Festival Mladí v meste 2010

27.8.2010 – Občiansko-demokratická mládež, Student Leaders a Mesto Žilina Vás pozývajú na druhý ročník všestranne zameraného umeleckého festivalu s názvom Mladí v meste 2010.

Podujatie organizované mladými Žilinčanmi nie len, ale hlavne pre mladých Žilinčanov sa koná v sobotu 4. septembra 2010 od 13:00 na Mariánskom námestí v Žiline. Súčasťou akcie bude prezentácia umeleckej tvorby žilinskej mládeže na poli hudby, divadla, tanca, fotografie, maľby a diskusné fórum na tému „Umenie a politika: nonsens, či realita?“. Vyvrcholením celej akcie bude večerný koncert kapiel Chiméra a Puding pani Elvisovej a predstavenie známych improvizátorov – 3T – Tri tvorivé tvory.

Zmyslom našej iniciatívy je dať priestor mladým amatérskym autorom, ašpirujúcim umelcom a práve vychádzajúcim talentom na prezentáciu ich tvorby na verejnosti, pred širokým publikom a vytiahnuť tak umenie mladých ľudí z garáží a šuflíkov na žilinské námestia. Možno práve v sobotu objavíme, aké talenty sa schovávajú medzi našimi mladými priateľmi, či spolužiakmi.

Hudobný stage umiestnený na Mariánskom námestí nám v poobedných hodinách predstaví estrádu mladých hudobných kapiel a sólo interpretov. V mestskom divadle sa v priebehu dňa predstavia študentské divadelné a tanečné zoskupenia nielen zo Žiliny ale aj iných kútov Slovenska a o 16:00 prebehne diskusia na tému „Umenie a politike: nonsens alebo realita?“ s naozaj veľmi zaujímavými diskutujúcimi.

Počas trvania podujatia budú na farských schodoch, v areáli okolo Farského kostola a na Mariánskom námestí vystavené diela mladých fotografov, maliarov a grafikov. Vytvoríme tak oddychovú zónu pre návštevníkov podujatia.

Veríme, že naša aktivita a práca s mladými ľuďmi prispeje k obohateniu kultúrneho života mesta ako súčasť Žilinského kultúrneho leta.

Martin Kapitulík
Občiansko-demokratická mládež
0903 136 332
martin@kapitulik.sk


Letenky do Paríža za historický kostým na Stredovekom dni

Žilina 23. 7. 2010 – Turnaj rytierov na koňoch i šľachtické súboje spestria tretí ročník Stredovekého dňa, ktorý sa uskutoční 13. augusta v Žiline. Obyvatelia i návštevníci mesta uvidia stredovek v drsnej realite prostredníctvom ukážok mučenia, agresívneho spôsobu šermu a záverečného naháňania templárov. Nebude chýbať ani zábava v štýle stredoveku v podaní množstva súborov, hercov a umelcov. „Stredoveký deň je už tradičnou akciou Žilinského kultúrneho leta, tento rok sa uskutoční symbolicky v piatok trinásteho a venovaný bude pôsobeniu templárov v okolí Žiliny. Podujatie spestrí súťaž, v ktorej môže vyhrať každý, kto príde v historickom kostýme na námestie a nebude účinkujúcim. Zo všetkých kostýmov divákov bude vyžrebovaný víťaz o atraktívne letenky do Paríža pre dve osoby a vyhrať bude možné aj ďalšie zaujímavé ceny,“ povedal primátor Ivan Harman.

Letenky do Paríža venovala do súťaže Letisková spoločnosť Žilina, a. s. Ďalšími výhrami sú: víkendový pobyt pre dve osoby s raňajkami v hoteli Holiday Inn v Žiline od Panoráma Šport Hotel, a. s., Žilina, voucher „pohody“ na ubytovanie pre dve osoby na dve noci v penzióne a dreveniciach Jánošíkov dvor v Zázrivej s možnosťou vyskúšať si novinku na Slovensku – adventure golf – od Juraja Málika, Jánošíkov dvor, Žilina. V hre je aj permanentka do Relax Area v hoteli Holiday Inn Žilina od Panoráma Šport Hotel, a. s., Žilina, poukaz na ubytovanie pre dve osoby v dvojlôžkovej izbe štandard s raňajkami vo Ville Nečas od Villa Nečas, s. r. o., Žilina a kolekcia kníh o Žiline od združenia Facta Non Verba, Žilina.

Záujemcovia o výhru si môžu obliecť stredoveký kostým šľachtica, šľachtičnej, mešťana, remeselníka, kata, hlásnika, slúžky či rytiera, napríklad z Požičovne kostýmov a krojov pri Matici slovenskej v Martine alebo z Kaviarni Emócia v Žiline. Návrhy kostýmov a bližšie informácie získajú: v Turistickej informačnej kancelárii (TIK) mesta Žilina, Republiky 1, Žilina, 041/723 31 86, 0907 845 567, 0911 548 300, 0949 047 001, info@tikzilina.sk, www.tikzilina.sk, www.zilina.sk, www.factanonverba.sk. „Registrácia sa uskutoční pri pulte TIK mesta Žilina na Mariánskom námestí od 15.00 h. Následne o 16.00 h bude stredoveká módna prehliadka. Do žrebovania postupujú všetci účastníci v kostýmoch, ktorí sa zaregistrujú a absolvujú krátku módnu prehliadku. Akcie sa nemôžu zúčastniť osoby, ktoré sú súčasťou programu Stredovekého dňa,“ informovala Ing. Alena Reháková – riaditeľka TIK mesta Žilina.

„Súčasťou Stredovekého dňa budú aj ukážky stredovekého sokoliarstva, návštevníci sa budú môcť s dravcami aj vyfotografovať, zastrieľať si z luku či absolvovať školu streľby z kuše. Uvidia ohňovú šou a nebude chýbať ani fakír,“ uviedol PhDr. Marián Mrva – predseda OZ Facta Non Verba. Prvýkrát sa budú môcť tiež zapojiť do súťaže divákov o najlepšieho žiaka ohňovej školy. K dispozícii budú aj stredoveké kolky, hry i pravé bábkové divadlo minulosti. Nebude chýbať humorné spracovanie upálenia bosorky, trhania rúk alebo vešania. Súčasťou programu bude obliekanie záujemcov do brnenia či stredoveké tance. Milovníci bojov uvidia ukážky bojových umení a streľbu z palných zbraní, deň spríjemnia artisti, stredoveké kuchyne a mobilné stredoveké ohniská umožnia opekanie špekáčikov. Obyvatelia i návštevníci Žiliny sa dozvedia, aká bola hygiena v stredoveku a bežný život človeka v tom období.

Program spestria aj divadielka – Inkvizítor, Rómeo a Júlia, Chudobný mlynár, Ďuro Truľo, či Tristan a Izolda. Záver bude patriť fakľovému sprievodu. Akciu pripravilo Mesto Žilina v spolupráci s Občianskym združením Facta Non Verba. O zábavu divákov sa postarajú TIK mesta Žilina, Aquila, Hereditas Patrum, Kejklíř Tomáš, Šašo Maroš, Terra de Selinan, Via cassa, Taurus Ater, Spoločnosť priateľov romantiky, recesie a humoru, Berezum, Bludní rytieri, Rád sv. Michala, 3T, Makovice, Dúha, KBT Poprad, Black fire a 3 Drive.

Mgr. Martin Barčík
hovorca mesta


Rozprávkové sochy pôjdu z námestia na radnicu a potom do škôl

Žilina 23. 7. 2010 – Výtvory umelcov z tohtoročného rezbárskeho sympózia Čaro rozprávky v dreve zakliate skrášlia priestory Starej radnice mesta Žilina. Vernisáž výstavy s rovnomenným názvom sa uskutoční 26. 7. 2010 o 17.00 h. Vystavené budú drevené plastiky z tretieho ročníka tohto medzinárodného rezbárskeho sympózia, ktoré sa konalo 19. – 23. 7. 2010 na Mariánskom námestí v Žiline, i fotografie zachytávajúce prácu rezbárov. „Rezbárske sympózium zaznamenalo aj tento rok veľký úspech a opäť prinieslo tradičných ľudových remeselníkov priamo na žilinské námestie, čím sa určite zatraktívnil verejný priestor v meste nielen pre turistov, ale aj pre domácich Žilinčanov. Rozprávkové postavičky, ktoré vytvorili šikovní umelci, poputujú po výstave na radnici do žilinských škôl, v ktorých budú od nového školského roka ozvláštňovať verejné priestory,“ konštatoval primátor Ivan Harman.

Výstava na radnici bude prístupná od 10.00 do 17.00 h, potrvá do 30. 7. 2010. Vstup je voľný. Od septembra budú drevené plastiky vystavené v školách, ktoré zvíťazili v hlasovaní o najkrajšieho panáka PETKA vytvoreného z PET-fliaš. Ide o ZŠ Karpatská, Jarná, Limbová, ZŠ s MŠ Zádubnie, Na stanicu a MŠ sv. Gorazda, Limbová a Zástranie.

Do súťaže sa zapojilo 12 materských a základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Žilina. Práce detí boli vystavené na Mestskom úrade v Žiline a na námestí, kde hlasovalo 382 návštevníkov výstavy. Rezbárske sympózium sa uskutočnilo v rámci Žilinského kultúrneho leta. Tento rok sa na ňom zúčastnili za Slovenskú republiku Jozef Rakovan, Anton Kadura, Božena Kinčinová, Pavol Vaják a za Českú republiku Zdeněk Nytra, Jiří Veselý, Jiří Rozehnal a Tomáš Cidlík. „Drevo je pre mňa celý môj život, je to všetko čo mám, čo som nadobudol, dáva mi existenciu aj radosť zo života. Boh, rodina, drevo – to sú moje NAJ. Na tomto sympóziu som vytvoril Maťka a Kubka, pretože sú to typické slovenské postavičky,“ povedal Jozef Rakovan.

Garantmi a organizátormi sympózia i výstavy sú Mesto Žilina a Združenie Región Beskydy. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Fondu mikroprojektov spravovaného Trenčianskym samosprávnym krajom. Slávnostného ukončenia sympózia sa zúčastnili aj primátorka Frýdku-Místku a predsedníčka partnerského českého Regionu Beskydy Eva Richterová, manažérka združenia Dagmar Valášková a starosta Strečna Alfonz Klocáň. Sprevádzali ho aj divadelné predstavenia pre deti v podaní ERVE Divadla Maják a Divadla PIKI, výtvarné tvorivé dielne, vystúpenia Ťažkej muziky a Tria z chotára, FS Rozsutec a DH Vlčovanka. Drevené sochy z 1. ročníka rezbárskeho sympózia konaného v roku 2008 sú umiestnené v lesoparku Chrasť, v druhom ročníku rezbári vytvorili drevený betlehem, ktorý bol počas vianočných sviatkov inštalovaný na Mariánskom námestí, kde bude umiestňovaný každoročne v tomto období.

Mgr. Martin Barčík
hovorca mesta


Jánošíkove dni 2010

Blížiaci sa 48. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej sa uskutoční v dňoch 29. júla  – 1. augusta 2010. Od roku 1991 má toto podujatie medzinárodný charakter a za ten čas sa v obci predstavilo niekoľko tisíc účinkujúcich z vyše 30 krajín sveta. Dňa 22. 4. 2010 si Terchová pripomenula 430. výročie prvej písomnej zmienky a túto skutočnosť bude, prirodzene, reflektovať aj „terchovský štátny sviatok“ zvaný Jánošíkove dni.

Vo štvrtok 29. júla od 17.00 h sa v Kultúrnom dome A. Hlinku uskutoční program Ozveny Terchovej zo sveta, venovaný spomínanému výročiu. V programe, ktorý režíruje čestný občan Terchovej Ondrej Demo, sa predstavia Terchovci žijúci nielen v Jánošíkovom kraji, ale aj v mnohých kútoch Slovenska, Európy či sveta.

V roku 2010 bude festival trvať opätovne štyri dni a organizátori pripravili tradične bohatý a pestrý program. Popri dominantnom folklóre nebude chýbať ani prezentácia iných hudobných žánrov (skupiny Banda, Arzén, AYA, Ploštín Punk…), vernisáže výstav (Čo vŕšok prejdeš, to iný kroj nájdeš…), ukážky ľudových remesiel, prezentácia knižnej publikácie, komorné programy, ohňostroj… Neodmysliteľnou zložkou záverečného dňa Jánošíkových dní býva od roku 1968 divácky atraktívny konský vozový sprievod – s hrdými krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi vo vozoch. Ide o erbové podujatie Jánošíkových dní v Terchovej. Veľkú pozornosť púta i nedeľňajšia svätá omša za nositeľov ľudových tradícií (za aktívnej účasti krojovaných muzikantov a spevákov).

Nezabudnuteľné zážitky a iskrivú atmosféru sľubuje, tradične, piatkový terchovský večer s názvom „A veru Rozsutec…“, v rámci ktorého sa predstaví folklórny výkvet Jánošíkovho kraja a jeho okolia (30. júl., 20.30 h), a sobotňajší galaprogram Všade dobre, v Terchovej najlepšie. Vo veľkolepo koncipovanom sobotňajšom medzinárodnom programe sa v amfiteátri Nad bôrami predstaví SĽUK (s hudobno-tanečným scénickým programom Sen), špičkové rumunské teleso Rumania Targu Mures z Transylvánie, domáci Terchovský symfonický orchester, folklórne súbory VSACAN (Česká republika), Kopaničiar a ďalší účinkujúci. Program moderuje Andrej Bičan (31. júl, 20.30 h).

48. ročník Jánošíkových dní vyvrcholí v nedeľu 1. augusta originálnym predstavovaním furmanov a muzík (12.30 h), a záverečným programom v amfiteátri Nad bôrami s názvom Prechádzky po kraji (14.30 h) – pod záštitou predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára. V programe budú účinkovať folklórne súbory a skupiny z Terchovej, Považia, Oravy, Kysúc, Turca a Liptova + zaujímaví hostia s priamymi väzbami na Žilinský kraj.

Vlani sa podarilo vyrovnať historický rekord v počte návštevníkov Jánošíkových dní (75 000 ľudí). Organizátori podujatia veria, že prípade priaznivého počasia môže tohtoročná návštevnosť atakovať toto číslo.

INFOSERVIS 48. ROČNÍKA JÁNOŠÍKOVÝCH DNÍ V TERCHOVEJ

V rámci 48. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej sa na štyroch pódiách (amfiteáter Nad bôrami, festivalové šapitó, areál pod sochou Juraja Jánošíka, Kultúrny dom Andreja Hlinku) predstaví vyše 1100 účinkujúcich zo Slovenska, Rumunska, Českej republiky a Poľska.

VSTUPENKY

10 eur – permanentka (piatok – sobota – nedeľa)
8,50 eur – dospelý (dvojdňový lístok, sobota – nedeľa)
5 eur – dospelý (piatok, sobota)
3,50 eur – dospelý (nedeľa)
1,50 eur – zľavnená vstupenka (dôchodcovia, deti od 6 do 12 rokov, ZŤP s preukazom)
Zdarma budú mať vstup vozíčkari s jednou osobou ako sprievod

Vstupenka sa vzťahuje len na programy v amfiteátri Nad bôrami (30. – 31. júl. – 20.30 h; 1. august – 14.30 h).
Na programy vo festivalovom šapitó, v areáli pod sochou Juraja Jánošíka a v Kultúrnom dome je vstup voľný.

Predaj lístkov počas festivalu: festivalový areál

UBYTOVANIE

Bližšie informácie možno získať prostredníctvom Združenia turizmu Terchová (tel. )

DOPRAVA

Počas Jánošíkových dní, presnejšie od 30. 7. do 1. 8. 2010, bude na ceste č. II/583 v obci Terchová:
v piatok 30. 7. v čase od 16.00 h. do 21.00 h
v sobotu 31. 7. v čase od 10.00 h do 21.00 h
v nedeľu 1. 8. v čase od 9.00 h do 17.00 h
úplná uzávierka dopravy!

Uzávierka dopravy nebude platiť pre linkové autobusy SAD, vozidlá zásobovania a vozidlá s právom prednostnej jazdy. Tranzitujúci majú možnosť obchádzky, ktorá bude vyznačená dopravnými značkami. Na parkovanie vozidiel účastníkov festivalu budú vyčlenené krajnice miestnych komunikácií v obci a označené verejné priestranstvá.

KONTAKTY

Informácie o programe
mks@terchova.sk
Obecný úrad Terchová
terchova@terchova.sk
Miestne kultúrne stredisko
mks@terchova.sk
Združenie turizmu Terchová
ztt@terchova.sk


Separujte všetko s panáčikom PETKO

Žilina 14. 7. 2010 – Združenie Región Beskydy pod záštitou primátora Žiliny a predsedu združenia Ivana Harmana vyhlásilo I. ročník priestorovej tvorby a súťaže s environmentálnou tematikou Separujte všetko s panáčikom PETKO v rámci projektu Čaro rozprávky v dreve zakliate. „Drevené postavy vytvorené umelcami na tohtoročnom rezbárskom sympóziu budú skrášľovať areály škôl, ktoré vyhrajú v súťaži o najkrajšieho panáka PETKA vytvoreného z PET-fliaš. Súčasne každá jedna škola, ktorá sa do súťaže zapojila, bude odmenená. Aj toto je spôsob motivácie detí k recyklácii a triedeniu komunálneho odpadu,“ uviedol primátor Ivan Harman. Práce detí sú vystavené v dňoch 14. – 23. júla 2010 od 8.00 do 18.00 h na Mestskom úrade v Žiline, kde v rovnakom čase prebieha aj hlasovanie. Výhercovia budú známi na slávnostnom ukončení medzinárodného rezbárskeho sympózia 23. júla o 16.45 h na Mariánskom nám. v Žiline.

Do súťaže o najkrajšieho panáka PETKA sa zapojilo 12 materských a základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Žilina. Prvé tri najúspešnejšie školy si budú môcť umiestniť vo svojom areáli drevené plastiky zhotovené na aktuálnom ročníku rezbárskeho sympózia. „Mladých ľudí sa snažíme priviesť k triedeniu odpadu aj netradičnou formou, jednou z nich bola aj výtvarná environmentálna súťaž Hej školáci, triedime odpad!,“ povedal I. Harman. Žilinčania sa minulý rok mohli zapojiť aj do súťaže Triedime odpad, ktorá prebiehala v zberných dvoroch na Jánošíkovej ulici a v Považskom Chlmci.

Tretí ročník medzinárodného rezbárskeho sympózia s názvom Čaro rozprávky v dreve zakliate sa od 19. do 23. 7. 2010 uskutoční na Mariánskom námestí v Žiline v rámci Žilinského kultúrneho leta. Sympózium opäť zmení priestor pod holým nebom na dielňu, v ktorej si zmerajú sily rezbári zo slovenskej a moravskej časti Beskýd. Medzinárodné rezbárske sympózium organizuje Euroregión Beskydy a mesto Žilina vďaka mikroprojektu, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu mikroprojektov spravovaného Trenčianskym samosprávnym krajom. Výstava plastík a fotografií z medzinárodného rezbárskeho sympózia sa uskutoční 26. – 30. júla 2010 v čase od 12.00 – 17.00 h na Starej radnici v Žiline. Vstup je voľný.

Mgr. Michaela Koláriková
Referát komunikácie s verejnosťou


Čaro rozprávky v dreve zakliate

Žilina 15. 7. 2010 – Mariánske námestie sa v dňoch 19. až 23. 7. 2010 zmení na rezbársku dielňu, v ktorej budú 8 umelci zo slovenskej a moravskej časti Beskýd vytvárať pod holým nebom drevené plastiky na podujatí Čaro rozprávky v dreve zakliate, ktoré sa koná v rámci Žilinského kultúrneho leta. „Je to akcia, ktorá opäť prinesie tradičné remeslá a tradičných ľudových remeselníkov priamo na žilinské námestie, čím sa určite zatraktívni verejný priestor v meste pre turistov ale aj pre domácich Žilinčanov. Je to akcia, ktorá má tradične veľký úspech, rezbári priamo na námestí vyrábajú umelecké predmety,“ uviedol primátor Ivan Harman. Medzinárodné rezbárske sympózium organizuje Euroregión Beskydy a Mesto Žilina vďaka mikroprojektu, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu mikroprojektov spravovaného Trenčianskym samosprávnym krajom. Výstava plastík a fotografií z medzinárodného rezbárskeho sympózia sa uskutoční 26. – 30. júla 2010 v čase od 12.00 – 17.00 h na Starej radnici v Žiline. Vstup je voľný. Vernisáž výstavy bude 26. júla o 17.00 h.

Tretieho medzinárodného rezbárskeho sympózia sa za Slovenskú republiku zúčastnia Jozef Rakovan, Anton Kadura, Božena Kinčinová, Pavol Vaják a za Českú republiku Zdeněk Nytra, Jiří Veselý, Jiří Rozehnal a Tomáš Cidlík. Sprievodnými podujatiami sú divadelné predstavenia pre deti v podaní ERVE Divadla Maják a Divadla PIKI, výtvarné tvorivé dielne, vystúpenia Ťažkej muziky a Tria z chotára, FS Rozsutec a DH Vlčovanka.

Drevené plastiky vytvorené na treťom ročníku rezbárskeho sympózia budú po výstave na radnici umiestnené v areáloch troch škôl, ktoré zvíťazia v hlasovaní o najkrajšieho panáka PETKA vytvoreného z PET-fliaš. Do súťaže sa zapojilo 12 materských a základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Žilina. Práce detí sú vystavené do 23. júla 2010 od 8.00 do 18.00 h na Mestskom úrade v Žiline, kde v rovnakom čase prebieha aj hlasovanie. Výhercovia budú známi na slávnostnom ukončení medzinárodného rezbárskeho sympózia 23. júla o 16.45 h na Mariánskom nám. v Žiline.

Drevené sochy z 1. ročníka rezbárskeho sympózia konaného v roku 2008 sú umiestnené v lesoparku Chrasť, v druhom ročníku rezbári vytvorili drevený betlehem, ktorý bol počas vianočných sviatkov inštalovaný na Mariánskom námestí, kde bude umiestňovaný každoročne v tomto období.

Mgr. Michaela Koláriková
Referát komunikácie s verejnosťou


Dadanova tlačiareň a biskup Ruppeldt

 

Žilina 30. 6. 2010 – V priestoroch žilinskej radnice sú od 28. júna do 16. júla sprístupnené výstavy Dadanova tlačiareň a Čestný občan mesta Žilina – biskup Fedor Ruppeldt. Obe výstavy realizuje Mesto Žilina v spolupráci so Slovenskou národnou knižnicou v Martine v rámci programu osláv 400. výročia Žilinskej synody. Vstup na výstavy je voľný (pracovné dni 12.00 – 17.00).

 

Výstava Dadanova tlačiareň ponúka krátke biografické portréty, ukážky z jej produkcie a ukážky literatúry o tlačiarni. Jej centrálnym motívom je dadanovské vydanie dokumentu Žilinskej synody Akty a závery – Zákony a ustanovenia Žilinskej synody. Čestný občan mesta Žilina – biskup Fedor Ruppeldt je výstava pripravená z knižných fondov Slovenskej národnej knižnice a archívnych dokumentov Archívu literatúry a umenia SNK pri príležitosti 120. výročia jeho narodenia v júni 2006. Podáva ucelený obraz o životných osudoch F. F. Ruppeldta, jeho pôsobení na poli cirkevnom, politickom, kultúrno-historickom, literárnom a hudobnom.

Mgr. Martin Barčík
hovorca mesta


Žilinská svätojánska noc

Medzinárodný festival otvoreného divadla, ktorý bol založený roku 2004 a jeho hlavným organizátorom je Mestské divadlo Žilina – je jedinečné stretnutie popredných divadelníkov a divadelných súborov zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Žilinská svätojánska noc je spoločným stretnutím s netradičným divadlom. Je divadelným vítaním letného slnovratu. Návratom k pradávnej tradícii sviatkov a stretnutí, a tým i k prameňu divadelnosti, ktorý sa pokúša obnoviť. Divadlo vykročí z kamenných stánkov na ulicu, do otvoreného a priameho kontaktu nielen s divadelným divákom, ale každým okoloidúcim. A to všetko v čase svätojánskych zázrakov, keď sa v rozprávke otvárajú tajomstvá hôr, ukazujú sa poklady a ožívajú všetky tajomné bytosti. Žilinská svätojánska noc je spolupráca umelcov z rôznych divadiel, rôznych krajín, spolupráca jednotlivcov a malých tímov, ktoré sa stretnú v jeden večer na jednom javisku pri vzájomnej konfrontácii štýlov, názorov a pohľadov na divadlo. Podujatie napomáha transformovať tradičné inscenácie vytvorené v klasických divadlách pre pouličnú prezentáciu. Súčasťou festivalu sú tanečné produkcie, koncerty, večerné ohňové vystúpenia, chodúľové divadlá, klauniády a detský divadelný program.

Tento rok sa už po siedmy raz budete môcť počas najdlhšieho dňa a najkratšej noci v roku zabaviť na festivale otvoreného divadla Žilinská svätojánska noc. Pre milovníkov divadla a dobrej hudby je pripravené podujatie, ktoré má v uliciach centra Žiliny, ale nielen tam, svoje stabilné miesto. Žilinskú svätojánsku noc odštartuje na Mariánskom námestí českobudějovické divadlo KVELB so svojím pouličným pohyblivým predstavením Nautrilus ZŮM odohraným na veľkej trojkolke. Neskôr ich na rovnakom mieste vystrieda bábkové divadlo BABADLO z Prešova a jeho Šípková Ruženka. Po divadlách si môžete zatancovať na koncertoch slovenských alternatívnych skupín KARPATSKÉ CHRBÁTY a CHIKI LIKI TU-A. Ak vás kapely zničia fyzicky, určite sa radi pôjdete pozrieť na Narodeniny v podaní bratislavského divadla SkRAT, ktoré bude hrať v Štúdiu Mestského divadla Žilina. Kto má radšej spojenie divadlo a čerstvý vzduch, určite sa zabaví na portugalskom klaunovi ENANOVI, ktorý sa bude ako Amor, anjel spadnutý z neba, hľadať a rozdávať lásku na Mariánskom námestí. Sme radi, že na náš festival prijala pozvanie aj legenda slovenskej hudobnej scény BEZ LADU A SKLADU. Svoju hudbu zahrajú tento rok okrem Žilinskej svätojánskej noci verejne už iba na festivale Pohoda, takže si ich určite nenechajte ujsť. Hudbu od speváka Michala Kaščáka budete môcť následne počuť aj vo Veľkej sále Mestského divadla Žilina, kde pre vás sedem postáv českého súboru tanečného divadla DOT 504 odtancuje strhujúce predstavenie fyzického divadla pod názvom 100 Wounded Tears. Potom vyrazí do žilinských ulíc hľadať spravodlivosť, slobodu a mier opäť portugalský klaun ENANO. Žilinská svätojánska noc už bude vrcholiť, ale rozhodne nebude na konci. Na Mariánskom námestí sa odohrá známy príbeh plný vášne medzi mladým seržantom a temperamentnou Cigánkou Carmen v modernom tanečnom spracovaní BALETU ŠTÁTNEHO DIVADLA KOŠICE. Bodku za festivalom dá opäť divadlo KVELB z Českých Budějovíc. Do tmavej noci budú jeho herci svietiť veľkými horiacimi bábkami a priblížia vám príbeh o Vzplanutí túžby medzi mužom a ženou. Festival je spolufinancovaný mestom Žilina.

Zdroj: www.divadlozilina.eu


Žilinské kultúrne leto – pestrá paleta zábavy a oddychu

Pestrú paletu zábavy a oddychu pripravilo v rámci Žilinského kultúrneho leta Mesto Žilina. „S otvorením turistickej sezóny sa začína aj Žilinské kultúrne leto. K zaužívaným kultúrnym akciám z minulosti pribudli pred pár rokmi novinky, z ktorých sa medzičasom stala tradícia. Sú to navštevované a medzi Žilinčanmi veľmi obľúbené podujatia ako napríklad Rezbárske sympózium na Mariánskom námestí, ktoré pripomína v minulosti v okolí Žiliny veľmi rozšírené rezbárske remeslo a umenie,“ povedal primátor Ivan Harman. Tradičnou akciou sa stal aj festival animovaných filmov Fest Anča, nebude chýbať Žilinský šachový festival či Stredoveký deň a novinkou je podujatie Bitka o Žilinskú priehradu.

Žilinské kultúrne leto odštartuje 13. júna o 14:00 h v Lesoparku Chrasť podujatím Žilinský Nordic Walking, ktorým sa otvorí turistická sezóna v Žiline. Svetová rarita, obrie modely lodí, ponoriek a lietadiel i bohatý sprievodný program čaká návštevníkov Bitky o Žilinskú priehradu, ktorá sa uskutoční 19. júna v Mojšovej Lúčke/Zátoke medzi 11:00 – 15:00 h. Priaznivci futbalu sa môžu tešiť na zápas Slovensko – Paraguaj z majstrovstiev sveta vo futbale, ktorý si môžu vychutnať 20. júna od 13:30 h na veľkoplošnej obrazovke na Námestí Andreja Hlinku. Bohatý sprievodný program začne o 12:00 h. V dňoch 20. – 22. júna v čase od 8:30 do 18:00 h je na programe Sever proti Juhu, futbalový nonstop zápas pre všetkých na Námestí Andreja Hlinku. Siedmy ročník medzinárodného festivalu otvoreného divadla Žilinská svätojánska noc sa uskutoční 23. júna od 15:00 do 24:00 h na Mariánskom námestí a v Mestskom divadle Žilina. Publiku sa predstavia Divadlo SkRAT Bratislava, DOT 504 Praha, Divadlo Kvelb České Budějovice, Babadlo Prešov, Enano – slobodný umelec z Portugalska, Balet Štátneho divadla Košice, Karpatské chrbáty, Chiki liki tu-a, Bez ladu a skladu. Do 24. júna je v priestoroch Starej radnice mesta Žilina výstava pod názvom Žilina na prelome storočí.

Žilinské kultúrne leto organizuje počas mesiacov jún – september Mesto Žilina v spolupráci s množstvom ďalších kultúrnych inštitúcií. Jeho súčasťou je Rezbárske sympózium (19. – 23. 7.), Jánošíkove dni v Terchovej (29. 7. – 1. 8.), Bažant Kinematograf (31. 7. – 4. 8.), Fest Anča (31. 7. – 2. 8.), Žilinský šachový festival (6. 8.), Stredoveký deň (13. 8.), Dni európskej kultúry (19. – 20. 8.), Jašidielňa (1. – 3. 9.). Naplánovaných je aj 6 hudobných koncertov, počas ktorých sa publiku predstavia poprední interpreti – zo žilinských to bude napríklad Štátny komorný orchester Žilina s hosťujúcim dirigentom Georgom Maisom (Nemecko) a sopranistkou Veronikou Groiss (Bielorusko), V8 band, 3 DRIVE, FS Rozsutec, DH Fatranka, Matka Guráž, Amphibios, zo slovenských Dušan Barczi & Country Dixi Band, Maroš Bango, Robo Opatovský, Samo Tomeček, Happy Band a z Českej republiky prídu Hana a Petr Ulrychovci – skupina Javory. Záver kultúrneho leta bude patriť festivalom Mladí v meste (4. 9.) a Improfest (10. – 11. 9.)