DIVADLO SKRAT /BRATISLAVA

NARODENINY * divadlo

scénická realizácia a réžia kolektív tvorcov | hudba Ľubo Burgr | autor Christopher McKey | účinkujú Ľubo Burgr, Milan Chalmovský, Inge Hrubaničová, Zuzana Piussi, Dušan Vicen.

Narodeninový večierok, na ktorý by bolo bývalo lepšie neprísť. Kto unesie toľko právd, poloprávd a klamstva o sebe, o svojej minulosti a budúcnosti? Hudba, spev, absurdné aj realistické divadelné skice a všetko, čo majú a nemajú radi ľudia, ktorí sa ocitli v strede. Inscenácia Narodeniny získala cenu Grand prix za najlepšiu inscenáciu súčasnej slovenskej hry na festivale Nová dráma/New Drama 2008. * Autorské divadlo SkRAT pracuje predovšetkým s vlastnými témami a textami. Nadväzuje na činnosť združenia Pre súčasnú operu, ktoré vzniklo v roku 2000 ako reakcia niektorých umelcov na nedostatok možností realizovať súčasné divadelno-hudobné, respektíve operné tvary bez kompromisov.

Štúdio Mestského divadla Žilina, 23. jún, 18:00 h


DOT 504 /PRAHA

100 WOUNDED TEARS * tanečné divadlo

choreografia Jozef Fruček a Linda Kapetanea | hudba Michal Kaščák | kostýmy Simona Rybáková | účinkujú Michaela Ottová, Lenka Vágnerová, Pavel Mašek, Helena Arenbergerová a. h., Tomáš Nepšinský a. h., Jaroslav Ondruš a. h., špeciálny hosť Csongor Kassai.

DOT 504 zahrá na Žilinskej svätojánskej noci príbeh o siedmich postavách zrodených v štrnástich obrazoch. A nebudú to hocijaké obrazy, ale štrnásť obrazov strateného zúfalstva. Obrazy nielen o štrnástich zúrivých túžbach milovať sedemdesiat prstov, zakrývajúcich dve nežné prsia v dvestosedem­desiatichšies­tich lyžiciach hliny. * DOT 504 je prvý, úplne profesionálny súbor fyzického tanečného divadla v Českej republike. Charakterizuje ho vysoká technická úroveň, kreativita a výrazné osobnosti nielen spomedzi interpretov, ale predovšetkým tvorcov jednotlivých projektov. K spolupráci sú pozývané osobnosti, ktoré úspešne pôsobia na medzinárodnej scéne v odbore fyzického tanečného divadla.

Veľká sála Mestského divadla Žilina, 23. jún, 21:00 h


DIVADLO KVELB /ČESKÉ BUDĚJOVICE

Divadlo Kvelb je profesionálne nezávislé bábkové, alternatívne a pouličné divadlo založené v roku 1997. Skupina umelcov kumuluje prvky divadelných, výtvarných a iných foriem. Hrajú po celej Európe. Výsledky ich práce sú neverbálne, zrozumiteľné pre kohokoľvek, v ktoromkoľvek kúte sveta.
Rok 2000 je rokom vzniku súčasnej podoby divadla Kvelb, ktoré hrá po celej Európe. Jeho členovia radi experimentujú a dokážu vytvoriť „čokoľvek“. Návrhy a realizácie scén, bábok a všetko ostatné si robia členovia sami. Pracujú so všetkými prvkami divadelného jazyka a snažia sa objavovať nové.

 

NAUTRILUS ZŮM * pouličné divadlo

Pohyblivé pouličné predstavenie zaujme deti aj dospelých a odštartuje program Žilinskej svätojánskej noci. A to doslova – na Mariánske námestie príde obrovská trojkolka a spolu s ňou aj cestovatelia na chodúľoch. Trojkolka je vybavená kúpeľňou, záchodom, kachľami, slnečníkom, barom, dokonca aj hasičskou jednotkou a rôznymi ďalšími vymoženosťami. Môžete na vlastné oči vidieť v podaní hercov nielen to, ako sa jazdí na obrovskej trojkolke, ale aj zažiť barovú show, sprchovanie, vidieť exotické zvieratá, fazuľovú vojnu, či hasičské cvičenie.

Mariánske námestie, 23. jún, 15:00 h

 

VZPLANUTÍ * ohňové bábkové divadlo

Divadlo Kvelb festival Žilinská svätojánska noc otvorí aj ukončí. V predstavení Vzplanutí muž zahorí túžbou k žene, ktorá je ňou tiež doslova spaľovaná. To všetko sa udeje pred zrakmi divákov. Onedlho sa zjaví netvor, ktorý chce ich lásku a ich samotných zahubiť. Naplní sa ich láska? Tento krátky milostný príbeh, alebo ohňové bábkové predstavenie (prvé svojho druhu na svete) s horiacimi bábkami – Javajkami vysokými štyri metre, môžete vidieť na záver Žilinskej svätojánskej noci.

Mariánske námestie, 23. jún, 23:30 h


BABADLO /PREŠOV

Bábkové divadlo Babadlo z Prešova oslavuje tento rok 15 rokov svojej existencie. Vo svojej dramaturgii sa zameriava na detského diváka.

 

ŠÍPKOVÁ RUŽENKA * rozprávka

scenár Jarmila Vlčková | réžia Michaela Homolová | výprava Barbora Jakubková | hudba David Hazinčík.

Bolo, nebolo? Skôr bolo kedysi dávno, malé Ružové kráľovstvo. Ktokoľvek do kráľovstva vošiel, otvárali sa pred ním ružové brány. Len v kráľovskej rodine niečo chýbalo. Nemali tam dieťatko. Kráľ bol už starý a veľmi si prial, aby v Ružovom kráľovstve po ňom vládol tiež dobrý kráľ alebo kráľovná. Čakali, čakali až raz sa to stalo.

Mariánske námestie, 23. jún, 16:00 h


KARPATSKÉ CHRBÁTY /VRBOVÉ

spev Branislav Jobus | gitara Miroslav Kusý | basgitara Roman Klčo | bicie Roman Hrdina.

Karpatské chrbáty je rocková alternatívna skupina zo stredu sveta a vesmíru – Vrbového. Počiatky jej vzniku siahajú až do roku 1982. Za ten čas vydala 6 radových albumov a aj výberový dvojalbum, na ktorom sú ich najlepšie skladby, ktoré vznikli počas vyše štvrťstoročného fungovania kapely. Ich textom, spievaním tvrdým vrbovským prízvukom, hudbe a pódiovému prejavu nechýba humor a recesia, hoci ide o poctivý rock a bigbít.

Mariánske námestie, 23. jún, 17:00 h


CHIKI LIKI TU-A /PREŠOV

spev, basgitara Martin Višňovský | gitara, spev Ľuboslav Petruška | bicie Tomáš Višňovský.

Alternatívu z východného Slovenska prináša do hudby prešovská kapela Chiki liki tu-a. Na scéne sú už vyše štrnásť rokov. Za sebou majú vyše 800 koncertov nielen na Slovensku, ale aj na veľkých medzinárodných festivaloch, ako napríklad maďarský Sziget. Svoje pesničky s vtipnými textami, ktoré prezentujú s nefalšovaným „vychodňarskym“ akcentom, hrali už v jedenástich krajinách sveta. Ich koncerty sú vďaka hudbe zážitkom nielen pre uši, ale pre ich osobitý štýl obliekania na vystúpeniach aj pastvou pre oči.

Mariánske námestie, 23. jún, 18:00 h


ENANO – FREE ARTIST /PORTUGALSKO

Slobodný umelec – pouličný klaun Enano, vlastným menom José Luís Sampalo Torres, je z juhu slnečného Španielska. So svojou medzinárodnou šou navštívil viac ako 150 miest v 25 krajinách sveta. Na festivaloch vo Švajčiarsku, Nemecku a v Rusku zaň získal prestížne ocenenia. Okrem klauniády, ktorú predvádza po celom svete, rozveseľuje ako klaun deti počas ich pobytu v nemocnici a vedie aj tvorivé dielne pre malých klaunov.

 

AMOR * klauniáda

autor, produkcia a réžia José Torres.

Páčilo sa vám minulý rok na Žilinskej svätojánskej noci predstavenie Červená čokoláda klauna Enana? Tak to si potom určite nenechajte ujsť jeho vystúpenia na našom festivale ani tento rok. Prvé z nich sa volá Amor a Enano v ňom bude ako anjel lásky, pochádzajúci priamo z raja, poletovať po Mariánskom námestí. Jeho úlohou je zrúcať na Zemi všetky bariéry, ktoré sa stavajú láske do cesty. Samozrejme, jeho spôsob komunikácie spôsobuje komické, romantické a veselé situácie. Láska je však vo vzduchu a môže sa stať, že práve vám ju Amor vďaka svojim šípom lásky doručí od niekoho na Mariánskom námestí.

Mariánske námestie, 23. jún, 19:00 h

 

LIBERTENANO * klauniáda

autor, produkcia a réžia José Torres.

Večer na Mariánskom námestí môžete stretnúť muža vo vojenskej uniforme. Netreba sa ho však báť, Žilinu určite nenapadli cudzie vojská. To iba Enano vo vojenskom mundúre bude okupovať Žilinu, ale strieľať do nikoho nebude. Práve naopak. Ako Libertenano bude bojovať za lepší svet plný slobody, mieru a spravodlivosti. Pýtate sa ako? No predsa zbraňou, ktorá mu je najbližšia, humorom. S ním si dokáže podmaniť všetkých.

Mariánske námestie, 23. jún, 21:30 h


BEZ LADU A SKLADU /TRENČÍN

spev Michal Kaščák | basgitara Peter Kaščák | gitara Martin Beďaťš | bicie Peter Slameň | saxofón Rastislav Kubica | saxofóny Peter Kohout.

Bez ladu a skladu je slovenská hudobná undergroundová skupina, ktorá vznikla v roku 1985 v Trenčíne. Je známa svojou rytmickou hudbou a metaforickými textami, pre ktoré bola v 80. rokoch typická odvážna kritika politického režimu. Špecifikom kapely je aj vokál speváka a kľúčovej postavy Bez ladu a skladu, Michala Kaščáka, ktorý mal v čase vzniku zoskupenia iba 13 rokov. Kapela je známa aj svojou vizážou, ku ktorej patria čierne obleky, úzke kravaty, biele ponožky a tmavé okuliare. V súčasnosti hrajú už iba na príležitostných akciách, utajených koncertoch a festivale Pohoda.

Mariánske námestie, 23. jún, 20:00 h


BALET ŠTÁTNEHO DIVADLA KOŠICE

CARMEN * balet

autor Georges Bizet, Rodion Ščedrin, Deep Forest | libreto Zuzana Mistríková, Ondrej Šoth | choreografia a réžia Ondrej Šoth | scéna Juraj Fábry | kostýmy Andrii Sukhanov | dramaturgia Zuzana Mistríková | hudobná dramaturgia Ondrej Šoth | účinkujú Carmen Liudmyla Vasylyeva, Smrť Elena Chetvernya, Micaela Jana Hriadeľová, José Maksym Sklyar, Escamillo Vasyl Sevastyanov a sólisti a zbor Baletu Štátneho divadla Košice.

Aj balet, či skôr moderné tanečné divadlo má svoje miesto na tohtoročnej Žilinskej svätojánskej noci. Na pódium na Mariánskom námestí prídu predstaviť svoju podobu známej Carmen členovia Baletu Štátneho divadla Košice. Zažijete kolorit španielskeho prostredia, zložitosť vzťahov, a to všetko končiace sa drámou. Vášnivý príbeh mladého seržanta a nespútanej Cigánky z prostredia Španielska, plný temperamentu a emócií. Dvaja muži a jedna divoká žena. Zrodeniu jedného z najvýznamnejších diel v histórii predchádzala nie veľmi významná krátka noticka v akýchsi novinách. Písali v nej o španielskom seržantovi, ktorý podľahol zvodom krásnej Cigánky Carmen, no napokon skončil ako jej vrah. O príbehu sa dozvedel významný spisovateľ Prosper Merimée a rozhodol sa na námet tragédie napísať novelu. O niekoľko desiatok rokov neskôr dostal skladateľ Georges Bizet objednávku na operu pre parížsku Opéru Comique a voľba padla práve na Meriméeho príbeh.

Mariánske námestie, 23. jún, 22:30 h


KAPUCÍNI & STANLEY

Stanley (spev, akustická gitara), Ondrej Tkáč (ústna harmonika, spev), Felix Tkáč (spev), Noro Pšenčík (bicie), Lukáš Hirko/Marián Turňa (basgitara)

Dlhoročná stálica na slovenskej gospelovej scéne. Kapela vydala 10 albumov (Túžby, 30tri, Všetkými desiatimi, Live v Sečovciach, Kopa prázdnych slov, Inak, Výber, Vtedy, Rozlúčka, Prosím, nepýtaj sa ma, To je život), odohrala stovky koncertov a získala tiež cenu Aurel 2005 za najlepší gospelový album.

Mariánske námestie, 8. júl, 20.00 h


SPEVÁCKY ZBOR MÁJ ŽILINA

Zbor bol založený 23. januára1984 v Žiline a tvorilo ho 25 členov. Vystupoval na rôznych kultúrnych podujatiach a slávnostniach mesta, na občianskych koncertoch, tematických oslavách či zhromaždeniach. Zúčastňoval sa aj súťaží s domácim i zahraničným zastúpením. V polovici roku 2007 bol status zboru zmenený na Občianske združenie a upravený pôvodný názov (Miešaný zbor Máj).

V súčasnej dobe má zbor naštudovaný široký výber hudobných diel od rôznych klasických a iných skladateľov pre každú spoločenskú udalosť a to nielen diela ľudové, hymnické a klasické svetské, ale aj sakrálne. Pravidelne účikuje aj v rámci rôzných cirkevných slávností. Svojim poslucháčom prináša potešenie zo zborového spevu. Pracuje pod umeleckým vedením Anastázie Orolínovej.

Mariánske námestie, 9. júl, 17.00 h


DYCHOVÁ HUDBA FATRANKA

Už dlhé roky je neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho života v našom meste. Žilinčania aj návštevníci Žiliny si už zvykli na promenádne koncerty počas Kultúrneho leta, dychová hudba zaznieva na rôznych podujatiach aj počas zvyšku roka. Fatranka, zriaďovateľom ktorej je Mesto Žilina a prevádzkovateľom Mestské divadlo Žilina, koncertom poteší svojich priaznivcov nielen na Mariánskom námestí, ale aj v uliciach mesta v rámci hudobných pozvánok na Staromestské slávnosti.

Mariánske námestie, 9. júl, 18.00 h


V8 BAND

Ľubomír Machyna – trumpeta | Boris Schubert – trumpeta | Jozef Machyna – tenor saxofon | Jozef Šalaga – art saxofón | Igor Steiner – pozauna | Rudolf Porubčanský – bicie | Ladislav Klimek – klávesy | Juraj Dubovec – bassogitara | Katarína Ďurčanová – spev

Hudobná skupina V8 BAND patrí k najobľúbenejším žilinským hudobným formáciám. Pôsobí v žilinskom regióne deväť rokov. Ponúka kvalitnú a žánrovo pestrú hudbu, od ľudových piesní, koncertných valčíkov, populárnych piesní stredného prúdu po skladby z džezovej oblasti – upravené skladby z produkcie swingových big-bandov, dixielandy a latino. Pravidelne účinkuje v rámci Žilinského kultúrneho leta či Staromestských slávností, ale aj na rôznych kultúrnych a spoločenských podujatiach v rámci Slovenska i na koncertoch v kúpeľných mestách. Je zárukou vynikajúcej zábavy a pohody, všade, kam zavíta.

Mariánske námestie, 9. júl, 19.00 h


DOROTA NVOTOVÁ

Narodila sa 27.10.1982 a po vyštudovaní Evanjelického Lýcea sa vydala na strastiplnú cestu životom slobodnej umelkyne. Natočila 6 celovečerných filmov, 5 televíznych, hrá so svojou kapelou svoje „pesničky od klavíra“ ktoré vydala aj na CD. Pred 6 rokmi začala cestovať, zo svojich ciest píše cestopisy do slovenských periodík. Pravidelne prispieva do týždenníka .týždeň, v ktorom má svoj stĺpček. V Nepále našla aj svoju adoptívnu rodinu a do Indie chodí pravidelne relaxovať po náročnej hereckej práci. Zároveň v oboch destináciách pôsobí ako sprievodkyňa.

 

Cestovateľské kino – NEPÁL

Aké to je žiť v krajine neustálych štrajkov, v krajine, kde sa občianska vojna spustí znova čo nevidieť, v krajine, kde v tieni osemtisícoviek občania nemajú elektriku 20 hodín denne… V krajine, ktorá ročne objíme státisíce turistov a desiatky pochová. Motám sa Nepálom už štvrtý rok a zatiaľ sa premotávam celkom dobre…

Mariánske námestie, 9. júl, 21.00 h

plagát: Dorota-Nvotova_Nepal_ZA­.pdf


MAROŠ BANGO

Maroš Bango sa narodil ako nevidiaci v roku 1972 v Trnave. Nikdy neštudoval hudbu, nepozná noty, ale vďaka vynikajúcemu sluchu sa naučil hrať na niekoľkých hudobných nástrojoch.

Spevák dokonca skladá vlastné piesne, ktoré sú súčasťou jeho bohatého repertoáru. Na koncertoch spieva skladby zo svetových i slovenských operiet, džez aj temperamentné rómske piesne a balady. Maroš Bango hrával a spieval šestnásť rokov ako pouličný umelec vo Viedni.

Účinkoval tiež na podujatiach pre zrakovo postihnutých. V súčasnosti vystupuje vo výchovno-vzdelávacích programoch pre deti a mládež. Objavil sa aj na benefičných koncertoch s českými a slovenskými hudobníkmi ako napríklad Richard Müller, Lucie Bílá či Peter Dvorský a ďalší.

Posledný rok sa Maroš Bango začal venovať hudbe profesionálne. Svoj repertoár obohatil o klasickú hudbu a nahral prvý album Bludisko, ktorý obsahuje dvanásť vlastných aj prevzatých piesní.

Zúčastnil sa súťaže Eurovision Song Contest 2010 a postúpil do semifinále národného kola s piesňou Ticho spíš.

Mariánske námestie, 11. júl, 17.00 h


HANA A PETR ULRYCHOVCI A SKUPINA JAVORY (CZ)

Hana Ulrychová – spev | Petr Ulrych – gitara a spev | Kateřina Štruncová – husle, spev | Dalibor Štrunc – cimbal, spev | Martin Adamus, Jakub Šimáně – basgitara

Súrodenci Hana a Petr Ulrychovci so skupinou Javory sú na folkovej scéne mimoriadne úspešní. Viac než štyri desiatky rokov produkujú jedinečnú pôvodnú hudbu, ktorá si neustále nachádza nových obdivovateľov. Vydali množstvo albumov a neutícha záujem o ich live koncerty. Petr vraví: „Dnes sú naše koncerty najkrajšie, lebo dnes konečne nachádzame to, o čom spolu pre Vás spievame…“
Od roku 2010 pôsobia dve vetvy Javorov. JAVORY v husľovo-cimbalovej podobe s Katarínou a Daliborom Štruncovými úspešne účinkujú už 15 rokov. Druhá vetva JAVORY BEAT prináša poslucháčom rockovú podobu javorovských pesničiek.

Mariánske námestie, 11. júl, 18.00 h


ANDY & P.R.C.

Andrej VAVREK (Andy)  – gitara, spev, vokály | Palo SLIVIAK (Palo)  – basová gitara, spev, vokály | Robo DEMKO (Robo) – gitara, spev, vokály | Martin CINGEL (Ciňo)  – bicie nástroje, perkusie, vokál bez mikrofónu

Názov kapely Andy & P.R.C. v sebe skrýva krstné mená žilinských hudobníkov: Andyho (Andreja), Pala, Roba a Cina (Martina). Skupina P.R.C., v tom čase ešte bez Andyho, si prvýkrát zahrala v trojici na Festivale žilinských zborov v septembri 2003. Tam sa predstavila dvoma skladbami z Robovej dielne. Kapela P.R.C. oficiálne existovala od apríla 2004.

Andy sa do kapely votrel v apríli 2005, a tak vznikol nový, súčasný názov Andy & P.R.C. Nedávno nám ktosi povedal, že to dobre znie a je to aj sranda…

Po hudobnej stránke sa radíme medzi rockové kapely, niektorí tvrdia, že hráme naivný rock, počuli sme už aj označenie God rock. Naše texty vyjadrujú postoj mladých kresťanov aj na „svetské“ témy, ako sú napríklad láska, sklamanie, ale vyjadrujú aj náš vzťah k Bohu a k viere.

Mariánske námestie, 16. júl, 18.00 h


SAMO TOMEČEK

Samo Tomeček je mladý, charizmatický spevák, ktorý sa dostal prvýkrát do povedomia vďaka úspešnému účinkovaniu v prvej sérii súťaže Slovensko hľadá Superstar. Začiatkom decembra 2009 vydal svoj druhý album. CD s názvom Ako v nirváne opäť producentsky zastrešil Ivan Tásler, s ktorým Samo spolupracoval aj pri svojom debute. Na albume sa nachádza 13 skladieb, 10 so slovenským textom a tri v angličtine. Väčšinu pesničiek otextoval gitarista Lukáš Duchovič, basgitarista Martin Žiak prispel dvomi textami a Samo jedným. Hudbu skladal Samo spoločne so svojou kapelou a na dvoch pesničkách sa autorsky spolupodieľal aj Ivan Tásler.

V súčasnosti Samo vystupuje so svojou novou kapelou v zložení: Samo Tomeček – spev, klávesy, gitara – Samuel Kovács, bicie – Ľuboš Ambrózai, basová gitara – Peter Rusňák.

Mariánske námestie, 16. júl, 19.00 h


MATKA GURÁŽ

Roman Nadányi – spev | Robo Ruman – gitara, spev | Jozef „ Biťo“ Bittera – gitara, spev | Tibor „Vrtula“ Vrtík – basgitara | Boris Novák – bicie | Mirka Bartošová – stály hudobný hosť

Skupina Matka Guráž vznikla v roku 1995 v Novej Dubnici. Založili ju gitarista Robo Ruman a spevák Milan Lokšeninec alias Loxo. Nastalo obdobie nekonečných skúšok a tvorivého pivničného snaženia, nahratie prvých štúdiových demosnímkov, kde vznikol aj doteraz najznámejší a najhrávanejší titul „Americký sen“. Kapela hrala v pôvodnej zostave: Milan Lokšeninec (Loxo) – spev, Robo Ruman – gitara, spev , Tibor Vrtík (Vrtula) – basgitara, Igor Kilík (Kilo) – bicie.

Prvý počin kapely bolo vydanie skladby Americký sen na Compilation Of New Slovak Rock Groups part III vydané vydavateľstvom Gregor Agency 1996. Ďalším zaujímavým momentom v existencii kapely bola účasť na finálovom koncerte Rock FM Festu 96 v Banskej Bystrici. Kapela pokúšala osud stále, ponúkala lokálnym rádiám svoje demonahrávky, z ktorých niektoré (napr. Americký sen, Plajboj) dosiahli slušnú hranosť. V roku 1999 sa ozvalo vydavateľstvo B. M. G. Ariola ČR/SR a vydalo prvý album skupiny Matka Guráž s rovnomenným názvom. Z albumu odzneli v slovenských rádiách single Americký sen, A možno raz, Podivné to rege, Za posledný groš, Je to ako jed. V televíziách boli odvysielané videoklipy ku skladbám Americký sen, Druhý breh, Je to ako jed.

Kapela prešla viacerými zmenami. Okrem kmeňových členov sa na nahrávkach a koncertovaní skupiny podieľali: Igor Bedač – bicie, Michal Rostas – bicie, Ruslan Nikolajev – saxofón, Marček – klávesové nástroje, Fero Róža – elektrické husle, Janka Ondrejková (teraz „Suí Vesan“) a ďalší.

Ďalším zaujímavým okamihom skupiny bola nominácia na výročné ceny Hudobnej akadémie za rok 1999 v kategórii Objav roka. V roku 2003 prichádza do skupiny Roman Nadányi. Skupina prešla v ostatných rokoch ďalšími zmenami, na istý čas sa aj odmlčala. V roku 2010 zabojovala o priazeň slovenského publika v súťaži Eurovison Song Contest skladbou Listobranie.

Mariánske námestie, 16. júl, 20.00 h


AMPHIBIOS

Peter Holták – spev, Ľuboš Tomaščik – klávesy, Matúš Dobeš – basgitara, Jano Huljak – bicie

Kapela Amphibios nie je pre žilinské hudobné publikum neznámy pojem. Štvorica chalanov, ktorí hrajú v zložení Peter Holták, Matúš Dobeš, Ľuboš Tomaščik a Jano Huliak vydala už dva albumy a tretí je taktiež na svete. Má názov Distorted Reality Aj keď ešte nemá fyzickú podobu, môžete si ho prostredníctvom internetu vypočuť už dnes. Skupina na ňom prináša svojim fanúšikom desať nových piesní.

Amphibios hrá elektronický štýl ako drum'n'bass, house, trance, chillout, trip hop. Dostali sa do finále súťaže Radio head awards 2008, vyhlásenou Rádiom FM a denníkom SME, v ktorej skončili na 2. mieste. Táto žilinská kapela vznikla v roku 2004. O rok na to vydali svoj prvý album s názvom Legend of three souls. Ich druhý album s názvom Secrets vyšiel v roku 2008. CD Secrets obsahuje 9 nových piesní, je to zmes rôznych elektronických štýlov. Nájdeme v ňom prvky drum'n'bass, trance, trip hop… Secrets je viac ladené v tanečnom duchu, oproti nášmu prvému CD.

Mariánske námestie, 16. júl, 21.00 h


ERVE DIVADLO MAJÁK /ŽILINA

ERVE divadlo Maják vzniklo v roku 2009 a ako hovorí jeho zakladateľ a umelecký šéf – žilinský herec Rudolf Vitos, splnil si tak svoj sen. V roku 1978 stál pri zrode Divadla pre deti a mládež Maják, ktoré sa výrazne zapísalo do sŕdc žilinského mladého diváka a na tradíciu tohto sídliskového divadla chce nadviazať práve svojim novozaloženým divadelným súborom. Zatiaľ si ako partnera prizval svojho kolegu – herca Pavla Klimašovského a v ďalších inscenáciách plánuje obsadiť aj ďalších hosťujúcich hercov. Divadlo má zatiaľ v repertoári dve rozprávky – Tri prasiatka a vlk a O perníkovej chalúpke.

S produkciou pre verejnosť začalo divadlo na Žilinských Vlčincoch v kaviarni Varesina, v súčasnosti pôsobí na najmladšom žilinskom sídlisku Hájik. V Pizzerii Michaelo hráva pravidelne sobotné predstavenia pre deti. Počas prázdnin účinkuje aj v kempingu Slnečné skaly pri Rajeckých Tepliciach.

ERVE divadlo Maják má aj tzv. Chodúľovú sekciu divadla, kde účinkujú bratia Rudolf a Jaroslav Vitosovci. Obaja sú skúsenými chodcami na chodúľoch, ovládajú aj žonglovanie s tromi horiacimi fakľami.

 

TRI PRASIATKA A VLK * rozprávkové predstavenie pre deti

Dve lenivé prasiatka, súrodenci Ňafka a Ňifko sa na vlastnej koži presvedčia, že lenivosť sa nevypláca a kto chce byť aj v zime v teple a sýty, musí pre to niečo urobiť. Príkladom im je ich najstarší brat Ňufko, ktorý im pomôže nájsť tú správnu cestu. Najskôr sa však „musia“ Ňafka a Ňifko presvedčiť na vlastnej koži, že Vlk nie je takým priateľom, za akého sa vydáva…

Mariánske námestie, 23. júl, 15.00 h


DIVADLO PIKI

Ľubomír Piktor a Katarína Aulitisová

Manželia Ľubomír Piktor a Katarína Aulitisová (absolventi bábkoherectva na Divadelnej akadémii múzických umení v Prahe) sa v roku 1990 rozhodli založiť si vlastné „rodinné“ divadlo. Divadlo, v ktorom by mohli realizovať všetky svoje nápady, hrať to, čo sa aj im páči, čo sa ich dotýka a uplatniť svoju hereckú šikovnosť. Ísť vlastnou cestou v tvorbe pre deti. Tak vznikli napríklad inscenácie ČIN-ČIN, PIPI, Nám sa ešte nechce spať (spracovanie Hevierovej Buvirozprávky ako reakcia na slová ich dcéry), O deviatich mesiačikoch (hra o tom, čo robí dieťatko v brušku), Keď mama nie je doma, Madam Dekla Rácia (inšpirácia Deklaráciou práv dieťaťa) či Paskudárium („múzeum neposlušných detí“).
Dnes patrí neštátne divadlo PIKI (Podozrivo Ideálna Kočovná Iniciatíva) k tomu najlepšiemu, čo pre deti v oblasti divadla máme. Jeho poetika je osobitá a jedinečná, predstavenia naplnené emotívnosťou. S Piktorovcami, bábkarmi – komediantmi, sa možno stretnúť všade tam, kam ich pozvú, aby svojim umením potešili malých aj veľkých divákov. Teda doma aj v zahraničí.
Inscenácia divadla PIKI – Elá hop! má aj svoju televíznu podobu. Stala sa základom pravidelného programu vysielaného pre deti.

 

PASKUDÁRIUM * rozprávkové predstavenie pre deti

Divadelná prechádzka po múzeu neposlušných detí

Je divadelné predstavenie, ktoré vzniklo podľa knižky D. Taragela „Rozprávky pre neposlušné deti a ich starostlivých rodičov. Paskudárium, čiže Múzeum neposlušných detí založil významný odborník na detskú neposlušnosť, profesor Samojed, v detstve tiež poriadny neposlušník, loptoš a paskudník. Prostredníctvom divadelnej prechádzky po tomto múzeu sa deti dozvedia, ako pán profesor pracoval. Uvidia špeciálne prístroje na zisťovanie detskej neposlušnosti a zoznámia sa s prípadmi výnimočne neposlušných detí, ako sú: mľaskajúci chlapček, špinavá Anička, lenivý Tóno a Vierka, ktorá sa špárala v nose. V predstavení neujdú kritike rôzne nedostatky a zlozvyky detí, ale aj ich starostlivých rodičov, či iných vychovávateľov, pretože častokrát práve vďaka ich „starostlivosti“ vyrastajú z detí lenivci, nedbalci, žalobaby, lakomci, vrtáci a prospechári.

Prehliadka Paskudária končí vyjadrením sympatie ku tzv. “malým paskudníkom“, teda deťom plným hravosti a fantázie, a tiež mottom profesora Samojeda:
VŠETKÉHO VEĽA ŠKODÍ, LEN MALÉ PASKUDNÍCTVO NEZAŠKODÍ !

Scenár: Katarína Aulitisová, podľa D. Taragela
Scéna, bábky, kostýmy: Zuzana Cigánová-Mojžišová
Hudba: Michal Ničík
Réžia, hrajú: Katarína Aulitisová, Ľubomír Piktor

Predstavenie získalo:

  • hlavnú cenu “Zlatú bábku” na medzinárodnom festivale v Cividale,v Ta­liansku.
  • hlavnú cenu na festivale SPECTACULO INTERESSE v Ostrave
  • cenu “25 zlatých hviezd” na Letnom bábkovom festivale v Maribore, v Slovinsku
  • cenu za herecký výkon na festivale MATEŘINKA v Liberci.

Predstavenie reprezentovalo Slovensko na dňoch slovenskej kultúry v Kanade v roku 2003

Mariánske námestie, 23. júl, 16.00 h


ŤAŽKÁ MUZIKA A TRIO Z CHOTÁRA

Trio z Chotára

Paulína Opálková, Margita Mihová, Margita Hajšelová

Ženská spevácka skupina TRIO z CHOTÁRA je zoskupenie troch vynikajúcich speváčok z Terchovej. Vynikajú čistým dvoj až trojhlasným speváckym prejavom charakteristickým pre oblasť Terchovej a severného Slovenska. Účinkovali na mnohých prestížnych kultúrnych podujatiach po celom Slovensku, ako aj v Českej republike a v Chorvátsku. Ich originálny terchovský interpretačný štýl a precízny výber krojových doplnkov dáva ich účinkovaniu dôstojnú podobu.

Nahrávali pre Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas. Zúčastnili sa spoločných hudobných projektov s Ivou Bittovou (Staré nôty mladých strún Európy 2007), alebo popredným slovenským organistom a pedagógom Stanislavom Šurínom na benefičnom koncerte pomoc pre HAITY (2010). Spolu s Ťažkou muzikou tvoria ucelený kolektív.

 

Ťažká muzika

Ján Miho, Vincent Krkoška, Ladislav Hanuliak, Rudolf Patrnčiak, Alojz Mucha

Ide o voľné zoskupenie terchovských muzikantov, ktorí pôsobia v rôznych prestížnych terchovských muzikách. Vyznačujú sa svojským originálnym hudobným a speváckym prejavom, ktorý je charakteristický pre Terchovú a oblasť severného Slovenska. Názov skupiny je odvodený od ich telesnej hmotnosti. Vo svojom programe využívajú rôzne hudobné nástroje ( husle, malá dvojstrunová basa, zvonkohra, píšťalky, heligónka ), ktoré sú charakteristické pre región, z ktorého muzikanti pochádzajú. Muzika si získala obdiv u poslucháčov, ktorí majú radi čistý, neštylizovaný hudobný prejav. Uchovávajú a šíria pôvodnú ľudovú hudobnú kultúru v tej najstaršej podobe. Účinkovali na rôznych kultúrnych podujatiach na Slovensku, v Rumunsku medzi Slovákmi, Poľsku, v Českej republike a v Chorvátsku.

Mariánske námestie, 23. júl, 17.00 h


FOLKLÓRNY SÚBOR ROZSUTEC

Folklórny súbor Rozsutec, ktorý vznikol v roku 1965, sa už dávnejšie zaradil medzi najvýraznejších a najosobitejších interpretov slovenského folklóru. Svedčí o tom nielen pravidelná účasť na významných domácich i medzinárodných festivaloch, ale aj viaceré prestížne vyznamenania a ocenenia. Takmer 60-členný kolektív mladých ľudí pracuje v súčasnosti pod taktovkou umeleckého šéfa Vincenta Krkošku a organizačnej vedúcej Oľgy Baránkovej. Taneční pedagógovia: Peter Brxa, Dana Weichselgärtner, Peter Drvár. Vedúci ľudovej hudby: Ján Rybár. Vedúca dievčenskej speváckej skupiny: Mária Hrebeňárová.
Zriaďovateľom súboru je mesto Žilina.

V bohatom repertoári súboru sú zastúpené prakticky všetky významnejšie folklórne regióny Slovenska – Kysuce, Orava, Liptov, Horehronie, Myjava, Zemplín. Hudobno-tanečná a spevácka interpretácia ľudových tradícií uvedených regiónov je v prípade Rozsutca založená na dôkladnej znalosti miestneho zvykoslovia, ktoré je spracované citlivo so zmyslom pre pôsobivé estetické umocnenie výsledného tvaru.

Folklórny súbor Rozsutec si v tomto roku pripomína 45. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti súbor pripravuje nový premiérový program, ktorým sa predstaví v dňoch 17. – 20. 11. 2010 v Mestskom divadle Žilina. V týchto dňoch pripravuje vydanie ďalšieho, v poradí už siedmeho CD, ktoré bude vydané pri príležitosti spomínaného výročia. Súbor sa predstaví na mnohých folklórnych festivaloch, ale nebude chýbať ani na takom podujatí, akými sú Staromestské slávnosti v Žiline.

Tešíme sa na Vás, na priaznivcov toho neopakovateľného umenia akým je folklór.

Mariánske námestie, 23. júl, 18.00 h


DYCHOVÁ HUDBA VLČOVANKA /TRENČÍN

Peter Švajda – klarinet 1B – kapelník | Miroslav Mokrý – klarinet Es | Peter Marušinec – krídlovka 1B | Michal Čechovský – krídlovka 1B | Ján Gaží – krídlovka 2B | Dušan Stehlík – tenor | Miroslav Marušinec – bariton | Miroslav Bulejko – bas | Jozef Gago – trúbka Es | Ján Kašlík – ozauna | Michal Baránek – bicie | Majka Švajdová – spev | Monika Micháliková – spev | Palko Pavlech – spev

Dychová hudba Vlčovanka začala svoju činnosť v r. 1974 ako detská dychová hudba z hornosúčanských kopaníc – Vlčieho vrchu. Postupne sa kapela pod vedením bývalého dirigenta posádkovej hudby v Trenčíne p. Martina Šedivého vypracovala na mládežnícku kapelu reprezentujúcu hudbu súčanského regiónu. Štýlovou čistotou, farebnosťou a svojráznym prevedením skladieb zaujala Vlčovanka popredné miesto na mnohých súťažiach, festivaloch i prehliadkach dychových hudieb. Pod vedením kapelníka Ing.Petra Švajdu a umeleckého vedúceho Romana Mikláša naďalej nadväzuje svojou tvorbou na tradície starej súčanskej piesne a tým zároveň reprezentuje známu dychovkársku oblasť z okolia Trenčína.

Vlčovanka je jednou z mála kapiel na Trenčiansku, ktorá má vo svojom repertoári prevažne piesne ľudové alebo „šité na mieru“ od svojich dvorných skladateľov: kapelníka P. Švajdu a umeleckého vedúceho R. Mikláša. Tieto piesne sa viažu na oblasť, v ktorejtáto dýchová hudba pôsobí. Koncertné vystúpenia má naštudované v štýlovom prevedení. Kapela vystupuje na podujatiach v krojovom oblečení, čo celkovo dotvára štýlovosť ľudovej dychovej hudby súčanského regiónu.

V roku 1998 sa Vlčovanka prvýkrát zúčastnila prestížnej medzinárodnej súťaže Zlatá křídlovka v Hodoníne (Česká republika), kde obsadila 3.miesto ako najlepší zahraničný orchester. O dva roky na to sa stala víťazom tejto súťaže – ako prvý zahraničný orchester v histórii. Zároveň Vlčovanka získala ocenenie za najlepšie prevedenie povinnej skladby. Za tento úspech kapela vďačí aj dirigentovi Ľ. Soukupovi, ktorý obdržal cenu za najlepší dirigentský výkon.

Mariánske námestie, 23. júl, 19.00 h


ŠTÁTNY KOMORNÝ ORCHESTER ŽILINA

Štátny komorný orchester Žilina vznikol roku 1974 ako jediný orchester „mozartovského typu“ na Slovensku. Odvtedy si získal významné postavenie nielen na Slovensku a v Čechách, ale v krátkom čase sa mu podarilo dosiahnuť vynikajúce renomé aj v zahraničí.
Roku 1977 získal orchester medzinárodné uznanie, keď sa stal festivalovým orchestrom Salzburger Festspiele. Zakrátko dostal pozvanie na Pražskú jar a potom nasledovali úspešné koncerty na mnohých festivaloch v celej Európe (Wiener Festwochen, Frühling Festival a Haydn Festival vo Viedni, Sofijské hudobné týždne, Festa Musica Pro v Assisi, Katalánsky festival, Festival El Djem v Tunise, Hudba v starom Krakowe, Jarný festival Budapešť, Bratislavské hudobné slávnosti, Mozartfest Schwetzingen, Festival slovanskej hudby na Cypre, Schleswig-Holstein Festival, Festival de Manaus v Brazílii, Flámsky festival v Belgicku, Medzinárodný hudobný festival v Ankare…). Predstavil sa v takých významných koncertných sálach ako Musikverein a Konzerthaus vo Viedni, Dom umelcov v Prahe, Tonhalle Düsseldorf, Komická opera v Berlíne, Katedrála Sv. Františka v Assisi, Veľká sála Petrohradskej filharmónie, Concertgebouw v Amsterdame, Symphony Hall v Osake, Metropolitan Art Hall v Tokiu, Kráľovská opera v Bruseli, Gasteig v Mníchove, Invalidovňa v Paríži a i. Orchester uskutočnil už takmer 2500 koncertov takmer vo všetkých štátoch Európy, v Tunise, Turecku, Arménsku, štyrikrát v Japonsku, dvakrát v USA, dvakrát v Kanade a ako prvý slovenský orchester na juhoamerickom kontinente v Brazílii. Čestným šéfdirigentom ŠKO Žilina je od roku 1996 japonský dirigent Tsugio Maeda, s orchestrom často spolupracujú dirigenti Oliver Dohnányi, Leoš Svárovský, Misha Katz, Christian Pollack, Peter Breiner, Karol Kevický a množstvo renomovaných domácich aj zahraničných sólistov.

 

dirigent Georg Mais (Nemecko)

Významný nemecký dirigent Georg MAIS pochádza z Überlingenu pri Bodamskom jazere. Študoval hru na husliach, viole a dirigovanie na hudobných školách v Trossingene, Freiburgu a Stuttgarte. Absolvoval aj majstrovské kurzy u známych dirigentov – Karl Münchinger, Sergiu Celibidache, Helmuth Rilling a John Elliot Gardiner. S veľkým úspechom hosťoval v mnohých krajinách Európy a Ameriky a spolupracoval s významnými orchestrami ako napr. Stuttgartský komorný orchester, Mannheimský komorný orchester, Symfonický orchester Panama, Houston Chamber Orchestra, Krakovský symfonický orchester, Prime Symphony Orchestra Seoul. Od roku 2001 je stálym hosťujúcim dirigentom NEC Chamber Orchestra v Bostone. Pri nemeckom veľvyslanectve v Minsku založil a vedie orchester Philharmonic Chamber Academy Minsk, ktorý pôsobí na Vysokej hudobnej škole v Minsku a tvoria ho najlepší orchestrálni hráči Bieloruska.
Od roku 1995 je hosťujúcim profesorom dirigovania na Vysokej hudobnej škole vo Vilniuse a intenzívne spolupracuje s Litovským komorným orchestrom, s ktorým o.i. uskutočnil aj turné v južnej Amerike. S týmto orchestrom nahral aj viaceré CD pre firmu Arte Nova. V spolupráci s Bavorským rozhlasom nahral s medzinárodným ohlasom symfónie od Antonia Rosettiho.

 

soprán Veronika Groiss (Bielorusko)

Bieloruská sopranistka žijúca vo Viedni Veronika GROISS študovala zborové dirigovanie v rodnom meste Gomel a na Hudobnej akadémii v Minsku. Roku 1997 ukončila s vyznamenaním štúdium dirigovania a začala študovať sólový spev, piesňový a oratoriálny odbor na Konservatorium der Stadt Wien u Hildy de Groote, Julie Corwell, Sylvie Greenber, Birgid Steinberger a Cyrolyn Haque. Okrem toho študovala aj operetný spev a zúčastnila sa na majstrovských kurzoch u Patricie Wise, Axela Galla, Roberta Holla, Otta Schenka a Barbary Bonney. Štúdiá zakončila u Michaela Pinkertona na Konservatorium Wien – Privatuniversität v roku 2006. Je laureátkou prestížnych medzinárodných súťaží – 2. cena a Cena publika z Nico Dostal Operetten – Nachwuchsänger Wettbewerb 2001 a finále 4. Internationale Hilde Zadek Gesangbewerb.
Ako operetná speváčka uskutočnila mnoho koncertov v Nemecku a Rakúsku s Wiener Strauss – Kapelle o.i. v televíznom vysielaní Eurovízie „Musikantenstadl“. V opernom odbore excelovala ako Rusalka v Dvořákovej rovnomennej opere a Corilla v opere Viva la mamma G. Donizettiho. Bola sólistkou na viedenskom festivale Klangbogen a na pódiu Neun Oper Wien v opere Wolframa Wagnera Endlich Schluss, B. Brittena The Begger Opera a i. Piesňové recitály uviedla na festivale Franza Schuberta, v cykle Rosenburger Kerzenlicht Konzerten a na Ost – West Musikfest, pričom spolupracovala s Komorným triom Caccini a súborom Salzburger Mozartsolisten. Roku 2003 spievala Martu v Schubertovom oratóriu Lazarus a 2004 bola sólistkou Wiener Kammerchor na otváracom koncerte festivalu Musica Umbra v Perugii. Spolupracuje s dirigentmi Chr. Pollackom a L. Meschwitzom, s ktorými vystúpila ako kontesa Almaviva v Mozartovej opere Figarova svadba na turné v Japonsku. Žilinskému publiku sa už predstavila v novembri 2008 ako Lola v koncertnom prevedení opery P. Mascagniho Cavalleria rusticana, v marci 2009 v Haydnovom oratóriu Ročné obdobia a v apríli 2009 v Haydnovej kantáte Scena di Berenice.

 

Program:

Robert Schumann (1810 – 1856)
„Ahnung“ (k 200. výročiu narodenia autora)

Christopher Willibald Gluck (1714 – 1787)
Recitatív a ária z opery Orfeus a Eurydika

Felix Mendelssohn – Bartholdy (1809 – 1847)
Sinfonia č. 2 Ddur

Johan Senastian Bach (1685 – 1750)
Air zo suity č. 3 D dur

Alessandro Stradella (1644 – 1682)
Pieta Signore pre soprán a sláčiky

Peter Iljič Čajkovskij (1840 – 1893)
Serenáda C dur op. 48
Časti: Pezzo in forma di Sonatina – Valčík – Elégia – Finále na ruské témy

Kostol Obrátenia sv. Pavla, Mariánske námestie, 30. júl, 18.00 h,


MUSA LUDENS BRATISLAVA

Slovenský komorný súbor Musa ludens (založený r. 1981) sa venuje oživovaniu hudobných i literárnych pamiatok slovenskej a európskej proveniencie od čias Veľkej Moravy cez gotiku až po neskorú renesanciu (9.- 17.storočie). Atmosféru týchto čias Vám priblíži nielen hudba a piesne starých majstrov, historické kostýmy, ale aj kópie hudobných nástrojov, ktoré sa v dávnej minulosti používali a ktoré pre ucho dnešného poslucháča znejú nezvyčajne.

Súbor má za sebou bohatú koncertnú činnosť na Slovensku i v zahraničí. Všestranní hudobníci účinkovali v mestách Austrálie, Bieloruska, Bulharska, Českej republiky, Dánska, Grécka, Francúzska, Holandska, Chorvátska, Kanady, Lotyšska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Portugalska, Rakúska, Rumunska, Slovinska, Srbska, Španielska, Švajčiarska, Talianska, Ukrajiny, USA a Veľkej Británie.

Popri koncertovaní spolupracuje Musa ludens so Slovenskou televíziou, rozhlasom i filmom. Nahral množstvo rozhlasových relácií, samostatných profilových a odborných filmov, hudba súboru bola použitá v niekoľkých filmových projektoch. Súbor vydal 4 audiokazety, 5 CD a 2 videokazety. Komorný súbor Musa ludens tvoria absolventi Vysokej školy múzických umení v Bratislave: Igor Pasek, Juraj Havaj, Lucia Kneblová, manželia Ľudmila a Ján Piptoví so svojimi dcérami Luciou, Alenou, Zuzanou a Milica Murínová. Umeleckým vedúcim súboru je Ján Pipta.

Radnica, 4. august, 17.00 h


ROBO OPATOVSKÝ

Robert Opatovský sa narodil 25. decembra 1971 v Trnave­.Hudobné vzdelanie získal v Bratislave – v roku 1986 ho prijali na konzervatórium na odbor klasická gitara, ktorú študoval u pedagóga a koncertného majstra Jozefa Szapku. Po ukončení školy sa začal naplno venovať predovšetkým spevu, navštevoval aj súkromné hodiny u renomovanej jazzovej speváčky Adrieny Bartošovej. V roku 1993 Opatovského prijali do Vojenského umeleckého súboru, spieval v Big Bande VUS pod vedením dirigenta Bohumila Trnečku a neskôr Vlada Valoviča. Po skončení povinnej vojenskej služby pôsobil v hudobnej formácii Passion, spieval v zahraničí a neustále sa v speve zdokonaľoval. V roku 1996 nadviazal spoluprácu s producentským triom Ľubo „Umelec“ Priehradník, Berco Balogh a Jozef Gregor, s ktorými nahral svoje prvé výrazné hity Heartbreaker a It Doesn’ t Matter. Jeho ďalším spolupracovníkom bol český producent Daniel Hádl, s jeho pomocou vydal Opatovský prvý album nazvaný jednoducho Robo Opatovský (1997) a o rok ďalší Nebol som zlý (1998). Tretí, ktorý dostal názov Pravá tvár, vyšiel v roku 2000. V rokoch 2002 a 2003 žil Robo striedavo v Japonsku a na Slovensku, počas tohto rušného obdobia jeho života vznikol materiál na veľkú platňu Prílev energie. Na trhu sa objavila v septembri 2003 a tentoraz ju produkoval Vrabec – bývalý člen skupiny Made II Mate. Ďalší nosič do svojej diskografie pridal Opatovský v marci 2005, album mal názov V tom zvláštnom sne. Prelomom v jeho kariére však bola platňa Swing And Latin obsahujúca nielen Robove piesne ale aj klasické svetové hity v nových unikátnych swingových a latin-jazzových úpravách. Zatiaľ posledný riadny album vydal Opatovský v roku 2009 a už z jeho názvu Vianočný album je zrejmé, že fanúšikovia na ňom objavia vianočné pesničky. Nosič obsahuje aj dueto s Beátou Dubasovou Prvé Vianoce. Všetky zásadné Robove hity objavia jeho fanúšikovia na výberovke 2009 – 1996, na ňu však zaradil aj dve aktuálne novinky – pesničku Prší upravenú ako dueto s českou speváčkou Monikou Bagárovou a aj skladbu Niečo máš. S tou sa Robo na jar roku 2010 prepracoval do slovenského finále medzinárodnej pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest 2010.

Mariánske námestie, 27. august, 17.00 h


HAPPY BAND

Vlado Ďatelinka – Trumpet | Roman Peták – Sax, vocal | Dušan Rozemberg – Drums, vocal | Michal Jániš – Piano, vocal | Tomáš Jurica – Bass | Marián Fero – Guitar | Tomáš Obdržal – Trombon | Terézia Ďatelinková – Vocal

Sedemčlenný dixielandový orchester Happyband vznikol v roku 2003. Hrá pod vedením kapelníka Vlada Ďatelinku z Trenčína. Hrá swing, pop, rock, štandardné tanečné piesne, ale aj klasiku. V repertoári má 400 skladieb. V roku 2010 sa kapela predstavila širokej verejnosti v slovenskom kole Eurovízie s piesňou Mafiánska. Interpretovala ju speváčka a manželka kapelníka Terézia, ktorá hneď na druhý deň porodila dcérku Terezku. Happyband účinkuje aj na firemných párty alebo plesoch na Slovensku a v susednom Rakúsku či Nemecku.

Mariánske námestie, 27. august, 18.00 h


DUŠAN BARCZI & COUNTRY DIXI BAND

Dušan Barczi – spev, plectrum banjo, kazoo | Jaroslav Červenka – klarinet, saxafón, fúk.harmonika | Jozef Polák – trúbka | Jozef Holub – klarinet, saxafón | Viliam Ondruška – trombón, gitara | Marian Bihari – klavír | Viktor Kratochvíla – bas. gitara | Ľubomír Imi Kaduc – bicie

Táto obľúbená, najmä medzi vyznávačmi country a dixi štýlu známa skupina vznikla v roku 2002 v zložení: spev a plectrum banjo: Dušan Barczi, fúkacia harmonika: Roman Prúša, mandolína: Dušan Baláž, gitara: Vlado Ulrich, kontrabas: Anka Ulrichová. V lete 2002 nahrala na Kavčích horách v Prahe prvé CD s názvom V Mexiku v taxíku. Krstnými otcami boli Ivan Mládek a Milan Pitkin. Následne účinkovala v televíziách v rôznych zábavných programoch v Čechách a na Slovensku a získala niekoľko prvenstiev v country hitparádach. V prvej polovici roku 2003 sa zmenilo obsadenie a skupina sa posunula do žánru swing-country. V lete 2003 nahrala v štúdiu Vaša Patejdla druhé CD s názvom Dáme si ešte raz! CD bolo pokrstené v septembri 2003 v reštaurácii Danubius. Krstný otec Boris Filan sa podieľaľ aj textársky na skladbe „Dáme si ešte raz!“. V novembri 2003 začala kapela spolupracovať so sereďským dixielandom hlavne z dôvodu pridelenia relácie RANČ v Slovenskej televízii. Svoje tretie CD vydala pod názvom Winnetou.

Mariánske námestie, 27. august, 19.00 h


REVIVAL MICHALA TUČNÉHO (CZ)

koncert zrušený zo zdravotných dôvodov

Standa Drobek Schwarz – spev, ak. gitara | Martin MARTY Krčmář – klávesové nástroje, spev | Horymír MÍŤA Vávrů – elektrická gitara, spev

Zpěvák Stanislav Schwarz se narodil 25. srpna 1957 v Českých Budějovicích. Přezdívku „Drobek“, která mu zůstala až do dnešní doby, si vysloužil v době mládí díky schopnosti sníst na posezení 40 knedlíků. První Drobkovo setkání s posluchači bylo v r. 1973, kdy založil v Plzni skupinu Hezouni (po vzoru Fešáků), která hrála hlavně country muziku. Po vyučení a návratu do Českých Budějovic v r.1978 založil skupinu SOUKOLÍ. Teď už k přezdívce nahrává i jeho „prostorově řešená“ 140 kg postava. Jezdil hodně na vandry, kde zpíval a hrál na kytaru a kde získal spoustu fajn kamarádů.

V r.1980 spolu s partou nadšenců v Budějovicích vytvořili HUDEBNÍ DIVADLO MARINGOTKA. Na jejich hru „U pokladny stál“, ale i vlastní tvorbu dodnes všichni s úsměvem vzpomínají. V rámci hudebního divadla vznikla i hudební skupina MARINGOTKA, která bavila všechny příznivce v klubech, na countrybálech, účastnla se několikrát PORTY. Dokonce v letech 1982 – 85 získávala každoročně Cenu diváka. DROBEK byl samozřejmě nosným pilířem kapely a hlavním protagonistou. Na Portě 84 dokonce získal 1. místo za nejlepší vokální projev, i když se jí účastnili daleko známější zpěváci než je on. Otevřel si cestu do mnoha duší svou přirozeností, dobrosrdečností, upřímností, ale i svým zajímavým hlasem, později tolik připodobňovaným k hlasu country legendy nezapomenutelného Michala Tučného. Tohoto country zpěváka Drobek vždy obdivoval, miloval jeho písničky a samozřejmě je velmi rád zpíval. Proto r. 1991 vznikl DROBKŮV BAND, skupina, která hrála „modernější“ country. Drobek začal i jako host vystupovat se skupinou BRYČKA, později se stal součástí kapely.

V roce 1995 nastala pro Drobka nucená pauza s jakoukoli muzikou z důvodu vážného onemocnění slinivky. Když přemýšlel o tom, že hudební scénu opustí, přišla v r. 1998 nabídka od vydavatelství Aplaus nazpívat si na desku několik písniček od Michala Tučného. Je to úžasné naplnění jednoho z jeho životních snů, a tak nabídku přijal a vzniklo CD DVOJNÍK. V roce 2000 vydal Aplaus Drobkovo sólové album ZELENÁ ŘEKA, kde muzika pochází převážně z dílny hudebního skladatele Pavla Hrubeše a texty od Karla Peterky a skladatele blízkého M.Tučnému Michala Bukoviče. Na CD je i duet se zpěvačkou Naďou Urbánkovou s muzikou skladatele Pavla Krejči. Zároveň Drobek je mezi předními interprety, kteří se podílejí na velkých country zpěvnících, žádaných dodnes prostřednictvím teleshopingu TV mnoha příznivci a posluchači country muziky.

V r. 2004 Drobek nazpíval ve spolupráci s DOREMI příjemné lidové country, nazvané DROBEK & MARINGOTKA nebo-li Na veselou notu, poté nové sólové CD KDYŽ /lze charakterizovat jako „moderní country“/ a další sólové CD NA MALTĚ /příjemná pohodová country nejen na dovolenou/.

Roky 2005– 2006 byly ve vydavatelství „ ve znamení dětí“. Ve spolupráci s DOREMI Drobek nahrál a nazpíval nový DĚTSKÝ ZPĚVNÍK „….Já písnička“ a pracoval na dalších dětských projektech / pokračování dětského zpěvníku, písničky a vyprávění o koních aj./.

V r. 2007 se krásné písničky Michala Tučného v Drobkově podání dostaly i na DVD, které potěší každého příznivce příjemné muziky. Je plné i nádherné české krajiny, přírodních scenérií, dobré zábavy a také recese.


DIVADLO COMMEDIA /POPRAD

Bolo založené v októbri 1968 a svojou systematickou činnosťou (každý rok naštudovalo jednu hru) sa zaradilo k najúspešnejším kolektívom na Slovensku.

Presne štyridsať rokov sa teda COMMEDIA skrz javisko prihovára ľuďom svojou hravosťou, ľudovou poetikou, svojským humorom. Svojou nevtieravou formou vie divákovi predložiť závažné otázky a problémy, vie na ne odpovedať a nenásilne ukázať svoj pohľad na svet, na život, na človeka. Vie rozosmiať, vie rozplakať. Podáva jasný dôkaz o tom, že v človeku je duch činný a tvorivý, a keď sa otvorí a zveľaďuje, začínajú sa diať veci veľkých rozmerov.

Mentalita jednotlivých členov súboru smerovala ku komediálnemu žánru, čím si súbor získal nielen široký okruh diváckej obce, ale aj odborní kritici vysoko vyzdvihovali, že jednotlivé inscenácie nikdy nepodľahli nízkemu vkusu, ale donútili divákov zamyslieť sa nad vážnym myšlienkovým posolstvom.

Prioritou v súbore je dramaturgia a výborná herecká zložka. Členovia súboru majú nemalé skúsenosti s hereckou tvorbou a ich spontánnosť a entuziazmus dokážu divákom pripraviť nevšedné umelecké zážitky. Hľadačstvo dramaturga a režiséra súboru, Vlada Benka, sa pretavilo na skutočnosť, že súbor pripravil aj niekoľko celoslovenských premiér a aj keď v repertoári prevláda komediálny žáner, rád zaradí do svojho plánu aj drámu alebo tragikomédiu. Divadlo má za sebou veľmi úspešné účinkovanie na súťažiach a divadelných festivaloch doma i v zahraničí, je niekoľkonásobným laureátom prestížnych divadelných festivalov. Jeho predstavenia sú vždy veľkým umeleckým zážitkom.

 

JANKO HRAŠKO * rozprávkové predstavenie pre deti

scenár: Pavel Uher | réžia: B.N.K. | hudba: Vinco Jaš | scénografia: deti zo ZUŠ Tajovského v Poprade pod vedením Mgr.Anny Fedákovej | kostýmy: Miriam Benková-Nagyová | účinkujú: Michal Novák, Vlado Benko, Dušan Kubaň | premiéra: 17.1.2010, Poprad – Spišská Sobota

Divadlo COMMEDIA Poprad spláca dlh voči svojim najmenším divákom. Naviazalo na svoje úspešné predstavenie Zlatý kľúčik alebo Buratínové dobrodružstvá a v januári 2010 uzrelo svetlo sveta nielen vtipné predstavenie, ale predovšetkým sa objavil Janko Hraško, ktorý je po Gašparkovi určite najobľúbenejšou postavičkou v dejinách slovenského bábkového divadla. Janko Hraško prišiel na svet, aby pomohol svojim chudobným rodičom. A aj keď je síce malý a drobný ako hrášok, poľahky si poradí so zlými zbojníkmi, s pyšným grófom Vilányim, ako aj s jeho pokladom, ktorý stráži kohút na veži kaštieľa…

Scenár na motívy slovenskej ľudovej rozprávky spracoval Pavel Uher (popredný režisér a pedagóg bábkového divadla) a protagonisti súboru ho upravili svojským spôsobom – aby sa všetci v divadle dobre cítili, hercov nevynímajúc! Inscenácia Janko Hraško prechádza od bábkového divadla cez činohru k aktivizácii detského diváka prostredníctvom nespútanej situačnej komédie. Je určená deťom od 4 rokov, ale ani dospelí sa na tomto predstavení nebudú nudiť!

Mariánske námestie, 3. september, 15.00 h