Primátorsky deň v Žiline bude plný kultúry, otvorených dverí aj diskusie

Budúci týždeň v piatok 6. októbra sa žilinská samospráva ešte viac sprístupní verejnosti. Mesto Žilina pozýva občanov všetkých generácií na Primátorský deň, ktorý ponúkne bohatý program. Môžete si prezrieť radnicu, Burianovu vežu či Rosenfeldov palác.

Primátorsky deň v Žiline sa bude niesť nielen v znamení kultúry, športu, ale aj otvorených dverí a verejnej diskusie. Pripravený je deň otvorených dverí radnice, ako aj prehliadka Burianovej veže a Rosenfeldovho paláca. Bežecké preteky žiakov základných škôl o Pohár primátora mesta sa uskutočnia v Sade SNP. Na radnici bude primátor diskutovať so seniormi i s členmi Žilinského mládežníckeho parlamentu. Zaujímavý hudobný program zostavený zo súborov a kapiel zažijete popoludní na Mariánskom námestí. V Rosenfeldovom paláci sa môžete zapojiť do verejnej diskusie na tému: Mestská pamiatková rezervácia.

Podrobný program Primátorského dňa

Tlačová konferencia s primátorom mesta Žilina
Radnica, 9.00 hod.

Prehliadka Radnice mesta Žilina
Pre verejnosť a žiakov ZŠ o 9.00, 10.30 a 13.00 hod.

Prehliadka Rosenfeldovho paláca
O 9.30, 14.30 a 15.30 hod. (počet je obmedzený na 25, viac info v priloženom plagáte)

Prehliadka Burianovej veže
O 10.00, 11.00, 14.00 a 15.00 hod. (počet je obmedzený na 25, viac info v priloženom plagáte)

Bežecké preteky žiakov základných škôl o Pohár primátora mesta
Pre 1. – 4. ročník ZŠ, Sad SNP, o 9.45 hod.

Stretnutie primátora so Žilinským mládežníckym parlamentom
Radnica mesta Žilina, 14.00 – 15.00 hod.

Stretnutie primátora so seniormi na radnici
Radnica mesta Žilina, 15.00 – 16.00 hod.

Verejná diskusia s primátorom na tému: Mestská pamiatková rezervácia
Rosenfeldov palác 17.00 hod.

Hudobný program na Mariánskom námestí
Zostavený len zo žilinských súborov a kapiel

12.00 – 16.00 hod. » Miestna organizácia Živena Žilina a Krajské kultúrne stredisko
16.30 hod. » Omnia + AdHoc Orchestra
17.50 hod. » Fuera Fondo
19.10 hod. » Hudba z Marsu

Sprievodný program:
Žilinský kapustný deň
Mariánske námestie, od 10.00 hod.

Ochutnávku tradičných kapustných polievok a špecialít pripraví pre vás Miestna organizácia Živena, spolok Slovenských žien.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Festival seniorov aj v tomto roku prinesie do Žiliny bohatý program

Mesto Žilina v spolupráci s Radou seniorov mesta Žilina a Senior klubom Priatelia vás pozývajú na Festival seniorov, ktorý sa bude konať na Mariánskom námestí v piatok 29. septembra 2017. Na festivale vystúpia tanečné, hudobné a spevácke súbory nielen zo Žiliny, ale aj z iných miest. Prostredníctvom hudby, spevu, tanca, ľudových krojov, výstavy ručných prác a tradičnej kuchyne starých mám predstavia účastníci festivalu život aktívnych seniorov. Motto tohtoročného festivalu znie: „Aj keď starneme, spievať a tancovať neprestaneme“.

Cieľom tradičného Festivalu seniorov je dať priestor umeleckej tvorivosti a zručnosti seniorom. Program začne v piatok 29. septembra o 13.00 hod. Festival slávnostne otvorí o 13.30 hod. primátor Igor Choma. Žilinčania i návštevníci sa môžu tešiť na vystúpenia 18 speváckych, tanečných, hudobných súborov nielen zo Žiliny a jej okolia, ale aj z iných slovenských miest. Celé popoludnie až do 18.00 hod. sa bude niesť v duchu folklóru, spevu, tanca, country hudby a hlavne dobrej nálady.

„Teší ma, že naši seniori na zaslúžilom pracovnom odpočinku vedú naďalej aktívny život, nestratili záujem o dianie v našej spoločnosti a vedia sa dobre zabaviť. Veď vek je len číslo a dôležité je, ako sa človek cíti,“ vyjadril sa primátor.

Súčasťou podujatia bude aj predstavenie ručných prác seniorov, ukážky ich tvorby a ochutnávka tradičnej kuchyne našich starých mám. Pôjde o prezentáciu aktivít Senior klubu Priatelia a Rady seniorov mesta Žilina.

Festival seniorov je súčasťou Žilinského kultúrneho leta 2017, ktoré trvá až do začiatku októbra. Pestrý program pre všetky generácie pripravilo mesto Žilina v spolupráci so svojimi partnermi.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Pohár Slovanov prilákal do Žiliny 12 silákov zo slovanských krajín

Pohár Slovanov pozná svojho majiteľa. V piatok 4. augusta hostila Žilina už 9. ročník súťaže silných mužov, ktorí sa predviedli vo viacerých náročných disciplínach. Na podujatí sa zúčastnilo 12 silákov zo slovanských krajín. Víťazom sa po zdolaní všetkých súťažných disciplín stal Čech Čestmír Šíma.

Siláci zo Slovenska, Česka, Poľska, Ukrajiny, Ruska, Bulharska, Čiernej Hory a Bieloruska sa minulý piatok predstavili žilinskému publiku v 4 silových disciplínach. Nosenie kufrov na 30-metrovú vzdialenosť, prevracanie pneumatík, držanie áut v rozpažení či priťahovanie kamióna v sede preverilo fyzickú zdatnosť i prípravu jednotlivých účastníkov. Svoje sily si zmerali na Námestí Andreja Hlinku, kde sa vo vysokých teplotách snažili získať čo najviac bodov pre postup do finálovej 6-ky najsilnejších mu­žov.

Pohár Slovanov po úspešnom zdolaní semifinálových i finálových disciplín nakoniec získal Čech Čestmír Šíma. Na druhom mieste sa umiestnil Rafael Kobylarz z Poľska a skvelé tretie miesto si v medzinárodnej konkurencií silákov vybojoval Igor Petrík zo Slovenska.

V programe súťaže sa okrem silákov predstavili aj karatisti z klubu Mladosť Žilina a trenčianska hudobná skupina Pell Mell, ktorá sa postarala o skvelú atmosféru počas tohto podujatia.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Stredoveký deň nám pripomenie pôsobenie husitov na Slovensku i v Žiline

Mesto Žilina a Občianske združenie FACTA NON VERBA srdečne pozývajú priaznivcov čias dávno minulých na X. Stredoveký deň, ktorý sa bude konať pod záštitou primátora Igora Chomu na Mariánskom námestí v piatok 11. augusta od 13.00 hod. do 22.00 hod. Jubilejný ročník nás zavedie do 15. storočia a pripomenieme si pôsobenie husitov na Slovensku i v Žiline.

Vráťte sa s nami do minulosti a zažite skutočný stredovek. Ukážky stredovekého života, streľba z luku, hromadné bitky, mučenie na skúšku, či výcvik dravcov, to všetko môžete zažiť v piatok 11. augusta na Mariánskom námestí v Žiline. Predstavia sa divadlá pre malých aj veľkých, hudobná skupina Galiard, sokoliari Aquila a celý program uzavrie ohňová show a záverečný zemný ohňostroj.

„Desiaty ročník stredovekého dňa prinesie pre návštevníkov tohto podujatia opäť nezabudnuteľný zážitok. Umelecky spracovaný obraz pôsobenia husitov na našom území nám predstaví rôzne zaujímavosti z histórie, ktoré mali vplyv na naše mesto. Nenechajte si ujsť historické scénky a ďalšie sprievodné akcie, na ktoré Vás srdečne pozývam do centra Žiliny,“ povedal Igor Choma.

Hlavný program Stredovekého dňa

  • 13.00 Otvorenie – Miro Kasprzyk
  • 13.30 Rozprávka – Na zemi dobre je mi (Divadlo na hojdačke)
  • 14.15 Sokoliari Aquila – ukážky výcviku dravých vtákov
  • 14.40 Sliepočkine dobrodružstvá – rozprávka
  • 15.25 Slávnostné zahájenie Stredovekého dňa – sprievod
  • 16.00 Sokoliari Aquila – ukážky výcviku dravých vtákov
  • 16.25 Ukážky lukostreľby – Cech Terra de Selinan
  • 16.50 Hereditas Patrum – stredoveká móda a tanec
  • 17.25 Husiti v podaní skupiny Fechtýři ze Zdíkova
  • 17.55 Lámanie na kolese
  • 18.20 Gailard – stredoveká hudba
  • 18.50 Stredoveké bitky a potýčky
  • 19.25 Panoptikum hrôzy – obnovená premiéra (Divadlo na Vysokej Nohe)
  • 20.00 Veľká stredoveká bitka
  • 20.50 Vešanie
  • 21.15 Stredoveká tortúra – Taurus After
  • 21.40 Ohňová show s fakírom – Black Fire
  • 22.00 Sprievod a záverečný zemný ohňostroj

Uvedené časové údaje sú orientačné. Zmena programu vyhradená.

Sprievodný program Stredovekého dňa Okrem programu na hlavnom a pod hlavným pódiom sa na Mariánskom námestí bude odohrávať bohatý sprievodný program – fotenie s dravcami, obliekanie do brnenia, streľba z luku, stredoveká kuchyňa, remeselný trh, maľovanie na tvár, vozenie detí na konskom povoze a pod. Zároveň sú pripravené aj jedinečné scénky – Zlodej mestskej kasy, Všetko liečitelia, Obuvníčka, Predavačka živej vody, Dohadzovačka, Kapitán malých zlodejičkov, Mestská klebetnica, Vizionár, Portrétista šľachticov, Hrobár, Čarujúce ženy a veľa ďalších.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Posledný júlový týždeň vás v Žiline čakajú tieto kultúrne podujatia

Žilinské kultúrne leto pokračuje a najbližšie dni na vás čakajú ďalšie kultúrne podujatia. Od pondelka budú na Mariánskom námestí prebiehať Tvorivé remeselné diele a v piatok 28. júla budete mať možnosť zabaviť sa na akcii Skvelý fest. V Rosenfeldovom paláci prebiehajú výstavy, ktoré potrvajú až do polovice septembra a letné večery vám spríjemní Letné kino na Námestí Andreja Hlinku či v Stanici Zárečie.

PIATOK 21. júla
Podraz (pre dospelých)
Letné kino
20.00 hod. | Námestie Andreja Hlinku

SOBOTA 22. júla
Spongebob vo filme: hubka na suchu (pre deti)
Letné kino
17.30 hod. | Námestie Andreja Hlinku

Podraz (pre dospelých)
Letné kino
20.00 hod. | Námestie Andreja Hlinku

PONDELOK – PIATOK 24. júl – 28. júl
Tvorivé remeselné dielne
10.00 – 18.00 hod. | Mariánske námestie

STREDA 26. júl
Hudobná streda – DH Senioranka
16.30 hod. | Sad SNP, Altánok

STREDA 26. júl
Letná tvorivá dielňa – zariaďme si palác
14.00 hod. | Rosenfeldov palác

ŠTVRTOK – NEDEĽA 27. júl – 30. júl
KIOSK X. – Festival nového slovenského divadla a tanca
Stanica Žilina-Záriečie

PIATOK 28. júl
SKvelý Fest
Cherry street, Bod Omylu, Horská chata
19.00 hod. | Mariánske námestie

NEDEĽA 30. júl
Budatínske hradné hry
10.00 – 17.00 hod. | areál Budatínskeho zámku

Športové aktivity v eXtreme parku Žilina pri Vodnom diele Žilina
SENIORI – pondelok, streda, piatok / 8.00 – 10.00 hod. / joga, zdravý chrbát
MLÁDEŽ – pondelok až piatok / 9.00 – 14.00 hod. / 4 plážové ihriská pre bedminton, plážový volejbal a futbal.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Odštartovalo Žilinské kultúrne leto 2017

Mesto Žilina pripravilo v rámci Žilinského kultúrneho leta 2017 opäť predstavenie remeselných zručností s názvom „Tvorivé remeselné dielne“, ktoré sa bude konať na Mariánskom námestí od 24. júla do 28. júla 2017.

Umeleckí remeselníci vám priblížia prácu so šúpolím, cínom, voskom, hlinou i výrobu kozmetiky z byliniek. Zaujímavosťou bude brúsenie kraslíc či plstenie. Príďte si vyskúšať svoju zručnosť a odneste si domov vlastnoručne vyrobený suvenír.

„Historické centrum Žiliny sa počas týchto dní premení na remeselnícke centrum Horného Považia, na ktorom si pripomenieme dnes už vzácne zručnosti našich predkov. Návšteva tohto podujatia je jedinečnou príležitosťou vidieť umenie remeselníkov, ktorí si v minulosti svoje znalosti cenili a tajomstvo výroby si odovzdávali v rámci cechu, či rodiny. Verím, že návštevníci si tieto dni vychutnajú a so záujmom si pozrú predstavenie remesiel,“ pozýva na podujatie primátor Igor Choma.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Odštartovalo Žilinské kultúrne leto 2017

Žilina 29. 6. 2017 – Aj v tomto roku bude mať Žilinské kultúrne leto bohatý program, ktorý pre návštevníkov všetkých vekových kategórií pripravilo mesto Žilina. Zaujímavé hudobné, tanečné a historické podujatia budú prebiehať najmä na Mariánskom námestí, na Námestí Andreja Hlinku a v Sade SNP.

Žilinské kultúrne leto odštartoval v pondelok 26. júna medzinárodný festival animácie filmov – Fest Anča, ktorý potrvá do 2. júla. Ako jediný na Slovensku prináša každý rok krátke a celovečerné animované filmy pre dospelého diváka, ako aj pre deti. Opäť budete mať možnosť v Žiline stretnúť filmárov, hudobníkov či umelcov, ktorí patria k špičke súčasného tvorivého sveta.

Ak budete počas prázdninových mesiacov tráviť čas priamo v centre nášho mesta, sú pre vás pripravené mnohé kultúrne či športové podujatia. Na Mariánskom námestí si môžete vychutnať sobotné koncerty rôznych žánrov v rámci cyklu Mariánske leto, ako prvé sa už 8. júla o 19.00 hod. predstavia kapely 3Drive a V8 band. Každú stredu počas celého kultúrneho leta budú v Sade SNP znieť príjemné tóny dychovej hudby. Hudobné stredy začínajú už 5. júla o 16.30 hod. koncertom Dychovej hudby Fatranka. (V prípade nepriaznivého počasia sa Mariánske leto a Hudobná streda konať nebudú).

Piatkové a sobotné večery vám spríjemní premietanie filmov v Letnom kine na Námestí Andreja Hlinku, premietať sa bude už dnes, 29. júna o 17.00 hod Kubo a kúzelný meč a o 19.00 hod. Chlapec vo svete príšer.

Počas Tvorivých remeselných dielní, ktoré budú prebiehať od 24. júla do 28. júla na Mariánskom námestí si budú môcť Žilinčania, ako aj návštevníci mesta jednotlivé remeslá vyskúšať pod vedením profesionálov.

Fanúšikovia slovenského a českého filmu si prídu na svoje začiatkom augusta, kedy ku nám zavíta premietací autobus Bažant kinematograf premietať sa bude od 2. do 6. augusta vždy o 21.00 hod.

Závan histórie prinesú podujatia ako Stredoveký deň, ktorý sa stal už tradičnou súčasťou Žilinského kultúrneho leta a v tomto roku sa ponoríme do jubilejného X. ročníka v piatok 11. augusta. Rovnako nebudú chýbať ani Dni zdravia a Primátorská kvapka krvi (21. septembra), Festival seniorov (29. septembra) či Primátorský deň (6. októbra). Koncom septembra prebehne medzinárodná súťaž mladých jazzových interpretov jedinečná svojho druhu na Slovensku s názvom Žilina International Jazz Contest (26. – 27. septembra).

Fanúšikovia športu sa môžu tešiť na Európsky pohár silných mužov (4. augusta), M KREO Žilinský triatlon (19. – 20. augusta), Beh na Dubeň (29. augusta), Žilinský mestský polmaratón (15. septembra), ktorý vás prevedie aj historickým centrom mesta či na Žilinskú plaveckú štafetu (21. septembra).

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta


Hviezdy animovaného filmu prichádzajú do Žiliny

ŽILINA. Pútavé, hravé, novátorské, dôvtipné, zábavné. Tieto a mnohé ďalšie prívlastky definujú filmy, workshopy, ale aj koncerty, ktoré vo svojom programe každý rok ponúka Medzinárodný festival animácie Fest Anča. V dňoch od 29. júna do 2. júla oslávi už svoje desiate narodeniny.

Opäť budete môcť stretnúť filmárov, hudobníkov či umelcov, ktorí patria k špičke súčasného tvorivého sveta. Príde sem kráľ animovaného hororu, držiteľ prestížneho ocenenia BAFTA, Robert Morgan. Ak vás irituje desivé klišé, vedzte, že tu ho nenájdete. „V jeho filmoch nevidíte len hrôzu alebo krv, ako by ste pri označení horor očakávali,“ vysvetľuje programový riaditeľ Maroš Brojo. „Výborne pracuje s emóciami. Pozeráme sa na nádherný a zároveň smutný príbeh, ktorý graduje v našom vnútri. Cítime, ako nám zviera žalúdok v tom najlepšom zmysle slova. Milujeme jeho hrdinov a zároveň sa ich desíme.“ Podľa filmových kritikov si filmy Roberta Morgana musí povinne pozrieť každý, kto chce natočiť horor. Nie preto, aby videl, čo v nich robí, ale práve naopak, kvôli tomu, čo nerobí.

Na letnej narodeninovej párty nebude chýbať aj britský režisér Paul Bush, ktorý nám ukáže, že animovaný film môže mať aj silu dokumentu. Od majstra bábkovej animácie Barryho Purvesa sa zas na workshope naučíte, ako vytvoriť animovaný film, v ktorom bábka reálne vyjadruje ľudské emócie. Ani tento rok Fest Anča nezabúda na najmladších divákov. Tých okrem možnosti hlasovať o najlepšom filme v Medzinárodnej súťaži detských filmov, čaká obrovská dávka rozprávok. Najnovšie rozprávky zo všetkých kútov zemegule ponúkne Svetová panoráma pre deti. Aj tento rok môžete celá rodina vyraziť na námestie Andreja Hlinku, kde sa budú zadarmo v Telke v meste premietať celovečerné filmy. S odvážnou Sašou zažijete úžasné dobrodružstvá, z ktorých dýcha mrazivý vánok vo francúzskom filme Až na severný pól. Dobrodružnú cestu zažijete aj s odvážnym Kubom vo fascinujúcej rozprávke Kubo a kúzelný meč. V oscarovom filme Cesta do fantázie zablúdite do zázračnej krajiny. Pred Lichožrútmi si zas budete chrániť svoje ponožky, aby ste náhodou neprišli o jednu z páru. Pokiaľ milujete české rozprávky, určite vás potešia staré známe české večerníčky šesťdesiatych rokov, napríklad Broučci, O lúpežníkovi Rumcajsovi, Pohádka na dobrou noc atď. Samozrejme, v programe Fest Anče nesmie chýbať aj najnovší slovenský večerníček Drobci. Ako prezradila riaditeľka festivalu: „Rozprávok bude viac než predchádzajúce roky. Okrem už spomenutých, uvidíte napríklad aj najúspešnejšie maďarské animované filmy pre deti. Nebojte sa, že im nebudete rozumieť, sú bez dialógov. A keď si budete chcieť oddýchnuť od filmového plátna, zabavíte sa na kreatívnych workshopoch.”

Tých, čo majú radi počítačové hry, určite poteší, že sa v jedinečných priestoroch Novej synagógy bude aj tento rok konať podujatie Fest Anča Game Days. 10. výročie Fest Anča oslávime spolu s hviezdami nezávislého neba, kam patria vývojári Amanita Design s aktuálnou ešte nevydanou strelenou hrou Chuchel, ale aj tvorcovia absolútneho hitu Monument Valley, ktorý príde predstaviť výtvarný riaditeľ štúdia ustwo games. Chuťovkou bude projekt Light in Chorus dvojice anglických študentov, využívajúcich iba časticové efekty ako stavebný kameň pre ich debut. Za zmienku stojí aj výstava zo zbierky slovenských hier Piráti a pionieri, na ktorej si budete môcť zahrať na pôvodných počítačoch Didaktik od spoločnosti Didaktik Skalica diela významných slovenských tvorcov spred roku 1993.

A to nie je všetko! Nebudú chýbať aj zaujímavé prednášky, projekcie so živou hudbou, koncerty či obľúbené párty. Medzi atraktívne časti programu patrí prehľad najlepšej svetovej animácie v medzinárodných súťažiach, ale aj nočný videomapping na jednu z najstarších pamiatok v Žiline, Kostol sv. Pavla na Mariánskom námestí. Návštevníci, ktorí chcú byť stále v centre dejiska festivalu, sa môžu ubytovať v stanovom mestečku alebo v telocvični žilinskej Sokolovne hneď vedľa kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie. 10. ročník Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča sa bude konať 29. júna až 2. júla v priestoroch kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie, v podmanivých priestoroch Bábkového divadla, Novej Synagógy, v Mestskom divadle a vďaka Telke v meste aj na Hlinkovom námestí v Žiline. Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond. Hlavným partnerom podujatia Game Days je Fond na podporu umenia.

www.festanca.sk