Fest Anča

29.6. – 2.7.

Fest Anča je na Slovensku jediným multimediálnym festivalom zameraným na animovaný film. Každoročne sa koná v Žiline. Festival sa stará o výber tých najdôležitejších animovaných filmov za posledné 2 roky. Predstavuje umelecky, produkčne či historicky významné diela animovaného filmu, formou tematických sekcií. Okrem medzinárodnej súťaže a prehliadky filmov, Fest Anča ponúka prednášky, výstavy, workshopy, koncerty, premietania pre deti, ale aj ďalšie sprievodné akcie, ako Pecha Kucha Ancha a Animation Karaoke Battle. Ocenenia

  • Anča Award: za najlepší krátky animovaný film
  • Anča Student Award: za najlepší študentský krátky animovaný film
  • Anča Music Video Award: za najlepšie krátke hudobné video
  • Anča Kids’ Award: za najlepší krátky animovaný film pre deti
  • Anča Slovak Award: Cenu dotuje a udeľuje Literárny fond.
  • Anča D Award: Cenu udeľuje Film Europe Media Company

    www.festanca.sk


Fest Anča – videomaping

30.6. – 1.7. | 21.30 hod. | Mariánske námestie

Vizuálny label Nano VJ’s založili v roku 2010 v Košiciach VJ-i Betakaroten a Kubriel. Je to skupina vizuálnych umelcov, animátorov, ktorá sa špecializuje na svetelný dizajn, experimentálne mappingy, (živý) VJ-ing, pódiový dizajn, zvukové a vizuálne vystúpenia, interaktívne inštalácie, ale aj spojenie street artu s novými médiami. V súčasnosti pracujú na projektoch orientovaných na nové médiá. Tie Nano VJ-i vnímajú nielen ako technologické zdroje, ale aj ako nástroj na vizuálnu tvorbu, charakteristickú komplexnými myšlienkami. Radi experimentujú a vytvárajú osobitné projekty priamo na mieste určenia. Spolupracujú s nezávislými divadlami, tanečníkmi, DJ-mi a hudobníkmi.


KioSK

27.7. – 30.7. | 21.30 hod. | Stanica Žilina-Záriečie a spriatelené priestory v Žiline

Letný festival „iného“ slovenského divadla a odvážneho diváka. Aktivita pôvodne iniciovaná Divadelným ústavom prerástla do formy festivalu a od roku 2008 je domovským produktom kultúrneho centra Stanica. Koná sa každoročne v posledný júlový víkend. Kiosk je prehliadkou aktuálnych produkcií slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény. Dramaturgia festivalu sa zameriava na divadlo, tanec, performatívne umenie, ktoré originálnou a objavnou formou rieši aktuálne obsahy umenia a spoločenských problémov. Pozývame autorov a divákov s odvahou hľadať, byť autentickí, pravdiví, autorskí a aktuálni. Prezentujeme tvorcov so záujmom kriticky myslieť o svete. Nejde o prezentáciu overenej kvality, ale okrajových foriem, ktoré vzdelávajú a prinášajú nóvum pre tvorcov i divákov.
Desiaty ročník festivalu Kiosk predstaví v rámci hlavného i sprievodného programu pätnásť scénických projektov a zameria sa aj na prezentáciu tvorby nastupujúcej generácie autorov. Každý rok rieši festival inú tému, ktorá je skloňovaná hlavne v rámci sprievodného programu. Ten tvoria diskusie, inštalácie, intervencie a projekty vytvorené na mieru festivalu. Pre jubilejný desiaty ročník to bude téma pre umenie viac než delikátna – nový divák. Reagujeme na zvýšený záujem tvorcov o interakciu a aktívneho diváka. Akoby chceli sami tvorcovia nového diváka. Nie je to trúfalé? Alebo je to naopak a divák sám chce byť viac v centre pozornosti? Aký je nový divák, a existuje vôbec? Čo znamená byť dnes divákom? Kiosk je primárne priestor pre žánrový presah, umelecký risk, provokáciu, pričom však nezľavuje z kvalitatívnych kritérií. Našou ambíciou je tak podnietiť a podporovať vznik nových umeleckých foriem na slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scéne. Na festivale sa tiež udeľuje ocenenie POČIN [POUČN] za originálnu prácu so svetlom.

www.kioskfestival.sk


Skvelý fest

28.7. | 19.00 hod. | Mariánske námestie

SKvelý Fest je séria hudobných minifestivalov venovaných talentovaným lokálnym interpretom, ktorá sa pripravuje v spolupráci s miestnymi samosprávami. Aká je hlavná myšlienka nášho projektu? Letné minifestivaly neziskového charakteru v rámci Žilinského kraja môžu nielen priniesť kvalitnú kultúru priamo k ľuďom, ale zároveň aj predstaviť verejnosti kvalitnú – no z éteru menej známu – slovenskú hudbu.

www.facebook.com/…yfest/about/?…


Budatínske hradné hry

30.7. | 10.00 – 17.00 hod. | areál Budatínskeho zámku

Celodenné podujatie v štýle posledného majiteľa Budatínskeho hradu, Gejzu Čákiho. Pre návštevníkov je pripravený bohatý program, hudba, spev a tanec, hry, piknik, tvorivé dielne a veľa zábavy v štýle 20. rokov 20. storočia.


Bažant Kinematograf

2. – 6.8. | 21.00 hod. | Mariánske námestie

Bažant Kinematograf je originálny kočovný typ „open-air kina“, ktorý zasahuje celé Slovensko. Od svojej prvej sezóny v roku 2003 sa postupne etabloval ako najväčší open-air filmový festival na Slovensku. Počas prázdninových mesiacov zastaví vo vyše tridsiatich rôznych miestach a jeho predstavenia navštívi tradične okolo 50 000 divákov. Jednotlivé zastávky majú štyri – päť dní, program tvorí kolekcia 5 celovečerných slovenských a českých filmov, a podľa dramaturgie jednotlivých ročníkov často aj vybrané krátke predfilmy. Jednotlivé zastávky majú štyri – päť dní, program tvorí a večerná projekcia pozostáva z jedného krátkeho a jedného celovečerného českého alebo slovenského filmu. Projekciu filmov zabezpečujú dva štýlové retro-autobusy typu Škoda RTO, ktoré sú prispôsobené na profesionálnu kinoprojekciu. Z autobusou sa premieta na mobilné kino plátno, ktoré sa rozkladá približne dvadsať metrov pred autobusom. Diváci sedia vonku medzi autobusom a plátnom. Podľa technických dispozícií jednotlivých lokácií môže jedno premietanie vidieť až do 1 300 divákov.

www.kinematograf.sk/program/


Ľudovo umelecké remeslá

25. – 26.8. | Mariánske námestie

Ľudové umelecké remeslá je kultúrne podujatie, na ktorom sa prezentujú tradičné ľudové remeslá a remeselníci zo Slovenska i zahraničia. Svoje umenie predstavia napríklad drotári, rezbári, keramikári, kováči, výrobcovia kraslíc, ľudových hudobných nástrojov a mnohí ďalší. Súčasťou je kultúrny program, kde vystúpia folklórne a spevácke súbory. Podujatie organizuje občianske združenie Tradičné ľudové umelecké remeslá.

Piatok:
10.30 Krojovaný sprievod remeselníkov
11.00 Slávnostné otvorenie
12.00 Heligonky z Kysúc
15.30 Živena
17.30 Arzén

Sobota:
10.00 DH Stránske
13.00 DH Senioranka

www.ludoveremesla.org


Finále plážovej volejbalovej ligy

1.9. – 2.9. | Nám. A. Hlinku

Plážová liga 2017 je séria turnajov v plážovom volejbale, kde majú hráči možnosť na jednotlivých turnajoch zbierať body na jej najväčščí športový sviatok – finále plážovej ligy. Turnajov sa môže zúčasťniť ktokoľvek, kto má chuť v areáli eXtreme park na Vodnom diele Žilina osláviť každú druhú sobotu športom. Súťaží sa v troch kategóriách: A – Profíci, B – Amatéri, C – Začiatočníci. Finále plážovej ligy sa po 3 ročnej prestávke opäť vracia na námestie, kde sa prebojujú najúspešnejšie dvojice.


Inter Nos

7.9. | Mariánske námestie

Festival Inter Nos chce poukázať na silné stránky všetkých ľudí, podporiť vzájomné porozumenie medzi nimi bez rozdielu (výšky, váhy, farby vlasov, postihnutia) a veselou formou pripomenúť, že všetci tvoríme komunitu a len spolu dokážeme oceniť rôznorodosť. Festival nadviazal na štvrťstoročie medzinárodného festivalu tvorivosti a fantázie Jašidielňa, ktorý sa každoročne konal v Žiline prvý septembrový týždeň. Súčasťou festivalu Inter NOS- medzi nami, sú sprievodné programy, divadelné, hudobné, literárne a výtvarné predstavenia, ktoré aktívne zapájajú diváka do tvorby diela. Podujatie je súčasťou Žilinského kultúrneho leta.

www.nkh.sk


Žilinský mestský polmaratón

15.9. | 14.00 hod. | Mariánske námestie

Rozbiehajúci sa vlak na Žilinskej bežeckej trati. Perfektne pripravené podujatie do každého počasia. Organizátori nachystali trate pre každého, dospelí a mládežníci si môžu vybrať od 5 km až po polmaratón. Pre deti sú pripravené detské behy a program pre najmenších so štartom a cieľom na Hlinkovom Námestí. Podarí sa v Žiline tento rok konečne priblížiť méte 500 účastníkov? Všetci majú zabezpečené jedlo a pitný režim na celý deň. Štart je 15.9.2017 o 14­.00 hod. na Hlinkovom námestí. Príďte nás podporiť a zúčastnite sa diváckej tipovacej súťaže.

www.polmaratonzilina.salora.sk


Cestovanie v čase

24.9. | 9.00 – 17.00 hod. | areál Budatínskeho zámku

Považské múzeum v Žiline si aj tento rok pripravilo pre svojich návštevníkov stretnutie s históriou a životom na Budatínskom hrade – „Cestovanie v čase“ pri príležitosti Medzinárodného dňa cestovného ruchu.