu, a v akom nebezpečenstve bol osud ich výpravy pri odvážnom prechode Núbijskou púšťou. Film vrcholí výstupom na najvyššiu horu Afriky, vyhasnutú sopku Kilimandžáro, ktorej temeno je po celý rok pokryté ľadom.

Réžia: Miroslav Zikmund, Jiří Hanzelka, Jaroslav Novotný, 1952
Kamera: Miroslav Zikmund, Jiří Hanzelka, Zdeněk Hrubec, František Škapa, Jaroslav Novotný
Hudba: Zdeněk Liška

Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 17.45 hod.).

Vstup zdarma.

www.rosenfeldovpalac.sk


Tvorivé remeselné dielne

Mesto Žilina pripravilo v rámci Žilinského kultúrneho leta 2018 opäť predstavenie remeselných zručností s názvom „Tvorivé remeselné dielne“, ktoré sa bude konať na Mariánskom námestí. Umeleckí remeselníci vám priblížia prácu so šúpolím, cínom, voskom, hlinou i výrobu kozmetiky z byliniek. Zaujímavosťou bude brúsenie kraslíc či plstenie. Príďte si vyskúšať svoju zručnosť a odneste si domov vlastnoručne vyrobený suvenír.


Vyrobme si bábku (Tvorivá dielňa pre deti 4+)

Marioneta, maňuška, javajka – ako ich vyrobiť z papiera?
Letná tvorivá dielňa pre deti od 4 rokov.

Info a prihlásenie: simona.domanicka@rosenfeldovpalac.sk

Vstup: zdarma

www.rosenfeldovpalac.sk


Afrika II. – Od rovníku k Stolovej hore

Druhá časť filmu Afrika začína putovaním v rovníkovej oblasti, kde sa cestovateľom podarilo zachytiť najtypickejšie obrazy pôvodnej Afriky. Cesta pokračuje do pralesov Belgického Konga, kde natočili najmenších ľudí na svete – černošských trpaslíkov. Zo strednej Afriky sa vydávajú smerom na juh cez Viktoriine vodopády a tajomné zrúcaniny stredovekého sídliska v Zimbabwe. V Johanessburgu sa stávajú svedkami slávnosti černošských zlatokopov. Ich cesta končí na najjužnejšom cípe Afriky pod Stolovou horou v Kapskom meste. Záver filmu zachycuje zrodenie sopky natočenej z bezprostrednej blízkosti.

Režia: Miroslav Zikmund, Jiří Hanzelka, Jaroslav Novotný, 1953 Kamera: Miroslav Zikmund, Jiří Hanzelka, Zdeněk Hrubec, František Škapa Hudba: Zdeněk Liška

Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 17.45 hod.).

Vstup zdarma.

www.rosenfeldovpalac.sk


Pollock

Tvorivá dielňa pre deti od 6 rokov.
Hráme sa a experimentujeme s farbami.
Info a prihlásenie: simona.domanicka@rosenfeldovpalac.sk

www.rosenfeldovpalac.sk/…lna-pollock/


STREDOVEKÝ DEŇ

Hlavným cieľom akcie je pripomenúť si príťažlivou a pútavou formou významné dátumy a udalosti zo života mesta v tomto období. Počas všetkých ročníkov sa vystriedalo na podujatí takmer päťsto účinkujúcich a komparzistov. Podujatie pripravuje mesto Žilina v spolupráci s občianskym združením FACTA NON VERBA, ktorého členovia pracujú formou dobrovoľníctva. Podujatie našlo, aspoň podľa ohlasov, širokú odozvu medzi verejnosťou. V čase založenia podujatia podobné mestské stredoveké akcie takmer nejestvovali. Najatraktívnejšou súčasťou bola v každom ročníku večerná hromadná bitka rytierov a bojovníkov. V podmienkach historických centier slovenských miest bola táto časť jediná svojho druhu na Slovensku. Pridanou hodnotou akcie sa stali naštudované scénky zo stredovekého života ako napr. stredoveký lekár, stredoveký zubár, morové rany, čarodejnice a veľa ďalších.

14.00 / Otvorenie – Miro Kasprzyk
14.20 / Turnaj / stredoveký boj
14.50 / Pasovanie za rytierov a detský boj
15.20 / Perníková chalúpka / interaktívna rozprávka
15.50 / Lukostrelci / ukážky
16.20 / Dívčí válka
16.50 / Gotické tance
17.10 / Ukážky šermiarskych súbojov
17.40 / Kto bude kráľovná? / šermiarska scénka
18.15 / Ukážky výcviku dravých vtákov
18.35 / Múzeum voskových figurín alebo kostýmy a tance
18.50 / Štyria rytieri / scénka
19.15 / Stredoveká hudba / Subulcus
19.45 / Hema šerm
20.00 / Alchymista – alebo veľká bitka v divadelnom rúchu
20.45 / Fakír
21.00 / Ohňová show
21.15 / Braagas / CZ
22.00 / Stredoveký ohňostroj
22.15 / Fakľový sprievod

Ďalej zažijete:
Ukážky dobových remesiel, stredoveký tábor, dobýjanie slameného hradu a stredoveké hry pre deti potulných muzikantov, individuálne šermiarske súboje, dobový jarmok, ukážky stredovekého života.

Na Stredovekom dni dochádza k streľbe, a preto sa účasť neodporúča malým deťom, občanom s citlivejším sluchom a zvieratám.

www.stredovekyden.sk


Z Argentíny do Mexika

Premietanie celovečerného filmu Z Argentíny do Mexika, v rámci výstavy Hanzelka + Zikmund – Fotografie. Cestovatelia Hanzelka a Zikmund priplávajú z Afriky do Južnej Ameriky. Na svojej púti na filmový pás zachytávajú mračná kobyliek na rovinách argentínskeho Čaka, hadiu farmu v Butantanu, mrakodrapy v Buenos Aires a v Rio de Janeiru, návštevu malomocných v Paraguayi, vodopády v Iguazú, odvážnu výpravu do pralesov v povodí rieky Maraňon za povestnými lovcami lebiek, indiánsku osadu v Paname a cesta predčasne končí v Mexiku uprostred trosiek starobylých indiánskych chrámov a pyramíd.

Réžia: Miroslav Zikmund, Jiří Hanzelka, 1953
Hudba: Zdeněk Liška

Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 17.45 hod.).

Vstup zdarma.

https://rosenfeldovpalac.sk/…y-do-mexika/


BAVME SA VARENÍM

Na svoje si prídu všetci milovníci dobrého jedla počas podujatia BAVME SA VARENÍM so žilinskými kuchármi. „Guláš je ako človek. Ani jeden nie je rovnaký. Jeho chuť a vôňa sú vždy chuťou a vôňou krajiny či regiónu“, to sú slová šéfkuchára Vladimíra Lokšíka. O jedle nebudete len počúvať , ale budete ho hlavne ochutnávať, a to v piatok 17. augusta. Vaše chuťové bunky si zgustnú na špecialitách žilinských šéfkuchárov, chýbať nebude ani súťaž či dobrá hudba.


JF BMX freestyle show

Agentúra JF show je založená Janom Jílkom, majstrom sveta a ČR vo Freestyle BMX. Počas svojej 15 ročnej kariéry nazbieral mnoho skúseností zo závodov po celej Európe. Prostredníctvom edukačných a zábavných programov dáva mladým nádejným športovcom príležitosť predviesť svoje umenie širokej verejnosti.

Sprievodným programom podujatia bude aj vystúpenie Street dance skupín, žilinských workoutistov a pre žilinských, alebo aj slovenských milovníkov freestyle bude pripravená súťaž, BMX LOCAL HERO v ktorej si môžu zmerať svoje schopnosti a porovnať sa s profesionálmi.

http://www.jfshow.net/


Ľudovo umelecké remeslá

Umeleckí remeselníci vám priblížia prácu so šúpolím, cínom, voskom, hlinou i výrobu kozmetiky z byliniek. Zaujímavosťou bude brúsenie kraslíc či plstenie. Príďte si vyskúšať svoju zručnosť a odneste si domov vlastnoručne vyrobený suvenír. Podujatie organizuje občianske združenie, ktoré podporuje všetkých priaznivcov starých a krásnych remesiel.

http://www.ludoveremesla.org/


ZÁVEREČNÁ

Už tradičné podujatie, ktoré spája všetkých mladých ľudí, či študentov, aby sa veselou hudbou rozlúčili s letom, stretli sa a zabavili predtým, ako sa po veľkých letných prázdninách vrátia do školy. September sa rozbehne s ohlušujúcim zvukom skvelých koncertov v podaní známych kapiel.


Z Burianky do podkrovia paláca

Prvý septembrový týždeň sa môžete v rámci kultúrneho leta zúčastniť exkluzívnej prehliadky, ktorá v sebe spája dve dominanty Žiliny. Návštevníci majú možnosť pokochať sa výhľadmi z Burianovej veže a následne si prezrieť krásnu expozíciu Bábky v podkroví Rosenfeldovho paláca postaveného v secesnom štýle. Kto bude mať chuť, môže si na záver otestovať nadobudnuté vedomosti v krátkom kvíze. Tešíme sa na vašu návštevu!

Termíny:
Od Po-Pi v časoch o 10.00 alebo o 14.00
Prehliadka trvá cca 2 hod.
Vstupné: zdarma

Objednať sa je potrebné emailom alebo telefonicky :
TURISTICKÁ INFORMAČNÁ KANCELÁRIA MESTA ŽILINA
Tel./Fax: +421 (0) 41 723 31 86
Adresa: Námestie A. Hlinku 9, 010 01, Žilina
E-mail: info@tikzilina.eu


Z Burianky do Lorety

V septembri budete mať možnosť prechádzať z jedného storočia do druhého prostredníctvom komentovaných prehliadok našich pamiatok. Navštívite zvonicu zo začiatku 16. storočia, kde sa dozviete veľa zaujímavostí o lúpežných rytieroch alebo o živote v stredovekej Žiline. Sprievodkyňa Vám otvorí dvere Loretánskej kaplnky pristavenej do barokového Kostola sv. Barbory, kde získate vedomosti o Loretánskom kulte Panny Márie.

Termíny:
Od Po-Pi o 16:00 hod.
Prehliadka trvá cca 1 hod.
Vstupné: zdarma

Objednať sa je potrebné emailom alebo telefonicky :
TURISTICKÁ INFORMAČNÁ KANCELÁRIA MESTA ŽILINA
Tel./Fax: +421 (0) 41 723 31 86
Adresa: Námestie A. Hlinku 9, 010 01, Žilina
E-mail: info@tikzilina.eu


SLNKO NA SKALÁCH 2018

Na krásnom mieste, v lone prírody, uvidíte outdoorové aktivity každého druhu, od horolezectva cez lyžovanie či paragliding. Podujatie bude prebiehať aj v priestoroch Mestského úradu v Žiline. Na festivale Vám športovci odhalia zákulisie zo svojho športového sveta a dozviete sa aj zaujímavosti z ochrany prírody.

http://www.slnkonaskalach.sk/


Kašmír: Je-li kde na světě ráj

V Indii boli H+Z pri svojej druhej ceste od mája 1960 do konca marca 1961. Okrem celovečerného „Je-li kde na světě ráj …“ vzniklo taktiež 16 krátkych filmov. Kašmír sa im stal útočiskom pred úmornou horúčavou v Dillí a dočasným domovom v hausbóte na jazere Dal, kde nielen točili filmy, ale i písali reportáže pre rozhlas, noviny a časopisy v Československu.

Réžia: Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund, Jaroslav Novotný, 1961
Scenár: Jaroslav Novotný
Kamera: Jaroslav Novotný
Hudba: Zdeněk Liška

Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 17.45 hod.).
Vstup: zdarma

https://rosenfeldovpalac.sk/…a-svete-raj/


SEVER PROTI JUHU – ŽILINČANIA SA BAVIA FUTBALOM AJ NA PIESKU

Mesto Žilina pozýva na tradičný futbalový turnaj Sever proti Juhu alebo Žilinčania sa bavia futbalom, ktorý sa uskutoční na Námestí Andreja Hlinku v Žiline.
Každé mužstvo odohrá jeden zápas, ktorý bude v dĺžke cca 30 minút.
Registrovať sa družstvá môžu na http://www.sport.zilina.sk/…-proti-juhu/ .
Vstup na turnaj : zdarma


Deň zdravia

Aj tento rok sa Námestí Andreja Hlinku uskutoční 14. ročník podujatia zameraného na zdravie človeka s názvom Žilinský deň zdravia. Mottom podujatia je „Zdravie, krása a vitalita“. Počas dňa organizátori osvetovou činnosťou upozorňujú na civilizačné choroby a ponúkajú zdravú alternatívu života s cieľom vzbudiť záujem verejnosti o jej uplatňovanie v každodennom živote. Súčasťou podujatia sú bezplatné zdravotné vyšetrenia, napr. meranie krvného tlaku, cholesterolu, meranie očného tlaku, hustoty kostí, hladiny cukru v krvi, analýza ľudského tela, dentálna hygiena a iné. Sprievodným programom sú ukážky rôznych druhov cvičení. Návštevníkov čaká aj pestrý kultúrny program.


Žilinská plavecká štafeta – 10. ročník

Obľúbené plavecké podujatie bude opäť o prekonávaní rekordov. Cieľom akcie je zaplávať v uvedený deň, čo najviac kilometrov, bez ohľadu na dosiahnutý čas. Naše mesto sa pravidelne umiestňuje na popredných miestach medzi slovenskými mestami. Môže sa pýšiť napríklad z úspechu na podujatí Plavecká štafeta miest 2016, ktorá sa konala od septembra do decembra minulého roka. Spomedzi dvanástich zúčastnených miest zvíťazila Žilina s obrovským náskokom v počte preplávaných metrov. Celková dĺžka, ktorú žilinskí plavci preplávali, bola 1 562 000 metrov.


Žilina International Jazz Contest

Súťaž je otvorená pre mladé kapely a zoskupenia zo všetkých krajín. Je určená pre hudobníkov do 30 rokov. Semifinalisti budú vybraní porotou na základe zaslaných nahrávok a následne budú pozvaní na vystúpenie vo finále. Súťažiaci sa predstavia porote s programom v dĺžke 50 minút. Odborná porota vyberie víťaza. Rozhodnutie poroty je konečné a neodvolateľné. Porota môže prijať akékoľvek rozhodnutie, ktoré považuje za vhodné. Víťaz získava okrem finančnej ceny aj príležitosť vystúpiť na Bratislavských jazzových dňoch v Žiline. Odborná porota vyberie zo všetkých platných žiadateľov štyri zoskupenia. Tieto zoskupenia sa predstavia na finále, ktoré sa uskutoční 25. a 26. septembra 2018.

http://zilinajazz.com/sk/


Festival seniorov

Festival seniorov, ktorý tento rok prežíva 11. ročník, vznikol 4. októbra 2008, kedy si pár seniorských hláv povedalo: „Poďme svetu a hlavne sami sebe ukázať, že ešte sme tu a niečo dokážeme.“. Začiatky plaché, nesmelé, ktoré postupne prerástli na veľkú rodinu. Dnes vidieť radosť na tvárach vystupujúcich, s akým oduševnením a radosťou spievajú, tancujú, recitujú. Heslo festivalu, tak priliehavé veku seniorov “neseďme doma nečinne, ale poďme a podajme ruku priateľovi a spolu si pomôžme“ ich posilňuje, povzbudzuje a dodáva im chuť do ďalšieho života.


FIGA – festival inej gastronómie

FIGA je ideálnym miestom stretnutia pre dobrých ľudí s chuťou na kvalitné pouličné jedlo. FIGA znamená festival inej gastronómie, ale pre Vás to bude hlavne súlad chutí tradičnej ale aj svetovej kuchyne. Streefood je to čo nás nakŕmi pri dobrom rozhovore a samozrejme nebude chýbať hudba uvarená talentovanými DJ-mi.


Primátorský deň

Počas celého dňa budú prebiehať verejné diskusie s primátorom, do ktorých sa môžu zapojiť „malí i veľkí“. Na Radnici mesta Žilina bude primátor diskutovať so seniormi a členmi Žilinského mládežníckeho parlamentu. Pre žiakov základných škôl budú pripravené v Sade SNP bežecké preteky o pohár primátora mesta. Pestrý kultúrny program, na ktorom sa predstaví množstvo kapiel, zažijete popoludní na Mariánskom námestí.


Beh pre najmenších

Pre najmladších žiakov základných škôl budú pripravené v Sade SNP bežecké preteky o pohár primátora mesta.