Hudobné koncerty

 

Mariánske námestie

9. júl
17:00  Spevácky zbor Máj Žilina
18:00  Dychová hudba Fatranka
19:00  V8 Band

11. júl
17:00  Maroš Bango
18:00  Hana a Petr Ulrychovci a skupina Javory (CZ)

16. júl
18:00  Andy & P.R.C.
19:00  Samo Tomeček
20:00  Matka Guráž
21:00  Amphibios

23. júl
17:00  Ťažká muzika a Trio z Chotára
18:00  Folklórny súbor Rozsutec
19:00  Dychová hudba Vlčovanka

27. august
17:00  Robo Opatovský
18:00  Happy Band
19:00  Dušan Barczi & Country Dixi Band

 

Kostol Obrátenia sv. Pavla, Mariánske námestie

30. júl
18:00  Koncert Štátneho komorného orchestra Žilina

 

Radnica

4. august
17:00  Koncert Musa Ludens Bratislava


Žilina na prelome storočí

Radnica
13. máj – 24.jún, 12.00 – 17.00 h

Mesto Žilina a OZ Facta non verba otvárajú v priestoroch Starej radnice 13. 5. 2010 o 17.00 h výstavu starých pohľadníc s názvom Žilina na prelome storočí. Autorom pohľadníc na výstave je Ján Hanušin a Marián Mrva, ktorý je zároveň autorom výstavy a prednášateľom pre žiakov ZŠ. Výstava je pre verejnosť sprístupnená od 12.00 – 17.00 h a potrvá do 24. júna 2010, vstup je voľný.


Otvorenie turistickej sezóny – „bežkovanie“ v lesoparku

lesopark Chrasť
13. jún, 14.00 – 17.00 h

Turistická informačná kancelária (TIK) mesta Žilina pozýva všetkých priaznivcov turizmu na symbolické Otvorenie turistickej sezóny v Žiline, ktoré sa uskutoční 13. júna 2010 (nedeľa) od 14.00 do 17.00 h v žilinskom lesoparku Chrasť. „V tomto roku budeme otvárať turistickú sezónu v športovom duchu. Na sever Slovenska prinášame pomerne neznámu športovú aktivitu – nordic walking, ktorá je však v Českej republike a v Rakúsku mimoriadne obľúbená,“ uviedla Alena Reháková, riaditeľka TIK. „Od roku 2007 sa snažíme v Žiline budovať infraštruktúru turizmu a obohacovať ju aj o tzv. zážitkovú turistiku. Po prehliadkach podzemia mesta, po nedávno uvedenom hlásnikovi Ondrejovi, je tu aktuálne podujatie, ktoré obľúbenej voľnočasovej lokalite, lesoparku Chrasť, dodáva ďalší rozmer. Všetkých srdečne pozývame na otvorenie letnej turistickej sezóny,“ uviedol primátor Ivan Harman.

Účastníci akcie absolvujú inštruktáž techniky nordic walking certifikovanými lektormi z Českej republiky, výučbu v skupinách a na záver absolvujú pilotný 45-minútový okruh nordic walking lesoparkom Chrasť. „Keďže sa jedná o otvorenie turistickej sezóny, súčasťou akcie budú aj informačné aktivity našich partnerov – subjektov cestovného ruchu zo Žiliny a okolia. Zástupcovia Správy Národného parku Malá Fatra, Klubu turistov, regionálneho zastúpenia Slovenskej agentúry pre cestovný ruch a Prvej pltníckej a raftingovej spoločnosti budú informovať účastníkov o ponuke a novinkách tohtoročnej letnej sezóny. Nezabudli sme ani na detských účastníkov akcie, pre ktorých sme pripravili viaceré súťaže a animácie. Veveričiak Riško ponúkne ich rodičom rodinný pas, ktorý rodiny oprávňuje na čerpanie zaujímavých zliav,“ dodala Reháková.

Nordic walking vynašli vo Fínsku. Je to pohyb, ktorý sa podobá bežkovaniu, túto aktivitu je však možné vykonávať i v čase, kedy nie je sneh. Nordic walking lekári odporúčajú pacientom s bolesťami chrbta, kolien, pacientom s artróznymi problémami alebo osteoporózou. Podstatou tohto športu sú špeciálne palice, ktoré pomáhajú udržiavať telo vo vzpriamenej polohe a špeciálne gumové kryty na hrotoch, ktoré uľahčujú chôdzu po tvrdom teréne.


Bitka o Žilinskú priehradu s Rádiom ZET

Mojšová Lúčka /Zátoka
19. jún, 11.00 – 15.00 h

Podujatie s názvom Bitka o Žilinskú priehradu pripravilo Mesto Žilina, U Boot Club a Ponorkový klub Žilina. Uskutoční sa 19. 6. 2010 od 13:00 do 15:00 h v Mojšovej Lúčke/Zátoke. Diváci uvidia obrie modely lodí, ponoriek i lietadiel. V sprievodnom programe od 11:00 do 13:00 h predstavia ukážky práce K-7 Psovodi – záchranári SR, mestskí policajti, justičná stráž, polícia, záchranná brigáda HaZZ, výsadkári, nebudú chýbať ani atrakcie pre deti a bohatá tombola.

Súbežne sa v tento deň uskutoční na priehrade podujatie Žilinská in line korčuľa. Akcia je naplánovaná od 9:00 do 12:00 h, jej súčasťou budú ukážky správneho in line korčuľovania a pre pokročilých meranie času na zhruba 15-kilometrovom úseku. Registrácia bude priamo pri altánku Vodného diela Žilina (na pravej strane toku) od 9:00 h. Štart je bezplatný. Pre prvých 250 účastníkov pripravilo Mesto Žilina malý darček a občerstvenie. Všetci účastníci by mali mať chrániče.


Žilinčania sa bavia futbalom

Námestie A. Hlinku
20. – 22. jún, 8.30 – 18.00 h

Centrum Žiliny ožije futbalom. Na Námestí Andreja Hlinku sa 20. – 22. júna 2010 uskutoční tretí ročník podujatia Žilinčania sa bavia futbalom – Sever proti Juhu. Futbalový nonstop zápas je určený pre všetkých – školy, úrady, firmy, podnikateľov i partie. Hrať sa bude na mantinelovom ihrisku s umelou trávou. „O podujatie, ktoré sa nám pred dvomi rokmi úspešne podarilo uviesť do života mesta, je medzi Žilinčanmi stále väčší záujem. Tento raz bude navyše spestrené možnosťou v priamom prenose sledovať na námestí aj našu reprezentáciu na majstrovstvách sveta,“ povedal primátor Ivan Harman. Futbalový zápas Slovensko – Paraguaj z Juhoafrickej republiky si priaznivci tohto športu budú môcť pozrieť na veľkoplošnej obrazovke 20. júna od 13:30 h.

Futbalový turnaj pre materské školy je naplánovaný na 21. júna, základné a stredné školy budú súťažiť 22. júna. Pre účastníkov sú pripravené športové atrakcie ako sumo futbal či futbalový radar. Prihlášky je potrebné posielať na formulári, ktorý sa nachádza na http://www.severprotijuhu.renad.sk/, najneskôr do 10. júna 2010. V sprievodnom programe podujatia nebudú chýbať latino tance, vystúpenie skupiny Kortina, žonglérov s loptou, detské atrakcie či maľovanie na tvár. Kto príde v nedeľu 20. júna v drese slovenskej futbalovej reprezentácie, prípadne žilinskej, dostane darček.

Rozpis zápasov nájdete na http://www.severprotijuhu.renad.sk/.

Minulý rok zvíťazili hráči Severu, rok predtým družstvo Juhu. Mesto bolo počas dvoch dní symbolicky rozdelené na dve časti podľa pôsobnosti zúčastneného družstva a všetky góly sa sčítavali. Do futbalového turnaja sa prihlásilo viac ako 70 družstiev.


Žilinská svätojánska noc

7. ročník medzinárodného festivalu otvoreného divadla

Mestské divadlo, Mariánske námestie
23. jún, 15.00 – 24.00 h

Už po siedmy raz ožije centrum Žiliny a budova Mestského divadla Žilina rôznymi divadelnými formami a žánrami. Pravidelne v predposledný júnový týždeň sa v uliciach mesta koná medzinárodný festival otvoreného divadla, ktorého hlavným organizátorom je Mestské divadlo Žilina. Žilinská svätojánska noc je jedinečným stretnutím popredných divadelníkov a divadelných súborov zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Festival je však aj stretnutím s netradičným divadlom a divadelným vítaním letného slnovratu. Aj 23. júna tohto roku divadlo vykročí z kamenných stánkov na ulicu, do otvoreného a priameho kontaktu nielen s divadelným divákom, ale každým okoloidúcim.

Mestské divadlo Žilina, Štúdio

18:00  narodeniny
          divadlo skrat / bratislava * divadlo

Mestské divadlo Žilina, Veľká sála

21:00  100 wounded tears
          dot 504 / praha * tanečné divadlo

Mariánske námestie

15:00  nautrilus zům
          divadlo kvelb / české budějovice * pouličné divadlo
16:00  šípková ruženka
          bábkové divadlo babadlo / prešov * rozprávka
17:00  koncert
          kar­patské chrbáty / vrbové
18:00  koncert
          chiki liki tu-a / prešov
19:00  amor
          enano free artist / portugalsko * klauniáda
20:00  koncert
          bez ladu a skladu / trenčín
21:30  liberte­nano
          enano free artis / portugalsko * klauniáda
22:30  carmen
          balet štátneho divadla košice * balet
23:30  vzplanutí
          divadlo kvelb / české budějovice * ohňové bábkové divadlo


Dadanova tlačiareň

výstava realizovaná Mestom Žilina v spolupráci so Slovenskou národnou knižnicou v Martine v rámci programu osláv 400. výročia Žilinskej synody

Výstava predstaví Dadanovu tlačiareň v Žiline, krátkymi biografickými portrétmi, ukážkami z jej produkcie a ukážkami literatúry o tlačiarni. Jej centrálnym motívom je dadanovské vydanie dokumentu Žilinskej synody Akty a závery – Zákony a ustanovenia Žilinskej synody.

Autorka výstavy: Mgr. Eva Augustínová, PhD.

Radnica
28. jún – 16. júl, 12.00 – 17.00 h


Čestný občan mesta Žilina – biskup Fedor Ruppeldt

výstava realizovaná Mestom Žilina v spolupráci so Slovenskou národnou knižnicou v Martine v rámci programu osláv 400. výročia Žilinskej synody

Výstava o Fedorovi Ruppeldtovi bola pripravená z knižných fondov Slovenskej národnej knižnice a archívnych dokumentov Archívu literatúry a umenia SNK pri príležitosti 120. výročia jeho narodenia v júni 2006. Podáva ucelený obraz o životných osudoch Fedora Ruppeldta, jeho pôsobení na poli cirkevnom, politickom, kultúrno-historickom, literárnom a hudobnom.

Autor výstavy: Karin Šišmišová

Radnica
28. jún – 16. júl, 12.00 – 17.00 h


Medzinárodné rezbárske sympózium

Mariánske námestie
19. – 23. júl


Čaro rozprávky v dreve zakliate

Radnica
26. – 30. júl, 12.00 – 17.00 h

Výstava plastík a fotografií z medzinárodného rezbárskeho sympózia v Žiline.


Bažant Kinematograf 2010

letná filmová prehliadka

Mariánske námestie
31. júl – 4. august, 21.00 h

 

31. júl – 2 Bobule

ČR, 2009, 94 min.
Réžia: Vlad Lanné
Scenár: Tomáš Holeček
Kamera: Klaus Fuxjäger
Hudba: James Harries
Strih: Adam Dvořák
Hrajú: Lukáš Langmajer, Tereza Voříšková, Kryštof Hádek, Lubomír Lipský, Jana Švandová, Jiří Krampol, Jiří Korn, Václav Postránecký a ďalší

Film 2 Bobule je voľným pokračovaním úspešnej filmovej komédie Bobule z idylického prostredia juhomoravských viníc, ktorú v českých kinách videlo viac ako 360 000 divákov. Opäť sú v strede jeho pozornosti bujaré eskapády dvojice kamarátov Honzu a Jirku. Jirka sa zapletie s mladou krásavicou, keďže však jej otec má o nápadníkoch svojej dcéry celkom iné predstavy, odchádza za kamarátom na južnú Moravu. Tam žije Honza s Klárou vo vinohrade svojho starého otca a ako vinár – začiatočník sa púšťa do vrcholného umenia výroby slamového vína. Po príchode Jirku sa jeho život obráti hore nohami. Jirkova slabosť pre ženy sa totiž zvrhla na zápas o život… Prvý diel Bobule bol jedným z najúspešnejších filmov roku 2008 v českej distribúcii a vlani ho slovenským divákom premietal aj Bažant Kinematograf. V jeho programe sa stal druhým najnavštevovanejším titulom letnej sezóny.

Vlad Lanné (1970) – absolvoval réžiu na FAMU, študoval tiež filmovú školu v St. Petersburgu. Počas štúdia nakrútil niekoľko krátkych filmov, svoj filmový štýl si však formoval neskôr, predovšetkým na reklamách. Jeho celovečerný študentský film Happy End (1998) vyhral viacero zahraničných ocenení a na festivale FAMU FEST 1999 sa stal najlepším filmom. Film 2 Bobule je jeho prvý celovečerný film v distribúcii.

Pred filmom 2 Bobule sa premieta snímka Pieseň.

www.bobule.cz

 

1. august – Panika v mestečku

(v spolupráci s Fest Anča)
Belgicko / Francúzsko / Luxembursko, r. Stéphane Aubier, Vincent Patar, 75 min., 2009

Hrdinami animovanej komédie, vychádzajúcej z rovnomenného televízneho seriálu, sú malé plastové hračky Kôň, Kovboj a Indián. Všetci traja žijú spolu v zapadnutom mestečku. Pri pláne prekvapiť Koňa ručne vyrobeným darčekom k narodeninám, sa Kovbojovi a Indiánovi však podarí zničiť ich spoločný dom. Od tejto chvíle čaká na nerozlučnú trojicu priateľov celý rad bizarných dobrodružstiev, ktoré ich zavedú do paralelného podmorského sveta, polárnych pustatín i k žeravému zemského jadru…

www.csfd.cz/…-v-mestecku/

 

2. august – Kawasakiho ruža

(ČR, 2009, 95 min.)
Réžia: Jan Hřebejk
Scenár: Petr Jarchovský
Kamera: Martin Šácha
Hudba: Aleš Březina
Strih: Vladimír Barák
Hrajú: Martin Huba, Daniela Kolářová, Lenka Vlasáková, Ladislav Chudík, Antonín Kratochvíl, Petra Hřebíčková, Milan Mikulčík, Isao Onoda a ďalší

Kto môže posudzovať minulé viny? Kto ich môže odpúšťať? A môže čas obrúsiť hrany? Film Jana Hřebejka vytvára spletitý reťazec podobných otázok a ponúka širokú škálu odpovedí. Stredobodom filmu je postava renomovaného psychiatra, ktorý má pri príležitosti založenia republiky získať vysoké štátne ocenenie. Pripravovaný slávnostný akt sa stane katalyzátorom udalostí, ktoré na povrch vyplavia hriechy minulosti. Zať, ktorý žiarli na svojho svokra, ho totiž obviní z udavačstva. Sledujeme informáciu, ktorá sa na začiatku javí iba ako intriga, no postupne mení životy ľudí… Príbeh o láske, zrade, pokání a odpustení, v ktorom vynikajúco svoje postavy zahrali i slovenskí herci. Ladislav Chudík a Daniela Kolářová získali ceny Český lev pre najlepší mužský a ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe, film bol ocenený aj dvomi cenami nezávislých porôt na tohtoročnom Berlinale.

Jan Hřebejk (1967) – vyštudoval dramaturgiu a scenáristiku na FAMU. Úspech zaznamenal v roku 1993 s muzikálom Šakalí léta, ktorý získal štyroch Českých levov, vrátane kategórií najlepší film a réžia. Scenár k nemu napísal Hřebejkov súputník Petr Jarchovský, ktorý s ním spolupracoval aj na ďalších filmoch. Jan Hřebejk je jedným z najplodnejších českých režisérov, Bažant Kinematograf 2010 uvádza jeho dve najnovšie snímky. Film Nestyda nakrútil v roku 2008, snímka Kawasakiho ruža má minuloročný copyright.

Pred filmom Kawasakiho ruža sa premieta snímka Prečo máme radi sliepky.

www.csfd.cz/…sakiho-ruze/

 

3. august – Nestyda

ČR, 2008, 87 minút
Réžia: Jan Hřebejk
Scenár: Michal Viewegh
Kamera: Jan Malíř
Hudba: rôzne skladby a piesne
Strih: Vladimír Barák
Hrajú: Jiří Macháček, Emília Vášáryová, Simona Babčáková, Pavel Liška, Nina Divíšková, Pavel Landovský, Eva Kerekes, Roman Luknár, Ady Hajdu a ďalší

Komédia Nestyda vznikla na námet knihy Michala Viewegha Povídky o manželství a o sexu. Jej hlavným hrdinom je Oskar, ktorý by podľa všetkých predpokladov mal byť šťastný. Ako milovaný manžel, starostlivý otec a populárny moderátor televíznej predpovede počasia drží v rukách všetky tromfy úspešného muža v najlepších rokoch. Oskar však začína strácať hlavu. Neurotický strach, že mu život bez skutočnej lásky uniká, ho doženie k odchodu od manželky kvôli mladej, krásnej a úplne prázdnej milenke. Ale toto má byť láska? A tak sa na ceste z extrému do extrému zapletie so slávnou speváčkou, ktorá síce je krásna a inteligentná, ale už v „najlepších“ rokoch. Oskar je opitý slobodou a jeho život sa mení na divokú jazdu cez šialené situácie… Film je podľa slova autora námetu Michala Viewegha neromantickou komédiou o manželstve a sexe a hrá v nej celá plejáda vynikajúcich slovenských hercov.

Jan Hřebejk (1967) – vyštudoval dramaturgiu a scenáristiku na FAMU. Úspech zaznamenal v roku 1993 s muzikálom Šakalí léta, ktorý získal štyroch Českých levov, vrátane kategórií najlepší film a réžia. Scenár k nemu napísal Hřebejkov súputník Petr Jarchovský, ktorý s ním spolupracoval aj na ďalších filmoch. Jan Hřebejk je jedným z najplodnejších českých režisérov, Bažant Kinematograf 2010 uvádza jeho dve najnovšie snímky. Film Nestyda nakrútil v roku 2008, snímka Kawasakiho ruža má minuloročný copyright. Pred filmom Nestyda sa premieta snímka Údel.

www.csfd.cz/…446-nestyda/

 

4. august – Pokoj v duši

SR 2009, 95 min.
Réžia: Vladimír Balko
Námet: Ján Kováčik, Jiří Křižan
Scenár: Jiří Křižan
Kamera: Martin Štrba
Hudba: Michal Lorenc
Strih: Jan Daňhel
Hrajú: Attila Mokos, Roman Luknár, Robert Więckiewicz, Jan Vondráček, Helena Krajčiová, Jaromír Hanzlík, Ľubomír Paulovič, Ľubo Roman a ďalší

Traja štyridsiatnici sa nachádzajú na životnej križovatke. Tóno sa vracia z väzenia do rodnej dediny a zisťuje, že všetko je inak: s manželkou sa odcudzili, päťročného syna vlastne vôbec nepozná, nemôže si nájsť prácu, ale súčasne sa odmieta živiť krádežami ako predtým. Rímsko-katolícky dekan Marek, ktorý zaskakuje v rodnej dedine za chorého farára, sa ocitá v kríze svojej viery. Úspešný podnikateľ Peter zasa rieši ďalší zo svojich obchodov a je opäť nútený odsunúť súkromie na vedľajšiu koľaj. Marek aj Peter, verní priatelia z detstva, sa snažia Tónovi pri jeho návrate do normálneho života pomôcť, majú však svoje vlastné trápenia. Všetci traja hľadajú spôsob, ako sa vyrovnať s tým, že ich predstavy o živote narážajú na tvrdú realitu. Silný príbeh, odohrávajúci sa na pozadí drsnej scenérie slovenských hôr, sa dostal do rebríčka TOP 10 najnavštevo­vanejších filmov roku 2009 a zároveň je držiteľom piatich národných filmových cien Slnko v sieti, vrátane kategórie Najlepší film.

Vlado Balko (1965) – vyštudoval Vysokú školu ekonomickú a Filmovú a televíznu žurnalistiku v Bratislave. Od roku 1988 pracoval v Slovenskej televízii ako redaktor, dramaturg, režisér a producent a od roku 1996 tvorí ako režisér v slobodnom povolaní. Spolupracuje na rôznych televíznych formátoch a dokumentárnych cykloch. Jeho dokument Hľadám opatrovateľku zn. Agent Orange získal v roku 2003 Cenu za najlepší dokumentárny program na 38. festivale Academia film Olomouc. Film Pokoj v duši je jeho celovečerný debut.

Pred filmom Pokoj v duši sa premieta snímka Socha.

www.pokojvdusi.sk


Kostol sv. Štefana kráľa v pohľade nových objavov – reštaurovania a archeológie

Radnica
4. august – 14. september, 12.00 – 17.00 h, vernisáž 4. 8. o 17.00 h

Výstava približujúca najstaršiu a najhodnotnejšiu historickú pamiatku na území mesta Žilina.

Kostol sv. Štefana kráľa je najstaršou sakrálnou stavbou na území dnešnej Žiliny, v jej časti Dolné Rudiny. Zároveň patrí k najstarším kostolom na celom širšom území severozápadného Slovenska. Jeho vznik, na základe výsledkov pamiatkových a archeologických výskumov a na základe nových objavov stavebno-historického vývoja počas ostatného reštaurovania nástenných malieb v rokoch 2008–2009, je možné datovať do 1. tretiny 13. storočia. Postavený bol v neskororománskom slohu. Vznikol ako jednoliata stavba, tak ako ju poznáme dnes. Má jednu obdĺžnikovú loď, štvorcový chór a polkruhovú apsidu. Areál kostola je ohradený zastrešeným obranným múrom so vstupnou bránou a strieľňami. Vo vnútri areálu sa pôvodne nachádzal cintorín. Začiatkom 17. storočia bola v jeho juhovýchodnej časti postavená poľná kaplnka. V blízkosti južnej strany chóru a apsidy kostola boli v roku 1994 objavené základy zaniknutého karneru. Kostol sv. Štefana kráľa prešiel počas svojej stáročnej existencie viacerými menšími stavebnými úpravami architektonických detailov a zmenami vo výtvarnej výzdobe interiéru. Až v roku 1762 došlo k väčšej stavebnej zmene úpravy interiéru v lodi kostola. Pôvodný plochý drevený trámový strop bol nahradený tehlovou barokovou klenbou. Tiež malé neskororománske okná boli zamurované a nahradené rozmerovo väčšími barokovými oknami. V minulosti bol Kostol sv. Štefana kráľa dlhé roky filiálnym kostolom farnosti Žilina – mesto. Od 1. Januára 2010 sa stal farským kostolom novovzniknutej farnosti Žilina – Závodie.

plagát: zkl-2010-vystava-kostol-sv-stefana.pdf


Žilinský šachový festival 2010

Mariánske námestie
6. august, 13.00 – 18.00 h

Šachové turnaje pre deti i dospelých, obrie šachy, šach na slepo, simultánka s Ladislavom Salaiom – medzinárodným majstrom FIDE v riešení i hranom šachu.

O HRE NASLEPO

Hra naslepo je špeciálny variant šachu, pri ktorom hráč hrajúci naslepo hrá bez šachovnice. Nemá povolený ani iný spôsob, ktorým by si zaznamenával alebo znázorňoval postavenie figúr na šachovnici.
Informácie o ťahoch si hráči odovzdávajú iba prostredníctvom šachovej notácie. Popis ťahu pozostáva z typu figúry, ktorá ťahá a súradnicového poľa, kam táto figúra ťahá. Súradnice poľa sú určené písmenom a-h pre stĺpec a číslom 1–8 pre rad.
V súčasnosti panuje názor, že každý silný hráč dokáže hrať minimálne jednu partiu naslepo. Pri simultánnej produkcii naslepo hrá jeden hráč súčasne s viacerými súpermi.

Z HISTÓRIE HRY NASLEPO
Pravdepodobne prvým hráčom hrajúcim naslepo bol Said bin Jubair žijúci v rokoch 665–714 na strednom východe. V Európe sa stala hra naslepo obľúbeným spôsobom hry šachového majstra so slabším hráčom ako určitý druh handikapu alebo ako spôsob demonštrácie výnimočných vlastností hráča.
Prvou takouto udalosťou bola produkcia Francúza Philidora, ktorý bol schopný odohrať 3 partie súčasne, avšak po skončení hry mal veľké problémy so spánkom, kedy sa mu stále objavovala pred očami šachovnica. V Paríži odohral Paul Murphy súboj s ôsmimi súpermi so skvelým výsledkom 6 výhier a 2 remízy.
Aj ďalší majstri ako napríklad Paulsen, Blackburne ako aj prvý oficiálny majster sveta Wilhelm Steinitz boli skvelými hráčmi naslepo. V tom čase bola hra naslepo pre týchto hráčov jedným z hlavných finančných príjmov.

20. STOROČIE
V 20. storočí sa hráči sústredili najmä na dobývanie prvenstva v počte súčasne odohraných partií. V roku 1900 odohral Pillsbury 20 partií súčasne a onedlho nato skúsil ešte ťažší oriešok a to kombináciu 15-tich partií v šachu súčasne s 15-timi partiami dámy.
V 1925-tom Alexander Alechin odohral 28 partií a o rok neskôr Richard Réti 29. Šachové závody ukončil George Koltanowski, ktorý odohral 34 partií súčasne, pričom 24 vyhral a 10 prehral. Hra trvala viac ako 13 hodín. Tento pokus bol oficiálne zaradený do Guinnesovej knihy rekordov a je platný dodnes.

POVEDALI O HRE NASLEPO
Mnoho hráčov doporučovalo hru naslepo ako cestu k zlepšeniu úrovne hry. Napriek tomu bola v roku 1930 hra naslepo oficiálne zakázaná v Sovietskom zväze. Ako dôvod zákazu bol uvedený hazard s ľudským zdravím a so životom. Hra naslepo bola označovaná ako únavná a omnoho náročnejšia než klasická hra, tým viac, čím viac je skrátený pridelený čas na rozmýšľanie.
Hlavný dôvod objasnil Dr. Miguel Marin-Padilla, primár neuropatológie v Dartmouthskej vysokej škole v New Hampshire, ako postulát – ten, kto sa venuje iba šachu a obzvlášť na vrcholnej úrovni zomiera mladší ako ten, koho záujmy sú všestranné – ten bude mať zdravší život. Mená ako Pillsbury (31), Murphy (47), Alechin a Capablanca (53) oproti Lasker (74), Euwe (80), Botvinik (84) mu dali dokonale za pravdu.

V SÚČASNOSTI
Dnes je vrcholným podujatím v hre naslepo turnaj Melody Amber v Monte Carlu. Turnaj podporovaný milionárom a korešpondenčným majstrom sveta v jednej osobe Joopom van Oosteromom priláka každoročne elitu z prvej desiatky svetového rebríčka ako sú napríklad exmajstri sveta Anatolij Karpov, Vladimír Kramnik, či úradujúci majster sveta Viswanathan Anand.

ŽILINA
8.8.2008 sa uskutočnil na Mariánskom námestí turnaj 4 hráčov každý s každým. Zvíťazil Ján Hlas (2,5 boda z 3 partií) pred Matejom Vyparinom (2 z 3), Jánom Bakalárom (1,5 z 3) a Petrom Švaňom (0,5 z 3).

O SIMULTÁNKE

Simultánka je forma šachovej exhibície, pri ktorej silný šachový hráč simultant (majster alebo veľmajster) hrá súčasne s viacerými súpermi. Hráč prechádza od jednej šachovnici k druhej v určenom poradí. Súperi sú usporiadaní za stolíkmi v tvare kruhu alebo v jednej línii. Hráči sedia na vonkajšej strane a simultant chodí vo vnútornej časti.

PRAVIDLÁ SIMULTÁNKY
Keď hráč pristúpi k šachovnici, jeho súper potiahne. Následne potiahne a ide k ďalšiemu stolíku. Simultant môže výnimočne udeliť súperom prestávku maximálne však jeden okruh. Prestávku je nutné si vyžiadať napr. otázkou môžem jeden ťah vynechať? Keď hráč dohrá partiu voľné miesto je možné okamžite obsadiť ďalším okrem poslednej hodiny keď už bude simultánka končiť. Niektoré miesta bývajú vyhradené pre VIP hráčov. Hráči, ktorí uhrajú remízu alebo výhru proti majstrovi sa dostávajú do siene slávy a ich meno sa zapisuje na tabuľu veľkými písmenami.

O BLESKOVOM ŠACHU

Bleskový šach hovorovo označovaný za blicky (nem. blitz) je variant šachu, pri ktorom majú hráči pridelený kratší časový limit na celú partiu. Rozoznávame štyri základne typy bleskového šachu:

  • bleskový rapid šach (10–15 minút na partiu pre každého hráča),
  • bleskový šach (5 minút na partiu pre každého hráča),
  • super bleskový šach (3 minúty na partiu pre každého hráča),
  • ultra bleskový šach (1 minúta na partiu pre každého hráča).

BLESKOVÝ ŠACH V PRAXI
V niektorých turnajoch hraných klasickým tempom sa bleskový šach používa pri rovnosti bodov ako tiebreak. Hráči odohrajú proti sebe dve partie raz bielymi a raz čiernymi figúrami. Ak sa ani vtedy nerozhodne, nastupuje bleskový šach označovaný ako náhla smrť. Biely musí vyhrať a naoplátku získava časový bonus zväčša 6 minút proti 5-tim minútam. Čiernemu stačí remíza, ktorá sa rovná výhre zápasu.
Skrátenie časového limitu na celú partiu prináša množstvo zvratov najmä keď dochádza čas. Hráč môže mať materiálnu prevahu, ale nestihne ju realizovať v časovom limite t.j. prehrá na čas. Do úvahy prichádza aj výhra na nemožný ťah napr. ak hráč nechá kráľa v šachu a potiahne ťah, ktorý neodráža hrozbu jeho kráľovi.
V bleskovej hre je potrebné ťahy vykonávať v rýchlom slede, preto je táto hra medzi šachistami divácky veľmi obĺúbená.

TURNAJE V BLESKOVOM ŠACHU
V bleskovom šachu sa organizujú samostatné turnaje. Najčastejšie sa hrajú systémom každý s každým alebo švajčiarskym systémom na stanovený počet kôl.
Žilina je strediskom bleskového šachu. Každý rok sa organizujú Majstrovstvá okresu v bleskovom šachu. Niekoľko úspešných ročníkov má za sebou sérial bleskových turnajov pod názvom Veľká cena Žiliny v bleskovom šachu. Hralo maximálne 20 hráčov každý s každým. Prvé miesto znamenalo 20 bodov do tabuľky, každé ďalšie umiestnenie o bod menej. Z 20-tich turnajov sa počítalo 13 najlepších umiestnení. Najúspešnejšími hráčmi tejto série sa stali Jaroslav Matejov (DMS Žilina), Matej Vyparina (TJ Mladosť Žilina), Peter Paleček (Inbest Dunajov), Marián Kantorík (Caissa Čadca) a Ľubomír Sokol (TJ Mladosť Žilina).

BLESKOVÝ MARATÓN
Novinkou posledných rokov je poriadanie bleskových maratónov. Ide o turnaje, kde sa hrá nepretržite 24 hodín bleskový šach. Veľkú tradíciu majú maratóny v Pardubiciach, Bruntále a polmaratóny v Dolnom Kubíne.
Hráči počas turnaja nebojujú len so súperom, ale aj s vlastným telom, ktoré musí vydržať fyzickú záťaž boja so spánkom. Hráči to riešia rozličnými spôsobmi. Jedny sa spoliehajú na požívanie kofeínových a energetických nápojov a jedla. Iný si skôr na hodinku zdriemnu vypustiac niekoľko kôl a načerpajú tak sily do ďalšej fázy turnaja. Veľa hráčov však tieto turnaje ani nedohrá.

RAPID ŠACH

A. Rýchly (rapid) šach
A1 Partia „rýchleho šachu" je taká, pri ktorej sa všetky ťahy musia vykonať buď v pridelenom čase najmenej 15 minút, ale menšom ako 60 minút pre každého hráča, alebo taká, keď pridelený čas + 60 krát akékoľvek navýšenie predstavuje najmenej 15 minút, ale menej ako 60 minút pre každého hráča.
A2 Hráči nemusia zaznamenávať ťahy.
A3 Ak je hra pod dostatočným dohľadom (napríklad jeden rozhodca pre nanajvýš tri partie), platia Pravidlá pre turnaje.
A4 Keď je dohľad nedostatočný, platia pravidlá pre súťaže okrem prípadov upravených v nasledujúcich Pravidlách pre rýchly šach.
a) Ak každý hráč už vykonal tri ťahy, nemožno reklamovať nesprávne postavenie figúrok, orientáciu šachovnice alebo nastavenie hodín. V prípade zameneného postavenia kráľa a dámy, nie je možné takýmto kráľom vykonať rošádu.
b) Rozhodca uplatní pravidlo podľa článku 4 (vykonanie ťahu figúrkami) len na požiadanie jedného alebo oboch hráčov.
c) Ťah proti pravidlám je ukončený ako náhle sú spustené súperove hodiny. Súper má potom právo reklamovať, že hráč vykonal ťah proti pravidlám, avšak predtým, ako reklamujúci vykonal svoj ťah. Iba po takejto reklamácii môže rozhodca konať v zmysle pravidiel. Avšak ak sú obaja králi v šachu alebo premena pešiaka nie je dokončená, má rozhodca zasiahnuť, ak je to možné.
d) 1. Zástavka sa považuje za spadnutú, keď hráč oprávnene reklamuje túto skutočnosť. Rozhodca neupozorňuje na spadnutú zástavku, môže tak však urobiť, ak spadli obe zástavky.
2. Pri reklamácii výhry na čas musí reklamujúci zastaviť oboje hodiny a upovedomiť rozhodcu. Na to, aby bola reklamácia úspešná, musí byť po zastavení hodín zástavka reklamujúceho hore a zástavka jeho súpera musí byť spadnutá.


Stredoveký deň III

Mariánske námestie
13. august, 10.00 – 24.00 h

Rytierske slávnosti
Koniec templárov
Festival stredovekých remesiel a umenia

PROGRAM

10.00 h
Príchod zbrojnošov a rozloženie tábora
3 Drive program Modré dni

11.00 h
Šašo Maroš pre deti
Chudobný mlynár rozprávka
Sokoliari
Ukážky bojových umení Terra de Selinan

12.00 h
Otvorenie podujatia
Šašo Maroš
Bábkové rozprávky
Ukážky bojových umení Terra de Selinan

13.00 h
Šašo Maroš
Ukážky bojových umení Via Cassa
Vešanie s mučením na dereši Locus
Kaukliar Tomáš

14.00 h
Rytiersky turnaj
Ukážky stredovekého boja Rád sv. Michala
Macbeth

15.00 h
Sokoliari s dravcami
Rozprávka Ďuro Truľo
Ukážky bojových umení Berezum a Bergfrit

16.00 h
Stredoveká módna prehliadka Hereditas Patrum
Súťaž historických kostýmov
Ukážky bojových umení Arven

17.00 h
Stredoveké tance
Ukážky bojových umení Bludní rytieri
Trhanie rúk
Tristan a Izolda

18.00 h
Kaukliar Tomáš
Upálenie bosorky
Ukážky bojových umení Via Cassa
Rómeo a Júlia, alebo trocha klasiky

19.00 h
výcvik halapartníkov ARWEN a Rád sv. Michala
Arcus

20.00 h
Veľká bitka a koniec Templárov

21.00 h
3 T improvizujú pre Vás
Ukážky bojových umení Spoločnosť priateľov romantiky histórie a recesie

22.00 h
Tresty v stredoveku Taurus Ater
Arcus hudba v stredoveku
Sprievod s fakľami
Ohňová show Black fire

A veľa ďalšieho po celý deň – lukostreľba, škola ohňovej show, fotenie s dravcami, škola streľby z kuše, stredoveké kasíno a hazard v minulosti, hrajte stredoveké kolky, chcete si opiecť špekáčky na Mariánskom námestí na stredoveký spôsob, skúsili ste sa niekedy obliecť do brnenia?, tancovali ste stredoveké tance?, príďte ochutnať špeciality stredovekej kuchyne!, viete aká bola hygiena v minulosti?. Ďalej uvidíte halapartníkov, pavéznikov, palné zbrane, dobový život, chrliča ohňa, maľovanie na tvár, staré remeslá, turnaj na koňoch, naberanie vencov, agresívny šerm, príde i inkvizítor preto kto má hriechy nech radšej nechodí lebo zle dopadne, uvidíte i chudobného mlynára, dlhý nos, i hlúpu ženu, podujatia bude ohlasovať žilinský hlásnik Ondrej, prečo skončili templári v piatok 13–teho? A možno príde i panovník. Opekať sa bude i prasa, pochutiť si môžete na klobáskach presne tak ako v stredoveku.

Pre súťaživých, ktorí prídu v historickom kostýme, sú pripravené atraktívne ceny. Hlavnou cenou sú dve spiatočné letenky do Paríža, preto Žilinci, Žilinčania a Žilinčatá hľadajte doma v truhliciach dobové odevy, alebo si ich požičajte, príď­te na Mariánske námestie počas stredovekého dňa a vyhrávajte. Návrhy kostýmov a bližšie informácie získate v TIK mesta Žilina (www.tikzilina.sk).

Akciu pripravilo mesto Žilina v spolupráci s občianskym združením FACTA NON VERBA a o Vašu zábavu sa postarajú: Aquila, Hereditas Patrum, Kejklíř Tomáš, Šašo Maroš, Terra de Selinan, Locus, Arven, Arcus, Bergfrit, Via cassa, Taurus Ater, Spoločnosť pria­teľov romantiky, recesie a humoru, Berezum, Bludní rytieri, Rád sv. Michala, 3T, Makovice, Dúha, KBT Poprad, Black fire, 3 Drive, TIK Žilina a množstvo hercov a umelcov.

Zmena programu v prípade zlého počasia vyhradená!

Program po 22.hod nie je vhodný pre deti


Nočná prehliadka mesta

Mariánske námestie
14. august, 22.00 – 24.00 h

s prekvapením alebo Kto sa bojí, nesmie do mesta…

Ako vyzerá mesto pod rúškom noci? Čo ukrýva tajomné ticho? Ožijú povesti, legendy a tajomné bytosti?
Pozývame vás na 1. nočnú prehliadku mesta Žiliny, ktorá sa uskutoční 14. 8. 2010 o 22.00 hod.

Na čo sa môžete tešiť?

  • informácie o „stredovekej Žiline“,
  • povesti,
  • zaujímavosti (stredoveká hygiena a móda, spoločenský a intímny život, medicína a liečiteľstvo, školstvo a vzdelávanie v stredoveku…),
  • prekvapenie.

Miesto stretnutia: TIK mesta Žilina
Cena: 1,50 Eur/dospe­lá osoba

Príďte si vychutnať atmosféru stredovekej Žiliny!


Dni európskej kultúry

Mariánske námestie
19. – 20. august

2. medzinárodný festival prezentujúci kultúru a umenie partnerských miest Žiliny.


Mladí v meste 2010

Mariánske námestie, Farské schody, Mestské divadlo Žilina
4. september, 10.00 – 22.00 h

Na scénu prichádza nová generácia (nielen) žilinských umelcov, 2. ročník festivalu.

PROGRAM

Hudobný stage

  • 12:00 – 22:00
  • Mariánske námestie Žilina
  • široká plejáda neprofesionálnych žiinskách mládežníckych kapiel – The River, Best Zeroes, Final Decade, Bod Omylu, Jazzva, Leone
  • 19:30 – Chiméra
  • 20:30 – Puding Pani Elvisovej
  • súčasťou programu je aj Ohňová show a vystúpenie hráčov na bongách

Divadelný stage

  • 13:00 – 20:00
  • Mestské divadlo Žilina, divadelná sála
  • 13:00 – divadelné vystúpenie študentov Gymnázia sv. Františka
  • 15:30 – vyhlásenie výsledkov fotosúťaže 1 deň v Žiline
  • 16:00 – diskusia „Umenie a politika – Nonsens alebo realita?“ (diskutujúci: primátor Ivan Harman, Marek Adamov (riaditeľ projektu Stanica – Záriečie) a ďalší
  • 18:00 – vrcholom večera bude vystúpenie známych improvizátorov – 3T – Tri tvorivé tvory

Galéria

  • 12:00 – 21:00
  • Farské schody, areál hradieb farského kostola a Mestské divadlo Žilina
  • viac ako 40 diel – fotografii a malieb mladých žilinských autorov
  • v rámci galérie bude prebiehať aj maľovanie kresieb na tvár
  • 20:30 – unplugged jazz koncert.

ImproFEST

Mariánske námestie (v prípade daždivého počasia sa festival uskutoční v Mestskom divadle)
10. september

Festival improvizácie – hudba, divadlo, výtvarné umenie.

Po prvý raz sa 10. septembra 2010 v Žiline na Mariánskom námestí uskutoční festival improvizácie zameraný na divadlo a výtvarné happeningy. Výtvarníci budú happeningovou formou tvoriť priamo medzi ľuďmi. Divadelné predstavenia, ktoré budú na Improfeste sú postavené najmä na improvizačných situáciách a bodových scenároch, čím sa zvyšuje interaktivita. Organizátori dajú priestor tvorivým umelcom a tiež v rámci Improworkshopu podnietia mladých ľudí k záujmu o umenie. V prípade daždivého počasia sa program presunie do malej sály Mestského divadla v Žiline. Garantom festivalu je Divadlo na hojdačke. Festival je súčasťou Žilinského kultúrneho leta a finančne ho podporilo Mesto Žilina.

PROGRAM

10.00 h

  • Improworkshop k predstaveniu Trafo
  • pod vedením Divadla na peróne
  • objavovanie energie, skúšanie imrovizácie v rôznych vnútorných i vonkajších priestoroch Žiliny pre všetkých, ktorí sa túžia na chvíľu dotknúť divadelného sveta

15.00 h

  • Čert slúži – Divadlo na hojdačke (Žilina)
  • kto by to bol povedal, že peklo vie byť spravodlivé a čerti pracovití? Ale kým sa tak stane, nejedny mozole si na rukách zoderú. Marionetová rozprávka plná pohybu, smiechu a pesničiek

15.45 h

  • Najsladšia rozprávka – Divadlo na kolesách (Bratislava)
  • najnovšia a najsladšia rozprávka z dielne Jany Wernerovej. Rozpráva príbeh protivnej tučnej princeznej Kamily, ktorú jej verný priateľ, maliar Filip, naučí, že život nie je len o jedle, hneve a ponižovaní. Dokáže jej, že najväčším darom je láska a úcta k druhým

16.30 h

  • Výtvarno – hudobný happening výtvarníka Kamila Juraška (Prešov)
  • + live hudobný doprovod

17.30 h

  • Trafo /energia – pohyb – priestor/ – Divadlo na peróne (Košice)
  • + dobrovoľníci z Improworkshopu

18.30 h

  • Mackbeth – Kapor na scéne (Žilina)
  • známa klasická téma spracovaná na základe voľných improvizácií v priestore

19.30 h

  • Výtvarný happening
  • študentov a absolventov Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici

20.00 h

  • Rómeo, Júlia a vírus – Túlavé divadlo (Trnava)
  • posledný príbeh zo Shakespearovskej série pouličných predstavení Túlavého divadla. Humorné rozprávanie o láske a rýchlej dobe a o zlobe medzi Montekovcami a Kapuletovcami. A o tom, že láska kvitne v každom veku a Júlia nemusí mať nutne šestnásť

21.00 h

  • Verejná dražba vytvorených umeleckých diel
  • na podporu dobrovoľníkov, ktorí vyčistia brehy Váhu z Vrútok do Žiliny