Eiwhana

Tanec, divadlo a umenie, to všetko obsahuje šou pozostávajúca z hry tmy a svetla ohňa. Tanec je sprevádzaný strhujúcou a dynamickou hudbou, ktorá urobí z Vášho večera magickú noc. Očarí nejedného diváka a zavedie ho do sveta plného fantázie a mystiky. Eiwhana – ohňová šou je formácia mladých umelcov venujúcich sa jednému z pouličných umení, ktorí počas tohto predstavenia používajú rôzne ohňové pomôcky, napr.: ohňové prsty, retiazky a ich kombinácie, palice, laná a taktiež používame aj vlajky. Naše choreografie majú tanečný charakter. Predstavenia by sa mali konať za čiastočnej až úplnej tmy (kedy efekt ohňa vynikne najviac) a sú vhodné do exteriérov, ale aj do interiérov.

www.facebook.com/eiwhana


Sochárske sympózium

Tohtoročné Sochárske sympózium, ktoré sa uskutoční v dňoch 15. – 19. júla na Mariánskom námestí sa predstaví s témou: Drevo vo verejnom priestore.

 

Sochári:

  • Mgr. art. Michal Hanula
  • Ing. Ľubomír Žila
  • Bc. Jozef Vacula
  • Daniela Lašútová

Deň európskej kultúry

5. medzinárodný festival predstaví kultúru a umenie viacerých partnerských miest mesta Žilina. Partnerské mestá prispeli do programu vystúpeniami skupín, ktoré do Žiliny prinesú hudbu z bližších aj vzdialenejších končín. V rámci kultúrneho programu sa Vám predstaví goralská hudobná skupina z Turnie (Poľsko), Rangers z Prahy 15, The Tamboura Band z mesta Kikinda (Srbsko), Kamufláž z poľského mesta Bielsko – Biala a Jazz Quintet z Plzne. Rozličné kulinárske špeciality z partnerských miest môžete ochutnať v stánkoch Partnerského bufetu na Mariánskom námestí od 15.00 hod. až do zjedenia všetkých zásob.


Európsky pohár silných mužov

Mesto Žilina v spolupráci s Asociáciou silných mužov Vás aj tento rok v rámci Žilinského kultúrneho leta pozývajú na podujatie Európsky pohár silných mužov, ktoré sa uskutoční v piatok 2. augusta 2013 o 14:00 na Námestí A. Hlinku. Pre divákov sú pripravené atraktívne disciplíny ako dvíhanie áut, nosenie slovanského meča či dvíhanie betónových gúľ. V súťaži sa Vám predstavia pretekári z krajín Slovenska, Česka, Ukrajiny, Srbska, Poľska, Bosny a Hercegoviny.

www.slovakstrongman.sk


VI. Stredoveký deň

OZ FACTA NON VERBA a Mesto Žilina vás srdečne pozývajú na VI. Stredoveký deň, ktorý sa uskutoční 16. augusta na Mariánskom námestí v čase od 12.00 do 23.00 hod. Stredoveký deň sa zaraďuje k jedným z vrcholných podujatí Žilinského kultúrneho leta. Na svoje si prídu milovníci dobrého jedla, kvalitnej hudby, či bojového umenia. Ochutnať môžu aj typickú stredovekú kuchyňu. Počas dňa svoje remeslo prezentujú kováči, pekári, medovnikári, šperkári a iní. Každoročne témou Stredovekého dňa je určitá historická udalosť Žiliny, ktorá ovplyvnila život Žiliny a jej obyvateľov.

www.stredovekyden.sk


Garmin Žilinský triatlon

Pätnásty ročník triatlonových pretekov na Vodnom diele Žilina sa uskutoční v tradičnom termíne 17. a 18. augusta 2013. Hlavnou novinkou 15. ročníka Garmin Žilinský Triatlon 2013 sú preteky v kros triatlone, ktoré sa v Žiline uskutočnia po prvý krát. Preteky v kross triatlone, ktoré budú aj Majstrovstvami SR pre Age Group, sú naplánované na nedeľu 18. augusta 2013.

www.zilinskytriatlon.nereus.sk


2. ročník Behu na Dubeň

Všetci nadšenci behu sa stretnú 29. augusta 2013, kedy sa uskutoční 2. ročník behu na Dubeň s technicky náročnou, ale o to krajšou bežeckou traťou v prírode a krásnymi výhľadmi na mesto Žilina.

www.sport.zilina.sk


Sever proti Juhu alebo Žilinčania sa bavia futbalom

V roku 2008 prvý raz ožilo centrum mesta futbalom. Odvtedy sa na Námestí Andreja Hlinku na mantinelovom ihrisku s umelou trávou, prípadne na piesku, pravidelne počas dvoch dní konajú nonstop futbalové zápasy. Podujatia sa môže zúčastniť každý, kto sa zaregistruje v jednom z dvoch družstiev – Sever alebo Juh. Pre víťaza je pripravený putovný pohár.

www.sport.zilina.sk


Dni zdravia

Mottom podujatia Žilinské dni zdravia je „Zdravie, krása a vitalita“. Podujatie sa pravidelne koná v centre Žiliny, na Námestí Andreja Hlinku. Počas dvoch dní organizátori osvetovou činnosťou upozorňujú na civilizačné choroby a ponúkajú zdravú alternatívu života s cieľom vzbudiť záujem verejnosti o jej uplatňovanie v každodennom živote. Súčasťou podujatia sú bezplatné zdravotné vyšetrenia, napr. meranie krvného tlaku, cholesterolu, meranie očného tlaku, hustoty kostí, hladiny cukru v krvi, analýza ľudského tela, dentálna hygiena a iné. Sprievodným programom sú ukážky rôznych druhov cvičení (aerobik, jóga, tai-chi …), alternatívne spôsoby liečenia chorôb, napr. prostredníctvom pijavice lekárskej. Dozvieme sa viac o canisterapie ako súčasti integrácie handicapovaných ľudí do spoločnosti. Počas podujatia je možné darovať krv.


Žilinská plavecká štafeta

Žilinská plavecká štafeta patrí k podujatiam, na ktorom organizátori pripravujú pre účastníkov rôzne benefity v oblasti plávania. Inštruktori plávania napr. poradia a pomôžu odstrániť chyby v plaveckom štýle, zúčastnení si môžu dať bezplatne odmerať plavecký čas, krvný tlak a tuk. Inštruktori oboznámia záujemcov s technikou potápania či s vodným pólom. Podujatie má aj charitatívny rozmer.


Festival seniorov

Festival seniorov je prezentáciou zdravého seniorského života prostredníctvom hudby, spevu, tanca, ľudových krojov, ručných prác a tradičnej kuchyne starých mám. Súčasťou festivalu je seniorská veselica. Cieľom festivalu je dať priestor umeleckej tvorivosti a zručnosti seniorov.