VEČER SWINGU (DJ DayD, Zvolenský bigband, DJ Caterpilar ) + SWING WORKSHOP-SWING WINGS

Sme nadšenci, ktorí organizujú kurzy, tanciarne a vecierky venované starému jazzu a tancom 30. a 40. rokov 20. storocia. Sme SWING WINGS!

www.swingwings.cz

DJ DayD DJ a promoter, ktorý vo svojej tvorbe kombinuje predovšetkým módny electro swing s prvkami elektronickej tanečnej hudby a melódiami legendárnych jazzových bigbandov. Odohral svoje sety po boku známych mien ako Bart&Baker, Kiwistar, Farrapo, Swing Think & Papa Django, Renegades of Jazz…

www.facebook.com/djdayd/timeline


BRAZÍLSKY VEČER (DJ DayD, MiraMundo, DJ ŠANIEL)

Pozor zmena – podujatie sa bude konať v Mestskom divadle Žilina

MiraMundo je world music kapela brazílskeho skladateľa Luiza Murá a jeho spoluhráčov, ktorá ponúka mix rôznych štýlov od bossa novy cez japonskú enku, španielsku buleriu až po reggae a srbskú hudbu. Členovia kapely z rôznych krajín ponúknu kozmopolitnú hudbu barcelonských klubov, kde sa stretli a prevažne pôsobia, ak práve nehrajú na festivaloch.

MiraMundo:
Luiz Murá (Brazília) – gitara, spev
Agostino Aragno (Tal.) – husle
Desirée Garcia ( Špan.) – spev
Martin Melendez (Kuba) – violončelo

www.miramundomusica.com

DJ ŠANIEL
je vášnivý zberateľ hudby, freestylový DJ a interpret v jednej osobe s výborným vkusom pre selekciu a vrodeným inštinktom pre zábavu. V jeho šikovných a precíznych mixoch Vám ulahodia pekné melódie, miešané s údernými beatmi, poriadnymi bengermi aj dávkou rapu v jeho vlastnom podaní.

www.alexanderpetrzalsky.sk/dj-saniel/


SLOVENSKÉ TANGO (CHANSON FRIENDS, Miroslav Baloga – Krutsa Nova Quartet)

Chanson Friends Pesničky chytľavé, dynamické, prudké sa zameriavajú na interpretáciu populárnej hudby 30. až 50. rokov 20. storočia.

Miroslav Baloga – Krutsa Nova Quartet


Tvorivé remeselné dielne

Žilinské kultúrne leto prináša obyvateľom a návštevníkom mesta už tretíkrát podujatie s názvom Tvorivé remeselné dielne, kde si na Mariánskom námestí môžu pozrieť šikovné ruky remeselníkov, ktorí udržiavajú tradície našich predkov. Podujatie si našlo svojich fanúšikov medzi deťmi aj dospelými, predovšetkým možnosťou vyskúšať si jednotlivé remeslá a odniesť si spomienku vo forme vlastného výrobku. Radšej raz skúsiť ako stokrát počuť.


DEŇ EURÓPSKEJ KULTÚRY

Festival partnerských miest Žiliny predstaví kultúru a umenie viacerých partnerských miest mesta Žilina na Mariánskom námestí. Záujemcovia môžu tiež ochutnať rozličné tradičné kulinárske špeciality z partnerských miest. 7. medzinárodný festival predstaví kultúru, umenie a kuchárske špeciality viacerých partnerských miest mesta Žilina, medzi ktoré patria Mestská časť Praha 15, Plzeň, Frýdek-Místek (Česko), Bielsko-Biala (Poľsko) a Kikinda (Srbsko). Partnerské mestá prispejú do programu vystúpeniami skupín, ktoré do Žiliny prinesú hudbu z bližších aj vzdialenejších končín. V spolupráci so Žilinským klubom kuchárov a cukrárov budú pripravené špeciality tej, ktorej krajiny.

V tomto roku je podujatie realizované s finančnou podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ prostredníctvom dotačného programu v oblasti medzinárodných vzťahov a zahraničnej politiky. Za obsah akcie je zodpovedné OZ Truc sphérique a Mesto Žilina.

Akuma
Akuma nesie názov po Akumulátorce Raškovice, podniku, ktorý kapelu kedysi sponzoroval. Jej jadro tvorili vtedajší študenti na čele s kapelníkom Antonínom Hradílkem. Spočiatku hrávali, kde sa dalo – na dedinských tancovačkách, v hostinci U Huck. Popularita kapely vzrástla v dobe pravidelných čajov o piatej vo Frýdeckej sokolovni. V roku 2012 sa muzikanti po päťdesiatich rokoch znovu zišli a naskúšali pôvodný repertoár. "Z pätnástich nás zostalo deväť. Bol to trochu risk. Nevedeli sme, koľko našich fanúšikov na nás po toľkých rokoch vôbec príde, boli sme milo prekvapení, "hovorí Michna.

Členovia: Bohumil Kocich (gitara), Waldemar Svatoš (bicie), Zdeněk Kohut (basová gitara), Karel Peter (klávesy), Aleš Gurecký (saxofón), Milan Michna (trúbka), Milan Sarek (spev), Zuzana Šumberová (spev).

Damian Luber Quartet – Frýdek Místek/CZ
Damian Luber, zakladateľ blues, funk, s prvkami džezu a bossa nova, je umelec s pozoruhodným zafarbením hlasu. Miluje hudbu, vytvára poetické obrazy vo vedomí svojich poslucháčov. Vo svojej hudobnej kariére hral s: Eleanor Ellis (USA), Stan Breckenridge (USA), Dorota Zaziąbło, David Otter, Piotr Horeckim Robert Szewczugą, Krzysztof Maciejowski, Peter Repa (NL), Ireneusz Dudek, John Stachura. V roku 2015 vydal CD, „Urob to, čo sa ti páči.“

www.damianluber.com/o-mnie

Kikindski tamburaški orkestar – Kikinda/SRB
Orchester je sprevádzaný speváčkou Jasmine Zrnjanin, diváci budú mať možnosť užiť si tradičnú hudbu z regiónu. Hedge Grastić, jeden z členov tamburašského orchestra povedal: Boli sme založení pred dvoma rokmi a sa snažíme sa pestovať a chrániť našu tradičnú hudbu. Orchester má v súčasnej dobe sedem členov. Naším cieľom je vytvoriť väčší tamburašský orchester a zahrnúť tucet žiakov základnej školy.


Európsky pohár silných mužov

Už po siedmykrát bude súčasťou Žilinského kultúrneho leta divácky obľúbené podujatie s názvom Európsky pohár silných mužov, ktoré mesto Žilina organizuje v spolupráci so Slovenskou asociáciou silných mužov. Podujatia sa zúčastňujú najsilnejší muži Európy zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Srbska, Poľska a Bosny a Hercegoviny, pričom súťažia vo viacerých disciplínach ako je dvíhanie áut a betónových gúľ, nosenie slovanského meča a iné. Očakávame, že podujatie bude rovnako ako po minulé roky divácky úspešné. Pre divákov je pripravený aj sprievodný program.

Video z tohtoročného Poháru Slovanov z 5.8.2016


STREDOVEKÝ DEŇ

Už po deviatykrát sa v našom meste uskutoční jedno z najväčších podujatí Žilinského kultúrneho leta – Stredoveký deň. Mariánske námestie a okolité uličky so zachovaným stredovekým pôdorysom a atmosférou sú príhodným miestom na pripomenutie si života našich predkov. Vďaka tomu sa opäť na chvíľu ocitneme v stredoveku a uvidíme viaceré ukážky života Žilinčanov v stredoveku, medzi ktoré patria vystúpenia sokoliarov, stredoveké bitky, upálenie bosorky, ohňová show a iné atraktívne programy. Všetky bitky, šermovačky, mučenia či pálenie bosorky sú našťastie iba „akože“, pretože tá doba je už minulosťou. Treba si ju pripomínať len tou príjemnejšou formou a preto verím, že spoločne zažijeme pekný deň, plný dojmov. Tradícia Stredovekého dňa začala už v roku 2008, v predošlých ročníkoch bol Stredoveký deň venovaný napr. pôsobeniu templárov v našom meste, 690. výročiu udelenia výsad mestu Žilina či 700. výročiu prvej písomnej zmienky o Žiline ako o meste.

www.stredovekyden.sk


5. ročník Behu na Dubeň

Všetci nadšenci behu sa môžu zapojiť do 5. ročníka behu na Dubeň, s technicky náročnou ale o to krajšou bežeckou traťou v prírode s krásnym výhľadom na Žilinu.


Záverečná VI. (Heľenine oči,Dave Brannigan, The Bluebeat)

ZÁVEREČNÁ
Rozlúčka s letnými prázdninami nielen pre žiakov a študentov, ale aj pre dospelých na Mariánskom námestí. Pred začiatkom školských povinností si tak môžete vychutnať atmosféru koncertov vystupujúcich skupín, ktoré hudobne spríjemnia posledný prázdninový víkend.

Heľenine oči
Kapela vznikla v roku 1999 v hlavnom meste sveta – v najrodnejšom Prešove. Kombináciou prvkov metalu, ska, reggae, folku a rocku sa vo svojich vystúpeniach plných energie a srandy kapela úspešne vyhýba žánrovému zaškatuľkovaniu. Niekoľko skladieb je v lokálnom prešovskom dialekte, tzv. „prešovčine“.
Výsledkom radosti z hrania živých koncertov je vášnivá, energická a neprestajne rastúca fanúšikovská základňa. Heľenine oči majú na konte tri albumy a niekoľko videoklipov. Po prvom albume „Impérium Lahodných chutí“ (2004) a druhom pod názvom „Tafasasamáš“ (2008), vydala kapela v roku 2013 tretí album „Mimozemšťanie“. Zoskupenie HO absolvovalo počas svojho doterajšieho pôsobenia množstvo festivalov a klubových koncertov po celom Slovensku, Českej Republike, Poľsku, Holandsku, Spojených štátoch, či Írsku.

Dave Brannigan
Kapela Dave Brannigan vznikla na jeseň 2012 ako 4-členné indie-rockové zoskupenie. Sú označovaní ako žilinská kapela, no v skutočnosti sú členovia z rôznych miest žilinského a trenčianskeho kra¬ja. Ich vlastná tvorba je pestrá, chalani sa hrajú s dynamikou, zmenou rýchlosti a nepredvídateľnými zmenami. Ich cieľom je sa s hudbou vyhrať, no na druhej strane niektoré piesne sú aj jednoduchšie, len tak pre zábavu. Na internete sú k vzhliadnutiu ich piesne ako Old fashion show, Crazy a Time .

The Bluebeat
Dvaja spolužiaci s dlhou minulosťou začínali hrávať v klube Black & White zatiaľ bez basového gitaristu. Lukáš Piala – Gitara a Patrik Dorčík bicie. Neskôr sa k ním pridal Michal Vasiľ ako huslista, no bassgitarista v kapele stále chýbal. Keď Michal prišiel s nápadom – (The Project) tvoriť vlastnú hudbu, Lukášovi sa to nepozdávalo pretože bol dosť zaťažený povinnosťami a ďalšími dvoma kapelami a bez bassgitaristu kapela nemôže fungovať, tak sa Michal naučil na basgitare a kapela The Project bola na svete. Po nejakej dobe hrávania coverov po Žilinských baroch vyšla na svet prvá vlastná nahrávka On the Road a to bol začiatok kapely s novým názvom The Bluesbeat. O nedlho na to nahrali ďalšie 4 skladby a to Girl of my Dream, Hey Honey , Sky Rider, Mary and merry-go-round, ktoré sú súčasťou prvého albumu s názvom It´s all Right, ktorý vyšiel začiatkom júna 2014. Po niekoľkých mesiacoch v kapele zmizol duch pretože gitarista Lukáš odišiel hľadať šťastie niekde inde a kapela ochabla. Bolo potrebné oživiť ducha kapely a tak prišli nový členovia:
Viktor Vasiľ – gitara a spev
Roman Levčík – sólo gitara
Dušan Beňadik – bicie nástroje
Martin Svitana – klavir a vokály
Kristián Gašpar – husle

The Bluesbeat začali nanovo cvičiť s novým nadšením a novými nápadmi. A vznikla nová kapela The Bluebeat.


ŽILINA INTERNATIONAL JAZZ CONTEST 2016

27. – 28. septembra 2016

27/9/2016 – 17:00
Thorsten Skringer – Saxofónový workshop

27/9/2016 – 19:00
Aga Derlak Trio (PL)
Floris Kappeyne Trio (NL)

28/9/2016 – 19:00
ADAM JARZMIK QUINTET (PL)
Zoltán Rugovics Trio (HU/AT/UA)

SÁLA ŽILINSKÉHO KONZERVATÓRIA, VSTUPNÉ 5 EUR JEDEN DEŇ/ 7 EUR DVA DNI

Organizátori: Mesto Žilina, MESTSKÉ DIVADLO ŽILINA, OZ GIG
Podujatie podporila: Nadácia KIA Motor Slovakia
Sponzori: Budiš, WebSupport
Mediálny partneri: TV Severka, Rádio Piešťany, skjazz.sk, eurowalk, frontinus, mediapromo.sk, MY, Rádio Rebeca, Telka v meste, žilinadnes, žilinak


Z Burianky do divadla

15.9.2016 sa prehliadky konať nebudú

Všetkých, ktorí majú záujem nahliadnuť do Burianovej veže či do zákulisia Mestského divadla a zároveň sa dozvedieť niečo viac o týchto dvoch významných historických budovách, srdečne pozývame na prehliadky pod názvom Z Burianky do divadla. Prehliadky sú určené nielen pre jednotlivcov a skupiny, ale i pre školy, je však potrebné vopred sa na ne prihlásiť v Turistickej informačnej kancelárii mesta Žilina, pretože počet miest je limitovaný.

Kontaktné údaje: Turistická informacná kancelária, Námestie A. Hlinku 9, 010 01 Žilina,
Tel:+421 907 8­45 567, e-mail : info@titkzilina.eu

www.tikzilina.eu

Burianova veža
Burianova veža je samostatne stojacou renesančnou zvonicou Katedrály Najsvätejšej Trojice, svojím vzhľadom pripomína známe talianske mestské zvonice – kampanily (výška 46 m). Jej osud je spojený s menom majiteľa hradu Strečno v rokoch 1526–1529 Buriana Svetlovského z Vlčnova, ktorý vtedy bol aj dedičným richtárom Žiliny. Burianova veža bola po rekonštrukcii slávnostne otvorená v roku 2013 a prostredníctvom Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina je po prvýkrát v histórii sprístupnená verejnosti. Rekonštrukciu Burianovej veže uskutočnilo mesto Žilina s finančnou podporou Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra a Žilinskej diecézy.

Mestské divadlo
Budovu divadla postavili v rokoch 1942 – 1944 ako Reprezentačný dom Žiliny aj ako cirkevnú školu v štýle talianskeho neoklasicizmu. Od roku 1950 tu pôsobilo divadlo pod rôznymi menami a mestské základné aj stredné školy. Od roku 1991 je to opäť Mestské divadlo. Mestské divadlo Žilina je repertoárovým divadlom so stálym umeleckým súborom. Umelecky sa jeho dramaturgia orientuje na súčasné texty uvádzané v slovenskej premiére, nové dramatizácie a pôvodnú súčasnú slovenskú drámu. Hlavným poslaním Mestského divadla Žilina je prinášať divadelné, kultúrne a umelecké produkcie v najvyššej umeleckej kvalite, rozvíjať a obohacovať prostredníctvom divadelného umenia život Žilinčanov, s presahom v rámci slovenského a medzinárodného kontextu.

www.divadlozilina.eu


Žilinská plavecká štafeta

Tento rok mesto Žilina usporiada už 7. ročník Žilinskej plaveckej štafety. Cieľom akcie je zaplávať v uvedený deň čo najviac kilometrov bez ohľadu na dosiahnutý čas. Medzi plaveckou verejnosťou ide o veľmi obľúbenú akciu. Minulý rok sa na štafete zúčastnilo 1007 plavcov, ktorí spoločne preplávali 1183 kilometrov. Ide o nesúťažné podujatie s charitatívnym rozmerom. Zúčastňujú sa na ňom plavci všetkých vekových kategórií, základné školy, stredné školy, športové kluby a široká verejnosť. Akciu zaradila do svojho programu aj Asociácia športu pre všetkých Slovenskej republiky, ako jedno z významných športových podujatí.


Dni zdravia + Primátorská kvapka krvi

Tento rok sa Námestí Andreja Hlinku uskutoční 12. ročník podujatia zameraného na zdravie človeka s názvom Žilinské dni zdravia. Mottom podujatia je „Zdravie, krása a vitalita“. Počas dvoch dní organizátori osvetovou činnosťou upozorňujú na civilizačné choroby a ponúkajú zdravú alternatívu života s cieľom vzbudiť záujem verejnosti o jej uplatňovanie v každodennom živote. Súčasťou podujatia sú bezplatné zdravotné vyšetrenia, napr. meranie krvného tlaku, cholesterolu, meranie očného tlaku, hustoty kostí, hladiny cukru v krvi, analýza ľudského tela, dentálna hygiena a iné. Sprievodným programom sú ukážky rôznych druhov cvičení. Návštevníkov čaká aj pestrý kultúrny program.


Festival seniorov

Festival seniorov je prezentáciou zdravého seniorského života prostredníctvom hudby, spevu, tanca, ľudových krojov, ručných prác a tradičnej kuchyne starých mám. Súčasťou festivalu je seniorská veselica. Na festivale sa zúčastňujú seniorské kluby nielen z blízkeho a širšieho okolia Žiliny, ale i zo zahraničia, vrátane folklórnych súborov, speváckych zborov, recitátorov a heligónkarov. Cieľom festivalu je dať priestor umeleckej tvorivosti a zručnosti seniorov a zapojiť ich touto cestou do aktívneho kultúrneho života, aby nestratili záujem o kultúrne a spoločenské dianie.


Primátorský deň + Beh pre najmenších

Na Primátorskom dni bude žilinská samospráva otvorená ešte viac širokej verejnosti. Pre širokú verejnosť je počas Primátorského dna pripravený bohatý program, plný kultúry a športu. Návštevníci si môžu pozrieť žilinskú Radnicu, Burianovu vežu, či priamo vstúpiť do kancelárií Mestského úradu v Žiline. Počas celého dňa budú prebiehať verejné diskusie s primátorom, do ktorých sa môžu zapojiť „malí i veľkí“. Na Radnici mesta Žilina bude primátor diskutovať so seniormi a členmi Žilinského mládežníckeho parlamentu. V kaviarni Mestského divadla Žilina sa môžete tiež zapojiť do verejnej diskusie s primátorom. Pre žiakov základných škôl budú pripravené v Sade SNP bežecké preteky o pohár primátora mesta. Pestrý kultúrny program, na ktorom sa predstaví množstvo kapiel zažijete popoludní na Mariánskom námestí. Na celý program je vstup voľný.