Kinobus po prvýkrát prekročí hranice

Špecifická prehliadka, kde diváci odchádzajú na víkend dvoma festivalovými autobusmi objavovať staré kiná v okolí Žiliny, je tento rok dramaturgicky prepojená témou Hranica. Jej súčasťou budú nielen filmy na hrane, adrenalínové zážitky a nechemické experimenty, ale tiež geografické prekročenie hraníc Slovenska. Šiesty ročník nielen filmového festivalu Kinobus navštívi v termíne 3. – 5. septembra 2010 päť obcí slovensko-poľsko-českého rozhrania na trase Žilina – Milówka (Pl) – Bystřice (Cz) – Staškov – Skalité.

„Pre Kinobus práve téma vymedzuje hranice jeho záberu – to, čo sem v daný rok patrí a čo nie. Hranica nebola témou, ktorej sme sa chceli venovať v prvom momente. Naš zámer smeroval za hranice, za normalitu, do nepreskúmaných končín. Keďže nezostaneme len na Slovensku, ale ideme aj za hranice, téma sa mala venovať okrajom a tomu, čo je za okrajmi. Ale jednoduchá vec – hranice jazyka nám nedovolia prekročiť bariéru a byť slobodní. Nenašli sme totiž slovo, ktoré by sa dalo tak ľahko, nenásilne a konštruktívne ohýbať ako práve Hranica,“ hovorí Martin Krištof, riaditeľ festivalu. Predchádzajúce ročníky festivalu zastrešili témy Pop, Folk, Práca, Domov a Pamäť.

Kinobus však zďaleka nie je len filmovou prehliadkou. Špecifikom je už samotné premiestňovanie sa medzi zastávkami a s tým spojené objavovanie starých kinosál, kultúrnych domov, obcí a ľudí v nich. Okrem toho čaká účastníkov množstvo sprievodných podujatí úzko spojených s témou Hranica – kúzelnícka show, vykladanie z kariet, obed v priestoroch bývaláj colnice Zwardoň-Skalité, koncert All Star Refjúdži Band, prednášky, výlet, či návšteva pekárne.

Z filmov, ktoré program prehliadky ponúkne, to bude napríklad celovečerný dokument Jaroslava Vojteka Hranica (2009), český dokument Vitajte v KĽDR (Linda Jablonská, 2008) alebo obľúbená a dnes už klasická československá sci-fi komédia Srdečný pozdrav ze Zeměkoule (Oldřich Lipský, 1982). Všetky premietané filmy viac alebo menej viditeľne pracujú s témou hranice v jej rôznych podobách. Či už sú to Hannekeho Funny Games (pôvodná verzia z roku 1997), Muž z Londýna (Béla Tarr, 2007) alebo Sedmikrásky Věry Chytilovej (1966). Geograficky je výber už tradične zameraný na krajiny strednej Európy, okrem celovečerných snímok uvidia diváci aj výber krátkych rakúskych štrukturálnych filmov.

„Festival chce svojou trochou napomocť k oživeniu kultúrneho života v menších obciach mimo veľkých centier. Aj preto sú všetky premietania a sprievodné akcie v navštívených obciach pre domácich bezplatné,“ vysvetľuje Marek Adamov, riaditeľ kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie, ktoré celé podujatie organizuje. „Vždy radi vidíme, keď sa podarí premiešať „mestské“ festivalové publikum s domácimi a zotrieť tak bariéru vzájomnej exotickosti,“ dodáva Martin Krištof.

Kapacita festivalu je limitovaná počtom sedadiel v dvoch autobusoch, preto si svoje miesto rezervujte čo najskôr. Všetky potrebné informácie hľadajte na oficiálnej internetovej stránke festivalu www.kinobus.sk.

Festival organizuje kultúrne centrum Stanica v spolupráci s obecnými úradmi obcí Staškov, Skalité, Bystřice, Milówka a vďaka podpore týchto inštitúcií: Medzinárodný vyšehradský fond, Euroregión Beskydy, Audiovizuálny fond, Rakúske kultúrne fórum a Poľský inštitút.

Hlavnými mediálnymi partnermi festivalu sú internetový portál Kinema.sk a Rádio_FM.

Bližšie informácie: Martin Krištof (riaditeľ festivalu), martin@kinobus.sk, 0908 938 339