Letný maratón kultúrnych podujatí pokračuje

Žilinské kultúrne leto, ktorého hlavnými organizátormi sú Mesto Žilina, Mestské divadlo a ďalšie žilinské inštitúcie a združenia, ponúka maratón podujatí až do polovice septembra. Informácie ku všetkým podujatiam sú uverejnené na stránke www.kulturneleto.eu.

Podujatia Žilinského kultúrneho leta tvoria pestrú paletu koncertov, výstav, divadelných predstavení, festivalov, turnajov. Priestor je venovaný detskému i dospelému divákovi, folklóru, populárnej i vážnej hudbe, divadlu, improvizácii, remeselnému či bojovému umeniu, ale napríklad aj dobrodružstvu.

V priestoroch žilinskej radnice sú do 16. júla sprístupnené výstavy Dadanova tlačiareň a Čestný občan mesta Žilina – biskup Fedor Ruppeldt. Obe výstavy realizuje Mesto Žilina v spolupráci so Slovenskou národnou knižnicou v Martine v rámci programu osláv 400. výročia Žilinskej synody. Výstava Dadanova tlačiareň ponúka krátke biografické portréty, ukážky z jej produkcie a ukážky literatúry o tlačiarni. Jej centrálnym motívom je dadanovské vydanie dokumentu Žilinskej synody Akty a závery – Zákony a ustanovenia Žilinskej synody. Čestný občan mesta Žilina – biskup Fedor Ruppeldt je výstava pripravená z knižných fondov Slovenskej národnej knižnice a archívnych dokumentov Archívu literatúry a umenia SNK pri príležitosti 120. výročia jeho narodenia v júni 2006. Podáva ucelený obraz o životných osudoch F. Ruppeldta, jeho pôsobení na poli cirkevnom, politickom, kultúrno-historickom, literárnom a hudobnom.

Najbližšie sa návštevníci Žilinského kultúrneho leta môžu zúčastniť XXI. Cyrilometodských dní v Terchovej, ktoré sa konajú 2. – 5. 7. 2010 v Terchovej. Začínajú v piatok 2. júla Krížovou cestou na vrch Oravcove, pokračujú liturgiami a modlitbami, mnohými hudobnými koncertmi a stretnutiami s veriacimi a mládežou. Vyvrcholia v pondelok 5. júla o 15. 00 h v kostole sv. Cyrila a Metoda Záverečným koncertom z diel Antonia Vivaldiho v podaní Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala.

Mikrofestivalom v rámci ŽKL je aj 20TkaPUCÍNOV konaná 8. 7. 2010 na Mariánskom námestí pri príležitosti 20. výročia príchodu bratov kapucínov do Žiliny. Na programe sú prednáška o histórii rádu, filmy i sv. omša v kostole. Atmosféru dotvorí duchovný program na námestí a o 20.00 h koncert skupiny Kapucíni & Stanley, ktorá oslavuje 15 rokov svojej existencie. Bratia kapucíni budú ponúkať návštevníkom aj malé občerstvenie, chutné capuccino a minerálnu vodu Kláštorná.

V piatok 9. júla je na pódiu na Mariánskom námestí na programe prvý z cyklu šiestich koncertných hudobných podvečerov. Predstavia sa obľúbené domáce hudobné zoskupenia – Spevácky zbor Máj mesta Žilina (17.00 h), Dychová hudba Fatranka (18.00 h) a V8 Band (19.00 h). V ten istý večer o 21.00 h je pre priaznivcov cestovania pripravené cestovateľské kino s Dorotou Nvotovou, ktorá nás zavedie do svojho druhého domova – Nepálu.

Jedinečný koncert súrodencov Hany a Petra Ulrychovcov a ich skupiny Javory, ktorí žiaria na hudobnom nebi už viac než 40 rokov si môžu priaznivci dobrej hudby vychutnať v nedeľu 11. júla na Mariánskom námestí od 18.00 h. O hodinu skôr sa divákom predstaví a osobitým prejavom poteší nepochybne aj nevidomý spevák Maroš Bango. Mesto nezabúda ani na najmenšieho diváka. 23. júla ponúka na Mariánskom námestí deťom tvorivé výtvarní dielne a dve rozprávkové divadelné predstavenia. Domáce žilinské ERVE divadlo Maják sa o 15.00 h predstaví rozprávkou Tri prasiatka a vlk a populárna slovenská dvojica hercov Katarína Aulitisová a Ľubomír Piktor z Divadla PIKI zabavia o 16.00 h všetky deti svojim roztopašným Paskudáriom.

Medzi najväčšie podujatia, ktoré pripravilo Mesto Žilina počas leta patria aj Medzinárodné rezbárske sympózium od 19. do 23. júla s podtitulom Čaro rozprávky v dreve zakliate, Žilinský šachový festival s rôznymi typmi turnajov, v poradí už tretí Stredoveký deň zameraný na rytierske slávnosti a koniec templárov a festival Dni európskej kultúry, na ktoré prichádzajú partnerské mestá Žiliny prezentovať svoju kultúru a umenie.

Žilinčanov nepochybne prilákajú aj ďalšie tradičné festivaly – Jánošíkove dni, medzinárodný festival animovaného filmu Fest Anča, 5-dňová letná filmová prehliadka Bažant kinematograf, neodmysliteľná septembrová Jašidielňa – festival tvorivosti pre ľudí s postihnutím i bez neho a na scénu opäť príde aj nová generácia žilinských umelcov s festivalom Mladí v meste. Novinkou je žánrovo pestrý festival Improfest, ktorý láka najmä mladých na invenčné a netradičné stvárnenie rôznych príbehov a tém formou improvizácie.

Záujemcov o históriu pozývame 4. augusta o 17.00 h na žilinskú radnicu, kde bude vernisáž výstavy Kostol sv Štefana kráľa v pohľade nových objavov – reštaurovania a archeológie. V rámci vernisáže sa uskutoční aj koncert známej hudobnej skupiny prezentujúcej dobovú hudbu Musa ludens z Bratislavy.