Fest Anča

Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film predovšetkým pre dospelého diváka. Jeho cieľom je zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať o rôznych podobách animácie. Fest Anča sa každoročne koná v Žiline v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, v Novej Synagóge a ďalších kultúrnych priestoroch mesta Žilina. Využíva ich unikátne, neformálne prostredie, čím presahuje zaužívaný koncept filmového festivalu a zároveň búra pomyselné bariéry medzi divákom, organizátormi a festivalovými hosťami, a tak vytvára neopakovateľnú atmosféru.

www.festanca.sk/2016/


Súťaž MAĽUJ #podlaseba

Súťaž MAĽUJ #podlaseba, ktorá sa uskutoční 2.7.2016 bude zakončením druhej série večerných výtvarných eventov, ktoré sa konávali štvrtky v EMÓCIA Gallery & Caffe Clube. Vtedy sme mohli vždy vidieť jedného umelca/umelkyňu v priamom súboji s farbami. Teraz sa zážitok znásobí, keďže naraz sa nám predstaví 10 umelcov,ktorí sa postavia pred čisté plátna rovnakého formátu. To, čo nám predvedú a v akej technike, je čisto na nich. Čas sa im začne odpočítavať o 18:00. Na prelome dňa o 24:00 vyhlásime víťaza, na ktorého už teraz čakajú zaujímavé ceny. Tento ročník rozširujeme svoju pôdu aj do jedinečných priestorov kultúrnej pamiatky – Ciachovne. Súčasťou eventu sú rôzne umelecké stánky s originál značkami, kvalitná hudba a oddychová zóna, z ktorej môžete pozorovať tvorivý šum.

www.facebook.com/…65864439009/


KIOSK IX. – Festival nového slovenského divadla a tanca

Letný festival „iného“ slovenského divadla a odvážneho diváka. Aktivita pôvodne iniciovaná Divadelným ústavom prerástla do formy festivalu a od roku 2008 je domovským produktom Stanice. Koná sa každoročne v druhej polovici júla. KioSK je prehliadkou aktuálnych produkcií slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény. Dramaturgia festivalu sa zameriava na divadlo, tanec a široko chápané performatívne umenie, ktoré originálnou a objavnou formou rieši aktuálne obsahy. Festival je teda primárne priestor pre experiment, umelecký risk, žánrový presah, provokáciu, pričom však nezľavujeme z kvalitatívnych kritérií. Našou ambíciou je tak podnietiť a podporovať vznik nových umeleckých foriem na slovenskej scéne. Motto festivalu: Zn.: Hľadáme odvážneho diváka. Ponúkame dobrodružstvo spoločného hľadania „iného“ divadla. Ponúkame náš názor. A sme zvedaví na ten váš.

Pripravte si vreckovky, post-omdlievacie sady a čistiace prostriedky na krvácajúce srdcia a prepotené košele. Tohtoročnou témou festivalu bude pátos…

www.kioskfestival.sk


BRAZÍLSKY TÝŽDEŇ

Zakúste atmosféru brazílskeho podnebia! Netreba chodiť ďaleko – celý týždeň sa bude EXTREM Park niesť v znamení vášnivej kultúry Južnej Ameriky. Ochutnajte poctivé jedlá a nápoje z brazílskych končín a nechajte sa unášať rytmom electro samby, bossa novy, nu jazzu a reagge. Každý deň budú pre vás i vaše deti pripravené športové a kultúrne aktivity, ktoré vás odnesú od každodenných starostí a naladia na dovolenkový mód :)

www.extremepark.sk


SAMBA BASS

Dovolenkový týždeň na pobreží EXTREME PARKU zavŕšime spolu s producentom a djom FARRAPOm, ktorý k nám zavíta až z talianskej Bologne! Nie je to tak dávno, čo vydal electro brasil album www.soundcloud.com/…nez-alien-na.
Vystúpenie s rakúskym perkusionistom Lorenzom sľubuje naozaj poctivú dávku južanských rytmov. Doprevádzať ich budú dj Kinet, ktorého poznáme z Radia FM a Nu Spiritu a náš už dobre známy, domáci DayD z Emócie

www.extremepark.sk


ŽILBA CUP 2016

Srdečne Vás pozývame na prvý ročník kultúrno-športového podujatia s názvom ŽilBa cup, ktoré sa uskutoční v sobotu 23. júla 2016 od 8:00 v Žiline v areáli Základnej školy Bánová. Bude pre Vás pripravené chutné jedlo, dobrá hudba, rôzne zaujímavé atrakcie a súťaže. Počas celého dňa bude prebiehať medzinárodný futbalový turnaj na umelej tráve. Deti sa možu tešiť na trampolínu, skákací hrad a bohatý program. Zoberte Vašich známych, priateľov a príďte sa s nimi zabaviť.

Vstup je ZADARMO.

Tešíme sa na Vás už v sobotu 23. júla 2016 od 8:00 Ul. Do Stošky 8, 010 04, Žilina-Bánová

www.facebook.com/…46298764279/


Skvelý Fest (The Wavers, ŠLEHA, JURAJ HNILICA & BAND)

The wavers
Mladá žilinská kapelka

ŠLEHA
Kapela Šleha vznikla v roku 2012 a jej aktuálnu zostavu tvoria Juraj Janček (spev), Ľubomír Mazák (gitara), Vlado Kubala (basgitara) a Jano Huljak (bicie), hosťom na klávesoch je Marek Považan. Basgitarista Vlado Kubala sa po trinástich rokoch pôsobenia vo formácii Aya rozhodol odísť a založil si novú skupinu, ktorú nazval Šleha. Od jeho predchádzajúcej kapely sa tá nová odlišuje najmä tým, že hráva tvrdší rock. Fanúšikovia sa zároveň môžu tešiť na melodickejšie skladby s hlbšími textami.

Juraj Hnilica a Band
Juraj začal spievať ešte ako malý, keď mal 9 rokov. Vtedy na základnej škole sa úspešne zúčastňoval rôznych speváckych súťaží. Aktívnejšie sa hudbe začal venovať v roku 2001, keď spolu s kamarátmi Michalom Kulichom a Jánom Lichnerom založili kapelu Bačova fujara. S kapelou nahrali 4 albumy. Posledný z nich vyšiel v roku 2011 s názvom „Konečne!„. Ďuri bol hlavným skladateľom a textárom kapely. Počas svojej hudobnej kariéry spolupracoval na rôznych projektoch a bol členom kapiel Horská Chata, Editor, Problém, Nothing. V projekte Nothing nahrali album „Príbeh muža“, kde okrem iných účinkoval aj herec Marián Geišberg. Album bol súčasťou knižky Pavla „Hiraxa" Baričáka s rovnakým názvom. Ako predzvesť albumu Ďuri nahral akustickú verziu pesničky „Aká si krásna", kde na tvorbe videoklipu spolupracoval s organizáciou Greenpeace, ktorá mu poskytla unikátne zábery. 24. 9. 2014 uzrelo svetlo sveta EPčko s názvom „Dovoľte mi predstaviť sa Vám", ktoré je odrazovým mostíkom jeho ďalšieho pôsobenia.


Pony Express

Jazda Pony Express sa organizuje každoročne na počesť historického Pony Express, ktorého jazdci na koňoch prepravovali poštové zásielky na území USA od apríla 1860 zo St. Joseph v Missouri do Sacramenta v Kalifornii na trase dlhej viac ako 3000 míľ. Trasa pretínala územie štátov Kansas, Nebraska, Colorado, Wyoming, Utah a Nevada a jazdci celú trasu z Missouri do Kalifornie dokázali prejsť v priemere za 10 dní, pričom kone menili každých 10–15 míľ a jazdci sa striedali každých 75–100 míľ. Prepojenie štátov Únie telegrafom znamenalo koniec tejto poštovej prepravy, i keď na niektorých menších úsekoch fungoval XP ešte niekoľko rokov. História XP v Európe sa začala písať v r. 1985, kedy sa pod názvom Československý Pony Express uskutočnila prvýkrát preprava pošty na jednom úseku v rámci dnešnej Českej republiky. Postupne sa dĺžka trasy v Českej republike predlžovala až k jej hraniciam, čo umožnilo rozšírenie trasy XP do okolitých krajín – Slovenska, Poľska, Nemecka a iniciovalo vznik European Pony Express Assotiation, ktorej členom je dnes aj Pony Express Slovakia. V Európe dnes trasa jazdy XP presahuje 3000 km, prechádza štátmi Slovensko, Česko, Poľsko, Nemecko a Holandsko, pričom smer jazdy sa každoročne mení a jazdci celú trasu absolvujú bez prerušenia zhruba za 9 dní.

www.ponyexpress.sk


Bubble day 2016 aj v Žiline

Bubble day / Deň bublín je najväčšie bublinové podujatie organizované dobrovoľníkmi vo viacerých mestách na Slovensku i v zahraničí. Jeho myšlienkou je darovať v jeden deň radosť, nadšenie a úsmev na námestiach, alebo iných verejných priestranstvách miest a obcí. Tento rok ide o jeho tretie narodeniny so špeciálnou myšlienku, ktorou je: Bubble day for everyone/ Deň bublín pre každého, čo znamená, že chceme podujatie sprístupniť tým, ktorí sa ho nemôžu zúčastniť, a naopak priblížiť ho viacerým vekovým kategóriám, pretože vek je iba formalita a bubliny sú ten najkrajší spôsob ako ľudí spojiť a dať im možnosť zaspomínať na krásne časy detstva.

www.facebook.com/…09218414522/


Výstava historických vozidiel

Oldtimer Rallye je päťdňová medzinárodná súťaž historických automobilov a motocyklov. Jedná sa o prestížne a zároveň najväčšie športové veteránske podujatie s celkovou dĺžkou trate 430 km. Tento rok vás trať povedie krásami Žilinského a Prešovského samosprávneho kra­ja.


Ľudové umelecké remeslá 2016

Mesto Žilina a OZ Tradičné ľudové umelecké remeslá Vás opäť pozývajú na medzinárodné stretnutie ľudových remeselníkov na Mariánske námestie v Žiline. Ľudové umelecké remeslá je kultúrne podujatie, na ktorom sa prezentujú tradičné ľudové remeslá a remeselníci zo Slovenska i zo zahraničia. Svoje umenie predstavia napríklad drotári, rezbári , keramikári, rezbári, kováči, výrobcovia kraslíc, ľudových hudobných nástrojov a mnohí ďalší. Súčasťou je samozrejme kultúrny program, kde vystúpia folklórne a spevácke súbory. Podujatie organizuje občianske združenie Tradičné ľudové umelecké remeslá.

FS Rozsutec Folklórny súbor Rozsutec, ktorý vznikol v roku 1965, sa už dávnejšie zaradil medzi najvýraznejších interpretov slovenského folklóru. Svedčí o tom nielen pravidelná účasť na významných domácich i medzinárodných festivaloch, ale aj viaceré prestížne vyznamenania a ocenenia. Takmer 60-členný kolektív mladých ľudí pracuje v súčasnosti pod taktovkou vedúceho súboru a choreografa Štefana Muchu a umeleckého šéfa Tibora Mahúta. Zriaďovateľom súboru je mesto Žilina, prevádzkovateľom Mestské divadlo Žilina. So súborom je od jeho založenia neodmysliteľne spojená originálna terchovská muzika, spev a tanec. V tomto ohľade prispel Rozsutec výraznou mierou k rozvoju svojráznej hudobnej tradície Jánošíkovho kraja. Aj zásluhou jeho dlhoročnej tvorivej činnosti si terchovská (nebeská) muzika udržala podobu jednej z najarchaickejších ľudových hudieb na Slovensku. Súbor je pomenovaný podľa najkrajšieho vrchu pohoria Malá Fatra. Spoločne ich spája nielen názov, ale aj vytrvalý záujem ľudí a sila autentického zážitku.


MEDZI NAMI ( InterNOS )

Po dlhorocnom úspešnom projekte Jašidielna, prichádza Nadácia Krajina harmónie s novým projektom pod názvom Medzi nami. Festival Medzi nami – Inter Nos chce poukázat na silné stránky všetkých ludí, podporit vzájomné porozumenie medzi nimi bez rozdielu ( výšky, váhy, farby vlasov, postihnutia, poctu detí ci velkost penaženky) a veselou formou pripomenút, že všetci tvoríme komunitu a navzájom dokážeme ocenit rôznorodost. Organizátormi festivalu sú Nadácia Krajina harmónie, Centrum vcasnej intervencie, Diecézna charita, Gymnázium Hlinská, Návrat, o.z., Stanica – Záriecie, Tanecná škola L.Plešingera, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, hudobné skupiny a umelci z mesta Žilina.

www.nkh.sk


Žilinský mestský polmaratón

Žilina sa hrdo radí medzi bežecké mestá. Konečne máme svoj mestský polmaratón a pokračujeme v ňom aj v tomto roku. Vďaka tebe, lebo si bežal. Vďaka dobrovoľníkom lebo ta v behu usmerňovali. Vďaka mestu lebo sa nám poskytlo a vďaka HK Salora, ktorá sa odhodlala na tento dlhý beh. Štart z Hlinkovho námestia o 14:00. Detské behy, 10km, 21km. Registrácia online ale aj osobne pred štartom. Viac info na www.polmaratonzilina.salora.sk. Registruj sa ešte dnes a ušetri na štartovnom.