Fest Anča

Zo Žiliny sa opäť stane „mekka“ animovaného filmu. Fest Anča, tak ako každý rok, ponúkne to najlepšie zo svetovej animovanej tvorby. Od 27. do 30. júna 2013 budú dvere do sveta animovanej fantázie otvorené v kultúrnom centre Stanica Žilina‐Záriečie, Ster Century Cinemas, v Mestskom divadle Žilina a v Považskej galérii umenia v Žiline.

Fest Anča však nie je iba klasickou prehliadkou filmov v kinosále. Ponúka aj kvalitnú hudobnú produkciu. Vystúpenie šarmantných provokatérok Čokovoko, legendárneho rapera Veca či majstra zvukových miniatúr Karaoke Tundra. Za gramcami budú lámať beaty Emo Noiz Boys a Palo Čejka alias DJ Reverend.

Už tradične bude dominantou festivalu medzinárodná súťaž animovaných filmov. Starostlivo vyberané krátke animované filmy z celého sveta súťažia o cenné trofeje Anča Award, Anča Music Video Award a Anča Student Award.

Filmy v počte 964 dorazili z rozličných kútov sveta, medzi ktorými sa objavili aj pre animáciu exotické krajiny, ako Arménsko, Bielorusko, Etiópia, Portoriko a Uruguaj. Nechýbajú ani už teraz svetoznáme animácie vďaka ich účasti na prestížnych filmových festivaloch v Clermont‐Ferrand, Sundance, Berlinale alebo ovenčené nomináciami na Oscara.

www.festanca.sk


Letné kino na Stanici Žilina – Záriečie: Náuka o snoch

Náuka o snoch (La science des re`ves) – Michel Gondry / FR / 2006 / 105 min
Podivný výlet do kolážovitej ríše divov, vyrobenej z papiera, celofánu a predstáv. Náuka o snoch je laškovitá romantická fantázia odohrávajúca sa v chaotickom mozgu Stephana Mirouxa, mladého výstredného muža, ktorého sny mu neustále napádajú reálny svet. Keď spí, stáva sa z neho charizmatický moderátor „Stephan TV“, ktorý prednáša náuku o snoch do papierových kamier. V skutočnom živote má však nudnú prácu vo vydavateľstve Parížskeho kalendára a hynie láskou ku svojej susedke Stephanie. Pretože nie je schopný získať si jej srdce v bdelom stave, rozhodne sa hľadať spôsob vo svojich snoch.

www.stanica.sk


Žilina Bike Contest 2013

Akcia je zameraná na podporu freestyle BMX a MTB scény na Slovensku. Utuženie vzťahov medzi slovenskými jazdcami, porovnanie síl a vzájomné sa vyburcovanie k lepším výkonom v príjemnej atmosfére v jednom z najlepších skateparkov v rámci Slovenskej Republiky. Je tu možnosť jazdiť Parkovým aj Streetovým štýlom, každý jazdec si dokáže nájsť to svoje, čo sa mu jazdí najlepšie. V parku sa nachádza aj prenosný rail, ktorý sa môže pred každou jazdou upraviť podľa potreby.

  • 1. kategória Jazdci do 16 rokov
  • 2. kategória Jazdci nad 16 rokov
  • 3. kategória Jazdci MTB

Každý jazdec v kvalifikácii má 2 jazdy v trvaní 1 minúty. Kvalifikácia sa jazdí na skupiny po štyroch. Do finále postupuje 5 jazdcov z každej kategórie a k dispozícii má jednu 2 minútovú jazdu. Porota zložená z troch jazdcov, ktorý každý hodnotí rozdielny štýl. Vyhodnotenie 1., 2., 3. miesta v každej kategórii + The Best trick celej akcie.

Už sa na Vás všetkých tešíme.
Uvidíme sa v parku!!!


Letné kino na Stanici Žilina – Záriečie: Pehavý Max a strašidlá

Pehavý Max a strašidlá – Juraj Jakubisko / ČSR, NDR / 1987 / 96 min
Paródia na frankensteinovské príbehy, ktorá oživuje všetko, čo jej stojí v ceste – od mŕtveho Draculu, zamurovanú Bielu pani, cez našu fantáziu, až po detstvo každého poctivého hipstera. Pre Juraja Jakubiska bol Pehavý Max skúškou komerčného hororového žánru, samozrejme poňatého veľmi svojsky. Zároveň s filmom sa natáčal sedemdielny seriál Teta, pričom film je jeho zostrihom. Práve nejasnosť niektorých zápletiek dotiahnutých v seriáli je asi najväčšia slabina filmu, stále sa však jedná o najplodnejšie Jakubiskove obdobie a možno sa dá povedať, že jeho posledný excelentný film (za zmienku v ďalšej tvorbe stojí asi len Sedím na konári…). Na motív románu Alana Rune Petterssona Frankensteino­va teta.

www.stanica.sk


Letné kino na Stanici Žilina – Záriečie: Mad Max 2: The Road Warrior

Mad Max 2: The Road Warrior – George Miller / Austrália / 1981 / 93 min
Dych berúci postapokalyptický „akčňák”, kde všadeprítomný prach cítiť až vo vlastných ústach. V post civilizovanej austrálskej púšti sa cynický tulák na úteku pred banditmi dá naverbovať samostatnou kolóniou vlastniacou ropný vrt.
Druhý (a najlepší) diel trilógie o šialenom Maxovi, hrdinovi púštneho sveta, v ktorom je najcennejšou surovinou ropa. Ani v jednej časti kultovej série nie je dej tým najdôležitejším. To najšialenejšie, čo na nás čaká a prečo sa Max stal kultom, je surovosť, extravagancia a šialenstvo. Film poprepájal všetky béčkové žánre (horor, akcia, postapokalypsa, porno), ale aj gendrovo ladené filmy a zlepil ich do absolútnej postmodernej pocty púšti, autám, kamiónom, benzínu, drsne oblečeným maníkom, čiže všetkého, čomu sa uvedomelý občan vyhne oblúkom.

Hrajú: Mel Gibson, Bruce Spence, Vernon Wells, Virginia Hey, Guy Norris

www.stanica.sk


KioSK

Letný festival „iného“ slovenského divadla a odvážneho diváka. Aktivita pôvodne iniciovaná Divadelným ústavom prerástla do formy festivalu a od roku 2008 je domovským produktom Stanice. Koná sa každoročne v druhej polovici júla.
KioSK je prehliadkou aktuálnych produkcií slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény. Dramaturgia festivalu sa zameriava na divadlo, tanec a široko chápané performatívne umenie, ktoré originálnou a objavnou formou rieši aktuálne obsahy.
Pozývame autorov s odvahou hľadať, byť autentický, pravdivý, autorský a aktuálny. Prezentujeme tvorcov so záujmom kriticky myslieť o svete. Nejde o prezentáciu overenej kvality, ale celkovo okrajových foriem, ktoré vzdelávajú ako vlastných autorov, tak divákov.
KioSK je teda primárne priestor pre experiment, umelecký risk, žánrový presah, provokáciu, pričom však nezľavujeme z kvalitatívnych kritérií. Našou ambíciou je tak podnietiť a podporovať vznik nových umeleckých foriem na slovenskej scéne.

www.kioskfestival.sk


Bažant Kinematograf

Jedenásty ročník Bažant Kinematograf štartuje už v piatok 21.júna na MFF Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Dva známe pojazdné autobusy budú tento rok na cestách do 9. septembra a privezú výborné slovenské a české filmy, a kolekciu zaujímavých slovenských predfilmov až do 36 miest.
 
V Žiline sa môžete tešiť na štyri filmy: POLSKI FILM, v ktorom štyria známi českí herci, spolužiaci z brnenskej JAMU – Matonoha, Liška, Daniel a Polášek – sa rozhodli splniť si dávny sen a nakrútiť spoločný film. Hrajú v ňom samých seba v zmysle hesla: Koľko postáv hráš, toľkokrát si človekom.
 
VIDITEĽNÝ SVET je príbehom samotárskeho štyridsiatnika, ktorý pozoruje nič netušiacich členov rodiny z paneláku oproti a rozhodne sa ukradnúť im šťastie.
 
Komédiu U MĚ DOBRÝ nakrútil Jan Hřebejk podľa poviedok Petra Šabacha a scenára Petra Jarchovského. Jej príbeh sa vracia do obdobia kapitalistickej reality začiatkom 90. rokov.
 
LÓVE je milostný príbeh zo súčasnosti s prvkami drámy. Odohráva sa na periférii veľkomesta, v tvrdej mestskej, veľmi konkrétnej a autentickej bratislavskej realite. Hlavný hrdina Maťo žije bezstarostný život bez pravidiel: s kamarátom Tomášom kradnú autá. Jeho život sa radikálne zmení vo chvíli, keď spozná Veroniku a zamiluje sa do nej.

www.kinematograf.sk


Letné kino na Stanici Žilina – Záriečie: 2010: Druhá vesmírna odyssea

2010: Druhá vesmírna odysea – Peter Hyams / USA / 1984 / 116 min
Roku 2010 je k Jupiteru vyslaná sovietska kozmická loď Leonov, ktorej posádku okrem Rusov tvoria aj traja americkí astronauti. Ich úlohou je zistiť, čo sa stalo pred deviatimi rokmi (2001: Vesmírna odysea) na palube lodi Discovery, ktorej posádka zahynula vinou zlyhania počítača.
Peter Hyams, ktorý pred a po tomto filme už natáčal len priemerné sci-fi thrillery (TimeCop, Relic, Pevnosť), sa veľkou záhadou dostal k natáčaniu veľmi sledovaného pokračovania prvej Vesmírnej odysey, ktorá znamenala zlom v dejinách kinematografie. Keby neexistovala prvá odysea, jednalo by sa o jeden z najlepších žánrových filmov, do ktorého Hyams vložil všetko, čo mu v neskoršej dobe zabezpečovalo vysokú divácku návštevnosť (výborná technická stránka, spád, napätie, jasné rozprávanie, …), ale dokázal tu majstrovsky vyjadriť pocit, s ktorým pristupujeme k vesmíru.

www.stanica.sk


Julia Holter (Us, Domino) koncert

Jej debutový album „Tragedy“ sa v roku 2011 umiestnil na popredných miestach takmer všetkých relevantných výročných rebríčkov. Kritici sa zhodli: Takto má znieť inteligentný pop! Julii Holter sa darí svojrázne skladby so sférickým spevom tvoriť tak, že pôsobia znepokojujúco a očarujúco zároveň. Aranžmány (občas zjavne, občas nepriamo) odkazujú na nadčasových hrdinov ako Philipp Glass alebo Steve Reich. Svoje zručnosti si zdokonalila na prestížnej škole California Institute of the Arts v Los Angeles.
Na dokreslenie piesní si táto mladá hudobníčka (ročník 1984) často berie na pomoc terénne nahrávky – zvuky všedného dňa a útržky rozhovorov tak tvoria akýsi zvukový závoj. S druhým albumom „Ekstasis“ vysypala na začiatku roka 2012 z rukáva ďalšie koncepčné dielo, pri ktorom naviac pracuje s gréckou mytológiou. Z tajuplných kúskov vytvára s prirodzenou ľahkosťou zložité zvukové experimenty, servírované v príjemnom balení. Počas leta absolvuje s kapelou americko-kanadsko-európske turné, v rámci ktorého sa premiérovo predstaví aj na Slovensku. 19. augusta jej vychádza na labeli Domino Records tretí album Loud City Song.

www.stanica.sk


Cestovateľské kino – ISLAND

Príďte sa v piatok 9. augusta o 20.30 hod. pozrieť na Mariánske námestie, kde sa Vám v rámci cestovateľského kina predstaví Island, neobyčajná krajina ohňa, ľadu a vetra, krajina gejzírov a ľadovcov, ktorá si Vás určite získa.


Pony express

Jazda Pony Express sa organizuje každoročne na počesť historického Pony Express, ktorého jazdci na koňoch prepravovali poštové zásielky na území USA od apríla 1860 zo St. Joseph v Missouri do Sacramenta v Kalifornii na trase dlhej viac ako 3000 míľ. História XP v Európe sa začala písať v r. 1985, kedy sa pod názvom Československý Pony Express uskutočnila prvýkrát preprava pošty na jednom úseku v rámci dnešnej Českej republiky. V Európe dnes trasa jazdy XP presahuje 3000 km, prechádza štátmi Slovensko, Česko, Poľsko, Nemecko a Holandsko, pričom smer jazdy sa každoročne mení a jazdci celú trasu absolvujú bez prerušenia zhruba za 9 dní. V rámci žilinského kultúrneho leta aj tento rok budeme svedkami slávnostnej odovzdávky pošty a zriadením poštového úradu na Mariánskom námestí aj so sprievodným programom.

www.ponyexpress.sk


Bitka o Atlantik, Bitka o Bastogne

V tomto roku opäť usporiada Ponorkový klub o. z. Žilina už štvrtý ročník Bitky o Atlantik, jedná sa o námornú, leteckú a ponorkovú bitku a prvý ročník tankovej Bitky o Bastogne, kde sa jedná o európsku premiéru.

Odkaz na ukážky Bitky o Bastogne za použitia modelov tankov v mierke 1:6, modelov lietadiel a množstva pyrotechnických efektov. (napr. model tanku Tiger, meria 150 cm a váži 120 kg. Diváci ich budú môcť vidieť až tri):
www.randa.sk/…iewtopic.php?…
www.youtube.com/watch?…

Bitka sa odohráva na jeseň roku 1944, kedy sa Nemecko pokúsilo posledný krát zvrátiť blížiaci sa koniec a zabrániť vstupu spojeneckých jednotiek na svoje územie. Skupina amerických výsadkárov zadržala obrovskú tankovú presilu pi belgickom meste Bastogne. Nemcom sa nepodarilo prebiť k zásobám pohonných hmôt a streliva a tak ich osud bol spečatený.

Bitka o Atlantik sa v tomto roku predstaví už po štvrtý krát a to s novým scenárom a pyrotechnickými efektami, ktoré ešte diváci nevideli. Ide o strhujúci súboj nemeckých ponoriek s konvojom lodí, prepravujúcich tovar, zbrane a potraviny do Anglicka v roku 1943. Oblohu nad konvojom chránia spojenecké lietadlá, ktoré napádajú nemeckí stíhači.

www.youtube.com/watch?…

Ako to všetko dopadlo, z histórie už vieme.

Náš príbeh sa začína 24.8.2013 na Žilinskej priehrade pri priehradnom múre ráno od 9.00 hod. do 14.00 hod. detským programom. Súčasťou je aj rybársky pretek od 6.00 hod. do 11.00 hod. O 14.00 hod. začína Bitka o Atlantik, o 15.30 hod. predvedie 5. pluk špeciálneho určenia svoje bojové umenie, o 16.30 hod. začne Bitka o Bastogne. Na záver a v prestávkach sa predvedú vodáci zo Žiliny na vodných skútroch, rýchlostných člnoch, vodných lyžiach.


Ľudové umelecké remeslá 2013

Kultúrne podujatie, na ktorom sa prezentujú tradičné ľudové remeslá a remeselníci zo Slovenska i zo zahraničia, ako sú keramikári, drotári, rezbári, kováči, korytári, čipkárky, tkáčky, košikári, kaligrafi, šperkári, sklári, medovnikári, zvonkári, výrobcovia kraslíc, ľudových hudobných nástrojov, sviečok a mnohí iní. Súčasťou je kultúrny program, v ktorom vystupujú folklórne a spevácke súbory. Podujatie organizuje občianske združenie: Tradičné ľudové umelecké remeslá, ktoré vzniklo dňa 28.09.2006. Činnosť združenia je zameraná na uchovávanie tradičných ľudových remesiel a tradícii, zapájanie do činnosti aktívnych ľudových remeselníkov a vytváranie predpokladov pre rozširovanie ich skúseností a znalostí. Združenie sa podieľa aj na práci s mládežou, seniormi, zdravotne postihnutými a dobrovoľnou účasťou členov na podujatiach, kde sa prezentuje ľudové remeslo formou tvorivých dielní.

www.ludoveremesla.org


Finále Beachvolejbalovej ligy

Zavŕšenie turnaja plážovej ligy priamo v centre mesta na Námestí A. Hlinku.


Jašidielňa

Jašidielňa je medzinárodný festival tvorivosti a fantázie, ktorý sa koná prvý septembrový týždeň v Žiline. Je to trojdňové stretnutie a vzájomná inšpirácia ľudí s postihnutím, študentov, majstrov tvorivých dielní, umelcov a širokej verejnosti. Krstnou mamou Jašidielne je Soňa Holúbková. Prvý ročník sa uskutočnil v roku 1990 a organizuje ho nadácia Krajina harmónie, ktorá tiež organizuje festivaly, tvorivé dielne, klubové večery, záujmové krúžky, víkendové stretnutia a výmeny mládeže pre mentálne, zmyslovo, citovo a telesne postihnutých, pre ľudí, ktorí pracujú s postihnutými ľuďmi, pre dobrovoľníkov a širokú verejnosť.

www.nkh.sk


Deň vidieka Žilinského kraja

Deň vidieka Žilinského kraja sa už tradične spája s ukážkou ľudovoumeleckých remesiel, predajom tradičných regionálnych ľudovoumeleckých predmetov a potravinárskych špecialít zo Žilinského kraja. Súčasťou programu je prezentácia stredných škôl s učebnými predmetmi zameranými na vzdelávanie, poľnohospodárstvo a podporu rozvoja vidieka, a premietanie filmov s tematikou rozvoja vidieka a vidieckeho cestovného ruchu. V rámci kultúrneho programu vystúpia viaceré folklórne súbory.

www.regionzilina.sk


Crazy Raft 2013

Usporiadateľ TJ Sokol Žilina organizuje aj tento rok preteky na raftoch. Miesto pretekov: Vrútky – Strečno. Prihlásiť sa môžete cez on-line prihlasovací systém od 1.7. 2013. Konečná uzávierka prihlášok je 31.8. 2013 o 24:00 hod. TJ Sokol Žilina je občianske združenie, ktoré vychováva od roku 1939 mladé športové nádeje. Vyrástlo u nich mnoho majstrov sveta a Európy, ktorí dodnes patria k svetovej špičke. Pod správu TJ Sokol patrí klub karate, kanoistiky, kick boxu, turistov a horolezcov. Predsedom telovýchovnej jednoty je Jaroslav Slučik, ktorý je niekoľko-násobný majster sveta a Európy vo vodnom zjazde. Spravuje TJ Sokol a pomáha rozvíjať zázemie pre ďalšie športové nádeje. TJ Sokol stavia na svojich skúsenostiach a môže sa tiež pýšiť svojou odbornosťou v oblasti voľno časových aktivít.

www.tjsokol.eu