Svätojánska noc spojí v Žiline divadlo a hudbu

Už po siedmy raz ožije centrum Žiliny a budova Mestského divadla Žilina rôznymi divadelnými formami a žánrami. Pravidelne v predposledný júnový týždeň sa v uliciach mesta koná medzinárodný festival otvoreného divadla, ktorého hlavným organizátorom je Mestské divadlo Žilina. Žilinská svätojánska noc je jedinečným stretnutím popredných divadelníkov a divadelných súborov zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Festival je však aj stretnutím s netradičným divadlom a divadelným vítaním letného slnovratu. Aj 23. júna tohto roku divadlo vykročí z kamenných stánkov na ulicu, do otvoreného a priameho kontaktu nielen s divadelným divákom, ale každým okoloidúcim.

Žilinská svätojánska noc je spolupráca umelcov z rôznych divadiel a krajín, ktoré sa stretnú v jeden deň a večer uprostred Žiliny pri vzájomnej konfrontácii štýlov, názorov a pohľadov na divadlo. Festival napomáha transformovať tradičné inscenácie vytvorené v klasických divadlách pre pouličnú prezentáciu.

Súčasťou festivalu budú aj tento rok koncerty, večerné vystúpenie s veľkými horiacimi bábkami, klauniády a divadelný program aj pre najmenších.

Festival Žilinská svätojánska noc sa aj tento rok koncentruje do jedného dňa a noci. Odštartuje ho v stredu 23. júna o 15. hodine na Mariánskom námestí českobudějovické divadlo KVELB so svojím pouličným pohyblivým predstavením Nautrilus ZŮM odohraným na veľkej trojkolke. Na rovnakom mieste ich vystrieda bábkové divadlo BABADLO z Prešova a jeho Šípková Ruženka.

Po divadlách si zatancujete na koncertoch skupín KARPATSKÉ CHRBÁTY a CHIKI LIKI TU-A. Určite sa radi pôjdete pozrieť aj na Narodeniny v podaní bratislavského divadla SkRAT, ktoré bude hrať v Štúdiu Mestského divadla Žilina.

Kto má radšej divadlo na čerstvom vzduchu, zabaví sa na portugalskom klaunovi ENANOVI, ktorý bude ako Amor hľadať lásku na Mariánskom námestí. Sme radi, že na náš festival prijala pozvanie aj skupina BEZ LADU A SKLADU, ktorá v Žiline už dlhší čas neodohrala koncert.

Vo Veľkej sále Mestského divadla Žilina následne pre vás český súbor tanečného divadla DOT 504 odohrá strhujúce predstavenie fyzického tanečné divadla s názvom 100 Wounded Tears. Medzitým vyrazí do žilinských ulíc hľadať spravodlivosť, slobodu a mier opäť klaun ENANO.

Žilinská svätojánska noc bude vrcholiť na Mariánskom námestí, kde odohrá BALET ŠTÁTNEHO DIVADLA KOŠICE v modernom tanečnom spracovaní známy príbeh o Carmen plný vášne a temperamentu. Bodku za festivalom dá pred polnocou opäť divadlo KVELB z Českých Budějovíc, ktorého herci budú do tmavej noci svietiť veľkými horiacimi bábkami a priblížia vám príbeh o Vzplanutí túžby medzi mužom a ženou. Pre všetkých, ktorí sa vyberú v stredu 23. júna do centra Žiliny stráviť popoludnie a večer s rôznymi formami divadla a hudby, máme dobrú informáciu. Na všetky divadelné vystúpenia a koncerty na festivale Žilinská svätojánska noc je voľný vstup. Príďte si do Žiliny vychutnať ešte pred letnými dovolenkami divadlo a hudbu tak, ako nikde inde.